فهرست مطالب

نشریه مشاوره و روان درمانی خانواده
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/17
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فاطمه باقری فر، سید علی کیمیایی*، امیر امین یزدی، بلن صالحی صفحات 1-24
    یکی از جنبه های حیاتی سیستم زناشویی، رضایتی است که همسران در رابطه خویش احساس و تجربه می کنند و داشتن خانواده سالم مستلزم سازگاری و رضایت زوجین از یکدیگر است. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی زوج درمانی سیستمی تلفیقی بر بهبود صمیمیت زناشویی و سبک های مقابله با استرس زوجین انجام گرفت. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش حاضر را زوج‏های مراجعه کننده به مرکز مشاوره موسسه خیریه محبان ا لرضا (ع) شهر مشهد تشکیل دادند. از بین آنان 24 نفر به شیوه هدفمند، انتخاب و بعد از کنترل معیارهای ورود و خروج، به صورت تصادفی در 2 گروه 12 نفری (آزمایش و گواه) جایگزین شدند. ابزارهای اندازه گیری عبارت بودند از پرسشنامه صمیمیت زناشویی (Bagarozzi, 2001) و پرسشنامه سبک های مقابله زوجی بودنمن (Bodenmann, 2005). جلسات مبتنی بر زوج درمانی سیستمی تلفیقی نیز طی 8 جلسه 90 دقیقه ای برای گروه آزمایش ارایه شد. به منظور بررسی فرضیات پژوهش از کوواریانس چند متغیره در نرم افزار spss استفاده شد. یافته ها نشان داد صمیمت زناشویی و سبک های مقابله با استرس به ترتیب با میزان تاثیر 81 و 68 درصد در زوجین، بهبود پیداکرده است. نتایج پژوهش حاکی از اثربخشی زوج درمانی سیستمی- تلفیقی فلدمن بر افزایش صمیمیت عاطفی، صمیمیت معنوی و همچنین صمیمت اجتماعی و سبک های مقابله با استرس منفی، مشترک و ارتباطی در زوجین است.
    کلیدواژگان: صمیمیت زناشویی، سبک های مقابله با استرس زناشویی، زوج درمانی سیستمی- تلفیقی
  • شهلا قربانی، مختار عارفی*، کریم افشاری نیا صفحات 25-60
    زمینه
    خانواده به عنوان یک گروه، واحد اجتماعی است که بر پایه ازدواج و زندگی زناشویی شکل می گیرد. از عواملی که بر بقاء، دوام و رشد خانواده اثر می گذارد، روابط سالم و مبتنی بر سازگاری و تفاهم میان اعضاء به خصوص زن و شوهر است.
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف، هم سنجی اثربخشی زوج‎درمانی رفتاری و متمرکز بر راه حل بر تعارضات زناشویی، صمیمت جنسی، هماهنگی و ناهماهنگی زناشویی به انجام رسید.
    روش
    جامعه آماری این پژوهش، دربرگیرنده همه آموزگاران دارای تعارضات زوجی مراجعه کننده به دو مرکز امید و پیوند مشاوره آموزش وپرورش ناحیه 3 شهر کرمانشاه در سه ماهه اول سال 1398 که تعداد آن ها 128 نفر است. تعداد 60 نفر از این افراد، به عنوان نمونه آماری؛ به روش در نمونه گیری دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه، به تعداد برابر 20 نفر گمارده شدند. داده ها با به کارگیری مقیاس خوشنودی زناشویی انریچ و مقیاس هماهنگی و ناهماهنگی زناشویی (Xu & Lai, 2004) گردآوری شدند. سپس زوجین 2 گروه آزمایش در 8 جلسه 5/1 ساعته جلسات زوج درمانی و متمرکز بر راه حل به صورت گروهی شرکت کردند. نتایج با به کارگیری روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره و آزمون تعقیبی بونفرونی در نرم افزار SPSS نسخه 24 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که زوج درمانی رفتاری در سنجش با زوج درمانی متمرکز بر راه حل بر کاهش تعارضات زناشویی، افزایش صمیمیت جنسی و هماهنگی و ناهماهنگی های زناشویی کارآمدتر است (001/0≥P).
    نتیجه گیری
    برنامه های آموزش زوج درمانی رفتاری چه پس از آموزش و چه در دوره پیگیری سه ماهه پس از آموزش بر حل تعارضات، صمیمیت جنسی، هماهنگی و ناهماهنگی زناشویی زوجین موثر است؛ ازاین روی به مشاوران ازدواج پیشنهاد می شود از زوج درمانی رفتاری و متمرکز بر راه حل به صورت هم زمان در رابطه با زن و شوهرهایی که دچار تعارضات زناشویی مزمن و مشکلات صمیمیت زناشویی هستند، در مداخلات استفاده کنند.
    کلیدواژگان: تعارضات زناشویی، زوج‎درمانی رفتاری، زوج‎درمانی متمرکز بر راه حل، صمیمیت جنسی، هماهنگی و ناهماهنگی زناشویی
  • زهرا محمدی، خدابخش احمدی*، محمود گودرزی، حمزه احمدیان، سید مهدی صابری صفحات 62-102

