فهرست مطالب

نشریه تحقیقات روانشناختی
پیاپی 27 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سحر محمدی مسنن، قربان فتحی اقدم، مجتبی امیری مجد صفحات 9-21

    هدف پژوهش حاضر مقایسه تاب آوری، کیفیت زندگی و مکانیسم های دفاعی در دختران فراری و عادی بود. جهت انجام این پژوهش تعداد 50 نفر از دختران به صورت هدفمند انتخاب شدند و 50 نفر دختر عادی به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. افراد نمونه به پرسشنامه های تاب آوری کانر و دیویدسون (2003)، کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1996) و مکانیسم های دفاعی باند و همکاران (1983)، پاسخ دادند. پس از جمع آوری پرسشنامه ها داده ها بوسیله آزمون تحلیل واریانس مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج نشان داد دختران فراری و عادی در تاب آوری، کیفیت زندگی و مکانیسمهای دفاعی با دختران عادی در سطح0/01 تفاوت دارند و دختران فراری در تاب آوری، کیفیت زندگی و مکانیسم دفاعی رشد یافته نمرات کمتری نسبت به دختران عادی دارند ولی در مکانیسم های رشد نیافته و روان آزرده دختران فراری نمرات بالاتری نسبت به دختران عادی دارند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که وضعیت روانشناختی دختران فراری با دختران عادی متفاوت است و این علایم نشانگر در معرض فرار قرار گرفتن افراد را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، کیفیت زندگی، مکانیسم های دفاعی، دختران فراری
  • شیرین کوشکی، سمیرا محمد علی صفحات 23-47

    هدف کلی پژوهش، بررسی تاثیر کاربرد مطالعه کتاب بر سرمایه های روان شناختی و بهزیستی معنوی دانشجویان بود. از جامعهی آماری مشتمل بر 2181 نفر دانشجویان دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی که در سال تحصیلی 95-94 در مقطع کارشناسی مشغول به تحصیل بودند، تعداد 40 نفر (20 نفر گروه آزمایش و 20 نفر گروه کنترل) با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و طرح تحقیق از نوع پیش آزمون- پس آزمون در دو گروه آزمایش و کنترل بود. با استفاده از پرسشنامه های سرمایه روان شناختی لوتانز (2007)، و پرسشنامه بهزیستی معنوی دهشیری (1388) و بهره گیری از روش آماری آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری و اطلاعات جمع آوری و تحلیل شد. نتایج نشان می دهد، مطالعه کتاب بر سرمایه های روانشناختی و بهزیستی معنوی دانشجویان تاثیر دارد (0/01>P). همچنین از دیگر نتایج پژوهش آن بود که مطالعه کتاب بر امیدواری، تاب آوری، خوش بینی و خودکارآمدی و بهزیستی معنوی و وجودی دانشجویان تاثیر دارد (0/01>P).

    کلیدواژگان: سرمایه های روان شناختی، بهزیستی معنوی، دانشجویان
  • سهراب امیری، فیروزه سپهریان آذر صفحات 49-65

    هدف پژوهش حاضر بررسی روابط بین سبک های عاطفی، صفات شخصیتی مبتنی بر سیستم فعال ساز و بازداری رفتاری و ارزیابی مجدد مثبت با بهزیستی روانشناختی در نمونه جمعیتی دانشجویان بود. به این منظور از بین جامعه آماری دانشجویان دانشگاه ارومیه تعداد 340 نفر بر اساس نمونه گیری خوشهای چند مرحله ای انتخاب شدند. سپس پرسش نامه سبکهای عاطفی، سیستم های مغزی -رفتاری و ارزیابی مجدد مثبت بین شرکت کنندگان پژوهش توزیع شد تا پاسخ دهند. داده های گرد آوری شده به منظور بررسی اهداف پژوهش، با استفاده از شاخص های توصیفی و همبستگی، تحلیل رگرسیون چندگانه همزمان و گام به گام، و آزمون تی جفت شده مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که همبستگی مثبت معناداری بین سبک های عاطفی مثبت و بهزیستی روان شناختی (0/001>P) وجود دارد، همچنین همبستگی مثبت معناداری بین مقیاس بازداری رفتاری با بهزیستی روانشناختی بدست آمد (0/001>P). بین زنان و مردان در بهزیستی روان شناختی تفاوت معناداری وجود داشت و به نظر می رسد بهزیستی روانشناختی با ابعاد زیستی شخصیت و سبک های عاطفی مرتبط است.

