فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت و رهبری در سازمان های آموزشی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی جباری ظهیرابادی، مهدی شریعتمداری*، یلدا دلگشایی، فرشته کردستانی صفحات 1-19
    هدف از اجرای این پژوهش ارایه الگوی آموزش مهارت های زندگی به دانش آموزان ابتدایی مبتنی بر عوامل ساختاری، زمینه ای و فرایندی بود. پژوهش ازنظر اهداف کاربردی و ازنظر نوع مطالعه و ماهیت پژوهش در بعد کیفی جستجوی اکتشافی و از بعد کمی پیمایشی مقطعی بود. جامعه آماری پژوهش کلیه معلمان ابتدایی شاغل به تدریس در مدارس ابتدایی شهرستان رفسنجان (به تعداد 1457 نفر) در سال تحصیلی 1400-1399 بودند. برای تعیین حجم نمونه در بعد کیفی از روش نمونه گیری هدفمند و فن دلفی و در بعد کمی از نمونه گیری کوکران استفاده شد. تعداد نمونه حداقل موردنیاز برابر با 304 نفر برآورد شد ابزار سنجش دو پرسشنامه محقق ساخته (پرسشنامه مهارت های زندگی با 91 سوال و پرسشنامه عوامل سه شاخگی با 27 سوال) بود که اعتبار یابی پرسشنامه ها نشان داده شد از روایی همگرا و واگرا در حد مقبولی برخوردار هستند. داده های کیفی با استفاده از کدگذاری باز و محوری مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت تا درنهایت به تدوین الگوی آموزش مهارت های زندگی انجامید و الگوی پژوهش با 15 مولفه مهارت زندگی شامل مهارت های ارتباط، مهارت های قابل عرضه، خود مسیولیتی، اخلاق کاری، مدیریت، مهارت های زندگی سالم، تفکر انتقادی، همکاری، تصمیم گیری، تفکر خلاق، خودآگاهی، هدف گذاری، حل مسیله، توجه به دیگران، عزت نفس و 10 مولفه از عوامل سه شاخگی شامل کتاب درسی، تلویزیون، کارگاه آموزشی، خانواده، همسالان، جامعه، فضای مجازی، مشاور، کتاب غیردرسی و مدرسه ارایه گردید.
    کلیدواژگان: الگوی مهارت های زندگی، دانش آموزان ابتدایی، مدل 4H، مدل سه شاخگی
  • حجت فلاح پور، ابراهیم پورحسینی*، شجاع عربان صفحات 21-32

    پژوهش حاضر باهدف تبیین ابعاد و مولفه های مدل بهره وری مدیران آموزش وپرورش استان لرستان انجام شد. روش تحقیق تلفیقی (کیفی- کمی) و ازنظر هدف کاربردی بود. جامعه آماری در مرحله کیفی شامل 12 نفر از خبرگان و در مرحله کمی کلیه مدیران مدارس دوره دوم متوسطه آموزش وپرورش استان لرستان به تعداد 411 نفر بودند. برای تعیین حجم نمونه کیفی از روش اشباع نظری و در بخش کمی، از جدول کرجسی- مورگان تعداد 199 نفر (102 مرد و 97 زن) به عنوان نمونه آماری تعیین و با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته ای بود که اعتبار آن توسط اساتید و پایایی آن با آزمون آلفای کرونباخ بررسی و مقدار 82/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از نرم افزارهای Spss26 و معادلات ساختاری lisrel استفاده شد. نتایج بخش کیفی با پانل دلفی نشان داد هفت مولفه عوامل انگیزشی، عوامل مدیریتی، عوامل محیطی، عوامل توانمندسازی، عوامل مقبولیت، عوامل نوآوری و عوامل سازمانی و 62 شاخص برای بهره وری مدیران شناسایی شد. نتایج معادلات ساختاری نیز نشان داد بارعاملی عوامل انگیزشی 84/0، عوامل مدیریتی 79/0، عوامل محیطی 80/0، عوامل توانمندسازی 72/0، عوامل مقبولیت 83/0، عوامل نوآوری 69/0 و عوامل سازمانی 85/0 هستند. همچنین تمام شاخص های برآورد مدل اندازه گیری نشان از برازش مناسب مدل بودند.

