فهرست مطالب

پژوهشنامه بختیاری شناسی و اقوام ایرانی
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • تجلی باورمندی به موجودات خیالی در ادبیات اقلیمی اقوام جنوب
    مهری مساعد*، فاطمه صادقی نقد علی علیا، مینا مساعد صفحات 5-31

    فرهنگ عامه (فولکلور) که برآمده از دل توده مردم است، سالیان سال به صورت شفاهی و سینه به سینه به نسل های بعد منتقل شده است. مناطق جنوبی ایران نیز مانند هر دیار و قومی باورهای خاص خود را دارد؛ در این مناطق باور به موجودات موهوم و خیالی نمود چشم گیری دارد. این موجودات خیالی با نام هایی چون «پری»، «یال»، «زار»، «بوسلمه»، «غولک»، «کرزنگرو» و... ثمره تفکرات و مکاشفات مردم این دیار از طبیعت و رابطه عشق و کینش با آن و همچنین مراودات با بومیان آفریقایی در طی تجارت های بازرگانی و دریایی و... بوده است. در این مقاله ردپای باورهای مردم جنوب به این موجودات خیالی و وهمی در ادبیات بومی این منطقه بررسی شده شده است. بررسی ها نشان می دهد موجودات زار، غولک و جن بیش از دیگر موجودات نامریی در ادبیات این منطقه بازتاب داشته است. هم چنین در می یابیم بشر اولیه که تاب مبارزه با قدرت و اسرار طبیعت را در خود نمی بیند، این خطرات ناشناخته و مرموز را تحت عناوین و شکل های مختلف و ابداعی در رویاها، شعرها و قصه ها می آفریند و قدرت چیرگی خود بر آن ها را به شکل های مختلف به نمایش می گذارد.

    کلیدواژگان: باورهای عامه، موجودات خیالی و وهمی، ادب عامه
  • کارآوا (کاردنگ)های فرهنگ بختیاری
    روح الله کریمی، نورالدین وند کیارسی* صفحات 33-76

    شعر و کار از گذشته های دور تا کنون دو همزاد و همراه بوده اند، در کنار هم بالیده اند و با هم پیوندی عمیق و ناگسستنی دارند. کار، در فرهنگ و ترانه های عامیانه بختیاری گستره فراوانی دارد. کمتر کار و پیشه ای در فرهنگ بختیاری وجود دارد که به شعر و ترانه راه نیافته باشد؛ برخی از این اشعار حین انجام کار خوانده می شوند، برخی در سوگ و ستایش کاردانان و انجام دهندگان کار و برخی به ماهیت کار اشاره دارند. در فرهنگ بختیاری ترانه ها و آواهای کار را «کاردنگ» و «کاردنگ» می گویند. در این جستار کوشیده شده ترانه های و آواهای کار معرفی شوند. کارآواهای برزگری، صیادی، بلوط چینی، دوغ زنی، شیردوشی و خرمنکوبی معروف ترین کارآواهای فرهنگ بختیاری اند که در حین انجام این کارها و فعالیت ها خوانده می شوند. هم چنین بخش مهمی از اشعاری که محتوایشان در پیوند با کار است در ستایش و سوگ کاردانان و صاحبان حرف، در مجالس سوگ و بر روی قبر متوفی با آوایی حزین خوانده و روایت می شود. انجام کارهایی چون درو و برزگری، سرکهی یا صیادی ساعت ها و روزها طول می کشد؛ بنابراین اشعار و ترانه های بیشتر و متنوع تری دارند. کشاورزان و برزگران برای چیدن و خرمنکوبی محصولاتی چون گندم و جو، هفته ها و ماه ها در گرمسیر و دور از یار و بدون امکانات به فعالیت می پردازند. جان پناه و آرام بخش تن خسته و رنجورشان خواندن اشعار و ترانه هایی متناسب با کار و فعالیتشان است. بنابراین وقت خود را با خوانش ملحون و آهنگین ابیات و ترانه ها سپری می کنند و برای رفع خستگی خود به شعر و آواز پناه می-برند.

    کلیدواژگان: فرهنگ بختیاری، کار، کارآوا، کاردنگ، برزگری
  • بررسی استفاده از استعاره جان بخشی به اشیا (تشخیص) در ضرب المثل های دزفولی
    فرزانه سرلک*، علی اصغر رستمی ابوسعیدی، آزاده شریفی مقدم صفحات 77-100

