فهرست مطالب

مجله روانشناسی نظامی
پیاپی 53 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدحسن زمانی زرگر*، رضا عبدی صفحات 11-29

    شکایات جسمانی دانشجویان شاهد و ایثارگر علاوه بر اینکه می تواند پیامدهای منفی متعددی داشته باشد می تواند در نتیجه برخی عوامل شخصیتی و هیجانی تاثیرات مخربی داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف مدل یابی معادلات ساختاری ارتباط روان رنجورخویی با شکایات جسمانی مبتنی بر میانجی گری حساسیت اضطرابی دانشجویان شاهد و ایثارگر انجام گرفت. پژوهش حاضر همبستگی از نوع مد ل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش دانشجویان شاهد و ایثارگر دانشگاه های آزاد اسلامی در شهر تبریز و مرند بودند که 258 نفر (134 پسر و 124 دختر) از آنها به صورت نمونه گیری دردسترس به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و به پرسشنامه شکایات جسمانی (گییرک و همکاران، 2014)، پرسشنامه روان رنجورخویی (کاستا و مک کرا، 1992) و پرسشنامه حساسیت اضطرابی (تیلور و کاکس، 1998) پاسخ دادند. تحلیل داده از طریق مدل یابی معادلات ساختاری با نرم افزار اسمارت pls انجام گرفت. نتایج نشان داد بین روان رنجورخویی با حساسیت اضطرابی (38/0) و شکایات جسمانی (80/0) و حساسیت اضطرابی با شکایات جسمانی (19/0) رابطه معنی داری وجود داشت (01/0>P). همچنین نقش میانجی حساسیت اضطرابی بین مسیر روان رنجورخویی با شکایات جسمانی (076/0) در حد معنی داری قرار داشت (01/0>P). با توجه به نتایج پیشنهاد می شود در مراکز دانشگاهی، وجود حساسیت اضطرابی و سطح بالای روان رنجورخویی در بررسی شکایات جسمانی دانشجویان مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: روان رنجورخویی، شکایات جسمانی، حساسیت اضطرابی، دانشجویان
  • مسعود حامدی، حسن پاشا شریفی*، مرجان جعفری روشن صفحات 31-49

    کیفیت و اثربخشی عملکرد سازمان ها، عامل تعیین کننده و حیاتی تحقق برنامه های توسعه و رفاه آن سازمان است. اجرای موفقیت آمیز عملکرد سازمانی نیازمند شناخت علل موثر در آن است. هدف پژوهش حاضر تعیین نقش صفات شخصیت و درگیری شغلی در عملکرد سازمانی در بین کارکنان نیروی انتظامی شهر تهران بود. مطالعه حاضر به روش توصیفی- همبستگی انجام شد. جامعه آماری شامل تمام کارکنان نیروی انتظامی شهر تهران در سال 1399 که از بین آنها 130 نفر به صورت در تصادفی انتخاب شدند. در این مطالعه از پرسشنامه جمعیت شناختی، " مقیاس عملکرد شغلی، پرسشنامه درگیری شغلی و پرسشنامه تجدید نظر شده صفات استفاده شد. روایی محتوا به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه ها بررسی شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار اس پی اس اس نسخه 25 و Smart PLS نسخه 3/3 و روش تحلیل مسیر استفاده شد. اثر مستقیم مسیولیت پذیری بر درگیری شغلی کارکنان معنادار بود. اثر مستقیم درگیری شغلی بر عملکرد شغلی کارکنان معنادار بود. اثر غیر مستقیم روان رنجوری، برون گرایی، توافق پذیری، انعطاف پذیری و مسیولیت پذیری با میانجی گری درگیری شغلی بر عملکرد شغلی معنادار نبود.

    کلیدواژگان: صفات شخصیت، درگیری شغلی، عملکرد شغلی، کارکنان نیروی انتظامی
  • فروزان ضرابیان، معصومه منصوری نصرآباد* صفحات 51-76
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مدل ارتباطی جهت گیری مذهبی، هوش اخلاقی، مسیولیت پذیری، همدلی، نوع دوستی و بخشودگی بین فردی دانش آموزان آموزش از راه دور در مناطق نظامی نشین تهران انجام شد.