    کلیدواژگان: مدل بهره وری، مدیران آموزش وپرورش، عوامل انگیزشی، عوامل مدیریتی، عوامل محیطی
  • کیوان کاوه، تقی آقاحسینی*، محبوبه سادات فدوی صفحات 33-49
    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی ابعاد و شاخصه های الگوی آسیب شناسی تولید دانش در بین اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی بود. این تحقیق نوعی تحقیق کاربردی و روش تحلیل محتوای کیفی با راهبرد داده بنیاد بود. مشارکت کنندگان اعضای هیات علمی تمام وقت در دانشگاه آزاد اسلامی بودند که با رویکرد هدفمند و روش موارد مطلوب انتخاب گردیدند و با آنها به روش نیمه ساختار مصاحبه به عمل آمد. مصاحبه تا رسیدن به نقطه اشباع ادامه یافت. برای دستیابی به مولفه ها، مفاهیم و عبارات اولیه از کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده گردید. با توجه به کدگذاری ها و مضامین به دست آمده از متون علمی و مصاحبه مشارکت کنندگان، آسیب های مربوط به نظام دانشگاه آزاد با دو زیر مقوله "خط مشی گذاران" و "دست اندرکاران پژوهش"، آسیب های مربوط به ساختار سازمانی با سه زیر مقوله "میزان رسمیت سازی"، "میزان تمرکز و عدم تمرکز" و " میزان پیچیدگی" و مشکلات مربوط به مسایل فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی با دو زیر مقوله "عوامل فرهنگی اجتماعی" و "عوامل اقتصادی" به عنوان مولفه های الگوی فوق به دست آمد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، تولید دانش، نظام آموزش عالی، ساختار سازمانی
  • شبنم پژوهش، فاطمه پرسته قمبوانی*، مژگان عبدالهی، امیرحسین محمد داوودی صفحات 51-66

    هدف پژوهش حاضر شناسایی، تحلیل مولفه های رهبری پژوهشی و سنجش میزان ضریب توافق مولفه های استخراج شده از دیدگاه اعضای هییت علمی دانشگاه آزاد بود. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش آمیخته (کمی و کیفی) انجام شده است. جامعه آماری در بخش کیفی، مقالات منتشره در خصوص موضوع موردبحث بود که ابتدا 160 مقاله در این زمینه جستجو و دسته بندی شد. پس از بررسی، 50 مقاله داخلی و خارجی بین سال های 1391 تا 1399 (2012 تا 2020) با بهره گیری از ابزار فیش برداری موردمطالعه محتوایی قرار گرفت. ابتدا ابعاد اصلی مشخص شد، سپس مولفه های مرتبط با هر یک از ابعاد دسته بندی شد. جامعه آماری بخش کمی 35 نفر از اعضاء هییت علمی دانشگاه ها می باشند که ملاک خبرگی این افراد، تجربه حداقل راهنمایی 10 رساله دانشگاهی است، پرسشنامه ای با 69 سوال تنظیم و از طریق تکنیک دلفی[1] در اختیار خبرگان و صاحب نظران قرار گرفت. پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 78/0 درصد و روایی محتوی زیر نظر کمیته علمی تایید شد، با استفاده از آزمون ضریب هماهنگی کندال و با نرم افزار spss پردازش صورت گرفت. نتایج نشان داد ضریب نهایی میانگین وزنی توافقی برای ضریب توافق پایانی رهبری پژوهشی (W=0/88) بود. همچنین اعلام نظر نهایی در مورد ابعاد اصلی رهبری پژوهشی شامل، انگیزه های رهبری پژوهشی (W=0/85)، توسعه فکری رهبری پژوهشی (W=90)، توسعه رفتاری رهبران پژوهشی (W=0/89)، توسعه هویت حرفه ای در رهبری پژوهشی (W=0/91)، سبک های موثر در رهبری پژوهشی (W=0/87)، موانع رهبری پژوهشی (W=0/90)، زمینه ضروری رهبری پژوهشی (W=0/85)، توسعه مهارت های تیم سازی رهبری پژوهشی (W=0/91) بود.

