فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات آسیای مرکزی و قفقاز
پیاپی 121 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیدرضا اشرفی*، محمدحسن شیخ الاسلامی صفحات 3-26

    ابتکار کمربند-جاده در سال 2013 توسط شی جین پینگ رییس جمهور چین مطرح شد. این ابتکار یکی از وجوه حایز اهمیت سیاست خارجی چین را تشکیل می دهد. از طرفی باتوجه به وسعت جغرافیایی، ابعاد زیرساختی گسترده و تحولات متعاقب این طرح، کشورهای مختلف در دو سطح آکادمیک و اجرایی آن را مورد بررسی و توجه ویژه قرار داده اند. بررسی روابط روسیه و چین، همواره مورد توجه کارشناسان روابط بین الملل بوده است. در این پرتو، فدراسیون روسیه نیز ابتکار کمربند-جاده را مد نظر قرار داده است و نسبت به آن الگوی رفتاری مشخصی را دنبال کرده است. از این رو، شناخت الگوی رفتاری و رویکرد مسکو درقبال ابتکار کمربند-جاده، محورهای مهمی از پویایی روابط متقابل این دو کشور را نمایان خواهد کرد. پژوهش حاضر به بررسی و ارزیابی رویکرد فدراسیون روسیه در قبال ابتکار کمربند-جاده چین در پرتو راهبرد کلان در بازه زمانی 2020-2013 می پردازد. براین اساس، پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این سوال اصلی است که الگوی رفتاری فدراسیون روسیه در قبال ابتکار کمربند-جاده چین در بازه زمانی مذکور چگونه قابل تبیین است؟ یافته های مقاله نشان می دهد روسیه، کمربند-جاده را طرحی با هدف افزایش نفوذ ژیوپلیتیک چین در دو سطح بین الملل و منطقه آسیای مرکزی می داند و با پیگیری الگوی رقابت و همکاری درقبال این طرح، به دنبال هماهنگ کردن آن با اتحادیه اقتصادی اوراسیا وجلوگیری از نفوذ بیش از حد چین در آسیای مرکزی است. روش تحقیق استفاده شده در این پژوهش، تحلیل محتوای کیفی است و برای گردآوری داده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: ابتکار کمربند-جاده چین، فدراسیون روسیه، امنیت ملی، موازنه قوا، واقعگرایی تدافعی
  • احمد رشیدی* صفحات 27-54
    در یک رویکرد واقع گرایانه، منافع امنیتی ایران در قفقاز جنوبی در سایه حفظ توازن منطقه ای قدرت تامین می شود. بر همین پایه، برنامه ساخت کریدور زنگه زور منجر به برخی نگرانی ها در محافل سیاسی و مدنی ایران نسبت به انگیزه ها و نتایج این اقدام شده است. مقاله حاضر با تمرکز بر این نگرانی ها، تهدیدهای احتمالی ساخت این کریدور علیه منافع ج.ا. ایران را می کاود و در این فرایند به این پرسش پاسخ می دهد که برنامه ساخت کریدور زنگه زور دربردارنده چه تهدیدهایی علیه منافع ج.ا. ایران است. یافته های پژوهش نشان می دهد ایجاد کریدور زنگه زور در خاک ارمنستان، بر پایه برنامه های اعلام شده از سوی محور جمهوری آذربایجان- ترکیه، می تواند توازن منطقه ای قدرت را به ضرر ج.ا.ایران تغییر دهد؛ بنابراین پیشبرد این پروژه تهدیدی امنیتی علیه منافع ژیوپلتیک و اقتصادی ج.ا.ایران تلقی می شود که اهم موارد آن عبارت اند از: امکان تغییر ژیوپلتیک مرزها از طریق انسداد مرز زمینی ایران و ارمنستان؛ امکان همگرایی ارمنستان با بلوک غرب و تشدید تنهایی استراتژیک ج.ا.ایران؛ کاهش مزیت های ترانزیتی ایران در کریدور شمال-جنوب؛ افزایش نفوذ ترکیه در منطقه؛ به مخاطره افتادن حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی از طریق پیشبرد طرح پان ترکیستی و احیای قوم گرایی آذری؛ تقویت حضور ناتو، اسراییل و روسیه در مرزهای شمالی کشور. به لحاظ تیوریک این مقاله از چارچوب نظری موازنه قوا در مکتب واقع گرایی سود می برد و با توجه به اینکه به چرایی مواضع مخالف ج.ا.ایران پاسخ می دهد، روش پژوهش از نوع پژوهش های تبیینی و علت کاو است.
    کلیدواژگان: ایران، آذربایجان، ارمنستان، ترکیه، کریدور زنگه زور، منافع امنیتی، توازن منطقه ای قدرت
  • مهرداد صالحی یگانه* صفحات 55-78
    بعد از فروپاشی شوروی، ترکیه اولین کشوری بود که استقلال جمهوری آذربایجان را به رسمیت شناخت و تلاش کرد از خلا ژیوپلیتیکی به وجود آمده، جهت افزایش نفوذ خود در جمهوری آذربایجان که اشتراکات فرهنگی و زبانی زیادی با این کشور دارد، استفاده کند. بحران قره باغ از مهم ترین مسایل پیشروی سیاست خارجی ترکیه پس از فروپاشی شوروی بود. ازاین رو، در دهه 1990، عمده ترین روابط دو کشور در ارتباط با حمایت ترکیه از جمهوری آذربایجان در مقابل ارمنستان بود. از آغاز قرن حاضر، آنکارا و باکو با همکاری در زمینه پروژه های زیربنایی بزرگ در حوزه انرژی روابط خود را گسترش دادند. عمیق این روابط در جنگ دوم قره باغ بیشتر شد و با اعلامیه شوشی به اوج خود رسید. این اعلامیه، نقشه راه آینده روابط دو کشور را ترسیم می کند و بر شعار یک ملت دو دولت باکو و آنکارا صحه می گذارد. ازاین رو، این مقاله با روشی توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از نظریه سازه انگاری به عنوان یکی از رویکردهای روابط بین الملل که توجه ویژه ای به مولفه «هویت» و نقش آن در شکل دادن به منافع و سیاست ها دارد، تلاش شده است به این پرسش که پان ترکیسم چه نقشی در تکوین و تعمیق اتحاد راهبردی باکو - آنکارا داشته است و این اتحاد چگونه و در چه ابعادی بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تاثیر می گذارد؟ پاسخ داده شود. فرضیه ای که در پاسخ به این پرسش مطرح می شود این است که پان ترکیسم نقش تسهیل کننده در اتحاد راهبردی باکو و آنکارا داشته است و اتحاد این دو در ابعاد ژیوپلیتیکی، ژیواکونومیکی و ژیوکالچر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران را تهدید می کند. در این پژوهش، روش گردآوری اطلاعات نیز به صورت استفاده از منابع مکتوب اعم از کتب، مقالات، اسناد و داده های اینترنتی است.
    کلیدواژگان: امنیت ملی، آنکارا، باکو، پان ترکیسم، جمهوری اسلامی ایران
  • مسلم انصاری نسب* صفحات 79-106

