فهرست مطالب

نشریه پرستاری مراقبت ویژه
سال شانزدهم شماره 1 (پیاپی 57، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خاطره سیلانی، امیر واحدیان عظیمی* صفحات 1-15
    زمینه و هدف

    سندرم اورمیک که پیامد نارسایی مزمن کلیوی است موجب بروز طیف وسیعی از اختلالات و مشکلات در بیماران می شود که یکی از بارزترین آنها مشکلات اختلال خواب است که با شیوع بین 85-40 درصد موجب کاهش کفایت عملکرد سیستم های مختلفی از جمله سیستم قلبی عروقی و سیستم ایمنی بیمار شده و می تواند کاهش کیفیت زندگی و افزایش احتمال مرگ و میر در این بیماران را بدنبال داشته باشد. یافتن مداخلات موثر برای مدیریت مشکل اختلال خواب این بیماران می بایست بخشی از برنامه مراقبت جامع بیماران همودیالیز باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخلات ارتقاء دهنده کیفیت خواب در بیماران تحت همودیالیز انجام شد.

    روش ها

    جستجوی متون با استفاده از پایگاه های اطلاعاتی PubMed/MEDLINE، Scopus، Web of Science، EMBASE، ProQuest، Science Direct و Cochrane Library  تا ماه می 2022 برای یافتن مطالعاتی که اثرات مداخلات دارویی و غیردارویی را بر بهبود خواب بیماران تحت همودیالیز بررسی کرده اند، انجام شد. با انجام متاآنالیز، تفاوت های میانگین استاندارد شده (SMD) و فواصل اطمینان (CIs) 95 درصد برای پیامدهای پیوسته با استفاده از مدل اثرات تصادفی محاسبه شد. ناهمگونی بین مطالعات با استفاده از آماره I2 بررسی شد.

    یافته ها

    در مجموع 15 مطالعه با 997 شرکت کننده در متاآنالیز قرار گرفتند. نتایج حاکی از تاثیر مثبت مداخلات بر کیفیت خواب بر اساس نمره شاخص کیفیت خواب پیتزبورگ (PSQI)، SMD = -1.93, 95% CI = -2.63 to -1.22, P<0.001)) و P<0.001 با ناهمگونی قابل ملاحظه ای بین مطالعات I2 = 94.9%، P<0.001 بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های متا آنالیز حاضر، مداخلاتی مانند طب فشاری، تکنیک های آرام سازی و مداخلات دارویی تاثیر مثبتی بر کمیت و کیفیت خواب بیماران تحت همودیالیز دارند. با در نظر گرفتن تنوع در کیفیت روش شناختی و ناهمگونی مطالعات وارد شده در متاآنالیز، نتیجه گیری قطعی در مورد اثربخشی مداخلات مختلف دشوار بوده و تفسیر نتایج باید محتاطانه صورت گیرد.

    کلیدواژگان: مداخلات ارتقاءدهنده کیفیت خواب، اختلال خواب، بیماران تحت همودیالیز
  • شیدا محمدی، سینا ولیئی، بیژن نوری، محمد فتحی* صفحات 16-25
    زمینه و هدف

    شیوع بحران کووید 19 موجب وارد آمدن فشار بی سابقه ای به سیستم های بهداشتی سراسر جهان شد. مراقبت فراموش شده به عنوان مراقبتی است که مورد نیاز بیمار بوده ولی انجام نشده و کیفیت و ایمنی مراقبت را تحت تاثیر قرار می دهد. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان و علل مراقبت های پرستاری فراموش شده در مراقبت از بیماران مبتلا به کووید 19 بستری در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان های شهرستان سقز و دیواندره انجام شد.

    روش ها

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی مقطعی است که در سال 1400 بر روی 110 نفر پرستار شاغل در بخش های مراقبت ویژه کووید 19 انجام شد. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه مشخصات جمعیت شناسی و پرسشنامه های مراقبت فراموش شده استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار STATA نسخه 12 و آزمون های من ویتنی،کروسکال والیس و ضریب همبستگی اسپیرمن تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین نمره مراقبت های پرستاری فراموش شده در بخش های مراقبت ویژه کووید 19 (20/24) 18/55 بود. شایع ترین مراقبت های پرستاری فراموش شده کنترل اشباع O2 بیمار (75/18 درصد)، ثبت کامل اطلاعات ضروری بیمار (86/17 درصد) بود. بیشترین درصد عوامل مرتبط مراقبت پرستاری فراموش شده به کمبود کارکنان پرستاری (61/86 درصد) اختصاص یافت. شایع ترین علل مراقبت های پرستاری فراموش شده هم به ترتیب کمبود کارکنان پرستاری (61/86 درصد)، کمبود نیروی کمکی یا منشی (77/74 درصد) و حجم زیاد فعالیت های مربوط به پذیرش و ترخیص بیماران (66/67 درصد) گزارش شد.