    کلیدواژگان: رهبری پژوهشی، انگیزه پژوهشی، توسعه پژوهشی، رفتار پژوهشی، موانع پژوهش دانشگاهی
  • نورمحمد سلطانی، محمدرضا ربیعی مندجین*، محمد حکاک، مینا جمشیدی اوانکی صفحات 69-86

    تحقیق حاضر به منظور طراحی الگویی مناسب برای شایستگی های راهبران آموزشی تربیتی مدارس ابتدایی روستایی و عشایری وزارت آموزش وپرورش ایران انجام گرفته است. این پژوهش، برمبنای هدف، از نوع پژوهش های توسعه ای و کاربردی و ازنظر ماهیت و روش شناختی جزو پژوهش های ترکیبی است؛ که در دو مرحله ی کیفی و کمی صورت گرفته است. در مرحله ی اول، پژوهش کیفی مبتنی بر نظریه ی داده بنیاد و با استفاده از رویکرد هدفمند و به کارگیری معیار اشباع نظری، با 21 مشارکت کننده از متخصصان، درمجموع به مدت 1044 دقیقه، مصاحبه ی عمیق انجام گرفته و برای تحلیل مصاحبه ها از روش تیوری داده بنیاد استفاده شده است. در کل 684 کدباز یا اولیه استخراج شد. از مجموع کدهای باز، 112 مفهوم پایه استخراج شد. در مرحله ی بعد، مفاهیم پایه با توجه به وجوه مشابهت و افتراق معنایی، در 22 مقوله ی انسجام بخش طبقه بندی شدند. در مرحله ی دوم، پژوهش کمی با تهیه ی پرسشنامه محقق ساخته شامل 112 پرسش تخصصی با طیف لیکرت پنج درجه است. این سوالات در قالب 22 سازه ی فرعی و 6 سازه ی اصلی طبقه بندی شده اند؛ با روایی و پایایی بالا. آلفای کرونباخ تمامی متغیرها، بزرگ تر از 7/0 بوده و پرسشنامه ی نهایی با نمونه 311 نفر از بین راهبران آموزشی تربیتی مدارس روستایی و عشایری توزیع شد. داده های خام به دست آمده از جامعه ی آماری با استفاده از تکنیک های آماری مناسب، نرم افزار SPSS و Smart PLS مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته و الگوی مفهومی تحقیق به تایید نهایی رسیده است.

    کلیدواژگان: شایستگی، الگوی شایستگی، راهبر، کلاس چندپایه
  • فرهمند زبردست، حسین مهرداد*، راضیه جلیلی صفحات 87-100

    پژوهش حاضر با هدف طراحی و آزمون مدل تسهیم دانش (مطالعه موردی در بین کارکنان آموزش و پرورش) انجام گرفته است. در این پژوهش از روش پژوهش ترکیبی یا آمیخته از طریق تلفیق روش های کیفی و کمی استفاده شده است. جامعه آماری در بخش کیفی مرحله شامل کلیه اساتید دانشگاه ها، کارشناسان و صاحب نظران حوزه مدیریت آموزشی و کارکنان اداری با تجربه آموزش و پرورش بویژه خبرگان دربحث تسهیم دانش بودند و نمونه آماری در این بخش شامل8 نفر از اساتید دانشگاه ها، 4 نفر ازکارشناسان و خبرگان حوزه مدیریت آموزشی و 4 نفر از کارکنان اداری آموزش و پرورش بودند که با آنها مصاحبه انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش در بخش کمی شامل کلیهکارکنان اداری آموزش و پرورش بوده است که براساس آخرین آمار و اطلاعات موجود در معاونت پژوهش و برنامه ریزی اداره کل آموزش و پرورش در سال تحصیلی 99 - 98 در مجموع 1412 نفر از فرهنگیان در پست های اداری مشغول به کار بودند که محقق با استفاده ار روش خوشه ای چند مرحله ای نمونه ای به حجم 304 نفر از آنان را انتخاب و پرسشنامه محقق ساخته را به اجرا در آورد (محقق براساس معیارهای استخراج شده از مرحله کیفی شامل اسناد، کتب، مقالات و مصاحبه نیمه ساختار یافته و در سه مرحله کدگذاری باز ، کدگذاری محوری و کد گذاری انتخابی به طراحی پرسشنامه محقق ساخته برای مدل تسهیم دانش در بین کارکنان آموزش و پرورش نیاز اقدام نمود.