    براساس دیدگاه زبان شناختی، استعاره مختص ادبیات نیست و به عنوان پدیده ای فراگیر و معمول در زبان روزمره افراد شناخته می شد. استعاره برون داد فرآیند ذهنی انسان است که از یک حوزه مبدا به یک حوزه مقصد نگاشته می-شود. در این بین، ضرب المثل ها بخشی از زنجیره های زبانی می باشند که ماهیتی استعاری دارند و باید در سیستم های شناختی انسان بررسی شوند. هدف از پژوهش حاضر بررسی استفاده از استعاره جان بخشی به اشیا (تشخیص) در ضرب المثل های دزفولی است. برای جمع آوری ضرب المثل ها از دو روش مطالعات کتابخانه ای به وسیله فیش برداری و مطالعات میدانی به وسیله مصاحبه از شش نفر از اهالی شهرستان دزفول، استفاده شد. تجزیه و تحلیل ضرب المثل-ها براساس دیدگاه لیکاف و جانسون (1980) در رابطه با استعاره انجام شد. بر پایه یافته های تحقیق 75 ضرب المثل دزفولی که در آن از استعاره جان بخشی استفاده شده بود، شناسایی شدند. در این ضرب المثل ها استعاره جان بخشی گاه با نسبت دادن یک خصوصیت انسانی به حیوان و گیاه، گاه با نسبت دادن یک خصوصیت انسانی به یک پدیده طبیعی چون «شب»، گاه با نسبت دادن یک خصوصیت انسانی به یک عنصر انتزاعی و گاهی با نسبت دادن یک عنصر انتزاعی یا خصوصیت انسانی به یک شی جلوه پیدا کرد. یافته های تحقیق نشان دادکه استعاره مختص زبان ادبی نیست و مردم دزفول از انواع آن ها، مانند استعاره جان بخشی در زبان روزمره خود استفاده می کنند. با توجه به تعداد زیاد ضرب المثل های دزفولی و وجود دیگر انواع استعاره ها در گویش دزفولی، پیشنهاد می گردد که مطالعات بیشتری در این زمینه انجام شود.

    کلیدواژگان: استعاره، جان بخشی، دزفول، زبان شناختی، ضرب المثل
  • تصویرسازی شخصیت های کودک و جوان در قصه های عامه رایج در فرهنگ بختیاری
    علیرضا سلطانی، ابراهیم ظاهری عبدوند*، سجاد نجفی بهزادی صفحات 101-117

    شخصیت، عنصر مهمی در قصه است و مخاطبان به ویژه کودکان و جوانان، از طریق الگوسازی و احساس همذات پنداری با اشخاص قصه، مهم ترین مبانی زندگی را می آموزند؛ بنابراین بررسی تصویرسازی عنصر شخصیت در قصه ها، به-ویژه شخصیت های کودک و جوان، در این زمینه اهمیت ویژه ای دارد که هدف در این پژوهش نیز بررسی این نوع شخصیت ها در قصه‎های رایج در فرهنگ بختیاری بر اساس روش اسنادی و با رویکرد توصیفی-تحلیلی است. نتیجه پژوهش نشان می دهد در قصه‎های بررسی شده، تعداد اشخاص کودک و جوان بیشتر از بزرگسالان است؛ دختران نقش پررنگ تری نسبت به پسران دارند. از نظر طبقه اجتماعی، بیشتر شخصیت های کودک و جوان مختص به طبقه فرودست هستند و با وجود حضور بیشتر شخصیت های دختر، شخصیت اصلی بیشتر قصه ها، از بین شخصیت های پسر انتخاب شده است. از میان مشخصه‎های فیزیکی، بیشتر به زیبایی صورت و بلندی موهای دختر و تیراندازی، شکارگری، قدرت جسمانی و خوش اندامی پسر و از میان ویژگی‎های عاطفی و اخلاقی، بیشتر به شجاعت، مهربانی، باهوشی، دانایی و باوفایی آنان توجه شده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ بختیاری، قصه، تصویرسازی، شخصیت های کودک و جوان
  • بررسی نقش زنان مبارز در تحولات سیاسی عصر قاجار(مطالعه موردی بی بی مریم بختیاری)
    حاتم موسایی* صفحات 119-135

    شخصیت زن بر اساس کفایت، اهلیت، شایستگی، لیاقت و مختصات اخلاقی واجتماعی ،آگاهی سیاسی، اجتماعی و فر هنگی ارزیابی می شود تا زن خودش مستقلانه نقش خود وجایگاه خود را در جامعه پیدا نماید وبه همنوعان خود به اثبات برساند. در مدنیت معاصر و درکشورهای پیشرفته روز تا روز زن مقام انسانی خودرا کسب نموده و به نقش تاریخی زن بها داده می شود. زنان ایران در منزلگاه های مهم تاریخی به صحنه آمدند و حضور موثری نشان دادند. حضور زنان در فعالیتهای سیاسی و اجتماعی طی دوره دوم قاجاریه بسیار چشمگیر بوده است؛ از جمله این زنان بی بی مریم بختیاری می باشد. وی از زنان مبارز عصر مشروطه بود. بی بی مریم در جنگ اول جهانی که بخشهایی از ایران اشغال و زیر نفوذ نیروهای استعمارگر روسی و انگلیسی قرار گرفته بود به طرفداری از نیروهای آلمان و عثمانی و علیه نیروهای اشغالگر روس و انگلیس قیام کرد. در مقاله حاضر با روش توصیفی-تحلیلی به چگونگی حضور سیاسی اجتماعی بی بی مریم بختیاری در تحولات سیاسی عصر قاجار پرداخته شده است

