فهرست مطالب

نشریه تحقیقات روانشناختی
پیاپی 29 (پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عمران داوری نژاد، امیر ایرانمنش، مهری آخانی، حسن شاهی، پریسا جانجانی صفحات 9-24

    هدف این پژوهش عبارت بود از بررسی اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر عملکرد خانواده های دارای فرزند با ناتوانی ذهنی در شهرستان اراک. جامعه آماری این پژوهش شامل مادران دارای فرزند با ناتوانی ذهنی (پسر) بود که 30 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب شده، پس از آن 15 نفر در گروه آزمایشی و 15 نفر دیگر در گروه کنترل به طور تصادفی تقسیم شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل یک پرسشنامه جمعیت شناختی محقق ساخته و مقیاس عملکرد خانواده بلوم (FFS) بود. گروه آزمایشی در 7 جلسه دوساعته (هفته ای دو جلسه) آموزش های مهارت های زندگی یونیسف شرکت کردند. گروه کنترل هیچ آموزشی را دریافت نکردند. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که تفاوت بین نمرات باقیمانده گروه آزمایشی و گروه کنترل معنی دار است (001/0 <p). اثربخشی آموزش مهارت های زندگی بر عملکرد خانواده های دارای فرزند با ناتوانی ذهنی در گروه آزمایشی پژوهش تایید شد. آموزش مهارت های زندگی به خانواده های دارای فرزند با ناتوانی ذهنی موجب ارتقاء و افزایش عملکرد خانواده می شود.

    کلیدواژگان: آموزش مهارت های زندگی، کودک با ناتوانی ذهنی، عملکرد خانواده
  • سیما نظرپور، سهیلا نظرپور، بهناز عاجلو صفحات 25-35

    هدف از این مطالعه تعیین ارتباط بین تیپ شخصیتی و رفتارهای بهداشتی می باشد. تحقیق حاضر از نوع توصیفی همبستگی است. جامعه آماری این مطالعه را کلیه دانشجویان پرستاری و مامایی در دو واحد دانشگاه آزاد اسلامی چالوس و ورامین - پیشوا تشکیل می دهند. نمونه آماری عبارت از 279 نفر دانشجو می باشد که به طور تصادفی ساده از دانشکده های پرستاری و مامایی دو واحد دانشگاهی انتخاب شدند. داده های این پژوهش از طریق پرسشنامه، شامل «پرسشنامه تعیین رفتارهای بهداشتی» و «پرسشنامه تیپ شخصیتی» جمع آوری گردید. داده ها به کمک SPSS17 تحلیل گردیده و ارتباط بین داده ها از طریق تحلیل رگرسیون ساده بدست آمد. بین کلیه گرایشهای تیپ شخصیتی و انجام رفتارهای بهداشتی همبستگی معنی دار آماری به دست آمد. بطوریکه با افزایش رقابت جویی، رفتارهای بهداشتی افزایش و با افزایش خصومت و عصبانیت و نیز بی صبری و بی قراری رفتارهای بهداشتی کاهش می یابند. نتایج نشان دادند که انجام رفتارهای بهداشتی مربوط به خواب و استراحت با رقابت جویی و تعهد کاری زیاد رابطه مستقیم و با خصومت و عصبانیت و نیز  بی صبری و بی قراری رابطه معکوس دارند و هم چنین انجام رفتارهای بهداشتی فردی با رقابت جویی رابطه مستقیم و تعهد کاری زیاد، خصومت و عصبانیت و نیز بی صبری و بی قراری رابطه معکوس دارند و درنهایت انجام رفتارهای بهداشتی مربوط به تغذیه با رقابت جویی و تعهد کاری زیاد رابطه مستقیم و با خصومت و عصبانیت و نیز بی صبری و بی قراری رابطه معکوس دارند.
    تیپ شخصیتی فرد با انجام رفتارهای بهداشتی ارتباط معناداری دارد.

