فهرست مطالب

پژوهش در نظام های آموزشی - پیاپی 59 (زمستان 1401)

فصلنامه پژوهش در نظام های آموزشی
پیاپی 59 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سودابه ابراهیمی، عادل زاهد بابلان*، مهدی معینی کیا، حسین تقوی صفحات 5-19
    مدیریت ترومای سازمانی یک بحران بهداشت عمومی نادیده گرفته شده است در حالی که به نظر میرسد موضوع بسیار مهمی باشد که باید به درستی مورد بررسی قرار گیرد. پژوهش حاضر با هدف اعتباریابی عوامل موثر بر مدیریت ترومای سازمانی نو معلمان با رویکرد شبکه عصبی مصنوعی (ANN) انجام شد. روش پژوهش حاضر از نظر راهبرد کمی و از نظر تکنیک توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش نو معلمان استان گیلان، البرز و تهران با جمعیت 15000 نفر بود. از این جامعه نمونه ای به حجم 375 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته (1401) استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها از شبکه عصبی مصنوعی با روش پرسپترون چند لایه (MLP) با استفاده از نرم افزار SPSS25 استفاده شد. یافته ها نشان داد مدیریت ترومای سازمانی دارای یک لایه ورودی با 21 گره و یک لایه پنهان با 9 گره است که توانمندسازی روانشناختی بیشترین تاثیر و ایمن سازی روانی کمترین ضریب اهمیت را در مدیریت ترومای سازمانی را در بر می گیرد. با توجه به بررسی های صورت گرفته، بحران های روانشناختی در سازمان ها به یک تجربه رایج برای مدیران و کارکنان در سراسر جهان تبدیل شده است. برخی از این بحران ها نشانه هایی از تجربه آسیب زا را نشان می دهند. اگر به درستی مدیریت نشود به نظر میرسد که تجربه آسیب جمعی در قالب بسیاری از عوامل سازمانی بروز می دهد که منجر به رفتار نارکارآمد در سازمان می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت، ترومای سازمانی، نومعلمان، شبکه عصبی مصنوعی
  • پانته آ بی رنگ خجسته پور، فریبرز درتاج*، فاطمه قائمی صفحات 21-32

    این پژوهش با هدف، نقش واسطه ای انگیزش شغلی در رابطه بین راهکارهای مقابله با استرس با شایستگی اجتماعی-هیجانی در معلمان ابتدایی انجام شد. روش پژوهش مقطعی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه معلمان مشغول به تدریس در مقطع ابتدایی شهر تهران در سال 1400-1401 تشکیل داد، که از میان آنها، تعداد 350 نفر با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. در این پژوهش از ابزارهای راهبردهای مقابله ای (لازاروس و فولکمن، 1985)، انگیزش شغلی (رابینسون، 2004) و شایستگی اجتماعی-هیجانی (بویاتزیس، 2007) استفاده شد که همگی از اعتبار و پایایی قابل قبولی برخوردار بودند. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-V23 و Lisrel-V7.8 استفاده گردید. به منظور پاسخگویی به فرضیه های پژوهش از مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که مدل از برازش مناسبی برخوردار است. نتایج نشان داد راهکارهای مقابله با استرس بر شایستگی های اجتماعی-هیجانی معلمان تاثیر مستقیم دارد (05/0>p). راهکارهای مقابله با استرس بر انگیزه شغلی معلمان ابتدایی تاثیر غیرمستقیم دارد (05/0>p). انگیزه شغلی بر شایستگی های اجتماعی-هیجانی معلمان ابتدایی تاثیر غیرمستقیم دارد (05/0>p). همچنین نتایج نشان داد که اثر غیرمستقیم راهکارهای مقابله با استرس با شایستگی های اجتماعی هیجانی با میانجی گری انگیزه شغلی در معلمان ابتدایی با 95 درصد اطمینان مورد تایید بوده است. لذا توجه به متغیرهای مذکور در پیشگیری و طراحی درمان های مناسب تر به پژوهشگران و درمانگران یاری می رساند. 