    کلیدواژگان: : قاجاریه، زنان، سیاست، مشروطیت
  • آداب عروسی و عزا در اقوام ایرانی و هندو به روایت عرفی شیرازی و کلیم کاشانی
    مریم شیری*، زهرا فروغی نسب صفحات 137-164

    انسان در زندگی اجتماعی خویش ناگزیر از رویارویی با عروسی و عزاست. چگونگی نمود این دو رسم اجتماعی در شعر شاعران بزرگ هر دوره، نشان دهنده کیفیت زندگی و جهان بینی مردمان آن روزگار است و جلوه های برجسته ای از فرهنگ عامه ایشان را به تصویر می کشد.عرفی شیرازی و کلیم کاشانی به عنوان نمایندگان بزرگ و برجسته سبک اصفهانی (هندی) و عصر صفویه، در قالب تصویرآفرینی ها و آرایه پردازی های بدیع خویش، بخش های بزرگی از زندگی اجتماعی و فرهنگ عامه مردم ایران و هند روزگار خویش را ثبت کرده اند و راه را بر مطالعات جامعه شناختی و مردم شناختی هموار ساخته اند.براساس آن چه از شعر عرفی و کلیم برمی آید، مردمان روزگار صفویه، به ویژه بزرگان و متمولان، شادخوار و عیش طلب بوده اند و به مناسبت های مختلف به خصوص عروسی یا حضور شاه در میان مردم، محافل سرور و پایکوبی برگزار می کرده اند. آداب سوگواری، در هر ناحیه، هر آب و هوا و در میان مذاهب گوناگون متفاوت است؛ مثلا برخی در غم مرگ یاران خود سیاه می پوشند و برخی سفید. سوگواری در ایران از گذشته تا امروز آداب و آیین های خاص داشته است. این آیین ها در طول زمان تغییر چندانی نکرده اند. البته ظهور مذهب تشیع و ترویج فراگیر آن در عصر صفویه، موجب تحولی عظیم در ایام عزای ایرانیان شده است.آداب عروسی و سوگواری ایران و هند در شعر عرفی و کلیم به زیبایی و با هنرمندی تمام نمود یافته است.

    کلیدواژگان: عرفی شیرازی، عروسی، عزا، فرهنگ عامه، کلیم کاشانی
  • نقش امید در آیین باران خواهی قوم بختیاری
    زهرا میرعلایی، منیژه کاوه، حمید رضایی* صفحات 165-190

    امید انتظاری مثبت درباره ی آینده و نگرشی مثبت به رویدادهای علی و معلولی است و به عنوان سپری بین آثار رویدادهای استرس زای زندگی و سلامت جسمی، روانی و رفتاری قرار می گیرد. افراد امیدوار در رویارویی با شرایط استرس زا به صورت فعال تری برخورد می کنند و از راهبردهای مقابله ای بیشتر و بهتری استفاده می کنند. برگزاری آیین باران خواهی یا طلب باران در اقوام مختلف کشور ما رواج دارد و به شیوه های مختلف انجام می شود. قوم بختیاری براساس اصالت اندیشه ها و باورهای خود، آیین خاصی را برای طلب باران در دوران خشکسالی و کم باران زندگی خود برگزار می کنند. از جمله ی این آیین، سنگ وارونه کردن، هل هل کوسک، هل هل هلونک، سنگ های باران زا و دابارون است که با همت قوی اهالی هر منطقه انجام می شود. هدف این پژوهش، بررسی نقش امید و امیدواری طبق تحلیل های روانشناسی در این آیین است. این پژوهش به شکل بنیادی، بر پایه ی مطالعات کتابخانه ای- میدانی و به روش توصیفی - تحلیلی انجام شده است . قوم بختیاری آیین باران خواهی را برای طلب باران از درگاه خداوند انجام می دهند اما نکته ی مهم این است که تمامی این آیین تحت تاثیر نیروی امید است، که به اشکال مختلف افراد را برای رسیدن به اهداف خود سوق می دهد. نقش روانشناسی امید در آیین ذکر شده، مردم را برای ادامه ی زندگی در شرایط بحرانی، به سمت جلو سوق می دهد.