    کلیدواژگان: طراحی و آزمون، مدل، تسهیم دانش، مدل تسهیم دانش و کارکنان آموزش و پرورش
  • عباس خورشیدی* صفحات 101-110

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر اثربخشی راهبران آموزشی انجام شده روش از نظر اهداف کاربردی از لحاظ ماهیت ونوع مطالعه تحلیل محتوا می باشد. جامعه آماری پژوهش، شامل اساتید دانشگاه رشته مدیریت آموزشی که بر اساس روش نمونه‎گیری نظری از نوع گلوله برفی و بر اساس اشباع نظری داده ها، 15 نفر خبره برای مصاحبه انتخاب شدند. برای بررسی روایی یافته ها از روش های همسوسازی منابع داده ها و خود بازبینی محقق و به منظور تعیین پایایی، روش توافق بین دو کدگذار به کار گرفته شد. برای تحلیل داده ها از تحلیل محتوا و کدگذاری باز ومحوری استفاده شد.. براساس نتایج حاصل عوامل موثر بر اثربخشی راهبران آموزشی در 8 عامل خلاصه شدند: 1- ویژگی های فردی و شخصیتی راهبر 2- نظارت و راهنمایی 3- دانش فنی و مهارتی راهبری 4- جو سازنده و مشارکتی مدرسه 5- ایجاد انگیزش و حمایت از همکاران 6- ارتباط موثر 7- رشد و توانمندسازی همکاران 8- شرایط محیطی و اقتضایی مدرسه. می باشند.بنابراین افرادی که به دنبال نظارت و راهبری اثربخش در آموزش و پرورش هستند باید این عوامل را بیشتر مد نظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: رهبران آموزشی، رهبری و نظارت اثربخش، آموزش
|
  • Ali Jabbari Zahirabadi, Mehdi Shariatmadari *, Yalda Delgoshaei, Fereshteh Kordestani Pages 1-19
    The purpose of this study was to provide a model of teaching life skills to elementary students based on structural, contextual and process factors. The research was cross-sectional in terms of applied objectives and in terms of the type of study and the nature of the research in terms of the qualitative dimension of exploratory search and the quantitative aspect of the survey. The statistical population of the research was all primary teachers working in the primary schools of Rafsanjan city (1457 people) in the academic year of 2019-2019.To determine the sample size in the qualitative dimension, purposive sampling and Delphi technique were used, and in the quantitative dimension, Cochran sampling was used. The minimum required sample size was estimated to be 304. The measurement tool was two researcher-made questionnaires (life skills questionnaire with 91 questions and three-pronged factors questionnaire with 27 questions).Qualitative data were analyzed using open and axial coding to finally develop a life skills training model. Research model with 15 components of life skills including communication skills, deliverable skills, self -responsibility, work ethics, management, healthy life skills, critical thinking, collaboration, decision making, creative thinking, self -awareness, goal setting, problem solving, attention to others, self –esteem, and 10 components of three-pronged factors including textbook, television, educational workshop, family, peers, society, cyberspace, consultant, non-textbook and school were presented.
    Keywords: Life skills model, Elementary Students, 4H model, three-pronged model
  • Hojat Falahpuor, Ebrahim Pourhosseini *, Shoja Araban Pages 21-32