    کریدور تراسیکا یکی از مهم ترین کریدورهای اتصال شرق آسیا به اروپا به شمار می‏رود. این مقاله به دنبال بررسی اثر موقعیت ژیواکونومیک ایران در استفاده از کریدور ریلی تراسیکا برای همگرایی ایران با چهار کشور آسیای میانه است. در این مطالعه همگرایی ایران با این چهار کشور آسیای میانه قزاقستان، قرقیزستان، ازبکستان و تاجیکستان برای سا‏ل‏های 2015 تا 2020 بررسی شده است. نتایج شاخص گروبل و لوید تجارت ایران با کشور قزاقستان (565/0) نشان داد که ایران بیشترین تجارت درون صنعتی را با قزاقستان دارد. بعدازآن کشور ازبکستان قرار داشت که شاخص تجارت صنعتی آن با ایران (343/0) به دست آمده است. نتایج شاخص گروبل و لوید برای دو کشور قرقیزستان و تاجیکستان (067/0 و 062/0) نشانگر آن است که این دو کشور مذکور کمترین تجارت درون صنعتی را با ایران داشته‏ اند. یافته ‏های فوق به خوبی نشان می‏دهد که اقتصاد ایران می‏تواند استفاده مطلوبی از مسیر ریلی کریدور تراسیکا جهت انتقال کالا و همگرایی اقتصادی با کشورهای آسیای میانه داشته باشد. برای تشویق تجار جهت استفاده بیشتر از کریدور ریلی تراسیکا جهت دستیابی اقتصاد ایران به بازارهای آسیای میانه پیشنهاد می‏شود موافقت نامه های دوجانبه با کشورهای قزاقستان، تاجیکستان، قرقیزستان و ازبکستان جهت کاهش تعرفه دوسویه برای تجار دو طرف منعقد شده و کمیسیون مشترکی بر اجرای این تعهدات نظارت داشته باشد.

