فهرست مطالب

پژوهشنامه مذاهب کلامی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 4، زمستان 1401)

پژوهشنامه مذاهب کلامی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 4، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن مرزانی*، علی الله بداشتی صفحات 7-28
    «شناخت خدا» بالاترین معرفت مطلوب هر مسلمانی است و همواره محل توجه خاص محققان بوده است، اما اختلاف در مبانی معرفتی و خداشناسی منجر به گوناگونی شناخت ها شده است. نوشتار حاضر در راستای کشف حقیقت در این مسیله، در صدد است دیدگاه غالب در هر یک از مذاهب اسلامی را درباره چیستی و گستره شناخت خدا به دست آورد و سپس مذاهب اسلامی را با یکدیگر مقایسه کند. بدین منظور ابتدا مفهوم «شناخت خدا» از دو جهت کمی و کیفی تبیین شده است. سپس با بررسی اصل شناخت پذیری خدا و گستره آن، به این نتیجه رسیده ایم که مذاهب اسلامی شناخت حقیقت ذات و صفات را به دلیل ادراک ناپذیربودن آن و نیز ناتوانی ابزار شناختی انسان از احاطه به آن، محال می دانند، اما شناخت خدا از طریق آثار و اثبات صفات، ممکن است. البته مذهب اسماعیلیه همین مقدار از شناخت خدا را هم انکار می کنند.
    کلیدواژگان: شناخت خدا، شناخت ذات، حقیقت صفات، شناخت کمی، شناخت کیفی
  • هادی رباط سرپوشی*، رضا حاجی شمسایی، حسن نقی زاده صفحات 29-56
    مدعیان پیروی از سلف، همیشه بر انتساب خود به سلف تاکید ورزیده اند؛ اما در امور مختلفی برخلاف مبانی و رویکرد سلف عمل کرده اند؛ مسیله تکفیر از جمله این مسایل است که علاوه بر مخالفت با سلف، با سایر مذاهب کلامی هم اختلاف دارند. مذاهب کلامی در تکفیر اهل قبله، جانب احتیاط را گرفتند و از تسریع در تکفیر اجتناب کردند؛ اما سلفیان مبتنی بر عواملی همچون خلط معنای لغوی و اصطلاحی «عبادت»، برداشت ناصحیح از موضوع «ولایت تکوینی» و توسعه گستره نواقض اسلام به صورت گسترده اقدام به تکفیر بسیاری از مسلمانان کرده اند. این پژوهش با توجه به دیدگاه ها و مبانی سلف و علمای مذاهب اسلامی در موضوع تکفیر اهل قبله، تقابل خط تکفیر با سایر مذاهب را ایضاح، و دیدگاه تکفیریان را نقد کرده است.
    کلیدواژگان: کفر، اسلام، تکفیر، اهل قبله، مذاهب کلامی، سلفیان
  • یوسف شیخی*، محسن افضل آبادی صفحات 55-77
    برخلاف تحقیقاتی که به جدایی کامل یا پیوستگی تام مبانی اعتقادی وهابیت با ابن تیمیه اصرار می ورزند، راستی آزمایی ادعای مشروعیت بخش انتساب وهابیت به ابن تیمیه در مسیله ایمان و کفر از طریق توجه توامان به شاخص های فکری و خاستگاه های متفاوت طرح این مسیله در دو چشم انداز سیاسی تمهیدی ابن تیمیه و تاسیسی وهابیت بود. نتایج نشان داد دیدگاه وهابیت در چهار شاخصه بررسی شده با ابن تیمیه تفاوت های جدی دارد. وهابیت با تلازم و اتحاد میان ایمان و اسلام، ترادف لغوی «ایمان» با «تصدیق»، توسعه و تضییق بی سابقه در مفهوم «کفر» و «ایمان» از دو طریق جزییت عمل در مفهوم ایمان شرعی، گسترش مفهوم «کفر» به هر نوع واسطه گری، راه خود را در مسیله کفر و ایمان از ابن تیمیه جدا کرده است. در نهایت و پس از تطبیق شاخصه های وهابیت در مسیله ایمان و کفر با ابن تیمیه می توان ضمن رد صحت انتساب وهابیت به ابن تیمیه در مسیله ایمان و کفر، ادعای مشروعیت بخش انتساب آنها به ابن تیمیه را مخدوش اعلام کرد.
