فهرست مطالب

مجله سلامت جامعه
سال هفدهم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عظیم بردی خوجه، علی جهانگیری*، عبدالله مفاخری صفحات 1-12
    مقدمه

    رضایت زناشویی از جمله سازه‏ هایی است که به آسانی تحت تاثیر روابط بین زوجین قرار می‏گیرد و آمارها حاکی از افزایش طلاق به دلیل نارضایتی زناشویی است. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی درمان تلفیقی (زوج‏درمانی هیجان‏مدار و واقعیت درمانی) با طرح‏واره درمانی بر رضایت زناشویی در زوجین ناهمساز و متعارض انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش از نوع تجربی تک موردی (Single-subject design) با طرح پیش ‏آزمون، پس ‏آزمون و پی‏گیری بود. جامعه آماری در برگیرنده، زوجین متعارض مراجعه‏ کننده به کلنیک مشاوره پارسای بندرترکمن سال 1400 بود که از میان آن‏ها، 6 زوج (زن و شوهر) بر اساس ملاک‏ های ورود به پژوهش، مصاحبه بالینی ساختاریافته و پرسش‏نامه رضایت زناشویی (Olson و همکاران، 2003) و با نمونه ‏گیری هدفمند انتخاب شد. آزمودنی‏های دو گروه، 12 جلسه هفتگی (دو جلسه، 90 دقیقه ‏ای) برنامه درمانی دریافت کردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص ‏های آمار توصیفی، آزمون مجذور کای، تحلیل دیداری نمودار با شاخص تغییر پایا و درصد بهبودی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد هر دو روش درمان تلفیقی و طرح‏واره درمانی تغییرات معنی ‏داری از نظر آماری و بالینی در آماج‏های درمانی ایجاد کرده (05/0>p)، و تاثیرات درمانی در دوره پی‏گیری نیز ادامه داشته است (96/1 ≤RCI)، اما درصد بهبودی در آزمودنی‏های گروه درمان تلفیقی (018/0=p و 70/38=PND) نسبت به آزمودنی‏ های گروه طرح‏واره درمانی (24/0=p و 45/27=PND) بیشتر بوده است.

    نتیجه گیری

    درمان تلفیقی بر افزایش رضایت زناشویی زوجین متعارض و ناهمساز موثر بوده و از آن می توان در مراکز درمانی جهت ارتقای کارکرد خانوادگی و زناشویی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: پژوهش تک موردی، درمان تلفیقی، طرح‏واره درمانی، رضایت زناشویی
  • پریسا سادات برهانی، شهناز خالقی پور*، حمیدرضا عریضی صفحات 13-26
    مقدمه

    اختلال پرخوری به صورت خوردن مداوم و اجباری می تواند ناشی از احساسات ایجاد شده تحت تاثیر ارزیابی و ادراک فرد از روابط با والدین باشد. این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری و طرحواره درمانی بر سازگاری هیجانی و احساس تنهایی زنان مبتلا به اختلالپرخوری با ادراک طرد والدین انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود جامعه آماری، افراد مبتلا به اختلال پرخوری بودند که در سال 1399 به مراکز تغذیه و رژیم درمانی شهر نایین مراجعه کرده بودند. تعداد 45 نفر انتخاب شدند و به پرسشنامه ادراک طرد والدین پاسخ دادند. سپس، در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایگزین شدند. ابزار سنجش، پرسشنامه های سازگاری هیجانی و احساس تنهایی بود. گروه های درمان شناختی رفتاری و طرحواره درمانی 10جلسه (هفته ای یک جلسه 90 دقیقه ای) درمان را دریافت کردند. گروه کنترل درمانی دریافت نکرد. داده ها با آزمون تحلیل کواریانس دوطرفه با اندازه گیری تکراری تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    تفاوت معنی داری بین طرحواره درمانی و رفتار درمانی شناختی با گروه کنترل در سازگاری هیجانی (63/60,F= 01/0,p≤ 59/0 Eta=) و احساس تنهایی (03/16 , F=01/0 ,p≤26/0 Eta=) وجود داشت. طرحواره درمانی بر سازگاری هیجانی و احساس تنهایی آزمودنی ها اثربخش تر بوده و در مرحله پیگیری اثر این درمان در مقایسه با درمان رفتاری شناختی پایدار بود (01/0≤p). 