    کلیدواژگان: ارزیابی مجدد مثبت، بهزیستی روان شناختی، سبک های عاطفی، سیستم فعال ساز رفتاری، سیستم بازداری رفتاری
  • روشنک حیدری، فاطمه شهابی زاده، مسعود نیک فرجام صفحات 67-82

     تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر آموزش مفاهیم و معانی نگرش توحیدی آیات (مبتنی بر توحید، عهده برآیی، شادی، امید به زندگی و توجه به نعمت های موجود مبتنی بر تغییر نگرش و شناخت با مشاوره کارشناس مذهبی قرآن کریم مبتنی بر شناخت درمانی بر وضعیت خلقی بیماران افسرده بستری در بخش روانپزشکی بیمارستان هاجر (س) شهرکرد صورت گرفته است. تعداد 30 نفر بیمار افسرده بستری بر اساس ملاک های تحقیق انتخاب شد و بصورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفت. گروه آزمایش یک دوره 8 جلسه ای گروه درمانی مبتنی بر مفاهیم و آیات قرآن را طی کرد و گروه کنترل در معرض هیچ متغیر مستقلی قرار نگرفت. هر دو گروه در قبل و بعد درمان بوسیله آزمون بک (1961) مورد سنجش قرار گرفتند. جهت تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد. نتایج نشان داد میانگین افسردگی گروه تحقیق بعد از اجرای گروه درمانی مبتنی بر آیات قرآن کریم، نسبت به قبل از اجرا کاهش معناداری پیدا کرده بود، نقش مفاهیم قرآن بر افسردگی بحث شد.

    کلیدواژگان: مفاهیم توحیدی، آیات قرآن کریم، افسردگی
  • فرهاد محمدی مصیری، نادر حاجلو، عباس ابوالقاسمی صفحات 83-96

    اختلال های اضطرابی یکی از شایع ترین اختلال های دوران نوجوانی و جوانی هستند و از مهم ترین انواع این اختلال ها می توان به اختلال اضطراب اجتماعی اشاره کرد. هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین کارکرد خانواده با اختلال اضطراب اجتماعی با میانجیگری کمرویی و دشواری در تنظیم هیجانی بود. روش این پژوهش توصیفی، طرح پژوهش همبستگی از نوع تحلیل مسیر است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه اول دبیرستان های شهر کرد در سال تحصیلی 94- 1393 بود که با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای از میان آن ها نمونه ای به حجم 500 نفر بر اساس جدول کرجسی و مورگان انتخاب شد. جمع آوری داده های پژوهش با استفاده از مقیاس کار کرد خانواده (FAD)، تنظیم هیجانی (RES)، اضطراب اجتماعی (SPIN) و کمرویی انجام گرفت. مدل پیشنهادی پژوهش، با استفاده از نرم افزار AMOS مورد تحلیل مسیر قرار گرفت. یافته ها نشان دادند که مدل پیشنهادی از برازش نسبتا خوبی برخوردار است. نتایج نشان داد که مسیر کار کرد خانواده به کمرویی (0/01 >P)، کار کرد خانواده به دشواری در تنظیم هیجانی (0/01>P)، کار کرد خانواده به اضطراب اجتماعی (0/01>P)، کمرویی به اضطراب اجتماعی (0/01>P) و دشواری در تنظیم هیجانی به اضطراب اجتماعی (0/01>P) معنی دار هستند. با در نظر گرفتن اثرات غیر مستقیم کار کرد خانواده بر اضطراب اجتماعی از طریق کمرویی و دشواری در تنظیم هیجانی، معلوم می شود که ضریب اثر کار کرد خانواده از طریق کمرویی و دشواری در تنظیم هیجانی بر اضطراب اجتماعی معنی دار می باشد (0/01>P). با توجه به نتایج بدست آمده، می توان کمرویی و دشواری در تنظیم هیجانی را به عنوان یک میانجی مناسب در رابطه بین کار کرد خانواده و اضطراب اجتماعی در نظر گرفت. با توجه به یافته های این پژوهش می توان دریافت که کار کرد مطلوب خانواده باعث کاهش اضطراب اجتماعی و کمرویی و دشواری در تنظیم هیجانی موجب افزایش اضطراب اجتماعی می شوند.