    روش

    جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان آموزش از راه دور (آموزش مجازی) در محلات نظامی نشین شهر تهران در سال تحصیلی 1400 تشکیل داد و دامنه ی سنی آزمودنی ها از 15 تا 17 است. نمونه پژوهش تعداد 264 نفر از دانش آموزان به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و به ابزار پژوهش پاسخ دادند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های جهت گیری مذهبی، هوش اخلاقی، مسیولیت پذیری، همدلی، نوع دوستی و بخشودگی بود. داده ها پس از جمع آوری با روش آماری همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر و با نرم افزار SPSS25 و AMOS24 مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد اثرمستقیم مذهب درونی (31/0=β)، هوش اخلاقی (23/0=β)، نوع دوستی (11/0=β) و همدلی (14/0=β) بر بخشودگی مورد تایید قرار گرفت (01/0<p)، اما این جهت گیری مذهبی بیرونی و مسیولیت پذیری بر بخشودگی اثر مستقیمی نداشت. (05/0<p).همچنین همچنین نقش میانجیگری همدلی، مسیولیت پذیری و نوع دوستی در رابطه ی بین مولفه جهت گیری مذهبی و هوش اخلاقی بر بخشودگی معنی دار است.(01/0<p).

    نتایج

    مدل پژوهش حاضر مبنی بر بررسی نقش همدلی، مسیولیت پذیری و نوع دوستی در رابطه ی بین مولفه جهت گیری مذهبی و هوش اخلاقی بر بخشودگی از برازش مطلوب برخوردار است و جهت گیری مذهبی و هوش اخلاقی بر بخشودگی اثر مستقیم و غیرمستقیم دارند.

    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، هوش اخلاقی، مسئولیت پذیری، همدلی، بخشودگی
  • مصطفی مقدس شرق*، زینت نیک آئین، فرشاد تجاری صفحات 77-100

    هدف از پژوهش حاضر بررسی برازش مدل ارایه شده در زمینه ارتباط علی نگرش دینی با اثربخشی سازمانی با نقش میانجی عدالت سازمانی، اعتماد سازمانی و رضایت شغلی در مدیران ورزش نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران بود.روش شناسی: پژوهش حاضر از نوع توصیفی و ارتباط علی (معادله ساختاری) بود. جامعه آماری شامل، مدیران ورزش سازمان های نیروهای مسلح، به تعداد (N= 560) نفربود. تعداد نمونه ها (n=234) نفر و به روش نمونه گیری تصادفی طبقاتی، به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیدند. برای سنجش واندازه گیری نگرش دینی از پرسشنامه نگرش دینی گلاک و استارک ، ابعاد عدالت سازمانی از پرسشنامه عدالت سازمانی نیهوف و مورمن ، اعتماد سازمانی از پرسشنامه اعتماد سازمانی الونن و همکاران و رضایت شغلی از پرسشنامه رضایت شغلی مینه سوتا (MSQ) استفاده گردید.برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار های AMOS 23 و SPSS 23 استفاده شد.با توجه به مشخصه های تکوینی برازندگی مدل و شاخص های بدست آمده معلوم شد برازش مدل در سطح مطلوبی قرار دارد در نتیجه مدل مفهومی پیش بینی شده تایید گردید.برخورداری از اعتقادات مذهبی انسان را برای کار و فعالیت توام با ایثار و فداکاری برمی انگیزاند در نتیجه وجود نگرش دینی ، باعث افزایش اثر بخشی در سازمان می گردد. بدین معنا که تقویت مبانی اعتقادی و نگرش های دینی افراد می تواند به گسترش عدالت و اعتماد در سازمان کمک نماید که این تقویت ها می تواند به صورت مثبت و مستقیم منجر به افزایش اثر بخشی در سازمان گردد.