    کلیدواژگان: تیپ شخصیتی، رفتارهای بهداشتی، دانشجویان
  • شیما صحرانورد، تقی پورابراهیم، ندا نظربلند صفحات 37-50

    طلاق عاطفی یکی از آسیب های جدی در روابطه زناشویی است. غیررسمی بودن و پنهان بودن این مسیله اهمیت پژوهش های دقیق در این زمینه را ایجاب می کند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه تمایزیافتگی خود و مولفه های آن در زنان متاهل با و بدون زمینه طلاق عاطفی انجام شد. این پژوهش به لحاظ هدف از نوع علی- مقایسه ای و از نظر نحوه جمع آوری اطلاعات از نوع توصیفی است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه زنان متاهل و شاغل زنان شهر تهران بودند. از این جامعه 300 نفر به عنوان حجم نمونه مکفی در نظر گرفته شد که پس از حذف پاسخ های مخدوش تعداد نمونه به 277 نفر کاهش پیدا کرد. سپس نمونه های انتخاب شده به پرسشنامه تمایزیافتگی خود (DSI- R) و طلاق عاطفی پاسخ دادند و به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل واریانس تک متغیره و چند متغیره استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس نشان داد که از بین مولفه های تمایزیافتگی سه مولفه "واکنش پذیری هیجانی"، "گریز عاطفی" و "هم آمیختگی با دیگران" تفاوت معناداری در زنان متاهل با و بدون زمینه طلاق عاطفی دارند اما در مولفه "موقعیت من" تفاوت معناداری بین دو گروه وجود نداشت. همچنین نتایج حاکی از معنادار بودن تفاوت دو گروه در تمایزیافتگی خود بود. بدین ص ورت که زنان دارای زمینه طلاق عاطفی تمایزیافتگی کمتری داشتند. تفاوت معنادار بین زنان متاهل با و بدون زمینه طلاق عاطفی در تمایزیافتگی نشان دهنده اهمیت و تاثیر این متغیرها در کیفیت رابطه زوجین است. به همین جهت بررسی تفاوت های زوجین در این موارد در مشاوره های پیش از ازدواج و ارایه راهکارها و آموزش های لازم به آنها می تواند نقش موثری در کاهش تعارضات زوجین و پیشگیری از طلاق عاطفی داشته باشد.

    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، تمایزیافتگی خود، مولفه های تمایزیافتگی
  • الهام صادقکار حقیقی، مهدی زارع بهرام آبادی صفحات 51-60

    هدف از این پژوهش تعیین رابطه بین بلوغ حرفه ای و انگیزش شغلی با غرقگی در کارکنان شاغل در ستاد وزارت بهداشت بود. روش پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه کارکنان شاغل در معاونت های بهداشت، درمان و توسعه ستاد وزات بهداشت بودند. نمونه گیری به روش تصادفی طبقه ای و بر اساس تعداد کارکنان هر معاونت بود و از این تعداد 205 نفر در پژوهش شرکت کردند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه انگیزش شغلی هاکمن و الدهام (1976)، مشکلات حرفه ای بزرگسالان سوپر و همکاران (1988) و غرقگی جکسون و مارش (1996) بود. اطلاعات گردآوری شده توسط نرم افزار SPSS و با استفاده از روش همبستگی و رگرسیون گام به گام مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان دادند که ارتباط منفی و معناداری بین بلوغ حرفه ای و میزان غرقگی (**49/0-) وجود داشت، و بین میزان انگیزش شغلی و غرقگی رابطه مثبت و معناداری (**34/0) وجود داشت. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان دادند که از بین خرده مقیاس های انگیزش شغلی و بلوغ حرفه ای مولفه های افول، بازخورد و مهارت به میزان 56 درصد از واریانس کل تغییرات متغیر غرقگی را پیش بینی کردند.

