فهرست مطالب

پژوهشنامه امامیه
پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شهلا شکری، ابوالفضل محمودی، فاطمه لاجوردی صفحات 7-29
    انسان در جهان جایگاهی متفاوت دارد و نگاه نظام های فکری به انسان متفاوت است. عارفان مسلمان نیز تفسیر خاص خود را از جایگاه و ماهیت انسان دارند. علاءالدوله سمنانی، از عرفا و متکلمان قرن هشتم هجری سلسله کبرویه در دوره ایلخانان مغول، در آثار خود اهمیت و ابعاد وجودی انسان را مطرح کرده است. این پژوهش در پی یافتن دیدگاه علاءالدوله درباره جایگاه انسان در هستی، چگونگی رابطه وجودی انسان با خداوند و ابعاد وجودی او است. به باور علاءالدوله، انسان به دلایل متعددی همچون استعدادهای خاص، جامعیت و خلافت از جایگاهی ویژه در میان موجودات بهره مند است. او انسان ها را به دو قسم انسان کامل و انسان حیوان تقسیم می کند. انسان کامل کامل ترین وجود در میان موجودات، علت غایی و علت بقای عالم است. دسته دوم نیز دارای مراتبی هستند. انسان دو بعد جسم و روح دارد و روح دارای مراتبی و هر مرتبه ویژگی هایی را بازمی تاباند؛ علاءالدوله از این مراتب با عنوان لطایف هفت گانه یاد می کند.
    کلیدواژگان: علاءالدوله سمنانی، آفرینش، مقام انسان کامل، انسان حیوان، لطایف هفت گانه
  • عنایت شریفی، علی فارسی مدان*، رحمان بوالحسنی صفحات 31-56
    یکی از ابعاد سبک زندگی امام سجاد(ع)، سبک تربیتی آن حضرت است. این پژوهش درصدد است با روش توصیفی و تحلیلی سبک تربیتی امام(ع) را در تربیت اخلاقی افراد جامعه بررسی کند و به این سوال اساسی پاسخ دهد که سبک و سیره امام سجاد(ع) در تربیت اخلاقی افراد جامعه چگونه بوده است و از چه روش هایی در تربیت اخلاقی افراد استفاده کرده است. نگارندگان کوشیده اند سبک و سیره امام(ع) در تربیت اخلاقی افراد و متربیان را در سه بعد شناختی، گرایشی و عاطفی و عملی بررسی کنند. تبیین جهان بینی و بنیان ارزش های اخلاقی، پرورش آگاهی و آشنا کردن متربی با آموزه های اخلاقی، بیان داستان های اخلاقی و مواجهه با فرقه های انحرافی از روش های مهم شناختی در سبک تربیتی اخلاقی افراد جامعه است. محبت و مهرورزی، تکریم شخصیت، رعایت مقتضای حال، تشویق و تنبیه، موعظه و الگودهی از روش های مهم عاطفی و گرایشی آن حضرت(ع) در تربیت اخلاقی است. تزکیه نفس، امر به معروف و نهی از منکر، گریه و عزاداری و تشکیل حوزه های علمی نیز از روش های مهم تربیتی در سبک تربیت اخلاقی امام سجاد(ع) است.
    کلیدواژگان: امام سجاد(ع)، تربیت اخلاقی، سبک تربیتی
  • ساسان یغمائی، محمد اکوان*، ان شاء الله رحمتی صفحات 57-82
    سرنوشت انسان پس از مرگ اهمیتی اساسی برای انسان ها دارد و هم در ادیان و هم نزد فلاسفه از جایگاه ویژه ای برخوردار است. ارتباط این موضوع با بحث معاد جسمانی بر اهمیت آن می افزاید. درباره نحوه زندگی انسان پس از مرگ دیدگاه های متفاوتی مطرح شده است، از جمله اینکه انسان در زندگی پس از مرگ از بدن بهره مند است. ملاصدرا و شیخ احمد احسایی از قایلان به این دیدگاه هستند. این پژوهش بر اساس روش تحلیل محتوا از طریق داده های کتابخانه ای، آثار ملاصدرا و احسایی را با رویکردی تطبیقی بررسی کرده است. ملاصدرا بر اساس مبانی فلسفی اش، چون اصالت وجود، تشخص وجود، حرکت جوهری و رابطه نفس و بدن، در تبیین عقلانی و فلسفی نحوه کیفیت بدن انسان پس از مرگ تلاش کرده است. احسایی نیز با طرح کالبدی چهارلایه برای انسان، از طرح عوالم و مراتب چندگانه که منجر به سیری نزولی و صعودی برای انسان می شود، در تبیین این موضوع بهره برده است. ملاصدرا و احسایی در نهایت در اینکه انسان در زندگی پس از مرگ از وجود بدن بهره مند است اشتراک نظر دارند، اما کیفیت این بدن در این دیدگاهشان متفاوت است. همچنین در هر دو دیدگاه عینیت بدن اخروی با بدن دنیوی مبتنی بر نوع خاصی از معنای عینیت است.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، احسایی، نفس، بدن، بدن اخروی
