فهرست مطالب

نشریه مطالعات تطبیقی حقوق کشورهای اسلامی
پیاپی 2 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یوسف طرفی سعیداوی*، بهرام تقی پور، علیرضا صالحی فر صفحات 1-25
    قرارداد ارفاقی، قراردادی است که بین تاجر ورشکسته و یا تاجر در معرض ورشکستکی از یک طرف و اکثریت طلبکاران از طرف دیگر منعقد می گردد، این مقاله با هدف کمک به بازسازی قوانین ایران در حوزه قرارداد ارفاقی و با روش توصیفی و تحلیلی به رشته تحریر در آمده است ، صدور حکم ورشکستکی از شرایط انعقاد قرارداد ارفاقی در ایران است، در حالیکه برای انعقاد قرارداد ارفاقی در مصر لزومی به صدور حکم ورشکستگی نمی باشد. اختلال در فعالیت های تجاری تاجر که منجر به انعقاد قرارداد ارفاقی پیشگیرانه می شود در سطحی کمتر از توقف تاجر می باشد و به همین دلیل زمان انعقاد قرارداد ارفاقی پیشگیرانه زمانی قبل از توقف و ورشکستگی کامل تاجر است که در حقوق مصر به آن توجه شده است و لایحه قانون تجارت ایران نیز با پیش بینی قرارداد ارفاقی پیشگیرانه به این مفهوم از توقف به عنوان یکی از شرایط انعقاد قرارداد ارفاقی پیشگیرانه توجه داشته است و در نتیجه باید قرارداد ارفاقی پیشگیرانه هر چه زودتر در حقوق ایران مورد پذیرش قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ورشکستگی، قرارداد ارفاقی، سازش پیشگیرانه، شرایط شکلی، شرایط ماهوی
  • حسین رضا مهدوی راد*، سید حسن شبیری زنجانی صفحات 27-54

    سرمایه های طبیعی در عصر حاضر در رونق اقتصادی و فعال بودن چرخه تولید اهمیت بسزایی دارند چرا که تولید کارخانه‎ها اکثرا وابسته به مواد خامی است که از این معادن بدست می‎آید و از طرفی سرمایه و بودجه بعضی از کشورها نیز، از راه استخراج ذخایر زیر زمینی از جمله نفت تامین می‎شود. لذا، اهمیت معادن در تامین منابع مالی، توسعه صنعتی و پیشرفت اقتصادی کشورها غیر قابل انکار است. بنابراین، با توجه به اهمیت معادن در توسعه اقتصادی کشورها، استخراج آن نیازمند قانون و مقرراتی است که حقوق دولت و ملت را به خوبی تبیین نماید؛ زیرا استخراج خود سرانه معادن می‎تواند پیامدهای منفی اقتصادی و زیست محیطی جبران ناپذیری را در پی داشته باشد. ازاین‎رو، پژوهش حاضر سعی دارد با تجزیه و تحلیل قواعد، مبانی و منابع حقوقی بین مالکیت عمومی و خصوصی تعادل برقرار ساخته و به این پرسش پاسخ دهد که مالک اصلی معادن از منظر فقه اسلامی و حقوق انگلستان کیست؟ و در راستای پاسخ به این پرسش به این نتیجه رسیده است که علی‎رغم اختلافات موجود در فقه اسلامی از منظر مشهور فقهای اسلامی معادن جزء انفال بوده و اختیار آن در دست امام یا حاکم شرع است و در حقوق انگلستان نیز نسبت به مالکیت معادن دو دیدگاه متفاوت وجود دارد، یک نظریه مالکیت معادن را تابع زمینی می‎داند که معدن در آن قرار دارد و نظریه دوم مالکیت معدن از مالکیت زمین را قابل تفکیک دانسته و مالکیت صاحب زمین نسبت به ذخایر معدنی نهفته در اعماق آن را نفی می‎کند.

