فهرست مطالب

پژوهشنامه مذاهب کلامی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 3، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صفدر رجب زاده*، مصطفی سلطانی صفحات 7-33
    در این تحقیق مسیله گستره عصمت پیامبران از دیدگاه مذاهب اسلامی بررسی می شود. مذاهب اسلامی درباره گستره عصمت انبیا به سه گروه تقسیم می شوند: برخی عصمت حداکثری و برخی عصمت حداقلی و گروهی دیگر میانه این دو را انتخاب کرده اند. مصونیت پیامبران از ارتکاب گناهان یکی از لوازم بعثت بوده، هدایت انسان را تضمین می کند. اندیشمندان اسلامی در شناخت مراتب و دلایل عصمت، تلاش های فراوانی عرضه داشته اند. ازاین رو با بررسی آرای آنان اشتراکاتی برداشت می شود که می تواند نشان دهنده نزدیک بودن مذاهب به یکدیگر در این مسیله باشد.در این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی گستره و ابعاد عصمت انبیا از دیدگاه مذاهب اسلامی بازخوانی، و به این سوال پاسخ داده می شود که اشتراکات آنان درباره گستره عصمت انبیا به اعتبار نظر و عمل، و به اعتبار زمان قبل بعثت و زمان بعد بعثت چیست! در پایان این نتایج به دست آمده است که گرچه اختلاف نظرهایی، با توجه به مبانی هر مذهب، یافت می شود، اما می توان بر اشتراکاتی از قبیل (عصمت در دریافت وحی، عصمت از گناه بعد از بعثت و عصمت در اعتقادات) تاکید کرد.
    کلیدواژگان: عصمت انبیا، امامیه، زیدیه، اسماعیلیه، اشاعره، ماتریدیه و سلفیه
  • یوسف شیخی*، محسن افضل آبادی صفحات 35-53
    مهم ترین ادعای مکتب «سلفیه» در مشروعیت بخشی به خود، ادعای انتساب به اصحاب حدیث پیش از حیات ابن تیمیه و در کل سلف صالح بوده است. مسیله اصلی جستار حاضر کنکاش درباره صحت این مدعا و راستی آزمایی آن از طریق مقایسه تطبیقی پنج نمونه از مهم ترین شاخصه های فکری ابن تیمیه و اصحاب حدیث و زمینه های اشتراک و اختلاف آنهاست. تحقیقات پیشین بیشتر با رویکرد مبانی اعتقادی یا تاریخی سلفیه بوده است، اما در تحقیق حاضر با تطبیق شاخص های مهم تفکر ابن تیمیه و اصحاب حدیث و بیان اشتراک ها و اختلاف ها، بحران مشروعیت جریان سلفی گری آشکار گشته است و جز مشترکاتی اندک، غالبا اختلاف ها به اندازه ای است که نمی توان جریان سلفی گری را به پیش از ابن تیمیه نسبت داد. ابن تیمیه به تعدد شخصی عقل قایل بوده و مبنای نقل گرایی اش را در الفاظ و تاویل، با تقدم بخشیدن به عقل موید شرع، نسبت به عقل معارض، حفظ کرده بود، اما اصحاب حدیث با فقدان نص، سراغ قیاس و دیگر روش های عقلی رفته بودند. وی فهم سلف را از باب کاشفیت و مرجعیت منبع تشریع می دانست، درحالی که اصحاب حدیث اجماع سلف را منبع تشریع نمی دانستند. او همچنین با پذیرش حیات روح پس از مرگ و عدم پذیرش لوازم آن بر خلاف سلف خود، استغاثه، توسل و زیارت را از مصادیق شرک دانست و در نهایت ابن تیمیه عصمت انبیا و فضایل امیرالمومنین و اهل بیت را انکار کرد و احیاکننده طیف افراطی اصحاب حدیث (جریان عثمانی گری) بود.
  • سید مجید رباط جزی*، محمدجعفر طبسی صفحات 55-70

