فهرست مطالب

نشریه تحقیقات روانشناختی
پیاپی 28 (بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ایران جلالی، حسن احدی، علیرضا کیامنش صفحات 9-16

    هدف این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع گروه های معادل با گروه شاهد و پیش- پس آزمون- پیگیری باهدف بررسی اثربخشی آموزش گروهی برنامه کارکرد خانواده به شیوه اولسون بر انطباق و انسجام خانواده، طراحی و اجرا شد. به این منظور با روش نمونه گیری در دسترس از بین جامعه آماری زنان متاهل مراجعه کننده به یکی از خانه های سلامت شهرداری منطقه 3 شیراز که در زمان انجام این مطالعه پرونده شکایت از همسر یا تقاضای طلاق در دادگاه خانواده نداشته، به صورت تمام وقت در بیرون از منزل شاغل نبوده و حداقل یک فرزند داشتند، 50 زوج داوطلب انتخاب و با روش تصادفی به دو گروه آزمایشی و گواه تقسیم شدند. گروه آزمایشی در 8  جلسه 90 دقیقه ای آموزش گروهی برنامه کارکرد خانواده به شیوه اولسون (اولسون و اولسون، 1999) شرکت کرده و گروه شاهد به عنوان فهرست انتظار، هیچ مداخله سازمان یافته ای دریافت نکردند. به منظور سنجش متغیر وابسته از نسخه سوم انطباق و انسجام خانوادگی (FACES-III) استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری  SPSS-16 برای محاسبه فراوانی، میانگین، تحلیل اندازه گیری مکرر پردازش شد. نتایج تحلیل اندازه گیری مکرر نشان داد که میانگین انطباق و انسجام خانواده زنان و مردان در گروه آزمایش بیشتر از گواه و تفاوت ها به لحاظ آماری در سطح احتمال 1 درصد (1%<p) معنادار است. به این ترتیب می توان نتیجه گرفت که برنامه آموزش کارکرد خانواده به سبک اولسون می تواند باعث بهبود سیستم خانواده در حالت می شود.

    کلیدواژگان: رویکرد اولسون، آموزش گروهی، خانواده درمانی، انطباق و انسجام خانواده
  • هادی مولایی یساولی، داود کشاورز، مهدی مولایی یساولی، افضل اکبری بلوطبنگان صفحات 17-26
    سابقه و هدف

    سبک های فرزندپروری یکی از مهم ترین عوامل موثر در شکل گیری رفتار و شخصیت کودکان است، ازاین رو هدف از پژوهش حاضر پیش بینی اعتیاد به اینترنت و اضطراب اجتماعی بر اساس سبک های فرزندپروری بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع همبستگی بود. بدین منظور، تعداد 400 نفر از دانش آموزان مدارس دبیرستان های اراک به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. همه آن ها پرسشنامه های اعتیاد به اینترنت یانگ (IAT)، مقیاس اضطراب اجتماعی (SAS-A) و پرسشنامه سبک های فرزندپروری با مریند را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج همبستگی پیرسون نشان داد، سبک های فرزندپروری استبدادی و آزاد گذار با اعتیاد به اینترنت و اضطراب اجتماعی به ترتیب (102/0 r= و 210/0 r=) و (576/0 r= و 517/0 r=) رابطه مثبت و معنی داری داشتند. همچنین رابطه سبک مقتدرانه با اعتیاد به اینترنت و اضطراب اجتماعی به ترتیب (291/- r= و 263/- r=) منفی و معنی دار بود. علاوه بر آن نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که سبک های فرزندپروری پیش بینی کننده معنادار اعتیاد به اینترنت و اضطراب اجتماعی بوده و به ترتیب 39 و 35 درصد از واریانس آن ها را تبیین نموده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصله، می توان با استفاده از روش های تربیتی مناسب و ایجاد برنامه ریزی های کاربردی اعتیاد به اینترنت را درمان کرد و ارتباط مثبت با دیگران را در افراد ارتقا داد.

    کلیدواژگان: سبک های فرزندپروری، اضطراب اجتماعی، اعتیاد به اینترنت
  • سید عبدالمجید بحرینیان، رامانا شهباز فر صفحات 27-38
    زمینه و هدف

    در سالهای اخیر بیشتر مطالعات درباره کاهش و درمان نشانه های افسردگی در بزرگسالان انجام گرفته است. متاسفانه نتایج به دست آمده از الگوها و درمان های افسردگی بزرگسال قابل تعمیم به کودکان نیستند هدف این پژوهش بررسی بررسی درمان مبتنی بر دلبستگی کودک محور برنشانگان  افسردگی کودکان دختر مقطع دبستان شهر بندرعباس بود.

