فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 72 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/08/29
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الهام کدخدایی* صفحات 7-26

    افول آمریکا مبحثی است که مورد توجه مجامع علمی سیاسی ایران قرار گرفته است، با این وجود کمتر به ابعاد داخلی آن از جمله اختلاف نظر محافظه کاران و لیبرال ها بر سر این مفهوم پرداخته شده است. این تفاوت نگاه در دو عرصه تعریف چیستی هویت آمریکایی و جایگاه بین المللی آمریکا تبلور یافته است. وجود نگاه های متفاوت باعث شده توافقی برای متوقف کردن سراشیبی افول وجود نداشته باشد و هویت مشترک تضعیف شود. مقاله حاضر با استفاده از روش تحلیل گفتمان انتقادی به بررسی سخنان افراد شاخص دو حزب اصلی آمریکا با تمرکز بر دوره ظهور ترامپ پرداخته تا تم های مرتبط با افول را شناسایی نماید. نظریه هویت اجتماعی و به طور خاص مفهوم هویت مشترک درون گروهی، برای تحلیل داده ها استفاده شده است. نتایج این تحلیل موید وجود اختلاف عمیق در تعریف چیستی آمریکا و در عین حال، اتفاق نظر در مواردی مانند استثناگرایی آمریکایی است.

    کلیدواژگان: ایالات متحده آمریکا، افول، هویت مشترک، تحلیل گفتمان انتقادی، نظریه هویت اجتماعی
  • مهدی جعفری پناه*، علیرضا ناییج صفحات 27-46

    ژیوپلیتیک انتقادی که با تلاش تیوریسین های مکتب فرانکفورت، از سال 1975 وارد ادبیات روابط بین الملل گردید، هویت، رویکرد گفتمانی و اهمیت بازیگران غیررسمی دولتی، از جمله مولفه های اساسی این رویکرد محسوب می گردد. مقاله حاضر در پی پاسخ به این پرسش است که آیا امکان و توانمندی استفاده از نظریه ژیوپلیتیک انتقادی در تجزیه و تحلیل سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران می باشد؟ یافته ها و گمان نویسندگان نشان دهنده آن است که مولفه های موجود در نظریه ژیوپلیتیک انتقادی مانند هویت، مشروعیت بازیگران غیر دولتی و غیر رسمی می تواند در تحلیل سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران مورد استفاده قرار گیرد. ازاین رو هدف این مقاله واکاوی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، با استفاده از نظریه ژیوپلیتیک انتقادی بوده (هدف) که با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از ظرفیت نظری رویکرد ژیوپلیتیک انتقادی در روابط بین الملل به تحلیل سیاست خارجی جمهوری اسلامی این موضوع می پردازد

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، ژئوپلیتیک انتقادی، جمهوری اسلامی ایران، روابط بین الملل
  • حسن فدائی*، امیر سیاهپوش صفحات 47-68

    پژوهش پیش رو با طرح این پرسش اساسی که راهبردهای شیخ زکزاکی برای گسترش تشیع در نیجریه چه می باشد، این فرضیه را مطرح نموده که راهبردهای ایشان دعوت عملی، ارایه تصویری عقلانی، غیر متعصبانه و پایبندی به اصل وحدت و تقریب مذاهب اسلامی و غیراسلامی، تاکید بر عدالت خواهی و مبارزه با ظلم، دعوت به تعقل و تفکر، پرهیز از انزوا و گسترش تشکیلات جنبش اسلامی در سراسر کشور نیجریه می باشد که با برنامه هایی عملیاتی تعقیب می شود. مقاله با بهره گیری از روش تحلیلی و پیمایشی و با استفاده از مصاحبه با 7 تن از طلاب نیجریه ای جامعه المصطفی العالمیه، کتب مرتبط با شیعیان نیجریه و وب سایت های مجازی کوشیده است با تحلیل اطلاعات، فرضیه تحقیق را اثبات نماید. راهبردهای شیخ زکزاکی منبعث از مفاهیم اسلامی بوده و دعوت غیر مستقیم وجه مشترک تمامی آنها می باشد

    کلیدواژگان: شیخ زکزاکی، تشیع، نیجریه، جنبش های اسلامی
  • علی محمدی ضیاء* صفحات 69-92