    با توجه به حساسیت دوران کودکی و نوجوانی، بررسی عوامل زمینه ای برای پیشگیری از آسیب های روانی و اجتماعی مانند آزار جنسی کودکان و نوجوانان ضروری است. این مطالعه باهدف بررسی تجربیات زیسته کودکان و نوجوانان در مورد عوامل فردی و خانوادگی زمینه ساز آزار جنسی انجام شد. رویکرد پژوهش حاضر کیفی بود. استراتژی آن پدیدارشناسانه بود. نمونه گیری هدفمند از موارد بحرانی، 15 کودک و نوجوان قربانی که مورد آزار و اذیت و آزار جنسی قرارگرفته بودند و به مرکز پزشکی قانونی شهر تهران مراجعه کرده بودند، بر اساس اشباع نظری تکمیل شد. فرایند جمع آوری داده ها در طول سال 1398 انجام شد ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. صدا ضبط شد و محتوا به متن تبدیل شد. سپس داده ها به صورت مفاهیم و مقوله ها بودند. گروه تحقیق شامل اساتید راهنما و مشاور، اعتبار ابزار مصاحبه را تایید کردند. همچنین، شرکت کنندگان صحت فرآیند کدگذاری را تایید نمودند. یافته های پژوهش نشان داد که عوامل اصلی بروز آزار (1) عوامل فردی (اعتماد نابجا، رابطه با غریبه ها، سادگی، استرس، تنهایی، پوشش نامناسب، بی توجهی به توصیه های والدین و وابستگی عاطفی) بوده است؛ و (2) عوامل خانوادگی (رابطه ضعیف با والدین، جدایی والدین، سختگیری والدین، مشغله مادر، بی توجهی والدین، نظارت ضعیف والدین، فرار از خانه و ترس از والدین). در مقایسه نتایج با پیشینه تحقیق، مقوله های فردی و خانوادگی برای پیشگیری از عوامل زمینه ای آزار جنسی. شناسایی شد.

    کلیدواژگان: کودکان و نوجوانان، آزار جنسی، عوامل زمینه ساز، فرد و خانواده
  • ایمان مصباح، اسماعیل صدری دمیرچی*، جعفر محمودی، مریم اعظمی صفحات 103-136

    خانواده در میان همه جوامع بشری به عنوان بنیادی ترین نهاد اجتماعی زیربنای جوامع و منشا فرهنگ ها و تاریخ بشر بوده است. پرداختن به این بنای مقدس بنیادین، همواره سبب اصلاح خانواده بزرگ انسانی و فروگذاری آن مایه دور شدن آدمی از زندگی سالم بوده است. هدف از پژوهش حاضر، شناسایی عوامل موثر بر بی وفایی زناشویی در فضای برخط با تحلیل پدیدارشناسانه شیوه زندگی بود. این پژوهش با رویکرد کیفی و به روش پدیدارشناسی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش، دربرگیرنده زوجین درخواست کننده طلاق، ارجاعی از دادگاه شهرستان مرند در سال 1401 بود. اندازه نمونه دربرگیرنده 14 نفر مشارکت کننده بود که با روش غیر احتمالی و هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش حاضر مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. داده‏ها به روش تحلیل درون مایه کدگذاری و تحلیل شدند. پس از کدگذاری مصاحبه ها و دسته بندی درون مایه ها، 4 درون مایه اصلی خانوادگی- پرورشی، فردی، زوجی و محیطی- اجتماعی به دست آمد. نتایج حاصل نشان داد چنان چه افراد در خانواده مبدا الگوی رفتاری مناسب و شیوه زندگی بالیده و متعهدانه و غیر مصرف گرا را نیاموخته و خود نیز در جهت کسب آن ها و نیز تشکیل هویت زوجی سالم کوشش نکنند، در محیط نامناسب مستعد بروز رفتار پیمان شکن خواهند بود.