    کلیدواژگان: ژئواکونومیک، کریدور ریلی، تراسیکا، همگرایی تجاری، آسیای میانه
  • بهزاد سیفی* صفحات 107-136
    جنگ روسیه و اوکراین پس از ماه ها تنش و حضور نیرو های نظامی روسیه در مرز اوکراین، در 25 فوریه 2022 با دستور حمله نظامی همه جانبه رییس جمهور روسیه، آغاز شد. توجیهات پوتین برای حمله نظامی بر «عملیات نظامی خاص» در دنباس و عدم اشغال اوکراین توسط روسیه، مداخله بشردوستانه به دلیل ارتکاب جنایت نسل زدایی توسط دولت اوکراین در شرق این کشور بنا شده بود؛ اما مهم ترین توجیه پوتین، مبتنی بر دفاع مشروع فردی پیش دستانه به علت قریب الوقوع بودن تهدیدات اوکراین و ناتو و دفاع مشروع جمعی به حمایت از دولت های خودخوانده منطقه دنباس است که روسیه پیش ازاین، آن ها را به عنوان دولت هایی مستقل مورد شناسایی قرار داده بود و معاهده دوستی، همکاری و کمک متقابل را با رهبران دونتسک و لوهانسک منعقد نمود، بنا گردید. ازاین رو، هدف از این پژوهش بررسی جنگ روسیه و اوکراین از منظر حقوق توسل به زور است؛ بنابراین این پژوهش به دنبال پاسخگویی به این سوال است که آیا استدلال های حقوقی روسیه برای توسل به زور از منظر حقوق بین الملل قابل توجیه است؟ روش تحقیق نوشتار حاضر، توصیفی-تحلیلی و روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای-استنادی است. یافته های تحقیق حاکی از آن است، روسیه قواعد حقوق بین الملل و حق تمامیت ارضی و استقلال سیاسی اوکراین را نقض و دلایل روسیه برای مشروعیت بخشیدن به تجاوز نظامی به اوکراین، موجه نیست.
    کلیدواژگان: اوکراین، تجاوز، حقوق توسل به زور، جنگ، روسیه
  • مهدی گلدانی*، ثریا اسدی تیروان صفحات 137-164

    شرایط سیاسی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل موثر بر تمامی جنبه های کشور، سال هاست که مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. ثبات سیاسی را به عنوان یک مسیله ذو ابعاد می توان از جنبه های مختلفی مورد بررسی قرار داد. چالش اساسی این پژوهش بررسی چیستی مفهوم ثبات سیاسی و شناسایی همه جانبه مولفه های مرتبط با آن با استفاده از روش های مبتنی بر داده کاوی می باشد. برای این منظور در این مطالعه مشابهت شاخص ثبات سیاسی و شاخص های ارایه شده در بانک جهانی برای دو حوزه کشورهای قفقاز و کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی[1] اندازه گیری و مقایسه شده است. فاصله زمانی این سری های زمانی از سال 2000-2020 است. در بین 30 متغیر نخست با بیشترین میزان شباهت به شاخص ثبات سیاسی در حوزه قفقاز، متغیرهای اقتصادی بیشترین تعداد را دارند. این در حالی است که در کشورهای عضو سازمان مذکور شاخص های جمعیتی، بهداشتی و زیست محیطی رتبه های نخست را به خود اختصاص داده اند. براساس نتایج حاصله به دلیل تفاوت های ژیوپلیتیک دو منطقه، این عوامل در دو منطقه متفاوت می باشند.

