فهرست مطالب

پژوهشهای گیاهی (زیست شناسی ایران) - سال سی و ششم شماره 1 (بهار 1402)

مجله پژوهشهای گیاهی (زیست شناسی ایران)
سال سی و ششم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • معصومه خوارزمی، نیر محمدخانی*، مسلم ثروتی صفحات 1-15
    هدف نهایی در زراعت گیاهان دارویی دستیابی به متابولیت های ثانویه می باشد، بنابراین شناخت عوامل موثر بر رشد و عملکرد آن ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. فسفر یکی از عناصر پرمصرف بوده و در رشد گیاه و بیوسنتز اسانس نقش اساسی دارد. بمنظور بررسی تاثیر کمبود فسفر بر فاکتورهای رشدی و کیفیت اسانس مریم گلی باغی (Salvia officinalis L.) و پونه آبی (Mentha aquatica L.) آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار با تیمار فسفر در دو سطح شاهد و کمبود فسفر بر روی دو گیاه مریم گلی باغی و پونه آبی اجرا شد. کمبود فسفر باعث کاهش فاکتورهای رشدی در هر دو گیاه شد. مقایسات میانگین نشان داد طول و وزن خشک ریشه و اندام هوایی همچنین محتوای نسبی آب برگ و سطح برگ در اثر کمبود فسفر در هر دو گیاه کاهش پیدا کرد، میزان کاهش در مریم گلی باغی بیشتر بود. کمبود فسفر باعث افزایش محتوای ترکیبات آلفا- و بتا- پینن، 1و8 سینیول و آلفا- توژان در اسانس مریم گلی باغی و ترکیبات پولگون، لیمونن و لاواندولیل استات در اسانس پونه شد. همچنین باعث سنتز ترکیبات جدید مثل 3- اکتانول در اسانس پونه آبی و سابینن در مریم گلی باغی و حذف برخی از ترکیبات مانند لینالول در پونه آبی و لیدن در مریم گلی باغی شد.بنابراین با توجه به نتایج به دست آمده به نظر می رسد کمبود فسفر در حد کنترل شده می-تواند باعث افزایش درصد اسانس از طریق افزایش محتوای برخی از اجزا اسانس در گیاهان دارویی مریم گلی باغی و پونه آبی شود.
    کلیدواژگان: آلفا-توژان، پولگون، پونه آبی، خانواده نعناعیان، عناصر پرمصرف
  • علی حاجی محمدی، رضا ضرغامی*، علی کاشانی، حسین حیدری شریف آباد، قربان نور محمدی صفحات 16-28
    این مطالعه با هدف بررسی اثر کاربرد گونه های قارچ مایکوریزا در شرایط تنش کم آبی بر برخی صفات مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاهچه های حاصل از کشت بافت گیاه استویا صورت گرفته است. در این بررسی، آزمایشی در شرایط گلخانه با استفاده از دوگونه قارچ مایکوریزا در چهار سطح، M1: شاهد (بدون قارچ مایکوریزا)، M2: گونه Mycorrhiza Glomus mosseae، M3: گونه Glomus intraradices Mycorrhiza، M4: استفاده از تلفیق 50 درصدی دو گونه قارچ مایکوریزا، و اعمال تنش کم آبی در چهار سطح: شاهد(I1)، تنش‎ ‎های کم آبی خفیف (I2)، متوسط (I3) و شدید (I4) بترتیب آبیاری در100%، 75%، 50% و 25% ظرفیت زراعی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 6 تکرار انجام پذیرفت. کاربرد گونه های قارچ مایکوریزا در شرایط تنش کم آبی به ترتیب موجب افزایش 70/1، 11/4، 73/1 و 32/4 برابری شاخص سبزینگی، وزن خشک کل گیاه، ارتفاع گیاه و سطح برگ گیاه در مقایسه با شاهد گردید. علاوه براین، کاربرد گونه های قارچ مایکوریزا در شرایط تنش کم آبی نسبت به شاهد موجب افزایش 66/1، 13/6، 6/29 و 30/1 برابری پتاسیم، گلوکز، فروکتوز و قندکل شده است. در شرایط تنش کم آبی متوسط و شدید، استفاده از تلفیق گونه های قارچ مایکوریزا، در تیمارهای M4I4 و M4I3 در مقایسه با تیمار های M1I4 و M1I3 منجر به افزایش بیش از سه برابری سطح برگ گیاهان کشت بافتی استویا گردید. نتایج نشان دهنده همزیستی مثبت ریشه های استویا با تلفیق دو گونه مایکوریزا در شرایط تنش کم آبی است.
