فهرست مطالب

نشریه تحقیقات روانشناختی
پیاپی 30 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ساره پیمان، کورش محمدی صفحات 9-18

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش ارزش های اجتماعی بر شکل گیری هویت ملی نوجوانان انجام شد. روش این پژوهش از نوع نیمه تجربی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی دانش آموزان دختر شهر تهران در سال 1395 بود. حجم نمونه اولیه به تعداد 100 نفر انتخاب شد و سپس 30 نفر که نمره ی آنان از پرسشنامه ی نگرش ملی یک انحراف معیار پایین تر از میانگین بود انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند (هر گروه30 نفر). ابزار اندازه گیری پژوهش شامل پرسشنامه سوالی14 هویت ملی (احدی و همکاران، 1385)  بود. سپس گروه آزمایش طی 8 جلسه ی 90 دقیقه ای آموزش ارزش های اجتماعی را دریافت کرد، در حالی که گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکرد. نتایج پژوهش نشان داد تحلیل کوواریانس پس آزمون نمرات هویت ملی پس از تعدیل پیش آزمون، نشان می دهد که با حذف اثر نمره های پیش آزمون، اثر متغیر مستقل بر نمره های پس آزمون معنادار است (001/ >P، 27و1df =، 56/107F=).

    کلیدواژگان: ارزش های اجتماعی، آموزش، هویت ملی
  • فاطمه قربانی، بابک پرافکند، اسحاق حیدری، سجاد علمردانی صومعه * صفحات 19-30

    طلاق عامل از هم گسیختگی ساختار بنیادی ترین بخش جامعه، یعنی خانواده و یکی از فقدان های عمده زندگی خانوادگی است. تجربه ی طلاق سازگاری زوجین در تمام ابعاد (روان شناختی، جسمانی، اجتماعی و هیجانی) را تحت تاثیر قرار می دهد. افرادی که طلاق را تجربه می کنند با کشمکش های متعدد فردی و بین فردی مواجه هستند. هدف پژوهش حاضر مقایسه رضایت جنسی و بهزیستی روان شناختی در زنان متقاضی طلاق و عادی بود. روش این پژوهش از نوع عملی- مقایسه ای و جامعه آماری تحقیق کلیه زنان متقاضی طلاق و عادی شهرستان فامنین در سال 94-93 بود. از این جامعه، 60 نفر زن (30 زن متقاضی طلاق و 30 زن عادی) با روش نمونه گیری تصادفی در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه رضایت جنسی و بهزیستی روان شناختی استفاده شد. اطلاعات به دست آمده، با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیری مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.
    نتایج نشان داد که زنان عادی از بعد هیجانی جنسی، پذیرش خود، زندگی هدفمند و رشد فردی بیشتری نسبت به زنان متقاضی طلاق برخوردارند، اما زنان متقاضی طلاق از خودمختاری بیشتری برخوردار بودند و در رضایت فیزیکی جنسی، روابط مثبت با دیگران و تسلط بر محیط تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    نتایج نشان داد عملکرد جنسی به طور مستقیم و معنی دار با رضایت جنسی افراد در ارتباط است لذا پیشنهاد می شود که آموزش های لازم در زمینه روابط جنسی برای زوجین ارایه شود و با تقویت بهزیستی روان شناختی زوجین زمینه بهبود و ارتقای رضایت و پیشگیری از مشکلات زناشویی و پیامدهای آن را فراهم نمود.

    کلیدواژگان: رضایت جنسی، بهزیستی روان شناختی، طلاق
  • فرازمند کلانتری، طاهره محرابیان *، ام البنین ارندان صفحات 31-42

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ی ویژگی های شخصیتی (5 عامل بزرگ) و هوش هیجانی با رضایت از زندگی در دانشجویان دختر و پسر ساکن خوابگاه دانشگاه شهید چمران اهواز بود.
    بدین منظور 80 نفر از دانشجویان دختر و پسر ساکن خوابگاه دانشگاه شهید چمران اهواز که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند پرسشنامه های ویژگی های شخصیتی، هوش هیجانی و رضایت ارزندگی را تکمیل  نمودند.
    نتایج پژوهش نشان دهنده وجود رابطه بین متغیرهای پیش بین با متغیر ملاک رضایت از زندگی می باشد. یافته های پژوهش نشان داد که دانشجویانی که هوش هیجانی بالاتری دارند، از رضایت از زندگی بیشتری برخوردارند. دانشجویان با روان رنجوری پایین، برون گرایی بالا، تجربه گرایی بالا، توافق پذیری و وجدانی بودن بالا از رضایت از زندگی بالاتری برخوردارند. بالاترین ضریب همبستگی مربوط به روان رنجوری بود که مهم ترین متغیر پیش بین در این پژوهش می باشد. ضرایب تحلیل رگرسیون با روش ورود مکرر برای ترکیب خطی متغیرهای ویژگی های شخصیتی و هوش هیجانی با رضایت از زندگی در سطح کمتر از 05/0 معنی دار بود.
    یافته های پژوهش از وجود رابطه بین ویژگی های شخصیتی و هوش هیجانی با رضایت از زندگی در دانشجویان حمایت می کند.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، هوش هیجانی، رضایت از زندگی، دانشجویان
  • مریم طهماسبی، مهرناز آزاد یکتا، علی شیخ الاسلامی صفحات 43-55

    هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی رابطه نگرش مذهبی و تاب آوری با رضایت زناشویی دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران می باشد. این مطالعه از نوع کاربردی توصیفی و به روش همبستگی انجام شد. گروه نمونه این پژوهش تعداد 315 نفر از دانشجویان متاهل واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران در سال تحصیلی 94- 95 بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده در این پژوهش سه پرسشنامه نگرش مذهبی سراج زاده (1377)، تاب آوری کانر دیویدسن (cd-ris 2003)، و رضایت زناشویی انریچ (enrich 1998) بود. داده ها با نرم افزار spss و روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون آنالیز شد.
    نتایج تحلیل آماری داده ها نشان داد که بین نگرش مذهبی و تاب آوری با رضایت از زندگی زناشویی ارتباط مثبت معنی دار وجود دارد. همچنین رضایت از زندگی زناشویی بر مبنای نگرش مذهبی و تاب آوری قابل پیش بینی می باشد. همچنین بین نگرش مذهبی و تاب آوری نیز رابطه مثبت معنی دار وجود دارد.

    کلیدواژگان: نگرش مذهبی، تاب آوری، رضایت از زندگی زناشویی، دانشجویان متاهل
  • علی کریمی فیروزجایی *، بلقیس روشن، فاطمه سادات علائی طباطبائی صفحات 57-69

    کودکان با نیازهای ویژه یا استثنایی به کودکانی اطلاق می شود که به برنامه های آموزشی خاصی نیاز دارند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر قصه گویی بر درک مطلب شنیداری کودکان استثنایی دوره ابتدایی است. روش تحقیق از نوع شبه آزمایشی با طرح دو گروه آزمایش و کنترل با پیش آزمون و پس آزمون می باشد. در یک بررسی آزمایشی تعداد 30 نفر از دانش آموزان دوره ابتدایی در دو مدرسه به روش کنترل نابرابر شبه آزمایشی برای مشاهده تاثیر قصه گویی بر درک مطلب شنیداری انتخاب شدند. در بررسی آماری از تحلیل کوواریانس استفاده شده و برای رعایت پیش فرض از آزمون لوین استفاده شده است. همچنین برای پاسخ به فرضیات از تحلیل کوواریانس استفاده است. خطی بودن با استفاده از آزمون بررسی رابطه خطی در سطح (05/0>P) و رعایت مفروضه های همگنی واریانس ها با استفاده از نرم افزار spss  موردبررسی قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان می دهد قصه این امکان را به این گونه کودکان می دهد تا با یک شخصیت، موضوع یا حادثه در داستان احساس نزدیکی نمایند و این امر منجر به بهبود درک مطلب شنیداری دانش آموزان می شود.

    کلیدواژگان: قصه گویی، درک مطلب شنیداری، کودکان استثنایی، دوره ابتدایی
  • علیرضا سالمی خامنه، سعید بختیاری پور، فرح نادری، علیرضا حیدری، پروین احتشام زاده صفحات 71-84