    عدالت یکی از اصلی ترین اهداف جمهوری اسلامی ایران به شمار می آید. برای تحقق این مهم در جامعه داشتن الگویی مطلوب از عدالت سیاسی که قابلیت تحقق خارجی داشته باشد، امری ضروری است. (بیان مسیله) به همین منظور پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی و بهره گیری از چارچوب نظری علل اربعه (روش) در قالب علل مادی و صوری با برداشت از بیانات امام خمینی& و مقام معظم رهبری به ارایه شاخص های الگوی مطلوب از عدالت سیاسی می پردازد. (هدف) یافته های تحقیق حاکی از آن است که الگوی مطلوب عدالت سیاسی مبتنی بر سه شاخص برابری، شایستگی و بیشینه کردن آن دو بوده و در صدد تحقق شاخص برابری در حق تعیین سرنوشت، در ارتباط با قانون، برخورداری همگان از امنیت سیاسی و آزادی های سیاسی می باشد. همچنین شاخص شایستگی به دنبال تحقق حاکمیت شایسته، توجه به شایستگی در مقام وضع قانون و در نهایت شاخص بیشینه کردن برابری و شایستگی در صدد بهره مندی بیشترین تعداد به نسبت شایسته ترین افراد جامعه از مزیت های سیاسی اجتماعی می باشد. (یافته ها)

    کلیدواژگان: شاخص، الگوی مطلوب، عدالت سیاسی، جمهوری اسلامی، امام خمینی، مقام معظم رهبری
  • محمدتقی کریمی* صفحات 93-112

    مهم ترین شرط تحقق دولت اسلامی ابتنای نظام تقنین دولت اسلامی بر اصول و معیارهای دینی است. بحث از معیار دینی بودن قانون دولت اسلامی دیرینه ای نه چندان طولانی از عصر مشروطه تا به امروز داشته و با پرسش اساسی ضرورت و چیستی معیار دینی بودن قانون اسلامی عجین شده است. این پژوهش، در پی پاسخ به این پرسش، تلاش می کند با کنکاش در اندیشه های مطرح این حوزه و نقد و ارزیابی آنها، به پاسخی در خور نظام اسلامی دست یابد. این پاسخ مبتنی بر پیش فرض نظام وارگی اندیشه اسلامی، امکان سنجی عمل به فتوای فقیه حاکم و شمول و گستردگی آن نسبت به سایر دیدگاه های مطرح در این زمینه، با بهره مندی از روش تحلیلی انتقادی به تصویر کشیده می شود. بر این اساس فتاوای صادره از فقیه حاکم به دلیل شرایط، موقعیت و گستره موضوعی مورد ابتلا در مقام فتوا نزدیک ترین فتوا به مصالح عمومی و در نتیجه کارآمدترین در مقام عمل در نظام تقنین دولت اسلامی است.

    کلیدواژگان: نظام تقنین، دولت اسلامی، ترخیص، مصلحت، فتوا
  • معصومه قاسم فام*، امیر محسن عرفان صفحات 113-136

    این مقاله به بررسی شگردهای غرب در تغییر فرهنگ تغذیه در ایران پرداخته است. استحاله الگوی غذایی مردم ایران و اقامه فرهنگ تغذیه مغرب زمین، در زمره اهدافی است که استعمارگران غربی جهت براندازی نظام جمهوری اسلامی ایران و اضمحلال باورها و سنت های اصلی و بنیادین جامعه ایران نشانه گرفته اند. آنها از طریق وسایل ارتباطی و رسانه های جمعی به مثابه پرقدرتمندترین و نافذترین ابزار تهاجم فرهنگی در تدارک الگوهای ناسالم و غیراسلامی به ایران هستند. نوشتار حاضر به روش تحلیلی به گوشه هایی از شگردها و ترفندهای فرهنگی کشورهای غربی در این باب نظر افکنده است که عبارتند از: تحقیر فرهنگ بومی و اسلامی در عرصه سبک تغذیه، تصویر سازی کاذب از میراث فرهنگی اسلام در عرصه سبک تغذیه، فرهنگ آرایی سبک تغذیه غربی، حمایت از مروجان سبک تغذیه غربی، هنجارسازی کاذب فرهنگی در عرصه سبک تغذیه، سلطه گری فرهنگی در عرصه دیپلماسی غذایی.

    کلیدواژگان: غرب، فرهنگ، سبک تغذیه، ایران معاصر، مواجهه فرهنگی، سبک زندگی
  • حجت الله نوری ساری* صفحات 137-158

    سبک زندگی یکی از دغدغه های اصلی اندیشمندان حوزه علوم اجتماعی و عرصه فرهنگی است؛ با این وجود به دلیل بطیی بودن فرآیند تغییر سبک زندگی، تحلیل گران سیاسی و امنیتی کمتر به این مقوله به مثابه یک عامل راهبردی و امنیتی می نگرند. ازاین رو مقاله حاضر به رابطه میان تغییر سبک زندگی و تغییر رژیم سیاسی می پردازد که در آن بر سیاست های دولت آمریکا در قبال جمهوری اسلامی ایران تاکید می شود. پرسش اصلی این پژوهش عبارت است از: «نسبت میان تغییر سبک زندگی با تغییر رژیم سیاسی چیست و چگونه دولت آمریکا از مجازی دستکاری در الگوی زندگی ایرانیان، تغییر نظام سیاسی در ایران را دنبال می کند؟». بررسی ها نشان می دهد فرآیند تغییر سبک زندگی شکل جدیدی از ذوایق اجتماعی در میان توده مردم و حتی بخش نخبگانی جوامع تولید می کند. درنتیجه با ظهور خواسته های سیاسی جدید و تصدی گیری سیاستمداران معتقد به الگوهای نوظهور، نظام سیاسی با تجدید نظر در روند سابق خود، در مسیر تغییر رژیم سیاسی قدم می گذارد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، الگوی زندگی، رژیم سیاسی، قدرت نرم، تغییر نظام سیاسی
  • زهرا حیدری*، ناهید حیدری، محمدرحیم عیوضی صفحات 159-184