    کلیدواژگان: بی وفایی زناشویی، فضای برخط، شیوه زندگی، پدیدارشناسی
  • سیده سیما اولیایی، یدالله قاسمی پور* صفحات 137-160

    سازوکار رابطه سبک های دل بستگی با بی رمقی زناشویی در پژوهش های پیشین مورد غفلت واقع شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش میانجی مهارت های ارتباطی در رابطه بین سبک های دل بستگی با بی رمقی زناشویی انجام شده است. روش پژوهش حاضر همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش همه افراد متاهل شهر همدان در سال 1399 بود. افراد نمونه بر اساس فرمول کوکران به تعداد 327 نفر متاهل به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های دل بستگی (Collins & Read, 1990)، مهارت های ارتباطی (Queendom, 2001) و بی رمقی زناشویی (Pines, 1996)، پاسخ دادند. به دلیل شیوع ویروس کرونا، پرسشنامه ها به صورت الکترونیکی تهیه شد و در گروه ها و کانال های شبکه های اجتماعی مجازی قرار داده شد. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS تجزیه وتحلیل شدند. نتایج همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر نشان داد سبک دل بستگی ایمن با مهارت ارتباطی (60/0=β)، سبک دل بستگی اضطرابی با مهارت ارتباطی (29/0-=β) مهارت ارتباطی با بی رمقی زناشویی (34/0=β)، سبک دل بستگی اجتنابی با بی رمقی زناشویی (99/0=β) و سبک دل بستگی اضطرابی با بی رمقی زناشویی (52/1=β) رابطه معنی داری داشتند (01/0> P). همچنین، یافته ها نشان داد مسیر غیرمستقیم سبک دل بستگی ایمن و اضطرابی با میانجی گری مهارت ارتباطی با بی رمقی زناشویی معنی دار است (01/0> P). از سوی دیگر اثر غیرمستقیم سبک دل بستگی اجتنابی با میانجی گری مهارت ارتباطی معنی دار نبود. نتایج نشان می دهد در یک رابطه زناشویی میزان مهارت ارتباطی هر یک از زوجین و نوع سبک دل بستگی که در افراد شکل گرفته، در بی رمقی زناشویی زندگی مشترکشان موثر است.

