فهرست مطالب

پژوهشنامه امامیه - پیاپی 17 (بهار و تابستان 1402)

پژوهشنامه امامیه
پیاپی 17 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی اکبر زاور*، علی بیگدلی، نعمت الله احمدی نسب صفحات 7-35
    دهه 1958-1968 م. از مهم ترین مقاطع تاریخ معاصر عراق است که در طول آن حوادث مهمی در این کشور به وقوع پیوست و به انتقال پی درپی قدرت سیاسی بین احزاب و گروه ها انجامید. پرسش های اساسی این پژوهش چنین است: جایگاه و نقش آیت الله سید محسن حکیم به عنوان زعیم و رهبر حوزه نجف در تحولات سیاسی این دهه چه بود؟ دستاوردها و میراث وی برای جامعه شیعیان عراق و نهاد مرجعیت شیعه چگونه ارزیابی می شود؟ گروه ها و احزاب فعال عرصه سیاسی اجتماعی عراق در این دهه، با وجود تمامی اختلافات در مبانی فکری و ایدیولوژیک، در مقابله با شیعیان و سرکوب آنها اتفاق نظر داشتند؛ در این سال ها آیت الله حکیم به عنوان برجسته ترین مرجع شیعیان عراق و رهبر حوزه نجف در قالب بازیگری مهم در فضای سیاسی اجتماعی این کشور حضور یافت. مهم ترین دستاورد وی خاتمه دادن به حدود نیم قرن انفعال و سکوت حوزه نجف در قبال تحولات سیاسی اجتماعی جهان اسلام و ناکام گذاشتن نظام های سیاسی حاکم بر عراق در منزوی کردن جامعه شیعیان و نهاد مرجعیت شیعه است. این پژوهش با اتکا به اطلاعات موجود در منابع تاریخی و با رویکردی توصیفی تحلیلی در صدد است این موضوع را بکاود.
    کلیدواژگان: آیت الله سید محسن حکیم، حوزه نجف، عبدالکریم قاسم، برادران عارف، حزب بعث
  • مهدی گلجان، فرشته سادات اتفاق فر، عباس شیرمحمدی صفحات 37-60

    فاطمیان از دولت های مهم و قدرتمند سیاسی، مذهبی و فرهنگی جهان اسلام، به ویژه مذهب تشیع، بودند که با به کارگیری وزرایی توانمند به اوج قدرت رسیدند. خدمات فراوانی در حوزه گسترش فرهنگ و شعایر دینی تشیع اسماعیلی انجام دادند؛ سپس بر اثر عملکرد ضعیف وزرا، از جمله قدرت طلبی، اقدامات تفرقه افکنانه و پشت کردن به مذهب رو به افول رفتند. این نوشتار بر پایه روش توصیفی تحلیلی، نخست خاستگاه پیدایش جایگاه وزارت در ساختار دولت فاطمی را بیان می کند و از کارکرد وزرای فاطمیان می گوید. سپس دو گونه وزارت تنفیذ و تفویض در حکومت فاطمیان را می شناساند و از تغییر ساختار تشکیلاتی حکومت و ورود وزرا به صحنه قدرت و انتقال تدریجی قدرت از خلفای فاطمی به وزرا سخن به میان می آورد. نقش وزرا در تثبیت دولت فاطمیان و گسترش قلمروشان و سامان دهی به ساختار اداری تشکیلاتشان و تثبیت و تقویت مذهب اسماعیلیه و رساندن حکومت فاطمیان به اوج قدرت و نفوذ را بیان می کند و با تبیین عوامل افول این دولت قدرتمند، همچون جنگ قدرت وزرا، سوء تدبیر در برابر شورش های محلی قبایل داخلی و منازعات خارجی، سیاست زدگی و تقیدنداشتن وزرا به مذهب اسماعیلی، از نقش آنان در این فروپاشی پرده برمی دارد

    کلیدواژگان: فاطمیان، تشکیلات اسماعیلیه، اسماعیلیان مصر، وزرای فاطمیان، صلاح الدین ایوبی، بدر الجمالی
  • احسان پورنعمان*، سید ممد کاظم طباطبایی، عبدالهادی مسعودی صفحات 61-94
    بازیابی اطلاعات پیرامونی احادیث سبب فهم دقیق تر کلام امامان (ع) می شود. فقدان این اطلاعات پیرامونی گاه سبب فهمی متفاوت با زمان صدور می شود. این تحقیق به دنبال یافتن الگویی شاخصه مند، برای بازسازی این اطلاعات پیرامونی و فضای صدور است. بررسی دانش جغرافیای جدید و استفاده از روش تحلیل جغرافیای تاریخی راه رسیدن به این بازیابی است. در این تحقیق ابتدا مفاهیم جغرافیای جدید معرفی می شود؛ سپس روش تحلیل جغرافیایی با علوم حدیث بومی سازی می شود. بدین منظور، کلامی از امام (ع) به مثابه چشم اندازی فرهنگی تحلیل می شود و مقولات و مفاهیم در چهار بخش موضوعات فرهنگی حدیث، حوزه های فرهنگی حدیث، چشم انداز جغرافیای فرهنگی حدیث و بوم شناسی فرهنگی حدیث بررسی می گردد. در نهایت، با روش تحلیل کیفی مقولاتی که در زیرمجموعه هر کدام از این بخش ها قرار دارند، همانند درختواره ذیل نمودار مفهومی قرار می گیرد و معرفی می شود. ادامه این استنتاج و پاسخ گویی به پرسش هایی که ذیل هر بخش مطرح می شود، سبب تولید و بازیابی اطلاعات پیرامون حدیث تحت بررسی می شود و به روشن شدن مفهوم دقیق کلام امام (ع) می انجامد. این روش کلام امامان (ع) را به عنوان گزاره ای تاریخی و مشحون از نکات پرکاربرد پیرامونی می نگرد و از نگاه بسیط به احادیث پرهیز می دهد.
