فهرست مطالب

تاملات اخلاقی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1402)

نشریه تاملات اخلاقی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی واعظ قاسمی*، محسن جوادی صفحات 7-28
    آراء اخلاقی محمدحسین طباطبایی، پس از انتشار مقاله ششم از کتاب اصول فلسفه و روش ریالیسم، به بحث های زیادی دامن زده است. برخی همچون مرتضی مطهری نظریات طباطبایی را مورد انتقاد قرار داده و آن را موجب نسبی گرایی (بدون معیار شدن) در اخلاق دانسته اند. این مقاله قصد دارد تا نشان دهد چگونه طباطبایی برای اولین بار در سنت فلسفه اسلامی تلاش کرده میان اعتباری و متغیر بودن حسن و قبح و جاودانگی اصول اخلاقی جمع کند. تاکید بر ثبات اعتباریات عمومی مبتنی بر میل به بقاء و تاکید بر معیار لغویت به عنوان ملاک ارزیابی از یک سو و تکثر اعتباریات خصوصی و نظام دارای طبقه بندی اعتبارات عمومی از سوی دیگر، خوانشی از آراء طباطبایی به دست می دهد که هم با قرایتی جدید از نسبی گرایی اخلاقی یعنی رویکرد ترکیبی (Mixed Position) سازگار باشد و هم انتقاد نسبی شدن (بدون معیار بودن) اخلاق را از نظریات طباطبایی رفع کند. به عبارت دیگر نوعی مطلق گرایی نااخلاقی که در درون خود نسبت به نظام های اخلاقی متعدد دیدگاهی نسبی گرایانه دارد.
    کلیدواژگان: محمد حسین طباطبایی، اعتباریات بالمعنی الاخص، اعتبار عمومی و خصوصی، معیار لغویت، دیدگاه ترکیبی
  • محمدحسن مهدی پور، محمداسماعلیل هاشمی، رحیم دهقان صفحات 31-46

    قلب در قرآن دارای شیون متعدد ادراکی و گرایشی است. طبق نظر قرآن تمام شیون ادراکی و گرایشی قلب در صدور و قبول افعال و صفات اخلاقی تاثیر مستقیم و مستقلی دارد. در قرآن برای قلب، 7 نوع مانع مختلف در حوزه ادراکات و گرایشات ذکر شده که در بین موانع ادراکی و گرایشی قلب، " طبع " به عنوان مهم ترین و در عین حال قوی ترین مانع از حیث آثار ضداخلاقی و دامنه تاثیرگذاری معرفی شده است. قرآن برای قلب مطبوع آثار ضد اخلاقی مختلفی را بیان کرده که عبارتند از؛ سلب ادراک تفقهی قلب که در عدل ادراک تعقلی و تدبری قلب می باشد، سلب ادراکی سمعی انسان که یکی از دو عامل سعادت انسان معرفی شده است، سلب قوای کسب علمی و معرفتی که مختص انسان می باشد، قرار گرفتن در سنت پایدار خذلال الهی که انسان های شقی در آن مشترک هستند، تبیعت از هواء که به عنوان یکی از سه عامل اصلی ضلالت انسان ها ذکر شده است، سلب راه های کسب ایمان که به عنوان پرکاربدترین واژه ارزشی در قرآن محسوب می شود و سیطره غفلت بر انسان که نخسین عامل انحراف اخلاقی می باشد.

    کلیدواژگان: قرآن، آثار، اخلاق، طبع قلب، ادراک، گرایش
  • حسین اترک صفحات 47-69

    صداقت یکی از فضایل مهم اخلاقی است که هدف این نوشتار تبیین ماهیت و حکم اخلاقی آن از منظر غزالی است. صداقت در کلام غزالی در دو معنای عام و خاص بکار رفته است. صداقت در معنای عام، شامل شش معنا و به تعبیری، شش نوع است: راستگویی، اخلاص، راسخ بودن در عزم و اراده، وفای به عهد و عزم، تطابق ظاهر و باطن و ایمان واقعی داشتن که به نظر می رسد این شش معنا را بتوان به دو معنا بازگرداند: یکی التزام به واقع و حقیقت است و دیگری راسخ بودن در عزم و اراده است. صداقت در معنای خاص، راستگویی است. غزالی حکم اولی راستگویی را وجوب و دروغگویی را حرمت ذکر می کند، ولی در شرایطی که از راستگویی محذوری بزرگتر از محذور دروغگویی پیش آید، دروغگویی را جایز می شمارد. وی بر اساس عقل و روایات، دروغگویی را در برخی موارد مانند: نجات جان انسان، دفع ضرر آبرویی و مالی، برای اصلاح بین مردم، در شرایط جنگ و دروغگویی به زوجه را جایز می شمارد. قبح دروغ از نر غزالی اعتباری و به خاطر ضررهای ناشی از آن است. وی توریه را راهی برای گریز از دروغ گفتن در شرایط اضطرار بیان می کند، ولی گفتنش را در غیرموارد ضروری جایز نمی شمارد.