    کلیدواژگان: بی رمقی زناشویی، سبک دل بستگی، مهارت های ارتباطی
  • ندا قاسمی، فاطمه رضایی*، مسعود صادقی صفحات 161-192
    اختلال میل/ برانگیختگی جنسی در زنان متاهل از شایع ترین مشکلات جنسی و یک اختلال چندعاملی است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی مدل یکپارچه حساس به فرهنگ و مدل شناختی رفتاری بر عملکرد جنسی و کیفیت رابطه زناشویی زنان دچار این اختلال انجام شد. روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل زنان دچار اختلال میل/ برانگیختگی جنسی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اصفهان بودند که از میان آن ها تعداد 45 نفر به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و به صورت تصادفی در سه گروه گمارش شدند (هر گروه 15 نفر). آزمودنی های هر سه گروه در مرحله پیش آزمون با مقیاس های شاخص عملکرد جنسی زنان (Isidori and et al, 2010) و کیفیت روابط زوجین کوندی (Chonody and et al, 2018) مورد ارزیابی قرار گرفتند. سپس گروه های آزمایشی پژوهش تحت مداخله قرار گرفتند. پس از اتمام مداخله اعضای هر سه گروه دوباره با ابزار پژوهش مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره نشان داد که هر دو مداخله مدل یکپارچه حساس به فرهنگ و مدل شناختی رفتاری در مقایسه با افراد گروه کنترل شاهد تغییرات مثبت در پس آزمون عملکرد جنسی و کیفیت رابطه زناشویی بودند (05/0> p). در رابطه اعتبار آزمایی رقابتی مداخله ها نیز نتایج نشان داد که در عملکرد جنسی اثربخشی بیشتر به نفع مدل یکپارچه حساس به فرهنگ است اما در کیفیت رابطه زناشویی تفاوت معنی داری بین دو مداخله مشاهده نشد (05/0<p). با توجه به این نتایج می توان گفت که مدل یکپارچه حساس به فرهنگ اختلال میل/ برانگیختگی جنسی از اثربخشی لازم برخوردار است و می تواند به عنوان یک گزینه درمانی مناسب در کنار سایر الگوهای روان درمانی این اختلال مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اختلال میل- برانگیختگی جنسی مدل یکپارچه حساس به فرهنگ، مدل شناختی رفتاری، عملکرد جنسی، کیفیت رابطه زناشویی
  • محمدرضا حسینی، معصومه اسمعیلی*، سمیه کاظمیان صفحات 193-222
    گفتمان موجود در فضای خانواده و تحصیلی در ترغیب به مهاجرت موثر است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی گفتمان هایی در فضای خانوادگی و تحصیلی در شکل گیری تمایل به مهاجرت تاثیرگذارند، انجام شد. این مطالعه به روش کیفی با استفاده از نظریه زمینه ای سازه گرا صورت گرفت. جامعه آماری در این تحقیق شامل تمام افراد 19 تا 38 سال می شود که تمایل به مهاجرت دارند از میان این افراد نمونه گیری به صورت هدفمند و مصاحبه به صورت نیمه ساختاریافته انجام شد. نهایتا با تعداد 12 مشارکت کننده (8 زن و 4 مرد)، مصاحبه ها به اشباع رسید و از این تعداد با 7 نفر به شکل حضوری در محیط دانشگاه و در منزل مشارکت کننده مصاحبه صورت گرفت و با پنج نفر به شکل اینترنتی تصویری انجام شد. داده ها با کدگذاری در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی استخراج گردید، درمجموع 34 مفهوم در ارتباط با تاثیرگذاری گفتمان های موجود در فضای خانوادگی و تحصیلی در قالب 11 مفهوم محوری دسته بندی شد و درنهایت در سه حیطه کلی گفتمان زمینه ساز کلان، گفتمان های زمینه ساز میانی و گفتمان های زمینه ساز خرد طبقه بندی شدند. عامل مربوط به گفتمان زمینه ساز کلان شامل تبلیغات رسانه های جمعی، عوامل مربوط به گفتمان زمینه ساز میانی شامل ضعف ساختارهای علمی، فضای نامناسب سیاسی و مذهبی، مشکلات اجتماعی، فقدان عدالت، فقدان امکانات و تشویق و ترغیب اطرافیان و عوامل مربوط به گفتمان زمینه ساز خرد شامل گفتمان ناامیدی و تلف کردن عمر، گفتمان اهمیت پیشرفت و رشد شخصی، گفتمان عدم امنیت روانی و گفتمان جست وجوگری و تجربیات تازه شدند. نتایج به دست آمده نشان داد گفتمان ها در فضای خانوادگی و آموزشی نقش به سزایی در تغییر باورها و ارزش های افراد ایفا می کند؛ و این تاثیرات چه به شکل آگاهانه و یا نا آگاهانه موجب افزایش تمایل به مهاجرت می گردد.
    کلیدواژگان: مهاجرت، گفتمان خانوادگی، گفتمان تحصیلی
  • مرضیه ذوالفقاری کاهکش، مسعود شهبازی*، امین کرایی، زهرا علوی صفحات 223-250
    پژوهشگران، تعارضات زناشویی شدید را با سلامت پایین تر و گونه های بیماری ها مانند سرطان، قلبی و دردهای مزمن مرتبط دانسته اند و نتیجه گرفته اند که ناسازگاری زناشویی می تواند بنیادی برای آسیب پذیری های روان شناختی و بدنی زوجین ایجاد کند. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی برنامه آموزشی غنی سازی روابط زوجین مدل جانسون بر رفتارهای دل بستگی و ناخشنودی جنسی زوجین ناسازگار بود. طرح پژوهش، کارآزمایی از نوع پیش آزمون - پس آزمون - پیگیری با گروه گواه بود. جامعه پژوهش، همه زوجین ناسازگار مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهرستان اهواز بود که از این میان 30 زوج با روش نمونه گیری در دسترس، گزینش و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. گروه آزمایش تحت آموزشی غنی سازی روابط زوجین مدل جانسون در 8 جلسه 120 دقیقه ای قرار گرفتند. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش دربرگیرنده مقیاس سنجش رفتارهای دل بستگی در زوجین (Sandberg et al, 2012) و مقیاس خوشنودی جنسی زنان (Meston, Trapnell, 2005) بود. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری و تک متغیری تحلیل شد. برآیندها نشان داد که میان گروه آزمایش و گواه ازنظر رفتارهای دل بستگی (در دسترس بودن، پاسخگو بودن و درگیر بودن) و ناخشنودی جنسی تفاوت معنی داری وجود دارد. این اثربخشی تا مرحله پیگیری 3 ماهه نیز ماندگاری داشته است. برنامه آموزشی غنی سازی روابط زوجین مدل جانسون مایه بهبود دسترسی و پردازش دوباره واکنش های هیجانی اساسی در تعاملات زوج ها می شود. این فرایند به گسترش شیوه های دل بستگی امن تر، الگوی متفاوت همکنش زوج ها، همدلی زوج ها نسبت به تجارب یکدیگر و فراهم کردن الگوهای همکنشی تازه منتهی می شود.
    کلیدواژگان: برنامه آموزشی غنی سازی روابط زوجین مدل جانسون، رفتارهای دل بستگی، ناخشنودی جنسی، زوجین ناسازگار
  • مریم هرمزی، کیومرث فرح بخش*، مریم غلامزاده جفره صفحات 251-280