    نتیجه گیری

    درصد بالایی از مراقبت های پرستاری در بخش های مراقبتی ویژه کووید 19 تحت تاثیر عواملی نظیر کمبود کارکنان پرستاری، اضافه کاری اجباری خارج از تحمل پرستار از دست می رود. مدیران پرستاری می توانند با در نظرگرفتن عوامل مرتبط، مداخلات مناسب را برای حمایت از نقش حرفه ای پرستاران در طول همه گیری ایجاد کنند.

    کلیدواژگان: کووید 19، مراقبت ویژه، مراقبت های پرستاری فراموش شده
  • فرزانه نوریان، نرگس رسولی*، مهدی فتحی صفحات 26-34
    زمینه و هدف

    با توجه به اثرات روانشناختی گسترده ناشی از شیوع کووید-19 در جوامع، شواهد قوی وجود دارد که کادر درمان بیمارستان ها به واسطه شغل خود، مستعد بروز اختلالات روانشناختی متعدد همچون کاهش خودکارآمدی، تاب آوری، سلامت روان و بروز اختلال خواب هستند. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی هیپنوتراپی شناختی رفتاری بر خودکارآمدی، تاب آوری، سلامت روان و اختلال خواب کادر درمان مواجه با بیماران مبتلا به کووید-19 بود.

    روش ها

    روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه است. نمونه مورد پژوهش تعداد 30 نفر از کادر درمان درگیر مراقبت از بیماران مبتلا به کووید-19 در بیمارستان شهید مدرس تهران بود که به صورت تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و شاهد قرار گرفتند. جلسات هیپنوتراپی شناختی رفتاری به صورت فردی و در هشت جلسه 120 دقیقه ای و یک جلسه در هفته برگزار شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد هیپنوتراپی شناختی رفتاری بر خودکارآمدی (001/0>P و 15/13 = F)، تاب آوری (001/0>P و 59/19 = F)، سلامت روان (001/0>P و 35/25 = F) و اختلال خواب (001/0>P و 43/98 = F) در کادر درمان مواجه با بیماران مبتلا به کووید-19 اثرگذار بوده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان از این روش برای درمان اختلالات کادر درمان در شرایط شیوع بیماری کووید-19 استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کروناویروس، هیپنوتراپی شناختی رفتاری، خودکارآمدی، تاب آوری، سلامت روان، اختلال خواب
  • میترا حسینی، مهین نوملی، حمیرا خدام* صفحات 35-49
    زمینه و هدف

    استفاده از راهنماهای بالینی نقش چشمگیری در ارتقاء کیفیت مراقبت از بیماران دارد. با توجه به فقدان راهنمای بالینی مراقبت از کاتترهای ورید مرکزی در کشور، این مطالعه با هدف تدوین راهنمای بالینی بومی مراقبت از کاتترهای ورید مرکزی جهت استفاده در محیط بالینی ایران انجام شد.