    کلیدواژگان: ثبات سیاسی، بانک جهانی، قفقاز، OECD، روش های مشابهت یابی
|
  • HamidReza Ashrafi *, MohammadHasan Sheikholeslami Pages 3-26

    The Belt and Road Initiative was launched in 2013 by Xi Jinping. This initiative is one of the important aspects of China's foreign policy. Due to the geographical extent, extensive infrastructural dimensions and subsequent developments of this project, different countries have studied and paid special attention to it at both academic and executive levels. The study of the relations between Russia and China has always been the focus of international relations experts. In this light, the Russian Federation has also considered the Belt-Road Initiative and has followed a certain pattern of behavior in relation to it. Therefore, understanding the behavior pattern and Moscow's approach to the Belt and Road Initiative will reveal important aspects of the dynamics of mutual relations between these two countries. The present study investigates and evaluates the approach of the Russian Federation towards China's Belt and Road Initiative in the light of the macro strategy in the period of 2013-2020. Therefore, the current research seeks to answer the main question, how can the behavioral pattern of the Russian Federation be explained towards China's Belt and Road initiative in the mentioned time frame? The findings of the article show that Russia considers the Belt-Road as a project aimed at increasing China's geopolitical influence at both the international level and the Central Asia region, and by following the model of competition and cooperation for this plan, it seeks to coordinate it with the Eurasian Economic Union and prevent more influence. It is from China in Central Asia.

    Keywords: China', s Belt, Road Initiative, Russian Federation, National Security, Balance of Power, Defensive Realism
  • Ahmad Rashidi * Pages 27-54
    In a realistic approach, Iran's security interests in the South Caucasus are guaranteed by maintaining the regional balance of power. Therefore, the plan to build the Zanegzur Corridor has led to some speculations about the changing balance of power in this region against Iran. the article examines the possible threats of this corridor against the interests of of Iran and answers the below question: What threats does the plan of Zangezur Corridor against the interests of the Islamic Republic of Iran? The findings of the research show that the construction of the Zangezur Corridor in Armenia, based on the plan announced by the Azerbaijan-Turkey axis, changes the regional balance of power against the interests of the Islamic Republic of Iran. Therefore, the development of this project is considered as a security threat against Iran's geopolitical and economic interests, the most important of which include the following: The possibility of changing the geopolitics of the borders through blocking the territorial border of Iran and Armenia; The possibility of Armenia's convergence with the Western bloc and the intensification of the strategic isolation of the Islamic Republic of Iran; Reducing Iran's transit advantages in the North-South corridor; increasing Turkish influence in the region; jeopardizing the territorial integrity of Iran through the incitement of pan-Turkic sentiments and the revival of Azeri ethno-nationalism; Strengthening the presence of NATO, Israel and Russia in the northern borders of Iran. Theoretically, this article benefits from the theory of balance of power in the school of realism.
    Keywords: Iran, Azerbaijan, Armenia, Turkey, Zangezur Corridor, Security Interests, Regional Balance of Power
  • Mehrdad Salehi Yeganeh * Pages 55-78
    After the collapse of the Soviet Union, Turkey was the first country that recognised the independence of the Republic of Azerbaijan. This country uses the geopolitical vacuum to increase its influence in the Republic of Azerbaijan, which have many cultural and linguistic similarities in common. Since the appearance of this century, Ankara and Baku have expanded their cooperation in the field of infrastructure projects and energy. These relations increased during the Second Karabakh War and reached its peak with the Shushi Declaration. This declaration outlines the role of the future relations between the two countries and endorses the slogan of “one nation and two governments”. Therefore, this article tries to answer this question with a descriptive analytical method of relationships and by using the constructivist theory as one of the international perspectives that especially pays attention to the "identity" and its role in shaping policies. What is the role of panturkism The development and deepening of the Baku-Ankara strategic alliance? and how and in what ways does this alliance affect the national security of the Islamic Republic of Iran? The hypotheses raised in response to this question is that pan-Turkism creates important functions in the alliance of Baku and Ankara, which puts these two in the in a new array of geopolitical, geoeconomic and geocultural in front of the the national security of the Islamic Republic of Iran. In this research, the method of data collecting is using written sources e.g. books, articles, documents and internet data.
    Keywords: Ankara, Baku, Islamic Republic of Iran, National Security, Pan-Turkism
  • Moslem Ansarinasab * Pages 79-106