    کلیدواژگان: انفال، مالکیت عمومی، مالکیت خصوصی، معادن
  • محمد شوروزی*، روح الله اکرمی، سجاد نجفی صفحات 55-77
    جرم اختلاس از دسته جرایم علیه اموال عمومی تلقی می گردد که جامعه اولین متضرر از این جرم محسوب می شود بنابراین این جرم دارای جنبه عمومی و غیرقابل گذشت می باشد و زیرمجموعه جرایم علیه امنیت و آسایش عمومی محسوب می شود. در این مقاله با توجه به روش تطبیقی و توصیفی به بررسی جرم اختلاس در نظام کیفری ایران و مقایسه آن با نظام کیفری عراق، سعی در برطرف کردن نقاط ابهام در عناصر تشکیل دهنده آن می پردازیم. عناصر مادی و معنوی در دو نظام کیفری یکسان می باشد، اما نقطه افتراق هر یک از دو نظام در میزان مجازات تعیین شده برای این جرم می باشد. ده سال حبس موقت در مقابل نظام پلکانی مجازات ایران، تشدید مجازات معاون این جرم در قانون عراق به مراتب از نظام ایران شدید تر می باشد؛ اما تعلیق مجازات و آزادی مشروط و تعیین مجازات های مالی در قانون ایران مبین سخت گیرتر بودن نظام کیفری ایران نسبت به عراق می باشد.
    کلیدواژگان: اختلاس، جرم علیه آسایش عمومی، حقوق کیفری ایران، حقوق کیفری عراق، قانون عقوبات عراق
  • محمدجواد حسینی*، حسن خسروی صفحات 79-102
    رعایت حقوق کودک به دلیل ضعف جسمانی و روانی و عدم تکامل قوه شعور و تمیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است چراکه انسان آینده، در کودکی شکل می گیرد و هرآنچه که در کودکی تجربه شود در بزرگسالی فرد موثر و شکل دهنده شخصیت او می گردد. با گسترش حقوق بشر در بسیاری از نظامهای حقوقی، قوانین اساسی جلوه حقوق بشری بیشتری به خود گرفته و هرکدام به نوعی تضمینات حقوق شهروندان را بیان نموده اند. در این نوشتار به شیوه توصیفی تحلیلی جایگاه حقوق کودک در دو قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و پاکستان و برخی از اعلامیه ها و کنوانسیون های بین المللی مورد مقایسه قرار گرفته است. هدف این نوشتار عیارسنجی رعایت حقوق کودک در نظام حقوقی این دو کشور جمهوری و اسلامی است. علیرغم پذیرش کنوانسیون حقوق کودک و الزام به رعایت حقوق کودک در تمامی جلوه ها، این دو قانون اساسی تمامی موازین مرتبط با حقوق کودک را بیان ننموده و بعدها نیز قانون اساسی خود را برای جایگذاری این اصول مورد بازنگری قرار نداده اند و تنها برخی از اصول مانند حق داشتن آزادی عقیده و بیان، حق تحصیل و آموزش، مراقبت های ویژه دوران کودکی و رعایت استانداردهای کاری را تضمین و تبعیض های مثبتی برای کودکان درنظر گرفته اند.
    کلیدواژگان: قانون اساسی، حقوق کودک، حقوق بشر، جمهوری اسلامی ایران، جمهوری اسلامی پاکستان
  • عبدالسعید شجاعی*، داود محبی انجدانی صفحات 103-126
    نظارت قضایی از جمله ابزارهای برجسته هر نظام حقوقی محسوب می شود، به طوری که بدون توجه به آن، کارکرد آن نظام قضایی کارآمد و موثر نخواهد بود. نظارت قضایی بر اداره یکی از انواع نظارت قضایی به طور کلی در هر نظام حقوقی می باشد. ابزارهای نظارت قضایی بر اداره به طور کلی در دو دسته پیش بینی مراجع قضایی صالح و تدوین و تصویب مجموعه ای از قواعد و مقررات در جهت تسهیل نظارت قابل تقسیم می باشد. موضوع اصلی این پژوهش تحلیل و توصیف کیفیت بکارگیری این ابزارها در دو نظام حقوقی ایران و الجزایر می باشد. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و واکاوی مباحثی از جمله انواع اعمال اداری یکجانبه اداری، مراجع رسیدگی به دعاوی ابطال یا لغو تصمیمات اداری به دنبال پاسخ به این سوال است که چه ظرفیت های در دو نظام حقوقی ایران و الجزایر نسبت به موارد مطرح شده وجود دارد؟ یافته ها نشان می دهد با توجه به اینکه به طور کلی هر دو از نظام دوگانگی قضایی تبعیت می کنند مشابهت هایی در نظارت قضایی بر اعمال اداری قابل مشاهده است اما با توجه به اینکه در نظام حقوقی الجزایر دادگاه های اداری در عرض دادگاه های عمومی در شهرستان، استان و شورای دولتی در مرکز وجود دارد، می توان گفت که نظارت قضایی بر اعمال یکجانبه اداری اداره در الجزایر به نسبت ایران با الگوی تعدد قضایی بیشتر مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: نظارت قضایی، اعمال اداری یک جانبه، دادگاه های اداری ایران، مراجع قضایی اداری ایران
  • ابراهیم موسی زاده*، امیرحسین غلامی ریسنی صفحات 127-145