    روش ها

    بومی سازی راهنمای بالینی مراقبت از کاتترهای ورید مرکزی بر اساس رویکرد معرفی شده توسط شبکه بین المللی ADAPTE و طی سه مرحله آماده سازی، بومی سازی و نهایی سازی صورت گرفت. بدین ترتیب که در مرحله آماده سازی، پس از تشکیل کمیته سازماندهی متشکل از تیم تحقیق، جستجوی اولیه منابع به منظور بررسی تعداد و تنوع راهنماهای بالینی مرتبط با هدف مطالعه انجام و قابلیت اجرایی، دسترسی به منابع و مهارت های مورد نیاز برای بومی سازی تایید و پروپوزال طرح برای تایید و اخذ مجوز به معاونت تحقیقات دانشگاه ارسال شد. مرحله بومی سازی با جستجوی جامع منابع برای بازیابی حداکثری راهنماها آغاز شد. جستجوی منابع به بازیابی 410 راهنمای بالینی منجر شد که پس از غربالگری عنوان و چکیده بر اساس هدف مطالعه و معیارهای ورود، به 14 مورد کاهش یافت. سپس متن کامل 14 راهنمای منتخب از نظر کیفیت متدولوژیک بررسی و نتیجه آن در جلسه پانل تخصصی متشکل از اعضاء هیات علمی ارایه شد. ارزشیابی کیفیت متدولوژیک راهنماها با ابزار استاندارد AGREEII انجام و نمره بیش از 70 درصد به عنوان کیفیت قابل قبول در نظر گرفته شد. بدین ترتیب یکی از راهنماها انتخاب و فرآیند بومی سازی آغاز شد. در نهایت نسخه پیش نویس توصیه های راهنمای منتخب به ترتیب در جلسات پانل متخصصین و پانل کاربران بررسی و ضمن انجام اصلاحات پیشنهادی، میزان موافقت ایشان با هر یک از توصیه ها بر اساس لیکرت 1 تا 9 ،کاملا مخالف تا کاملا موافق، بررسی و اجماع بیش از 80 درصد برای اختصاص نمرات 7 تا  9 به هر توصیه به معنای حفظ توصیه در نظر گرفته شد. در نهایت در مرحله نهایی سازی، نسخه بومی راهنمای بالینی منتخب برای استفاده در ایران تدوین شد.

    یافته ها

    به دنبال بررسی متن کامل 14 راهنمای بالینی از مجموع 410 رکورد بازیابی شده، راهنمای"مراقبت پس از جاگذاری کاتترهای ورید مرکزی طراحی شده توسط آژانس نوآوری بالینی استرالیا" با نمره کلی ارزشیابی کیفیت 4/90 درصد وارد فرآیند بومی سازی شد. نهایتا با توجه به اجماع بیش از 80 درصد از اعضاء پانل متخصصین و کاربران به اختصاص امتیازات 7 تا 9 به توصیه ها، تمامی50 توصیه این راهنما در حوزه های بررسی و مداخلات با اصلاحات ویرایشی برای وضوح بیشتر و درک سهل تر کاربران برای استفاده در محیط های بالینی کشور حفظ شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به کیفیت بالای نسخه بومی شده راهنمای بالینی مراقبت پس از جاگذاری کاتترهای مرکزی با 50 توصیه در حوزه های بررسی و مداخلات به منظور مراقبت از بیماران بالغ دارای کاتتر ورید مرکزی بستری در محیط های بالینی کشور قابل استفاده است.

    کلیدواژگان: بومی سازی، کاتتر ورید مرکزی، راهنمای بالینی، مراقبت
  • گلرخ عبدالهی، ثریا نجاتی، محمد صالح پور عمران، آرزو راستی* صفحات 50-58
    زمینه و هدف

    تنگی نفس و مشکلات تنفسی شایع ترین عوارض ابتلا به بیماری کووید-19 هست. از طرفی یک راهکار موثر در کاهش عوارض تنفسی و جلوگیری از ضعف ناشی از بستری، بازتوانی تنفسی است. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر تمرینات تنفسی بر علایم تنفسی بیماران مبتلا به کووید-19 انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده است که برای 72 بیمار مبتلا به کووید-19 بعد از ترخیص از بیمارستان انجام گرفت. بیماران به روش تخصیص تصادفی در دو گروه مداخله (36 نفر) و کنترل (36 نفر) قرار گرفتند. گروه مداخله کتابچه تمرینات تنفسی و آموزش نحوه انجام تنفس دیافراگمی و تنفس لب غنچه ای را از طریق نرم افزار واتساپ دریافت نمودند؛ سپس به مدت شش هفته پیگیری تلفنی طی دو بار در هفته در چهار هفته اول و یکبار در هفته در دو هفته دوم جهت انجام تمرینات تنفسی و دریافت چک لیست خودگزارش دهی تمرینات تنفسی انجام شد. گروه کنترل مراقبت ها و آموزش های روتین پس از ترخیص را دریافت کردند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی و مقیاس تنگی نفس بورگ استفاده شد. داده ها قبل و بعد از اتمام مداخله توسط دو گروه تکمیل ارزشیابی شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، میانگین و انحراف معیار نمره شدت تنگی نفس قبل از مداخله در گروه مداخله (9/0± 61/4) و در گروه کنترل (83/ 0± 14/4) بود ولی پس از مداخله در گروه مداخله (56/0± 47/2) و در گروه کنترل (75/0± 67/3) شد؛ که نشان دهنده کاهش تنگی نفس با اختلاف میانگین 13/2 بین دو گروه است. بنابراین تاثیر تمرینات تنفسی بر بهبود علایم تنفسی از نظر آماری معنی دار بود (P < 0/001).

