فهرست مطالب

مطالعات تطبیقی حقوق کشورهای اسلامی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1402)

نشریه مطالعات تطبیقی حقوق کشورهای اسلامی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 4، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/11/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی بهرامی حسن آبادی*، محمد برزگر خسروی صفحات 1-24
    در قوانین اساسی کشورهای مختلف، اهداف و وظایفی برای آن دولت شمرده شده که بخشی از آن، مربوط به وظایف اقتصادی دولت است و نیز مصادیق کلی و نحوه اعمال آن وظایف مورد توجه واقع می شود؛ چراکه دستیابی به یک اقتصاد پیش رو و سالم با مشارکت و همکاری دولت یکی از مهم ترین اولویت های یک میثاق سیاسی اجتماعی ملی محسوب می شود. در این میان، بررسی وظایف اقتصادی دو دولت از منظر دو قانون اساسی، موجب فهم بهتر وظایف اقتصادی آن ها، شناخت خلاها و ظرفیت های احتمالی دو قانون در زمینه وظایف اقتصادی دولت و ایجاد تفاهم و همکاری دو کشور جهت نیل به وظایف اقتصادی خود می شود. به این منظور، در مقاله پیش رو، سعی می شود تا به این سوال پرداخته شود که در دو قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و پاکستان از حیث وظایف اقتصادی دولت، چه الگوهای مشترک و یا متمایز و خاصی وجود دارد؟. برای پاسخ به این پرسش با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با مراجعه به گزاره های قانون اساسی دو کشور ایران و پاکستان، سعی می شود، به صورت مقایسه ای و تطبیقی، الگوهای مشترک و متمایز وظایف اقتصادی دولت، در چهار حوزه شامل «عدالت و رفاه اقتصادی»، «آزادی اقتصادی»، «استقلال اقتصادی» و «رشد و توسعه اقتصادی» مطرح گردد.
    کلیدواژگان: حقوق اساسی، وظایف اقتصادی دولت، جمهوری اسلامی ایران، جمهوری اسلامی پاکستان، حقوق تطبیقی
  • عبدالجبار زرگوش نسب* صفحات 25-45
    عقد مکره، عقدی است که شخص اکراه شده، کاری را بدون اینکه رضایت داشته باشد از روی اکراه و با تهدید اکراه کننده انجام می دهد. شخص اکراه شونده فقط فاقد رضا و طیب نفس است ولی دارای قصد معامله می باشد. از نظر فقها اکراه به دو صورت اکراه به حق و ناحق صورت می گیرد که از نظر فقها اکراه به حق، اکراه صحیحی است و اکراه به ناحق مورد اختلاف فقها است. از نظر مشهور فقهای امامیه، قانون مدنی عراق و قانون مدنی ایران، اکراه باعث غیر نافذ شدن معاملات می شود که با رضایت بعدی مکره به عقد صحیح و نافذ تبدیل می گردد. فقهای اهل سنت معتقدند که اکراه موجب باطل شدن معاملات می شود جز فقهای حنفی که اکراه را در عقود قابل فسخ و غیر قابل فسخ با هم متفاوت می دانند. در فقه  و قانون مدنی عراق و ایران  یکی از شرایط صحت معامله داشتن اختیار متعاقدین است که مقصود از «اختیار» آن است که عاقد مضمون عقد را با رضای کامل(طیب نفس) و وقوع اثر عقد و معامله (ایجاد تعهد یا نقل ملکیت) را قصد کنند نه با کراهت. در نتیجه اکراه، رضای مفاد عقد را از بین  می برد. ضرورت اعتبار این شرط قدر مسلم از معنای آیه شریفه «الا ان تکون تجاره عن تراض» می باشد و همچنین عدم ترتب آثار بر عقدی که از روی اکراه منعقد گردیده به وضوح از حدیث نبوی معروف به حدیث رفع استفاده شده است.این پژوهش موضوع را به روش توصیفی تحلیلی  مورد بررسی قرارداده است.
