فهرست مطالب

پژوهشنامه مذاهب کلامی
پیاپی 1 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید جلال مهدیزاده*، مهدی فرمانیان صفحات 9-38
    آیه 18 سوره جن می فرماید: (و ان المساجد لله فلا تدعوا مع الله احدا)؛ (مساجد ویژه خداست؛ پس هیچ کس را همراه با خدا نخوانید). وهابیان می گویند این آیه بر حرمت «درخواست از غیرخدا» دلالت می کند. آنان معتقدند درخواست از غیرخدا، عبادت غیرخداست و عبادت غیرخدا شرک است؛ در نتیجه، درخواست از غیرخدا شرک خواهد بود. آنها عقیده دارند که این نوع درخواست از غیرخدا، با آیات قرآن، سنت و سیره سلف مخالفت روشنی دارد. در این مقاله، با نقد ادعاهای وهابیت بیان می کنیم که هر درخواستی از غیرخدا حرام نیست و همچنین این نوع درخواست را به نحو مطلق عبادت غیر خدا نمی دانیم. نهیی که در (لا تدعوا) وارد شده، نهی از پرستش غیرخداست و آن دعایی که در آیه مزبور از آن نهی شده، دعا با اعتقاد به الوهیت «اله آخر» است. همان طور که وهابیان می گویند، خداوند درخواست از غیرخودش را مورد نهی قرار داده است؛ اما باید توجه داشت که آن غیر، «اله آخر» است، نه هرکسی غیر از خدا. اگر مطلق دعا شرک باشد، چرا حضرت سلیمان(ع) از ملا، و قوم حضرت موسی(ع) از حضرت موسی(ع)، و حضرت موسی(ع) از حضرت خضر(ع) چیزی را درخواست کردند؟ چرا از خداوند درخواست نکردند؟ زیرا اگر درخواست و طلب از غیرخدا، با اعتقاد به ربوبیت و الوهیت غیرخدا باشد، داخل در دعای به معنای عبادت می شود و شرک خواهد بود؛ ولی اگر بدون چنین اعتقادی باشد، طلب معاونت در امور است و اشکالی نخواهد داشت. در این مقاله، به تفاوت میان عبادت و دعا، و وجود مصادیق عینی درخواست از غیرخدا در قرآن، سنت و سیره سلف، و همچنین تایید این رویه به واسطه نصوص، پرداخته می شود.
    کلیدواژگان: دعای مسئلت، دعای استعانت، لاتدعوا، شرک عبادی، شرک الوهی
  • مجتبی مرادی مکی*، سیدحسن آل مجدد شیرازی صفحات 39-52
    در زمینه تعریف اصطلاحی «سلف»، میان اهل سنت اختلاف نظر وجود دارد؛ ولی می توان گفت در نگاه سلفی ها «فهم سلف» عبارت است از چیزی که صحابه و تابعان از مجموع نصوص و مسایل شرعی استنباط کرده اند. «حجیت فهم سلف» یکی از مباحثی است که سلفیان، به ویژه وهابیان، بر آن تکیه می کنند و آن را به عنوان مبنای فکری خود پذیرفته اند. آنان این دیدگاه خود را به آیات، روایات و اجماع مستند می نمایند. البته باید گفت ضمن مخدوش بودن مستندات آنان در این ادعا، اشکالاتی نیز بر این عقیده آنها وارد است؛ اشکالاتی همچون صالح نبودن همه سلف، اختلاف سلف در مسایل مختلف، مخالفت این ادعا با سیره سلف و همچنین عدم التزام سلفی ها به این مبنا در همه مسایل.