    کلیدواژگان: کلام امامان (ع)، فهم حدیث، جغرافیای تاریخی، جغرافیای فرهنگی، چشم انداز فرهنگی حدیث
  • انسی مخبری*، محمد غفوری نژاد صفحات 95-119
    بازشناسی مصادر نخستین حدیثی، دارای فواید حدیثی، کتاب شناختی و تاریخی متعددی است. انطباق طریق صاحبان فهارس به مصادر نخستین با سند احادیث، تکرار سلسله سند منتهی به صاحب کتاب در منابع حدیثی و همخوانی موضوع روایات با عنوان کتب مولف، از قراین اخذ حدیث از مصادر مکتوب است. ابن بابویه در کتاب الإمامه والتبصره من الحیره که قدیمی ترین منبع شیعه در موضوع غیبت است، مجموعا 87 حدیث نقل کرده که 37 تا را بلاواسطه از سعد بن عبدالله اشعری دریافته است. محتمل ترین منبعی که ابن بابویه استفاده کرده کتاب های الإمامه و بصایر الدرجات سعد بن عبدالله اشعری است. او نیز از کتاب هایی همچون الإمامه اثر محمد بن حسین بن ابی خطاب، الإمامه اثر محمد بن عیسی بن عبید، الإمامه اثر عبدالله بن مسکان، الإمامه اثر ابن ابی عمیر، الملاحم والتفسیر اثر حسن بن فضال، القایم والملاحم اثر علی بن مهزیار، الملاحم اثر محمد بن سنان، التفسیر والملاحم اثر حسین بن سعید، کتب محمد بن اسماعیل بن بزیع و نیز کتاب قاسم بن محمد استفاده کرده است.
    کلیدواژگان: علی بن بابویه، الإمامه والتبصره من الحیره، سعد بن عبدالله اشعری، امامت، مهدویت، منابع حدیثی نخستین
  • شیوا صادقی، آرمان محمدی رایگانی*، احسان مصطفی پور، هدیه جهانی صفحات 121-151
    هنجار آن روشی است که اکثریت جامعه آن را می پذیرد و هنجارگریزی عدول از این روش است. هنجارگریزی یا آشنایی زدایی بحثی است در نقد صورت گرا و یکی از نظریه های ادبی معاصر است. زبان شناسان و نظریه پردازان معاصر برای هنجارگریزی انواع گوناگونی را معرفی کرده اند که هنجارگریزی معنایی یکی از پربسامدترین آنهاست که شاعر با استفاده از آن پیام هنری اش را به مخاطب عرضه می کند. صباحی بیدگلی در رثای امام حسین (ع)، ترکیب بندی به تاسی از محتشم کاشانی سروده که نشان از کاردانی وی در تصویرآفرینی و خلق صحنه های بدیع دارد. از ویژگی های برجسته این ترکیب بند استفاده فنی و هنری از هنجارگریزی معنایی و آرایه ها و صور خیال و عناصر بلاغی همچون انواع تشبیه، استعاره، کنایه و صنایع بدیعی است. در این پژوهش ضمن بررسی آشنایی زدایی معنایی در ترکیب بند مذکور و بیان زیبایی هایش، این ترکیب بند را با ترجیع بند محتشم مقایسه، و به برخی شباهت ها و اختلاف های این دو اثر اشاره کرده ایم
    کلیدواژگان: هنجارگریزی معنایی، صباحی بیدگلی، ترکیب بند، مرثیه، بلاغت، صور خیال
  • سیدحسن محمدی، ید الله دادجو*، حسین اسماعیلی، محمدرضا آقاجانی قناد صفحات 153-182