    کلیدواژگان: وهابیت، ابن تیمیه، شاخص های فکری، ایمان و کفر
  • علی ناطقی*، مجید فاطمی نژاد، محمد معینی فر صفحات 79-102
    در نگاه وهابیت و حنابله در مسیله انتفاع مردگان از زندگان به صورت کلی اشتراکاتی وجود دارد. هر دو معتقدند انسان متشکل از دو بعد روح و جسم است که با مرگ گرچه حیات جسمانی پایان می یابد اما حیات روح ادامه دارد و مرده قابلیت انتفاع از اعمال زندگان را دارد. اما اختلافشان بر اساس تفسیری که وهابیت از آیاتی مانند آیه 39 سوره نجم: (و ان لیس للإنسان إلا ما سعی)، و روایاتی مانند «إذا مات العبد انقطع عمله إلا من ثلاث...» دارند، در این است که وهابیان به فقدان رابطه انتفاعی مردگان از زندگان معتقدند، مگر در جایی که نص مخصص این آیات و روایات وجود داشته باشد، اما حنابله چنین تفسیری ندارند و نه تنها آیات و روایات را دلیل عدم انتفاع اموات از غیر نمی دانند، بلکه روایات واردشده در انتفاع را از باب قیاس و نمونه ای برای جواز انتفاع مردگان از زندگان در تمام امور خیر دانسته اند. در مسیله انتفاع زندگان از مردگان، وهابیت قایلان به انتفاع را با توجه به نوع آن مبتدع یا مشرک می دانند، مثلا بن عثیمین توسل به میت را غیرمشروع و بدعت می داند و بن باز توسل به دعای نبی و استغاثه به نبی را شرک اکبر می خواند. دیدگاه مشهور حنابله نه تنها بر جواز توسل، استشفاع و استغاثه دلالت می کند، بلکه حتی اقوالی در استحباب هم وجود دارد. این مقاله رابطه انتفاعی مردگان و زندگان نزد وهابیت و حنابله را به نحو مقایسه ای بررسی می کند و علت عدم انتفاع مردگان از زندگان از دیدگاه وهابیان را به نحو تفصیلی تبیین خواهد کرد.
    کلیدواژگان: انتفاع مردگان، انتفاع زندگان، حنابله، وهابیت
  • سید مهدی حسینی خواه*، سید جابر مهدوی، حمید ملک مکان صفحات 103-119
    مفهوم «عبادت» یکی از مفاهیم بحث برانگیز میان وهابیت و مذاهب اسلامی است که اعتراض مذاهب را به دنبال داشته است. وهابیان با مطرح کردن تعریفی بسیط از عبادت، آن را به خضوع، خشوع و محبت تعریف کرده اند و عبادت بر اساس این تعریف را یکی از مبانی شان در توحید و شرک قرار داده اند. از این رو مصادیقی مانند استغاثه، استشفاع، نذر و ذبح لغیرالله و... را شرک دانسته و انجام دهنده اش را مشرک خوانده اند. عالمان و اندیشمندان مذاهب اسلامی امامیه، اشاعره و ماتریدیه، در بیان تعاریفی که برای عبادت گفته اند، با تعریف وهابیت مخالفت کرده اند. عالمان اسلام گفته اند عبادت، ترکیبی از خضوع و خشوع، همراه با اعتقاد به ربوبیت، الوهیت، خالقیت، رازقیت و دیگر صفاتی از این دست برای معبود است. تعریف وهابیان از عبادت، اشکالات متعددی دارد که از جمله آنها آوردن قید بی پایه «نهایت محبت» در تعریف عبادت، و جامع و مانع نبودن تعریف آنها است. بر اساس تعریف وهابی ها، بسیاری از عبادات از تحت این تعریف خارج می شوند و بسیاری از اعمال غیرعبادی، ذیل عنوان «عبادت» قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: عبادت، خضوع، ربوبیت، وهابیت، مذاهب اسلامی
  • احمد موحدی*، مهدی فرمانیان صفحات 121-137
    یکی از شبهات معاد جسمانی، شبهه آکل و ماکول است. گاه بدن انسانی را حیوانات وحشی می خورند یا در عصر حاضر اعضای یک بدن به بدن های متفاوت پیوند زده می شود و عضو بدن دوم می گردد. حال پرسش این است که: اگر جسم انسانی از بین رفته یا عضوی از بدن دیگران شود، چگونه در روز قیامت انسان ها با همین بدن جسمانی محشور می شوند؟ آیا ناقص محشور می شوند یا خداوند عضو جدیدی را به این انسان عطا می کند؟ مذاهب اسلامی به این پرسش ها چه پاسخی داده اند؟ آیا معاد جسمانی را منکر شده اند یا به گونه ای دیگر به این پرسش پاسخ داده اند؟ با بررسی منابع معتبر مذاهب اسلامی به این نتیجه می رسیم که بزرگان اهل حدیث، متکلمان ماتریدی مذهب، زیدیان و اسماعیلیه در آثارشان اشاره ای به شبهه «آکل و ماکول» نکرده اند، اما اکثریت متکلمان اشعری مذهب و امامیه معتقدند آنچه وارد بدن آکل می شود، اجزای فرعی و فاضله ماکول است که اثری در حشر او در معاد ندارد و عده قلیلی از علمای امامیه و اشاعره معتقدند جسم ابزاری برای روح است و معذب و متنعم حقیقی در انسان، روح اوست و جسم ابزاری بیش نیست.