    نتیجه گیری

    تمرینات تنفسی نقش مهمی در بهبود میزان تنگی نفس بیماران مبتلا به کووید-19 ترخیص شده داشت. توصیه می شود تمرینات تنفسی قبل از ترخیص آموزش داده شود.

    کلیدواژگان: کووید-19، تمرینات تنفسی، تنگی نفس
  • کیوان گوهری مقدم، فرشید رحیمی بشر، امیر واحدیان عظیمی* صفحات 59-69

    تشخیص سندرم دیسترس تنفسی حاد بهانه ای برای انجام اقدامات بالینی پرمخاطره است. کارآزمایی های بالینی نشان دادند که حجم جاری 12 میلی لیتر/کیلوگرم مرگ و میر بیماران را افزایش می دهد لیکن حجم 6 میلی لیتر/کیلوگرم نسبت به 11 میلی لیتر/کیلوگرم یا هر حجم دیگری ارجحیتی ندارد. راهنما های حال حاضر 4 میلی لیتر/کیلوگرم را توصیه می کنند که باعث برانگیخته شدن ولع شدید هوا توسط بیمار می شود که خود منجر به تجویز داروهای آرام بخش، مواد مخدر و عوامل فلج کننده خطرناک (اما بی اثر) می شود. کاهش نامناسب حجم جاری باعث تحریک مضاعف تلاش تنفسی بیمار می شود. این امر باعث اتساع بیش از حد حجم آلویول ها و آسیب ریه می شود. گردهم آیی های تخصصی پیاپی، انرژی قابل توجهی برای توسعه یک تعریف دقیق تر از سندرم دیسترس تنفسی حاد به منظور یکسان سازی انتخاب بیماران در کارآزمایی های بالینی اختصاص داده اند. هر یک از سه ستون تعریف رایج برلین بسیار ضعیف و منشا سردرگمی و اقدامات غیرعلمی است. برای پزشکان حاضر بر بالین بیمار هیچ یک از تجدید نظرها کیفیت مراقبت از بیمار را نسبت به توصیف ابتدایی آشباگ و همکارانش در سال 1967 ارتقاء نداده است. به پزشکان حاضر در بالین بیماران توصیه می شود که سندرم دیسترس تنفسی حاد را بر اساس شناخت الگوی بیماری تشخیص دهند و تمرکز خود را بر حل و فصل خطرات پنهان متعددی که به ناچار پس از تشخیص بیماری ایجاد می شود، قرار دهند.

  • معصومه برخورداری شریف آباد*، مهران فتحی، مریم صداقتی کسبخی صفحات 70-79
    زمینه و مقدمه

    همدلی به عنوان یک عنصر اساسی در مراقبت های پرستاری و جوهره تمامی تعاملات پرستار و بیمار در نظر گرفته می شود که می تواند تحت تاثیر محیط کاری پراسترس نظیر بخش مراقبت ویژه قرار بگیرد. عزت نفس بالا، پرستاران را قادر می سازد تا روابط بین فردی سالم با بیماران برقرار کنند و مقابله موثرتری با شرایط پر استرس داشته باشند. این مطالعه با هدف تعیین نقش واسطه ای عزت نفس بر ارتباط بین همدلی و اضطراب پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه انجام شود.

    روش ها

    این پژوهش از نوع مقطعی است. جامعه پژوهش، پرستاران شاغل در بخش های ویژه بزرگسال بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهر ایلام در سال1401 بودند که تعداد 230 پرستار به شیوه در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه اضطراب اسپیلبرگر، مقیاس عزت نفس روزنبرگ و پرسشنامه همدلی جفرسون ویرایش R پرستاری استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین همدلی، اضطراب و عزت نفس پرستاران، به ترتیب، 17/15 ± 38/92، 64/20 ± 66/65 و 49/5 ± 46/20 بود بین همدلی و عزت نفس، ارتباط مثبت و معنی داری (01/0 >P) و بین همدلی و اضطراب و همچنین عزت نفس و اضطراب ارتباط منفی و معنی داری (01/0 >P) مشاهده شد. نتایج آزمون بوت استرپ و سوبل نشان داد که عزت نفس ارتباط بین همدلی و اضطراب را در پرستاران شاغل در بخش مراقبت ویژه میانجیگری می کند یعنی هر چقدر عزت نفس پرستاران بالاتر باشد به همان نسبت اضطراب کمتری را تجربه نموده و همدلی بالاتری را از خود در مراقبت از بیماران بخش ویژه نشان می دهند.