    پژوهش حاضر به منظور مقایسه اثربخشی تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (tms) و درمان شناختی-رفتاری (cbt) برمیزان کاهش اضطراب و افسردگی در مراجعه کنندگان به کلینیک های روانشناسی تهران بود. پژوهش حاضرازنظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات تحقیق نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه میباشد. نمونه پژوهش 60 نفر از مراجعه کنندگان، دارای افسردگی و اضطراب که توسط کمیسیون روانپزشکی تشخیص داده شده و در کلینیک های روانشناسی در سال 1394 پذیرفته شده بودند. که به صورت نمونه گیری تصادفی دردسترس انتخاب شدند و نیز به صورت تصادفی در سه گروه (دو گروه آزمایش ویک گروه گواه) درهر گروه 20 نفرجایگزین شدند. نشانگان بالینی اختلال اضطراب و افسردگی شرکت کنندگان در این پژوهش توسط پرسشنامه های افسردگی واضطراب بک در پیش آزمون و پس آزمون سنجیده شد. ازگروه های  آزمایشی شرکت کننده یک گروه تحت درمان شناختی- رفتاری به مدت 12 جلسه وگروه دیگرتحت درمان تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال به مدت 20 جلسه قرار گرفتند و گروه کنترل هیچگونه مداخله ای دریافت نکرد.داده های به دست آمده با استفاده ازآزمون تحلیل کوواریانس موردتحلیل قرارگرفت.نتایج به دست آمده نشان داد،تفاوت معناداری بین درمان های تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال  و درمان شناختی-رفتاری برکاهش اضطراب وافسردگی در مراجعه کنندگان در سطح اطمینان (01/0P<) وجود دارد.بنابراین با عنایت بر تفاوت بین میانگین ها می توان عنوان نمودکه درمان های تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال و درمان شناختی-رفتاری برکاهش اضطراب و افسردگی در مراجعه کنندگان به کلینیک های روانشناسی موثراست.ودرمقایسه دوروش درمانی فوق اثربخشی درمان شناختی رفتاری برکاهش میزان افسردگی و اضطراب بیشتر از درمان تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال می باشد.

    کلیدواژگان: درمان تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال، درمان شناختی- رفتاری، اختلال اضطراب، اختلال افسردگی
  • منصور علی مهدی *، آمنه سادات کاظمی، هوشنگ فلاح وحدتی جو صفحات 85-93

    اختلال اضطراب فراگیر به عنوان یکی از اختلالات اضطرابی مزمن و مخرب شایع دوره کودکی و نوجوانی مشکلات زیادی را در حوزه سلامت به همراه داشته است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس بر علایم اختلال اضطراب فراگیر بود. بدین منظور، طی یک پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون و گروه کنترل از دانش آموزان مقطع متوسطه مراجعه کنده به هسته مشاوره آموزش و پروش شهرستان رباط کریم استان تهران و با روش نمونه گیری هدفمند 30 دانش آموز با تشخیص اختلال اضطراب فراگیر(GAD) انتخاب شدند و به تصادف در دو گروه آزمایش(15دانش آموز) و کنترل(15 دانش آموز) قرار داده شدند. سپس گروه آزمایش به طور گروهی در 8 جلسه تحت برنامه ذهن آگاهی قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. گروه ها قبل و بعد از درمان با مقیاس اضطراب فراگیر (7-GAD) مورد ارزیابی قرار گرفتند.نتایج تحلیل کوواریانس(Ancova) نشان داد که برنامه ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس به طور معناداری در کاهش علایم اختلال اضطراب فراگیر دانش آموزان موثر است و به نظر می رسد که ذهن آگاهی با کاهش سطح اضطراب روش مناسبی در درمان اختلال اضطراب فراگیر محسوب می شود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس، علائم اضطراب فراگیر، نوجوانان
  • مهسا مسلمان *، احمد سهرابی، شمس الدین احمدی، زلیخا قلی زاده صفحات 95-104

    فرآیند تصمیم گیری از پردازش های عالی شناختی به شمار می آید که در آن فرد از میان چند گزینه دست به انتخاب می زند. پژوهش حاضر با هدف پیش بینی تصمیم گیری همکارانه با استفاده از حافظه آینده نگر زمان محور در بین دانشجویان دانشگاه کردستان در سال 1395-1394 انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی بود که جامعه آماری آن شامل کلیه دانشجویان دانشگاه کردستان در سال تحصیلی 95-94 بودند. برای به دست آوردن نمونه اولیه برای تعدادی از دانشجویان دانشگاه کردستان با شیوه نمونه گیری در دسترس و فراخوان در رابطه با شرکت در پژوهش و اهداف و نحوه انجام پژوهش توضیحات لازم داده شد، که از بین آنها 70 نفر از دانشجویان که تمایل به شرکت در پژوهش داشتند مورد ارزیابی قرار گرفتند. از ابزار کامپیوتری تصمیم گیری همکارانه و ابزار کامپیوتری (TBPM) برای ارزیابی حافظه آینده نگر زمان محور استفاده شد. حافظه آینده نگر زمان محور به عنوان متغیر پیش بین و تصمیم گیری همکارانه متغیر ملاک در نظر گرفته شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه با روش همزمان تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد بین تکلیف PM (برآورد زمانی) با تصمیم گیری همکارانه رابطه مثبت معنی دار وجود دارد (01/0>P). نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه با روش همزمان نشان داد که از بین متغیرهای پیش بین، تکلیف PM (برآورد زمانی) توانست 11 درصد واریانس تصمیم گیری همکارانه را تبیین کند. یافته های پژوهش از وجود رابطه بین حافظه آینده نگر با تصمیم گیری همکارانه در دانشجویان حمایت می کند.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری همکارانه، حافظه آینده نگر زمان محور، دانشجویان
|
  • Pages 9-18