    The aim of this study was to identify the dimentions and components of productivity model of education managers in Lorestan province. This research has been done in terms of applied purpose and in terms of mixed (qualitative and quantitative). The statistical population in the qualitative section included 12 experts and in the quantitative section all the principals of the secondary schools in Lorestan province were 411 people. To determine the qualitative sample size by theoretical saturation method and in the quantitative part, from Krejcie-Morgan table, 199 people (102 men and 97 women) were selected as a statistical sample by cluster random sampling method. The research instrument was a researcher-made questionnaire whose validity was assessed by professors and its reliability was assessed by Cronbach's alpha test and the value was 0.82. SPSS.26 software and lisrel structural equations were used for data analysis. The results of the qualitative section with Delphi panel showed that seven components of motivational factors, managerial factors, environmental factors, empowerment factors, acceptance factors, innovation factors and organizational factors and 62 indicators for principals ' productivity were identified. The results of structural equations also showed that the factor load is motivational factors 0.84, managerial factors 0.79, environmental factors 0.80, empowerment factors 0.72, acceptance factors 0.83, innovation factors 0.69 and organizational factors 0.85. Also, all the estimation indicators of the measurement model indicated a good fit of the model.

    Keywords: : productivity model, Motivational Factors, Managerial Factors, Environmental factors, empowerment factors, acceptance factors, innovation factors, Organizational Factors, principals of secondary schools
  • Kyvan Kave, Taghi Aghahoseini *, Mahboubeh Sadat Fadavi Pages 33-49
    The purpose of this study was to identify the dimensions and Indicators of the pathology model of knowledge production among faculty members of Islamic Azad University.The study is applied in terms of purpose and qualitative content analysis method .The study population included were full-time faculty members at Islamic Azad University who were selected with a purposeful approach and desirable methods . Semi-structured interviews were used to collect data. Data analysis method was performed using grounded theory coding method (three methods of open, axial and selective coding).The findings indicated that injuries related to the Azad University system with two subcategories "policy makers" and "research stakeholders", injuries related to organizational structure with three subcategories "rate "Formalization", "degree of concentration and decentralization" and "degree of complexity" and problems related to cultural, social and economic issues were obtained with two subcategories "socio-cultural factors" and "economic factors" as components of the above model.
    Keywords: pathology, knowledge production, Higher education system, Organizational Structure
  • Shabnam Pajohesh, Fatemeh Parasth Gombvani *, Mojgan Abdollahi, Amirhossin Mohammaddavooudi Pages 51-66

    Th coefficient of the extracted components from the perspective of faculty members of the Azad University. This research has been done in terms of applied purpose and in terms of mixed method (quantitative and qualitative). The statistical population in the qualitative section was the published articles on the subject under discussion, which initially searched and categorized 160 articles in this field. After reviewing, 50 domestic and foreign articles between the years of 1391 to 1399 (2012 to 2020) were studied using content collection tools. First the main dimensions were identified, then the components related to each dimension were categorized. The statistical population of the quantitative section is 35 faculty members of universities; whose criterion of expertise is the experience of guiding at least 10 university dissertations. A questionnaire with 69 questions was prepared and provided to experts through Delphi technique. The reliability of the questionnaire was confirmed using Cronbach's alpha coefficient of 0.78% and the content validity was confirmed under the supervision of the scientific committee. It was processed using Kendall coordination coefficient test and SPSS software. The results showed that the final coefficient of weighted average for the final coefficient of agreement of the research leadership was (W = 0.88). Also announcing the final opinion on the main dimensions of research leadership including, motivations of research leadership (W = 0.85), intellectual development of research leadership (W = 90), behavioral development of research leaders (W = 0.89), development of professional identity in research leadership (W = 0.91), effective styles in research leadership (W = 0.87), barriers to research leadership (W = 0.90), essential field of research leadership (W = 0.85), skill development Team building was research leadership (W = 0.91).e purpose of this study was to identify, analyze the components of research leadership and measure the agreement