    کلیدواژگان: انگیزش شغلی، بلوغ حرفه ای، غرقگی
  • طهمورث آقاجانی، زهره برزگر صفحات 61-74

    این پژوهش با هدف شناسایی رابطه بین سبک یادگیری و تفکر انتقادی با اضطراب امتحان دانش آموزان مدارس دولتی منطقه چهار آموزش و پرورش شهر تهران در سال 96-1395 صورت گرفت. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش گردآوری داده ها، توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری شامل 1287 نفر از دانش آموزان مدارس دولتی منطقه چهار آموزش و پرورش شهر تهران بودند که 295 نفر بر اساس جدول مورگان و روش نمونه گیری طبقه ای نسبی به عنوان حجم نمونه درنظر گرفته شد. جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه ی استاندارد سبک یادگیری دانشگاه لینکلن و نیوزلند (1998)؛ تفکر انتقادی واتسون-گلیزر (1994) و اضطراب امتحان ساراسون (1984)، انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو بخش توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (رگرسیون چند متغیره) و با استفاده از نرم افزار Spss انجام گرفت. نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد، بین سبک های یادگیری (شنیداری، جنبشی، دیداری)، با اضطراب امتحان رابطه معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر هر سه سبک یادگیری پیش بینی کننده معنی دار اضطراب امتحان دانش آموزان می باشد. هم چنین بین تفکر انتقادی با اضطراب امتحان رابطه معناداری وجود دارد. به عبارت دیگر بین پنج مهارت مربوط به تفکر انتقادی، چهار مهارت: تحلیل، ارزشیابی، استنباط و استدلال قیاسی قادر به پیش بینی معنی دار اضطراب امتحان دانش آموزان است در حالی که مهارت استدلال استقرایی نقشی در پیش بینی اضطراب امتحان ندارند؛ هم چنین نتایج همبستگی پیرسون برای فرضیه های فرعی پژوهش نشان داد که بین سبک های یادگیری دیداری، سبک های یادگیری شنیداری، سبک یادگیری جنبشی، مهارت تحلیل، مهارت ارزشیابی، مهارت استنباط و مهارت استدلال قیاسی با اضطراب امتحان رابطه منفی معنی داری وجود دارد ولی بین مهارت استقرایی با اضطراب امتحان رابطه معنی دار یافت نشد.

    کلیدواژگان: سبک یادگیری، تفکر انتقادی، اضطراب امتحان، استدلال
  • سیده فاطمه حسینی صفحات 75-85

    هدف از این مطالعه بررسی رابطه بین میزان قلدری، شیوه های فرزندپروری و سبک های دلبستگی در دانش آموزان ابتدایی منطقه یک شهر تهران بوده است و همچنین به پیش بینی میزان قلدری بر اساس شیوه های فرزندپروری و سبک های دلبستگی در دانش آموزان پرداخته شده است. روش طرح تحقیق حاضر توصیفی است و از نوع همبستگی است. جامعه پژوهش را تمامی دانش آموزان دوره ابتدایی منطقه یک شهر تهران تشکیل داده است. تعداد 160 از دانش آموزان دوره ابتدایی منطقه یک شهر تهران نمونه پژوهش را تشکیل داد. این تعداد بر اساس جدول مورگان تعیین شد. روش نمونه گیری در این پژوهش خوشه ای چند مرحله ای بود. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی مانند میانگین و انحراف استاندارد و از آمار استنباطی مانند همبستگی و رگرسیون استفاده شد. داده ها از طریق نرم افزار 16 spss- تحلیل شد. یافته ها نشان داد که تنها بین دو مولفه ارتباط و بیگانگی با قلدری همبستگی مثبت وجود دارد و این که 4/11 درصد از واریانس متغیر قلدری توسط 2 مولفه اعتماد و ارتباط و 4 مولفه بیگانگی، شیوه سهل گیرانه، شیوه استبدادی و شیوه قاطع تبیین می شود. به عبارت دیگر؛ 4/11 درصد از پراکندگی مشاهده شده در متغیر قلدری توسط این متغیرها توجیه می شود. نتیجه گیری عوامل مختلف و متعددی بر میزان قلدری کودکان دبستانی وجود دخیل است که بسیاری از آنها ریشه در تربیت و محیط خانواده دارند.