    کلیدواژگان: استویا، پتاسیم، ساکارز، قندکل، مایکوریزا
  • ساکار حسینی، اسعد معروفی*، سید حسن حسنی صفحات 29-45
    مونوترپن های مهمی مانند کامفور و فنچول از جمله اجزای مهم تشکیل دهنده اسانس گیاه دارویی اسطوخودوس می باشند. ژن های مونوترپن سنتاز اهدف مناسبی برای مهندسی متابولیک در اسطوخودوس هستند. این پژوهش به منظور سنجش بیان و القای دو ژن کلیدی (فنچول سنتاز و برنیول سنتاز) در مسیر بیوسنتز مونوترپن ها در اسطوخودوس در پاسخ به الیسیتورهای متیل جاسمونات و سالیسیلیک اسید اجرا شد. ابتدا گیاهان در مراحل قبل و بعد از گل دهی در آزمایشات منفرد تحت تیمارهای متیل جاسمونات و سالیسیلیک اسید هر یک با غلظت یک میلی مولار، قرار گرفتند. سپس در زمان های صفر (شاهد)، 24، 48 و 72 ساعت پس از اعمال تیمار در مراحل قبل و بعد از گل دهی، نمونه برداری از برگ گیاهان جهت بررسی بیان ژن انجام شد. نتایج نشان داد که بیان این ژنها تحت تاثیر تیمار سالیسیلیک اسید و متیل جاسمونات قرار می گیرند. به طور کلی بیان هر دو ژن فنچول سنتاز و برنیول سنتاز در مرحله قبل از گلدهی بیشتر از بعد از گلدهی بود. همچنین در تیمار با متیل جاسمونات بیان برنیول سنتاز بیشتر تحت تاثیر قرار گرفت و تا 72 ساعت روند بیان آن کاملا افزایشی بود. به واسطه بیان افزایشی این ژنها در تیمارهای سالیسیلیک اسید و به ویژه متیل جاسمونات می توان انتظار داشت که مقدار مونوترپن های با ارزشی مانند کامفور و فنچول در گیاه اسطوخودوس افزایش نشان دهند.
    کلیدواژگان: اسطوخودوس، بیان ژن، متابولیتهای ثانویه، مهندسی متابولیک، الیسیتور
  • محمد زارعی، مهدی غلیزاده*، سارا خراسانی نژاد، مصطفی خوشحال سرمست صفحات 46-61
    عوامل متعددی در ریزازفزایی گیاهان در شرایط درون شیشه محدودیت ایجاد می کنند. قهوه ای شدن یک مشکل جدی در استقرار ریزنمونه ها در گیاهان چند ساله چوبی است و انجام موفقیت آمیز تکنیک های درون شیشه ای را پیچیده می سازد. در جهت حل این مشکل، کاربرد منابع زغال (جاذب فنول)، با هدف کنترل عوامل موثر بر قهوه ای شدن محیط کشت بافت صورت گرفت تا غلظت ترکیبات فنولی کاهش یافته و راهکاری برای حل مسیله قهوه ای شدن اکسیداتیو در ریزنمونه های درون شیشه ای پالونیا و انگور دنبال شود. پژوهش حاضر در آزمایشگاه گروه باغبانی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان انجام گرفت. محیط پایه MS حاوی IBA (به ترتیب 2 و 4 میلی گرم در لیتر برای انگور و پالونیا)، در محیط تکثیر با غلظت های مختلف زغال فعال و نانولوله کربن (400، 200، 100، 50، 0 میلی گرم بر لیتر)، در قالب طرح کاملا تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. میزان ترکیبات فنولی کل محیط کشت بافت با روش رنگ سنجی فولین-سیکالتیو و بر حسب منحنی استاندارد گالیک اسید در طول موج 760 نانومتر اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که هر دو فرم زغال فعال و نانولوله کربن بر میزان جذب فنول محیط کشت و پرآوری ریزنمونه های درون شیشه ای اثرات مثبت و معنی دار داشت. نتایج این مطالعه نشان دهنده آن است که می توان از تیمارهای 400 میلی گرم بر لیتر زغال فعال و 200 میلی گرم بر لیتر نانولوله های کربن به عنوان منابع کربن جذب کننده فنول در محیط های کشت این گیاهان استفاده کرد. نتایج این پژوهش با اندکی تغییر در سایر گیاهان و ریزافزایی تجاری قابل استفاده خواهد بود.