    کلیدواژگان: نگرش دینی، اثربخشی سازمانی، عدالت سازمانی، اعتماد سازمانی، رضایت شغلی
  • امیر کرمی*، محمد شاه محمدی صفحات 101-116

    بازنشستگان نیروهای مسلح با توجه به شغلی که داشته اند نیازمند توجه دقیقی به عوامل مرتبط با سلامت روان از جمله شادکامی دارند. هدف پژوهش حاضر پیش بینی شادکامی در بازنشستگان نیروهای مسلح براساس تحمل ابهام و بهزیستی معنوی بود. روش این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه بازنشستگان نیروهای مسلح شهر مشهد و تهران در سال 1399-1400 بود. حجم نمونه براساس جدول کرجسی و مورگان برای جوامع با حجم زیاد 384 نفر برآورد شد ولی برای اطمینان بیشتر در نهایت 400 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای از بین بازنشستگان نیروهای مسلح شهر مشهد و تهران انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه های تحمل ابهام نوع دو مک لین (2009)، بهزیستی معنوی کرمی (1401) و شادکامی آکسفورد (1989) بود. اطلاعات حاصل از پرسشنامه ها با استفاده از شاخص های توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که تحمل ابهام و بهزیستی معنوی با شادکامی در بازنشستگان نیروهای مسلح رابطه مثبت معناداری دارند (01/0> P). نتایج تحلیل رگرسیون نشانگر آن بود که در بین متغیرهای پیش بینی کننده شادکامی در بازنشستگان نیروهای مسلح، ابتدا بهزیستی معنوی و سپس تحمل ابهام پیش بین معناداری بودند (01/0<p). این نتایج نشان می دهند که بهزیستی معنوی و تحمل ابهام می توانند از عوامل مهم در شادکامی بازنشستگان نیروهای مسلح باشند.

    کلیدواژگان: شادکامی، تحمل ابهام، بهزیستی معنوی، بازنشستگان نیروهای مسلح
  • حمید آروند*، احدالله انگزی، محمد حیاتی صفحات 117-150
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف طراحی، تدوین و ارزیابی اثربخشی بسته مداخلات شناختی رفتاری برای ارتقاء تاب آوری شناختی دانشجویان یک دانشگاه نظامی اجرا گردید.

    روش

    روش پژوهش مورد استفاده، آمیخته با رویکرد اکتشافی متوالی است. بدین ترتیب که در مرحله کیفی با استفاده از روش فراترکیب، عوامل ارتقاء تاب آوری شناختی استخراج گردید و سپس در مرحله کمی، اثربخشی بسته مداخلات شناختی استخراج شده با استفاده از روش شبه آزمایشی در قالب طرح پیش آزمون و پس آزمون با یک گروه کنترل مورد ارزیابی قرار گرفت. در این مرحله، جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه نظامی مورد مطالعه است و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج فراترکیب، عوامل ارتقاء تاب آوری شناختی در پنج مولفه شامل سبک رهبری مسیر-هدف در فرماندهی ماموریت، مدیریت استعداد، آموزش نظامی منطبق بر واقعیت میدان رزم، آموزش شناختی و فرهنگ و جو یگانی مثبت بدست آمد. سپس در مرحله آزمایش، تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که پس از اجرای مداخله، بین میانگین های نمرات پس آزمون در دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد و در سطح معنی داری کمتر از 05/0، بین نمرات تاب آوری کل آزمایش با نمرات تاب آوری در گروه کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد. د

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های تحقیق، می توان نتیجه گرفت که تاب آوری شناختی کارکنان ماهیتی آموزش پذیر و پویا دارد و ارایه برنامه عمل شناختی جامع و مدون برآمده از دستاوردهای پژوهش حاضر، می تواند بر ارتقاء تاب آوری شناختی کارکنان نیروهای نظامی موثر و نافع واقع گردد.