    کلیدواژگان: غزالی، صداقت، راستگوئی، دروغگوئی، صدق
  • فاطمه دادمند، علیرضا رئیس الساداتی صفحات 71-89

    در حال حاضر، مشتریان، کارکنان و دیگر ذینفعان، بیشتر به جنبه های اخلاقی و اجتماعی فعالیت های یک سازمان توجه می کنند و از سازمان ها انتظار دارند که نه تنها از لحاظ اقتصادی موفق باشند، بلکه از نظر اخلاقی نیز عملکرد خوبی داشته باشند. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ ماهیت، توصیفی-همبستگی از نوع مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری دربرگیرنده کلیه کارکنان سازمان جهاد دانشگاهی خراسان رضوی به تعداد 500 نفر در سال 1401 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس 217 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش حداقل مربعات جزیی و با نرم افزار Smart-PLS صورت گرفت. نتایج معادلات ساختاری بیانگر آن بود که نگرش اخلاقی بر فشار روانی تاثیر منفی معنی دار و بر اخلاق سازمانی تاثیر مثبت و معنی دار دارد. فشار روانی تحت تاثیر مثبت از جانب ترس از کرونا و ناتوانی در تحمل عدم قطعیت است. فشار روانی بر عملکرد سازمانی و اخلاق سازمانی تاثیر منفی معنی دار دارد و نقش میانجی فشار روانی در رابطه بین نگرش اخلاقی بر اخلاق سازمانی مثبت و معنی دار است. فشار روانی تاثیر بین نگرش های اخلاقی بر عملکرد و اخلاق سازمانی را میانجی گری می کند. طبق نتایج تحقیق حاضر برای بهبود اخلاق سازمانی می بایست به تاثیر مثبت نگرش اخلاقی و تاثیر منفی فشار روانی توجه نمود. در راستای بهبود عملکرد سازمانی باید کاهش فشار روانی مد نظر قرار گیرد. برای کاهش فشار روانی نیز ارتقای نگرش اخلاقی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: نگرش اخلاقی، اخلاق سازمانی، فشار روانی، ناتوانی در تحمل عدم قطعیت، ترس از کرونا، عملکرد سازمانی
  • حسین عبادتی*، سید احمد فاضلی صفحات 91-115

    در تاریخ فلسفه اخلاق، هرگاه از واژه فضیلت یاد شده، تعابیر تحسین برانگیزی به همراه داشته اما، ماکیاولی شاید برای نخستین بار از فضایلی برای حاکمان پرده بر می دارد، که نه تنها تحسین برانگیز نیستند که برای یک مخاطب بیرونی نفرت انگیز خواهد بود. بنا به تفسیر مشهور، ماکیاولی وظیفه حکومت حفظ اقتدار و تامین امنیت و رفاه برای مردم است و نه ترویج اخلاق. پس اگر در مقام تعارض بین این دو قرار گرفتیم، شهریار بی هیچ تاملی باید اخلاق را قربانی سازد. این نگاه ماکیاولی به مذاق اندیشمندان خوش نیامده و لذا ماکیاولیسم همواره یک عبارت همراه با تحقیر برای کسانی بوده که حاضر شده اند برای حفظ قدرت اخلاق را زیر پا بگذارند. اما باید توجه کرد دستورات ماکیاولی را اگر در دستگاه اخلاق فایده گرا بسنجیم، لزوما غیراخلاقی نیست. در میان فیلسوفان مسلمان نیز غزالی به ویژه در در نصیحت الملوک توصیه هایی مشابه ماکیاولی دارد. اگرچه پیشنهادهایی که غزالی به حاکم می کند گاه از جنس مجرمانه است، لیکن تفاوت در مبانی و نوع رویکرد اخلاقی بین ماکیاولی و غزالی، سرنوشت متفاوتی را رقم خواهد زد. چون غزالی بر خلاف ماکیاولی، فضیلت گراست و اتفاقا فایده گرایی را نقد می کند.

