فهرست مطالب

مطالعات علوم مدیریت دریایی - سال سوم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1401)

نشریه مطالعات علوم مدیریت دریایی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 10، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 5
|
  • رضا محمدزاده، محسن رحمانی، احدالله انگزی قدس*، سیدحسن حسینی صفحات 5-29
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه ها و ابعاد مدل نوآوری و ارزش آفرینی در خط مشی های دفاعی مبتنی بر ارتقاء مشارکت کارکنان صورت گرفته است.
    روش
    این پژوهش از نظر طرح و از حیث گردآوری داده ها، توصیفی (پیمایشی) و از نظر هدف، کاربردی و توسعه ای و از منظر روش، کمی و کیفی و به روش دلفی فازی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش، فرماندهان، مدیران و کارشناسان ارتش جمهوری اسلامی ایران است و با بهره گیری از روش نمونه گیری گلوله برفی ، تعداد16 نفر (6 خبره دانشگاهی و 10 فرمانده) از افراد با تجربه و صاحب نظر درحوزه خط مشی های دفاعی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها در بخش کیفی مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه های نیمه ساختار یافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق ساخته بود.
    یافته ها
    در ادامه با مقوله بندی و دسته بندی معیارهای نهایی، تعداد 46 مولفه ها و 5 ابعاد حاصل گردید. در گام نهایی، با اجرای تکنیک دلفی فازی در 2 راند اقدام به غربالگری و اعتبارسنجی معیارهای گردید، به نحوی که در راند اول تعداد 6 معیاری حذف و در راند دوم هیچ معیاری حذف نشد که این خود نشانه ای برای پایان راندهای دلفی بوده است.
    نتایج
    در این پژوهش نتایج نشان داد که مدل نوآوری و ارزش آفرینی در خط مشی های دفاعی مبتنی بر ارتقاء مشارکت کارکنان دارای 40 مولفه و 5 ابعاد است .
    کلیدواژگان: مدل، نوآوری، ارزش آفرینی، ارتقاء مشارکت کارکنان، خط مشی های دفاعی
  • علی محسنی فر* صفحات 30-48
    هدف
    امروزه صنعت گردشگری به لحاظ درآمدزایی و تاثیر در رشد اقتصادی کشورها به یکی از مهم ترین صنایع در جهان تبدیل شده است. از این رو هدف از پژوهش حاضر، تحلیل اثرات اقتصادی تیم فوتبال نساجی بر صنعت گردشگری ساحلی استان مازندران می باشد.
    روش
    پژوهش حاضر، به روش توصیفی- تحلیلی است که ازنظر هدف جزء پژوهش های کاربردی می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش شامل سرپرستان، ورزشکاران، مربیان، کادر فنی و هواداران تیم های لیگ برتر فوتبال بودند و حجم نمونه آماری نیز به وسیله ی جدول مورگان اندازه گیری شد. برای این منظور پرسشنامه ای طراحی گردید و به وسیله ی آن هزینه های گردشگری ساحلی در هنگام برگزاری مسابقات فوتبال در استان مازندران از آن ها پرسیده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از نرم افزارهای Spss و Excel و با استفاده از تکنیک تاپسیس (TAPSIS) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که برگزاری مسابقات لیگ برتر فوتبال کشور در این استان باعث افزایش تعداد گردشگران ورزشی و ساحلی شده و همچنین بیشترین اثر اقتصادی برگزاری این مسابقات به ترتیب بر صنعت هتلداری، حمل نقل هوایی، حمل ونقل برون شهری، تغذیه، حمل نقل درون شهری، اجاره زمین های ورزشی، بازدید از سواحل و دریا، خرید سوغاتی، بازید از اماکن تاریخی، هزینه پزشکی درمانی و... شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش به مسیولان پیشنهاد می شود با تاکید بر برنامه ریزی و حمایت از توسعه پایدار گردشگری ساحلی و گردشگری ورزشی به نوبه خود باعث افزایش گردشگران ساحلی و ورزشی در استان شده که می تواند به توسعه اقتصادی استان مازندران کمک کند.
    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، گردشگری ساحلی، فوتبال، نساجی، مازندران
  • سعید سیدی*، جلال ترکاشوند، سجاد فرهنگ صفحات 49-69
    هدف
    پژوهش حاضر باهدف بررسی وضعیت آموزش از دور دافوس آجا در شرایط پاندمی کووید 19 صورت گرفته است.
    روش
    این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر ماهیت توصیفی از نوع پیمایشی و از منظر روش به صورت کیفی و کمی انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را 350 نفر از دانشجویان دافوس آجا تشکیل داده اند؛ در بخش کیفی از روش نمونه گیری هدف مند و در بخش کمی با استفاده از فرمول کوکران 183 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته است که روایی آن از طریق مصاحبه با 20 نفر از متخصصان و خبرگان این حوزه مورد تایید قرار گرفته و میزان پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ 86/0 به دست آمده است. به منظور تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش کدگذاری داده بنیاد و برای تحلیل داده های کمی از تکنیک های تصمیم گیری چندمعیاره آنتروپی شانون و تاپسیس به منظور میانگین نظر خبرگان و اولویت بندی مولفه ها استفاده شده است.
    یافته ها
    در کیفی نشان می دهد که 20 کدباز در 5 مولفه محوری؛ سودمندی، انگیزه، الزام و اجبار، نگرش و دسترسی به منابع برای آموزش ازدور در دافوس آجا در شرایط اپیدمی کووید 19 موثر هستند. همچنین یافته های بخش کمی نشان داد که مهم ترین مولفه های کارآمدسازی آموزش ازدور در این دوره، به ترتیب؛ امکان بازبینی و مرور مجدد دروس چالشی، نگرش مثبت به آموزش و یادگیری که منجر به ایدهپردازیهای کاربردی میگردد و ایجاد علاقه مندی به روش های نوین یادگیری هستند.
    نتایج
    اجرای آموزش مجازی در دروسی که آموزش آن ملموس تر است و دانشجویان در یادگیری آن با چالش کمتری مواجه هستند، مفیدتر است.
    کلیدواژگان: آموزش از دور، دافوس آجا، کووید 19
  • حمیدرضا ضرغامی*، مصطفی مرادی صفحات 89-113
    هدف