    کلیدواژگان: قوم بختیاری، امید، روانشناسی، ترانه های فولکوریک، آیین باران خواهی
  • تحلیل مشخصه های اجتماعی-اقتصادی عشایر استان چهار محال و بختیاری طی سه دهه 60، 70 و 80
    معصومه کی باندری ناشلیل، نبی الله یارعلی، حجت الله خدری غریب وند*، عطاالله ابراهیمی، صالح کهیانی صفحات 191-220

    زندگی عشایری به عنوان یکی از نظامات اجتماعی جامعه بشری، با وجود نقش به سزایی که در توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور دارد با چالش های متعددی مواجه است. در این راستا، آگاهی از مسایل و مشکلات مرتبط، برای برنامه ریزی و تدوین سیاستهای مناسب ضروری است. در این تحقیق برخی متغیرهای اجتماعی-اقتصادی ازجمله جمعیت، تعداد و نوع دام، سوخت مصرفی، صنایع دستی و اراضی تحت تصدی عشایر استان چهارمحال و بختیاری طی سه دهه 60، 70 و 80 مورد بررسی قرار گرفتند. آمار و اطلاعات به روش اسنادی و کتابخانه ای از داده های سرشماری های اجتماعی-اقتصادی عشایر در سال های 1366، 1377 و 1387 در آرشیو مرکز آمار ایران استخراج شد. نتایج نشان داد عوامل اقتصادی-اجتماعی در بخش ییلاق بیشتر از قشلاق عشایر را تحت تاثیر قرار می دهد. علاوه براین، جمعیت و تعداد خانوارها و میزان مصرف سوخت خانوارهای عشایر استان در محل ییلاق و قشلاق از سال 1366 تا سال 1387روند کاهشی داشته است. ضمن اینکه، اراضی تحت کشت سالانه دارای بیشترین سطح مورد استفاده خانوارهای عشایری نسبت به سایر انواع استفاده از اراضی است. تحول نظام های سنتی دامداری با توجه به مقتضیات زمانی و مکانی، تقویت زیرساخت های فراوری تولیدات، ساماندهی زنجیره تولید تا فروش صنایع دستی، تشکیل و تقویت نهادهای محلی می-توانند در راستای پایداری جامعه عشایری و منابع زیست محیطی عمل کنند که از طریق ظرفیت سازی و توانمندسازی عشایر و آموزش های مداوم و نظارت مستمر قابل پیگیری و تحقق است.

    کلیدواژگان: اقتصادی-اجتماعی، ییلاق، قشلاق، زندگی عشایری، چهارمحال وبختیاری
  • بررسی توصیفی و ساختاری افسانه جنگلبان
    اصغر شهبازی*، فاطمه عباسی چلچه صفحات 221-250

    افسانه های عامه یکی از گونه های ادب داستانی عامه اند. در همین راستا، افسانه جنگلبان، یکی از افسانه های مردم چهارمحال و بختیاری، به زبان لری رایج در شهر چلیچه است که با این روایت تا کنون ثبت و تحلیل نشده است. نگارندگان در این مقاله، با معرفی و گزارش کامل افسانه، آن را از نظر عناصر داستان و افسانه بررسی کرده اند. روش گردآوری افسانه، میدانی و روش تحقیق، تحلیل محتوا با رویکرد توصیفی- تحلیلی است. در این مقاله مشخص شده است که در طی آن بررسی مشخص شده است که طرح و پیرنگ این افسانه، ساده است، اما حوادث پیرامون طرح، پیچیده اند؛ روابط علی و معلولی ضعیف است. مقدمه چینی جالب توجهی در این افسانه دیده نمی شود؛ کنش های داستان جذاب و متنوع اند. شخصیت ها از تنوع بالایی برخوردارند؛ اغلب شخصیت ها در مرحله ای انسان بوده اند که در اثر طلسم به دیو تبدیل شده اند. درون مایه اصلی افسانه، پیروزی خوبی بر بدی است در قالب همان تقابل دوگانه؛ جنبه خرق عادت در این افسانه قوی است؛ از کنش ها و الفاظ تکراری در بخش های مختلف استفاده شده و ویژگی تکرار در افسانه های عامه را بارها در این افسانه نیز می بینیم. سازندگان افسانه از تصادف و تقدیر برای پرداخت عناصر داستان به خوبی بهره گرفته اند. استقلال حوادث هم که یکی از ویژگی های افسانه های عامه است در این افسانه نیز دیده می شود، به گونه ای که حذف چند حادثه، خللی به کل داستان وارد نمی کند. کنش های رنگارنگ اند و صعودی و نزولی و همین باعث جذابیت داستان شده است. زاویه دید سوم شخص مفرد و راوی دانای کل است.

    کلیدواژگان: ادبیات عامه، افسانه، افسانه جنگلبان، عناصر داستان
  • بررسی زنان کنشگر و کنش پذیر در داستان ابومسلم نامه
    نجمه حسینی سروری، علی جهانشاهی افشار، گلنار نعیمی* صفحات 251-281
    بیان مسئله

    در داستان های عامیانه زنان از نقش های مختلفی برخوردار هستند که متفاوت با چهره ای است که زنان در ادبیات رسمی و غنایی دارند.