    نتیجه گیری

    طرحواره درمانی به عنوان یک مداخله موثرتر برای زنان مبتلا به پرخوری با ادراک طرد والدین می تواند سازگاری هیجانی و احساس تنهایی را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: احساس تنهایی، اختلال پرخوری، درمان شناختی رفتاری، سازگاری هیجانی، طرحواره درمانی
  • روح الله محمدی میرزائی*، مجید محمدی، مهتاب محمدی میرزایی صفحات 27-38
    مقدمه

    استرس و اضطراب ناشی از شیوع بیماری کرونا باعث کم سوادی حرکتی شده است. اگر سواد بدنی به سطح مطلوبی ارتقا یابد، می تواند تضمین کننده سلامتی در طول عمر شود. هدف از مطالعه حاضر، تعیین اثربخشی فعالیت بدنی مبتنی بر وب بر سواد بدنی و سلامت عمومی دانش آموزان مقطع ابتدایی در طی همه گیری کرونا بود.

    مواد و روش ها

    تحقیق حاضر نیمه تجربی است. تعداد 50 دانش آموز 8 تا 10 سال از شهرستان نورآباد در سال تحصیلی 1399-1400 با انجام آزمون های سواد بدنی و تکمیل پرسش نامه سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر (1979) به صورت پیش آزمون و پس آزمون در این پژوهش شرکت کردند. گروه تجربی (25n=) به مدت 16 جلسه از طریق نرم افزار واتساپ در برنامه فعالیت بدنی شرکت کردند، گروه کنترل (25n=) فعالیتی نداشتند. جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس چند متغیره استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اثر فعالیت بدنی مبتنی بر وب بر سواد بدنی (001/0>p) و مولفه های آن شامل فعالیت بدنی روزانه (001/0>p)، شایستگی جسمانی (001/0>p)، انگیزش و اعتماد به نفس (001/0>p) و دانش و درک (001/0>p) و همچنین سلامت عمومی (001/0>p) و مولفه های آن شامل نشانه های جسمانی (001/0>p)، اضطراب و اختلال خواب (001/0>p)، اختلال کارکردهای اجتماعی (001/0>p) و افسردگی (001/0>p) معنی دار است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها به نظر می رسد مشارکت فعال و منظم در فعالیت بدنی مبتنی بر وب با ایجاد سبک زندگی فعال منجر به سلامت حرکتی (سواد بدنی) و روانی (سلامت عمومی) در دانش آموزان می شود.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی مبتنی بر وب، سواد بدنی، سلامت عمومی، کرونا
  • عماد سلطانیان، الله یار عرب مومنی* صفحات 39-50
    مقدمه

    سلول های ماهواره ای سلول های بنیادی خاص عضلات هستند که در ترمیم و بازسازی عضلات اسکلتی ضروری می باشند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر دو شیوه تمرینی مقاومتی دایره ای و عملکردی شدید بر عوامل فعال کننده سلول های ‏ماهواره ای (MyoD‎‏ و‏ Myf-5‎) در مردان جوان غیرورزشکار انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل، از بین مردان جوان غیرورزشکار شهر اصفهان در سال 1401، 45 نفر به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به سه گروه تمرینات عملکردی شدید، تمرینات مقاومتی دایره ای و کنترل تقسیم شدند. پروتکل های تمرینی در 8 هفته (هر هفته سه جلسه 40 تا 50 دقیقه ای) انجام گرفت. خون گیری جهت ارزیابی بیان ژن های MyoD‎‏ و Myf-5‎‏ در دو مرحله (24 ساعت قبل از شروع تمرین و 48 ساعت ‏پس از آخرین جلسه تمرینی) انجام شد.‏ میزان بیان متغیرها به روش الایزا برآورد شد. داده ها توسط آزمون های کوواریانس و تعقیبی بنفرونی تحلیل شدند. 