    Trasica Corridor is one of the most important corridors connecting East Asia to Europe. This article seeks to investigate the effect of Iran's geo-economic position on the use of the Thracian rail corridor for the convergence of Iran with four Central Asian countries. In this study, the convergence of Iran with these four Central Asian countries Kazakhstan, Kyrgyzstan, Uzbekistan and Tajikistan for the years 2015 to 2020 has been investigated. The results of Grobel and Lloyd index of Iran's trade with Kazakhstan (0.565) showed that Iran has the most intra-industry trade with Kazakhstan. After that was the country of Uzbekistan, whose index of industrial trade with Iran was obtained (0.343). The results of Grobel and Lloyd's index for the two countries of Kyrgyzstan and Tajikistan (0.067 and 0.062) indicate that these two mentioned countries had the least intra-industry trade with Iran. The above findings clearly show that Iran's economy can make good use of the Trasica Corridor rail route for the transfer of goods and economic integration with Central Asian countries. In order to encourage businessmen to make more use of the Trasica rail corridor in order for Iran's economy to reach the markets of Central Asia, it is suggested that bilateral agreements be concluded with Kazakhstan, Tajikistan, Kyrgyzstan and Uzbekistan to reduce bilateral tariffs for businessmen of both sides, and a joint commission on Monitor the implementation of these obligations.

    Keywords: geoeconomics, rail corridor, Trasica, trade convergence, Central Asia
  • Behzad Seyfi * Pages 107-136
    The Russia-Ukraine war began on February 25, 2022, after months of tension and the presence of Russian military forces on the border of Ukraine, with the order of the Russian president's all-out military attack. Putin's justifications for the military attack on "special military operations" in Donbas and the non-occupation of Ukraine by Russia were based on humanitarian intervention due to the commission of the crime of genocide by the Ukrainian government in the east of this country. But Putin's most important justification is based on individual legitimate defense in advance due to imminent threats from Ukraine and NATO, and collective legitimate defense in support of the self-proclaimed states of the Donbas region, which Russia previously recognized as independent states. Had been recognized and a treaty of friendship, cooperation and mutual assistance was established with the leaders of Donetsk and Luhansk. Therefore, the purpose of this study is to examine the war between Russia and Ukraine from the perspective of the right to resort to force. Therefore, this research seeks to answer the question: Are Russian legal arguments for resorting to force justified from the point of view of international law? is The research method of this article is descriptive-analytical and the method of collecting information is library-reference. The findings of the research indicate that Russia violates the rules of international law and the right to territorial integrity and political independence of Ukraine, and Russia's reasons for legitimizing military aggression against Ukraine are not justified.
    Keywords: aggression, Jus ad bellum, Russia, Ukraine, war
  • Mahdi Goldani *, Soraya Asadi Tirvan Pages 137-164

    Political conditions, as one of the most important factors affecting all aspects of the country, have been the focus of researchers for years. Political stability as a multidimensional issue can be examined from different aspects. The basic challenge of this research is to investigate what the concept of political stability is and comprehensively identify its related components using data mining methods. For this purpose, in this study, the similarity of the political stability index and the indicators presented in the World Bank for the two regions of the Caucasus countries and the OECD have been measured and compared. The time interval of these time series is from 2000-2020. Among the first 30 variables with the highest degree of similarity to the political stability index in the Caucasus region, economic variables have the largest number. This is while in the OECD countries, population, health and environmental indicators have taken the first ranks. Based on the obtained results, due to the geopolitical differences of the two regions, these factors are different in the two regions.

    Keywords: Political Stability, world bank, Caucasus, OECD, similarity methods