    کلیدواژگان: کار کرد خانواده، اضطراب اجتماعی، کمرویی، دشواری در تنظیم هیجانی، نوجوانان
  • نورالله محمدی، محمد جلالوند صفحات 97-111

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش تنظیم هیجان مبتنی بر مدل فرآیند گراس بر راهبردهای تنظیم شناختی هیجان در افراد وابسته به مواد مخدر است. پژوهش حاضر از نوع طرح های آزمایشی است که از طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه افراد وابسته به مواد مراجعه کننده به کلینیک های ترک اعتیاد شهر شیراز تشکیل می دهند. بدین منظور تعداد 30 نفر از افراد وابسته به مواد با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند در دسترس انتخاب و با روش تصادفی در گروه های آزمایشی و کنترل معتاد جایگزین شدند. همچنین 15 نفر افراد بهنجار نیز به عنوان گروه کنترل سالم برای مقایسه با افراد وابسته به مواد مخدر انتخاب گردید. پس از اجرای پژوهش برای تحلیل نتایج از آزمون تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی فیشر استفاده شد. یافته ها نشان دادند که آموزش تنظیم هیجان در استفاده مناسب تر از راهبردهای شناختی تنظیم هیجان در افراد وابسته به مواد موثر است، همچنین گروه کنترل سالم نسبت به گروه آزمایش و کنترل معتاد استفاده مناسب تری از راهبردهای شناختی تنظیم هیجان را نشان دادند. به نظر می رسد مدیریت موثر هیجان ها باعث می شود، فرد در موقعیت هایی که خطر مصرف مواد بالاست، از راهبردهای شناختی مناسب جهت تنظیم هیجانات خود استفاده کرده و باعث کاهش میزان بازگشت به سمت مصرف مجدد مواد می گردد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، سوء مصرف مواد مخدر
  • شهرزاد الهی، حمید علی زاده، باقر غباری بناب، کورش امرایی صفحات 113-122

    بررسی رابطه سبک های فرزندپروری، خودکار آمدی و اضطراب امتحان با موفقیت و عدم موفقیت دانش آموزان دختر انجام شده است. در پژوهش حاضر 335 دانش آموز دختر دبیرستانی شهر تهران که با روش خوشه ای چند مرحله ای تصادفی انتخاب شده بودند، پرسشنامه خودکار آمدی (پورجعفر دوست، 1386) بر کردند. هم چنین پدران و مادران این دانش آموزان پرسشنامه سبک فرزندپروری (رابینسون و همکاران، 2001) پاسخ داده اند. علاوه بر این معدل دانش آموزان به عنوان ملاک موفقیت تحصیلی تلقی شده است. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون رگرسیون لوجستیک گام به گام پیشرونده تحلیل شدند. یافته های پژوهش نشان داد که متغیرهای خودباوری، خودتنظیمی، خودسنجی و سبک استبدادی پدر توانست در 13 درصد از واریانس موفقیت و عدم موفقیت تحصیلی را پیش بینی کند. با استناد به یافته های پژوهش توجه به سبک های فرزندپروری و خودکار آمدی دانش آموزان در بهبود موفقیت تحصیلی ضروری می نماید.

    کلیدواژگان: سبک فرزندپروری، خودکارآمدی، اضطراب امتحان، موفقیت تحصیلی
  • زینب اسماعیلی، سعید قنبری، حبیبه خلقی، تقی پور ابراهیم صفحات 123-135

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش دلزدگی زناشویی با میانجی گری کیفیت مراقبت مادرانه در پیش بینی مشکلات برونی سازی و درونی سازی شده کودکان بود. روش مورد استفاده در پژوهش حاضر توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه مورد مطالعه کودکان 7 تا 10 ساله شهر تهران بود که از این جامعه 321 کودک (144 پسر و 177 دختر) با استفاده از روش نمونه گیری خوشهای چند مرحله ای انتخاب شد و پرسشنامه ها توسط مادرانشان تکمیل گردید. ابزارهای مورد استفاده شامل پرسشنامه دلزدگی زناشویی (پانیز، 1381)، پرسشنامه کیفیت مراقبت مادرانه (قنبری، خداپناهی، مظاهری و لواسانی، 1390) و فهرست رفتاری کودک (آشنباخ، 2001) بود. در نهایت داده ها با روش های همبستگی، تحلیل رگرسیون و تحلیل واریانس، با استفاده از نرم افزار آماری 22 SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد در گام اول، رگرسیون مشکلات درونی سازی و برویی سازی شده کودکان از روی دلزدگی زناشویی معنادار بود، اما با ورود متغیر میانجی کیفیت مراقبت مادرانه در گام دوم، کاهش چشمگیری در ضریب B دلزدگی زناشویی دیده شد و معناداری خود را از دست داد. به این معنا که متغیر میانجی کیفیت مراقبت مادرانه در رابطه بین دلزدگی زناشویی و مشکلات درونی سازی و برونی سازی شده کودکان نقش میانجی را دارد. همچنین بین دو جنس کودکان در مشکلات برونی سازی شده تفاوت معنادار وجود دارد. در نتیجه کیفیت مراقبت مادارنه نقش مهمی در مشکلات هیجانی و رفتاری کودکان ایفا می کند. اگر مادر در مقابله با ایفای نقش مادری خودشان ضعف نشان می دهند در تربیت کودکان خود با مشکلاتی مواجه می شوند که منجر به افزایش مشکلات کودکان می شود.