    نتیجه گیری 

    :بین عزت نفس و اضطراب با همدلی ارتباط معناداری وجود دارد و عزت نفس، در ارتباط بین همدلی و اضطراب نقش دارد. لذا برای مدیریت اضطراب و تقویت مهارت همدلی در شرایط پر استرس بخش مراقبت ویژه، توسعه و استفاده از برنامه هایی که عزت نفس را افزایش می دهد ضروری است.

    کلیدواژگان: پرستاران، همدلی، عزت نفس، اضطراب، بخش مراقبت ویژه
  • فاطمه کردسالارزهی، فاطمه فرشادنیا، سید محمدنصیرالدین طباطبایی، فریبا یعقوبی نیا* صفحات 80-88
    زمینه و هدف

    بستری شدن در بخش مراقبت های ویژه با عوارضی مانند اضطراب، درد و ترس از یک محیط ناشناخته همراه است و باعث ناپایداری های همودینامیک (افزایش فشارخون، تعداد نبض و تنفس و...) می شود، که این ناپایداری های همودینامیک با به کارگیری برنامه های تحریک حسی قابل پیشگیری است اما شناخت و به کارگیری بهترین برنامه تحریک حسی از اهمیت ویژه ای برخوردار است، لذا این پژوهش با هدف مقایسه تاثیر تحریک شنوایی و تحریک لمسی بر شاخص های فیزیولوژیک در بیماران با کاهش سطح هوشیاری بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان علی بن ابیطالب (ع) زاهدان در سال 1400 انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی تصادفی یک سوکور، 80 بیمار ابتدا به روش در دسترس و بر مبنای معیارهای ورود به مطالعه در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان علی بن ابیطالب (ع) زاهدان در سال 1400 انتخاب شده و سپس با استفاده از بلوک های جایگشتی به صورت تصادفی به دو گروه 40 نفره تحریک شنوایی و تحریک لمسی تخصیص یافتند. در گروه تحریک شنوایی، فایل صوتی تهیه شده به مدت 15 دقیقه برای سه روز متوالی برای بیمار گذاشته شد و در گروه تحریک لمسی، لمس دست بیمار از ناحیه مچ دست به پایین و توسط همراهی وی به مدت 15 دقیقه، یک بار در روز و برای 3 روز متوالی انجام شد. شاخص های فیزیولوژیک شامل فشارخون سیستولیک و دیاستولیک، تعداد ضربان قلب و تنفس و اشباع اکسیژن خون شریانی 5 دقیقه قبل از مداخله و 5 دقیقه بعد از مداخله توسط دستگاه مانیتورینگ مدل CardioSet LX110 اندازه گیری و ثبت شد.

    یافته ها

    فشارخون سیستولیک و درصد اشباع اکسیژن خون شریانی بعد از مداخله بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشت (05/0 <p) اما در مورد متغیرهای تعداد ضربان قلب، تعداد تنفس، فشارخون دیاستولیک و فشار متوسط شریانی، آزمون تی مستقل تفاوت معنی داری را در پایان مداخله بین دو گروه تحریک شنوایی و تحریک لمسی نشان داد (05/0 >p).

    نتیجه گیری

    اجرای دو شیوه تحریک لمسی و تحریک شنوایی منجر به تعدیل برخی از شاخص های فیزیولوژیک بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه می شود. بنابراین می توان از این دو روش به عنوان روش هایی آسان، بدون هزینه و قابل اجرا در بخش مراقبت های ویژه جهت بهبود شاخص های فیزیولوژیک آنها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: شاخص های فیزیولوژیک، تحریک لمسی، تحریک شنوایی، بخش مراقبت های ویژه
|
  • Khatereh Seylani, Ali Ait. Hssain, Mohamad M Alkadi, Amir Vahedian-Azimi* Pages 1-15
    Background & aim

    Uremic syndrome, because of chronic renal failure, causes a wide range of problems in patients. One of the most important diseases which can be mentioned is considered to be sleep disorder. The prevalence of sleep disorder has been reported to be 40-85% that can cause a decline in various systems in the body, including cardiovascular and the immune systems and can eventually lead to a decrease in life quality and may also increase the morbidity and mortality rate in these patients. Therefore, finding effective interventions in order to manage sleep disorder of these patients should be part of the comprehensive care plan of patients undergoing maintenance hemodialysis. The present study was conducted to investigate the effectiveness of interventions to improve sleep quality in hemodialysis patients.