    یافته ها

    هر دو روش تمرینی بر افزایشMyoD ‎‏ و Myf-5‎‏ تاثیر معنی داری داشتند (001/0=p)، ولی بهبود این متغیرها در گروه تمرین عملکردی شدید نسبت به گروه تمرین مقاومتی دایره ای بیشتر بود (041/0=p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده تاثیر هر دو روش تمرینی بر افزایش بیانMyoD ‎‏ و ‏ Myf-5است. این افزایش در تمرینات عملکردی شدید بیشتر بود. توصیه می شود؛ ‏مربیان، ورزشکاران و سایر مسیولین درگیر در تمرینات ورزشی از این روش ها، به ویژه تمرینات عملکردی شدید برای پیشرفت اجرا های ورزشی، و بهبود عوامل فعال کننده سلول های ‏ماهواره ای استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: تمرینات عملکردی شدید، تمرینات مقاومتی دایره ای‎‏، سلول های ماهواره ای، MyoD، Myf5
  • زهرا منبری، کیومرث کریمی*، یحیی یاراحمدی صفحات 51-61
    مقدمه

    سبک زندگی تحصیلی سلامت محور، مدلی نوظهور در روانشناسی سلامت تحصیلی است. رفتار های ارتقا دهنده سلامت یکی از معیار های عمده تعیین کننده سلامت می باشد و بالعکس رفتار های بازدارنده، سلامت تحصیلی را به مخاطره می اندازد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی بسته آموزشی مبتنی بر رفتار های غیرمولد تحصیلی بر رفتار های ارتقا دهنده و بازدارنده سلامت تحصیلی در دانشجویان انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری، تمامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج در سال تحصیلی 1401-1400 را شامل می شد که تعداد 30 نفر به شیوه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه رفتار های سبک زندگی تحصیلی ارتقا دهنده و بازدارنده سلامت تحصیلی Salehzadeh و همکاران (1396) بود. گروه آزمایش 10 جلسه (هر هفته 2 جلسه) 75 دقیقه ای تحت آموزش بسته مبتنی بر رفتار های غیرمولد تحصیلی قرار گرفت و گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس آمیخته صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اثر بسته آموزشی مبتنی بر رفتار های غیرمولد تحصیلی بر رفتار های ارتقا دهنده (55/2557= f، 999/0=η، 001/0p<) و بازدارنده سلامت تحصیلی (42/1347= f، 998/0=η، 001/0p<) در دانشجویان معنی دار بود (001/0p<) و این تاثیرات مثبت در دوره پیگیری پایدار ماند.

    نتیجه گیری

    بسته آموزشی مبتنی بر رفتار های غیرمولد تحصیلی می تواند روش مداخله ای مناسب جهت بالا بردن رفتار های ارتقا دهنده و کاهش رفتار های بازدارنده سلامت تحصیلی در دانشجویان باشد.

    کلیدواژگان: رفتار های غیرمولد تحصیلی، رفتار های ارتقا دهنده، رفتار های بازدارنده، دانشجویان
  • مریم فاتحی خشکبجاری، محدثه صیادی قصبه، سیروان اسمایی مجد* صفحات 62-72
    مقدمه

    خواب یک فرآیند ضروری است که به حفظ سلامت جسمی و روانی کمک می کند و اختلال در کیفیت خواب می تواند منجر به اختلالات فیزیولوژیکی و روانی شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی یوگای هوشیارانه بر کیفیت خواب زنان انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری، شامل زنان دارای اختلال کیفیت خواب مراجعه کننده به باشگاه یوگای دریا در شهر رشت در سال 1401 بودند. شصت نفر برای شرکت در پژوهش اعلام آمادگی کردند. تعداد 30 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب، و به صورت تصادفی ساده به دو گروه مساوی (آزمایش و کنترل) تقسیم شدند. گروه آزمایش در 10 جلسه 2 ساعته آموزش یوگا و ذهن آگاهی را دریافت کردند. گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه کیفیت خواب Petersburg (1989) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار نمره کیفیت خواب گروه آزمایش (پیش آزمون 97/11±87/33، پس آزمون 93/21±03/22) و در گروه کنترل (پیش آزمون 69/12±73/43، پس آزمون 94/21±87/42) بود. با بررسی اثر مداخله بر مولفه های کیفیت خواب مشخص شد تمرینات یوگای هوشیارانه حداقل بر یکی از مولفه ها اثر معنی دار داشته است، به نحوی که تمرینات یوگای هوشیارانه موجب بهبود کیفیت خواب (28/4F=، 001/0p=، 278/0Eta=)، در گروه آزمایش شد.

    نتیجه گیری

    با در نظر گرفتن اهمیت سلامت زنان، آموزش یوگای هوشیارانه می تواند مداخله ای موثر بر بهبود کیفیت خواب و کاهش اختلالات مربوط به کیفیت خواب زنان باشد.