    کلیدواژگان: شبهه آکل و ماکول، عجب الذنب، اجزای اصلی و فرعی، معاد جسمانی
|
  • Mohsen Marzani *, Ali Allah-Bedashti Pages 7-28
    "Knowing God" is the highest desired knowledge of every Muslim and has always been the focus of special attention of researchers, but the difference in epistemological foundations and theology has led to diversity of cognitions. In order to discover the truth in this matter, the present article tries to obtain the prevailing view in each of the Islamic schools of thought about the nature and scope of cognition of God and then compares the Islamic schools with each other.
    For this purpose, firstly the concept of "cognition of God" has been explained from both quantitative and qualitative aspects. Then, by examining recognizability of God and its extent, we have come to the conclusion that Islamic schools consider it impossible to know the truth of the essence and essential attributes due to His incomprehensibility and also the inability of human cognitive tools to encompass Him, but knowing God through remnants (Āṡār) and proving attributes is possible. Of course, the Esmā'ili school denies even this amount of knowledge of God.
    Keywords: Cognition of God, Cognition of Essence, Truth of Attributes, Quantitative Knowledge, Qualitative Knowledge
  • Hadi Robat-Sarpushi *, Reza Hajji Shamsaie, Hassan Naghizadeh Pages 29-56
    The claimants of following the Salaf have always emphasized their attribution to the Salaf; But in various matters, they have acted against the principles and approach of the Salaf; The issue of takfir (excommunicating - declaring that sb is infidel) is one of these issues that, in addition to opposing the Salaf, also differ with other theological schools. Theological schools took the side of caution in excommunicating the people of the Qibla and avoided hastening the excommunication;
    However, based on factors such as confusing the literal and terminology meaning of "worship", the incorrect understanding of the issue of creational guardianship (Welāyate Takwini) and the expansion of the range of reversals of Islam (Nawāqeẕe Eslām), the Salafyyeh have widely excommunicated many Muslims. This research, according to the views and foundations of the Salaf and scholars of Islamic schools of thought on the issue of takfir of the people of the Qibla, has explained the opposition of takfir stream with other schools of thought, and has criticized the views of the takfiris.
    Keywords: atheism, Islam, takfir, People of al-Qibla, Theological Sects, Salafists
  • Yusuf Sheykhi *, Mohsen Afzalabadi Pages 55-77
    Contrary to the researches that insist on the complete separation or complete continuity of the religious foundations of Wahhabism with b. Teymyyeh, the verification of the legitimizing claim of attributing Wahhabism to b. Teymyyeh in the issue of faith and atheism is through the twin attention to the intellectual indicators and different origins of this issue in the two political and preparatory perspectives of b. Teymyyeh and establishment of Wahhabism.The results showed that the viewpoint of Wahhabism has serious differences with b. Teymyyeh in the four examined indicators.Wahhabism with [the necessary concomitance (Talāzom) and union (Ettaḥād) between faith and Islam - the synonymy of "faith" with "approval" (Taṣdiq) - the unprecedented development and narrowing of the concept of "atheism" and "faith" in two ways of considering the action as a component of the concept of religious faith (Imāne Shar'i) and the expansion of the concept of "atheism" to every type of mediation] has separated its way from b. Teymyyeh in the issue of atheism and faith. Finally, after comparing the characteristics of Wahhabism in the issue of faith and atheism with b. Teymyyeh, while rejecting the correctness of attributing Wahhabism to b. Teymyyeh in the issue of faith and atheism, the claim of legitimizing their attribution to b. Teymyyeh can be criticized.