    کلیدواژگان: قلدری، شیوه های فرزندپروری، سبک های دلبستگی، دانش آموزان
  • مجتبی امیری مجد، محبوبه محمدی فر صفحات 87-97

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه معنای زندگی با راهبردهای تنظیم هیجان و سرسختی روان شناختی در دانشجویان بود. این یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل 7000 نفر از دانشجویان دانشگاه خوارزمی بود که با استفاده از نمونه گیری خوشه ای - چند مرحله ای تعداد 194 نفر (97 دختر و 97 پسر) انتخاب شدند و پرسشنامه های معنای زندگی، دشواری های تنظیم هیجانی و سرسختی روان شناختی را پاسخ دادند. داده ها به وسیله روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که بین معنای زندگی و سرسختی روان شناختی رابطه وجود دارد (01/0>P). معنای زندگی به ترتیب 34 و 16 درصد واریانس سرسختی روان شناختی و راهبردهای تنظیم هیجان را تبیین می کند. نتایج حاکی از ارتباط معکوس بین معنای زندگی و راهبردهای تنظیم هیجان بود (01/0>P). در پایان با عنایت به نتایج پژوهش چنین بر می آید که معنای زندگی یکی از عوامل مهم پیش بینی کننده راهبردهای تنظیم هیجان و سرسختی روان شناختی دانشجویان دختر و پسر است.

    کلیدواژگان: معنای زندگی، راهبردهای تنظیم هیجان، سرسختی روان شناختی
  • پریسا تجلی، مریم ظهیری صفحات 99-115

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه ی بلوغ عاطفی و قدرت ایگوی مادران با اضطراب کودکان بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمام کودکان 8تا15ساله مشغول به تحصیل در سال 1395 شهر تهران بود که به مرکز مشاوره شمال شرق و کلینیک توان بخشی توانش مراجعه نموده اند. به منظور انجام این پژوهش به صورت تصادفی 122کودک از بین کودکان 8 تا 15 ساله مراجعه کننده به مرکز مشاوره شمال شرق و کلینیک توانبخشی توانش با تشخیص اولیه اضطراب توسط روانشناس با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت گردآوری داده های پژوهش از سه پرسشنامه اضطراب کودکان اسپنس (2007)، بلوغ عاطفی یاشواسینک و بهارگاوا (1974) و قدرت ایگو (1997) برای مادران استفاده شد. داده ها از طریق همبستگی و تحلیل رگرسیون چندگانه از طریق برنامه SPSS تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین بلوغ عاطفی و قدرت ایگوی مادران و اضطراب کودکان رابطه منفی درسطح (05/0<p) وجود دارد.ولی تنها از طریق خرده مقیاس عدم ثبات عاطفی مادران مربوط به بلوغ عاطفی، می توان اضطراب کودک را پیش بینی نمود.

    کلیدواژگان: بلوغ عاطفی، قدرت ایگو، اضطراب کودکان
|
  • Pages 9-24
    Objective

    The purpose of this study was to determine the effect of life skills training on family functioning in families with educable mentally disabled children in Arak city.

    Method

    Statistical population of this research consisted of mothers with educable mentally disabled children (174 boys). The sample was 30 mothers that were selected randomly out of 174 people. These mothers were randomly assigned into experimental and control groups. Participants were asked to complete the Demographic Questionnaire (DQ) and the Bloom’s Family Functioning Scale (FFS).  Experimental group participated in 7 sessions (2 sessions a week). Each session lasted for two hours. Unisef Life Skills Training was employed on experimental group as independent variable.

    Results

    Covariance analysis showed that there is a significant difference between mean scores of experimental and control groups (p < 0/001).