    روش

    این تحقیق نیمه تجربی بوده و نمونه ی پژوهش شامل 30 دانش آموز دختر مقطع دبستان بود که به صورت روش انتخاب تصادفی چند مرحله ای در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) جایگزین شدند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش پرسشنامه ی افسردگی کودکان و پرسشنامه کیفیت دلبستگی بودند. متغیر مستقل درمان مبتنی بر دلبستگی کودک محور بود که در شش جلسه گروهی برای دانش آموزان به همراه یک جلسه آموزشی برای والدین در گروه آزمایش اعمال شد. داده ها با روش تحلیل کوواریانس چند متغیره تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان مبتنی بر رویکرد دلبستگی کودک محور بر کاهش نشانه های افسردگی به ویژه در بعد خلق منفی موثر بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به این موضوع که نمی توان بدون در نظر گرفتن تفاو تهای شناختی، هیجانی، رفتاری و جسمانی مرتبط با سن در افسردگی دوران کودکی از مداخلات بررسی شده مربوط به افسردگی بزرگسالان استفاده کرد، نتایج این پژوهش،رویکردی نوین را در زمینه مداخله در افسردگی دوران کودکی و ارتقای سلامت روانی کودکان در این سنین پیشنهاد می دهد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر دلبستگی کودک محور، نشانگان افسردگی، کودکان مقطع دبستان
  • وحید نجاتی، سمیه رامش، صبا امیری صفحات 39-50

    استدلال انتزاعی می تواند به وسیله آزمون های کلامی مورد ارزیابی قرار گیرد. از آنجا که آزمون های کلامی از زبان و فرهنگ اثر می پذیرند، طراحی آزمون کلامی به زبان فارسی برای سنجش استدلال انتزاعی ضرورت دارد. هدف از این مطالعه، طراحی یک آزمون کلامی فارسی برای سنجش استدلال انتزاعی و بررسی روایی و پایایی آن بود. جامعه تحقیق، دانش آموزان دبستان های تهران در سال تحصیلی 1394-1393 بود. گروه نمونه، 239 دانش آموزان با دامنه سنی 8 تا 12 سال بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای بررسی روایی همزمان از آزمون پیرسون بین نتایج آزمون استدلال انتزاعی و روانی کلامی استفاده شد. برای بررسی پایایی از روش بازآزمایی و آزمون آلفای کرونباخ استفاده شد. روایی تمیز از مقایسه میانگین نمرات آزمون در بین گروه های سنی حاصل شد. نتایج نشان داد که خرده آزمون های آزمون استدلال انتزاعی پارس و آزمون روانی کلامی با یکدیگر رابطه مثبت و معنی داری داشتند. پایایی آزمون استدلال انتزاعی پارس بر اساس نتایج دوبار اجرای آن و همسانی درونی آن بر حسب ضریب آلفای کرونباخ در مورد گروه نمونه تایید شد. مقایسه بین گروه ها نیز حاکی از روایی واگرای آزمون بود. بنابراین آزمون استدلال انتزاعی پارس یک آزمون معتبر و تکرار پذیر برای سنجش استدلال انتزاعی است.

    کلیدواژگان: استدلال انتزاعی، پایایی، روانی کلامی، روایی
  • علی قائدنیای جهرمی، جعفر حسنی، محمد حاتمی، شیوا فرمانی شهرضا صفحات 51-69