    جریان روشنفکری متجدد در مسیر آشتی میان سنت و دنیای مدرن، از یک سو با مطالعه و اثرپذیری از الاهیات مسیحی و کارزار اندیشه در غرب، و از سوی دیگر با بازخوانی و نظریه پردازی در حوزه ماهیت وحی، چگونگی نزول قرآن و روش فهم آن، به ایجاد هماهنگی و سازواری میان دین با مدرنیته روی آورد که گاه موجب کم رنگی برخی وجوه دین و قرآن در مدرنیته شد. مهدی بازرگان و عبدالکریم سروش از جمله نمایندگان این جریان هستند که علی رغم تفاوت دیدگاه، مبانی مشترکی در گرایش به مدرنیته داشتند. پژوهش حاضر ضمن بررسی برخی مبانی مدرنیته همچون آزادی خواهی (لیبرالیسم)، انسان محوری (اومانیسم)، این جهان باوری (سکولاریسم)، اثبات باوری (پوزیتیویسم)، کثرت گرایی دینی، عقل گرایی، عمل باوری (پراگماتیسم) و تاریخ نگری، تحلیل عصری و فلسفی در اندیشه این دو روشنفکر دینی، زبان و منطق فهم قرآن را بررسی می کند. بر اساس نتایج تحقیق، اگرچه نحوه مواجهه این دو روشنفکر دینی با مبانی نظری مدرنیته در برخی ابعاد تشابهات و تمایزاتی دارد، اما در ریشه و بافت نظریه پردازی شان تاثیرات همسویی گذاشته است. روش شناسی فهم قرآن از منظر بازرگان متناسب با عصر خود در چارچوب مولفه های ساده مدرنیسم تحلیل پذیر است، اما رویکرد دین شناختی سروش با منطق پسامدرن و جریان الاهیات آزادی خواه به پیش می رود.
    کلیدواژگان: بازرگان، عبدالکریم سروش، روشنفکری دینی، مدرنیته، فهم قرآن
  • امیر حسین شریفی، ستار عودی*، رمضان رضاءی صفحات 183-209
    تاریخ نگاری اسلامی از قرن هفتم تا دهم هجری در غرب جهان اسلام با رونق و رشد فزاینده ای مواجه شد، به ویژه در ایام ممالیک، مصر شاهد دگرگونی های فرهنگی و آموزشی شگرفی بود. با مطالعه متون تاریخی محل توجه اندیشمندان علم تاریخ نگاری و مهاجرت مورخان از شرق که تجارب ارزنده ای داشته اند، و با انتقال مراکز آموزشی از بغداد به قاهره، و نیز بررسی های انجام شده بالندگی و افتخار بزرگی برای جهان اسلام رقم زدند و دومین مرحله طلایی را در فرهنگ و تمدن اسلامی به وجود آوردند. حال این پرسش مطرح است که: تاریخ نگاری در دوره ممالیک از چه ویژگی ها و روش هایی برخوردار بوده است؟ این پژوهش با تکیه بر منابع دست اول و نیز با مطالعات و تحقیقات به روش توصیفی تحلیلی، قصد دارد در غرب جهان اسلام چگونگی شکل گیری و تاثیر تاریخ تاریخ نگاری، ورود فقها به تاریخ نگاری، استفاده از گونه های منابع تاریخ نگاری، شرح حال نویسی، تلخیص، تتمه، ذیل، و مختصرنویسی را بر رشد و رونق تاریخ نگاری بررسی و تحلیل کند.
    کلیدواژگان: ممالیک، تاریخ نگاری، روش ها، مورخان، مصر، شام
  • زین العابدین گل صنم لو، رحیم وکیل زاده*، رضا رنجبر صفحات 211-232
    در همه نظام های حقوقی تلاش بر این است که جرایم و بزهکاری را کاهش دهند و امنیت ملی جامعه متبوع را ارتقا بخشند، اما اینکه این هدف با چه سیاست و راهکارهایی تامین می شود، هر نظام حقوقی ویژگی های خویش را دارد. در نظام حقوقی فقه امامیه، اصول حاکم بر سیاست جنایی اش می تواند در کاهش جرایم و ثبات امنیت ملی، نقش مهمی ایفا کند. از این رو در صددیم اصول حاکم بر سیاست جنایی فقه امامیه را به منظور کاهش جرم و بزهکاری و ثبات امنیت ملی بررسی کنیم. یافته های تحقیق با روش تحلیلی و توصیفی، حاکی از آن است که میان مولفه هایی چون توسعه تعلیم و تربیت، اقدامات پیش گیرانه وضعی، توجه به قضازدایی و کیفرزدایی، رعایت حریم خصوصی، و احیای کرامت انسانی بزهکار رابطه معناداری وجود دارد و در صورت رعایت و نهادینه شدن این اصول در قوانین جنایی، جرایم کاهش می یابد و ضریب امنیت ملی ارتقا پیدا می کند.