    کلیدواژگان: سلفیه، حجیت، وهابیان، فهم سلف، خلف، سلف صالح، خیر القرون
  • احمد ایماندار*، حسین ظفری صفحات 53-89
    شیخ یوسف قرضاوی عالمی تقریبی و منتسب به جریان اعتدال گرای اخوان المسلمین است. شاید برشمردن او در شمار سلفیان سنتی، مدعایی نااستوار و بی نصیب از صحت به نظر آید؛ ولی با استقصای آرای وی در حوزه های عقیدتی و کلامی موردتاکید سلفیه، می توان به مولفه هایی دال بر تمایل وی به جریان سلفی گری دست یافت. قرضاوی در مسیله تفسیر صفات، ضمن مقبول دانستن اجمالی مکتب اثبات سلفیه، با تصویب رای حسن البنا در معرفی مکتب تفویض به عنوان رای سلف و تجویز تاویلات فارغ از تکلف و تعسف در این حوزه، با انتقادات دامنه دار سلفی ها مواجه شده است. وی در تنقیح مبانی نظری مسیله توحید ربوبی و الوهی، اجمالا با تقریر سلفیه موافقت کرده است؛ ولی در تضاد با باور سلفی ها، مسیله توسل را امری عقیدتی ندانسته و البته به جهت سد ذریعه شرک آن را تجویز نمی کند. نکته مهم اینکه وی به جهت ملاحظات اجتماعی جوامع اسلامی و اندیشه تقریب گرایانه خود، با عدم تقید به لوازم مبانی نظری سلف گرایانه خود در تبیین توحید، از تکفیر متنسکین به مناسکی چون استغاثه ابا نموده است؛ امری که در حوزه تطبیق عملی لوازم توحید حاکمیت توسط قرضاوی نیز قابل رهگیری است؛ جایی که وی به سان محمد قطب، البته ملایم تر از وی، از تصریح به لوازم تاکید خود بر مسیله توحید حاکمیت، که بعضا می تواند به تکفیر حاکم بغیر ما انزل الله بینجامد، شانه خالی کرده است. قرضاوی در مسیله تبیین امر بدعت و مصادیق آن، به سان سلفیه تشدد و سخت گیری زیادی به خرج داده است؛ هرچند سلفی ها نیز برخی باورهای وی مانند تصویب تصوف اعتدالی، تمایل به مکتب اشاعره، تمجید از دموکراسی، و تسامح در شرایط خروج بر حاکم را برنتافته و او را به تسامح در عقیده متهم نموده اند. از سویی دیگر، اعتقاد عمیق قرضاوی به مسیله فتح باب اجتهاد و دفاع کم نظیر وی از بنی امیه، از مصادیق بارز سلف گرایی او به شمار می آید. در نهایت، می توان مدعی شد قرضاوی موافقت نسبی را با مبانی کلامی سلفیه معاصر نشان داده است؛ هرچند جزم اندیشی سلفیه معاصر، برشمردن وی به عنوان یک عالم تمام عیار سلف گرا را با چالشی جدی مواجه می کند.
    کلیدواژگان: قرضاوی، سلفیه، کلام، عقاید
  • سید جابر مهدوی*، حسین قاضی زاده صفحات 91-106
    یکی از مفاهیم کلیدی در مسیله توحید عبادی، ارایه تعریف دقیقی از مفهوم «عبادت» است. وهابیان همان معنای لغوی عبادت را در تعریف اصطلاحی آن لحاظ کرده و عبادت را با تعریفی بسیط، بدین صورت تعریف کرده اند: عبادت یعنی نهایت خضوع و خشوع و تذلل. سپس آنان با اعتقاد به اینکه مشرکان صدر اسلام در توحید ربوبی موحد بوده ولی به دلیل تعظیم و تکریم و عبادت غیرخدا به شرک آلوده شده اند، این طور نتیجه گرفته اند که اگر مسلمانی در قالب هایی مانند دعا، توسل، استغاثه، طلب شفاعت و ذبح، غیرخدا را بخواند یا به او تعظیم کند، مشرک گردیده و از دایره اسلام خارج شده است. در مقابل، دانشمندان اهل سنت با رد این نظریه، این دیدگاه را نقد کرده و موحد بودن مشرکان صدر اسلام در بحث توحید ربوبی را مردود خوانده اند. آنان به دلیل وجود آیات، گزارش های تاریخی و همچنین تلازم بین توحید ربوبی و عبودی، هم در توحید عبودی و هم در توحید ربوبی، مشرکان را آلوده به شرک دانسته اند.بزرگان اهل سنت در تعریف عبادت نیز دیدگاه متفاوتی با وهابیت دارند و «عبادت» را ترکیبی از خضوع و خشوع ظاهری در قالب سجده، رکوع و هرگونه تعظیم دیگری، به علاوه اعتقاد قلبی به ربوبیت، خالقیت، رازقیت و دیگر صفات شایسته خداوند بیان کرده اند. در مجموع، باید گفت که حقیقت عبادت، عمل ظاهری به همراه اعتقاد به الوهیت و ربوبیت معبود است.