  • محمدامیر قدوسی*، علی اکبر گرجی ازندریانی صفحات 83-106
    یکی از مهم ترین پرسش ها درباره نظریه ولایت فقیه امام خمینی (ره)، شرایط علمی فقیه حاکم است؛ بدین معنا که آیا طبق این نظریه فقیه حاکم می بایست مجتهد مطلق باشد؟ آیا فقیه حاکم می بایست خود پیش از تصدی مقام ولایت فقیه، احکام فقهی را شخصا استنباط کرده باشد؟ آیا فقیه حاکم می بایست اعلم فقیهان عصر خود باشد؟ اگر پاسخ این پرسش مثبت باشد، آن گاه می توان پرسید آیا لزوم اعلمیت صرفا در استنباط فقهی است یا صرفا در مدیریت و تدبیر سیاسی و یا در هر دوی آنها؟ بنابراین پژوهش حاضر از بررسی ادله اثباتی اصل ولایت فقیه و نظرات گوناگون فقهای عظام در این باره منصرف است و صرفا می کوشد با روشی تحلیلی از میان منابع کتابخانه ای مرتبط، به ویژه آثار فقهی امام خمینی (ره) به پاسخ پرسش این پژوهش راه پیدا کند. بر اساس یافته های این پژوهش بنا بر دیدگاه های امام خمینی (ره)، وجود ملکه اجتهاد مطلق در ولی فقیه ضروری است؛ بدین معنا که لازم است وی توانایی استنباط احکام شرعی در تمام ابواب فقهی را داشته باشد؛ همچنین بر اساس این نظریه استنباط فعلی تعداد قابل توجهی از احکام شرعی برای فقیه حاکم شرط است؛ یعنی ضروری است که فقیه حاکم پیش از تصدی این مقام، میزان قابل توجهی از احکام فقهی را خود استنباط کرده باشد. همچنین بر اساس مبانی امام خمینی (ره)، بنا بر احتیاط واجب لازم است فقیه حاکم در استنباط احکام فقهی و نیز در تدبیر و مدیریت امور عمومی اعلم فقیهان در سرزمینی باشد که در آن اعمال ولایت می کند؛ البته قراردادن مجموعه اظهار نظرهای امام خمینی (ره) در کنار سیره عملی ایشان نشان می دهد که در صورت فقدان فقیهی که جامع تمام این شرایط باشد، از نظر امام خمینی (ره) شرط درایت و کفایت سیاسی فقیه حاکم به اندازه ای مهم است که ظاهرا می توان از برخی شرایط دیگر به نفع آن عدول کرد.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، شرایط علمی ولی فقیه، نظریه ولایت فقیه، اجتهاد
  • الیسا عباسی، مهدی انصاری*، محبوبه شرفی صفحات 107-131
    با سقوط ایلخانان، ایران دچار ناآرامی شد. این شرایط با حمله تیمور به سبب کشتارهای بی رحمانه اش شدت گرفت و به دنبال آن، ایران از جنبه های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی دچار التهابات فراوان شد. مجموع این رویدادها به ایجاد اندیشه های افراطی با جنبه های مذهبی، همچون شکل گیری حروفیان، انجامید. فضل اله استرآبادی، رهبر حروفیان، در ابتدا با تکیه بر شعایر شیعی و گسترش اندیشه های غالیانه، فعالیت خود را آغاز و در ادامه با تاکید و تقویت اندیشه مهدویت، اذهان عمومی را به خود جلب کرد. این مقاله به دنبال پاسخگویی به این سوال است که تطور اندیشه مهدویت در آموزه های فضل اله استرآبادی به چه صورت بود. روش پژوهش در مقاله حاضر، توصیفی و مبتنی بر تحلیل داده های تاریخی است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که جنبش های سیاسی_اجتماعی و مذهبی از آن دسته تحولاتی هستند که در یک جامعه، عموما به منظور پیشبرد اهداف و مقاومت در برابر حاکمان ظالم وقت به وقوع می پیوندند؛ ازاین رو فضل اله با توجه به فشار و ظلم متاثر از حملات مغولان و تیموریان بر مردم و با تکیه بر نیروی محرک مسیله مهدویت، از آن در خیزش خود برای ایجاد مدینه فاضله و پیاده سازی این آرمان جهت تحقق عدالت اجتماعی بهره برد و دستاویزی برای رسیدن به اهدافش قرار داد. باید به این نکته توجه داشت که آموزه های فضل اله به تدریج و در گذر زمان شکل گرفتند.