    کلیدواژگان: فضایل مجرمانه، ماکیاولی، غزالی، شهریار، نصیحت الملوک
  • مریم خوشدل روحانی، علی بلوردی صفحات 117-137

    دوره قاجار از مهم ترین دوره های تاریخ معاصر ایران و اوج حضور اروپاییان در ایران است. در این دوره سفرنامه نویسان اروپایی به صورت سیاحت شخصی و گاه به صورت هییت های اعزامی از سوی ابرقدرت های اروپایی در ایران حضور پیدا می کردند. این افراد شامل سیاحان، پزشکان، شخصیت های سیاسی و اقتصادی و حتی میسیونرهای مذهبی بوده اند، سفرنامه نویسان هر کدام باانگیزه و بینشی خاص، بنا بر روحیه و جنبه فرهنگی و اجتماعی خود و درحالی که فرهنگ سرزمین خود را به همراه دارند به بررسی وضعیت طبیعی جغرافیایی تاریخی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی محل سفر خود می پردازند، سفرنامه نویسان در گزارش های خود بر تضییع حقوق حیوانات اشاره کرده اند، برای نمونه گزارشاتی از ذبح حیوانات در ایام محرم و اعیاد نقل کرده و این سلب حیات را یکی از موارد تضییع حقوق حیوانات دانسته اند. این پژوهش در صدد پاسخ گویی به این سوال است که آیا این اتهام و سوءبرداشت سفرنامه نویسان از تضییع حقوق حیوانات درست است؟ این فرضیه دنبال می شود که سفرنامه نویسان، اولا با اهدا ف و اغراض سوء این گزارشات را بیان کرده اند. ثانیا به دلیل درهم تنیدگی فقه و کلام و اخلاق در سنت اسلامی ایجاد مرز مشخص بین ادله اخلاقی و کلامی در مرضوع ذبح حیوانات امکان پذیر نیست و از طرفی هم اسلام، انسان را مجاز به استفاده از حیوانات می داند، ولی برای حیوانات حقوق و آداب اخلاقی قرار داده است که رعایت آن بر همگان واجب است. روش نگارش این نوشتار؛ توصیفی، بر اساس گزارش های سفرنامه نویسان دوران قاجار و سپس از روش تحل

    کلیدواژگان: سفرنامه نویسان، دوره قاجار، حقوق حیوانات، اخلاق اسلامی، رویکرد اسلامی
|
  • Morteza Vaez Ghasemi *, Mohsen Javadi Pages 7-28
    The moral theories of Mohammad Hossein Tabatabaei, in the sixth article of his book The Principles of Philosophy and the Method of Realism, have fueled many discussions. Some like Morteza Motahari have criticized Tabatabai's theory and considered it to cause relativism (without standards) in ethics. In that article, Tabatabaei clearly says that we make assumptions about the good and the bad to meet our needs. As a result, we cannot consider good and bad as absolute, but they change according to our needs and are relative matters. Meanwhile, in the book Tafsir al-Mizan, he apparently contradictorily believed that if good and bad are not absolute and they change in different times and different societies, ethics may also change, and virtues and vices may replace each other.
    Keywords: Mohammad Hossein Tabatabaei, Etebae bel-maniye al-akhas, Etebare omoumi va khosousi, Meyare Laghviyat, mixed position
  • Mohammadhasan Mahdipour, MohammadIsmaeil Hashemi, Rahim Dehghan Pages 31-46

    In the Qur'an, the heart has many perceptive and tendentious functions. According to the Qur'an, all perceptual and tendentious matters of the heart have a direct and independent effect on issuing and accepting moral actions and attributes. In the Qur'an for the heart, seven different types of obstacles are mentioned in the field of perceptions and tendencies, and among the perceptive and tendentious obstacles of the heart, "the stamping the heart" has been introduced as the most important and at the same time the strongest obstacle in terms of anti-moral effects and effective scope. The Qur'an has stated various anti-moral works for a stamped heart which include; deprivation of intellectual perception of the heart, deprivation of human auditory perception which is one of the two factors of human happiness introduced in the Qur'an, deprivation of scientific and cognitive ability, being in a stable tradition of humiliation and lowliness, following the mood of the soul which is one of the three main causes of human error, taking away the ways of gaining faith which is considered as the most used word of value in the Quran, and finally, neglecting the human being which is the primary cause of moral deviation.