    کلیدواژگان: مفهوم عبادت، دیدگاه وهابیت، دیدگاه اهل سنت، مفهوم مرکب
  • مجتبی محیطی*، مرتضی محیطی صفحات 107-125
    سلفیه جهادی به عنوان گروهی که تنها راه نشر اسلام را «جهاد مسلحانه» می دانند، در راستای پیشبرد اهدافشان، به مبارزه با موانع پیش روی خود اقدام کرده اند. آنان یکی از این موانع را «حاکمان بلاد اسلامی» می پندارند؛ به همین جهت، به مبارزه علیه آنان برخاسته اند. از دیدگاه سلفیه جهادی دو  دلیل عمده بر کفر حاکمان اسلامی وجود دارد: 1. حکم نکردن به ما انزل الله؛ 2. عمل کردن به قوانین وضعی. از نظر آنان، هر حاکمی که به ما انزل الله حکم نکند، کافر است؛ هرچند در حوزه عقیده، به احکام الهی اعتقاد داشته باشد. همچنین از نظر آنان، هر حاکمی که به قوانین وضعی عمل کند نیز کافر است و هیچ تفاوتی با یهود و نصارا ندارد؛ لذا جهاد علیه آنان واجب خواهد بود. مهم ترین استناد آنان به آیات 44 تا 47 سوره مایده است. علمای سلفیه جهادی در حالی بر نظریه خود پافشاری می کنند که شان نزول آیات شریفه، تفسیر سلف امت و دیدگاه عالمان بزرگ سلفیه همچون ابن تیمیه و ابن قیم، برخلاف دیدگاه آنان است. سلفیه جهادی «کفر» در این آیات را به معنای «کفر اکبر» دانسته اند؛ در حالی که سلف امت و بزرگان سلفیه، کفر در این آیات را به «کفر اصغر» و «کفر ما دون کفر» تفسیر کرده اند. این پژوهش با روشی توصیفی تحلیلی ثابت می کند که کفر در آیه مورداستناد تکفیری ها، «کفر ما دون کفر» است و عمل به قوانین وضعی نیز منافاتی با توحید ندارد.
    کلیدواژگان: تکفیر حاکم، دموکراسی، من لم یحکم به ما انزل الله، عمل به قوانین وضعی، سلفیه جهادی، کفر اکبر
  • محسن افضل آبادی*، محمد باقر باهلی صفحات 127-145
    القرن السابع الهجری یعد من نقاط العطف بالنسبه للفکر السلفی فی العالم  الإسلامی، فی هذا القرن نری ان ابن تیمیه جعل الافکار المتطرفه للحنابله واهل الحدیث تیارا فکریا. قراءات ابن تیمیه الخاصه به؛ من المفاهیم الإسلامیه وآراوه الضنینه تجاه اتباع المذاهب الإسلامیه الاخری جعلته یصنفهم فی عداد اهل البدعه، فادی ذلک إلی وقوف علماء المذاهب الإسلامیه امامه والتصدی لافکاره الإفراطیه ونقدها. وهذه المقاله تستعرض مواقف علماء ومفکری المذهب الحنفی خاصه قبال انحرافات ابن تیمیه الفکریه.