    کلیدواژگان: شایستگی اجتماعی-هیجانی، راهکارهای مقابله با استرس، انگیزه شغلی
  • حمزه علیمرادی*، حسین پورشهریار، امید شکری، شهریار شهیدی صفحات 33-48
    تلاش های کلامی به مجموعه نگرانی ها و نشخوارهای فکری مشترک و همچنین صمیمیت بین فردی اشاره دارد که افراد با مشکلات هیجانی به صورت یک رفتارایمنی بخش کلامی جهت کاهش و رهایی از علایم بیمارگون در ارتباط با دیگران به کار می گیرند. این پژوهش به دنبال بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه ی تلاش های کلامی در یک نمونه ی دانشجویی بود. روش پژوهش از نوع توصیفی همبستگی است. از طریق روش نمونه گیری خوشه ی 550 نفر از بین دانشگاه های شهر تهران به صورت تصادفی انتخاب و از همه ی افراد مایل به همکاری خواسته شد که به سوالات پرسشنامه های مربوطه پاسخ دهند. مقادیر بارهای عاملی حاکی از آن است بارهای عاملی همه سوال‎ها(نشخوارفکری مشترک، نگرانی مشترک، و صمیمت) روی مولفه اصلی معنی دار و رضایت بخشی است. بار عاملی همه سیوالات غیر از سیوال 42 بالاتر از 40/0 است. ضریب آلفای کرونباخ و دونیمه کردن گاتمن برای پرسشنامه تلاش های کلامی 95/0 و 92/0 برآورد شده است. که بیانگر همسانی درونی مطلوب این مقیاس است. بنابراین با توجه به همسانی و ارتباط ساختاری قوی بین مولفه های پرسشنامه ، مولفه های این مقیاس در یک سازه جدیدتر به نام تلاش های کلامی به عنوان یک روش مقابله ای اهمیت می یابد. این سازه ی جدید با توجه به نتایج این پژوهش می تواند در فهم مشکلات هیجانی نقش مهمی داشته باشد.
    کلیدواژگان: ویژگی روان سنجی، تلاش های کلامی، نشخوارفکری مشترک، نگرانی مشترک، صمیمیت
  • جمشید قزوینه، هوشنگ جدیدی*، علی تقوائی نیا، ذکرالله مروتی صفحات 49-62
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر واسطه ای حمایت اجتماعی ادراک شده در رابطه بین رضایت تحصیلی، هوش هیجانی، خودتنظیمی و ابراز وجود در دانش آموزان انجام شد. روش پژوهش، همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری، شامل تمامی دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر کرمانشاه بود که از بین آنها 384 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. روش نمونه گیری به صورت خوشه ای چندمرحله ای بود. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه رضامندی تحصیلی عنبری و همکاران(ASQ) ، پرسشنامه خودسنجی شات(SRI)، پرسشنامه توانایی ابراز وجود گمبریل و ریچی(AI) ، مقیاس چند بعدی حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران(MSPSS) و پرسشنامه خودتنظیمی بوفارد(BSF) استفاده شد. تحلیل داده ها به روش آماری تحلیل مسیر و با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS-24 و AMOS-22 انجام شد. یافته ها نشان داد هوش هیجانی، خودتنظیمی و ابراز وجود از طریق حمایت اجتماعی ادراک شده بر رضایت تحصیلی اثر غیرمستقیم و معنی داری دارند و مدل علی رضایت تحصلی براساس متغیرهای مذکور معنادار بود. با توجه به نقش با اهمیت رضایت در موفقیت و پیشرفت تحصیلی به خانواده ها، معلمان و نهادهای آموزشی پیشنهاد می گردد، تحقیقات بیشتری جهت شناسایی عوامل موثر بر این متغیر انجام گرددتا شرایط لازم برای افزایش رضایتمندی تحصیلی فراهم گردد.
    کلیدواژگان: ابراز وجود، حمایت اجتماعی ادراک شده، خودتنظیمی، رضایت تحصیلی، هوش هیجانی
  • ولی محمد درینی*، فرزانه آذری یکتا صفحات 63-79