    کلیدواژگان: تاب آوری شناختی، ذهن، استرس، جنگ های هیبریدی
  • امین کرایی*، پریسا پیرساقی صفحات 151-172

    کیفیت روابط زناشویی به واسطه ی نقش مهمی که بر سلامت روانشناختی زوج ها دارد، مورد توجه متخصصان بهداشت روانی قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر تعیین نقش تعارضات زناشویی، تاب آوری و مولفه های ساختار توزیع قدرت در خانواده در پیش بینی کیفیت زناشویی زنان دارای همسر نظامی بود. جامعه ی مورد پژوهش زنان دارای همسر نظامی رسمی یکی از سازمان های نظامی مستقر در استان خوزستان بود که نمونه ای شامل 188 زن به روش نمونه گیری تصادفی ساده (94 نفر کیفیت زناشویی بالا و 94 نفر کیفیت زناشویی پایین) انتخاب شدند. پژوهش حاضر یک پژوهش همبستگی از نوع پیش بینی است که با هدف پیش بینی عضویت گروهی و دستیابی به معادله ی تشخیصی (ممیز) طراحی شده است. برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و تحلیل تشخیصی استفاده شد. شرکت کنندگان، پرسشنامه تعارضات زناشویی (ثنایی ذاکر، 1387)، مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون (2003)، پرسشنامه توزیع قدرت خانوده مهدوی و صبوری خسروشاهی (1382) و شاخص کیفیت زناشویی نورتون (1983) را پاسخ دادند. نتایج به دست آمده با روش تحلیل تشخیصی همزمان، پیش بینی کیفیت زناشویی بر اساس تعارضات زناشویی، تاب آوری و ساختار توزیع قدرت در خانواده (مولفه های شیوه های اعمال قدرت، ساختار قدرت و حوزه و قلمرو قدرت) را تایید کرد. همچنین، نتایج تحلیل تشخیصی با روش گام به گام نشان داد که هر 5 متغیر و به ترتیب شیوه های اعمال قدرت، تعارضات زناشویی، ساختار قدرت، حوزه و قلمرو قدرت و تاب آوری قوی ترین پیش بین های کیفیت زناشویی بالا و پایین زنان هستند (05/0>p). بر اساس یافته های به دست آمده می توان نتیجه گرفت که این متغیرها نقش مهمی در کیفیت زناشویی زنان دارای همسر نظامی دارد.

    کلیدواژگان: تعارضات زناشویی، تاب آوری، ساختار توزیع قدرت در خانواده، کیفیت زناشویی، زنان دارای همسر نظامی
  • حسین واحدی*، علی اقبالی صفحات 173-191

    وقوع جنگ ازجمله عواملی است که می تواند منجر به اختلال استرس پس از سانحه شود. پژوهش حاضر باهدف تعیین نقش نگرش معنوی و تاب آوری در پیش بینی رضایت زناشویی همسران جانبازان مبتلابه اختلال استرس پس از سانحه در استان آذربایجان شرقی انجام شد. روش تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی است و از جامعه آماری تحقیق شامل همسران جانبازان مبتلابه اختلال استرس پس از سانحه استان آذربایجان شرقی بر اساس روش نمونه گیری در دسترس 120 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. آزمودنی ها به ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه های نگرش معنوی شهیدی و فرجی، تاب آوری کانور ودیویدسون، رضایت زناشویی انریچ پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که مولفه های نگرش به معنویت و مولفه های تاب آوری با رضایت زناشویی همبستگی معناداری دارند. نگرش به معنویت و تاب آوری 42 درصد تغییرات را در رضایت زناشویی پیش بینی می کنند. از بین مولفه های نگرش به معنویت، توانمندی معنوی و از بین مولفه های تاب آوری، تاثیرات معنوی، پذیرش مثبت تغییر، کنترل ادراک شده می توانند رضایت زناشویی را پیش بینی کنند. قدرت پیش بینی سایر متغیرها (نگرش معنوی، اعتماد به غرایز و احساس شایستگی) معنی دار نیست. نتایج این تحقیق لزوم انجام مداخلات در راستای ارتقای تاب آوری و نگرش به معنویت را برای بهبود رضایت زناشویی در همسران جانبازان اختلال استرس پس از سانحه خاطرنشان می سازد.