    Methods

    A literature search was conducted using PubMed/MEDLINE, Scopus, Web of Science, EMBASE, ProQuest, Science Direct and Cochrane Library databases for publications up to May 2022 in order to find all studies that examined the effects of interventions (pharmacological and non-pharmacological) on sleep outcomes in hemodialysis patients. By performing meta-analysis, Standardized Mean Differences (SMD) and Confidence Intervals (CIs) of 95% were calculated for continuous outcomes using a random-effects model. The heterogeneity among studies was assessed using I2 statistic.

    Results

    Totally, 15 studies with 997 participants were included in the meta-analysis. Findings reveal a positive effect of interventions on sleep quality based on the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) score, (SMD = -1.93, 95% CI = -2.63 to -1.22, P<0.001) with a significant heterogeneity among studies (I2 = 94.9%, P<0.001).

    Conclusion

    Based on the findings of the present meta-analysis, interventions such as acupressure, relaxation techniques, pharmaceutical interventions and muscle relaxation have a positive effect on the quantity and quality of sleep of patients undergoing hemodialysis. However, due to diversity in methodological quality and the heterogeneity of the studies included in this study, it is difficult to draw definitive conclusions about the effectiveness of different intervention. As a result, the interpretation of the results should be done cautiously.

    Keywords: Interventions to Improve Sleep Quality, Sleep Disorder, Patients Undergoing Hemodialysis
  • Sheida Mohammadi, Sina Valiee, Bijan Nouri, Mohammad Fathi* Pages 16-25
    Background & aim

    The outbreak of the COVID-19 crisis has unprecedented pressure to the health systems around the world. Missed nursing care as a care that is needed by the patient but is omitted affects the quality and safety of care. The aim of this study was to investigate the rate and causes of missed nursing care of COVID-19 hospitalized patients in Intensive Care Units (ICUs) of Saqez and Diwandara hospitals.

    Methods

    This cross-sectional descriptive study was conducted in 2021 on 110 nurses working in the special care units for COVID-19. Demographic Characteristics Questionnaire and the Forgotten Care Questionnaires were used to collect information. Data were analyzed using STATA version 12 software and Mann-Whitney, Kruskal-Wallis and Spearman's correlation coefficient tests.

    Results

    The mean score of missed nursing care in ICUs for Covid-19 was 55.18 (20.24). The most common missed nursing care was controlling the patient's O2 saturation (18.75%) and recording the necessary information of patients (17.86%). The highest percentage of the factors related to missed nursing care was assigned to the lack of nursing staff (86.61%). The most common causes of neglected nursing care were lack of nursing staff (86.61%), lack of assistants or secretaries (74.77%), and the large volume of activities related to the admission and discharge of patients (67.66%).

    Conclusion

    A high percentage of nursing care in the special care units of Covid-19 is lost under the influence of factors such as the shortage of nursing staff and forced overtime working hours beyond the tolerance of nurses. Nursing managers can create appropriate interventions to support the professional role of nurses during the pandemic by considering related factors.

    Keywords: Covid-19, Intensive Care Unit, Missed Nursing Care
  • Farzaneh Norian, Narges Rasoli*, Mehdi Fathi Pages 26-34
    Background & aim

    Considering the widespread psychological effects caused by the spread of COVID-19 in societies, there is strong evidence that the treatment staff of hospitals, due to their jobs, are prone to the occurrence of many psychological disorders, such as reducing self-efficacy, resilience, mental health, and sleep disorders. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of cognitive behavioral hypnotherapy on self-efficacy, resilience, mental health and sleep disorders of treatment staff involved in the care of patients with COVID-19.

    Methods

    The research method was quasi-experimental along with a pre-test-post-test design and a control group. The sample consisted of 30 medical staff involved in the care of patients with Covid-19 in Shahid Modares Hospital in Tehran who were randomly divided into experimental and control groups. Cognitive behavioral hypnotherapy sessions were held individually in eight sessions (each lasting for 120 minutes) and one session per week.

    Results

    Findings show that cognitive behavioral hypnotherapy had an effect on self-efficacy (F=13/15, P<0/001), resilience (F=19/59, P<0/001), mental health (F=25/35, P<0/001) and sleep disorders (F=98/43, P<0/001) in the treatment staff involved in the care of patients with COVID-19.