    فضای علمی در عصر حاضر نیاز به وجود رهبرانی تحول آفرین دارد تا بتوانند دانشگاه ها را متناسب با نیازی های خود به سمت عملکرد بهتر هدایت کنند. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر سیستم های کنترل داخلی بر شدت نوآوری و عملکرد سازمانی ، با نقش میانجی رهبری تحول آفرین انجام شد. روش پژوهش از نوع مدل سازی معادلات ساختاری است و جامعه آماری این پژوهش کلیه کارمندان دانشگاه پیام نور استان تهران در سال 1401 است که تعداد 301 نفر از آنها به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب و پرسشنامه های پژوهش بین آنها توزیع گردید. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که دارای روایی و پایایی مناسبی بود.نتایج یافته های پژوهش نشان داد که سیستم های کنترل داخلی دارای تاثیر مستقیم و غیر مستقیم معناداری بر شدت نوآوری و عملکرد سازمانی در سطح خطای کمتر از 05/0 است. با توجه به یافته های این پژوهش می توان گفت که رهبری تحول آفرین دارای نقش میانجی بین سیستم های کنترل داخلی بر شدت نوآوری و عملکرد سازمانی است.

    کلیدواژگان: سیستم های کنترل داخلی، شدت نوآوری، عملکرد سازمانی، رهبری تحول آفرین
  • سید علی قریشی*، منیژه احمدی، مریم پرهیزکاری صفحات 81-94

    معلمان، از مهمترین متغیرهای نیازمند تغییر به منظور بهبود سیستم های آموزشی شناخته می شوند. هدف پژوهش حاضر؛ بررسی تاثیر آموزشهای ضمن خدمت بر ابعاد توانمندسازی و توسعه معلمان مدارس ابتدایی شهر قزوین وفق بند 3 سیاستهای کلی«ایجاد تحول در نظام آموزش پایه» است. پژوهش از لحاظ هدف،کاربردی و به شیوه مداخله ای نیمه آزمایشی(طرح پیش آزمون_ پس آزمون با گروه کنترل) انجام گردید. جامعه آماری؛ کلیه معلمان مدارس ابتدایی شهر قزوین(200نفر) در سال 1401-1400 می باشد که 30 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به شکل تصادفی در گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش؛ پرسشنامه توسعه حرفه ای نوا(2008) و توانمندسازی اسپریتز (1995) بود. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی(جداول توزیع فراوانی، انحراف معیار) و آمار استنباطی(آزمون کلموگروف اسمیرنوف، آزمون لوین، آزمون t و تحلیل واریانس چندمتغیری)استفاده شد. نتایج نشان داد آموزش ضمن خدمت با ضریب 84/0و 81/0 بر توانمندسازی و توسعه حرفه ای معلمان و نیز بر احساس خودمختاری(میزان تاثیر 32/0)، احساس معنادار بودن(میزان تاثیر 38/0)، احساس شایستگی(میزان تاثیر53/0)، احساس موثر بودن (میزان تاثیر42/0)، احساس اعتماد (میزان تاثیر43/0)، معنی دار بودن(میزان تاثیر 38/0)، مهارتهای برنامه ریزی(میزان تاثیر64/0)، ارزیابی معلمان (میزان تاثیر 45/0)، مدیریت کلاس(میزان تاثیر48/0)، روش تدریس(میزان تاثیر 44/0) معلمان مدارس ابتدایی شهر قزوین تاثیر دارد. بنابر نتایج لازم است مسیولین امر به دو عامل توسعه حرفه ای و توانمندسازی معلمان توجه خاص نموده و به آموزشهای ضمن خدمت جایگاه ویژه ای دهند.