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی آموزش راهبردهای نظم جویی فرایندی هیجان در مقابله شناختی افراد مبتلابه سوءمصرف مواد مخدر و محرک بود. در قالب یک طرح تجربی تک آزمودنی دو نفر مبتلابه سوءمصرف ماده شیشه و دو نفر مبتلابه سوءمصرف ماده تریاک مراجعه کننده به مراکز ترک اعتیاد به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و تحت آموزش راهبردهای نظم جویی فرایندی هیجان به مدت ده جلسه به صورت فردی قرار گرفتند، که با 4 نفر مبتلابه ماده محرک شیشه و تریاک همتاسازی شدند و طی 6 بار (1 بار خط پایه، 4 بار تدبیر، 1 بار پیگیری) به وسیله ی پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجان (CERQ) ارزیابی شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های تغییرات روند، شیب، اندازه اثر و شاخص کوهن و بازبینی فراز و فرود نمودارها استفاده شد. نتایج نشان داد که راهبردهای سازش نایافته مقابله شناختی (ملامت خویش، فاجعه سازی، نشخوار فکری، ملامت دیگران) آزمودنی های مبتلابه سوءمصرف مواد کاهش و راهبردهای سازش یافته مقابله شناختی (تمرکز مجدد مثبت، ارزیابی مجدد مثبت، تمرکز بر برنامه ریزی، پذیرش، دیدگاه گیری) افزایش قابل توجهی نسبت به آزمودنی های گروه گواه داشته اند که این نشان دهنده اثربخشی درمان بوده است. آموزش راهبردهای نظم جویی فرایندی هیجان می تواند سبب بهبود راهبردهای مقابله شناختی افراد مبتلابه سوءمصرف مواد گردد که بازگشت به رفتارهای مصرفی و اجباری در سوءمصرف مواد را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: آموزش، راهبردهای نظم جویی فرایندی هیجان، مقابله شناختی، سوءمصرف مواد
  • فاطمه زمانیان نجف آبادی، منصوره شهریاری احمدی، غلامرضا محمودی صفحات 71-91

    پژوهش حاضر، با هدف بررسی روایی و اعتبار سیاهه شایستگی اخلاقی (MCI)، در بین کارکنان سازمان های دولتی نجف آباد انجام شد. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای 333 نفر به سیاهه 40 سوالی پاسخ دادند.ضریب آلفای کرونباخ هر سوال با کل پرسش نامه0.93 و اعتبار دو نیمه آزمون 0.88 به دست آمد.با استفاده از تحلیل مولفه های اصلی و با روش واریماکس 9 عامل به دست آمدکه71/56 در صد از کل واریانس متغیرها را تبیین می کرد. سوال 24 به دلیل بار عاملی کم و عامل نهم با داشتن تنها 2 سوال (34 و 35) از پرسش نامه حذف شد و پرسش نامه 37 سوالی مجددا مورد تحلیل قرار گرفت.دراین تحلیل 9 عامل به دست آمد که 58/59 در صد واریانس را تبیین می کند این عوامل عبارتند از: 1- راستی و صداقت 2- وجدان و احساس مسیولیت 3- نوع دوستی 4- صراحت 5- شجاعت در پذیرش خطاها 6-بخشش دیگران7-اهمیت دادن به دیگران8-جسارت 9-عملگرایی. جهت بررسی روایی هم گرا،از ضریب هم بستگی بین نمرات شایستگی اخلاقی و نمرات هوش معنوی استفاده شد و ضریب0.62 به دست آمد.در نهایت جدول نرم تهیه شد.

    کلیدواژگان: شایستگی اخلاقی، هوش اخلاقی، کارکنان سازمان های دولتی
  • مهین تحویلیان، سید حمید آتش پور صفحات 103-115

    این پژوهش باهدف تعیین اثربخشی سایکودرام (روان نمایشگری) بر روابط مثبت با دیگران، پذیرش خود و اجتناب در زنان بوده است، روش پژوهش از نوع نیمه تجربی و کاربردی  با طرح پیش آزمون - پس آزمون بوده است، جامعه آماری این تحقیق 460 و نمونه 40 نفراز زنان مراجعه کننده به فرهنگسرای شهر اصفهان ارسال 1394بودند که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (20) نفر و گروه کنترل (20) نفر جایگزین شدند. گروه آزمایش به مدت دو ماه و نیم در 12جلسه روان نمایشگری با تکنیک های درمانی جا کوب مورنو، که هر جلسه به مدت 3 ساعت به طول انجامید، شرکت داده شدند.، پرسشنامه های مورداستفاده در این پژوهش عبارت بودند: از اضطراب اجتماعی (SPI) کانور و همکاران (2000)، و بهزیستی روان شناختی  18سوالی ریف (1980)، در این پژوهش نتایج تحلیل کواریانس، نشان داد که آموزش سایکودرام بر روابط مثبت با دیگران، پذیرش خود و اجتناب زنان موثر بود (p>0/05)، درنتیجه بر اساس یافته های پژوهش، درمان سایکودرام بر اضطراب اجتماعی، و بهزیستی روان شناختی تاثیر داشت

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، بهزیستی روان شناختی، روان نمایشگری
|
  • Pages 9-16