    کلیدواژگان: اصول، سیاست جنایی، فقه امامیه، جرم، امنیت ملی
  • روح الله فروغی*، احمد عابدی، علی اله بداشتی صفحات 233-260
    رویکرد ملاصدرا در مواجهه با ظواهر آیات قرآن رویکردی متفاوت با رویکرد مشهور مفسران و حکیمان است. مشهور در مواجهه با برخی از ظواهر قرآن کریم که التزام به آنها دشوار است راه تاویل را پیموده و از معنای ظاهری لفظ فاصله می گیرند. غالب این ظواهر درباره توصیف خداوند به صفاتی است که او را به بندگان خویش تشبیه می کند. به علاوه، ظواهر آیات مرتبط با معاد نیز در معرض تاویل قرار گرفته است. اما ملاصدرا از مخالفان رویکرد تاویلی است و در آثارش، به خصوص در تفسیر قرآن کریم و رساله متشابهات القرآن، به مناسبت بحث از آیات متشابه، به مسیله تاویل پرداخته است. وی با تقسیم ضمنی تاویل به تاویل درست و نادرست، رویکرد اصلی تاویل نادرست را التزام نداشتن به ظواهر الفاظ دانسته است. به نظر وی، ظواهر آیات و روایات را همان گونه که هست، بدون اینکه در آن تصرفی صورت گیرد، باید پذیرفت، دست کم تا زمانی که دلیل کافی و توجیه درستی بر آن وجود داشته باشد که در بسیاری از بحث ها همچون بحث معاد وجود ندارد و می توان همه آنچه در آیات و روایات در این باره آمده است، به معنای ظاهری اش پذیرفت. با این حال، ملاصدرا از افتادن به ظاهرگرایی نیز هراس دارد و آن را نفی می کند و سخن از تاویل صحیح یا «تحقیق» به میان می آورد. به این ترتیب، او به دنبال نظریه ای است که هم قادر به حفظ ظاهر الفاظ باشد و هم با قواعد عقلی مخالفت نکند. او نظریه روح معنا را واجد این دو خصوصیت شمرده است. این نوشتار به تبیین رویکرد ملاصدرا در نقد تاویل و ادله اش می پردازد و اینکه چگونه ملاصدرا نظریه مجاز را نقد کرده و به جای آن از نظریه روح معنا دفاع می کند.
    کلیدواژگان: تاویل، لفظ، معنا، روح معنا، مجاز
  • سید محمد مهدی حسین پور* صفحات 261-288
    همه متکلمان اسلامی در اینکه علم غیب ذاتی از آن خداوند است اتفاق نظر دارند، اما درباره علم غیب بشر، اعم از پیامبران و غیرپیامبران، اختلاف نظر بسیار وجود دارد. اکثر متکلمان علم غیب پیامبران را پذیرفته اند اما درباره علم غیب غیرپیامبران اختلاف نظر فراوان است. چنانچه برخی همچون معتزله و ماتریدیه معتقدند غیر از خداوند فقط پیامبران علم غیب دارند؛ اشاعره، ابن تیمیه از سلفیه و اسماعیلیه معتقدند علاوه بر پیامبران، غیرپیامبران هم می توانند علم غیب داشته باشند؛ امامیه نیز علم غیب پیامبران را حتمی دانسته و درباره غیرپیامبران معتقدند اولیای الاهی، به خصوص ایمه اطهار (ع) نیز علم غیب دارند. با این حال برخی از آنان گستره این علم را مقید و برخی مطلق می دانند. در این پژوهش ابتدا علم غیب را با استناد به قرآن کریم بررسی می کنیم و در ادامه نمونه ای از دیدگاه متفکران هر یک از مذاهب اسلامی را ذکر، و ادله شان را تحلیل و ارزیابی می کنیم و نشان می دهیم دیدگاه مذاهب اسلامی غیر از امامیه با اشکالات متعددی روبه رو است و در مقابل نظر امامیه با استناد به دلایل متقن نقلی و عقلی اثبات پذیر است.