    هدف

    با توجه به جایگاه و اهمیت ابومسلم نامه در معرفی و شناخت زنان، این پژوهش به بررسی نقش و ویژگی های شخصیتی زن در این متن منحصربه فرد ادبی می پردازد. این اثر کهن از منظر نظام زن مدار حایز اهمیت بوده و از مهم ترین اهداف این پژوهش، بررسی نظام مردسالاری در اجتماعی است که زنان در چارچوب بایدونبایدها محصور بودند و با بدترین القاب و عناوین معرفی می شدند. روش تحقیق: روش تحقیق حاضر تحلیلی-توصیفی بر مبنای مطالعات کتابخانه ای است.

    یافته ها

    براساس یافته های این تحقیق می توان گفت که نقش و ویژگی های شخصیتی زن، همچنین بررسی زن مدارانه داستان های ابومسلم نامه، نشانگر آن است که زنان در این اثر به نسبت داستان های منثور عامیانه حضوری کنشگر و در صحنه دارند. همچنین تقسیم زنان به جادوگر، جنگجو، عیار، حیله گر و... بیانگر واکنش و بیان اعتراض آمیز این جنس به وضعیت مردسالاری موجود در دوره نگارش ابومسلم نامه است. زنان منفعل در ابومسلم نامه شامل زنان کنیز و یاری رسان هستند.

    کلیدواژگان: زن، ابومسلم نامه، کنشگر، منفعل
  • قومیت گرایی از منظر قرآن کریم
    ابوالفضل توسلی زاده* صفحات 283-305

    قومیت در اصطلاح قرآنی عامتر از آن معنای رایج اصطلاحی آن است و اسلام به گروهی از افراد که دارای عقیده و تفکر خاصی هستند نیز «قوم» اطلاق کرده است. از طرفی دیگر قومیت گرایی مفهومی تشکیکی است که با توجه به اهداف و انگیزه های گرایش به آن به دو دسته مذموم و ممدوح قابل تقسیم است. قومیت گرایی اعراب جاهلی که از آن به عصبیت کور می توان تعبیر کرد و همچنین قومیت گرایی بنی اسراییل در قرآن کریم به صور مختلفی تقبیح شده است. عاقبت چنین قومیت گرایی کوری همانی است که در مورد فرعون فرمود: یقدم قومه یوم القیامه فاوردهم النار وبیس الورد المورود [سوره : هود آیه : 98] در روز قیامت پیشاپیش قوم خود بیاید و همه را به آتش در آورد که ، واردشدن را بد جایگاهی است!اما قومیت گرایی ای که با هدف تقویت تفکر توحیدی اسلام باشد لازم شمرده شده است و بازگشت به قوم و قبیله به عنوان هدف مبلغین دینی مطرح شده است. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله نیز ابتدا به انذار عشیره و نزدیکان خود مامور شدند و در جای جای احکام و حقوق اسلامی به ذوی الارحام که بخش خاصی از قومیت شخص است توجه داده شده اند.بنابر این گرایش به قومیت با هدف کمک به اسلام عزیز و همچنین هدایت ایشان امری ممدوح بلکه لازم و واجب است.

    کلیدواژگان: قوم، قومیت گرایی، ناسیونالیسم، ملی گرایی، قرآن کریم
  • ویژگی های زبانی و فرمی در اشعار پانته آ صفائی بروجنی
    کبری موسوی قهفرخی* صفحات 307-334

    غزل معاصر فارسی، در جهت هم راهی با تحولات وسیع سیاسی و اجتماعی، به شکل های گوناگونی با غزل پیش از خود متفاوت شده است. این تفاوت که در دو ساحت فرم و محتوا رخ داده، ناشی از لزوم هم راهی شاعران با اقتضایات زمان بوده است. پانته آ صفایی بروجنی از شاعرانی است که توانسته با بهره گیری از شگردهای مختلف زبانی و فرمی، به شعرش فردیت و تشخص ببخشید. این شگردها در هماهنگی با محتوای سروده ها، باعث اندام وارگی شعر وی شده است. برآیند این پژوهش که به روش توصیفی- تحلیلی و با تکیه بر اسناد کتابخانه ای انجام شده است، نشان می دهد صفایی برای ارایه ی محتوای مورد نظرش، دست به تغییرات زبانی و فرمی در غزل زده است. شگردهای زبانی در شعر صفایی، در سه ساحت واژگان، ترکیبات و نحو جملات دیده می شود. صفایی بنابر محتوای شعر، هم از واژگان بیگانه بهره می برد و هم از واژگان بومی زادگاهش. در نحو جملات، «حذف» و «تکرار» پربسامدترین شگردهای زبانی وی به شمار می آیند. او در فرم اشعار نیز، با فراروی از هنجار، دست به تغییراتی در ساختار غزل زده است. برخی از این هنجارگریزی های شکلی در شعر او عبارت اند از: برهم زدن سطربندی متداول، سرودن غزل بدون مطلع، درهم آمیختگی قالبی، تغییر قافیه در بیت آخر یا در بیتی در میانه ی غزل، بیت سه مصراعی، و استفاده از پایان باز.