    کلیدواژگان: مفهوم شناسی، اکراه، معاملات، نظام حقوق عراق، فقه اسلامی
  • محمدرسول آهنگران*، امیرمحمود امینی، احمد صابری مجد صفحات 47-70

    فقدان بستر قانونی برای حل وفصل اختلافات تجاری و تمییز آن از قراردادهای مدنی، ایجاد راهکارهایی برای دست یابی به سازوکاری موثر را ضرورت بخشیده است. این پژوهش درصدد برررسی ساختار و اهمیت دادگاه های تجاری با بهره گیری از شاخص های تمییز قراردادهای تجاری از مدنی است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی تحلیلی است و کوشیده است با واکاوی پژوهش های مرتبط با دادگاه های تجاری و تمییز آن از دادگاه های عمومی حقوقی به فهمی منسجم از این موضوع دست یابد. از آن جایی که یکی از موانع سرمایه‍گذاری خارجی در ایران، نبود اطمینان کافی از سوی تجار به سبب فقدان دادگاه‍های اختصاصی در امر بازرگانی است، بنابراین نقش مهم دادگاه های ویژه در رسیدگی به دعاوی تجاری در اطمینان بخشی نسبت به رسیدگی فنی و بهبود شاخص‍های رسیدگی عادلانه انکارناپذیر است. علی رغم شکل گیری دادگاه های تخصصی تجاری در حقوق فرانسه، انگلیس و آمریکا و تاکید بر ضرورت های حقوقی و اقتصادی آن، هم چنان ایجاد این دادگاه ها و آیین رسیدگی خاص آن یکی از اصلاحات و ضرورت های نظام قضایی ایران است. اهمیت ایجاد این دادگاه ها این است که می تواند به تسریع، کم هزینه شدن و قابل اعتمادتر شدن رسیدگی به دعاوی تجاری که نشات گرفته از ویژگی های ذاتی و منحصربه فرد حقوق تجارت است، کمک نماید.

    کلیدواژگان: دادگاه های تجاری، قراردادهای تجاری، دعاوی تجاری، ساختار دادگاها، حقوق تجارت
  • علیرضا شکربیگی* صفحات 71-88
    ببه رغم اینکه فساد پدیده ای پیچیده، پنهان و متنوع است و مبارزه با آن باید منسجم، طولانی، مستمر و با برنامه ریزی دقیق در کلیه ابعاد همراه باشد، اما پدیده ای اجتماعی، سیاسی، اقتصادی است که ابعاد امنیتی هم دارد و در اکثر کشورها به ویژه ایران و سایر کشورهای اسلامی، اسباب و زمینه بروز آسیب های جدی در سیاست گذاری نظام های حاکمیتی را فراهم می آورد. پیچیدگی و دشواری مبارزه با فساد ناشی از ماهیت این پدیده است و امروزه به عنوان یک پدیده فراگیر در اکثر کشورهای اسلامی قابل ملاحظه است. ایران به عنوان کشوری اسلامی وفق آموزه های اسلامی مبادرت به تدوین و تصویب مقرراتی در زمینه مقابله با فساد طی ادوار قانون گذاری کشور نموده است که نشان دهنده نگرانی شدید قانون گذار و حاکمیت اسلامی ایران در قبال رشد و توسعه رفتارهای فسادزا در سطوح گوناگون اجتماعی کشور است. این درحالی است که حقوق ایران با الحاق به برخی اسناد بین المللی، ضمن خروج از موضع انفعالی، موضع خود را در قبال فساد و مصادیق آن در قلمرو داخلی و بین المللی آشکار ساخته است.  به هر روی، در رویارویی با فساد باید از کلیه ابزارها نظیر نظام حاکمیتی کشورها، نهادهای خصوصی و جامعه مدنی بهره لازم را گرفت. از این رو، این مقاله ضمن نگاهی به رویکرد ایران، وضعیت و شرایط کشورهای اسلامی نظیر کشور مالزی را مطالعه کرده و البته تجربه عملیاتی کشور اسلامی مالزی را نیز بررسی خواهد کرد.