    کلیدواژگان: فضل اله استرآبادی، حروفیان، مهدویت، تاویل، الوهیت
  • محمد غفوری منش*، حمید حمیدیان صفحات 133-154
    نهج البلاغه یکی از منابع مهم اسلامی است و تبیین کلام امام علی(ع) نقش مهمی در معرفی شخصیت آن حضرت دارد. این مقاله با هدف تحلیل حکمت «المراه عقرب حلوه اللسبه» و حکمت «المراه شر کلها و شر ما فیها انه لابد منها» نگارش یافته است. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی و با چشم پوشی از سندیت و شان صدور، به بررسی نسخه ای، ترجمه ای و زبانی این دو روایت و نظرات شارحان همت گماشته است. آن گاه با در نظر گرفتن محکمات و تکیه بر مباحث زبان شناسی، جهت دستیابی به خوانشی صحیح تلاش کرده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که امام علی(ع) همواره ارزش ویژه ای برای زنان قایل بوده و دو حدیث مذکور، جهت پایبندی به مسیولیت ها و در مقابل گرفتاری های زندگی صادر شده اند. دریافت های نادرست از این دو روایت ریشه در عوامل گوناگون، از جمله نبود ترجمه های دقیق، بی توجهی به جایگاه کلی زنان در نهج البلاغه و به مخصوص اهتمام نداشتن به مباحث زبانی دارد.
    کلیدواژگان: امام علی(ع)، نهج البلاغه، کلمات قصار، زبان شناسی
  • حامد مصطفوی فرد* صفحات 155-180
    مطابق با تصویری که توماس کوهن در کتاب ساختار انقلاب های علمی از مرحله «بحران علمی» و در نتیجه «تغییر پارادایم» ارایه می کند، همیشه در فرایند تغییر مکتب و جایگزینی آن با مکتبی دیگر شاهد برخی مقاومت ها هستیم و به همین دلیل در عصر بحران علمی گاه شاهدیم که انبوهی از نظریات تولید می شوند. این سیر تحولات را در فرایند تغییر و جایگزینی مکاتب حدیثی امامیه، از جمله جایگزینی مکتب حله با مکتب بغداد در نیمه دوم قرن هفتم، نیز شاهدیم. بعد از ابن ادریس حلی و با آشکار شدن نقاط ضعف فقاهت مکتب بغداد، الگوی مکتب بغداد در مواجهه با سنت (عدم حجیت اخبار آحاد) با چالش های جدی روبه رو شد و فقهای متعددی با الگوی کلان فکری این مکتب مخالفت کردند. در این بین برخی، مثل محقق حلی در المعتبر، سعی کردند با ایجاد اصلاحاتی در این مکتب، توسعه ای را در پذیرش روایات قایل شوند و ضعف های نظریه مکتب بغداد را برطرف کنند. برخی دیگر نیز، مثل علی بن طاووس، احمد بن طاووس، فاضل آبی و محقق حلی در معارج الاصول، نظریه حجیت اخبار آحاد را در مقابل نظریه مکتب بغداد طرح ریزی کردند تا اینکه علامه حلی در آثار خود ادله متعدد عقلی و نقلی بر حجیت اخبار آحاد ارایه می دهد. به دلیل قوت استدلال او، مکتب حله با نام وی در بین امامیه شهرت می یابد.
    کلیدواژگان: مکتب حله، مکتب بغداد، حجیت خبر واحد، محقق حلی، فاضل آبی، علی بن طاووس، احمد بن طاووس، علامه حلی
  • مهدی جعفرزاده دیزابادی*، محمدحسین رنجبر حسینی، مهدی نصرتیان صفحات 181-214

    از منظر آیات و روایات، اعمال انسان بر اعمال گذشته و آینده او و دیگران تاثیرگذار است. این تاثیرات زمینه ابطال و تغییر اعمال او و دیگران را فراهم می کند و موجب بقا و تبدیل اعمال نیک و بد او و دیگران می شود. شناخت این تاثیرات در تدوین و تنظیم سبک زندگی اسلامی، که مجموعه ای از الگوهای رفتاری برآمده از نظام بینشی و نظام ارزشی اسلام است، نقشی بسیار مهم دارد. این تحقیق با گردآوری به روش کتابخانه ای و تحلیل و داوری اسنادی _ تحلیلی، پس از بررسی آیات و روایات ناظر به آثار و احکام عمل، به این نتیجه دست یافته است که اعمال نیک و بد آدمی علاوه بر تاثیرات روحی، جسمی و اجتماعی افعال اختیاری انسان، از احکامی مانند حبط و ابطال اعمال نیک گذشته یا تکفیر و پوشانده شدن اعمال بد گذشته، انتقال عین یا مثل اعمال نیک و بد دیگران به او و برعکس و همچنین تجسم و حضور اعمال آدمی در قالبی مناسب با عوالم مختلف اثر می پذیرند و زمینه آثار جدیدی را فراهم می سازند.