    با توجه به اهمیت نظام مسایل در نقشه جامع علمی دفاعی امنیتی جمهوری اسلامی ایران (داجا) از سویی و اهمیت این عامل در کشف و جهت دهی به فعالیت ها از دیگر سو، در این پژوهش به ارایه الگوی فرایندی و نوآورانه (مبتنی بر منطق دانش TRIZ) برای تدوین نظام مسایل آمادی در سازمان های ن.م پرداخته شده است.

    روش

    پژوهش حاضر ازلحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش با شیوه تحلیل محتوای کیفی و مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان انجام شده است. پس از بررسی آخرین دستاوردهای علمی در حوزه تدوین شبکه مسایل در منابع معتبر علمی و با در نظر گرفتن شرایط و نیازهای بومی حوزه آماد و پشتیبانی سازمان های نیروهای مسلح، الگوی مفهومی و فرایندی برای تدوین گام به گام نظام مسایل آمادی ارایه شده است. به منظور ارتقای قابلیت کاربست الگو در میدان عمل، علاوه بر تشریح جزییات بخش هایی از الگو در بخش پایانی، به تشریح نمونه هایی موردی از مسایل آمادی (با استفاده از نظرات خبرگان) و تدوین مدل های تضاد مسایل پرداخته شده است.

    یافته ها

    الگوی نهایی پژوهش، شامل چهار فاز عمده می باشد. این چهار فاز عبارت اند از: «آموزش و شناخت»، «ورودی ها و تشکیل بانک مسایل»، «پالایش و دسته بندی» و «ترسیم شبکه مسایل» می باشد که درنهایت الگوی پژوهش پس از تشکیل بانک مسایل، با ورود به فاز دوم در دودسته مسایل عادی و مسایل ابداعی قرار می گیرند و درنهایت اولویت بندی و تعیین روابط هر یک از این دودسته مسایل با الگوریتم پیشنهادی و تشریح شده در فاز سوم الگو سبب شکل گیری دودسته شبکه مسایل عادی و شبکه مسایل ابداعی آماد دفاعی می شوند.