    کلیدواژگان: فنول، قهوه ای شدن، زغال فعال، نانو لوله کربن
  • شبنم جلیلی، علی اکبر احسانپور*، سید مرتضی جوادی راد صفحات 62-74
    یونجه (Medicago sativa L.) یکی از مهمترین گیاهان علوفه ای در کشور می باشد که میزان و کیفیت تولید آن با تنش شوری محدود می گردد. ملاتونین به عنوان یک ایندول آمین در تحقیق حاضر با غلظت های 1/0، 10 و 15 میکرومولار به همراه غلظت های 150 و 200 میلی مولار نمک به منظور بررسی نقش ملاتونین درتحمل به شوری گیاهچه های یونجه پس از سه هفته رشد در شرایط کشت بافت استفاده شد، با افزایش غلظت شوری میزان رشد و نیز قدرت آنتی اکسیدانی و سنتز ترکیبات آنتی اکسیدان کاهش یافت. ملاتونین، سبب افزایش وزن تر، وزن خشک، طول ساقه، رنگیزه های فتوسنتزی، میزان کاروتنویید و همچنین ترکیبات فنلی از جمله فنل کل، فلاونویید و نیز دو آنزیم مهم با خاصیت آنتی اکسیدان در مسیر سنتز پلی فنل ها PAL و TAL گردید. بنابراین به نظر می رسد ملاتونین با کاهش عوامل سرکوبگر رشد از جمله پاکسازی ROS و در نتیجه کاهش آسیب های اکسیداتیو و نیز افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان و ترکیبات دفاعی گیاه از جمله ترکیبات فنلی و از طرف دیگر افزایش ظرفیت و توان فتوسنتزی گیاه با حفظ رنگیزه های فتوسنتزی در افزایش تحمل به شوری ایفای نقش نموده است.
    کلیدواژگان: ملاتونین، تنش شوری، یونجه، کشت بافت، ترکیبات فنلی
  • معین جهان تیغ، منصور جهان تیغ* صفحات 79-95
    برای انجام این پژوهش در ابتدا با تهیه نقشه کاربری اراضی با استفاده از تصاویر سنجنده OLIلندست 8 و تلفیق آن با نقشه زمین شناسی، واحدهای همگن تعیین و در مناطق معرف هر جامعه گیاهی به روش تصادفی- سیستماتیک نمونه برداری انجام شد. در هر واحد همگن نمونه برداری در طول سه ترانسکت 500 متری عمود بر شیب عمومی انجام شد. بر روی هر یک از این ترانسکت ها ده پلات 3×3 متری به فاصله 50 متر از هم مستقر و ویژگی های مربوط به هرگونه گیاهی شامل، فرم رویشی، نام علمی، تیره، درصد تاج پوشش برداشت شد. همچنین 48 نمونه خاک از عمق 20-0 سانتی متری برداشت و برخی از ویژگی های آن مانند بافت خاک، مواد آلی، شوری، pH و نسبت جذب سدیم اندازه گیری شد. طبقه بندی جوامع گیاهی با استفاده از تحلیل خوشه ای (شاخص اقلیدسی) پوشش گیاهی و تعیین عوامل تاثیرگذار بر پراکنش جوامع گیاهی با استفاده از تجزیه به مولفه های اصلی (PCA) انجام شد. نتایج نشان داد که پوشش گیاهی منطقه شامل چهار زیر اجتماع گیاهی است و جنس های گیاهی گز درختچه ای (stricta Tamarix) و سیاه شور (Suaeda fruticosa) با فرم رویشی درختچه ای- بوته ای به ترتیب با 2/37 و 5/26 درصد بیشترین فراوانی را داشتند. در بررسی نتایج تحلیل واریانس نیز یافته ها نشان داد که درصد شن، هدایت الکتریکی، نسبت جذب سدیم و ماده آلی در زیر اجتماعات طبقه بندی شده تفاوت معنی دار داشته است (05/0>P). همچنین نتایج نشان داد که مهم ترین عوامل موثر بر استقرار و پراکنش جوامع گیاهی در منطقه مقادیر درصد شن، هدایت الکتریکی، نسبت جذب سدیم و درصد ماده آلی است.