    کلیدواژگان: نگرش به معنویت، تاب آوری، رضایت زناشویی، اختلال استرس پس از سانحه
  • معراج درخشان، عباسعلی سلیمانی خشاب*، داود فتحی، محسن علیزاده صفحات 193-212

    هدف:

     از پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه گری شناخت اجتماعی در ارتباط میان باور های هوشی و فرسودگی تحصیلی بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع تحقیقات توصیفی و طرح همبستگی و تحلیل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان مدارس شاهد و ایثارگر شهر شیراز در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل دادند که از این میان تعداد 205 نفر (118 دختر و 87 پسر) به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه-های شناخت اجتماعی، فرسودگی تحصیلی و باور های هوشی استفاده شد. برای روایی مقیاس ها از تحلیل عامل تاییدی با نرم افزار AMOS و برای پایایی از آلفای کرانباخ استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها بیانگر تاثیر مستقیم و غیرمستقیم باور افزایشی هوش بر فرسودگی تحصیلی بود. اما باور ذاتی هوش تنها رابطه مستقیم با فرسودگی تحصیلی داشت.

    نتیجه گیری

    به طور کلی می-توان نتیجه گرفت که شناخت اجتماعی متغیری مهم در بررسی رابطه باورهای هوشی و فرسودگی تحصیلی است.

    کلیدواژگان: باور های هوشی، شناخت اجتماعی، فرسودگی تحصیلی
  • روح الله دشتی اصفهانی، ابوطالب سعادتی شامیر*، لیلا کاشانی وحید، بیتا نصرالهی صفحات 213-236
    مقدمه و هدف

    توانایی پیش بینی موقعیت ها و نیازهای آینده که به عنوان شناخت آینده نگر شناخته می شود، مهارت مهمی است که کودکان برای عملکرد و برنامه ریزی موفق روزانه، بایستی در آن رشد کنند. پژهش حاضر با هدف هنجاریابی پرسشنامه تفکر آینده نگر کودکان در شهرک های نطامی شرق تهران صورت گرفته است. این پرسشنامه دارای 44 ماده و در سال 2020 توسط Mahy و Mazachowsky ساخته شده است.

    روش کار

    پژوهش حاضر، از نوع غیر آزمایشی است که در چارچوب یک طرح تحقیق توصیفی- تحلیلی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش کودکان مهد کودک های شهرک های مسکونی لشگری و کشوری در اصفهان در سال 1400 بود که به روش نمونه گیری در دسترس، نمونه ای به حجم 200 نفرانتخاب گردید. اعتبار، پایایی و ساختار پرسشنامه با روش های آماری تحلیل عاملی تاییدی و اکتشافی، آلفای کرونباخ و ضریب باز آزمون در نرم افزار SPSS تحلیل شدند.

    یافته ها

    در این پژوهش پایایی به روش همسانی درونی برابر 89/. و ضریب بازآزمایی با فاصله سه هفته ای برابر 84/. به دست آمد. در تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی مرتبه دوم، ساختار مقیاس و هر 5 خرده مقیاس آزمون به همراه بارهای عاملی معنادار آن، به تایید رسیدند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد پرسشنامه CFTQ از روایی، پایایی و ساختار مناسبی برخوردار می باشد.