    کلیدواژگان: یوگا، ذهن آگاهی، کیفیت خواب، زنان
  • نازلی چلویی، فرهاد جمهری*، رضا قربان جهرمی صفحات 73-83
    مقدمه

    کسب مهارت ‏های جنسی می‏تواند نقش موثری در سلامتی فرد و جامعه داشته باشد. با این‏ حال، تربیت جنسی در ایران تا حد زیادی مغفول مانده است. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی آموزش مهارت‏های جنسی بر دانش، نگرش و رفتار پرخطر جنسی دختران نوجوان انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع نیمه ‏آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل بود. تمامی دانش‏آموزان دختر دوره متوسطه اول منطقه‏ 18 شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1400 جمعیت آماری پژوهش را تشکیل دادند. با روش نمونه‏گیری در دسترس، 30 دانش آموز انتخاب و در دو گروه مساوی (آزمایش و کنترل) قرار گرفتند و پرسشنامه های دانش و نگرش جنسی (Besharet و همکاران، 1392)، و رفتار پرخطر جنسی (Zarei و همکاران، 1389) را تکمیل کردند. در گروه آزمایش، آموزش جنسی طی 8 جلسه (هفته ‏ای 1 جلسه 90 دقیقه‏ ای) اجرا گردید. گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد. داده ها با آنالیز کوواریانس چندمتغیره (مانکوا) تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد نمره دانش جنسی (56/44=F، 004/0=p و 60/0=η) و نگرش جنسی (32/9=F، 013/0=p و 57/0=η) در گروه آزمایش از پیش‏آزمون به پس‏آزمون افزایش داشته است اما در گروه کنترل این تغییر معنی‏دار نبود. همچنین، نتایج نشان داد برخلاف گروه کنترل، در گروه آزمایش نمره رفتارهای پرخطر جنسی از پیش‏آزمون به پس‏آزمون کاهش داشته است (26/15=F، 009/0=p و 61/0=η).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، می ‏توان از آموزش مهارت‏ های جنسی به ‏عنوان یک مداخله کلیدی در پیش‏گیری از آسیب‏ های رفتار جنسی در نوجوانان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آموزش جنسی، دانش، نگرش، رفتار پرخطر جنسی، دختر
  • مریم افروزه، اعظم حیدرزاده، امیر مقدم احمدی، فاطمه افروزه، مجید کاظمی * صفحات 84-94
    مقدمه

     مولتیپل اسکلروزیس از مهم ترین بیماری های تغییردهنده زندگی فرد، به ویژه در سنین جوانی می باشد که باعث افت شدید سطح کیفیت زندگی شده و افراد را به سمت ناتوانی پیش خواهد برد. هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی آموزش کنترل استرس بر کیفیت زندگی بیماران زن مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بود.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل در سال 1396 است. 60 بیمار زن مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی ساده در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه کیفیت زندگی بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بود. گروه مداخله، در 10 جلسه 2 ساعته آموزش کنترل استرس شرکت کردند. گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری t مستقل و t زوجی تحلیل شدند.

    یافته ها

     میانگین نمره کیفیت زندگی قبل از مداخله در گروه مداخله و گروه کنترل از نظر آماری تفاوت معنی داری نداشتند (672/0=p). در پس آزمون، میانگین نمره کیفیت زندگی، سلامت جسمی و سلامت روانی در گروه مداخله به طور معنی داری از گروه کنترل بیشتر بود (001/0>p). نتایج آزمون تی مستقل نشان داد تفاوت معنی داری بین اختلاف میانگین نمرات کیفیت زندگی و ابعاد آن قبل با بعد از مداخله بین دو گروه وجود داشت (001/0>p).

    نتیجه گیری

     برنامه مدیریت کنترل استرس می تواند به بیماران MS برای مدیریت بیماری و مشکلات مرتبط با زندگی خود کمک کند. از آنجایی که این برنامه آموزشی کارآمد و کم هزینه است، می توان آن را در مداخلات بهداشتی برای بیماران MS گنجاند.

    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، استرس، کیفیت زندگی، آموزش
|
  • A .Berdi-Khoje, A .Jahangiri *, A .Mafakheri Pages 1-12
    Introduction

    Marital satisfaction is one of the variables easily affected by the relationship between couples. Statistics show an increase in divorce due to marital dissatisfaction. Therefore, this study compared the effectiveness of combined therapy with schema therapy on marital satisfaction in heterogeneous and conflicting couples.