    Conclusion

    According to findings it can be concluded that this method can be used to treat disorders of the medical staff in the cases of COVID-19.

    Keywords: Coronavirus, Cognitive Behavioral Hypnotherapy, Self-Efficacy, Resilience, Mental Health, Sleep Disorder
  • Mitra Hoseini, Mahin Nomali, Homeira Khoddam* Pages 35-49
    Background & aim

    Clinical guidelines play a significant role in improving the quality of patient care. Considering the lack of clinical guidelines for the care of central venous catheters in the country, this study aimed to compile a contextualized central venous catheter clinical guideline for being used in Iranian clinical settings.

    Methods

    Contextualizing central venous catheters guideline was based on a developed approached by ADAPTE international collaboration network with three stages of set-up, adaptation and finalization. In the preparation stage, after establishing an organizing committee, the initial search of resources was done to check the feasibility of the study, to identify the required resources and skills and to also write the adaptation proposal. The adaptation phase started with a comprehensive search of resources to retrieve the maximum number of related guidelines. The search of sources led to the retrieval of 410 guidelines, which were reduced to 14 after screening the titles and abstracts based on the purpose of the study and the inclusion criteria. Then, the full text of the 14 included guidelines was reviewed in terms of methodological quality and the result was presented in the expert panel meeting. The methodological quality of the guidelines was evaluated with the AGREEII and a score of more than 70% was considered as an acceptable quality. In this way, one of the guidelines was selected and the adaptation process began. Finally, a translated draft of the guideline recommendations was reviewed in the expert and users panel, respectively. While making the suggested amendments, the level of their agreement with each of the recommendations were reviewed based on Likert scale from 1 to 9 (completely disagree to completely agree). Achieving a consensus more than 80 to assign grades 7 to 9 to each recommendation was resulted in keeping the recommendation. Finally, in the finalization stage, the contextualized version of the selected clinical guide was compiled for being used in Iranian clinical settings.

    Results

    The full text of the 14 retrieved guidelines were reviewed. Among them, the “Central Venous Access Device (CVAD) Post Insertion Management” clinical practice guideline developed by NSW Agency for Clinical Innovation, with a quality score of 90.4% was selected for adoption. In addition, more than 80% of the stakeholders and expert panel agreed with assigning grades 7 to 9 to all recommendations of this guideline. As a result, all of the 50 recommendations of the guideline in assessment and intervention domains were accepted to be applied in Iranian clinical settings with a few modifications to make recommendations clearer and more understandable for users.

    Conclusion

    The adopted version of CVAD post-insertion management clinical practice guideline with all 50 recommendations is applicable in caring of Iranian hospitalized adult patients with CVAD.

    Keywords: Contextualization, Central Venous Catheter, Clinical Guideline, Care, Iran
  • Golrokh Abdollahi, Soraya Nejati, Mohammad Salehpoor-Emran, Arezoo Rasti* Pages 50-58
    Background & aim

    Dyspnea and respiratory problems are the most common complications of the covid-19 disease. On the other hand, an effective solution to reduce respiratory complications and prevent weakness caused by hospitalization is respiratory rehabilitation. Therefore, this study was conducted in order to determine the effect of breathing exercises on the respiratory symptoms of patients with covid-19.

    Methods

    The present study was a randomized clinical trial study that was conducted on 72 patients with covid-19 after being discharged from the hospital. Patients were randomly assigned into two intervention groups (36 individuals) and a control (36 individuals). The intervention group received a booklet of breathing exercises and training on how to perform diaphragmatic breathing and lip bud breathing through WhatsApp software. For a period of six weeks, telephone follow-up was done twice a week (in the first four weeks) and once a week (in the second two weeks) to perform breathing exercises and to receive a self-reporting checklist of breathing exercises. The control group received routine care and education after discharge. Demographic information questionnaires and the Borg Dyspnea Scale were used to collect data. Two groups completed the data before and after the end of the intervention.

    Results

    Findings revealed that the mean and standard deviation of the severity of dyspnea before the intervention in the intervention group was 4.61±0.9 and in the control group was 4.14 ± 0.83. After the intervention, it was 2.47±0.56 in the intervention group and 3.67±0.75 in the control group, which shows a decrease in shortness of breath with an average difference of 2.13 between the two groups. Therefore, the effect of breathing exercises on the improvement of respiratory symptoms was statistically significant (P < 0.001). 