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of teaching social values ​​on the formation of national identity of adolescents. The method of this study was a quasi-experimental study. The statistical population of the study included all female students in Tehran in 2016. The sample size was 100 people and then 30 people whose scores from the National Attitude Questionnaire were one standard deviation below the average were selected and randomly assigned to the experimental and control groups (30 people in each group). The research measurement tool was a 14-item national identity questionnaire (Ahadi et al., 2006). Then the experimental group received social values ​​training in 8 sessions of 90 minutes, while the control group did not receive any training. The results showed that post-test analysis of covariance of national identity scores after pre-test adjustment, shows that by eliminating the effect of pre-test scores, the effect of independent variable on post-test scores is significant (P <0.001, 27 and df = 1, 56 / 107F =).

    Keywords: Social values, education, National Identity
  • Pages 19-30
    Introduction

    The divorce of disruption of the most basic structure of society, the family and one of the losses Family life is important. Tjrbh Y couple's divorce adjustment in all dimensions (psychological, physical, social and emotional) are affected. People who are experiencing divorce with multiple conflicts faced by individual and interpersonal.

    purpose

    This study aimed to compare sexual satisfaction and psychological well-being of women and the divorce was common.

    Method

    The study of causal-comparative study population included all women who divorce and 93-94 in the regular Famenin city. Of this population, 60 women (30 women, divorce and 30 normal women) were selected by random sampling. To collect the data, sexual satisfaction and psychological well-being was used. Data obtained were analyzed using multivariate analysis of variance.
     

    Results

    The results showed that normal women after sexual excitement, acceptance, purpose in life and personal growth than the women who divorce, but divorce women had more autonomy and physical sexual satisfaction, positive relations with others and mastering the environment was not a significant difference.

    Conclusion

    the sexual function directly and significantly correlated with sexual satisfaction Therefore, it is recommended that training be provided for couples in sexual relations and to strengthen and improve marital satisfaction and psychological well-being of couples improve prevention of marital problems and the results it has provided.

    Keywords: Sexual Satisfaction, psychological well-being, divorce
  • Pages 31-42
    Objective

    The aim of present study was to investigate the relationship between personality characteristics (factor 5) and emotional intelligence with life satisfaction in male and female students living in the residence Shahydchamran University of Ahvaz.

    Methods

    In this study 80 male and female students living in the residence  Shahydchamran University of Ahvaz that selected by available method and completed questionnaires measuring personality traits, emotional intelligence and life satisfaction.

    Finding

    The results  indicated  that  the  relationship between the predictor variables with the criterion  variable is life satisfaction . Research findings  showed  that  students who have higher emotional  intelligence, greater life satisfaction. Students with  low neuroticism, high extraversion, high openness, high agreeableness and Conscientiousness have higher life satisfaction. The highest correlation coefficient was related to neuroticism, the most important predictive variable in this study. Regression coefficients for linear combination of variables using multiple entry characteristics and emotional  intelligence and life satisfaction levels of less than 0/05 was significant.

    Conclusions

    The Present result support of the relationship between personality characteristics and emotional intelligence with life satisfaction in students.

    Keywords: personality characteristics, emotional intelligence, life satisfaction, Students
  • Pages 43-55

    Introduction and goal: 

    Marital Satisfaction is “The degree to which an individual’s needs, expectations, and desires are being satisfied in their marriage”.  Therefore, the satisfaction of a spouse depends, to some extent, on how well his or her marriage responds to the expectations and duties imposed by the cultural and social spheres. This study aimed to investigate the relationship between Religious Attitude and resiliency with marital satisfaction .

    Method

    This study is descriptive and correlational. The population of this study included all married students of Islamic Azad University, Science and Research Branch in Tehran, in the academic year 94- 95.Based on Cochran formula, 315 of them were selected by convenience sampling. Data were collected in this study with three questionnaires.  Serajzadeh religious attitude (1377), Connor-Davidson Resilience Scale (cd-ris 2003), and enrich marital Satisfaction (enrich 1998). data were analyzed by spss. Pearson correlation and regression analysis was used for data analysis.

    Conculsion

      Analysis of the data showed that the religious attitude and resiliency have significant positive relationship with marital satisfaction. As well as marital satisfaction based on religious attitude and resilience is predictable. Also there is significant positive relationship between religious attitudes and resiliency.