    پیوند زناشویی و تشکیل خانواده همچون قدیمی‏ترین نهادهای زندگی بشر از دیرباز موردتوجه متفکرین علوم اجتماعی، علوم اخلاقی، علمای مذهبی و سایر دانشمندان بوده است. در همین راستا شناسایی عوامل موثر در تشکیل و یا تخریب این بنیان اهمیتی بی بدیل دارد. لذا هدف از پژوهش حاضر  بررسی نقش خانواده اصلی  در ازدواج نافرجام فرزندان با رویکرد کیفی بود. شرکت‎کنندگان 20 نفر از زنان و مردان ایرانی (10 زوج) دارای تجربه زندگی مشترک با همسر به روش نمونه گیری هدفمند با بیشترین گوناگونی انتخاب شدند. داده‏ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختار یافته، با پرسیدن پرسش های باز درباره اهداف پژوهش گردآوری شد. داده ها با روش تحلیل درون مایه کیفی سنتی تحلیل شد. بر پایه برآیندها، شرکت‎کنندگان در پژوهش 5 کد اصلی (عوامل شکل گیری ازدواج نامناسب، کارکردهای خانواده اصلی، تجربیات دوران کودکی، نقش اساسی مادر برای فرزند، ویژگی های اخلاقی و فردی) از مصاحبه ها استخراج شد. بررسی مفاهیم مرتبط با ازدواج نافرجام و توجه به بافت خانوادگی و اثرات گسترده ی آن به مراکز و سازمان های خانواده محور پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: خانواده اصلی، ازدواج نافرجام، فرزندان، پژوهش کیفی
|
  • Fatemeh Bagherifar, Seyed Ali Kimiaei *, Amir Amin Yazdi, Belan Salehi Pages 1-24
    Background
    One of the vital aspects of a marital system is the satisfaction that spouses feel and experience in their relationship and having a healthy family requires a couple's adjustment and satisfaction with each other.
    Objective
    This study aimed to investigate the effectiveness of integrative systemic couple therapy on improving marital intimacy and coping styles of marital distress.
    Method
    The survey research method was a Semi-experimental type with a pretest, posttest design, and a control group. The study population was made up of couples who were referred to the counseling center of Maheban Al-Reza Charity Institute in Mashhad in 2018, 24 of them were selected purposefully, and after controlling the entrance and exit criteria, they were randomly replaced into two groups of 12-couples (experimental and control group). The measurement tools were Bagarozzi 2001 Marital Intimacy Questionnaire and Bodenmann 2005 Marital Coping Styles Questionnaire. Sessions based on integrated systemic couple therapy were also presented to the experimental group during 8 sessions of 90 minutes. To check the hypotheses, multivariate covariance was used in SPSS software.
    Findings
    Results showed that marital intimacy and stress coping styles have improved with the effect of 81% and 68% in couples, respectively.
    Conclusion
    the results of the research indicate the effectiveness of Feldman's systemic-integrative couple therapy on increasing emotional intimacy, spiritual intimacy as well as social intimacy and styles of coping with negative, common, and communication stress in couples.
    Keywords: Marital Intimacy, stress coping styles, integrative systematic couple therapy
  • Shahla Ghorbani, Mokhtar Arefi *, Karim Afsharinia Pages 25-60
    Background
    Family as a group is a social unit that is formed based on marriage and marital life. One of the factors affecting the survival, durability, and growth of the family is healthy relationships based on compatibility and understanding between members, especially husband, and wife.
    Objective
    The present research was carried out to compare the effectiveness of behavioral and solution-focused couple therapy on marital conflicts, sexual intimacy, marital harmony, and disharmony.
    Method
    The sample population of this research includes all teachers with marital conflicts who referred to two centers of Omid and Peyvand in the 3rd district of Kermanshah city in the first quarter of 2018, who were 128 persons. 60 of these people, as a statistical sample; were selected by convenience sampling method and randomly assigned to two test groups and one control group including 20 people. Data was collected using the Enrich marital satisfaction scale and the scale of marital harmony and disharmony by (Xu & Lai, 2004). Then the couples of the 2 experimental groups participated in 8 sessions with 1.5 hours of couple’s therapy and solution-focused sessions in groups. The results were analyzed using multivariate analysis of covariance and Bonferroni post hoc test in SPSS software version 24.
    Findings
    The results showed that behavioral couple therapy, compared to solution-focused couple therapy (P≥0.001), is effective to reduce marital conflicts, and increase sexual intimacy, and marital harmony and disharmony.
    Conclusion
    Behavioral couple therapy training programs, whether after the training or during the three-month follow-up period after the training, are effective in resolving conflicts, sexual intimacy, marital harmony, and disharmony of couples; Therefore, it is suggested to marriage counselors simultaneously use behavioral and solution-focused couple therapy in interventions for couples who have chronic marital conflicts and marital intimacy problems.
    Keywords: Marital Conflicts, behavioral couple therapy, solution-based couple therapy, sexual intimacy, marital harmony, disharmony
  • Zahra Mohammadi, Khodabakhsh Ahmadi *, Mahmoud Goudarzi, Hamzeh Ahmadian, Seyed Mehdi Saberi Pages 62-102
    Background