    کلیدواژگان: اقتصاد، فساد، فساد مالی و اقتصادی، حقوق ایران، کشورهای اسلامی
  • عادل ساریخانی* صفحات 89-114
    گرچه دربدو نظر مسیله امنیت و استقلال و آزادی بیان و جرایم مطبوعاتی کم ارتباط می نماید، اما پس از بررسی و تحقیق معلوم می گردد که امنیت و استقلال از یک طرف و مسیله آزادی بیان و جرایم مطبوعاتی، ارتباط بسیار عمیق و رابطه علت و معلول با یکدیگر دارند. یکی از دغدغه های مورد تایید شرع و عقل و قانون همواره پرهیز از هرج ومرج و تامین امنیت و استقلال بوده است و خواهد بود. لکن شیوه وروش حفظ امنیت و استقلال همواره دگرگون شده است. در زمان های گذشته غالبا ابزار حفظ امنیت و اسقلال وسایل نظامی بوده است و غالبا آزادی بیان و مطبوعات را مخل امنیت تلقی می نمودند. لکن در دهه های اخیر گرچه حدود و ثغور جرم انگاری درجرایم مطبوعاتی با رویکرد امنیت و استقلال اهمیت به سزایی یافته است ولی روش حداکثری تامین امنیت و حفظ استقلال ایجاد مشارکت عمومی و اعطاء آزادی بیان و اعمال آن از طریق رسانه و از آن جمله مطبوعات به حساب آمده است که این امر تا حدودی در ظاهر دارای تعارض است. دراین مقاله که با روش توصیفی و تحلیلی به این سوال اساسی که اساسا چه رابطه علی ، معلولی بین استقلال و امنیت از طرفی و آزادی های مشروع به خصوص آزادی بیان وجود دارد؟ پرداخته ایم. مهم ترین نتیجه تحقیق آن است که از منظر اسلامی و مستندا به آیات قرآن کریم اساسا جلب مشارکت حداکثری مردم از طریق آزادی های مشروع علت العلل حفظ استقلال و امنیت کشور است و بین استقلال و امنیت رابطه علت و معلول برقرار است.
    کلیدواژگان: امنیت، استقلال، جرم مطبوعاتی، مبانی جرم انگاری
  • فاطمه رجایی* صفحات 115-134
    شخص حقیقی و حقوقی در حقوق و وظایف مانند یکدیگرند و دارای اهلیت هستند. تفاوت آنها جنبه ی استثنایی دارد. استثنایی که در قانون ذکر شده، حقوق و تکالیف ذاتی انسان است. با این حال مصادیقی مانند وصایت و اخذ به شفعه وجود دارد که با توجه به وجود اهلیت شرکت ها در عمل منشا اختلاف است و نمی توان به صراحت اظهار نظر نمود که مخصوص شخص حقیقی است یا حقوقی؟این مقاله با روش توصیفی، تحلیلی تطبیقی و به شیوه کتابخانه ای در ابتدا به بررسی اهلیت شرکت ها سپس به جایگاه این دو نهاد حقوقی در ارتباط با شرکت ها می پردازد. از آنجا که مطالعه تطبیقی بین نظام های حقوقی موجب شناخت بهتر نقاط قوت و ضعف آنها می شود، نوشتار حاضر اهلیت شرکت های تجاری و آثار را با توجه به قانون تجارت ایران، مصر و لبنان تطبیق داده است. در نهایت با توجه به مواد قانون تجارت این کشورها، این نتیجه به دست آمد که شرکت های تجاری در قانون ایران و مصر و لبنان صلاحیت پذیرش وصایت را دارند هرچند باید توسط نماینده ای از سوی شرکت قبول شود. درباره حق شفعه، از آنجا که قانون تجارت مصر و لبنان از یک سو برگرفته از قانون تجارت فرانسه و از سوی دیگر براساس فقه اهل سنت است و شرایط به وجود آمدن حق شفعه بین اهل سنت و شیعه متفاوت است ایشان به شرکت ها حق شفعه نمی دهند اما برای شرکا چنین حقی را قایلند.