    Materials and Methods

    The research was a single case study with pre-test, post-test, and follow-up design. The statistical population included conflicting couples referred to the Parsa counseling clinic in Bandar-e-Torkmen County in 2021. Among them, six couples (husband and wife) were selected based on the research entry criteria, structured clinical interview, and marital satisfaction questionnaire (Olson et al., 1987) using purposive sampling. The subjects of the two groups of combined therapy and schema therapy received 12 weekly sessions (two sessions, 90 minutes each) separately. Descriptive statistics, Chi-squared test, visual analysis of graph with reliable change index (RCI≥ 1.96), and recovery percentage were used in the results report.

    Results

    The findings of the research showed that both methods of integrated treatment and schema therapy had made statistically and clinically significant changes in the treatment goals (p<0.05), and the therapeutic effects continued in the follow-up period (RCI≥ 1.96). However, the percentage of recovery in the combined therapy group (PND=38.70 & p=0.018) was higher than in the schema therapy group (PND=27.45 & p=0.024).

    Conclusion

    Combined therapy was effective in increasing the marital satisfaction of couples; thus, it can be used in medical centers to improve family and marital function.

    Keywords: Single Case Study, combined therapy, Schema therapy, marital satisfaction
  • P .Borhani, Sh. Khaleghipour *, H. Oreyzei Pages 13-26
    Introduction

    Binge eating disorder (BED), manifested as persistent and compulsive eating, could be the result of affects created due to people's evaluation and perception of their relationships with their parents. This study aimed to compare the effectiveness of cognitive-behavioral therapy (CBT) and schema therapy (ST) on emotional adjustment and the sense of loneliness in women with BED who perceived parental rejection.

    Materials and Methods

    This was a controlled semi-pilot study with a pretest-posttest-follow-up design. The statistical population comprised all individuals with BED visiting diet clinics in Naein, Iran (2020-2021). Using convenience sampling and based on the inclusion and exclusion criteria, a sample of 45 was selected. The participants filled out the Emotional Adjustment Questionnaire (Rubio et al., 2007), the UCLA Loneliness Scale (Russell and Pilva, 1980), and the Parental Acceptance-Rejection Questionnaire (Abdul Khaleque and Rohner, 2010). They were then randomly allocated to two experimental groups and one control group. The experimental groups received CBT (one 90-minute session per week for 12 weeks) or ST (one 90-minute session per week for 12 weeks), while the control group received no treatment. The data were analyzed using two-way repeated-measures ANCOVA.

    Results

    There was a significant difference between the ST and CBT groups, on the one hand, and the control group, on the other hand, in terms of emotional adjustment (Eta= 0.59, p≤ 0.01, F= 60.63) and the sense of loneliness (Eta= 0.26, p≤ 0.01, F=16.03). The ST was more effective in the emotional adjustment and the sense of loneliness of the participants with perceived parental rejection. On the follow-up, the effects of this intervention were more persistent than those of CBT (p≤ 0.01).

    Conclusion

    Based on these results, ST appears to be a more effective intervention for improving emotional adjustment and alleviating the sense of loneliness in women with BED and perceived parental rejection.

    Keywords: Sense of loneliness, Binge eating disorder, cognitive behavioral therapy, Emotional Adjustment, Schema therapy
  • R .Mohammadi Mirzaei *, M .Mohammadi, M. Mohammadi Mirzaei Pages 27-38
    Introduction

    The stress and anxiety caused by the spread of corona disease have resulted in a lack of motor literacy; if physical literacy is improved to a desirable level, it could guarantee health throughout life. In this regard, the present study aimed to determine the effectiveness of web-based physical activity on physical literacy and the general health of primary school students during the Corona epidemic.

    Materials and Methods

    The current research is semi-experimental in which 50 students aged 8 to 10 from Noorabad city participated in the academic year of 2020-2021 by taking physical literacy tests and completing the general health questionnaire of Goldberg and Hiller (1979) as a pre-test and post-test. The experimental group (n=25) participated in the physical activity program for 16 sessions through Whatsapp software, and the control group (n=25) did not exercise. To analyze the data, multivariate analysis of variance was applied using SPSS software version 24.