    کلیدواژگان: تفکر آینده نگر، دوراندیشی رویدادی، حافظه آینده نگر، پایایی، اعتبار
|
  • MohammadHassan Zamani Zargar *, Reza Abdi Pages 11-29

    Students' physical complaints, in addition to having several negative consequences, can have devastating effects as a result of some personality and emotional factors. The aim of this study was to structural equation modeling of the relationship between neuroticism and physical complaints based on mediation of anxiety sensitivity in witness and veteran students. The present study was a correlation model of structural equation modeling. The statistical population of the research was the students of Islamic Azad Universities in Tabriz and Marand, of which 258 people (134 boys and 124 girls) were selected as a statistical sample using the available sampling method, and they were asked the questionnaire of physical complaints (Gierek et al. 2014), neuroticism questionnaire (Costa and McCrae, 1992) and anxiety sensitivity questionnaire (Taylor and Cox, 1998) answered. The results showed that there was a significant relationship between neuroticism with anxiety sensitivity (0.38) and physical complaints (0.80) and anxiety sensitivity with physical complaints (0.19) (P <0.01). Also, the mediating role of anxiety sensitivity between the neuroticism pathway with physical complaints (0.076) was significant (P <0.01). According to the results, it is suggested that in academic centers, the presence of anxiety sensitivity and high level of neuroticism in the study of physical complaints in witness and veteran students.

    Keywords: Neuroticism, Physical complaints, anxiety sensitivity, students
  • Masoud Hamedi, Hassan Pasha Sharifi *, Marjan Jafari Roshan Pages 31-49

    The quality and effectiveness of the organizations' performance is a vital factor in the realization of development and welfare plans of the organizations. Successful implementation of job performance requires the recognition of the effective factors. The objective of the present study was to investigate the roles of personality traits and job involvement in the job performance of the NAJA staff in Tehran city staff.This study was descriptive-correlational. The statistical population included all NAJA, municipal working in Tehran in 2021. From among the population, 130 individuals were selected through random sampling method. The instruments included Demographic questionnaire, Job Performance questionnaire, Job Involvement questionnaire, and revised NEO Personality Inventory. Content validity was examined through the qualitative method. In addition, the reliability of the questionnaires was examined through the internal consistency method using Cronbach's alpha coefficient. In order to analyze the data, SPSS software (version 25) and Smart PLS software (version 3.3) and path analysis were used.The direct effect of conscientiousness on the staff’s job involvement was significant. Moreover, the direct effects of conscientiousness and job involvement on the staff’s job performance were significant. In addition, the indirect effects of extraversion, agreeableness, and conscientiousness on job performance (through the mediation of job involvement) were not significant

    Keywords: personality traits, Job involvement, Job performance, NAJA staff
  • Frouzan Zarabian, Masomeh Mansry * Pages 51-76
    Aim

    The purpose of this research was to investigate the communication model of religious orientation, moral intelligence, responsibility, empathy, altruism, and interpersonal forgiveness of distance education students in the military-occupied areas of Tehran.

    Method

    The statistical population of the research was formed by students of distance education (virtual education) in military neighborhoods of Tehran in the academic year of 1400, and the age range of the subjects is from 15 to 17. Research sample: 264 students were selected by random sampling method and responded to the research tool. The research tools included questionnaires of religious orientation, moral intelligence, responsibility, empathy, altruism and forgiveness. After collecting the data, they were analyzed with Pearson correlation and path analysis and with SPSS25 and AMOS24 software.

    Findings

    The findings showed the direct effect of internal religion (β=0.31), moral intelligence (β=0.23), altruism (β=0.11) and empathy (β=0.14) on forgiveness. (P < 0.01), but this external religious orientation and responsibility did not have a direct effect on forgiveness. (P<0.05). Also, the mediating role of empathy, responsibility and altruism in the relationship between religious orientation component and moral intelligence on forgiveness is significant (P<0.01).

    Results

    The current research model based on investigating the role of empathy, responsibility and altruism in the relationship between the component of religious orientation and moral intelligence on forgiveness has a good fit, and religious orientation and moral intelligence have direct and indirect effects on forgiveness

    Keywords: religious orientation, moral intelligence. forgiveness, distance education
  • Mostafa Moghgadas Shargh *, Zinat Nikaeen, Farshad Tojari Pages 77-100