    کلیدواژگان: اهلیت استیفا و تمتع، شخص حقوقی، شخص حقیقی
|
  • Mahdi Bahrami Hasan Abadi *, Mohammad Barzegar Khosravi Pages 1-24
    In the constitutions of various countries, the goals and duties of the government are listed. Some of which are related to the economic duties of the government, and the general examples and the way of applying those duties are noted; Because achieving a progressive and healthy economy with the participation and cooperation of the government is one of the most important priorities of a national social political pact. In the meantime, examining the economic duties of the Iranian and Pakistan governments from the perspective of the two constitutions, leads to a better understanding of their economic duties. This also recognizes the gaps and potential capacities of the two laws in the field of the economic duties of the government, and creats understanding and cooperation between two countries in order to achieve the economic duties. For this purpose, in the present paper, we try to answer the question, what are the points of commonality and aspects of similarity and points of difference and aspects of difference between the two constitutions of the Islamic Republic of Iran and Pakistan in terms of the economic duties of the government? To answer this question the author (s) by using the analytical descriptive method and by referring to the constitutional provisions of the two countries of Iran and Pakistan, has tried to declare the points of commonality and aspects of similarity and the points of difference and aspects of difference in four areas of the government's duties include " Economic justice and prosperity", "Economic freedom", "Economic independence" and "Economic growth and development" .
    Keywords: Fundamental Rights, economic duties of the government, Islamic Republic of Iran, Islamic Republic of Pakistan, comparative law
  • Abdolgabar Zargoosh Nasab * Pages 25-45
    A reluctance contract is a contract in which the reluctant person does something reluctantly and with the reluctance's threat without consent. A reluctant person only lacks satisfaction and self-esteem, but has the intention of making a deal. From the point of view of jurists, reluctance occurs in two forms, right and wrongful reluctance. According to the famous jurists of Imamiyyah, Iraqi civil law and Iranian civil law, reluctance makes the transactions voidable, which becomes a valid and invalid contract with the subsequent consent of the reluctant. Sunni jurists believe that reluctance causes the transactions to be void, except Hanafi jurisprudence who consider reluctance to be different in cancellable and non-cancelable contracts. In the jurisprudence and civil law of Iraq and Iran, one of the conditions for the validity of a transaction is to have the option of the contracting parties, which means that they intend to enter into the content of the contract with full satisfaction (Tayib Nafs) and the effect of the contract and transaction (creating an obligation or transferring property) not with reluctance. As a result of reluctance, consent destroys the provisions of the contract. The necessity of the validity of this condition of absolute certainty is from the meaning of the honorable verse: "Only trade is based on agreement" and also the non-ordering of effects on a contract that was concluded out of reluctance is clearly used from the prophetic hadith known as the hadith of Rifa. This research through the method of descriptive and analytical way has investigated the concept of reluctance and reluctance transactions in terms of Iraqi law and Islamic jurisprudence.
    Keywords: conceptualization, reluctance, Transactions, Iraqi legal system, Jurisprudence
  • Mohammad Rasool Ahangaran *, Amir Mahmood Amini, Ahmad Saberi Majd Pages 47-70

    Absence of a legal framework for resolving commercial disputes and distinguishing them from civil contracts, made it necessary to create solutions to find an effective mechanism. This research aims to examine the structure and importance of commercial courts by using the indicators to distinguish commercial from civil contracts. This research is a descriptive-analytical type and has tried to achieve a coherent understanding of this issue by analyzing the researches related to commercial courts and differentiating them from general-law courts. Since one of the obstacles to foreign investment in Iran is the lack of commercial courts, the role of expert judges in dealing with commercial cases in the development of trade, facilitating investment and improving the economic indicators of today's societies is undeniable. Despite the formation of specialized commercial courts in French, British and American legal system and the emphasis on its legal and economic needs, the creation of these courts is still one of the reforms and necessities of Iran's judicial system. The establishment of these courts, in addition to being specialized aspects, can help speed up, reduce costs and make more reliable the processing of commercial claims that originate from the inherent and unique features of commercial law. Therefore, all efforts should be made to determine the structure and importance of these courts and in this way help the country's business and economy.