    کلیدواژگان: آموزش های ضمن خدمت، ابعاد توانمندسازی، توسعه حرفه ای معلمان، سیاستهای کلی تحول در آموزش پایه
  • مظهر بابایی*، هدیه ازغ، شیما یزدان پناه صفحات 95-107
    هدف پژوهش حاضر، تحلیل تجارب زیسته ی میرزاها در نظام آموزش ابتدایی قبل از انقلاب از منظر روش آموزشی، هدف آموزشی و محتوای آموزشی آن ها بود. جهت دست یابی به این هدف از رویکرد کیفی و روش های پژوهش اسنادی-کتابخانه ای، پدیدارشناسی و سرگذشت پژوهی بهره برده شد. جامعه پژوهش، شامل تمام فارغ التحصیلان نظام آموزش ابتدایی میرزاها در استان کردستان بود که با استفاده از نمونه گیری در دسترس، تعداد 10 نفر از آنان تا رسیدن به درجه اشباع انتخاب شدند. یافته ها در سه دسته روش، هدف و محتوای آموزشی تقسیم شدند. در حوزه ی روش آموزشی، هردو نظام در وجود موانع تحصیلی و بی عدالتی آموزشی مشترکاتی دارند و شناخت سبک های یادگیری فراگیران، دچار چالش می باشد. در حوزه ی هدف، «نظام آموزشی میرزاها»، هدفش باسوادکردن به معنی توانایی خواندن و نوشتن بود. در «نظام آموزش ابتدایی کنونی»، تنها حیطه دانشی کافی نیست و خواندن و نوشتن ابزار لازم برای رسیدن به ظرفیت و قابلیت های وجودی هر دانش آموز است. در حوزه ی محتوای آموزشی، در «نظام آموزشی میرزاها»، محتوا عمدتا در حیطه دانشی و در سطح کتاب های تعیین شده بود. در «نظام آموزش ابتدایی کنونی»، علاوه بر محتواهای کتابی، نیازسنجی صورت می گیرد و به تشخیص معلمان، مواد آموزشی، تولید محتوا و طراحی آموزشی صورت می گیرد. نتیجه گرفته شد که دانش آموخته های نظام آموزشی میرزاها از این آموزش و تربیت رضایت نداشته و طبق اصول تربیتی دارای نواقصی بوده و ایده پردازان حوزه تعلیم و تربیت برای تقویت نظام آموزش و پرورش کنونی باید از نقاط ضعف و قوت این نظام بهره ببرند.
    کلیدواژگان: روش آموزشی، هدف آموزشی. محتوای آموزشی، میرزا، نظام آموزشی
|
  • Soudabe Ebrahimi, Adel Zahed Babolan *, Mehdi Moini Kia, Hossein Tagvi Tagvi Pages 5-19
    Organizational trauma management is a neglected public health crisis, while it seems to be a very important issue that should be properly addressed. The present study was conducted with the aim of validating the effective factors on the organizational trauma management of new teachers with the approach of artificial neural network (ANN). The present research method was quantitative in terms of strategy and descriptive-correlation in terms of technique. The statistical population of the new research was teachers of Gilan, Alborz and Tehran provinces with a population of 15,000 people. A sample of 375 people was selected from this population by multi-stage cluster sampling method. A researcher-made questionnaire (1401) was used to collect data. In order to analyze the data, artificial neural network with multilayer perceptron method (MLP) was used using SPSS25 software. The findings showed that organizational trauma management has an input layer with 21 nodes and a hidden layer with 9 nodes, which includes psychological empowerment with the greatest effect and psychological safety with the least importance factor in organizational trauma management. According to the studies, psychological crises in organizations have become a common experience for managers and employees around the world. Some of these crises show signs of traumatic experience. If it is not managed properly, it seems that the experience of collective harm appears in the form of many organizational factors that lead to dysfunctional behavior in the organization.
    Keywords: Management, organizational trauma, new teachers, Artificial Neural Network
  • Pantea Birang Khojastehpour, Fariborz Dortaj *, Fatemeh Ghaemi Pages 21-32