    Conclusion

    The results showed that family functioning of mothers with educable mentally disabled children could be influenced by life skills training.

    Keywords: life skills training, Mentally Disable Children, family functioning
  • Pages 25-35
    Objective

    The aim of this study was to determine the relationship between personality type and health behaviors.

    Methods

    The present study is a descriptive correlational study. The statistical population of this study consists of all nursing and midwifery students in the two units of Islamic Azad University of Chalous and Varamin - Pishva. The statistical sample consists of 279 students who were randomly selected from the nursing and midwifery faculties of the two university units. The data of this study were collected through a questionnaire, including "Health Behavior Determination Questionnaire" and "Personality Type Questionnaire". Data were analyzed using SPSS17 and the relationship between data was obtained through simple regression analysis.

    Results

    There was a statistically significant correlation between all personality type tendencies and health behaviors. As competition increases, health behaviors increase and with increasing hostility and anger, as well as impatience and restlessness, health behaviors decrease. The results showed that performing health behaviors related to sleep and rest are directly related to competition and high work commitment and are inversely related to hostility and anger as well as impatience and restlessness, as well as performing individual health behaviors with competition. Direct relationship and high work commitment, hostility and anger as well as impatience and restlessness are inversely related. Finally, performing health behaviors related to nutrition with competition and high work commitment are directly related to hostility and anger as well as impatience and impatience. They are supposed to have an inverse relationship.

    Conclusion

    A person's personality type has a significant relationship with health behaviors.

    Keywords: Personality type, health behaviors, Students
  • Pages 37-50

    Emotional divorce is one of the serious harms in marital relationships. The informality and secrecy of this issue necessitate careful research in this field. The aim of this study was to compare self-differentiation and its components in married women with and without emotional divorce. This research is causal-comparative in terms of purpose and descriptive in terms of how to collect information. The statistical population of this study included all married and employed women in Tehran. From this community, 300 people were considered as a sufficient sample size, which was reduced to 277 people after removing the distorted answers. The selected samples then answered their Differentiation Questionnaire (DSI-R) and emotional divorce and univariate and multivariate analysis of variance were used to analyze the data. The results of analysis of variance showed that among the three differentiation components, "emotional reactivity", "emotional escape" and "integration with others" have a significant difference in married women with and without emotional divorce, but in the component "my situation" There was no significant difference between the two groups. The results also showed a significant difference between the two groups in their differentiation. Thus, women in the context of emotional divorce were less differentiated. Significant differences between married women with and without emotional divorce in differentiation indicate the importance and impact of these variables on the quality of the couple's relationship. Therefore, examining the differences between couples in these cases in premarital counseling and providing them with the necessary solutions and training can play an effective role in reducing couples' conflicts and preventing emotional divorce.

    Keywords: emotional divorce, self-differentiation, Differentiation Components
  • Pages 51-60
    Introduction

    The purpose of this study was the relationship between Career maturity, work motivation and Flow among the employee of Health Ministry.

    Method

    The method used in this study was correlation. The participants were of 205 employees of Health Ministry, that were selected by stratified random sampling. The instruments which used in this study were work Motivation Questionnaire of Halkman and Oldham (1976), Adults career concern inventory of Super and Tompson (1988) and Flow State Scale of Jackson and March (1996). Data were analyzed by SPSS. A correlation and stepwise regression analysis was used to analyzing data.

    Result

    Result indicated that there were a significant and negative correlation between Career maturity and Flow (r= -0/49**), and significant and positive correlation between work motivation and flow (0/34**). Also, The result of stepwise regression indicated that the subscale of decline, feedback and skill can predict %56 of variance of flow.
    Conculosion:

    Keywords: Work Motivation, career maturity. Flow
  • Pages 61-74

    This study was conducted with aims of representing the relationship between learning style and critical thinking with test anxiety in poublic school students in region four of Tehran in the years of 2016-2017. This research was applied based on aim and also was descriptive-correlation based on data collecting method. The population of research included 1287 students inpublic schools in region four of Tehran that among them, 295 students were considered as sample by using Morgan table and classification random sampling method. Data collection was carried out through learning style standard questionnaire by the University of Lincoln and New Zealand (1998), Watson-Glaser Critical Thinking (1994) and Sarason test Anxiety (1984). Data analysis has been done in two chapter descriptive and inferential, with the use of SPSS-21 software. The results of Multiple Regression showed that there was a significant relationship between learning style (auditory, kinetic and visual) with test anxiety. In other words,all of the learning styles were significantpredictor ofstudentstest anxiety. The findings also showed that there was significant relationship between critical thinking with test anxiety. In other words, among 5 skills related to critical thinking, 4 skills of analysis, evaluation, inference and inductive reasoning were significantpredictor ofstudentstest anxiety but deductive reasoning had not any role in predicting of test anxiety. Finally the results ofPearson correlationforsub-hypotheses research showed that there was negative significant relationship between auditory learning style, kinetic learning style, visual learning style, analysis skill, evaluation skill, inference skill and inductive reasoning skill, but there was not relationship between and deductive reasoning skill with test anxiety

    Keywords: learning style, critical thinking, test anxiety
  • Pages 75-85

    The purpose of this paper is the study of the relationship between parenting style and attachment styles with one region primary school students bullying Tehran & the prediction of bullying based on parenting style and attachment styles.

    Method

    the method of this study is correlational. The population is all one region primary school students in Tehran. The sample was 160 students who were selected via clustering method. Data were analyzed by descriptive & inferential methods ( like ; mean, standard deviation, correlational method & regression) via SPSS-16.

    Results

    results show ; there are relationships between  parenting style and attachment styles with bullying behaviors. Also , 11.4 percent of bullying behaviors are predicted by parenting styles and attachment styles. In another word; 11.4 of  observed variances in bullying behaviors are justified by these variables.

    Keywords: parenting style, attachment styles, bullying behaviors & primary school students
  • Pages 87-97

    The aim of this study was to investigate the relationship between meaning of life and emotion regulation strategies and psychological hardiness in students. This was a descriptive correlational study. The statistical population of this study included 7000 students of Kharazmi University who were selected using cluster-multistage sampling of 194 people (97 girls and 97 boys) and the questionnaire of meaning of life, difficulties They responded to emotional regulation and psychological toughness. Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis. The results of regression analysis showed that there is a relationship between the meaning of life and psychological hardiness (P <0.01). Meaning of life explains 34% and 16% of the variance in psychological toughness and emotion regulation strategies, respectively. The results showed an inverse relationship between meaning of life and emotion regulation strategies (P <0.01). In the end, considering the results of the research, it turns out that the meaning of life is one of the important predictors of emotion regulation strategies and psychological hardiness of male and female students.

    Keywords: meaning of life, Emotion Regulation Strategies, psychological hardiness
  • Pages 99-115

    The aim of the present study was to investigate the relationship between emotional maturity and ego strength of mothers with children's anxiety. The statistical population of the present study included all children aged 8 to 15 years old studying in Tehran in 2016 who referred to the Northeast Counseling Center and Tavanesh Rehabilitation Clinic. In order to conduct this study, 122 children were randomly selected from children aged 8 to 15 years referred to the Northeast Counseling Center and Tavanesh Rehabilitation Clinic with initial diagnosis of anxiety by a psychologist using available sampling method. To collect research data, three questionnaires were used for mothers: Spence (2007), Anxiety Puberty (Yashvasink and Bahargava (1974) and Igo (1997) for mothers. Data were analyzed by correlation and multiple regression analysis using SPSS program. The results showed that there is a negative relationship between emotional maturity and maternal ego strength and children's anxiety at the level (p <0.05). But only through the subscale of emotional instability of mothers related to emotional maturity, child anxiety can be addressed. In the nose.

    Keywords: Emotional maturity, Ego power. Anxiety in children