    Keywords: commercial courts, Commercial Contracts, commercial lawsuits, structure of courts, Commercial law
  • Alireza Shekarbeigi * Pages 71-88
    Although corruption is a complex, hidden and diverse phenomenon and the fight against it should be coherent, long, continuous and even accompanied by detailed planning in all dimensions, at the meantime, it is a social, political and economic phenomenon that also has security dimensions and in most countries, especially Iran and some other Islamic countries such as Malaysia causes many damages in the adoption of policies in the governance systems. The complexity and difficulty of fighting corruption is due to the nature of this phenomenon and today it is noticeable as a pervasive phenomenon in most Islamic countries. As an Islamic country, according to Islamic teachings, Iran has initiated the formulation and approval of regulations in the field of dealing with corruption during the legislative periods of the country, which is a source of great concern for the legislator and the Islamic government of Iran regarding the growth and development of corrupt behaviors at various social levels of the country. Meanwhile, by joining some international documents, Iran's law, while leaving the passive position, has revealed its position regarding corruption and its examples in the domestic and international realms. However, in confronting corruption, one should take advantage of all the tools such as the governance system of countries, private institutions and civil society. Therefore, while looking at Iran's approach, this article will study the situation and operational experience of the Islamic country of Malaysia as well.
    Keywords: Economy, Corruption, financial, economic corruption, Iranian Law, Islamic Countries
  • Adel Sarikhani * Pages 89-114
    Although the issue of security, independence, freedom of expression and press crimes are not related to each other, but after examination and research, it is clear that security and independence on the one hand, and the issue of freedom of expression and press crimes on the other hand, have a very deep connection and causal relationship with each other. One of the concerns approved by Sharia, reason and law has always been avoiding chaos and ensuring security and independence, but the method of maintaining security and independence has always changed.In the past, military equipment was often used as a means of maintaining security and stability, and freedom of speech and the press were often considered a threat to security. However, in recent decades, although the limits of criminalization in press crimes have become very important for security and independence, the maximum method of creating security and preserving independence is public participation and freedom of expression and actions through the media, including the press, which is contradictory.      In this article we have examined , this basic question " what is basically the causal relationship between independence and security on the one hand and legitimate freedoms, especially freedom of speech on the other hand? “ with a descriptive and analytical method.The most important result of the research is that from an Islamic point of view and based on the verses of the Holy Qur'an, the maximum participation of the people through legitimate freedoms is the cause of maintaining the country's independence and security, and there is a causal relationship between independence and security.
    Keywords: Security, independence, press crime, basics of criminalization
  • Fatemeh Rajaei * Pages 115-134
    A real person and a legal person have the same rights and duties and have the same Competency. Their difference is exceptional. The exception mentioned in the law is the inherent rights and duties of humans. However, there are examples such as right of pre- emption and executorship, which is a source of dispute due to the existence of companies' competence, and it is not possible to express an opinion whether it is specific to a natural person or a legal entity. Considering that these two legal institutions are related to the Competency, so this article first examines the Competency of the companies, then the position of these two legal institutions in relation to the companies. Since the comparative study between legal systems leads to a better understanding of their strengths and weaknesses, the present article, with a descriptive, comparative analytical method and in a library method, examines and adapted the works of commercial companies' Competency according to the commercial law of Iran, Egypt and Lebanon. Finally, according to the commercial law articles of these countries, it was concluded that commercial companies have the authority to accept probate in the law of Iran, Egypt and Lebanon, although it must be accepted by a representative from the company. Regarding the right of pre- emption, since the commercial law of Egypt and Lebanon is derived from the French commercial law on the one hand, and on the other hand, it is based on Sunni jurisprudence, and the conditions for the creation of the right of pre- emption are different between Sunnis and Shiites, they do not grant the right of pre- emption to companies. But partners are given such a right.
    Keywords: competency, executorship, as right of pre- emption, Laws of Iran, Egypt, Lebanon