    Results

    The results showed the effect of web-based physical activity on physical literacy (p<0.001) and its components (including daily physical activity (p<0.001), physical competence (p<0.001), motivation and self-confidence (p<0.001), and knowledge and understanding (p<0.001)), as well as general health (p<0.001) and its components (including physical symptoms (p<0.001), anxiety and sleep disorder (p<0.001), social function disorder (p<0.001) and depression (p<0.001)), are significant.

    Conclusion

    According to the findings, active and regular participation in web-based physical activity leads to motor health (physical literacy) and mental health (general health) in students by creating an active lifestyle.

    Keywords: Web-based physical activity, Physical literacy, public health, corona
  • E. Soltanian, A .Arabmomeni * Pages 39-50
    Introduction

    Satellite cells are the primary stem cells in skeletal muscle responsible for postnatal muscle growth, hypertrophy, and regeneration. The present study compared the effect of two methods of circuit resistance training (CRT) and high-intensity functional training (HIFT) on the activating factors of satellite cells in non-athlete young men.

    Materials and Methods

    In this semi-experimental study, with a pre-test, post-test, and control group, 45 non-athlete young men in 2022 were selected and divided into three groups randomly: HIFT (n= 15), CRT (n= 15), and control (n= 15). Both training programs were performed for eight weeks, three sessions per week, and 40 to 50 minutes each for the experimental groups. Blood sampling for measurement of MyoD and Myf-5 gens expression was done in two phases: pre-test and post-test. The expression level of the variables was estimated by the ELISA method using a microplate reader. The data were analyzed using the Covariance and Benferroni post hoc tests.

    Results

    The results of the study showed that both training methods had significant effects on increasing MyoD and Myf5 in non-athlete men (p=0.001). However, their improvements were higher in the HIFT group than in the CRT group (p=0.041).

    Conclusion

    These results show the effect of both training methods on increasing MyoD and Myf-5; however, high-intensity functional training was more effective in improving the mentioned variables. Therefore, coaches, athletes, and other officials involved in sports exercise are recommended to use these training methods, especially HIFT, in order to improve factors affecting satellite cells.

    Keywords: High-Intensity Functional Training, circuit resistance training, Satellite Cells, MyoD, Myf-5
  • Z .Menbari, Q .Karimi *, Y. Yarahmadi Pages 51-61
    Introduction

    Health-oriented academic lifestyle is an emerging model in academic health psychology, among which health-enhancing behaviors are one of the main determining criteria for health, and on the contrary, inhibiting behaviors endanger academic health. Therefore, the current research was conducted to determine the effectiveness of the educational package based on academically unproductive behaviors on the promoting and inhibiting behaviors of academic health in students.

    Materials and Methods

    The research method was semi-experimental with a pre-test, post-test, control group, and three-month follow-up. The statistical population included all the students of the Islamic Azad University, Sanandaj branch, in the academic year of 2021-2022, 30 of whom were randomly selected based on the inclusion and exclusion criteria as a research sample and randomly divided into two experimental and control groups (each with 15 people). The measurement tool was the questionnaire on academic lifestyle behaviors made by Salehzadeh et al. (2016). The experimental group received 10 sessions (2 per week) of 75 minutes, and the control group did not receive any intervention. Statistical data were analyzed using mixed variance analysis.

    Results

    The data analysis showed that after the intervention, the effect of the educational package based on academically unproductive behaviors on the promoting (f=2557.55, η2=0.999, p<0.001) and inhibiting behaviors of academic health (f=1347.42, η2=0.998, p<0.001) was significant in students (p<0.001); these positive effects remained stable during the follow-up period.

    Conclusions

    Based on the research results, the educational package based on academically unproductive behaviors is a suitable intervention method to increase the promoting behaviors and reduce the inhibiting behaviors of academic health in students.

    Keywords: Academically Unproductive Behaviors, Promoting Behaviors, Inhibiting Behaviors, Students
  • M .Fatehi Khoshkbejari, M .Sayyadi Ghasabeh, S. Asmaee Majd * Pages 62-72
    Introduction

    Sleep is an essential process that helps to maintain physical and mental health, and disruption of its quality can lead to physiological and psychological disorders. The present study was conducted to determine the effectiveness of mindful yoga on women's sleep quality.