    کلیدواژگان: علم غیب، عقلی، نقلی، غیرپیامبران، مذاهب اسلامی
  • محسن قاسمپور* صفحات 289-310
    در تاریخ تفکر بشری هیچ مسیله بنیادینی به اندازه شناخت خدا، که جز به واسطه صفات او تعالی مقدور نیست، بشر را به اندیشه وادار نکرده، و پاسخ به نحوه به کارگیری این صفات، مطالبه ای جدی از متفکران هر عصر، خصوصا فلاسفه و متکلمان، بوده است. در میان اندیشمندان اسلامی و در فکر کلامی فلسفی امامیه، اندیشه شیخ مفید و ابن سینا به عنوان تاثیرگذارترین و پایدارترین اندیشه ها در حوزه کلام و فلسفه، که تحولات فکری عمیقی را پس از خود سبب شده است، از امتیازات ویژه ای در این زمینه برخوردارند. این نوشتار در صدد است با الگو قراردادن این دو فکر فلسفی و کلامی در جغرافیای فکر شیعه، دیدگاه این دو اندیشه را در مسیله ای مهم در باب صفات الاهی، یعنی «توقیفیت اسما و صفات الاهی» بررسی کند. در این خصوص هرچند شیخ مفید صراحتا به توقیفیت، و ابن سینا به عدم آن قایل شده، اما هر دو به جواز عقلی آن حکم کرده اند؛ لذا با توجه به مبانی مشترک مستنبط و مستخرج از آرای هر دو متفکر و نیز کشف و فهم مبنایی نبودن اختلافات ظاهری میان ایشان در مسیله فوق، امتیاز توحیدی فکر شیعه به عنوان مبنای دو فکر و نیز وجه جامع میان کلام امامی و فلسفه اسلامی، به عنوان یافته نهایی محل تاکید قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: صفات الاهی، توقیفیت، شیخ مفید، ابن سینا، فلسفه و کلام اسلامی
  • محمد محسن مروجی طبسی* صفحات 311-350
    تطبیق روایات مهدویت بر حضرت مهدی (ع) فرزند امام حسن عسکری که از آن به «مهدویت شخصی» یاد می شود، از جمله باورهای بحث برانگیز بین مذاهب اسلامی، به ویژه شیعه و اهل سنت نشان داده شده است. برخی از اهل سنت، به ویژه وهابیان، با برجسته کردن جنبه مذهبی آن، تلاش گسترده ای در انکار تاریخی مهدویت شخصی و نسبت دادن این انکار، به تمامی اهل سنت و اختصاص عقیده مهدویت شخصی به شیعه و در نتیجه خرافه گرایی شیعه انجام داده اند. در حالی که اهل سنت، نسبت به جنبه تاریخی مهدویت شخصی، یعنی «ولادت»، و «غیبت» آن حضرت، رویکردهای متفاوت و گاه نزدیک به شیعه امامیه دارند. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی و انتقادی می کوشد رویکردهای اهل سنت به جنبه تاریخی مسیله مهدویت شخصی را که مشتمل بر «ولادت» و «غیبت» امام زمان (ع) است، گردآوری و طبقه بندی کند و از این رهگذر رویکرد مخالفان را بر اساس مبانی اهل سنت نقد کند. نتایج بررسی های انجام شده نشان می دهد «گونه شناسی» رویکردهای اهل سنت در مسیله تاریخی ولادت و غیبت، در چهار دسته «رویکرد موافقان حداقلی»، «رویکرد موافقان حداکثری فرامذهبی و مذهبی»، «رویکرد مخالفان حداقلی» و «رویکرد مخالفان حداکثری» انجام می شود. این گونه شناسی می تواند ضمن ترسیم تصویری جامع از منظومه فکری اهل سنت در این باره، زمینه مناسبی برای تغییر مهدویت شخصی از باور مذهبی و تبدیل آن به باور اسلامی و نقد رویکرد مخالفان جنبه تاریخی مهدویت شخصی بر اساس مبانی اهل سنت و نقد از درون فراهم کند.
    کلیدواژگان: مهدویت شخصی، موافقان مهدویت شخصی، مخالفان مهدویت شخصی
|
  • ALI AKBAR ZAVAR *, Ali Bigdeli, Nemat Alah Ahmadi Nasab Pages 7-35
    The decade of 1958-1968 is one of the most important periods in Iraq's contemporary history, during which important events took place and led to the successive transfer of political power between parties and groups. The basic questions of this research are as follows: What was the position and role of Ayatollah Seyyed Mohsen Hakim as the head and leader of the Najaf seminary in the political developments of this decade? How are his achievements and legacy for the Iraqi Shia community and the Shia authority institution evaluated? The groups and parties active in the socio-political arena of Iraq in this period, despite all the differences in intellectual and ideological bases, were unanimous in confronting and suppressing the Shiites. In these years, Ayatollah Hakim, the most prominent scholar of Iraqi Shiites and the leader of Najaf seminary, appeared as an influential activist in the socio-political atmosphere. His most significant achievement was ending the Najaf seminary's half-century of inaction and silence regarding the socio-political developments of the Islamic world and preventing the political systems ruling Iraq from isolating the Shia community and the Shia authority. Relying on historical sources, the present research explores this issue with a descriptive and analytical approach.