    This research was conducted with the aim of mediating the role of job motivation in the relationship between stress coping strategies and social-emotional competence in primary teachers. The cross-sectional research method is correlational. The statistical population of the present study was made up of all the teachers who were teaching in the elementary school of Tehran in 1400-1401, and among them, 350 people were selected by multi-stage cluster sampling method. In this research, tools of coping strategies (Lazarus and Folkman, 1985), job motivation (Robinson, 2004) and social-emotional competence (Boyatzis, 2007) were used, all of which had acceptable validity and reliability. In order to analyze the data, SPSS-V23 and Lisrel-V7.8 software were used. In order to respond to the research hypotheses, structural equation modeling was used. The research findings showed that the model has a good fit. The results showed that strategies to deal with stress have a direct effect on teachers' social-emotional competencies (p<0.05). Strategies to deal with stress have an indirect effect on primary teachers' job motivation (p<0.05). Career motivation has an indirect effect on social-emotional competencies of elementary teachers (p<0.05). Also, the results showed that the indirect effect of stress coping strategies with social-emotional competencies through the mediation of job motivation in primary teachers was confirmed with 95% confidence. Therefore, paying attention to the mentioned variables helps researchers and therapists in prevention and designing more suitable treatments.

    Keywords: Social-emotional competence, strategies to deal with stress, job motivation
  • Hamzeh Alimoradi *, Hossien Pourshahryar, Omid Shokri, Shahriyar Shahidi Pages 33-48
    Verbal efforts refer to a set of co-worry, co-rumination and interpersonal intimacy that people with emotional problems use as a verbal safety behavior to reduce and relieve dysfunctional symptoms in relation to others. This study sought to investigate the psychometric properties of the Verbal Effort Questionnaire in a student sample. The research method is descriptive correlation. Through cluster sampling method, 550 people from Tehran universities were randomly selected and all those willing to cooperate were asked to answer the relevant questionnaire questions. Factor load values indicate that the operating loads of all questions (shared rumination, shared concern, and intimacy) on the principal component are significant and satisfactory. The factor load of all questions except question 42 is higher than 0.40. Cronbach's alpha coefficient and Guttman halving for the Verbal Effort Questionnaire were estimated to be 0.95 and 0.92, respectively. Which indicates the desired internal consistency of this scale. Therefore, due to the similarity and strong structural relationship between the components of the questionnaire, the components of this scale are important in a newer structure called verbal effort as a coping method. According to the results of this study, this new structure can play an important role in understanding emotional problems.
    Keywords: Psychometric properties, Verbal efforts, Co-Rumination, Co-worry, intimacy
  • Jamshid Ghazvineh, Hooshang Jadidi *, Ali Taghvaeinia, Zekrollah Morovvati Pages 49-62
    The aim of this study was to determine the mediating Role of Perceived Social Support in Relationship between Academic Satisfaction, Emotional Intelligence, Self-Regulation and Assertiveness. The research method was correlation of the type path analysis. The statistical population included all high school students in Kermanshah, from which 384 people were selected as a statistical sample. The sampling method was Multistage sampling. In order to collect Data the Academic Satisfaction Questionnaire (ASQ), Schutte Self-Assessment Questionnaire, (SRI), Gambrill, Richey Assertion Inventory(AI), Multidimensional Perception Social Support Scale (MSPSS) and Bouffard self-regulatory questionnaire(BSF) were used. Data analysis was performed using path analysis statistical method and by the SPSS-24, and AMOS-22 software. Findings showed that emotional intelligence, self-regulation and assertiveness through perceived social support have an indirect and significant effect on academic satisfaction and the causal model of academic satisfaction is based on the The mentioned variables is significant. Due to the important role of satisfaction in academic success and achievement, it is suggested to families, teachers and educational institutions that more research be done to identify the factors affecting this variable to provide the necessary conditions to increase academic satisfaction.
    Keywords: Assertiveness, perceived social support, self-regulation, Academic Satisfaction, Emotional intelligence
  • VALI MOHAMMAD DARINI *, Farzaneh Azari Yekta Pages 63-79

