فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی افراد استثنایی
پیاپی 49 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مجید امیدی خانکهدانی، غلامعلی افروز*، سوگند قاسم زاده، زهرا نقش صفحات 1-28

    نشانگان داون از رایج ترین اختلال های کروموزومی می باشد. تولد کودکی با این نشانگان وضعیت ذهنی و روانی والدین و سایر اعضای خانواده را به طور چشمگیری تحت تاثیر قرار می دهد. هدف از پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر کیفیت زندگی خانواده کودکان با نشانگان داون با توجه به تجربه زیسته خانواده ها و متخصصان این حیطه بود. پژوهش به شیوه کیفی و به صورت پدیدارشناسی انجام گرفت. شرکت کنندگان در پژوهش 14 خانواده و 15 متخصص بودند که از طریق مصاحبهنیمه ساختاریافته تجارب زیسته خود را بیان کردند. داده ها طی سه مرحله کدگذاری شد و این سه مرحله شامل کدگذاری باز، محوری و انتخابی بود. کدهای باز شامل 24 مفهوم و کدهای محوری متشکل از: حمایت های دریافتی، پذیرش، مهارت های مقابله ای، عملکرد فرزند با نشانگان داون، نگرانی و امنیت آینده بود. تجارب زیسته خانواده ها و متخصصان نشان داد حمایت های دریافتی خانواده ها، پذیرش کودک با نشانگان داون توسط خانواده و اجتماع، مهارت های مقابله ای خانواده، عملکرد فرزند با نشانگان داون و اطمینان از آینده فرزند عواملی مهم برای کیفیت زندگی خانواده به شمار می روند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، خانواده، نشانگان داون، تجربه زیسته
  • بهاره اژدربین، خدیجه ابوالمعالی الحسینی*، رضا قربان جهرمی، فریبرز درتاج صفحات 29-57

    پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش میانجی راهبردهای حل مسیله در رابطه بین ساختار انگیزشی و رفتار خودشکن تحصیلی در دانش آموزان تیزهوش انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل دانش آموزان دوره دوم مقطع متوسطه مدارس تیزهوشان شهر تهران در سال 1400-1399 بود که با روش نمونه گیری خوشه ای یک مرحله ای 674 نفر برای شرکت در مطالعه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه رفتارهای خودشکن، پرسشنامه ساختار انگیزشی و پرسشنامه حل مسیله بود. تحلیل داده ها با روش همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری و در سطح معناداری 05/0 انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که رفتارهای خودشکن با ساختار انگیزشی انطباقی و سبک حل مسیله اعتماد به حل مسایل دارای رابطه منفی و با سبک گرایش/اجتناب و کنترل شخصی حل مسیله دارای رابطه مثبت معنادار در سطح 01/0 هستند. همچنین راهبردهای حل مسیله در رابطه بین ساختار انگیزشی و رفتار خودشکن تحصیلی دارای نقش میانجی بود (01/0>p). بر این اساس، رفتارهای خودشکن در دانش آموزان از طریق ساختار انگیزشی و راهبردهای حل مسیله قابل پیش بینی است و راهبردهای حل مسیله دراین بین دارای نقش میانجی است. نتایج مطالعه حاضر را می توان در اختیار فعالان حوزه تعلیم و تربیت قرارداد تا در برنامه ریزی و طراحی مداخلات آموزشی درزمینهکاهش رفتارهای خودشکن تحصیلی در دانش آموزان تیزهوش مورداستفاده قرار دهند.

    کلیدواژگان: دانش آموز تیزهوش، حل مسئله، ساختار انگیزشی، رفتار خودشکن تحصیلی
  • فرزانه ناظمی، پریسا تجلی*، مجید ابراهیم پور، مهدیه صالحی صفحات 58-85

    هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی برنامه خودتنظیمی کودک بر خود ادراکی و کیفیت دوستی کودکان با نارسایی توجه / بیش فعالی بود. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دختران 9-12 ساله با نارسایی توجه / بیش فعالی شهر تهران در سال 1400-1401 بود. حجم نمونه شامل 30 نفر (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه گواه) از جامعه آماری به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و در دو گروه گواه و آزمایش جایگماری شدند. برای گروه آزمایشی، برنامه تدوین شده خودتنظیمی کودک اجرا شد درحالی که گروه کنترل در لیست انتظار باقی ماندند. ابزار پژوهش شامل مقیاس خود ادراکی هارتر (2012) و کیفیت دوستی زهره وند و حجازی (1380) بود. نتایج نشان داد که مداخله خودتنظیمی کودک بر بهبود خود ادراکی و کیفیت دوستی در مراحل پس آزمون و پیگیری تاثیر معنی دار داشته است. یافته های این پژوهش اطلاعات مفیدی را در ارتباط با برنامه خودتنظیمی کودک فراهم می کند و مشاوران و روان شناسان می توانند برای بهبود بر بهبود خود ادراکی و کیفیت دوستی در کودکان با نارسایی توجه / بیش فعالی از این مداخله استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: خودتنظیمی کودک، خود ادراکی، کیفیت دوستی، نارسایی توجه، بیش فعالی
  • سید سینا شمس اسلامی*، سید ولی الله موسوی، سجاد رضائی صفحات 86-117

    کم توانی ذهنی شاخه ای از اختلالات عصبی- تحولی است که نقایص شناختی و ارتباطی موجود در این افراد موجب شبکه اجتماعی محدودتر در مقایسه با جمعیت عمومی می شود، از سوی دیگر تغییرات رشدی که در طول سال های نوجوانی اتفاق می افتد آسیب پذیری در برابر تنهایی را در نوجوانان کم توان ذهنی افزایش می دهد. هدف پژوهش حاضر تبیین تجارب زیستهتنهایی در نوجوانان کم توان ذهنی بر اساس رویکرد پدیدارشناسی وجودی بود. طرح این پژوهش از نوع کیفی و به روش هرمنوتیک بوده و داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 23 نفر از نوجوانان کم توان ذهنی خفیف (هوشبر 50 تا 70) و مرزی (هوشبهر 70 تا 85) مشغول به تحصیل در مدارس استثنایی شهرستان بندرانزلی به دست آمد. تجزیه وتحلیل داده ها هم زمان با جمع آوری داده ها، به صورت دستی و با استفاده از روش دیکلمن انجام شد. در تحلیل داده ها چهار مضمون اصلی «تنهایی به عنوان تجربهجدایی»، «پیامدهای تنهایی»، «چیستی تنهایی» و «تنهایی به عنوان تجربهاساسی زندگی» استخراج شد که هر یک از این مضامین اصلی، از طریق تحلیل چندین زیر مضمون پدیدار گشت. نتایج پژوهش حاضر همسو با مبنای نظری و پژوهش های پدیدارشناسی وجودی، دلالت بر درک تنهایی به عنوان یک سازهوجودی در نوجوانان کم توان ذهنی دارد. این یافته ها در کنار سایر شواهد پژوهشی مربوط به موضوع تنهایی وجودی، بینشی عمیق برای متخصصان آموزشی و درمانی فراهم می کند که در طرح ریزی برنامه های آموزشی، خدماتی و درمانی برای نوجوانان کم توان ذهنی، درک این افراد نسبت تنهایی وجودی را لحاظ نمایند.

    کلیدواژگان: کم توانی ذهنی، نوجوانی، تنهایی، پدیدارشناسی وجودی
  • شهروز نعمتی*، رحیم بدری گرگری، شهرام واحدی، محمد باردل صفحات 119-145