    Keywords: Quran, works, ethics, heart, stamp, perception, tendency
  • Hossein Atrak Pages 47-69
  • Fatemeh Dadmand, alireza Raeis Al-Sadati Pages 71-89

    Due to recent developments in society and business، the importance of ethics in organizations has significantly increased. Nowadays, customers, employees, and other stakeholders pay more attention to the ethical and social aspects of a company's activities and expect organizations to not only be economically successful but also to have good ethical performance. The statistical population included all the employees of Razavi Khorasan Academic Jihad Organization, numbering 500 people in 2022, and using Convenience sampling method, 217 people were selected as a sample. Standard questionnaires were used to collect data. Data analysis was done using partial least squares method and structural equation modeling with Smart-PLS. The results of structural equations showed that moral attitude has a significant negative effect on psychological pressure and a positive and significant effect on organizational ethics. psychological pressure is positively influenced by the fear of corona and the inability to tolerate uncertainty. Psychological pressure has a significant negative effect on organizational performance and organizational ethics, and the mediating role of psychological pressure in the relationship between moral attitude and organizational ethics is positive and significant. Psychological pressure mediates the effect between ethical attitudes on performance and organizational ethics. According to the results of the present research, to improve organizational ethics, it is necessary to pay attention to the positive effect of moral attitude and the negative effect of psychological pressure. In addition, in order to improve organizational performance, reducing psychological pressure should be considered. To reduce mental pressure, it is recommended to improve moral attitude.

    Keywords: Moral attitude, organizational ethics, psychological pressure, inability to tolerate uncertainty, fear of corona, organizational performance
  • Hossein Ebadaty *, Ahman Fazeli Pages 91-115

    In the history of Ethics, whenever the word virtue has been mentioned, it has brought admirable interpretations, but Machiavelli, perhaps for the first time, reveals virtues for rulers, which are not only not admirable, but will be repulsive to an outside audience. According to the famous interpretation, Machiavelli's duty of government is to maintain authority and provide security and welfare for the people, not to promote morality. So, if we are in a position of conflict between these two, Shahriar should sacrifice morality without any hesitation. This view of Machiavelli was not liked by thinkers and therefore Machiavellianism has always been a term with contempt for those who are willing to violate morality to maintain their power. But it should be noted that Machiavelli's orders are not necessarily nonmoral if we measure them in the utilitarian system. Among the Muslim philosophers, Ghazali has similar advice to Machiavelli, especially in the Nasihat al-Muluk. Although the suggestions that Ghazali makes to the ruler are sometimes criminal, but the difference in the foundations and type of moral approach between Machiavelli and Ghazali will determine a different fate. Because Ghazali, unlike Machiavelli, is a virtuoso and by the way criticizes utilitarianism.

    Keywords: Criminal virtues, Machiavelli, Al-Ghazali, The Prince, Nasihat al-Muluk
  • Maryam Khoshdel Rohani, Ali Balvardi Pages 117-137

    The Qajar period is one of the most important periods in Iran's contemporary history and the peak of the presence of Europeans in Iran. During this period, European travel writers visited Iran as personal journey and sometimes as delegations from European superpowers. These people have included tourists, doctors, political and economic figures and even religious missionaries. In their reports, travel writers have pointed out the violation of animal rights, for example, they have quoted reports of animal slaughter during Muharram and Eids and considered this deprivation of life as one of the cases of violation of animal right .This research aims to answer the question, is this accusation and misunderstanding of travel writers of animal rights violation true? This hypothesis is followed that the travel writers, first of all, have expressed these reports with bad intentions. Secondly, due to the intertwining of jurisprudence, theology and ethics in the Islamic tradition, it is not possible to create a clear boundary between moral and theological arguments in the case of animal slaughter, and on the other hand, Islam allows humans to use animals, but it has established rights and manners for animals. It is obligatory for everyone to observe it. The method of writing this article; Descriptive, based on the reports of Qajar period travel writers, and then analytical method, based on Islamic principles, in response to the misconceptions of travel writers. This article considers it important to remove this doubt and the accusation of the European travel writers against the Muslim Iranians of the Qajar period.

    Keywords: travel writers, Qajar period, animal rights, Islamic ethics, Islamic approach