    کلیدواژگان: علماء المذهب الحنفی، ابن تیمیه، الشرک، الزیاره، البدعه، التوحید
|
  • Sayyid Jalal Mahdizada *, Mahdi Farmaniyan Pages 9-38
    The verse 18 of chapter 72 of the Quran says, "And that the mosques are Allah's, therefore call not upon any one with Allah". Wahhabis insist that this verse alludes to prohibition of appealing to anyone other than Allah. They believe appealing to someone other than Allah amounts to worshiping someone other than Him and it is an act of shirk (polytheism). They maintain  that such calls are in explicit contravention of the verses of the Quran, sunnah of the Prophet (S) and normative conduct of the predecessors. In this article, the opinion of Wahabism is challenged with arguments put forth to prove that such appeals in general is not worship of a being other than Allah. The prohibition denoted in the verse (call not upon anyone) forbids worshipping anyone other than Allah.  In fact, the appeal (du'a) that has been forbidden in the said verse is one that is combined with one's belief in divinity of another entity. Just as Wahabis say, God has forbidden us to call upon anyone other than him, we must note that that another being who must not be called upon is another god, not anyone other than Allah. If appealing to someone other than Allah was forbidden in a general way, then the question arises as to why Prophet Solomon appealed to the chiefs, and Moses' tribe appealed to him and Prophet Moses appealed to Prophet Khidr. Why didn't they ask Allah to fulfill their wish? That is because if an appeal is made to someone other than Allah with belief in lordship and divinity of that thing, it is then considered shirk and worshipping someone other than Allah. However, if there is no such belief, it is a kind of seeking help and cooperation, and there would be no objection to someone doing this. In this study, the differences between 'worship' and 'dua' (supplication), the objective manifestations of appeals made to someone other Allah in the Quran, Sunnah and normative conduct of predecessors have been discussed. As well, the affirmation of this trend by textual proofs has been dealt with.
    Keywords: invocation, seeking help, do not call, devotional polytheism, divinity shirk
  • Mojtaba Muradi Makki *, Sayyid Hasan Aal Mujadid Shirazi Pages 39-52
    There is a difference of opinion among Sunni Muslims with regards to the definition of "Salaf" but it can be said that in the point of view of the Salafists, the "Salaf's understanding" (understanding of predecessors) refers to something the companions of the Prophet and their successors have inferred and deduced from explicit texts and religious issues. The "authority of predecessors' understanding" is one of the issues which Salafists especially the Wahabis rely upon considering it as one of their intellectual foundations. They associate their thoughts and beliefs with verses, narrations and consensus. In fact, it must be said that what they consider as the foundation and basis of their thoughts do not support or corroborate their claims and their beliefs. Moreover, there are objections raised against their beliefs, objections which hold good such as the fact that the predecessors were not all good; they had differences among themselves over different issues and that the very claim is opposed to the conduct of the predecessors, not to mention the fact that all the Salafists do not stick to this principles in every point.
    Keywords: contemporary scholars, righteous predecessors, the best of centuries
  • Ahmad Imandar *, Hussein Zafari Pages 53-89
    Sheikh Yusuf al-Qaradawi is a scholar who advocates proximity among Islamic denominations. He is affiliated to a moderate group within Muslim Brotherhood. Perhaps, it is a speculative and groundless claim to consider him as one of Salafi Sunni scholars; if we look at his views in ideological and theological areas, we can find certain constituents signifying his tendency to Salafism. When it comes to exegesis of the divine attributes, he considers somehow the school of Salafism as acceptable. He affirms Hasan al-Banna's opinion in introducing the school of delegation as a Salafist thought allowing effortless and wholesome interpretations in this area, something facing extensive criticism from the Salafists. While explaining al-Tawhid al-Rububi (or tawhid of lordship) he accepts somehow the Salafists' explanation of the same concept but contrary to Salafists, he does not consider tawassul (seeking means of nearness to Allah) a belief-related matter. Of course, because of sadd al-zaray'e (blocking the means), he does not term it as shirk (polytheistic). The important point is that because of some social observations, Islamic societies and proximity-seeking thought or owing to his Salafist theoretical foundation in explaining monotheism, al-Qaradawi refrains from excommunicating Muslims who adhere to certain rituals such as istighatha (beseeching others for help). This is something that can be traced back to how al-Qaradawi has been implementing the requirements of tawhid of sovereignty. Like Muhammad Qutb, he has, albeit more softly, refrained from explicating the requirements of tawhid of sovereignty which, at times, can lead to excommunicating a ruler who has been designated by someone than Allah. When it comes to innovation (bid'ah) and its manifestations, al-Qaradawi has been too much strict, though Salafists have not reconciled themselves with some of his beliefs such as the permissibility of moderate Sufism, tendency to Ash'arite School, praising democracy and tolerance in rebelling against a ruler. He has, therefore, been accused of compromising on religious beliefs.  On the other hand, al-Qaradawi's staunch belief in the openness of the gate of ijtihad and his strong defense of Banu Umayyah are considered to be some of the manifestations of his Salafist approach. Finally, it can be said that al-Qaradawi has relatively  accepted the theological foundations of contemporary Salafism though the contemporary Salafi dogmatism makes it difficult to include him among the full-fledged Salafists.