    علم کلام یکی از علوم کهن در جهان اسلام بوده و از ابتدای پیدایش آن موافقان و مخالفان فراوانی داشته است. اهل حدیث، به عنوان یک گروه نص گرا، به شدت با این علم مخالفت کردند و با نقل روایاتی به نقد این علم اقدام نمودند. از منظر این گروه، علم کلام افزون بر محتوای غلط در مسایل توحید، نبوت و معاد، دارای متد غیر منتجی است و این متد نتایج حاصل از آن را بی اعتبار می کند و به همین دلیل گروه های مختلف اسلامی را به انحراف می کشاند. برخی بر این باور بودند که اهل حدیث با اصل علم کلام مخالف نبودند، بلکه مخالفت آنها به دلیل کاربرد گروه های منحرف از این علم بوده است. از این رو در این مقاله بر آنیم تا موضع دقیق اصحاب حدیث در خصوص علم کلام را مشخص کنیم. بررسی ها نشان می دهد که اهل حدیث استفاده از ابزار غلط را عامل رسیدن به نتایج اشتباه و در نتیجه شکل گیری فرق مختلف می دانند و علت مخالفت این گروه با علم کلام نه در کاربرد آن، بلکه در روش های عقلی و جدلی است که در این علم استفاده می شود.

    کلیدواژگان: علم کلام، بدعت، اصحاب حدیث، سلفیه
  • سید مهدی حسینی خواه*، نجم الدین طبسی صفحات 71-99
    آیه ولایت از مهم ترین آیاتی است که در شان امیرالمومنین ع نازل شده است. برخی از علمای بزرگ اهل سنت برای این شان نزول ادعای اجماع کرده اند و بیشتر آنان به این شان نزول تصریح نموده اند. اما ابن تیمیه اول کسی بود که بر خلاف تمام علمای اهل سنت بر کذب این شان نزول ادعای اجماع کرد و برای اثبات حرف خود استدلال هایی آورد. در این نوشته به صورت تحلیلی، دیدگاه های ابن تیمیه در خصوص کذب بودن شان نزول آیه ولایت بررسی شده است. همچنین این مقاله دو سند از اسناد زیاد این شان نزول را واکاوی کرده و به شبهه حاطب اللیل بودن ثعلبی نیز پرداخته است. پس از تحقیق در کلمات متکلمان، مفسران و محدثان اهل سنت این نتیجه حاصل شد که آیه ولایت در شان امیرالمومنین ع نازل شده و کلام ابن تیمیه با سخن بزرگان اهل سنت در تعارض است.
    کلیدواژگان: آیه ولایت، تصدق خاتم، انفاق در رکوع، معنای ولی
  • سید جابر مهدوی*، مهدی فرمانیان صفحات 101-135
    اندیشه های متکلمان اسلامی درباره رابطه صفات با ذات، در دو رویکرد الهیات ایجابی و سلبی منحصر شده است. غالب متکلمان به رویکرد ایجابی و اثباتی صفات کمالی برای ذات حق باورمندند، اما در کیفیت ارتباط صفات با ذات اختلاف دارند. مشهور شیعه، زیدیه، بعضی از معتزله و فیلسوفان متکلم قایل به نظریه عینیت شده، معتقدند ذات حق و صفات خداوند حقیقت واحدی در خارج دارد و هر رویکرد اثباتی مخالف با نظریه عینیت را به اشکال ترکیب و تعدد قدما متهم کرده اند. اصحاب حدیث و سلفیان قایل به نظریه غیریت شده، معتقدند صفات، زاید بر ذات و حقیقتی جدای از ذات حق دارند. اشاعره و ماتریدیان قایل به نظریه قایمیت شده، معتقدند صفات ذاتی خداوند نه عین و نه غیر او هستند و هر رویکرد اثباتی مخالف خود را یا متهم به ترکیب یا متهم به عروض عوارض بر ذات حق کرده اند. قایلان به رویکرد سلبی با اعتقاد به اینکه نفی تشبیه و ترکیب از ذات حق مستلزم نفی هرگونه صفتی از ذات حق است، با تاکید بر نظریه نفی صفات، در محدوده تنزیه دو دسته شده اند که از آن میان اسماعیلیان معتقد به تنزیه مطلق و بعضی از متکلمان شیعه اثناعشریه و معتزله معتقد به نظریه نیابت شده اند.
    کلیدواژگان: وجودشناسی، الهیات ایجابی، الهیات سلبی، عینیت، غیریت، قائمیت، نیابت
  • رضا قائینی*، رضا حاجی شمسایی، سید حسن آل مجدد شیرازی صفحات 137-162