    هدف مطالعه حاضر تعیین اثربخشی آموزش برنامه پذیرش و تعهد بر اضطراب اجتماعی و تاب آوری تحصیلی دانش آموزان دارای اختلال لکنت زبان بود. طرح پژوهش از نوع شبه آزمایشی بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان پسر مقطع دوم متوسطه دارای اختلال لکنت زبان شهرستان خوی بودند. در این راستا 32 نفر از آنان به شیوهنمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 16 نفره آزمایش و کنترل برای شرکت در آموزش برنامه تجربه زیسته محور پذیرش و تعهد (باردل و همکاران، 2022) گمارده شدند. از مقیاس های تاب آوری تحصیلی (سامویلز، 2004) و پرسشنامه اضطراب اجتماعی (کانر و همکاران، 2000) در پیش و پس آزمون برای جمع آوری داده ها استفاده شد. برنامه آموزش پذیرش و تعهد در 8 جلسه مداخله ای برای گروه آزمایش اجرا گردید. تحلیل کوواریانس نشان داد که برنامه آموزش پذیرش و تعهد تاب آوری تحصیلی و اضطراب اجتماعی دانش آموزان دارای اختلال لکنت زبان را به صورت معنی داری ارتقا داده است. درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد با آموزش و بهبود راهبردها و تکنیک های موثر باعث می شود دانش آموزان نگرش واقع بینانه نسبت به مشکل خود پیدا کنند و بر پیامدهای سخت اختلالشان فایق آیند؛ بنابراین اجرای این برنامه برای افراد دارای اختلال لکنت زبان و سایر نارسایی های تحولی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: برنامه پذیرش و تعهد، تاب آوری تحصیلی، اضطراب اجتماعی، اختلال لکنت زبان
  • مریم ویسمه*، مهناز استکی، نوید میرزاخانی صفحات 146-172

    نارساخوانی شایع ترین نوع اختلال یادگیری است، حدود 80 درصد مشکلات یادگیری را در برمی گیرد. هدف پژوهش حاضر مطالعه اثربخشی تقویت کارکردهای اجرایی مبتنی بر بازی های رایانه ای در مقایسه با تقویت یکپارچگی حسی بود. مطالعه حاضر در قالب یک طرح آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با کنترل و پیگیری انجام شد. جامعه آماری، تمام دانش آموزان با اختلال یادگیری دوره ابتدایی منطقه 2 و 5 تهران در سال 1400-1399 بودند. تعداد 30 دانش آموز 8 تا 11 ساله نارساخوان که معیارهای ورود به مطالعه را دارا بودند به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب، از لحاظ سن، جنسیت، هوشبر همگن شدند، به صورت تصادفی ساده در سه گروه 10 نفره قرار گرفتند. شرکت کنندگان در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با استفاده از مقیاس هوش وکسلر کودکان نسخه چهارم، آزمون نارساخوانی، ان بک و نیمرخ حسی ارزیابی شدند. بعد از 4 ماه مرحله پیگیری اجرا شد. به طور تصادفی، گروه آزمایش اول، مداخله آموزش کارکردهای اجرایی مبتنی بررایانه و گروه آزمایش دوم مداخله یکپارچگی حسی حرکتی را به مدت 20 جلسه 30 دقیقه ای دریافت کردند. پس از اتمام پژوهش مداخله ها بر روی کنترل اجرا شد. داده ها با روش تحلیل واریانس دوعاملی آمیخته بررسی شد. نتایج نشان دادند علایم نارساخوانی در مرحله پس آزمون و پیگیری، بین گروه های (بازی رایانه ای، یکپارچگی حسی، کنترل) تفاوت معنادار داشتند (p<.001). هر دو مداخله بر علایم نارساخوانی دانش آموزان موثر بودند، مداخله تمرین های یکپارچگی حسی تاثیر پایدارتری بر علایم نارساخوانی داشت. درنهایت، توجه به الگوهای پردازش حسی و راهبردهای درمانی در تشخیص و آموزش دانش آموزان نارساخوان نتایج موثری دارد.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری ویژه، بازی های رایانه ای، کارکردهای اجرایی، نارساخوانی، یکپارچگی حسی
  • فاطمه پورچیت ساز، کاظم برزگر بفرویی*، مریم زارع صفحات 173-207

    پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی آموزش راهبردهای نقشه برداری از داستان و درک مطلب بر بهبود مهارت های خواندن دانش آموزان دارای مشکلات خواندن انجام گرفت. این پژوهش از نوع مطالعات تجربی تک موردی با خط پایه بود. جامعه آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان دارای مشکلات خواندن پایه سوم ابتدایی شهر یزد در سال تحصیلی 1399-1400 تشکیل داد. بنا به محدودیت های متعدد شرایط پاندمی کرونا از روش نمونه گیری در دسترس 4دانش آموز پسر انتخاب شدند که درنهایت 3مشارکت کننده در 12جلسه حضور پیدا کردند. از ابزارهای آزمون هوش وکسلر کودکان و آزمون خواندن و نارساخوانی کرمی نوری و مرادی (1384)، برای غربالگری و تعیین خط پایه استفاده گردید و در جلسه آخر پژوهش، از مشارکت کننده ها به کمک ابزار نما پس آزمون به عمل آمد. داده ها با محاسبه درصد بهبودی و شاخص تغییر پایا تحلیل شد. مطابق یافته های پژوهش در هر مشارکت کننده از ده مهارت خواندن که به وسیله آزمون نما سنجیده شد، در مشارکت کننده اول و سوم شش مهارت و در مشارکت کننده دوم هشت مهارت بهبودیافته است. هر سه مشارکت کننده در خرده آزمون های قافیه، درک کلمات، حذف آواها، نشانه های حرف و نشانه های مقوله به صورت مشترک رشد و تغییر معناداری در این مهارت ها به دست آوردند. در دو مشارکت کننده اول و دوم خواندن ناکلمات معنادار شد و در دو مشارکت کننده دوم و سوم درک متن معنادار گردید. با توجه به نتایج پژوهش می توان گفت که آموزش راهبردهای نقشه برداری از داستان و درک مطلب سبب بهبود اکثر مهارت های خواندن دانش آموزان دارای مشکلات خواندن شده است.

    کلیدواژگان: راهبرد درک مطلب، نقشه برداری از داستان، مشکلات خواندن، مهارت های خواندن
  • کریم عبدالمحمدی*، فرهاد غدیری صفحات 208-232

    افسردگی یک اختلال خلقی است که باعث احساس غم و اندوه مداوم و از بین رفتن علایق قبلی می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی مقایسه ای کارکردهای اجرایی و ضرب آهنگ شناختی کند در افراد با اختلال افسردگی و عادی بود. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش افراد دارای اختلال افسردگی مراجعه کننده به مراکز بهداشت شهر تبریز که از میان آن ها 100 نفر به شیوه هدفمند انتخاب و در پژوهش شرکت داده شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه مهارت های اجرایی (استریت و همکاران،2019)، پرسشنامه ضرب آهنگ شناختی کند بزرگ سالان (بکر و همکاران، 2017) و پرسشنامه غربالگری افسردگی (PHQ-9) استفاده شد. نتایج آزمون تحلیل واریانس چندمتغیری نشان داد که افراد با افسردگی در تمامی مولفه های کارکردهای اجرایی (برنامه ریزی، مدیریت زمان، تنظیم هیجان، سازمان دهی و تنظیم رفتار) عملکرد ضعیف تری نسبت به گروه سالم از خود نشان داده اند (001/0) و همچنین ضرب آهنگ شناختی کند در افراد افسرده به صورت معنی داری بالاتر از افراد عادی بود (001/0)؛ بنابراین بر اساس نتایج این پژوهش می توان نتیجه گیری کرد افراد با اختلال افسردگی در کارکردهای اجرایی نواقص جدی از خود نشان می دهند و همچنین در مولفه ضرب آهنگ شناختی کند نیز نسبت به گروه سالم مشکلات بیشتری را تجربه می کنند.

    کلیدواژگان: افسردگی، ضرب آهنگ شناختی کند، کارکردهای اجرایی
  • سمیه محمدی کشکا، عباس ابوالقاسمی*، سید موسی کافی ماسوله صفحات 233-259