    کلیدواژگان: پانته آ صفائی، غزل معاصرفارسی، ویژگی های زبانی، ویژگی های فرمی
|
  • The Manifestation of Belief in Imaginary Creatures in the Climate Literature of Southern Nations"
    Mehri Mossaed *, Fatemeh Sadeghi Naghd Olia, Mina Mosaed Pages 5-31

    Popular culture (folklore), which is born from the hearts of the people, has been passed on to the next generations orally and from breast to breast for years. The southern regions of Iran also have their own beliefs, like every country and ethnic group. In these areas, the belief in imaginary and imaginary beings has a significant appearance. These imaginary creatures with names such as "Fairy", "Yal", "Zar", "Buslame", "Gholak", "Karzengro" and... are the result of the thoughts and revelations of the people of this country about nature and the relationship of love and hatred with That, as well as dealings with African natives during commercial and maritime trades, etc. In this article, traces of southern people's beliefs about these imaginary creatures in the native literature of this region have been investigated. Studies show that Zar, ghoul and jinn creatures have reflected more than other invisible creatures in the literature of this region. Also, we find that early humans, who do not have the strength to fight against the power and secrets of nature, create these unknown and mysterious dangers under different and innovative titles and forms in dreams, poems and stories. And it displays its dominance over them in different ways.

    Keywords: Popular beliefs, imaginary creatures, popular etiquette
  • bakhtiari cultures karava
    Ruhollah Karimi Nuroldinvand Kiarsi * Pages 33-76
  • Investigating the use of the metaphor of giving life to objects (recognition) in Dezfuli proverbs
    Farzaneh Sarlak *, Ali Asghar Rostami Abusaeedi, Azadeh Sharifi Moghadam Pages 77-100

    Based on the linguistic point of view, metaphor is not specific to literature and was known as a widespread and common phenomenon in people's everyday language. In the meantime, proverbs are part of linguistic chains that have a metaphorical nature and should be examined in human cognitive systems. The purpose of this research is to investigate the use of the metaphor of giving life to objects (recognition) in Dezfuli proverbs. In order to collect proverbs, two methods of library studies by means of surveying and field studies by interviewing six people of Dezful city were used. The analysis of proverbs was based on the view of Likoff and Johnson (1980) regarding metaphor. Based on the findings of the research, 75 Dezfuli proverbs were identified in which the life-giving metaphor was used. In these proverbs, the metaphor of giving life is sometimes by attributing a human characteristic to animals and plants, sometimes by attributing a human characteristic to a natural phenomenon such as "night", sometimes by attributing a human characteristic to an abstract element. And sometimes it appeared by attributing an abstract element or human characteristic to an object. The findings of the research showed that metaphor is not specific to literary language, and the people of Dezful use their types, such as life-giving metaphor, in their everyday language. Considering the large number of Dezfuli proverbs and the existence of other types of metaphors in the Dezfuli dialect, it is suggested that more studies be done in this field.

    Keywords: metaphor, Jan Bakshi, Dezful, linguistics, proverb
  • The image of child and youth characters in common folk tales in Bakhtiari culture
    Alireza Soltani, Ebrahim Zaheri *, Sajad Najafi Pages 101-117

    Character is an important element in the story, and the audience, especially children and young people, learn the most important basics of life through modeling and feeling identification with the people in the story; Therefore, investigating the portrayal of character elements in stories, especially child and youth characters, is particularly important in this context, and the purpose of this research is to investigate these types of characters in popular stories in Bakhtiari culture based on Documentary method with a descriptive-analytical approach. The result of the research shows that in the investigated stories, the number of children and young people is more than adults; Girls have a stronger role than boys. In terms of social class, most of the characters of children and young people belong to the lower class, and despite the presence of more female characters, the main character of most of the stories is chosen from the male characters. Among the physical characteristics, more attention has been paid to the beauty of the girl's face and long hair, and the shooting, hunting, physical strength and good looks of the boy, and among the emotional and moral characteristics, more attention has been paid to their courage, kindness, intelligence, wisdom and loyalty .