    The aim of the current research was to examine the fit of the presented model in the context of the causal relationship between religious attitude and organizational effectiveness with the mediating role of organizational justice, organizational trust and job satisfaction in sports managers of the Islamic Republic of Iran's armed forces. Methodology The current research was descriptive and causal (structural equation). The statistical population included sports managers of armed forces organizations, numbering (N=560). The number of samples (n=234) were selected as a statistical sample by stratified random sampling. To measure the religious attitude, Glock and Stark's Religious Attitude Questionnaire, organizational justice dimensions from the Niehoff and Moorman Organizational Justice Questionnaire, organizational trust from Elonen et al.'s Organizational Trust Questionnaire, and job satisfaction from the Minnesota Job Satisfaction Questionnaire (MSQ) were used. AMOS 23 and SPSS 23 software were used for data analysis.According to the developmental characteristics of the model fit and the indices obtained, it was found that the fit of the model is at an optimal level, and as a result, the predicted conceptual model was confirmed.Possession of religious beliefs motivates a person to work and work with self-sacrifice and dedication, as a result of the existence of a religious attitude, it increases the effectiveness of the organization. This means that strengthening the religious foundations and religious attitudes of individuals can help to spread justice and trust in the organization, which can positively and directly lead to an increase in effectiveness in the organization.

    Keywords: religious attitude, organizational effectiveness, Organizational Justice, Organizational trust, Job Satisfaction
  • Amir Karami *, Mohammad Shahmohammadi Pages 101-116

    Military retired personnels need to pay close attention to factors related to mental health, including happiness, according to the job they have had. Therefore, the aim of the present study was to prediction of happiness in military retired personnels based on tolerance of ambiguity and spiritual well-being. The present study was a descriptive correlational study. The statistical population included all the military retired personnels of Mashhad and Tehran in 2020-2021. The sample size was estimated to be 384 people based on Krejcie and Morgan's table for communities with a large population, but for more certainty, 400 people who were selected by multi-stage cluster sampling from among the military retired personnels of Mashhad and Tehran. The measurement tools were the McLean tolerance of ambiguity type 2 Questionnaire (2009), the Karami spiritual well-being Scale (2022), and the Oxford happiness Questionnaire (1989). Data were collected using questionnaires using descriptive index and the Pearson correlation coefficient and the stepwise regression analysis. The results showed that tolerance of ambiguity and spiritual well-being have a significant positive relationship with happiness in military retired personnels (P<0.01). The results of the regression analysis showed that among the predictor variables of happiness in military retired personnels, spiritual well-being and then tolerance of ambiguity were significant predictors (P<0.01). These results indicate that spiritual well-being and tolerance of ambiguity can be important factors in happiness of military retired personnels.

    Keywords: Happiness, tolerance of ambiguity, Spiritual Well-being, Military Retired Personnels
  • Hamid Arvand *, Ahad Angazi, Mohammad Hayati Pages 117-150
  • Amin Koraei *, Parisa Pirsaghi Pages 151-172

    The purpose of this study was to determine the role of marital conflicts, resilience and the components of the power distribution structure in the family in predicting the marital quality of women. The research population was women with an official military spouse of one of the military organizations, a sample of 188 married women (94 high marital quality and 94 low marital quality) participated in the present study through randomized sampling. This study was a correlational research and was designed with the aim of predicting group membership and achieving a discriminant equation. In order to analyze the data both descriptive statistics and discriminant analysis were utilized. The participants answered the Marital Conflicts Questionnaire (Sanaei-Zaker, 2007), the Resilience Scale (Connor & Davidson, 2003), the Family Power Distribution Questionnaire (Mahdavi & Sabouri-Khosrowshahi, 2008), and the Marital Quality Index (Norton, 1983). The results obtained by Enter discriminant analysis confirmed hypothesis of this study based on predicting the marital quality based on marital conflicts, resilience and the structure of power distribution (the methods of exercising power, the structure of power and domain and territory of power). Also, the stepwise discriminant analysis indicated that all 5 variables, respectively, the methods of exercising power, marital conflicts, the power structure, the domain and territory of power and resilience are the most powerful predictors of high and low marital quality among these women. Based on the findings, it can be concluded that this variable plays an important role in the marital quality of women with military spouses.