    The scientific atmosphere in the modern world needs transformational leaders who can lead universities towards a better performance consistent with their specific requirements. This study aimed to investigate the effect of internal control systems on the intensity of organizational performance and innovation with a moderating role of transformational leadership. The research method was Structural Equation Modelling (SEM) and the statistical population included all employees of Tehran Payame Noor University in 2022 where 301 people were randomly selected and completed questionnaires. For data collection, the researcher-made questionnaire was used with acceptable reliability and validity. The findings showed that internal control systems have a significant direct and indirect impact on the intensity of organizational performance and innovation at an error level of 0<0.05. According to the findings of this study, it can be said that transformational leadership has a moderating role in internal control systems and impacts the intensity of organizational performance and innovation.

    Keywords: Internal control systems, innovation intensity, organizational performance, Transformational Leadership
  • Seyed Ali Ghoreyshi *, Manijeh Ahmadi, Maryam Parhizkari Pages 81-94

    Teachers are known as one of the most important variables in need of change in order to improve educational systems. The goal of this research; The effect of in-service training on the dimensions of empowerment and development of primary teachers according to paragraph 3 of the general policies "transformation in the basic education system". The research was conducted in terms of purpose, application, and semi-experimental intervention method (pre-test-post-test design with control group). Statistical Society; All the teachers of primary schools in Qazvin city (200 people) in 2021-2022, 30 people were selected by available sampling method. They were randomly placed in the experimental and control groups. research tools; The professional development questionnaire was Nova (2008) and Spritz empowerment (1995). Descriptive statistics (frequency distribution tables, standard deviation) and inferential statistics (Kolomgorov Smirnov test, Levin test, t test and multivariate analysis of variance) were used for data analysis.The results showed that in-service training with a coefficient of 0.84 and 0.81 on the empowerment and professional development of teachers, as well as on the sense of autonomy (0.32), sense of significance (0.38), sense of competence (53 0.0), feeling effective (effect ratio 0.42), feeling confident (0.43), meaningfulness (0.38), planning skills (0.64), teacher evaluation (45 0.0), classroom management (0.48), teaching method (0.44) of primary school teachers in Qazvin city has an effect. According to the results, it is necessary for the authorities to pay special attention to the two factors of professional development and teacher empowerment and give a special place to in-service training.

    Keywords: In-service training, Dimensions of empowerment, Teachers development, General policies of transformation policies in basic education
  • Mazhar Babaee *, Hedyeh Azagh, Shima Yazdanpanh Pages 95-107
    The aim of the current research was to analyze the lived experiences of the Mirzas in the primary education system before the revolution from the point of view of their educational method, educational goal and educational content. In order to achieve this goal, a qualitative approach and the methods of document-library research, phenomenology and biographical research were used. The research population included all the graduates of the Mirza elementary education system in Kurdistan province, and 10 of them were selected using available sampling until reaching the saturation level. The findings were divided into three categories: method, goal, and educational content. In the field of educational methods, both systems have commonalities in the presence of educational obstacles and educational injustice, and it is challenging to recognize the learning styles of learners. In the target area, "Educational System of the Mirzas", its goal was to make literate which means the ability to read and write. In the "current primary education system", only the field of knowledge is not enough and reading and writing are necessary tools to reach the capacity and capabilities of every student. In the field of educational content, in the "Educational System of the Mirzas", the content was mainly in the field of knowledge and at the level of designated books. In the "current elementary education system", in addition to book contents, needs assessment is done and according to teachers, educational materials, content production and educational design are done.
    Keywords: Educational Method, Educational Content, Mirza, educational system, educational goal