    طبق شواهد پژوهشی کودکان با اختلال اضطراب جدایی رفتارهای خودتنظیمی ضعیف تری دارند و در تنظیم هیجانات و رفتارها مشکلات بیشتری دارند. هدف پژوهش تعیین تاثیر آموزش بازی درمانی گروهی مبتنی بر نقاشی بر مهارت های هیجانی کودکان با اختلال اضطراب جدایی بود. در این پژوهش نیمه آزمایشی، از طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان دختر پایه ششم با اختلال اضطراب جدایی شهرستان قایم شهر در سال تحصیلی 1399 بود. نمونه پژوهش 30 کودک با اختلال اضطراب جدایی بود که به صورت در دسترس شناسایی و در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) جای دهی شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه اضطراب جدایی (مارچ و همکاران، 1997) و پرسشنامه مدیریت هیجان (زیمن، 2001) استفاده شد. گروه آزمایش در 10 جلسه 45 دقیقه ای بازی درمانی گروهی مبتنی بر نقاشی را دریافت کردند و برای گروه کنترل مداخله ای ارایه نشد. داده های پژوهش با تحلیل کوواریانس یک و چند متغیری تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان داد که آموزش بازی درمانی گروهی مبتنی بر نقاشی موجب بهبود مهارت های هیجانی کودکان با اختلال اضطراب جدایی شد (001/0 > P). با توجه به این نتیجه می توان از بازی درمانی گروهی مبتنی بر نقاشی به عنوان روش درمانی موثر برای ارتقاء سلامت روانی و پیشگیری از مشکلات روان شناختی کودکان با اختلال اضطراب جدایی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اضطراب جدایی، بازی درمانی، مهارت هیجانی، نقاشی درمانی
|
  • Majid Omidi Khankahdani, GholamAli Afrooz *, Sogand Ghasemzadeh, Zahra Naghsh Pages 1-28

    Down syndrome is one of the most common chromosomal disorders, and the birth of a child with this syndrome can greatly impact the psychological state of parents and other family members. The purpose of this research was to study the factors that affect the quality of life in families of children with Down syndrome, based on the lived experiences of both families and professionals in this area. The research method used was qualitative, and the study included 14 families and 15 professionals who shared their experiences through semi-structured interviews. Families were selected from the special education system, while professionals were selected via snowball sampling until saturation was reached. Data were coded in three stages (open, axial, and selective coding) and analyzed. The open codes consisted of 24 concepts, while axial codes included supports received, acceptance, coping skills, child performance (function), worry, and future security. The lived experiences of families and professionals showed that receiving support, accepting the child by families and community, family coping skills, child performance, and future security are all important factors for the quality of life in families of children with Down syndrome.

    Keywords: Quality of life, Family, Down syndrome, Lived experience
  • Bahareh Ajdarbin, Khadijeh Abolmaali Alhosseini *, Reza Ghorban Jahromi, Friborze Dortaj Pages 29-57

    The aim of this study was to investigate the mediating role of problem-solving skills in the relationship between motivational structure and academic self-defeating behavior in gifted students. The method used for this study was descriptive and correlational. The statistical population of the study included second-year high school students from gifted schools in Tehran during 1399-1400. Participants were selected through a one-stage cluster sampling method. Data collection tools included an academic self-defeating behaviors questionnaire, Personal Concerns Inventory, and a problem-solving skills questionnaire. Data analysis was performed using the Pearson correlation method and structural equation modeling at a significance level of 0.05. The results showed that self-defeating behaviors had a negative relationship with adaptive motivational structure and problem-solving style of trust in problem-solving skills. Additionally, there was a significant positive relationship between self-defeating behaviors and problem-solving/avoidance and personal control style at the level of 0.01. Furthermore, problem-solving skills had a mediating role in the relationship between motivational structure and academic self-defeating behavior (p<0.01). Therefore, self-defeating behaviors in students can be predicted through their motivational structure and problem-solving skills, with problem-solving skills playing a mediating role. The results of this study can be used by educators to plan and design educational interventions aimed at reducing academic self-defeating behaviors in gifted students.

    Keywords: gifted students, Problem-solving skills, Motivational Structure, Academic Self-Defeating Behavior
  • Farzaneh Nazemi, Parisa Tajali *, Majid Ebrahimpour, Mahdieh Salehy Pages 58-85

    The aim of this study was to examine the impact of a child self-regulation program on the self-perception and friendship quality of children diagnosed with attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD). The study employed a semi-experimental research design with a pre-test-post-test methodology and a control group. The statistical population for this research comprised all 9-12-year-old girls diagnosed with oppositional defiant disorder (ODD) in Tehran during the 2021-2022 period. The sample size consisted of 30 participants, with 15 assigned to the experimental group and 15 to the control group, selected from the statistical population using an available sampling method. While the control group remained on the waiting list, the experimental group received a child self-regulation program. The research instruments utilized were Harter's self-perception scale (2012) and Zohrevand and Hejazi's (2001) friendship quality assessment. The results indicated that the self-regulation intervention had a significant impact on enhancing self-perception and friendship quality during the post-test and follow-up stages. These findings provide valuable insights into the effectiveness of self-regulation programs, which can be utilized by counselors and psychologists to enhance self-perception and friendship quality among children with ADHD.