    در تفسیر ماهیت ایمان و ارتباط آن با عمل میان مذاهب اسلامی دیدگاه های مختلفی مطرح بوده است؛ مشهور امامیه ایمان را به «تصدیق قلبی» تعریف کرده و عمل را سبب کمال ایمان دانسته اند و به ادله ای از قرآن و روایات استناد نموده اند. اما وهابیان ایمان را به قول لسانی، تصدیق قلبی و عمل جوارحی تعریف نموده اند. آنها عمل را جزء ایمان دانسته و به دلایلی استناد کرده اند. وهابیان میان ایمان کامل و نجات بخش در آخرت با ماهیت و اصل ایمان خلط نموده و ادله ایمان کامل را بر ماهیت ایمان تطبیق داده اند.

    کلیدواژگان: امامیه، وهابیت، رابطه ایمان و عمل، جزئیت عمل در ایمان
|
  • Safdar Rajabzadeh *, Mostafa Soltani Pages 7-33
    This article discusses the scope of the prophets’ infallibility from the perspective of Islamic religions. Regarding the scope of the infallibility of the prophets, Islamic religions are divided into three groups: some believe in maximum infallibility, some consider minimum infallibility, and some others find the middle of the two. The avoidance of the prophets of committing sins is one of the essentials of their missions; it guarantees the guidance of man. Islamic thinkers have made many efforts to understand the levels and reasons for infallibility. Therefore, examining their opinions leads us to some commonalities that show the proximity of religions on this issue. In this descriptive-analytical article, the scope and dimensions of the prophets’ infallibility are discussed from the Islamic religions’ point of view, and the question is answered as to what Islamic religions have in common regarding the scope of the prophets’ infallibility in terms of their opinions and practices, and in terms of the eras before and after their missions. The article concludes that, despite different opinions due to the foundations of each religion, it is possible to emphasize commonalities (such as infallibility in receiving revelation, infallibility in avoidance of committing sins after the mission, and infallibility in beliefs).
    Keywords: prophets’ infallibility, Imāmīyyah, Zaydīyya, 'Ismāʿīliyya, Ashʿarī, Māturīdiyyah, and Salafiyyah
  • Yusuf Sheykhi *, Mohsen Afzalabadi Pages 35-53
    The most significant claim of the Salafiyyah School for self-legitimization is the attribution to ḥadīth scholars before Ibn Taymiyyah’s life and al-salaf al-ṣāliḥ in general. The main problem of this article is to explore the validity of this claim and verify it through the comparison of the five instances of the most important intellectual characteristics of Ibn Taymiyyah and ḥadīth scholars, as well as their commonalities and differences. Previous research mostly approached the belief or historical foundations of the Salafiyyah; while comparing the most important characteristics of Ibn Taymiyyah’s views and ḥadīth scholars’ thinking, and expressing their commonalities and differences, this article reveals the crisis of the legitimacy of the Salafiyyah. Except for a few commonalities, the differences are often so broad that Salafism cannot be attributed to the era before Ibn Taymiyyah. Ibn Taymiyyah believed in man’s pluralism of reason and preserved the basis of his narrativeism in words and interpretations by giving priority to the Sharia-supporting reason over the opposing reason. But ḥadīth scholars, due to the lack of texts, turned to analogy and other rational methods. Ibn Taymiyyah considered the understanding of the predecessors (aslaf) in terms of discovery and reference a source of legislation, while ḥadīth scholars did not find the predecessors’ consensus a source of legislation. Unlike his predecessors, Ibn Taymiyyah accepted the soul’s life after death but ignored its requirements. In his view, intercession, recourse, and pilgrimage were examples of polytheism. He denied the infallibility of the prophets and the virtues of Amīr al-Muʾminīn (as) and Ahl al-Bayt (as), and he was the revivalist of the extreme spectrum of ḥadīth scholars (ʿUthmānism).
    Keywords: Salaf, Salafism, intellectual characteristics, Ibn Taymiyyah, ḥadīth scholars
  • Seyyed Majid Rabat Jezi *, Mohammad Ja’Far Tabasi Pages 55-70