    Keywords: Wahhabism, B. Teymyyeh, Intellectual Indicators, Faith, Atheism
  • Ali Nateqi *, Majid Fateminejad, Mohammad Moeinifar Pages 79-102
    In the view of Wahhabism and Ḥanbalism, there are commonalities in the issue of benefiting the dead from the living. Both of them believe that man consists of two dimensions, soul and body, and although physical life ends with death, the life of the soul continues and the dead can benefit from the actions of the living.However, their difference is based on the interpretation that Wahhabis have of verses such as verse 39 of Surah Najm: " and that nothing belongs to man except what he strives for", and traditions such as "when a person dies, his work will cease except for three things...". They deny the gainful relationship (Rābeṭeye Entefā'i) of the dead from the living, except where there is a specific text that except some cases from  these verses and traditions, but the Ḥanbalis do not have such an interpretation, and not only do they not consider the verses and traditions as the reason for denying the gainful relationship of the dead, but also they believe that the traditions which narrate the gainful relationship are merely for making examples for stating the possibility of the dead to benefit from the living in all good matters.In the issue of benefiting the living from the dead, Wahhabis consider those who believe in benefiting as deviation maker (Mobtade') or polytheists due to its type, for example, b. 'Oṡaymin considers recourse (Tawassol) to the dead to be illegitimate (Gheyre Mashru') and deviation (Bed'at), and b. Baz calls recourse to the prayers of the Prophet and supplicating (Esteghāṡeh) to the Prophet as great polytheism. The famous view of Ḥanbalism not only indicates the permissibility of recourse, intercession (Shafā'at) and supplication (Esteghāṡeh), but there are even sayings accepting the recommendation (Esteḥbāb) of these issues. This article compares the gainful relationship between the dead and the living among Wahhabis and Ḥanbalis and explains in detail why the dead do not benefit from the living from the point of view of the Wahhabis.
    Keywords: Profit of the dead, Profit of the Living, Ḥanbali, Wahhabism
  • Seyyed Mahdi Hosseinikhah *, Sayyid Jabir Mahdavi, Hamid Malekmakan Pages 103-119
    The concept of worship is one of the challenging concepts in the theology of Islamic denominations and Wahhabism. The rigid standpoint of Wahhabism in defining this concept is confronted by other groups. By presenting a simple definition of worship, Wahhabis have defined it as submission, humility and love. With this definition, they have put this concept as one of the foundations of defining monotheism and polytheism. Therefore, the have considered Istiqathah, seeking intercession, vows and slaughtering not to Allah as shirk, and the person who performs them has been called a polytheist. Imamis, Ashʻarites and Maturidis have opposed Wahhabis in this definition. The believe that worship is a combination of submission and humility to someone, along with belief in his/her as a lord, divine, creator, and other attributes of a deity. The Wahhabis' definition of worship suffers from the inclusion of a baseless condition which is ultimate love, and the lack of proper inclusivity and exclusivity; for many kinds of worship are excluded, while many acts which has nothing to do with worship are included.
    Keywords: Worship, Submission, Lordship, Wahhabism, Islamic Denominations
  • Ahmad Mowahhedi *, Mahdi Farmaniyan Pages 121-137
    One of the doubts about physical resurrection is the eater and eaten doubt (Shobheye Ākel wa Makul). Sometimes the human body is eaten by wild animals, or in today's age, the organs of one body are transplanted to different bodies and become the second body organ. Now the question is: if the human body is destroyed or becomes a part of someone else's body, how on the Day of Judgment will people get present with this physical body? Are they incomplete or will this person get a new organ? What answers have Islamic schools given to these questions?Have they denied physical resurrection (Ma'āde Jesmāni) or have they answered this question in another way? By examining the reliable sources of Islamic schools of thought, we come to the conclusion that the great Ahl al-Hadith, the theologians of Mātoridiyeh, Zeydyyeh, and Esmāiliyeh schools did not mention the doubt of eater and eaten (Shobheye Ākel wa Makul) in their works, but the majority of Ash'ari and Emāmyyeh theologians believe that what enters the body of Ākel are secondary and surplus components which is possible that it has no effect on his resurrection in the resurrection day, and a few Emāmyyeh and Ash'ari scholars believe that the body is a tool for the soul, and the real tormented and pleased in man is his soul, and the body is nothing more than a tool.
    Keywords: The Doubt of Eater, Eaten, Tailbone ('Ajbo al-ẑanab), Main, Secondary Components, physical resurrection