    Keywords: self-regulation, self-perception, friendship quality, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder
  • Seyyed Sina Shams Eslami *, Seyyed Valiulla Mousavi, Sajjad Rezaei Pages 86-117

    Intellectual disability is a type of neurodevelopmental disorder characterized by cognitive and communication impairments that can lead to limited social networks compared to the general population. Additionally, developmental changes during adolescence increase the vulnerability to loneliness in individuals with intellectual disabilities. The aim of this study was to explore the lived experiences of loneliness among adolescents with intellectual disabilities using an existential phenomenological approach. The research design was qualitative and hermeneutic, and data were collected through semi-structured interviews with 23 adolescents with mild and borderline intellectual disabilities. Data analysis was conducted simultaneously with data collection using the Dickelman method, resulting in four main themes: "Loneliness as an experience of separation," "Consequences of loneliness," "The nature of loneliness" and Loneliness as a fundamental experience of life." Each main theme was further analyzed to identify several subtopics. The results of this study, consistent with existing research on existential phenomenology, suggest that loneliness is an existential structure experienced by adolescents with intellectual disabilities. These findings provide valuable insights for educational and therapeutic professionals in planning programs for individuals with intellectual disabilities, highlighting the importance of addressing their understanding of existential loneliness.

    Keywords: Intellectual disability, adolescence, Loneliness, existential phenomenological
  • Shahrooz Nemati *, Rahim Badri, Shahram Vahedi, Mohammad Bardel Pages 119-145

    This study aimed to determine the effectiveness of acceptance and commitment program training on social anxiety and academic resilience of students with stuttering disorder. The research design was quasi-experimental with two experimental and control groups. The statistical population of the study included high school students with stuttering disorder in Khoy city. In this regard, a sample of 32 students were selected by available sampling method and divided into two groups of 16, experimental and control, to participate in the training of life-based experience program of acceptance and commitment (Bardel et al., 2022) were assigned. Academic resilience scales (Samuels, 2004) and social anxiety questionnaire (Conner et al., 2000) were used before and after the test to collect data. Acceptance and commitment training program was implemented in 8 intervention sessions for the experimental group. Analysis of covariance showed that the training program has significantly improved the acceptance and commitment of academic resilience and social anxiety of students with stuttering disorder. Acceptance and commitment-based therapy by teaching and improving effective strategies and techniques allows students to take a realistic view of their problem and overcome the severe consequences of their disorder. Therefore, the implementation of this program is recommended for individuals with stuttering disorders and other developmental disabilities.

    Keywords: Acceptance, Commitment Program, Academic Resilience, Social anxiety, Stuttering Disorder
  • Maryam Vismeh *, Mahnaz Esteki, Navid Mirzakhani Pages 146-172

    Dyslexia is the most prevalent type of learning disorder, accounting for approximately 80% of all learning disabilities. This study aimed to investigate the effectiveness of computer games-based executive function enhancement compared to sensory integration intensification. The research was conducted using an experimental design with a pre-test, post-test, control group, and follow-up stage. The study's statistical population included all elementary school students with learning disabilities in districts 2 and 5 of Tehran in January and February 2021. Thirty dyslexic students aged between 8 and 11 years, who met the inclusion criteria, were homogenized based on age, gender, and intelligence. They were then randomly divided into three groups of ten. Participants in the pre-test, post-test, and follow-up stages were evaluated using various tests such as WISC-4, dyslexia, n-back, and Sensory Profile 2. After four months, a follow-up stage was carried out. The first group received a computer-based executive function intervention, while the second group received a sensory-motor integration intervention for 20 sessions of 30 minutes. At the end of the study, the interventions were performed on the control group. Data were analyzed using two-factor analysis of variance. The results showed that there were significant differences between the three groups in both post-test and follow-up stages of dyslexia symptoms (p <.001). Both interventions were effective in reducing dyslexia symptoms, although sensory integration exercises had a more lasting effect on this disorder's symptoms. Finally, paying attention to sensory processing patterns and therapeutic strategies in diagnosing and educating dyslexic students could lead to effective results.