    Keywords: research leadership, research motivation, research development, research behavior, Research barriers
  • Noormohammad Soltani, Mohammadreza Rabieemondajin *, Mohammad Hakak, Mina Jamshidi Avanki Pages 69-86

    The present study was conducted to design a suitable model for the competencies of educational leaders of rural and nomadic primary schools of the Ministry of Education of Iran. This research is based on the purpose of developmental and applied research and in terms of nature and methodology is one of the combined research that has been done in two stages: qualitative and quantitative. In the first stage, qualitative research based on data theory and using a purposeful approach and applying saturation criteria, in-depth interviews were conducted with 21 participants for a total of 1044 minutes and the data theory theory method was used to analyze the interviews. Is. A total of 684 open source or primary code was extracted. From a total of open source, 112 basic concepts were extracted. In the next stage, the basic concepts were classified into 22 coherent categories according to the aspects of similarity and semantic difference. In the second stage, quantitative research by preparing a researcher-made questionnaire includes 112 specialized questions with a five-point Likert scale. These questions are classified into 22 sub-structures and 6 main structures. With high validity and reliability. Cronbach's alpha of all variables was greater than 0.7. The final questionnaire with a sample of 311 people was distributed among the educational leaders of rural and nomadic schools. Raw data obtained from the statistical population have been analyzed using appropriate statistical techniques of SPSS and Smart PLS software and the conceptual model of the research has been finalized.

    Keywords: Competency, Competency Model, Leader, multi-grade class
  • Farahmand Zebar Dast, Hossein Mehrdad *, Razia Jalili Pages 87-100

    The aim of this study was to design and test a knowledge sharing model (a case study among education staff) in which the combined research method was used through a combination of qualitative and quantitative methods. Qualitative stage included all university professors, experts and experts in the field of educational management and administrative staff with education experience, especially experts in the field of knowledge sharing. The statistical sample in this section includes 8 university professors, 4 experts and experts in the field of educational management and 4 The statistical population of this study included a small part of all education administrative staff, which according to the latest statistics and information available in the Deputy of Research and Planning of the General Directorate of Education in In the academic year of 1998-99, a total of 1412 educators were working in administrative positions. The researcher selected a sample of 304 people using a multi-stage cluster method and implemented a researcher-made questionnaire. The researcher based on the criteria extracted from the qualitative stage Amal documents, books, articles and interviews were semi-structured and in three stages of open coding, axial coding and selective coding, a researcher-made questionnaire was designed for the knowledge sharing model among education staff.

    Keywords: : model, Knowledge Sharing, Knowledge Sharing Model, organizational dimension, environmental dimension, individual dimension, extra-environmental dimension, education staff
  • Abbas Korshdi * Pages 101-110

    This study was conducted with the aim of identifying the effective factors on the effectiveness of educational leaders. To achieve this goal, a qualitative method was used. The research method in terms of the nature and type of study was content analysis. The study population of this study consisted of faculty members in the field of educational management based on theoretical sampling of the snowball type and based on the theoretical saturation of data, 15 experts were selected for the interview. To check the validity of the findings, the methods of data source alignment and researcher self-review and in order to determine reliability, the method of agreement between two coders were used. Content analysis, open and axial coding were used to analyze the data.Based on the results, the factors affecting the effectiveness of educational leaders were summarized in 8 factors: 1- individual and personality characteristics of the leader 2- supervision and guidance 3- technical knowledge and leadership skills 4- constructive and collaborative setting of the school 5- creation of motivation and support for colleagues 6 - effective communication 7- empowerment of colleagues 8- environmental conditions and school requirements. Therefore, people who are looking for effective supervision and leadership in education should consider these factors more.

    Keywords: Educational leaders, effective leadership, supervision, education