    کلیدواژگان: نظام مسائل، آماد و پشتیبانی دفاعی، تعریف مسئله، حل مسئله، شبکه مسائل
  • احمد پورقریب*، داوود کیاکجوری، عظیم صلاحی کجور صفحات 115-123

    هدف تحقیق پیش رو بررسی تاثیر توانمدسازی و جو کار تیمی بر رضایت کارکنان موسسه خدمات رفاهی کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران بود. روش تحقیقی در این مطالعه توصیفی از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری کارکنان واحدهای مذکور به تعداد 150 نفر بوده که به کمک جدول مورگان و از روش نمونه گیری تصادفی ساده با تخصیص متناسب 108 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، شامل پرسشنامه توانمندسازی کارکنان گلابچی(1393) با پایایی 847/0 و پرسشنامه جو تیمی لیانگ و همکاران (2010) با پایایی 7/0 و پرسشنامه رضایت شغلی اسمیت و همکاران (1969) با پایایی 84/0 بود. همچنین برای سنجش روایی پرسشنامه ها از روایی صوری و محتوایی استفاده شده است. روش تجزیه وتحلیل داده ها، با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی (شامل: آزمون کولموگروف-اسمیرنف و آزمون رگرسیون به کمک نرم افزار SPSS انجام شده است. یافته های تحقیق حاکی از این بوده که توانمندسازی کارکنان با مولفه های (خوداثربخشی، خوداختیاری، پذیرش شخصی نتایج، اعتماد) و جو کار تیمی بر رضایت کارکنان موسسه خدمات رفاهی کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران تاثیر دارد در نتیجه با فزایش توانمندسازی و جو کار تیمی در پرسنل رضایت کارکنان افزایش یافته و موجب ایجاد انگیزه در کارکنان و افزایش بهره وری اثربخشی آنها شده است.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، کارتیمی، خوداثربخشی، رضایت کارکنان
|
  • Reza Mohammadzadeh, Mohsen Rahmani, Ahad Angazi Ghodes *, Seyed Hasan Hosseini Pages 5-29
    The
    aim
    The current research was carried out with the aim of identifying the components and model of innovation and value creation in defense policies to promote participation.
    Method
    In terms of design and in terms of data collection, it is descriptive (survey) and in terms of purpose, it is applied and developmental, and in terms of method, it is quantitative and qualitative and has been done using fuzzy Delphi method.The statistical population of this research is the commanders, managers and experts of the Islamic Republic of Iran Army, and by using the snowball sampling method, 16 people (6 academic experts and 10 commanders) were selected from people with experience and opinions in the field of defense policies. The tools of data collection in the qualitative part were library studies and semi-structured interviews, and in the quantitative part, a researcher-made questionnaire.Further, by categorizing and categorizing the final criteria, the number of 46 components and 5 dimensions was obtained. In the final step, by implementing the fuzzy Delphi technique in 2 rounds, the criteria were screened and validated,Substantiative: so that in the first round, 6 criteria were removed, and in the second round, no criteria were removed, which was a sign of the end of the Delphi rounds.
    Results
    Therefore, the findings of the research showed that the model of innovation and value creation in defense policies based on the promotion of employee participation has 40 components and 5 dimensions.
    Keywords: model, lnnovation, value creation, Promotion of employee Participation, Defense Policies
  • Ali Mohsenifar * Pages 30-48
    Purpose
    Today, the tourism industry has become one of the most important industries in the world in terms of income generation and impact on the economic growth of countries. Therefore, the aim of the current research is to analyze the economic effects of the Nassaji football team on the coastal tourism industry of Mazandaran province.
    Method
    The current research is a descriptive-analytical method, which is part of applied research in terms of its purpose. The statistical population of this research included supervisors, athletes, coaches, technical staff and fans of the premier football league teams, and the statistical sample size was also measured by Morgan's table. For this purpose, a questionnaire was designed and through it, they were asked about the costs of beach tourism during football matches in Mazandaran province. For data analysis, Spss and Excel software were used using the TAPSIS technique.
    Findings
    The results of the research showed that holding the country's premier football league matches in this province has increased the number of sports and beach tourists, and also has the greatest economic effect of holding these matches on the hotel industry, air transportation, intercity transportation, nutrition, transportation, respectively. Within the city, renting sports fields, visiting beaches and the sea, buying souvenirs, visiting historical places, medical expenses, etc.
    Conclusion
    According to the findings of the research, it is suggested to the authorities by emphasizing on planning and supporting the sustainable development of beach tourism and sports tourism, which in turn has increased the number of beach and sports tourists in the province, which can help the economic development of Mazandaran province.
    Keywords: Economic Development, Beach Tourism, Football, Nassaji, Mazandaran
  • Saeed Seyyedi *, Jalal Torkashvand, Sajjad Farhang Pages 49-69
    Purpose
    The purpose of this study was to investigate the state of distance education at Daffoss Aja during the Covid-19 pandemic.
    Method
    This research was conducted in terms of practical purpose and descriptive nature of survey type and qualitatively and quantitatively from the point of view of the method. The statistical population of the research is made up of 350 students of Dafos Aja; In the qualitative part of the purposeful sampling method and the quantitative part using Cochran's formula, 183 people were selected as samples. The data collection tool is a researcher-made questionnaire, whose validity is verified through interviews with 20 specialists and experts This field has been confirmed and its reliability has been obtained through Cronbach's alpha of 0.86. To analyze the data in the qualitative part of the coding method database and for the analysis of quantitative data, Shannon entropy and TOPSIS multi-criteria decision-making techniques have been used to average the opinion of experts and prioritize the components.
    Findings
    Qualitatively, it shows that 20 coders in 5 core components; Utility, motivation, compulsion, attitude, and access to resources for distance education in Dafos Aja are effective in the conditions of the epidemic of Covid-19. Also, the findings of the quantitative section showed that the most important components of the efficiency of distance education in this period, to the arrangement; The possibility of reviewing and revisiting challenging courses, a positive attitude to teaching and learning that leads to practical ideas and creating interest They are learning in new ways.
    Results
    It is more useful to implement virtual education in courses where the teaching is more concrete and students face less challenges in learning it.
    Keywords: distance education, Dafos Aja, COVID-19
  • Hamidreza Zarghami *, Mostafa Moradi Pages 89-113