    Due to the sensitivity of childhood and adolescence, it is necessary to study the underlying factors to prevent psychological and social harm, such as the sexual abuse of children and adolescents.

    Objective

    This study aimed to investigate the lived experience of children and adolescents about individual and family factors that underlie sexual abuse.

    Method

    The approach of the present study was qualitative. Its strategy was phenomenological. A targeted sampling of critical cases, 15 children and adolescent victims have chosen who experienced sexual harassment and abuse and were referred to the Legal Medicine Center in Tehran, was completed based on theoretical saturation. The data collection process was during 2019. The data collection tool was a semi-structured interview. It was audio-recorded, and the content was converted into text. Then, the data were as concepts and categories. The research team, including the researcher, supervisors, and consultants, confirmed the validity of the interview tool. Also, the Participants confirmed the correctness of the coding process.

    Findings

    Research Findings showed that the main factors in the occurrence of abuse were (1) individual factors (misplaced trust, relationship with strangers, simplicity, stress, loneliness, inappropriate coverage, disregard for parental advice, and emotional dependence); And (2) family factors (poor relationship with parents, parental separation, parental strictness, busy motherhood, inconsideration by parents, poor parental supervision, running away from home, and fear of parents).

    Conclusion

    individual and family categories and comparing the results with the research background, identifying to prevent the underlying cause of sexual abuse.

    Keywords: Children, Adolescents, Sexual Abuse, underlying factors, Individual, Family
  • Iman Mesbah, Esmaeil Sadri Damirchi *, Jafar Mahmoudi, Maryam Azami Pages 103-136
    Background

    Family in all human societies, has been considered as the basic social institution and community infrastructure and the source of human cultural history. Addressing this fundamental and sacred structure has always modified the large family of humans, whereas human negligence regarding this concept leads them away from reality.

    Objective

    This study aimed to identify the factors affecting marital infidelity in cyberspace by phenomenological analysis of lifestyle.

    Method

    This research was conducted with a qualitative approach and phenomenological method. The statistical population of the research included couples applying for divorce referred by the court in Marand City in 2022. The sample size consisted of 14 participants who were selected by non-probability and purposeful methods. The instrument of the present study was a semi-structured interview. The data was coded and analyzed by the thematic analysis method.