    کلیدواژگان: تحلیل خوشه ای، پوشش گیاهی، سیستان، ویژگی های خاک
  • جعفر احمدی*، امیرعباس تقی زاده، داریوش آتشکار صفحات 96-109

    یکی از نیاز های اساسی قبل از شروع هر برنامه به نژادی، شناسایی روابط و تنوع ژنتیکی موجود در جمعیت و شناخت صفات هدف است. این پژوهش به منظور بررسی تنوع ژنتیکی موجود در میان برخی ارقام گلابی اروپایی با استفاده از صفات کلیدی در میوه این ارقام انجام شد. جهت انجام این پژوهش از یازده رقم اروپایی گلابی به همراه دو رقم شاهد Shahmiveh و Sardrodi استفاده شد. سیزده رقم مورد مطالعه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار کاشته شده و طی سه سال باغی ده صفت کلیدی شامل وزن میوه، طول میوه، قطرمیوه، سفتی بافت میوه، نسبت طول به قطر میوه، TSS، pH، اسیدیته، درصد تشکیل میوه و عملکرد میوه به ازای هر درخت یادداشت برداری گردید. تجزیه واریانس مرکب داده ها نشان داد که جزء رقم برای تمام صفات مورد مطالعه در سطح احتمال یک درصد معنی داراست. بیشترین وزن میوه مشاهده شده در بین ارقام مربوط به رقم Nart با میانگین وزن میوه 38/374 گرم و بیشترین عملکرد مربوط به رقمMellina با عملکرد 07/10 کیلوگرم به ازای هر درخت می باشد. با تجزیه به مولفه های اصلی، صفات مورد بررسی در چهار مولفه اول معنی دار در مجموع 66/87 درصد از کل واریانس را توجیه نمودند. با تجزیه خوشه ای انجام شده، رقم Nart به دلیل وجود تفاوت های بالای ظاهری و صفات به تنهایی در یک خوشه قرار گرفت و ارقام Decandel ، Pacham's Triumph، Abate fetel و Mellina به دلیل ویژگی های مطلوب میوه، از دو رقم شاهد آزمایش برتر تشخیص داده شدند.

    کلیدواژگان: تجزیه مرکب، تجزیه خوشه ای، گلابی اروپایی، صفات پومولوژیک
|
  • Masoumeh Kharazmi, Nayer Mohammadkhani *, Moslem Servati Pages 1-15
    Since the ultimate goal in the cultivation of medicinal plants is to achieve secondary metabolites, Phosphorus is one of the macro nutrients and plays an important role in plant growth and essential oil biosynthesis that its deficiency reduces the growth and function of the plant. In order to evaluate the effect of phosphorus deficiency on growth factors and essential oil quality of Salvia officinalis L. and Mentha aquatica L. an experiment was conducted in a completely randomized design with three replications including phosphorus treatment at two levels of control and phosphorus deficiency on Salvia officinalis L. and Mentha aquatica L. plants. Phosphorous deficiency caused decrease in growth factors in both plants. Mean comparisons showed that phosphorus deficiency decreased root and shoot length and dry weights in Salvia and Mentha. There was a significant positive correlation between shoot dry weight and shoot length (P<0.01, r= 0.875) and leaf area (P<0.01, r= 0.914). Therefore, according to the results it seems that P deficiency in a controlled way can increase the essential oil content by increasing the content of some essential oil components in Salvia and Mentha.