    Keywords: Religious attitude, resilience, marital satisfaction, married students
  • Pages 57-69

    Special or exceptional children refer to children who need special education programs. The purpose of this study, the effects of storytelling on listening comprehension of elementary school children is exceptional. Method of quasi-experimental design with pre-test and post-test experimental to test and control groups. In a pilot study of 30 primary school students in the two schools were chosen for the impact of storytelling on listening comprehension and unequal control quasi-experimental method is selected. The statistical calculation, independent presuppositions of scores of people, normally distributed variables using  Kolmograph - Smirnov )KS), linearity check using the linear relationship at (05/0> P) and observe the assumptions of homogeneity software spss21 and homogeneity of variance using regression slopes were studied The findings suggest that the story made it possible to provide these children with a character, topic or event in the story feel close and to improve their listening help comprehension.

    Keywords: storytelling, Listening comprehension, exceptional Children, primary school
  • Pages 71-84

    The aim of this The aim of this study was to compare the effectiveness of transcranial magnetic stimulation (tms) and cognitive-behavioral therapy (cbt) on reducing anxiety and depression in patients referred to psychiatric clinics in Tehran. The present study is a pre-test and post-test with a control group in terms of practical purpose and method of collecting information. Research sample: 60 patients with depression and anxiety who were diagnosed by the Psychiatric Commission and were admitted to psychology clinics in 2015. Which were selected by random sampling available and also randomly divided into three groups (two experimental groups and a control group) in each group of 20 people. Clinical symptoms of anxiety and depression of participants in this study by Beck Depression and Anxiety Questionnaires in the pretest and the test was weighed. From the experimental groups, one group underwent cognitive-behavioral therapy for 12  sessions and the other group underwent transcranial magnetic stimulation therapy for 20 sessions and the control group did not receive any intervention. The data were analyzed using analysis of covariance. The results showed that there is a significant difference between transcranial magnetic stimulation treatments and cognitive-behavioral therapy to reduce anxiety and depression in patients at the confidence level (P <0.01). Therefore, considering the difference between the means can be showed that transcranial magnetic stimulation therapies and cognitive-behavioral therapy are effective in reducing anxiety and depression in patients referred to psychology clinics.

    Keywords: Transcranial Magnetic Stimulation Therapy, cognitive-behavioral therapy, Anxiety disorder, Depressive Disorder
  • Pages 85-93

    Generalized anxiety disorder as one of the most common chronic and destructive anxiety disorders in childhood and adolescence has caused many problems in the field of health. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of mindfulness based on stress reduction on the symptoms of generalized anxiety disorder. For this purpose, in a quasi-experimental study with pre-test-post-test and control group of high school students referred to the education counseling center of Robat Karim city of Tehran province and by targeted sampling method of 30 students diagnosed with generalized anxiety disorder GAD were selected and randomly assigned to experimental (15students) and control (15students) groups. Then, the experimental group underwent mindfulness program in 8 sessions and the control group did not receive any intervention. The groups were assessed before and after treatment with the General Anxiety Scale (GAD-7). The results of covariance analysis (Ancova) showed that the stress-based mindfulness program was significantly effective in reducing the symptoms of generalized anxiety disorder in students. And it seems that mindfulness is a good way to treat generalized anxiety disorder by reducing the level of anxiety.

    Keywords: Stress reduction based mindfulness, Symptoms of generalized anxiety disorder, adolescents
  • Pages 95-104
    Introduction

    decision-making process is of cognitive Excellent processing  where the person to choose from number of options. The present study aimed to predict Collaborative decision-making with the use of Time-Based Prospective Memory among  Students of University of Kurdistan. The research method was a descriptive study that the statistical population included all Kurdistan university students in the school year 95-94. To obtain a prototype for the number from University of Kurdistan students by stylesheets available sampling and calling  were given in relation to the attending the research and how research purposes and necessary clarifications, among them 70 students who wish to participate in the study were evaluated. computer  task Collaborative decision-making, computer  task (TBPM) were used to evaluate Time-Based Prospective Memory. In this research, prospective memory was considered as predictor variables and Collaborative decision-making was considered dependent variables. the data were analyzed by R Pearson correlation coefficient and multiple regression analyzes. the results showed that there are a significant positive relationship between Task PM (estimate the time) with Collaborative decision-making (p <0/01). The results of multiple regression analysis with simultaneous method showed that the predictor variable respectively Task PM (Estimated time) could explain 11 percent of variance collaborative decision-making. the finding of present research supports the existing relationship between prospective memory with collaborative decision making in students of university.

    Keywords: Collaborative Decision making, Time-Based Prospective Memory, Students