    Keywords: Ayatollah Seyyed Mohsen Hakim, Najaf Seminary, Abd al-Karim Ghasem, Aref brothers, Baath Party
  • Mehdi Goljan, Fereshteh Sadat Ettefaghfar, Abbas Shirmohamad Pages 37-60

    The Fatimids were politically, religiously, and culturally one of the most important and powerful states in the Islamic world, especially in Shiism, which reached the peak of power by employing capable ministers. They did a lot of services in the field of expanding Ismaili Shia culture and religious rituals. However, they declined due to the poor performance of the ministers, including power-seeking, divisive actions, and turning away from religion. Using the descriptive and analytical method, this article first explains the origin of the ministry position in the structure of the Fatimid government and discusses the function of the Fatimid ministers. Then it introduces two types of ministries of enforcement and delegation in the Fatimid government. Next, the paper deals with the change in the organizational structure of the government, the seizure of power by the ministers, and its gradual transfer from the Fatimid caliphs to the ministers. After that, it explains the different roles of the ministers in stabilizing the Fatimid state, expanding their territory, organizing the administrative structure of their organizations, stabilizing and strengthening Ismailism, and bringing the Fatimid government to the peak of power and influence. Finally, their role in the collapse of this powerful government is revealed by explaining the factors of the decline of the government, such as the power struggle between the ministers, mismanagement against the local rebellions of internal tribes and foreign conflicts, politicization and the ministers' lack of adherence to the Ismailism

    Keywords: Fatimids, Ismaili Organizations, Ismailis of Egypt, Fatimid Ministers, Salah al-Din Ayubi, Badr al-Jamali
  • Ehsan Purnoman *, Seyyed Mohammad Kazem Tabatabaei, Abdolhadi Masoudi Pages 61-94
    Retrieving the surrounding information of hadiths leads to a more accurate understanding of Imams' words. The lack of this peripheral information sometimes causes an understanding different from that of the people of the Imams' time. The current paper seeks to find a distinctive model for the reconstruction of the peripheral information and context. Examining the science of new geography and using the historical geography analysis method are the ways to achieve this recovery. In this research, the concepts of new geography are first introduced. Then, the method of geographical analysis is adapted to the science of hadith. For this purpose, a speech of Imams is analyzed as a cultural view, and categories and concepts are examined in four sections: cultural topics of hadith, cultural areas of hadith, perspective of cultural geography of hadith, and cultural ecology of hadith. Finally, with the method of qualitative analysis, the categories that are in the subset of each section are placed and introduced in the form of a tree under the conceptual diagram. This inference and answering the questions that are raised under each section causes the production and retrieval of information about hadiths and leads to the clarification of the exact meaning of Imams' words. This method considers the words of the Imams (AS) as historical propositions full of widely used peripheral points and avoids a simplistic view of hadiths.
    Keywords: Words of Imams (AS), Understanding of Hadith, Historical Geography, cultural Geography, Cultural Perspective of Hadith
  • Ensi Mokhberi *, Mohammad Ghafourinejad Pages 95-119
    Recognizing the first hadith sources has several narrative, bibliographic and historical benefits. The similarity between the chains of transmitters, the authors of the book Fehrest had to the primary sources, and the chains of transmitters of hadiths, the repetition of the narrators of the book in the hadith sources, and matching the topic of the hadiths with the title of the books are signifiers of obtaining the hadith from the written sources. In his book, al-Imamah and al-Tabserah men al-Heyrah, which is the oldest Shia source on the subject of occultation, ibn Babewayh narrated a total of 87 hadiths, 37 of which he received directly from Saad ibn Abdollah Ashari. The most probable sources used by ibn Babewayh are the books of al-Imamah and Basaer al-Darajat by Saad ibn Abdollah Ashari. He has also used other books as follows: Al-Imamah by Mohammad ibn Hosayn ibn Abi Khattab, Al-Imamah by Mohammad ibn Isa ibn Obayd, Al-Imamah by Abdollah ibn Moskan, Al-Imamah by ibn Abi Omayr, al-Malahem and Tafsir by Hasan ibn Fazzal, al-Ghaem and al-Malahem by Ali ibn Mahziyar, al-Malahem by Mohammad ibn Senan, al-Tafsir and al-Malahem by Hosayn ibn Said, the books of Mohammad ibn Ismail ibn Bazi and also the book of Ghasem ibn Mohammad
    Keywords: Ali ibn Babewayh, Al-Imamah, al-Tabserah men al-Heyrah, Saad ibn Abdollah Ashari, Imamate, Mahdism, Early Hadith Sources
  • Shiva Sadegi, Arman Mohamadi *, Ehsan Mostafapoor, Hedieh Jahani Pages 121-151
    The norm is the method accepted by the majority of society, and deviation is avoidance of the method. Deviation or defamiliarization is a topic raised in formal criticism and is one of the contemporary literary theories. Contemporary linguists and theoreticians have introduced various types of deviation, of which semantic deviation is one of the most common, used to convey artistic messages to the audience. Sabahi Bidgoli wrote a composition in the mourning of Imam Hoseyn (AS) following Mohtasham Kashani, which shows his expertise in depicting and creating innovative scenes. One of the prominent features of this composition is the technical and artistic use of semantic deviation, literary arrays, fictional images, and rhetorical elements such as similes, metaphors, irony, and rhetorical techniques. In this research, while examining the semantic defamiliarization in the above-mentioned composition and expressing its beauty, we compare it with Mohtsham's and point out some similarities and differences between these two works.