    Keywords: Bakhtiari culture, story, illustration, child, youth characters
  • nvestigating the role of women fighters in the political developments of the Qajar era (case study of Bibi Maryam Bakhtiari)
    Hatam Mousaei * Pages 119-135

    A woman's character is evaluated based on her sufficiency, competence, competence, merit and moral and social coordinates, political, social and cultural awareness, so that a woman can independently find her role and place in the society and prove it to her peers. In contemporary civilization and in advanced countries, women are gaining their human position day by day and the historical role of women is valued. Iranian women came to the stage in important historical places and showed an effective presence. The presence of women in political and social activities during the second Qajar period has been very impressive; Among these women is Bibi Maryam Bakhtiari. She was one of the women fighters of the constitutional era. During the First World War, when parts of Iran were occupied and under the influence of Russian and British colonial forces, Bibi Maryam rebelled in favor of the German and Ottoman forces and against the Russian and British occupying forces. In this article, the way of political-social presence of Bibi Maryam Bakhtiari in the political developments of the Qajar era is discussed with descriptive-analytical method.

    Keywords: Qajar, women, politics, constitutionalism
  • Wedding and mourning customs of Iranian and Hindu peoples according to the traditional Orfi of Shirazi and Kaleem Kashani
    Maryam Shiri *, Zahra Foroghinasab Pages 137-164

    In his social life, man is bound to face wedding and mourning. How these two social customs are expressed in the poetry of the great poets of each period shows the quality of life and worldview of the people of that time and depicts the prominent manifestations of their public culture.Arafi Shirazi and Kalim Kashani, as the great and outstanding representatives of the Isfahani (Indian) style and the Safavid era, in the form of their original images and arrangements, have recorded large parts of the social life and public culture of the people of Iran and India of their time and paved the way for sociological studies. and have made a smooth anthropology.According to what comes out from the folk poetry and Kalim, the people of the Safavid era, especially the rich and wealthy, were happy and luxurious, and on various occasions, especially the wedding or the presence of the king among the people, they held Sarwar and Paikobi circles.Mourning customs are different in each region, each climate and among different religions; For example, some wear black and some wear white in mourning for their dead companions. Mourning in Iran has had special rituals from the past to the present day. These rituals have not changed much over time. Of course, the emergence of the Shia religion and its widespread promotion in the Safavid era has caused a great cha

    Keywords: Orafi Shirazi, wedding, mourning, popular culture, Kalim Kashani
  • The role of hope in the rain seeking ritual of the Bakhtiari people
    ZAHRA Miralaii, Manizhe Kave, Hamid Rezayi * Pages 165-190

    Hope is a positive expectation about the future and a positive attitude towards causal and consequential events and is placed as a shield between the effects of stressful life events and physical, mental and behavioral health. Hopeful people deal with stressful situations more actively and use more and better coping strategies. Holding the ritual of asking for rain is popular in different tribes of our country and is done in different ways. Based on the originality of their thoughts and beliefs, the Bakhtiari people hold a special ritual to ask for rain during the drought and lack of rain in their lives. Among these rituals are turning stones upside down, Hel Hel Kusak, Hel Hel Helonk, rain-making stones and Da barun, which are performed with the strong efforts of the people of each region. The purpose of this research is to investigate the role of hope and hope according to psychological analyzes in this ritual. This research was done in a fundamental way, based on library-field studies and descriptive-analytical method. The Bakhtiari people perform the ritual of asking for rain to ask for rain from God, but the important point is that this whole ritual is influenced by the power of hope, which leads people to achieve their goals in different ways. The psychological role of hope in the mentioned ritual pushes people forward to continue living in critical situations.

    Keywords: Bakhtiari tribe, hope, psychology, folkloric songs, rain seeking ritual
  • An analysis on Some Socio-economic Issues of Pastoralists in Chaharmahal Va Bakhtiari Province Over the three decades 60, 70 and 80
    Masoumeh Kaybandorinashalil, Nabiollah Yarali, Hojatollah Khedrigharibvand *, Ataoolah Ebrahimi, Saleh Kahyani Pages 191-220

    Pastoralist lifestyle as the first social system of human society, despite its significant role in the economic, social and cultural development of the country, has faced numerous challenges that have led to its decline. In this regard, awareness of related issues and problems is essential for planning and formulating appropriate policies. In this study, the social- economic situation of some tribes of Chaharmahal Va Bakhtiari province during the past three decades 60, 70 and 80. population, number and types of livestock, fuel consumption, handicrafts and land tenure were analyzed. The required statistics and information were extracted from the data of socio-economic censuses of pastoralists in the years 1366, 1377 and 1387 in the archives of the Iranian Statistics Center. According to the results, the population and the number of households and the amount of fuel consumption of nomadic households in the province in Yilaq and Qashlaq have been decreasing from 1366 to 1387. In addition, the lands under annual cultivation have the highest level used by nomadic households compared to other types of land use. The evolution of traditional livestock systems according to the time and place requirements, strengthening the production infrastructure, organizing the production chain to the sale of handicrafts, forming and strengthening local institutions can act in the direction of the sustainability of the nomadic society and environmental resources through capacity building and empowerment of nomads and continuous training and then continuous monitoring can be followed and realized.