    کلیدواژگان: مشکلات برونی سازی و درونی سازی کودکان، کیفیت مراقبت مادرانه، دلزدگی زناشویی
|
  • Pages 9-21

    This research aims to investigate quality of life, Resiliency, and defense mechanism between runaway and normal girls. Therefore 50 girls selected randomly and 50 normal girls selected based on available method. Selected sample answered to questionnaires Resilience Conner and Davidson (2003), Quality of Life World Health Organization (1996) and defense mechanisms Bond et al (1983). After collecting questionnaires, data compared by analyze variance. Results revealed that there are differences (0.01) between normal girls and runaway girls in quality of life, Resiliency, and defense mechanism. Runaway girls acquired less scores in quality of life, Resiliency, and defense mechanism but higher scores in immature neurotic mechanisms. Therefore, there are differences in psychological position of runaway and normal girls and these symptoms can provide condition of running away of people

    Keywords: Quality of Life, resiliency, defense mechanism runaway girls
  • Pages 23-47

    The overall aim of study was to evaluate students reading books on the effect of psychological capital and spiritual well-being. The population consists of students in Faculty of Psychology and Educational Sciences, Islamic Azad University Central Tehran in the academic year 94-95 were enrolled at the undergraduate level, a total of 40 patients (20 cases and 20 controls) using multi-stage random sampling method were selected. The present research purpose of pre- and post-test research design and experimental and control groups. Using psychological capital questionnaires Luthans (2007), and spiritual well-being questionnaire Dehshiri (1388) and with utilizes multivariate statistical methods and analysis of covariance data was Collected and analyzed. The results suggest that study book affect on psychological capital and spiritual well-being (P<0/01). The results of the study book affect on the hope, resiliency, optimism and self-efficacy and spiritual well-being of students'

    Keywords: psychological capital, spiritual well-being, and students
  • Pages 49-65

    The aim of the present study was to investigate and draw relations of prediction between the Affective styles, Personality traits based on behavioral activation and inhibition system, positive reappraisal with Psychological well-being in a sample of college student population. For this purpose, from the statistical population of the Urmia university students, 340 were selected by a multistage cluster sampling. Then the affective styles questionnaire, brain-behavioral systems and positive Reappraisal were distributed among research participants to respond. Collected data were analyzed by using descriptive and correlation indicators, simultaneous, stepwise multiple regression analysis and Paired t-test. Results indicated that there is a significant positive correlation between affective styles with Psychological well-being (p<0.001) and also there is a significant positive correlation between behavioral inhibition system and Psychological well-being (p<0.001). There were significant differences between men and women in Psychological well-being and it seems Psychological well-being is related with biological dimensions of personality and affective styles.

    Keywords: Positive Reappraisal, psychological well-being, affective styles, behavioral activation system, behavioral inhibition system
  • Pages 67-82

     The present study was designed to investigate the impact of education the concepts and meanings of Monotheistic View and verses (based on monotheism, responsible for happiness, life expectancy, according to the blessing of the religious expert advice based on the change in attitude and understanding) of the Qur'an mood of patients depressed hospitalized in a psychiatric hospital Hajar Persian date the University has been. A total of 30 depressed patients were admitted on the basis of the study and were randomly assigned to experimental and control groups. An 8-session group therapy group based on the concepts of the Quran and the control group was not exposed to any independent variable. Both groups were tested before and after treatment by Beck (1961) were measured. Analysis of covariance was used to analyze the data, the results showed that the average depression research group after the group therapy based on Quran verses, had a significant decrease compared to the previous implementation, depression of the Koran, was discussed.