    Findings

    After coding the interviews and categorizing the topics, 4 main themes were family-educational, individual, couple, and environmental-social.

    Conclusion

    The results showed that if individuals in the family of origin do not acquire the appropriate behavior pattern and adults committee the non-consuming lifestyle and do not try to acquire them and form a healthy couple identity, they will be prone to breach of contract in inappropriate environments.

    Keywords: Cyberspace, lifestyle, marital infidelity, Phenomenology
  • Seyyedeh Sima Olyaei, Yadollah Ghasemipour * Pages 137-160
    Background

    The mechanism in which attachment styles relate to marital burnout has not been taken into account in past research.

    Objective

    The present study aimed to investigate the mediating role of communication skills in the relationship between attachment styles and marital burnout.

    Method

    The method of the present study was correlational and structural equation modeling. The population of the study was all married people living in Hamedan City in 2020. Using the convenience sampling method, 327 married people were selected based on Cochran's formula. The sample group filled out a questionnaire consisting of the Revised Adult Attachment Scale Collins & Reed (1990), Queendom’s Communication Skills Scale Jerabek (2004), and the Marital Boredom Scale Pines (1996). Because of the Coronavirus outburst, the questionnaire was created electronically and posted on virtual social networks. Using Pearson correlation statistics and path analysis, data were analyzed by SPSS-24 and AMOS-24.

    Findings

    Results showed there were significant relationships (P<0.01) between secure attachment style and communication skills (β= 0.6), anxious attachment style and communication skills (β= -0.29), communication skills and marital burnout (β= 0.34), avoidant attachment style and marital burnout (β= 0.99), anxious attachment style and marital burnout (β= 1.52). Results also showed that in the indirect path, secure (β= 0.20) and anxious (β= -0.10) attachment styles were mediated significantly (P<0.01) through communication skills. But the indirect effect of avoidant attachment style was not significantly mediated by communication skills.

    Conclusion

    The results indicate that in a marital relationship, secure and anxious styles of attachment form and boost the communication skills of the couples influencing their marital burnout.