    Theology is one of the ancient sciences in the Islamic world and has had many supporters and opponents since its inception. Ḥadīth scholars, as a text-relying group, strongly opposed theology and criticized this science by quoting narrations. According to this group, in addition to the wrong content about monotheism, prophecy, and resurrection, the science of theology follows a non-resulting method, and this method invalidates the obtained results and misleads different Islamic groups. Some believed that ḥadīth scholars were not opposed to theology, but rather their opposition was due to the deviant groups’ use of this science. This article intends to specify the exact view of ḥadīth scholars regarding theology. The article concludes that ḥadīth scholars believe that using the incorrect methods leads to incorrect conclusions and the emergence of diverse sects. The disagreement of ḥadīth scholars with the science of theology is not due to the use of this discipline, but rather because of the rational and argumentative methods used in it.

    Keywords: science of theology, heresy, ḥadīth scholars, Salafiyyah
  • Seyyed Mahdi Hosseinikhah *, Najmuddin Tabasi Pages 71-99
    One of the most significant verses revealed in respecting the dignity of Amīr al-Muʾminīn (as) is the verse of al-Wilāya. Some of the great Sunni thinkers claim the reasons for the revelation of this verse consensually, and the majority of them assert it. However, Ibn Taymiyyah was the first one —among all Sunni scholars— who claimed consensus on the falsehood of the reasons for the revelation of this verse and provided arguments to prove his words. In this analytical article, Ibn Taymiyyah’s views on the falsity of the reasons for the revelation of the verse of al-Wilāya are analyzed. The article also analyzes two of the many documents on the reasons for the revelation of this verse and discusses the uncertainty of Tha'lab as an hātib al-lail one. Analyzing the words of Sunni theologians, commentators, and ḥadīth scholars, the article concludes that the verse of al-Wilāya revealed in respecting the dignity of Amīr al-Muʾminīn (as), and Ibn Taymiyyah’s words contradicts the words of Sunni scholars.
    Keywords: the verse of al-Wilāya, Tassaduq Khatam, almsgiving in Ruku (bowing), the meaning of walī
  • Sayyid Jabir Mahdavi *, Mahdi Farmaniyan Pages 101-135
    Islamic theologians’ thoughts about the relationship between God’s attributes and essence are restricted to two theological approaches: the affirmative (cataphatic) theology and the privative (apophatic) theology. The majority of theologians believe in the affirmative approach of the perfect attributes for God’s essence, but they disagree in the quality of the relationship between His attributes and essence. The famous Shia scholars, Zaydīyya, some Mu'tazila and theology philosophers believe in the theory of objectivity. They believe that God’s essence and attributes have one truth outside, and they accuse any affirmative approach that is against the theory of objectivity for its mistake in believing in the combination and the multiplicity of the eternal attributes. Ḥadīth scholars and the Salafis believe in the theory of otherness, they believe that attributes are extraneous to the essence and have a truth separate from God’s essence. The scholars of Ashʿarī and Māturīdiyyah adhere to the theory of Qaimiyyah, they believe that God’s inherent attributes are neither the same as Him nor different from Him, and they accuse any affirmative approach that believes in either the combination or the manifestation of attributes in God’s essence. Emphasizing the theory of the negation of attributes, those who believe in the privative approach with the belief that the negation of any similitude and combination from God’s essence requires denying all attributes of His essence, are divided into two groups within the scope of purification (tanzih); among them, the ʾIsmāʿīlīyah believe in the absolute purification and some Twelver Shia and Mu'tazila theologians believe in the theory of deputyship (niyabah).
    Keywords: ontology, affirmative theology, privative theology, objectivity, Otherness, qaimiyyah, niyabah
  • Reza Qaini *, Reza Hajji Shamsaie, Sayyid Hasan Aal Mujadid Shirazi Pages 137-162

    Various views have been proposed by Islamic religions in the interpretation of the nature of faith and its relationship with practice. The famous scholars of Imamiyyah define faith as the “heart confirmation”. They call practice the reason for the perfection of faith and cite evidence from the Qur’an and hadiths. The Wahhabis define faith as the verbal utterance, heart confirmation, and physical practice. They consider practice a part of faith and cite some evidence. The Wahhabis mix up perfect and saving faith in the hereafter with the nature and origin of faith and match the proofs of perfect faith with the nature of faith.

    Keywords: : Imamiyyah, Wahhabism, relationship between faith, practice, practice as a part of faith