    Conclusion

    Breathing exercises play an important role in improving the rate of dyspnea in discharged patients with covid-19. Therefore, it is recommended to teach breathing exercises before discharge to patients with covid-19.

    Keywords: Covid-19, breathing exercises, dyspnea
  • Keivan Gohari-Moghadam, Farshid Rahimibashar, Amir Vahedian-Azimi* Pages 59-69
  • Maasoumeh Barkhordari-Sharifabad*, Mehran Fathi, Maryam Sedaghatikesbakhi Pages 70-79
    Background & aim

    Empathy is considered as an essential element in nursing care and the essence of all nurse-patient interactions, which can be affected by stressful work environments such as Intensive Care Units (ICUs). High self-esteem enables nurses to establish healthy interpersonal relationships with patients and cope more effectively with stressful situations. This study was conducted with the aim of determining the role of self-esteem and anxiety on the empathy of nurses working in ICUs.

    Methods

    This study is a cross-sectional research. The research population included nurses working in the adult inpatient wards of hospitals affiliated to Ilam University of Medical Sciences in 2023. Accordingly, 217 nurses were selected using the Karjisi and Morgan table in a convenience manner. Data were collected using the Demographic information questionnaire, Spielberger's anxiety, Rosenberg's Self-esteem Questionnaire, and Jefferson's Empathy questionnaire. The collected data were analysed using descriptive and inferential statistics.

    Results

    The mean empathy, anxiety, and self-esteem of nurses were 92.38 ± 15.17, 65.66 ± 20.64, and 20.46 ± 5.49, respectively. A positive and significant relationship was observed between empathy and self-esteem (P < 0.01), and a negative and significant relationship was observed between empathy and anxiety, as well as self-esteem and anxiety (P < 0.01). The results of the Bootstrap and Sobel test showed that self-esteem plays a role in the relationship between empathy and anxiety in nurses working in ICUs. Actually, the higher the self-esteem of nurses, the less anxiety they experience and the more empathy they show in caring for special ward patients.

    Conclusion

    According to the findings of the present study, it can be stated that a significant relationship exists between self-esteem, anxiety and empathy. In addition, self-esteem plays a role in the relationship between empathy and anxiety. Therefore, it is necessary to develop and use programs that increase self-esteem in order to manage anxiety and strengthen empathy skills in the stressful conditions of the ICU.

    Keywords: Nurses, Empathy, Self-esteem, Anxiety, intensive care unit
  • Fatemeh Kordsalarzehi, Fatemeh Farshania, Seyed Mohammad Nasirodin Tabatabaei, Fariba Yaghoubinia* Pages 80-88
    Background & aim

    Hospitalization in the Intensive Care Unit (ICU) is associated with side effects such as anxiety, pain and fear of an unknown environment and causes hemodynamic instabilities (increased blood pressure, pulse and breathing rates, etc.) These hemodynamic instabilities lead to the use of sensory stimulation programs which can be prevented, however knowing and using the best sensory stimulation program is of particular importance. The current study was carried out with aim of comparing the effect of auditory stimulation and tactile on the physiologic parameters in patients with Level of Consciousness hospitalized in the ICU in ‎Ali-Ebne-Abitaleb Hospital in Zahedan in 2021.

    Methods

    In this single-blind semi experimental study, at first 80 patients in the ICU in Ali-Ebne-Abitaleb Hospital who met the inclusion criteria were selected and then randomly allocated by permutation block into two groups of auditory stimulation and tactile. In the auditory stimulation group, a prepared auditory file was used for 15 minutes for three days. In the tactile group, touching the hands patients was done for 15 minutes for three days. Physiologic parameters such as heart rate, respiratory rate, systolic and diastolic pressure, mean arterial pressure and O2 saturation was measured and recorded 5 minutes before and after the intervention by Cardio Set LX110 monitoring.

    Results

    Findings revealed that the mean of systolic pressure and O2 saturation was not significantly different after the intervention between the two groups (p > 0.05). However, in terms of the variables such as heart rate, respiratory rate, diastolic and mean artery pressure, the independent- T- test showed a significant difference after the intervention between the two groups (p < 0.05).

    Conclusion

    The application of the two stimulation methos can adjust some physiologic parameters in patients in ICUs. Furthermore, these methods can be used as simple, cost-effective and applicable methods for managing pain and recovering the physiologic parameters.

    Keywords: Auditory stimulation, Tactile, Physilologic parameters, Intensive Care Unit