    Keywords: Special learning disorder, computer games, executive functions, dyslexia, Sensory Integration
  • Fateme Chitsaz, Kaazem Barzegar Bafroie *, Maryam Zare Pages 173-207

    The purpose of this study was to investigate whether teaching story mapping strategies and comprehension can improve the reading skills of students with reading difficulties. This study used a single subject experimental design with baseline, and the statistical population consisted of third-grade students with reading difficulties in Yazd during the 2020-2021 academic year. Due to the limitations imposed by the corona pandemic, only four male students were selected using convenience sampling, but one participant dropped out, leaving three participants who attended 12 sessions. The WISC-IV and NAMA tests were used to screen and establish baseline measures for the participants. Data were analyzed using percentage of recovery and index of stable change calculations. The research findings showed that six reading skills improved in the first and third participants, and eight skills improved in the second participant. All three participants showed significant growth in rhyming subtests, word comprehension, vowel removal, letter marks, and category marks. The first and second participants improved in reading non-words, while the second and third participants improved in comprehending text. These improvements were attributed to the teaching of story mapping strategies and comprehension. Overall, the results suggest that teaching story mapping strategies and comprehension can improve most reading skills in students with reading difficulties.

    Keywords: Comprehension strategy, Reading problems, reading skills, Story mapping
  • Karim Abdolmohamadi *, Farhad Ghadiri Pages 208-232

    Depression is a mood disorder that results in persistent feelings of sadness and loss of interest. The purpose of this study was to compare the executive functions and sluggish cognitive tempo of individuals with depressive disorder to those who are normal. The present study utilized a descriptive causal-comparative method. The statistical population consisted of clients with depression disorder who visited Health Centers in Tabriz city. A total of 100 participants were selected to take part in the research. The executive skills questionnaire (Strait et al., 2019), Sluggish Cognitive Tempo questionnaire (Beker et al., 2017), and the depression screening questionnaire (PHQ-9) were used to collect data. The results of the multivariate analysis of variance indicated that individuals with depression exhibited weaker performance in all components of executive functions (planning, time management, emotion regulation, organization, and behavior regulation) compared to the healthy group (p < 0.001). Additionally, the Sluggish Cognitive Tempo component was significantly higher in depressed individuals than in normal individuals (p < 0.001). Therefore, based on the findings of this study, it can be concluded that individuals with depression experience serious deficiencies in executive functions and encounter more problems in the Sluggish Cognitive Tempo component than the healthy group.

    Keywords: Depression, executive functions, Sluggish Cognitive Tempo
  • Somayeh Mohammadi Kashka, Abbas Abolghasemi *, Seyyed Mosa Kafi Masooleh Pages 233-259

    Research has shown that children with separation anxiety disorder often struggle with self-regulation and emotional regulation. The purpose of this study was to investigate the impact of group play therapy, specifically painting-based therapy, on the emotional skills of children with separation anxiety disorder. The study utilized a quasi-experimental design with a pre-test-post-test approach and a control group. The study population included all sixth-grade female students with separation anxiety disorder in Ghaemshahr city during the academic year 1400. Thirty children were selected for the study and randomly assigned to either the experimental or control group. Data were collected using the Separation Anxiety Questionnaire (March et al., 1997) and Zeiman's (2001) emotion management scale. The experimental group received ten 45-minute sessions of painting-based group play therapy, while the control group received no intervention. The data were analyzed using univariate and multivariate analysis of covariance. The results showed that painting-based group play therapy significantly improved the emotional skills of children with separation anxiety disorder (P<0.001). Based on these findings, it can be concluded that group play therapy based on painting is an effective treatment method for promoting mental health and preventing psychological problems in children with separation anxiety disorder.

    Keywords: separation anxiety, play therapy, Emotional skills, painting therapy