    This semi-experimental study has been conducted to assess the effect of group training of family functioning program on adaptability and family cohesion based on the Olson’s approach included in control group and pre-test, posttest and follow up. Available sampling method has been applied to select sample size among statistical population of married women who had referred to a health house municipality in Shiraz Iran. At the time of this study, these women have not had lawsuits of divorce against their husbands; they had been working in full-time job and have had one child at least. Accordingly, 50 volunteer couples were selected, divided into two groups of control, and experimental through random method. The test group was participated in 8 sessions of 90 minutes group training of family functioning program based on the Olson’s approach (Olson & Olson, 1999) and control group as waiting list did not received any organized intervention. The third version of adaptability and family cohesion (FACES-III) has been used to measure the dependent variable. SPSS-16 Software has been applied to analyze data and measure frequency, average and repeated measures analysis. The obtained results from repeated measures analysis indicated that the average of adaptability and family cohesion among men and women of test group had been more than control group and the differences are statistically significant at Probability value of 1% (P<1%). Hence, it could be found that training program of family functioning based on the Olson’s approach can improve the family system in state.

    Keywords: Olson’s approach, group training, family therapy, adaptability, family cohesion
  • Pages 17-26
    Background

    parenting styles is one of the most important factors in shaping children's behavior and personality, the purpose of this study was to predict Internet addiction and social anxiety on Parenting Styles.

    Materials and Methods

    This study was correlational. For this purpose, the number of 400 schools students in Arak was selected using multi-stage cluster sampling. They all questionnaires Internet addiction Yang (IAT), Social Anxiety Scale (SAS-A) and Bamrynd Parenting Styles Questionnaire completed. Data were analyzed using Pearson correlation and multiple regressions.

    Results

    Pearson correlation showed authoritarian parenting Styles and permissiveness with Internet addiction and social anxiety in order (r =0.120 and, r = 0.210) and (r =0.576 and, r =0.517) had a positive and significant relationship. The authoritative style with Internet addiction and social anxiety in order (r= -0.291 and r= -0.263) is negative relationship and significant. In addition, multiple regression analysis showed that the parenting styles were predicted Internet addiction and social anxiety, and they in order 39 and 35 percent of the variance explained.

    Conclusion

    According to the results, we can use the proper educational methods and make planning applications in the treatment of Internet addiction and improved positive relationships with others

    Keywords: Parenting styles, Social anxiety, internet addiction
  • Pages 27-38
    Background and Aim

    In recent years, most studies have been conducted on the reduction and treatment of depressive symptoms in adults. Unfortunately, the results obtained from the patterns and treatments of adult depression are not generalizable to children. The purpose of this study was to investigate child-centered attachment therapy for depressive symptoms of primary school girls in Bandar Abbas.

    Method

    This is a quasi-experimental study and the sample consisted of 30 elementary school girls who were replaced by multi-stage random sampling in experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. The instruments used in the study were the Child Depression Inventory and the Attachment Quality Questionnaire. The independent treatment variable was based on child-centered attachment, which was applied in six group sessions for students and one educational session for parents in the experimental group. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that treatment based on child-centered attachment approach was effective in reducing depressive symptoms, especially in the negative mood.

    Discussion & Conclusion

    Considering the fact that it is not possible to use the studied interventions related to adult depression without considering the cognitive, emotional, behavioral and physical differences related to age in childhood depression, the results of this study suggest a new approach. Suggests intervention in childhood depression and promotion of mental health of children at this age.

    Keywords: TREATMENT BASED ON CHILDREN-ATTACHED, depressive syndrome, primary school children
  • Pages 39-50

      reasoning can evaluate by verbal scales. Because verbal tests impressed by language and culture, developing verbal test of persian language in order to evaluate abstract reasoning is necessary. The purpose of the present study was to design a persian verbal test to evaluate abstract reasoning and to determine its validity and reliability.The statistical population of the study were elementary students of tehran in 1393-1394. The sample included 239 student with age range 8 to 12 years old that selected by Convenience Sampling scheme. Pearson test was used in order to investigate concurrent validity between results of abstract reasoning and verbal fluency test. Two halves method and Cronbach's alpha test was used in order to evaluate reliability. Discriminative validity was achieved from comparing average scores of age groups. Results showed subscales of abstract reasoning scale and verbal fluency test had a positive significant correlation with each other. Retest reliability of abstract reasoning scale based on two tests run and internal consistency of the test based on Cronbach’s alpha coefficients in sample group was confirmed. comparing between groups indicated on the discriminative validity of the test. Therefore Persian Abstract Reasoning Scale is a valid and reliable test for measuring abstract reasoning.