    Materials and Methods

    The statistical population of the research included all women with sleep quality problems referred to Darya Yoga Club in Rasht (city) in 2022. Among them, 60 women declared their readiness to participate in the research. Then, by evaluating their sleep quality through the sleep quality questionnaire, 30 with sleep quality disorders were selected as a sample group based on the criteria by the available sampling method and were randomly divided into two equal groups (experimental and control). The experimental group received yoga and mindfulness training in 10 2-hour sessions. The control group did not receive any intervention. Petersburg sleep quality questionnaire (1989) was used to collect data. The collected data were analyzed using multivariate analysis of the covariance test.

    Results

    The mean and standard deviation of the sleep quality score in the experimental group were 33.87±11.97 in the pre-test and 22.03±21.93 in the post-test, while, in the control group, they were 43.73±12.69 in the pre-test and 42.87±21.94 in the post-test. By examining the effect of the intervention on the components of sleep quality, it was found that conscious yoga exercises had a significant effect on at least one of the components, resulting in improved sleep quality (F=4.28, p=0.001, Eta=0.278) in the experimental group.

    Conclusion

    Considering the importance of women's health, mindful yoga training can be an effective intervention to improve sleep quality and reduce related disorders.

    Keywords: Yoga, Mindfulness, Sleep Quality, Women
  • N. Cheloei, F .Jomehri *, R. Ghorban-Jahromi Pages 73-83
    Introduction

    Learning sexual skills can effectively affect the health of the individual and society. However, sexual education in Iran has been neglected to a great extent. Therefore, this research was conducted to determine the effectiveness of sexual skills training on the knowledge, attitude, and high-risk sexual behavior of adolescent girls.

    Materials and Methods

    The research was semi-experimental with a pre-test, post-test, and control group. All the female students in the first-grade secondary school of Tehran in the academic year of 2022 formed the statistical population of the research. Thirty people were selected by available sampling and divided into experimental (15 people) and control (15 people) groups. They completed the sexual knowledge/attitude questionnaire (Besharet et al., 2013) and the high-risk sexual behavior questionnaire (Zarei et al., 2015). In the experimental group, sex education was implemented in 8 sessions (1 session of 90 minutes per week), but the control group did not receive this education. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance (MANCOVA).

    Results

    The results showed a significant change in sexual knowledge (F=44.56, p=0.004, η=0.60) and attitude (F=9.32, p=0.013, η=0.57) between the experimental and control groups from the pre-test to the post-test; as a result of the intervention, the sexual knowledge and attitude in the experimental group improved (p>0.05). Also, there was a significant change in the score of high-risk sexual behaviors between the subjects of the two groups from the pre-test to the post-test; as a result of the intervention, the high-risk sexual behaviors of the experimental group were decreased (F=15.26, p=0.009, η=0.61).

    Conclusion

    According to the results of the research, sexual skills training can be used as a key intervention in preventing sexual behavior.

    Keywords: Sexual Education, Knowledge, Attitude, Sexual High-risk Behavior, Girl
  • M Afrozeh, A Heidarzadeh, A Moghadam-Ahmadi, F Afrozeh, M Kazemi * Pages 84-94
    Introduction

     Multiple sclerosis is one of the most important diseases that change a person's life, especially at a young age, causing a sharp drop in the quality of life and leading to disability. This research aimed to determine the effectiveness of stress control training on the quality of life of female patients with multiple sclerosis.

    Materials and Methods

     The current research is semi-experimental with a pre-test, post-test, and control group in 2017. Sixty female patients with multiple sclerosis were selected as available and randomly divided into two intervention and control groups. The research tool was the quality of life questionnaire of multiple sclerosis patients. The intervention group participated in 10 stress control training sessions for 2 hours. The control group did not receive training. Data were analyzed using independent-t and paired-t statistical tests.

    Results

     The average score of quality of life before the intervention in the intervention group and the control group had no statistically significant difference (p=0.672). In the post-test, the average score of quality of life, physical health, and mental health in the intervention group was significantly higher than the control group (p<0.001). The independent t-test results showed a significant difference between the average scores of the quality of life and its dimensions before and after the intervention between the intervention and control groups (p<0.001).

    Conclusion

     A stress control management program can help MS patients to manage their disease and problems related to their lives. Since this educational program is efficient and low-cost, it can be included in health interventions for MS patients.

    Keywords: Multiple Sclerosis, Stress, Quality of Life, Education