    Keywords: Semantic Deviation, Sabahi Bidgoli, Composition, elegy, Rhetoric, Fictional Images
  • Seyed Hassan Mohammadi, Yadalah Dadjoo *, Hosain Esmaily, Mohammad Reza Aghajani Ghannad Pages 153-182
    Studying Christian theology and confrontation of ideas in the West and theorizing about issues such as the nature of revelation, how the Quran was revealed, and the method of understanding it, the new intellectual current tried to create harmony between religion and modernity, which sometimes caused some aspects of religion and the Quran to fade in modernity. Mahdi Bazargan and Abd al-Karim Sorush are among the representatives of this current who, despite the difference in their views, had common foundations in the tendency towards modernity. Examining some foundations of modernity such as liberalism, humanism, secularism, positivism, religious pluralism, rationalism, pragmatism, historicism, and contemporary and philosophical analysis in the thought of these two religious intellectuals, the present article studies the language and method of understanding the Quran. According to the results of the research, although the way these two religious intellectuals deal with the theoretical foundations of modernity has similarities and differences, it has had a similar effect on the roots and context of their theorizing. The methodology of understanding the Quran from the point of view of Mahdi Bazargan can be analyzed in the framework of the simple components of modernism, but Sorush's theological approach goes with postmodern logic and the movement of libertarian theology.
    Keywords: Bazargan, Abd al-Karim Sorush, religious intellectualism, modernity, understanding The Quran
  • Amirhosein Sharifi, Sattar Oudi *, Ramazan Aezai Pages 183-209
    From the 7th to the 10th century AH, Islamic historiography flourished in the west of the Islamic world, and especially during the Mamluk era, Egypt witnessed tremendous cultural and educational transformations. Through the study of historical texts of interest to the thinkers of historiography, the migration of historians from the East who had valuable experiences, the transfer of educational centers from Baghdad to Cairo, and the conducted investigations, they established great growth and honor for Islamic world and created the second golden stage in Islamic culture and civilization. Therefore, the following question is raised: What are the characteristics and methods of historiography in the Mamluk period? This research, relying on the first-hand sources and conducting descriptive and analytical studies, aims to examine and analyze the following issues: how the history of historiography was formed and influenced in the western Islamic world, the entry of jurists into historiography, the use of types of historiographical sources, biography, summaries, sequels, and summaries on the growth and prosperity of historiography.
    Keywords: Mamluk, Historiography, Methods, historians, Egypt, Levant
  • Zeinalabdin Golsanamlou, Rahim Vakilzadeh *, Reza Ranjbar Pages 211-232
    In all legal systems, the effort is to reduce crimes and improve the national security of society. However, legal systems have different views on what policies and strategies can be used to achieve this goal. In the legal system of Imami jurisprudence, the principles governing its criminal policy can play an important role in reducing crimes and stabilizing national security. Therefore, we seek to examine the principles governing the criminal policy of Imami jurisprudence in order to reduce crime and delinquency and stabilize national security. The findings of this research, conducted with the analytical-descriptive method, indicate that there is a significant relationship between components such as the development of education and training, preventive measures, attention to decriminalization, respect for privacy, and the restoration of the human dignity of criminals. If these principles are observed and institutionalized in the criminal laws, crimes will be reduced and the national security factor will be improved.
    .
    Keywords: Principles, Criminal policy, Imami Jurisprudence, crime, National Security
  • Roohollah Foroghi *, Ahmad Abedi, Ali Allahbedashti Pages 233-260
    Molla Sadra's approach to confronting the apparent meanings of the Quranic verses is different from that of the famous commentators and philosophers. When faced with such meanings of the Holy Quran, which are difficult to adhere to, they provide allegorical interpretations and distance themselves from the apparent meanings of the words. Most of these meanings are about describing God with attributes that make him similar to his servants. In addition, the apparent meanings of the verses related to resurrection have also been subjected to allegorical interpretation. However, Molla Sadra is one of the opponents of the allegorical approach and in his works, especially in Tafsir Quran Karim and Resaleh Moteshabehat al-Quran, he discussed the issue of allegorical interpretation while discussing the similar verses. By implicitly dividing interpretation into correct and incorrect, he considered the main approach of incorrect allegorical interpretation to be not adhering to the apparent meanings of words. In his opinion, the apparent meanings of verses and narrations should be accepted as they are, without any changes, at least until there is a sufficient reason and proper justification for it, which is not found in many issues such as the resurrection. Therefore it is possible to accept everything that is mentioned in the verses and hadiths in this regard, in its apparent meaning. However, Molla Sadra is also afraid of falling into superficialism and rejects it and mentions the correct allegorical interpretation or research. Thus, he is looking for a theory that can preserve the apparent meanings of words and does not contradict rational principles. He considered the theory of the spirit of meaning to have these two characteristics. This article explains Molla Sadra's approach to criticizing allegorical interpretation and his arguments. It also deals with how Molla Sadra criticizes the theory of metaphor and instead defends the theory of the spirit of meaning.