    Keywords: Alpha- thujone. pulegone, Mentha, Lamiaceae family, macronutrients
  • Ali Haji M Ohammadi, Reza Zarghami *, Ali Kashani, Hossein Heydari Sharifabad, Ghorban Nour Mohammadi Pages 16-28
    The current research is conducted to investigate the effect of application of mycorrhiza treated soil under water deficit stress on some morphophysiological and biochemical traits of stevia plants obtained from tissue culture. The experiment was done in a greenhouse condition with treatments of two mycorrhiza species at four levels (M1: without mycorrhiza, M2: Glomus mosseae, M3: Glomus intraradices, M4: mixed of both species) and application of water deficit. The irrigation was applied at four levels as follows: I1: maintaining soil moisture at 100% of field capacity, I2: irrigation after reaching 75% of field capacity, I3: irrigation after reaching 50% of field capacity, I4: irrigation after reaching 25% of field capacity. The statistical model was factorial experiment using completely randomized design with 6 replications. Application of mycorrhiza species in water deficit stress conditions dued to 1.70, 4.11, 1.73 and 4.32 fold increase in leaf greenness index, total plant dry weight, main stem height and leaf area parameters, respectively. In addition, these treatments caused to 1.66, 6.13, 29.6 and 1.30 fold increase of potassium, glucose, fructose and total soluble sugars in stevia plants. Under moderate and severe water deficit stress, the use of a mixture of mycorrhiza species in treatments M4I4 and M4I3 compared to treatments M1I4 and M1I3 (without mycorrhiza fungus) increased more than threefold the leaf area of stevia tissue culture plants that positive root symbiosis stevia plants were well clarified by mixing two species of mycorrhizal fungi under water deficit stress and irrigation restrictions.
    Keywords: Stevia, Potassium, sucrose, Total sugars, Mycorrhiza
  • Sakar Hosseini, Asad Maroufi *, Seyed Hassan Hassani Pages 29-45
    Important monoterpenes such as camphor and fenchol are components of lavender (Lavandula angustifolia) essential oil. Monoterpene synthases are suitable target genes for metabolic engineering in Lavender. This study was performed to analyze the expression and induction of the two key genes (borneol synthase and fenchol synthase) involved in monoterpenes biosynthetic pathway in lavender after elicitation by methyl jasmonate and salicylic acid. First, plants in the pre-flowering and post-flowering stages were treated separately by methyl jasmonate and salicylic acid, each at a concentration of 1 mM. Then, plant leaves were harvested 0 (control), 24, 48 and 72 hours after treatments for gene expression analysis. The results showed that the expression of these genes was affected by salicylic acid and methyl jasmonate treatment. In general, the expression of both genes in the pre-flowering stage was higher than that of post-flowering. Moreover, the expression of borneol synthase was more affected by methyl jasmonate, so that its expression trend was completely increased up to 72 hours. Given the increased expression of borneol synthase and fenchol synthase in plants treated with salicylic acid, and methyl jasmonate it could be expected that the content of valuable monoterpenes such as camphor and fenchol increase in lavender.
    Keywords: Lavandula angustifolia, Gene expression, Secondary metabolites, Metabolic Engineering, Elicitor
  • Mohamad Zarei, Mahdi Alizadeh *, Sara Khorasaninejad, Mostafa Khoshal Sarmast Pages 46-61
    Numerous factors limit the plant propagation under in vitro conditions. Tissue browning is a serious problem in the establishment of explants in woody perennials and complicates the successful implementation of in vitro techniques. To solve this problem, application of activated charcoal resources was used, hence by controlling the effect on browning of plant tissue culture media the concentration of phenolic compounds was reduced. Furthermore, some easy methods were followed to solve the problem of oxidative browning, especially in Paulownia and Grapevine explants. The present study was conducted in Tissue Culture Laboratory, Dep. of Horticulture, Faculty of Plant Production, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources. The basal MS medium supplemented with IBA (2 and 4 mg / l, for Grapevine and Paulownia, respectively), was fortified with different concentrations of activated charcoal and carbon nanotubes (0, 50, 100, 200, 400 mg/l). The estimation of phenolic compounds was performed with the calorimetric Folin-Ciocaltea method at 760 nm. The experiment was undertaken as completely randomized design. The results showed that both activated charcoal and carbon nanotubes had positive and significant effects on the absorption of phenol in the culture medium and the propagation of in vitro explants. The results of this study indicated that concentrations of 400 mg/l activated charcoal and 200 mg/l carbon nanotubes can be used as phenol-absorbing carbon sources in the culture media of these plants. Also, after minor modifications, the results of the present may be utilized in commercial propagation of other crops and plant species.