    بعد از سال ها منازعه میان برخی جریانهای فلسطینی و رژیم اشغالگر، سرانجام در پی پیمان اسلو در سال 1993.م، طرفین یکدیگر را به رسمیت شناختند و در پی تشکیل دولت فلسطین قانون اساسی آن نیز در سال 2002 میلادی شکل گرفت . پرسش اصلی نوشتار این است که قانون اساسی فلسطین در مراحل تکوین با چه تحولاتی مواجه بوده است و چه دستآوردهایی داشته است؟ نوشتار با روش توصیفی و تحلیلی مبتنی بر این یافته ها است که: قانون اساسی فلسطین پیرامون اصول کلی، ساختار های سیاسی، قوای مجریه، مقننه و قضاییه، حقوق و آزادی های مردم، احکام مربوط به دوره انتقالی و وضعیت فوق العاده مقرراتی پیش بینی کرده است. با آنکه این قانون برای حکومت دوره انتقالی پنج ساله مندرج در پیمان مذکور شکل گرفته بود، اما بعد از دوره انتقالی نیز با اصلاحاتی به اعتبار خود ادامه داده است و در مقام اجرا در اثر اختلاف میان احزاب و جریان های سیاسی،بویژه فتح و حماس، قانون اساسی فلسطین نتوانسته است به اهداف مندرج در آن دست یابد.
    کلیدواژگان: حقوق فلسطین، پیمان اسلو، حماس، فتح، ساف
|
  • Yoosef Torfi Saeedavi *, Bahram Taghi Poor, Alireza Salehifar Pages 1-25
    composition is a contract that is concluded between a bankrupt trader or a trader in bankruptcy on the one hand and the majority of creditors on the other hand. Seth found that the issuance of a bankruptcy order is one of the conditions for concluding an composition in Iran, while it is not necessary to issue a bankruptcy order to conclude an preventive peace in Egypt. Disruption of the merchant's commercial activities leading to the conclusion of a precautionary contract is to a lesser extent than the termination of the merchant, and therefore the time of concluding a precautionary contract is the time before the termination and complete bankruptcy of the merchant, which is considered in Egyptian law. And the bill of Iran's trade law, by anticipating the preventive peace contract, has paid attention to this concept of suspension as one of the conditions for concluding the preventive grace contract, and as a result, the preventive grace contract should be accepted as soon as possible.
    Keywords: Bankruptcy, Composition, preventive peace, Formal conditions, Substantive conditions
  • Hoseinreza Mahdavirad *, Sayyid hasan Shobeirizanjani Pages 27-54

    In today's era, natural capitals are very important in economic prosperity and active production cycle, because the production of factories mostly depends on the raw materials obtained from these mines, and on the other hand, the capital of some countries is also obtained through the extraction of reserves. It is provided underground, including oil. Therefore, the importance of mines in providing financial resources, industrial development and economic progress of countries is undeniable. Therefore, considering the importance of mines in the economic development of countries, its extraction requires laws and regulations that clearly explain the rights of the government and the nation; Because the arbitrary extraction of mines can lead to irreparable negative economic and environmental consequences. Therefore, by analyzing the rules, foundations and legal sources between public and private ownership, the present research seeks to answer the question, who is the main owner of mines from the perspective of Islamic jurisprudence and English law? And it has come to the conclusion that despite the existing differences, from the perspective of famous Islamic jurists, mines are a part of Anfal and its authority is in the hands of the imam or ruler of Sharia, and in English law, there are two different views on the ownership of mines, one theory of ownership It considers mines to be subordinate to land, and the second theory considers mining ownership to be separable from land ownership and negates the land owner's ownership of mineral deposits hidden in its depths.