    .
    Keywords: Allegorical interpretation, word, Meaning, spirit of meaning, Metaphor
  • Seyed Mohammad Mahdi Hosseinpoor * Pages 261-288
    All Islamic theologians agree that the unseen knowledge is inherent to God, but there are many differences of opinion regarding the unseen knowledge of human beings; both prophets and non-prophets. Most theologians have accepted the unseen knowledge of prophets, but there are many differences of opinion about the unseen knowledge of non-prophets. Some, like Mutazilites and Maturidis, believe that apart from God, only the prophets have the knowledge of the unseen. Asharis, Ismailis, and Ibn Taymiyyah from the Salafism believe that in addition to prophets, non-prophets can also have unseen knowledge. Imamiyya also considers the unseen knowledge of the prophets to be certain and regarding non-prophets, they believe that the saints, especially the infallible Imams (AS) also have the knowledge of the unseen. However, some of them consider the scope of this knowledge to be limited and some consider it to be absolute. In this research, we first examine the knowledge of the unseen referring to the Holy Quran, and then, as an example, mention the viewpoint of the thinkers of each Islamic denomination and analyze and evaluate their arguments. The findings show that the view of Islamic denominations other than Imamiyya is facing many problems, and on the other hand, the view of Imamiyya is provable by referring to strong narrative and intellectual reasons.
    Keywords: Unseen knowledge, intellectual, narrative, non-prophets, Islamic Denominations
  • Mohsen Ghasempour * Pages 289-310
    In the history of human thinking, no fundamental problem has forced mankind to think as much as the knowledge of God, which cannot grow except through His attributes. Answering how to use these attributes has been a serious request from thinkers of every age, especially philosophers and theologians. The view of Sheikh Mofid and Avicenna, as the most influential and stable views in the field of theology and philosophy, which caused profound intellectual changes after them, have special privileges among Islamic thinkers and in the theological-philosophical thought of Imamiyya. Modeling these two philosophical and theological views in the system of Shia thought, this article aims to examine them on an important issue regarding divine attributes, that is, "tawghifiyat of divine names and attributes". In this regard, although Sheikh Mofid believes in tawghifiyat, and Avicenna does not, both of them have stated that it is intellectually permissible. Therefore, taking into account the common bases inferred and extracted from the opinions of both thinkers and paying attention to the lack of fundamental differences between them in this regard, the article concluded the monotheistic value of Shiite thought as the basis of the two views and also as the comprehensive aspect between the Imami theology and Islamic philosophy.
    Keywords: divine attributes, Tawghifiyat, Sheikh Mofid, Avicenna, Islamic philosophy, theology
  • Mohammadmohsen Moravji Tabasi * Pages 311-350
    The application of the narrations of Mahdism to Imam Mahdi (AS), the son of Imam Hasan Askari, which is referred to as personal Mahdism, is one of the controversial beliefs between Islamic denominations, especially Shia and Sunni. Some of the Sunnis, mainly the Wahhabis, by highlighting its sectarian aspect, have made great efforts in denying personal Mahdism historically, attributing this denial to all Sunnis, assigning the belief of personal Mahdism to Shia, and proving superstition in Shiism. This is despite the fact that the Sunnis have different approaches to the historical aspect of personal Mahdism i.e. the birth and occultation of the Imam, which are sometimes close to Imamiyya's approach. Using a descriptive, analytical, and critical method, this article seeks to collect and classify Sunni approaches to the historical aspect of personal Mahdism including the birth and absence of Imam Mahdi (AS). Then, it criticizes the approach of the opponents based on Sunni principles. The findings show that Sunni approaches to the historical issue of birth and occultation fall into four categories: "the approach of minimum supporters", "the approach of maximum trans-sectarian and sectarian supporters", "the approach of minimum opponents" and "the approach of maximum opponents". This typology, in addition to drawing a comprehensive picture of the Sunni intellectual system, can provide a suitable basis for changing personal Mahdism from a sectarian belief to an Islamic belief and criticize the approach of the opponents of the historical aspect of personal Mahdism based on Sunni principles and internal criticism.
    Keywords: personal Mahdism, Supporters of Personal Mahdism, Opponents of Personal Mahdism