    کلیدواژگان: احکام عمل، تجسم عمل، احباط، تکفیر، سبک زندگی اسلامی، کلام امامیه
  • سکینه عموزادی، فیض الله اکبری دستک*، عبدالمجید طالب تاش صفحات 215-238

    احادیث قدسی به دلیل انتساب به مقام ربوبی، جایگاه والایی در معرفی اصل توحید دارند. کتاب الجواهر السنیه فی الاحادیث القدسیه، اثر شیخ حر عاملی با آنکه دربردارنده روایات قدسی متعددی در موضوعات اعتقادی و اخلاقی است، همچنان به دلیل فقدان طبقه بندی موضوعی و محتوایی این احادیث دچار اشکال است. همچنین تحلیل محتوایی روایات توحید از منظر قرآن و نقش عملی توحید در زندگی انسان از منظر قرآن کریم نیازمند بررسی است. این تحقیق در پی آن است با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی به طبقه بندی حدیث در ساحت توحید و نقش توحید در زندگی عملی انسان از منظر قرآن کریم بپردازد. با بررسی محتوایی در مفاهیم این احادیث، تناقض محتوایی میان احادیث قدسی باب توحید در انواع مختلف توحید ذاتی، صفاتی، افعالی و توحید عبادی با آیات قرآن کریم ملاحظه نشد. همچنین به اثبات رسید توحید و انواع مطرح آن تنها از لحاظ اعتقادی و فکری مطرح نیستند، بلکه قرآن کریم به نقش توحید در زندگی عملی انسان پرداخته است.

    کلیدواژگان: آثار عملی توحید، حدیث قدسی، حر عاملی، الجواهر السنیه، تحلیل محتوایی
  • جواد لطفی*، مصطفی سلطانی، مهدی فرمانیان صفحات 239-264
    «دونادون» دومین اصل از اصول اعتقادی یارسان و از چالش برانگیزترین عقاید ایشان است. در طول تاریخ و در سیر تطور آیین یارسان، پیروان آن در تفسیر دونادون با هم اختلاف دارند. این اندیشه همواره مورد انتقاد غیر یارسانیان بوده است و بسیاری از محققان دونادون را تناسخ محدود می دانند. برخی از سرسپردگان آیین یارسان به صراحت دونادون را همان تناسخ می دانند. برخی دیگر هرچند از به کار بردن واژه تناسخ برای دونادون آشفته می شوند، این دو اندیشه را جدای از هم می دانند، اما تفسیرشان از ماهیت دونادون همان معنا و مفهوم تناسخ است. پیش فرض ضروری تحقیق این است که سرسپردگان آیین یارسان در طول تاریخ با هم در عقاید و آداب و رسوم، از جمله دونادون، اختلاف نظر داشته اند. سوال پیش روی این تحقیق این است که دونادون چیست و چه نسبتی با تناسخ دارد. در این پژوهش بر آنیم با جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای با روش توصیفی تحلیلی و تطبیقی ابتدا ماهیت دونادون را مشخص، سپس رابطه آن با تناسخ را تبیین کنیم.
    کلیدواژگان: آیین یارسان، اهل حق، دونادون، تناسخ
  • محسن رفعت*، محمدکاظم رحمان ستایش صفحات 265-302
    در میان مقاتل موجود امام حسین(ع)، بخش مقتل الحسین(ع) از کتاب الطبقات الکبیر ابن سعد از لحاظ قدمت دارای جایگاه ویژه ای است. مقتل ابن سعد با گزارش ابومخنف مشابهت های بسیاری دارد، اما برخی از روایت های ابومخنف را حذف و از مقتل واقدی و دیگران نقل کرده است. رویکرد جهتدار و جانبدارانه ابن سعد در گزارش واقعه عاشورا اقبال وسیع مورخان و رجال شناسان مکتب شام را به دنبال داشته است. این مقتل اخباری منفرد از دیگر منابع تاریخی و حدیثی دارد، به گونه ای که در برخی موارد با وقایع مسلم یا روایات تاریخی دیگر ناسازگار است و حتی در مواردی، بنا بر رویکرد شیعی، شان امام معصوم(ع) را مخدوش ساخته و بنیان های نااستواری برای تحقیق پیش روی عالمان فریقین در قرن های بعد از خود قرار داده است. یافته ها بیانگر جهتداری و داشتن ذهنیتی خاص در گزارش وی از قیام امام حسین(ع) است. این مقاله با روش کتابخانه ای و رویکردی تحلیلی و انتقادی روایات مناقشه آمیز او را در بازه زمانی عاشورا به بعد تحلیل کرده است.