    Keywords: marital conflict, resilience, Structure of Power Distribution in the Family, marital quality, Women with Military Spouses
  • Hossein Vahedi *, Ali Eghbali Pages 173-191

    The occurrence of war is one of the factors that can lead to post-traumatic stress disorder. The aim of this study was to determine the role of attitude towards spirituality and resilience in predicting marital satisfaction of spouses of veterans with post-traumatic stress in East Azerbaijan province. Research method is correlational type and from the statistical population of the study, including the wives of veterans with post-traumatic stress disorder, 120 people were selected as the sample based on the available sampling method. Subjects answered the tools of this study including Shahidi and Faraji Spiritual Attitude, Connor-Davidson Resilience and Enrich Marital Satisfaction Questionnaires. Data analyzed using Pearson correlation and regression analysis methods. The results of the research showed that attitude towards spirituality has a significant correlation with marital satisfaction. The results showed that the components of attitude towards spirituality and resilience components had significant relation with marital satisfaction. Attitudes towards spirituality and resilience predict 42% of changes in marital satisfaction. Among the components of attitude towards spirituality, spiritual ability and among the components of resilience, spiritual influences, Positive acceptance of change and secure relationships and perceived control can predict marital satisfaction. The predictive power of other variables (spiritual attitude, Trust in one´s instincts and Personal competence) is not significant. The results of this research highlight the need to carry out interventions in order to improve resilience and attitude towards spirituality to improve marital satisfaction in spouses of post-traumatic stress disorder veterans.

    Keywords: marital satisfaction, attitude towards spirituality, resilience, PTSD
  • Meraj Derakhshan, Abbasali Soleymani Khashab *, Davod Fathi, Mohsen Alizadeh Pages 193-212
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the mediating role of social cognition in the relationship between intelligence believes and academic burnout.

    Method

    The study was descriptive and correlational research. The statistical population of the study consisted of all students of Shahed and Ishargar schools in Shiraz in the academic year of 1398-99, from which 205 people (118 girls and 87 boys) were selected by multi-stage cluster sampling. Data were gathered by social cognition questionnaire, academic burnout questionnaire and intelligence believe questionnaire. The methods used for analyzing was Pearson correlation and path analysis.

    Results

    The results of the correlation matrix showed that there is a significant correlation between all variables of this study, which includes of social cognition, academic burnout and intelligence believe in the p <.0/01. The following analysis revealed the significant mediating role of social cognition in the relationship between intelligence believe and academic burnout.

    Conclusion

    In general, it can be concluded that the social cognition and intelligence believe are two of the most important factors for investigating the academic burnout.

    Keywords: Intelligence Believe, Social Cognition, Academic Burnout
  • Rouhollah Dashti Isfahani, Aboutaleb Seadatee *, Leyla Kashani Vahid, Bita Nasrollahi Pages 213-236
    Background and Purpose

    The ability to anticipate future situations and needs, known as prospective cognition, is an important skill that children must develop in order to function and plan successfully on a daily basis. The aim of this study was to Investigating of Children's Future Thinking Questionnaire (CFTQ).This questionnaire has 44 items and was created in 2020 by Mazachowski and Mahy.

    Method

    The present study is a non-experimental study that has been conducted within the framework of a descriptive-analytical research project. The statistical population of the study was the children of kindergartens in military residential settlements in isfahan in 1400. A sample of 200 people was selected by available sampling method. The validity, reliability and structure of the questionnaire were analyzed using by statistical methods of confirmatory factor analysis, Cronbach's alpha, open test coefficient and in SPSS software.

    Results

    In this study, reliability was obtained by internal consistency method equal to ./89 and retest coefficient with three-week interval was equal to ./84. In the second-order confirmatory factor analysis, the scale structure and all 5 subscales of the test along with its significant factor loads were confirmed.

    Conclusions

    The results showed that the CFTQ questionnaire has good validity, reliability and structure.

    Keywords: Future thinking, episodic foresight, prospective memory, Reliability, Validity