    انقلاب وسیع ترین و سریع ترین دگرگونی در یک جامعه است که هم حاصل دگرگونی و هم عاملی برای دگرگونی های بعدی است. مقاله حاضر با روش تطبیقی و ابزار کتابخانه ای؛ با هدف مطالعه تطبیقی رویکرد متفکران مسلمان شیعه و اهل سنت نسبت به مقوله انقلاب اسلامی انجام شده است؛ به دنبال پاسخ به این سوال اصلی است که رویکرد متفکران مسلمان شیعه و اهل سنت نسبت به مقوله انقلاب اسلامی چیست؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که در اندیشه متفکران اهل سنت اولویت با حفظ وضع موجود، نظام خلافت، آموزه های خلفای راشدین، انجام اصلاحات به جای انقلاب است؛ نیز از نظر متفکران شیعه اولویت با فقه شیعه، آموزه های محرک بخش اسلام، مکتب امام حسین× و پیامبر|، ظلم ستیزی و معنویت خواهی، وقوع انقلاب به جای اصلاح است؛ مقوله انقلاب اسلامی به عنوان یک مقوله مثبت و یک ضرورت در رویکرد متفکران مسلمان شیعه و سنی است؛ که ادامه رسالت پیامبر| و پیروزی مکتب حق بر باطل است.

    کلیدواژگان: متفکران اسلامی، شیعه، سنی، رویکرد
|
  • Elham Kadkhodaee* Pages 7-26

    The decline of America is a topic that has been the focus of Iran's scientific and political communities, however, less attention has been paid to its internal aspects, including the difference of opinion between conservatives and liberals in the field. This difference of view has been crystallized in the two areas of defining American identity and America's international position. The existence of different views has caused a lack of agreement to stop the decline and the common identity is weakened. Using the method of critical discourse analysis, this article examines the speeches of prominent people of the two main American parties, focusing on the period of Trump's rise, in order to identify themes related to decline. The theory of social identity and specifically the concept of common identity within the group has been used to analyze the data. The results of this analysis confirm the existence of a deep difference in the definition of what America is, and at the same time, there is a consensus in matters such as American exceptionalism.

    Keywords: United States of America, Decline, Common Identity, Critical Discourse Analysis, Social Identity Theory
  • Pages 27-46

    Critical geopolitics, which entered the literature of international relations since 1975 with the efforts of Frankfurt school theorists, the identity, discursive approach and the importance of unofficial-state actors are among the basic components of this approach. The present article seeks to answer the question whether it is possible and capable of using critical geopolitical theory in the analysis of the foreign policy of the Islamic Republic of Iran. The authors' findings and assumptions show that the components of critical geopolitical theory such as the identity, legitimacy of non-governmental and unofficial actors can be used in the analysis of the foreign policy of the Islamic Republic of Iran. Therefore, the aim of this article is to analyze the foreign policy of the Islamic Republic of Iran, using the theory of critical geopolitics (goal), the descriptive-analytical method and the theoretical capacity of the critical geopolitical approach in international relations to analyze the foreign policy of the Islamic Republic.

    Keywords: Foreign Policy, Critical Geopolitics, Islamic Republic of Iran, International Relations
  • Hasan Fadaei*, Amir Siahpoosh Pages 47-68

    By raising the basic question of Sheikh Zakzaky's strategies for the expansion of Shiism in Nigeria, the following research has proposed the hypothesis that his strategies are a practical call, presenting a rational, non-biased image and adhering to the principle of unity and approximation of Islamic and non-Islamic religions. Emphasis on seeking justice and fighting against oppression, calling for rationality and thinking, avoiding isolation and expanding the organization of the Islamic movement throughout the country of Nigeria, which is followed by operational plans. Using the analytical and survey method and interviewing 7 Nigerian students of Jamia Al-Mustafa International University, referring to books related to Nigerian Shiites and virtual websites, the article has tried to analyze the research hypothesis to measure Sheikh Zakzaky's strategies. It has been shown that his strategies are in agreement with Islamic concepts and performed in the form of indirect invitation.