    کلیدواژگان: کتاب الطبقات الکبیر، مقتل الحسین(ع)، ابن سعد، روایات عاشورایی، تحریفات
  • محمدحسن نادم*، محبوبه ابوالقاسم دولابی صفحات 303-326
    قفاری، از چهره های سرشناس و تاثیرگذار وهابی معاصر، کتابی در نقد آموزه های اعتقادی شیعه تدوین کرده که بازتاب اندیشه وهابیت در مخالفت با شیعه است. او در ذیل بحث امامت، مفهوم امامت را وصایت دانسته و با انتساب آن به عبدالله بن سبا یهودی نتیجه گرفته که وصایت مورد نظر شیعیان از تعالیم وارداتی غیر اسلامی است. این جستار بنا دارد با طرح پرسش هایی برگرفته از استدلال قفاری درباره مفهوم امامت، بر اساس منابع مورد اعتماد اهل سنت، یکایک آنها را بررسی، تحلیل و نقد کند تا علاوه بر تبیین مفهوم امامت و وصایت، فراگیر بودن مسیله وصایت برای همه پیامبران الهی و پیامبر اسلام نشان داده شود. با مقایسه ای بین عبدالله بن سبا و دیگر یهودیان مسلمان شده مانند کعب الاخبار، زید بن ثابت، وهب بن منبه و عبدالله بن سلام، میزان تاثیرگذاری آنان بر مسلمانان مشخص می شود. همچنین با استناد به آیات و نظر مفسران اهل سنت، وجود آموزه های مشترک میان اسلام و دیگر ادیان توحیدی تبیین می شود تا خط بطلانی باشد بر سخنان نسنجیده قفاری و وهابی های هم داستان او که به هر بهانه ای به شیعیان اتهام می زنند، به ویژه در مسیله امامت که از آموزه های اعتقادی اختصاصی شیعیان است.
    کلیدواژگان: مفهوم امامت، مفهوم وصایت، عبدالله بن سبا، قفاری، مشترکات ادیان
|
  • Shahla Shokri, Abolfazl Mahmoudi, Fatemeh Lajevardi Pages 7-29
    Humans hold a distinctive place in the universe, and various intellectual systems offer diverse perspectives on the human place. Muslim mystics present their own interpretation of the nature and position of humans. ʿAlāʾ al-Dawla al-Simnānī, a mystic and theologian from the eighth century AH associated with the Kubrawi order during the Mongol Ilkhanate era, extensively explores the significance and existential dimensions of humans in his works. This research aims to elucidate ʿAlāʾ al-Dawla's perspective on the human place in the universe, the existential relationship between humans and God, as well as the existential dimensions of humans. According to ʿAlāʾ al-Dawla, humans occupy a unique position among creatures owing to distinctive traits such as their exceptional talent, comprehensiveness, and succession of God. He categorizes humans into two groups: perfect humans and animal humans. Perfect humans, deemed the most perfect existence among creatures, serve as the final cause and sustaining force of the universe. Meanwhile, animal humans exhibit varying degrees of existence. Humans, in this framework, possess two dimensions: body and soul. The soul undergoes various stages, each reflecting specific properties. ʿAlāʾ al-Dawla refers to these stages as the "seven graces."
    Keywords: ʿAlāʾ al-Dawla al-Simnānī, creation, stage of perfect human, animal human, seven graces
  • Enayat Sharifi, Ali Farsi Madan *, Rahman Bolhasani Pages 31-56
    One dimension of Imam al-Sajjād’s lifestyle is his approach to training and education. This research employs a descriptive and analytical method to explore the Imam’s techniques in morally educating individuals. It seeks to address a fundamental question: What were Imam al-Sajjād’s methods and practices in moral education, and how did he go about morally training individuals? Our study delves into the Imam's approach to moral training in three aspects: cognitive, attitudinal and emotive, and practical. In this moral educational style, the primary cognitive methods encompass elucidating the worldview and establishing moral values, enhancing the trainee’s awareness of moral doctrines, recounting moral stories, and addressing deviated sects. The emotive and attitudinal methods employed by the Imam in moral education involve kindness and affection, honoring the trainee’s character, observing their moods, providing encouragement and admonishment, engaging in preaching, and offering role models. Finally, the principal practical methods of Imam al-Sajjād in moral training include the purification of the soul, promoting what is right and discouraging what is wrong, expressing grief through weeping and mourning, and establishing religious seminaries.