    Keywords: abstract reasoning, reliability, verbal fluency, validity
  • Pages 51-69

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of training of  emotion processing regulation Strategies in cognitive coping of People with narcotic and Stimulus abuse. In the context single subject experimental design two men with glasses abuse and two men with narcotic abuse Which were referred to addiction centers were selected based on available sampling and were trained emotion processing regulation Strategiesin Individually in ten sessions. These patients were evaluated by cognitive emotion regulating questionnaire in 6 times (1 time in base line, 4 times in intervene and 1 time in follow up). In order to analyze of data indicators of process change, slope change, effect size, Cohen index and review of ups and downs of  diagrams were used. The results show that maladaptive strategies of cognitive coping (self blaming,  catastrophizing, rumination, other blaming) in subjects with substance abuse were reduced and adaptive strategies of cognitive coping (self blaming,  catastrophizing, rumination, other blaming) in subjects with substance abuse were increased Compared with subjects in the control group. This indicate that therapy was effective. training of  emotion processing regulation Strategies can improve cognitive coping strategies in people with substance abuse and reduce back to compulsive behaviors in their.

    Keywords: Training, emotion processing regulation Strategies, cognitive coping, substance abuse
  • Pages 71-91

    The aim of this study was to investigate the validity and reliability of the Ethical Competency List (MCI) among employees of government organizations in Najafabad. Using cluster sampling method, 333 people answered a list of 40 questions. Cronbach's alpha coefficient of each question was obtained with a total questionnaire of 0.93 and the validity of the two halves of the test was 0.88. Using principal component analysis and Varimax method, 9 factors It was found that 56.71% of the total variance explained the variables. Question 24 was removed from the questionnaire due to low factor load and ninth factor with only 2 questions (34 and 35) and the questionnaire of 37 questions was re-analyzed. In this analysis, 9 factors were obtained, which is 59.58% of the variance. Explains these factors are: 1- Truthfulness and honesty 2- Conscience and sense of responsibility 3- altruism 4- Explicit 5- Courage in accepting mistakes 6- Forgiveness of others 7- Care for others 8- Daring 9-Pragmatism. To evaluate the convergent validity, a correlation coefficient between moral competency scores and spiritual intelligence scores was used and a coefficient of 0.62 was obtained. Finally, a soft table was prepared.

    Keywords: Ethical Competence, Ethical Intelligence, Employees of Government Organizations
  • MohammadReza Ahmadkhani, Hoorie Shaghaghizade Pages 93-101

    According the cognitive ideas mental images form metaphoric images. This article investigates factors affecting on metaphors in the poems of the bilingual poet Shahriyar and whether these metaphors could mirror the world view of the poet. The framework of the this research is Lakoff and Johnson’s (1998, 1993) classification of conceptual metaphors and also Koveces’s (2005, 2010) on classification of metaphors into universal and variable depending on context and culture. In this research metaphors are placed in five groups: nature, love and separations, religious and ideological, political and social and finally, racial. The statistics showed that in the universe of these two languages metaphorical domains, political, social and racial ones depend on language and this hypothesis that metaphorical images are not only linguistic categories, but form the basis of the thinking and behavior of human beings is proved

    Keywords: metaphor, cognitive, shahriyar, Azeri, Persian
  • Pages 103-115

    This study aimed to determine the efficacy of Psychodrama (Psychodrama) on positive relations with others, self-acceptance and avoidance are women, Applied Materials quasi-experimental study with pretest - posttest, the population of this study 460 and of 40 persons in 1394 were women referred to Isfahan Cultural Center were randomly assigned to two groups (20 people) and control group (20 people) were replaced. The experimental group for two and a half months in 12 sessions of psychodrama with therapeutic techniques here sunflowers Moreno, each session lasting three hours lasted, were included., Questionnaires used in this study were: the Social Anxiety (SPI ) Connor et al (2000), and psychological well 18 questions Reef (1980), the results of covariance showed teaching on Psychodrama positive relationships with others, self-acceptance, and avoid effective women (p> 0/05) as a result, based on the findings, Psychodrama treatment of social anxiety, and psychological well impact psychological well impact

    Keywords: Social anxiety, psychological well, psychodrama