    Keywords: attachment style, communication skill, Marital Burnout
  • Neda Ghasemi, Fatemeh Rezaei *, Masude Sadeghi Pages 161-192
    Background
    Female Sexual Interest-Arousal Disorder is one of the most common sexual problems in women and a multifactorial disorder.
    Objective
    This study aimed to compare the effectiveness of the newly developed treatment of female sexual interest-arousal disorder and cognitive-behavioral therapy (CBT) on sexual function and the quality of the marital relationship of women with female sexual interest-arousal disorder.
    Method
    The research method was experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included women with female sexual interest-arousal disorder referred to counseling centers in Isfahan, from which 45 people were selected by purposive sampling and randomly assigned to three groups (15 people in each group). Subjects of all three groups were evaluated in the pre-test stage with scales. Then the experimental groups underwent an 8-session weekly intervention and the control group did not receive any intervention. At the end of the intervention sessions, the members of all three groups were re-evaluated with research tools. The female Sexual Function Index Scale (Isidori, Pozza, Esposito, Giugliano, Morano, et al, 2010) and relationship Quality Scale(Chonody, Gabb, Killian &Dunk-West,2018)were the instruments in this study.
    Findings
    The results of multivariate analysis of covariance showed that both interventions affect therapeutic goals and the experimental groups witnessed positive changes in the post-test of sexual function and quality of marital relationship compared to the control group. Regarding the competitive validation of the interventions, the results showed that in the sexual function, the effectiveness is more in favor of the psychotherapy protocol of female sexual interest-arousal disorder (P<0.05), but no significant difference was observed between the two interventions in the quality of the marital relationship(P>0.05). Conclusion According to these results, it can be said that the psychotherapy protocol for the female sexual interest-arousal disorder has the necessary effectiveness in modulating the symptoms of this disorder and can be used as a suitable treatment option along with other psychotherapy models for this disorder.
    Keywords: female sexual interest, arousal disorder, culture-sensitive integrated model treatment, Cognitive Behavioral Therapy, sexual Function, quality of couple’s relationships
  • Mohammadreza Hosseini, Masoumeh Esmaeili *, Somaye Kazemian Pages 193-222
    Background
    The discourse in the family and academic environment is effective in persuading immigration.
    Objective
    The present study was conducted with the aim of what discourses in the family and educational environment influence the formation of the desire to migrate.
    Method
    This study was conducted using a qualitative method using the structuralist grounded theory. The statistical population in this research includes all people aged 19 to 38 with the desire to migrate, among these people, purposeful sampling and semi-structured interviews were conducted. Finally, with the number of 12 participants (8 women and 4 men), the interviews reached saturation, and 7 of them were interviewed face-to-face in the university environment and the participant's home, and five people were interviewed online. the data was extracted by coding in three stages: open coding, central coding, and selective coding, a total of 34 concepts related to the impact of discourses in the family and educational environment were extracted.
    Findings
    This was categorized in the form of 11 central concepts, and finally three general areas of macro-contextual discourse, intermediate contextual discourses, and micro-contextual discourses were classified. Factors related to macro-contextual discourse include mass media advertising, intermediate contextual factors including weak scientific structures, inappropriate political and religious atmosphere, social problems, lack of justice, lack of facilities and encouragement and persuasion of those around and factors related to The underlying discourse of wisdom included the discourse of despair and loss of life, the discourse of the importance of personal progress and growth, the discourse of psychological insecurity, and the discourse of search and new experiences.
    Conclusion
    The results showed that discourses in the family and educational environment play an important role in changing the beliefs and values ​​of individuals. And these effects, whether consciously or unconsciously, increase the desire to migrate.
    Keywords: migration, family discourse, educational discourse
  • Marzieh Zolfaghari Kahkesh, Masoud Shahbazi *, Amin Koraei, Zahra Alavi Pages 223-250
    Background
    Researchers have found severe marital conflicts to be related to lower health and various diseases such as cancer, cardio, and chronic pains and concluded that marital maladjustment can bring about psychological and physical vulnerabilities among couples. The main focus of Johnson’s Model of Couple’s Enrichment Training Program is on understanding love, needs, and emotions, examining and controlling couples’ negative patterns, and developing positive, loving bonds.
    Objective
    The current research aimed to examine the effectiveness of the Johnson model couple’s enrichment training program on attachment behaviors and sexual dissatisfaction in maladapted couples referred to counseling centers in Ahvaz.
    Method
    The research design was experimental with pre-test-post-test-follow-up and control group. The research population was all maladjusted couples who were referred to counseling centers in Ahvaz among whom 30 couples were recruited using the available sampling method and randomly assigned to experimental and control groups (15 couples in each group). The experimental group received 8 120-minute long sessions of enriching the relationships of Johnson couples. The instruments for collecting the data were the Scale of Couples 'Attachment Behaviours (Sandberg et al, 2012) and the Women's Sexual Satisfaction Scale (Meston, Trapnell, 2005). Data were analyzed by multivariate and univariate analysis of covariance.
    Findings
    The results showed that there were significant differences between the experimental and control groups in terms of attachment behaviors (accessibility, responsiveness, and engagement) and sexual dissatisfaction. This effectiveness was continuing in the 3-month follow-up.
    Conclusion
    The Johnson Model Couple Enrichment (HMT) training program improves access to and reprocessing of core emotional responses in couples' interactions.
    Keywords: Johnson model couple enrichment, attachment behavior, sexual dissatisfaction, maladapted couples
  • Maryam Hormozi, Kiumars Farahbakhsh *, Maryam Gholamzadeh Jofreh Pages 251-280
    Background
    Marriage and family formation as the oldest institutions of human life have long been the focus of thinkers of social sciences, moral sciences, religious scholars, and other scientists. In this regard, identifying the effective factors in the formation or destruction of this foundation is of great importance.
    Objective
    Therefore, the purpose of this research was to investigate the role of the main family in the unsuccessful marriage of children with a qualitative approach.
    Method
    The participants were 20 Iranian men and women (10 couples) who had the experience of cohabiting with their spouses using a targeted sampling method with the greatest diversity. Data were collected through semi-structured interviews by asking open questions about the research objectives. The data were analyzed using the traditional qualitative thematic analysis method.
    Findings
    Based on the results, 5 main codes (factors of the formation of inappropriate marriage, main family functions, childhood experiences, mother's basic role for the child, and moral and personal characteristics) were extracted from the interviews.
    Conclusion
    Examining the concepts related to a failed marriage and paying attention to the family structure and its wide-ranging effects are suggested for family-oriented centers and organizations.
    Keywords: original family, failed marriage, Children, qualitative research