    Keywords: Imam al-Sajjād, moral training, Educational Method
  • Sasan Yaghmaei, Muhammad Ekwan *, Enshallah Rahmati Pages 57-82
    The fate of humans after death holds paramount significance, resonating deeply in both religious doctrines and philosophical discourse. Its intertwining with the concept of bodily resurrection adds to its importance. There are diverse perspectives regarding the nature of human postmortem existence, with some asserting the presence of a corporeal form in the afterlife. Advocates of this stance include Mullā Ṣadrā and Shaykh Aḥmad al-Aḥsāʾī. Employing a content analysis method using library data, this research conducts a comparative study of the works of Mullā Ṣadrā and al-Aḥsāʾī. Drawing upon his philosophical principles, such as the primacy of existence, individuation of existence, substantial movement, and soul-body relationship, Mullā Ṣadrā endeavors to furnish a plausible philosophical account of the nature of the human postmortem body. On the other hand, al-Aḥsāʾī posits a four-layered body for humans, utilizing the framework of multiple worlds and degrees that culminate in descending and ascending journeys. While both Mullā Ṣadrā and al-Aḥsāʾī affirm the presence of a body in the afterlife, they diverge in their explanations of its nature. Furthermore, both perspectives offer distinct interpretations of the afterlife body's identity in relation to the earthly body.
    Keywords: Mullā Ṣadrā, al-Aḥsāʾī, soul, Body, afterlife body
  • Mohammadamir Ghoddosi *, Ali Akbar Gorji Azandariani Pages 83-106
    A significant question about  Imam Khomeini’s theory of the guardianship of the jurist (wilāyat al-faqīh) revolves around the scholarly prerequisites for the ruling jurist. Should the ruling jurist be an absolute mujtahid? Must the ruling jurist have deduced all jurisprudential rulings before assuming the guardianship position? Is it necessary for the ruling jurist to surpass his contemporary jurists in knowledge? If the answer to the latter question is affirmative, should this knowledge superiority be in jurisprudential inferences or in political management and administration? This study does not delve into arguments supporting the doctrine of the guardianship of the jurist as presented by prominent jurists. Instead, it employs the analytical method and draws upon library resources, particularly Imam Khomeini's jurisprudential works, to address these questions. According to the research findings, Imam Khomeini mandates the potential for absolute ijtihad in the guardian jurist, signifying the ability to make jurisprudential inferences in a significant number of sharia rulings. Furthermore, he stipulates the actual inference of a substantial number of sharia rulings for the ruling jurist, requiring that the majority of jurisprudential rulings be inferred before assuming the position. Moreover, based on caution, Imam Khomeini requires that the ruling jurist be the most knowledgeable jurist in the land of his reign concerning the inference of jurisprudential rulings and the management of public affairs. When Imam Khomeini's views are juxtaposed to his practice, it becomes evident that in the absence of a jurist meeting all the conditions, certain conditions can be compromised in favor of others.
    Keywords: Imam Khomeini, scholarly requirements of the guardian jurist, theory of the guardianship of the jurist, Ijtihad
  • Elissa Abbasi, Mahdi Ansari *, Mahboubeh Sharafi Pages 107-131
    After the fall of the Ilkhanate dynasty, Iran underwent periods of unrest. The turmoil intensified following Timur's attack and the ensuing brutal bloodshed. Subsequently, Iran witnessed significant upheavals in cultural, social, and political spheres. These events played a pivotal role in shaping religious extremist views, exemplified by the emergence of the Hurufists. Faḍl Allāh al-Astarābādī, the leader of Hurufism, initially engaged with Shiite slogans and held exaggerated (ghālī) ideas regarding Shiite Imams. Later, he focused on promoting the doctrine of Mahdism, garnering widespread public support. This article seeks to address the question: How did the doctrine of Mahdism evolve in the thoughts of Faḍl Allāh al-Astarābādī? The research methodology employed in this article is descriptive, relying on an analysis of historical data. The research findings highlight that political, social, and religious movements are responses to societal objectives and resistance against unjust and oppressive rulers. Faḍl Allāh, drawing from the grievances and injustices inflicted by the Mongols and the Timurid dynasty, utilized the motivating force of Mahdism to initiate an uprising aimed at establishing a "virtuous society" (utopia) and ensuring social justice. It is crucial to note that Faḍl Allāh's doctrines developed gradually over time.