    Background and

    Purpose

    Considering the importance of creating and using Network of Problems in defense organization, the purpose of this research is clarifying an inventive and process-oriented framework based on TRIZ knowledge for developing network of problems in supply chain and logistic section of defense organizations.

    Method

    After a comprehensive literature review, a conceptual framework was developed using experts’ interviews. Then, using TRIZ and Logistics expert's recommendations, the presented framework was revised and finalized.

    Results

    For applicability of the proposed framework, an example of defense logistic problem was analyzed using final proposed framework. Final Framework has 4 step that can be used for creating NoPs in defensive logistics.

    Conclusion

    Using the final proposed framework, creating network of problems is easy for defense logistics sector. The proposed framework is an inventive framework and it is presented in Persian language for the first time.Keywords: Network of Problems, Logistics, Define of Problem, Problem Solving.

    Keywords: Problem system, defense readiness, support, Problem definition, problem solving, problem network
  • Ahmad Pourgharib *, Davood Kiakojouri, Azim Salahikojour Pages 115-123

    The aim of the present research was to investigate the effect of empowerment and team work atmosphere on the satisfaction of the employees of the Islamic Republic of Iran Shipping Welfare Services Institute. The research method in this descriptive study is of correlational type, and the statistical population of the employees of the mentioned units is 150 people, and 108 people were selected as a sample with the help of Morgan's table and simple random sampling method with proportional allocation. The data collection tool included Golabchi's employee empowerment questionnaire (2013) with a reliability of 0.847, Joe Timi Liang et al.'s (2010) questionnaire with a reliability of 0.7, and Smith et al.'s job satisfaction questionnaire (1969) with a reliability of 0.84. Also, face and content validity have been used to measure the validity of the questionnaires. The method of data analysis was done using descriptive statistics and inferential statistics (including: Kolmogorov-Smirnov test and regression test with the help of SPSS software. The findings of the research indicated that empowering employees with the components of self-efficacy, , personal acceptance of results, trust) and teamwork atmosphere have an effect on the satisfaction of the employees of the Shipping Welfare Services Institute of the Islamic Republic of Iran.

    Keywords: Empowerment, team work, self-efficacy, Employee Satisfaction