    Keywords: Sheikh Zakzaky, Shiism, Nigeria, Islamic Movements
  • Pages 69-92

    Justice is one of the main goals of the Islamic Republic of Iran. It is necessary for this important goal to be actualized in the society, to have an ideal possible model of political justice. This research, therefore, using analytical and descriptive method and the theoretical frame of the four causes, was performed. Relying on the statements of Imam Khomeini (R) and the Supreme Leader with regard to material and formal causes, presents the indicators of the ideal model of political justice. The research findings indicate that the ideal model of political justice is based on three indicators of equality, merit and maximizing the two, and it aims to realize the equality index as the ultimate, in relation to the law, the enjoyment of political security and political freedoms for all. Also, the index of merit seeks to realize worthy governance, pay attention to merit in the position of legislation, and finally, the index of maximizing equality and merit is aimed at benefiting the largest number of the most worthy people in the society from political-social advantages.

    Keywords: ndex, Ideal Model, Political Justice, Islamic Republic, Imam Khomeini (R), Supreme Leader
  • Mohammad Taghi Karimi* Pages 93-112

    The most important condition for an Islamic state lies in the correspondence of the legal system of the Islamic state with religious principles and standards. This debate has been going on for a long time, from the Mashrooteh era to the present day, and it has been intertwined with the basic question of the necessity and whatness of the norm for perceiving the religious quality of the Islamic law. This research, using the analytical-critical method and intending to answer the question, tries to reach an answer befitting the Islamic system by delving into the ideas of this field and criticizing and evaluating them. This answer is based on the presupposition of the systematicity of Islamic thought, the feasibility of acting on the ruling jurist's fatwa, and its comprehensiveness and breadth compared to other pertaining viewpoints. Therefore, the fatwas issued by the ruling jurist with regard to conditions, place and subjective extension is the closest fatwa to the public interest and, thereof, the most applicable one for Islamic state`s legislation.

    Keywords: Legal System, Islamic State, Clearance, Expediency, Fatwa
  • Amir Mohsen Irfan Pages 113-136

    This article examines the techniques of the West in changing the nutrition culture in Iran. The transformation of the food pattern of the Iranian people and the establishment of Western food culture are among the goals that the western colonizers have set for overthrowing the Islamic Republic of Iran and destroying the main and fundamental beliefs and traditions of the Iranian society. Through communication tools and mass media, they are the most powerful and penetrating tools of cultural invasion in providing unhealthy and un-Islamic patterns to Iran. The present article has commented analytically on some of the cultural techniques and tricks of the western countries in this regard, which include: humiliation of native and Islamic culture in the field of food style, ill-intentioned play against the cultural heritage of Islam in the field of food style, culturalization of western food style, supporting the promoters of Western nutrition style, false cultural norming in the field of nutrition style, cultural domination in the field of food diplomacy

    Keywords: West, Culture, Eating Style, Contemporary Iran, Cultural Exposure, Lifestyle
  • Hojatollah Noori Sari* Pages 137-158

    Lifestyle is one of the main concerns of thinkers in the field of social sciences and cultural field; However, due to the slowness of the lifestyle change process, political and security analysts see this category less as a strategic and security factor. Therefore, the present article deals with the relationship between the change of lifestyle and the change of political regime, in which the policies of the American government towards the Islamic Republic of Iran are emphasized. The main question of this research is: "What is the relationship between the change of lifestyle and the change of the political regime and how does the American government follow the change of the political system in Iran by affecting the life pattern of Iranians?" Surveys show that the process of changing the lifestyle produces a new form of social tastes among the mass of people and even the elite part of the societies. As a result, with the emergence of new political demands and the politicians who believe in the emerging models, the political system, by revising its previous process, steps on the path of changing the political regime.

    Keywords: Lifestyle, Soft Power, Political System Change, America, Islamic Republic of Iran
  • Pages 159-184

    Revolution is the largest and fastest transformation in a society, which is both the result of transformation and a cause for subsequent transformations. The present article with a comparative method and librarian tools has been performed to study Shia and Sunni thinkers`s approach to the Islamic Revolution; It seeks to answer the question: What is the approach of Shia and Sunni thinkers to the Islamic revolution? The findings of the research show that in the opinion of Sunni thinkers, the priority is to keep present situation, the caliphate system, the teachings of the rightly caliphs, and carry out reforms instead of revolution. Also, according to Shia thinkers, priority is given to Shia jurisprudence, the stimulating teachings of Islam, the school of Imam Hossein (a) and the Prophet (s), anti-tyranny and spiritualism, the occurrence of revolution instead of reform; The Islamic revolution is a positive category and a necessity in the approach of Shia and Sunni Muslim thinkers, which is the continuation of the mission of the Prophet (s) and the victory of the school of truth over falsehood.

    Keywords: Islamic Revolution, Islamic Thinkers, Shia, Sunni, Approach