    Keywords: Faḍl Allāh al-Astarābādī, Hurufism, Mahdism, exoteric interpretation, divinity
  • Mohammad Ghafoorimanesh *, Hamid Hamidian Pages 133-154
    Nahj al-balāgha is a significant Islamic source containing the words of Imam ʿAlī, which play a major role in introducing his character. This article aims to analyze two sayings in Nahj al-balagha: "Woman is a scorpion whose sting is sweet" and "Woman is evil, all in all, and the worst of it is that one cannot do without her." Employing the descriptive-analytical method, irrespective of the reliability of their chains of transmission, this article examines the versions, translations, and linguistic features of these two sayings, along with the views of commentators. By considering clear and non-ambiguous doctrines and relying on linguistic issues, it seeks to attain accurate readings of these two statements. Research findings indicate that Imam ʿAlī consistently held a special value and respect for women. However, the issuance of the above two hadiths pertains to commitments for responsibilities and against the problems in life. Inaccurate interpretations of these two hadiths stem from various factors, including a lack of precise translations, ignorance of the general status of women in Nahj al-balagha, and a lack of understanding of linguistic issues.
    .
    Keywords: Imam ʿAlī, Nahj al-Balagha, Sayings, Linguistics
  • Hamed Mostafavifard * Pages 155-180
    According to Thomas Kuhn's depiction of the "scientific crisis" and subsequent "paradigm shift" in The Structure of Scientific Revolutions, transitions between schools of thought often encounter resistance. This phenomenon is evident in the shifts between Imami schools of hadiths, particularly during the transition from the School of Baghdad to the School of Hillah in the second half of the seventh century AH. After Ibn Idrīs al-Ḥillī highlighted weaknesses and flaws in the jurisprudential method of the School of Baghdad, serious challenges arose, especially concerning the non-authoritativeness of single-narrator reports (khabar al-wāḥid). In response to the apparent shortcomings, numerous theories emerged during this scientific crisis, mirroring developments in the Imami schools. The School of Baghdad faced opposition from many jurists who criticized its approach. Notably, al-Muḥaqqiq al-Ḥillī attempted reforms in the School of Baghdad through his work al-Muʿtabar, advocating for some leniency in accepting hadiths to rectify deficiencies. On the contrary, scholars like ʿAlī b. Ṭāwūs, Aḥmad b. Ṭāwūs, al-Fāḍil al-Ābī, and al-Muḥaqqiq al-Ḥillī in Maʿārij al-uṣūl argued for the authoritativeness of single-narrator reports against the position of the School of Baghdad. Notably, al-ʿAllāma al-Ḥillī provided various speculative and textual arguments for the authoritativeness of single-narrator reports in his works. Due to the cogency of his arguments, the School of Hillah gained prominence among Imamiyya in the name of al-ʿAllāma al-Ḥillī.
    ,
    Keywords: School of Hillah, School of Baghdad, authoritativeness of single-narrator reports (khabar al-wāḥid), al-Muḥaqqiq al-Ḥillī, al-Fāḍil al-Ābī, ʿAlī b. Ṭāwūs, Aḥmad b. Ṭāwūs, al-ʿAllāma al-Ḥillī
  • Mahdi Jafarzadeh Dizabadi *, Mohamad Hoseyn Ranjbarhosseini, MAHDI NOSRATIAN Pages 181-214

    From the perspective of Quranic verses and hadiths, human actions exert influence on both their past and future deeds, as well as on those of others. These influences lay the groundwork for the annulment and alteration of one's own and others' actions, perpetuating and transforming both the virtuous and the sinful deeds. Understanding these impacts significantly contributes to the development of an Islamic lifestyle, characterized by behavioral patterns derived from the insight system and value system of Islam. Through the method of library research and employing a documented-analytical evaluation, this study delves into Quranic verses and hadiths that address the impacts and rulings of actions. The findings suggest that human actions that are carried out through free will, whether virtuous or sinful, not only involve psychological, physical, and social repercussions but also are subject to effects such as the nullification or invalidation of past good deeds or the concealment of past wrongdoings. Moreover, there is a transference of identical or similar actions, both virtuous and sinful, between individuals, along with the embodiment of human actions across various realms of existence, thereby paving the way for new impacts to unfold.

    Keywords: Impacts of actions, embodiment of actions, Annulment, Excommunication, Islamic lifestyle, Imami Theology
  • Sekineh Amoozadi, Feizola Akbari Dastak, *, Abdolmajid Taleb Tash Pages 215-238

    Qudsī (holy) hadiths hold an elevated status in establishing the principle of monotheism, given their attribution to God. The book al-Jawāhir al-saniyya fī l-aḥādīth al-qudsiyya by al-Shaykh al-Ḥurr al-ʿĀmilī contains numerous qudsī hadiths concerning beliefs and moral principles, although lacking thematic and content classification. This research aims to provide a content analysis of hadiths concerning monotheism, exploring the Quran's perspective on the subject and the practical role of monotheism in human life. The descriptive-analytical method is employed to classify these hadiths. The analysis reveals no contradictions between Quranic verses and qudsī hadiths related to monotheism, encompassing the unity of God's essence, attributes, acts, and worship. Additionally, it demonstrates that monotheism and its variations extend beyond doctrines and beliefs, as the noble Quran also delves into the practical implications of monotheism in human life.