    Keywords: socio-economic, summer cottage, Qeshlaq, nomadic life, Chaharmahal VA Bakhtiari
  • Descriptive and structural analysis of the legend of the forester
    Asghar Shahbazi *, Fateme Abbasi Cholche Pages 221-250

    . The method of gathering legend is field and research method is content analysis with a descriptive-analytical approach. In this article, it has been determined that the plot of this legend is simple, but the events surrounding the plot are complicated; Cause and effect relationships are weak. There is no interesting introduction in this legend; the actions of the story are interesting and varied. The characters are highly diverse; Most of the characters have been human at one point and turned into a demon by a spell. The main theme of the legend is the victory of good over evil in the form of the same double confrontation; the aspect of breaking the habit is strong in this legend; Repetitive actions and words are used in different parts and we see the feature of repetition in popular legends many times in this legend as well. The creators of the legend have used coincidence and fate to pay the elements of the story well. The independence of events, which is one of the characteristics of popular legends, can also be seen in this legend, in such a way that removing a few incidents does not disturb the whole story. The actions are colorful and up and down, which is what makes the story interesting. The third person point of view is singular and the narrator is omniscient.

    Keywords: popular literature, fairy tale, legend of the forester, story elements
  • Investigating active and passive women in the story of Abumoslem Nameh
    Najmeh Hosseini Sarvari, Ali Jahanshahi Afshar, Golnar Naeimi * Pages 251-281

    Statement of the problem: In folk stories, women have different roles, which are different from the face that women have in formal and lyrical literature.

    Purpose

    Considering the position and importance of Abu Moslemm Nameh in the introduction and understanding of women, this research examines the role and character traits of women in this unique literary text. This ancient work is important from the point of view of the women-oriented system, and one of the most important goals of this research is to investigate the patriarchal system in the society, where women were confined in the framework of the should-be-nots and were introduced with the worst nicknames and titles. Research

    method

    The current research method is analytical-descriptive based on library studies.

    Findings

    Based on the findings of this research, it can be said that the role and character traits of women, as well as the woman-tolerant analysis of the stories of Abu Muslim Nameh, indicate that women in this work have an active presence on the stage compared to folk prose stories. . Also, the division of women into witches, warriors, sweethearts, tricksters, etc., shows the reaction and protest expression of this gender to the patriarchal situation that existed during the writing period of Abu Moslemm Nameh. Passive women in Abu Muslim's book include female servants and helpers.

    Keywords: woman, Abu Moslemm Nameh, activist, passive
  • Ethnicism from the perspective of the Holy Quran
    Abolfazl Tavassolizade * Pages 283-305

    Ethnicity in the Qur'anic term is more general than its common term meaning, and Islam has also referred to a group of people who have a certain belief and thinking as "nation".On the other hand, ethnicism is a questionable concept that can be divided into two categories, reprehensible and praiseworthy, according to the goals and motivations of its tendency.The ethnicism of the ignorant Arabs, which can be interpreted as blind nervousness, as well as the ethnicism of the Israelites, have been condemned in different ways in the Holy Quran.However, ethnicism with the aim of strengthening the monotheistic thinking of Islam has been considered necessary, and the return to the nation and tribe has been proposed as the goal of religious missionaries. The Holy Prophet (peace and blessings of God be upon him) was also assigned to warn his family and relatives, and instead of Islamic rules and rights, attention has been paid to the family of the merciful, which is a special part of a person's ethnicity.Therefore, the tendency towards ethnicity with the aim of helping dear Islam and also guiding them is commendable but also necessary and obligatory.

    Keywords: Nation, ethnicism, nationalism, Holy Quran
  • linguistic and procedural features in Pantea Safaie Boroojen’s poetry
    Kobra Mousavi Ghahfarokhi * Pages 307-334

    Contemporary persian ghazal, in order to cope with the vast- political and social changes, has been different in previous forms. This difference that occurred in two spheres of form and content was due to the necessity of the necessity of accompanying poets with the requirements of time. Pantea Safaie is one of the poets who have been able to give individuality to his poem by utilizing different language and form techniques. These techniques in harmony with the content of the poem have caused the unity of his poetry. The outcome of this research which has been done by descriptive - analytical method and relying on library documents, shows that there is a peaceful way to present the content of his mind to represent linguistic and shape changes in the sonnet. The linguestic techniques in Safaei’s poetry are seen in three levels of vocabulary, composition and syntax. Safaei, according to the content of the poem, uses foreign words as well as native vocabulary. Due to tendency to speak language, he has not moved to the composition and in the few places where she has tried to combine, her language intimacy has been reduced .in syntax, " elimination " and " repetition " are the most frequent ones used in her language. in the form of poetry, she has made some changes in the structure of ghazal. Some of these deviations in her poems are collapse of common ghazal,

    Keywords: Pantea Safaie, linguistic features, procedural features, Contemporary persian ghazal