    Keywords: Anfal, public ownership, Private ownership, mines
  • Mohammad Shourvazi *, Ruhollah Akrami, Sajjad Najafi Pages 55-77
    Embezzlement is considered a crime against public property that society is the first victim of this crime, so this crime has a public and unforgivable aspect. In this article, considering the comparative and descriptive method, we study the crime of embezzlement in the Iranian ceiminal system and compare it with the Iraq criminal system, we try to remove the ambiguities in its constituent elements. Actus reus and mens rea are same in both penal systems, but the difference between each of the two systems is the amount of punishment set for this crime. Ten years of short-term imprisonment in front of the Iranian penal system, the intensification of the punishment of the accessory of this crime in Iraqi law is much more severe than the Iranian system; However, probation and parole and the imposition of financial penalties in Iranian law indicate that the Iranian criminal system is stricter than Iraq.
    Keywords: Embezzlement, Crime against public comfort, Iranian criminal law, Iraq criminal law, Iraq penal code
  • Mohammad Javad Hosseini *, Hassan Khosravi Pages 79-102
    Respecting the rights of the child is of particular importance due to physical and mental weakness and the lack of development of intelligence and intelligence, because the future human being is formed in childhood, and whatever is experienced in childhood becomes effective and shapes the person's personality in adulthood. With the expansion of human rights in many legal systems, the basic laws have taken on the appearance of more human rights and each of them has expressed the guarantees of citizens' rights in some way. In this article, the position of children's rights in the two constitutions of the Islamic Republic of Iran and Pakistan and some declarations and international conventions have been compared in a descriptive and analytical way. The purpose of this article is to measure the observance of children's rights in the legal system of these two Islamic and Republic countries. Despite the acceptance of the Convention on the Rights of the Child and the obligation to respect the rights of the child in all its manifestations, these two constitutions did not state all the standards related to the rights of the child and later they did not revise their constitution to include these principles and only some of the principles Such as the right to have freedom of opinion and expression, the right to education and training, special childhood care and compliance with work standards have been guaranteed and positive discriminations have been considered for children.
    Keywords: Constitution, Child Rights, human rights, Islamic Republic of Iran, Islamic Republic of Pakistan
  • Abdolsaeed Shojaei *, Davud Mohebbi Pages 103-126
    Judicial supervision is one of the prominent tools of any legal system, so that without paying attention to it, the functioning of that judicial system will not be efficient and effective. Judicial supervision of administration is one of the types of judicial supervision in general in any legal system. The tools of judicial supervision over the administration can be generally divided into two categories: predicting competent judicial authorities and compiling and approving a set of rules and regulations to facilitate supervision. The main topic of this research is to analyze and describe the quality of using these tools in the two legal systems of Iran and Algeria. This research, by using the descriptive-analytical method and analysis of issues including types of unilateral administrative actions, the authorities for handling claims of revocation or annulment of administrative decisions, seeks to answer the question of what are the capacities of the two legal systems of Iran and Algeria in relation to Are there any issues raised?The findings show that considering that in general both follow the dual judicial system, similarities can be seen in the judicial supervision of administrative acts, but considering that in the Algerian legal system, administrative courts in There are public courts in the city, province and the government council in the center, it can be said that the judicial supervision of the unilateral administrative actions of the administration in Algeria is more consistent with the pattern of judicial plurality than in Iran.
    Keywords: judicial supervision, unilateral administrative actions, Administrative Courts of Iran, Administrative Judicial References of Iran
  • Ebrahim Mousazadeh *, Amirhossein Gholami Pages 127-145
    After years of conflict between some Palestinian currents and the occupying regime, finally, following the Oslo Accords in 1993, the parties recognized each other, and following the formation of the Palestinian state, its constitution was formed in 2002. The main question of the article is, what developments has the Palestinian constitution faced in the stages of development and what achievements has it achieved? The article is based on the descriptive and analytical method based on these
    findings
    the Palestinian constitution around general principles, political structures, executive, legislative and judicial powers, people's rights and freedoms, rulings related to the transitional period and the extraordinary st has predicted Although this law was formed for the government of the five-year transition period included in the mentioned agreement, but after the transition period, it has continued to be valid with amendments, and as a result of differences between political parties and currents, especially Fatah and Hamas, the Palestinian constitution has not been able to achieve its goals.
    Keywords: Palestinian rights, Oslo agreement, Hamas, Fatah, PLO