    Keywords: Practical effects of monotheism, qudsī (holy) hadiths, al-Ḥurr al-ʿĀmilī, al-Jawāhir al-saniyya, content analysis
  • Javad Lotfi *, Mostafa Soltani, Medi Farmanian Pages 239-264
    Dunaduni is the second principle of Yarsan beliefs, representing one of their most contentious doctrines. Throughout the history and evolution of Yarsanism, followers have debated the interpretation of dunaduni. This doctrine has consistently faced criticism from non-Yarsanists, with many scholars regarding dunaduni as a limited form of metempsychosis. Some proponents of Yarsanism explicitly equate dunaduni with metempsychosis, while others, although hesitant to use the term metempsychosis, differentiate the two doctrines. However, their understanding of the nature of dunaduni often aligns with the concept of metempsychosis. This research assumes that Yarsanists have historically disagreed on various beliefs and rituals, including dunaduni. The primary focus of this research is to investigate the nature of dunaduni and its connection to metempsychosis. Drawing upon library data and employing descriptive-analytical and comparative methods, we aim to delineate the essence of dunaduni and subsequently explore its relationship with metempsychosis.
    Keywords: Yarsanism, Ahl-e Haqq, Dunaduni, Metempsychosis
  • Mohsen Rafat *, Mohammad Kazem Rahman Setayesh Pages 265-302
    Among the various books of "maqtal" (narratives detailing the murder of Imam al-Ḥusayn), the section dedicated to Imam al-Ḥusayn's murder in Ibn Saʿd's Kitāb al-ṭabaqāt al-kabīr stands out as one of the earliest accounts. Notably, Ibn Saʿd's maqtal shares striking similarities with Abū Mikhnaf's narrative, although it excludes some of Abū Mikhnaf's accounts, opting instead for narratives from al-Wāqidī and others. Ibn Saʿd's biased and selective approach to recounting the events of Ashura found favor among historians and rijāl scholars aligned with the Levantine school of thought. This maqtal introduces distinctive reports from alternative historical and hadith sources, at times diverging from established events or conflicting with other historical records. In certain instances, it even challenges the revered status of the Infallible Imam as upheld by Shia Muslims, creating an uncertain foundation for subsequent research conducted by both Sunni and Shia scholars over the centuries. The analysis reveals Ibn Saʿd's partiality in presenting the narrative of Imam al-Ḥusayn's uprising. Utilizing the library method and employing an analytical and critical approach, this article scrutinizes Ibn Saʿd's contentious narratives surrounding the period of Ashura and its aftermath.
    Keywords: Kitāb al-ṭabaqāt al-kabīr, maqtal al-Ḥusayn, Ibn Saʿd, Ashura narratives, Distortions
  • Mohammad Hasan Nadem *, Mahboobeh Abolghasem Doolabi Pages 303-326
    Al-Qaffari, a prominent and influential contemporary Wahhabi figure, authored a book critiquing Shiite doctrines, representing the Wahhabi stance against Shiism. Regarding the concept of imamate, he associates it with succession (wiṣāya). By tracing the origin of this notion to ʿAbd Allāh b. Sabaʾ, a Jewish figure, he asserts that the Shia understanding of succession is an imported, non-Islamic teaching. This article utilizes reliable Sunni sources to analyze and critique the issues raised in al-Qaffari’s argument concerning imamate. Additionally, it clarifies the concepts of imamate and succession, demonstrating their universal application to all prophets, including the Prophet of Islam. A comparative examination of ʿAbd Allāh b. Sabaʾ and other Jews who converted to Islam, such as Kaʿb al-Aḥbār, Zayd b. Thābit, Wahab b. Munabbih, and ʿAbd Allāh b. Salām, highlights the extent of their influence on Muslims. Furthermore, Quranic verses and the perspectives of Sunni exegetes are cited to elucidate the shared doctrines between Islam and other monotheistic religions, refuting al-Qaffari’s unsupported claims and countering accusations by other Wahhabis against Shias, particularly concerning the exclusive Shiite doctrine of imamate.
    Keywords: concept of imamate, concept of succession, ʿAbd Allāh b. Sabaʾ, al-Qaffari, doctrines shared by religions