    Keywords: al-Qaradawi, Salafsim, Theology, beliefs
  • Sayyid Jabir Mahdavi *, Hussein Qazizade Pages 91-106
    One of the key issues concerning devotional unity (al-tawhid al-'ibadi) is the definition of 'worship' ('ibadah). Wahabis have taken the literal meaning of 'ibadah into consideration while defining it. They have defined 'ibadah briefly as such: 'Ibadah means humility, humbleness and expression of abasement (tazallul). They have described the pagans in the early period of Islam as monotheists in terms of unity of lordship but since they sanctified and revered entities other than Allah, they were corrupted by their actions. Thus, Wahabis conclude that if a person appeals to someone other than Allah in the form of dua, invocation, beseeching, intercessions, etc. or respects someone other than Him, he becomes a polytheist and goes out of the pale of Islam. On the contrary, Sunni scholars rejecting this opinion has criticized the idea of the pagans of the early period of Islam being monotheists in terms of the tawhid of lordship. They consider the pagans to be corrupted with polytheism in both areas of worship and lordship due, mainly, to the verses of the Quran as well as historical reports and the concomitance between tawhid of lordship and tawhid of worship.As well, prominent Sunni scholars have a different definition of 'Ibadah as compared to the one offered by Wahabism. They have said that worship is a combination of humbleness and humility in the form of prostration, bowing (ruku') and any other form of respect in addition to belief in God being the lord, creator, provider and having other attributes of perfection. In fact, it must be said that 'Ibadah in real sense is an apparent action together with belief in divinity and lordship of the 'worshipped'.
    Keywords: concept of 'Ibadah, opinion of Wahabism, opinion of Ahl-e Sunnah, concept of murakkab (compound)
  • Mojtaba Mohiti *, Morteza Mohiti Pages 107-125
    The Jihadi Salafism is an extremist group that believes in Jihad as the only means by which Islam can be spread. To promote their agenda, they fight all hurdles on their way. One of the hurdles are the rulers of Islamic countries who, in their opinion, should be fought against. According to Jihadi Salafism there are two reasons why the rulers of Muslim countries are unbelievers (kafir): First, they do not enjoin what Allah has sent down, second, they act upon self-made (statutory) laws. According to them, any ruler who does not command to what Allah has sent down is a kafir, though he may believe in divine laws in general. As well, according to them any ruler who acts upon statutory (man-made) laws is a kafir and there is no difference between him and a Jew or a Christian. Therefore, Jihad is obligatory against them. They take recourse to the verses 44 to 47 of Chapter al-Maedah to justify their beliefs. They insist on their beliefs when in fact the occasion in which the holy verses were revealed is different from the way Salafi scholars like Ibn Taymiyyah and Ibn Qayyim interpret. In the viewpoint of Jihadi Salafism, kufr in these verses refers to greater infidelity whereas early predecessors and prominent Salafists consider the disbelief in these verses as the minor infidelity or something near to disbelief. This research proves through an analytical descriptive method that disbelief in the verse which is used by Takfiris is something close to infidelity, and that acting upon statutory laws is in no way in opposition to monotheism.
    Keywords: Excommunication, Ruler, democracy, divine commandments, acting upon statutory laws, Jihadi Salafism, greater infidelity
  • Mohsen Afzal Abadi *, Mohammed Baqer Baheli Pages 127-145
    The seventh century AH is one of the turning points for Salafi thought in the Islamic world, in this century we see that Ibn Taymiyyah made from extreme ideas of Hanbalis and Ahl al-Hadith, an intellectual current. Ibn Taymiyyah's special readings of the Islamic concepts and his views towards the followers of other Islamic sects, made him classifying them as innovators. This led to disagreement of scholars of Islamic schools with him and criticism of his extreme ideas. This article reviews the attitudes of the scholars and intellectuals of the Hanafi School, especially in the face of Ibn Taymiyyah's intellectual deviations.
    Keywords: Ibn Taymiyyah, Hanafi, Pilgrimage, polytheism, Innovation