    Keywords: concepts of Monotheistic, Quran Verses, Depression
  • Pages 83-96

    Anxiety disorders are among the most common disorders in youth and adolescence “social anxiety” is one of the most important of these disorders. The purpose of this research was to study the mediating role of Shyness and Difficulty of Emotional Regulation as related to Family function and Social anxiety. The population of this descriptive – correlation study included all female high school students of Shahrekord. Multistage cluster sampling was used to select 500 students from the first grade of high schools in Shahrekord. Family Function Scale (FAD), Emotion Regulation Scale (RES), Social Anxiety Scale (SPIN) and Shyness Scale, were used to measure the variables. The hypothetical model was tested by AMOS software. The findings indicated that the proposed model fitted the data. Results showed that path Family function to Shyness(P<0/01), Family function to Difficulty of Emotional Regulation (P<0/01) , Family function to Social Anxiety (P<0/01) , Shyness to Social Anxiety(P<0/01), and Difficulty of Emotional Regulation to Social Anxiety (P<0/01) was significant. With regard to the indirect effects of Family function on Social anxiety through Shyness and Difficulty of Emotional Regulation, become clear Shyness and Difficulty of Emotional Regulation multiplier effect of Family function on Social anxiety is significant(P<0/01). According to the results, it can be concluded that Shyness and Difficulty of Emotional Regulation as a mediator in the relationship between Family function and Social anxiety. Based on the results it could be concluded that family function decrease social anxiety, whereas shyness and Difficulty of Emotional Regulation increase social anxiety.

    Keywords: Family function, social anxiety disorder, Shyness, Deficiency in emotion regulation, adolescent
  • Pages 97-111

    The aim of this study is to determine the effectiveness of emotion regulation Grass process model based on cognitive emotion regulation strategies in drug-dependent persons. The study was a experimental designs is that the pretest - posttest control group was used. The population consists of all drug-dependent persons admitted to Addiction clinics in Shiraz city. In this study, 30 drugdependent persons selected using purposive sampling And were replaced by random drug test and control groups. Selected 15 normal subjects as well as the control group for comparison with those dependent on drugs. After conducting research for the analysis of covariance analysis test and Fisher's post hoc test. Showed that training can be used in the most effective emotion regulation strategies of emotion regulation in substance dependent individuals contribute, The control group compared to the control and drug use cognitive emotion regulation strategies showed a more appropriate. Effective management of excitement that makes a person in situations that are high risk for substance abuse, the appropriate cognitive strategies to regulate their emotions and reduce the amount of material to be returned to the consumer.

    Keywords: Emotion regulation, cognitive emotion regulation strategies, substance abuse
  • Pages 113-122

    This investigates the relationship between parenting styles, self-efficacy and test anxiety with academic successful and unsuccessful in female students. In this study, 335 female students were selected using multi-stage cluster random in Tehran, was completed self-efficacy questionnaire (Pourjafar doust, 1386). The parents of these students have responded styles questionnaire (Robinson et al, 2001). In addition, the students’ grade point average is regarded as a measure of academic success. The data collected were analyzed using progressive stepwise logistic regression. The findings showed that self-belief, self-regulation, self- assessment and father authoritarian style predicted 13% of the variance in the academic success and failure. According to the findings regarding parenting styles and students self-efficacy is necessary in improving academic success.

    Keywords: Parenting Styles, Self-efficacy, test anxiety, academic success
  • Pages 123-135

    The aim of this study was to investigate the role of marital boredom with the mediation of the quality of maternal care in anticipation of externalizing and internalizing problems of children. The method used in this research is descriptive survey. The community of this study was 7 to 10 year-old children in Tehran. The sample consists of 321 children (144 boys and 177 girls) that were selected by using multi-stage cluster sampling and the questionnaires were completed by their mothers. The tools which were used: Couple boredom Inventory (Panyz, 1381), quality of maternal care Inventory (Ghanbari, Khodapanahi, manifestations and Lavassani, 1390) and Child Behavior Checklist (Eschenbach, 2001). Finally, the data was analyzed by correlation, regression analysis and analysis of variance, using 22th version of SPSS. In the first step, the regression of externalizing and internalizing problems of children was significant, but, in the second step, with the arrival of the mediation of the quality of maternal care, a significant reduction in the B coefficient of marital boredom took place and the significant was lost. In other words, the mediator variable quality of maternal care in the relationship between marital boredom and externalizing and internalizing problems of children, has the role of mediator; moreover, there are significant differences in externalizing problems between the genders. The quality of maternal care for children plays a significant role in emotional and behavioral problems. The mothers, who show a kind of weakness in their roles as a mother, will confront with difficulties in the upbringing of their children and this matter causes increasing difficulties in children.

    Keywords: externalizing, internalizing problems of children, quality of maternal care, Marital Boredom