    Keywords: phenol, browning, activated charcoal, Carbon nanotubes
  • Shabnam Jalili, Seyedmerteza Javadirad Pages 62-74
    Alfalfa (Medicago sativa L.) is the most cultivated forage legume in Iran that productivity and quality of that are limited by salt stress. Melatonin as an indole amine was used for this study, with different concentrations of melatonin (0.1, 10 and 15 μM) under in vitro salt stress (150 and 200 mM NaCl) of alfalfa seedlings which by increasing salinity, growth rate as well as antioxidant power and synthesis of antioxidant compounds decreased. Growth parameters and defense system such as antioxidant enzymes were reduced in plants under salt stress. Exogenous utilization of melatonin in alfalfa significantly elevated fresh and dry weight, shoot length, photosynthetic pigments and carotenoid content. Melatonin application was augmented phenolic compounds such as total phenol, flavonoids and also antioxidant enzymes, phenylalanine ammonia-lyase (PAL) and tyrosine ammonia-lyase (TAL). According to our findings, Melatonin could be an excellent candidate for increasing salt resistance, by antioxidant capacity, scavenging ROS, reducing oxidative damage, augmented of non-enzymatic antioxidant such as phenolic compounds and on the other hand increasing the photosynthetic capacity of the plant by preserving photosynthetic pigments in alfalfa seedlings.
    Keywords: Medicago sativa, Melatonin, Salt stress, Tissue cultures, Phenolic compounds
  • Moien Jahantigh, Mansour Jahantigh * Pages 79-95
    To conduct this research, first by preparing the land use map using Landsat 8 OLI sensor images and its combination with geological map, homogeneous units were determined and sampling was done in randomly-systematically in the representative areas of each plant community. Sampling was done along 3 transects of 500m which were vertical, in each site. In each transect placed 10 plots of 3×3m2 at a distance of 50 meters from each other And characteristics related to any plant including vegetative form, scientific name, genus, canopy percentage were harvested. Also, 48 soil samples were taken from a depth of 0-20cm and properties such as soil texture, organic matter, salinity, pH and adsorption ratio sodium were measured. To classification plant communities and investigate the relationships between these communities and soil properties using cluster analysis and principal components analysis respectively in Rstudio software. According to the cluster analysis results, four plant communities were identified and tamarix stricta and Suaeda fruticosa plant species with shrub-shrub vegetative form had the highest frequency with 37.2% and 26.5%, respectively. Results of ANOVA indicated that there were significant differences between some soil properties in identified plant communities. There is also a relationship between the plant communities distribution and environmental factors (p<0.05). The results also showed that the most important factors affecting the establishment and distribution of plant communities in the study area are the percentage of sand, electrical conductivity, sodium absorption ratio and percentage of organic matter
    Keywords: Cluster analysis, Sistan, Soil properties, vegetation cover
  • Jafar Ahmadi *, Amir Abbas Taghizadeh, Daryosh Atashkar Pages 96-109

    One of the basic requirements before starting any breeding program is to identify the relationships and genetic diversity in the population and to recognition the target traits. This study was conducted to investigate the genetic diversity among some European pear cultivars using fruit's key traits of these cultivars. Eleven European pear cultivars were used for this study along with two control cultivars Shahmiveh and Sardrodi. Thirteen cultivars were planted in a randomized complete block design with three replications and during three crop years ten key traits including fruit weight, fruit length, fruit diameter, fruit texture firmness, fruit length to diameter ratio, TSS, pH, acidity, fruit set and fruit yield were recorded for each tree. Combined variance analysis of the data showed that the cultivar component was significant for all studied traits at the level of 1% probability. The highest fruit weight among the cultivars belonged to Nart cultivar with an average fruit weight of 374.38 g and the highest fruit yield belonged to Mellina cultivar with a yield of 10.07 kg per tree. With the principal component analysis, the studied traits in the first four components explained 87.66% of the total variance. With cluster analysis, Nart cultivar was placed in a cluster alone due to the high differences in its traits and appearance, and Decandel, Pacham's Triumph, Abate fetel and Mellina cultivars were distinguished as superior from the two control cultivars due to their favorable fruit characteristics.

    Keywords: Combined analysis, Cluster analysis, European pear, Pomological traits