فهرست مطالب

نشریه رهبری آموزشی کاربردی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 13، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ایسان شارعی*، مهدی معینی کیا صفحات 1-12

    هدف از این پژوهش، شناسایی عوامل موثر در استفاده بیمارگونه دانش آموزان دختر از فضای مجازی بود. جامعه آماری پژوهش 11171 نفر دانشآموز دختر مدارس متوسطه دوره دوم ناحیه یک شهرستان اردبیل بود. از میان این جامعه، تعداد370 نفر با استفاده از جدول تعیین حجم نمونه کرجسی و مورگان با آلفای (0.05)، بر اساس نظر مدیران و دبیران با روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. سپس بر اساس دو شاخص میزان ساعت استفاده از فضای مجازی و استفاده بیمارگونه؛ پرسش نامه 183 نفر قابل تحلیل بود. روش پژوهش، توصیفی -همبستگی بود. جهت جمع آوری دادهها از پرسشنامه  «محقق ساخته» استفاده شد که روایی پرسش نامه به تایید صاحب نظران رسیده و ضریب پایایی آن  با استفاده از آلفای کرونباخ با اجرای مطالعه مقدماتی (97/0) بدست آمد. داده ها با استفاده از روشهای آماری توصیفی و استنباطی (تحلیل عاملی اکتشافی) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که 12 عامل (کارکرد ضعیف خانواده، فقدان روابط صمیمانه و دوستانه، انزوای اجتماعی، تنوع طلبی، گمنامی هویت فرد، اعتقادات مذهبی، اعتماد به نفس پایین، مدت زمان و نوع استفاده از فضای مجازی، احساس تنهایی، مشکلات تحصیلی، هزینه پایین و افسردگی و اضطراب اجتماعی) در مجموع؛ 73 درصد از  واریانس استفاده بیمارگونه دانش آموزان دختر از فضای مجازی تبیین می کنند. و از بین این عوامل، کارکرد ضعیف خانواده با مقدار (461/11) و فقدان روابط صمیمانه و دوستانه با مقدار (049/9) بیش ترین سهم و عامل افسردگی و اضطراب اجتماعی با مقدار (520/3) کمترین سهم را دارند.

    کلیدواژگان: استفاده ی بیمارگونه، فضای مجازی، دانش آموزان، دختران
  • محمد فرزانه*، حسن رضا زین آبادی، عبدالرحیم نوه ابراهیم، بیژن عبدالهی صفحات 13-40
    هدف این پژوهش بررسی مقایسه ای میزان همگرایی دانشگاه های جامع ایرانی با الگوی شایستگی اعضای هیات علمی دانشگاه کلاس جهانی بود. به این منظور، از روش کمی از نوع پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه اعضای هییت علمی دانشگاه های جامع سطح اول شهر تهران، در سال تحصیلی 1400-1399 برابر با 4211 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای چند مرحله ای، 352 نفر از آن ها مورد پژوهش قرار گرفتند. جهت گردآوری داده ها، از پرسشنامه شایستگی های اعضای هییت علمی دانشگاه کلاس جهانی فرزانه و همکاران (2022) استفاده شد که روایی آن با استفاده از روش های روایی صوری و محتوایی و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (a= 0.98) مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تی تک نمونه ای، فریدمن و تحلیل واریانس یک راهه، در نرم افزار Spss استفاده گردید. یافته ها نشان داد که، وضعیت شایستگی های اعضای هیات علمی به صورت کلی بالاتر از متوسط قرار دارد و در بین دانشگاه های جامع سطح یک شهر تهران، از حیث وضعیت شایستگی های اعضای هییت علمی دانشگاه کلاس جهانی تفاوت معناداری وجود دارد. به علاوه، نتایج تحلیل ها در خصوص هر یک از مولفه های الگوی شایستگی اعضای هیات علمی دانشگاه کلاس جهانی نیز انجام شد که بیانگر تفاوت میان دانشگاه ها در برخی از مولفه ها بود. در مجموع نتایج گویای این است که ، حتی دانشگاه های سطح اول کشور نیز از حیث برخی از مولفه های اساسی موردنظر دانشگاه کلاس جهانی فاصله قابل توجهی تا وضعیت ایده آل دارند؛ و این مهم توجه دوچندان سیاست گذاران و برنامه ریزان نظام آموزش عالی کشور را می طلبد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، دانشگاه کلاس جهانی، دانشگاه های جامع سطح یک، اعضای هیئت علمی، شایستگی
  • اباذر صادقی*، احمد اکبری، مهدی زیرک، اسدالله زنگویی صفحات 41-58

    هدف پژوهش حاضر بررسی مولفه های الگوی آموزش مجازی بر مبنای رویکرد مدیریت دانش است. رویکرد پژوهش حاضر کیفی و روش آن مرور سیستماتیک براساس مدل رایت و همکاران (2007) است. جامعه پژوهش، متشکل از 351 مقاله درباره آموزش مجازی نیروی انسانی بر مبنای مدیریت دانش است که بین سال های 2010 تا 2022 میلادی و 1390 تا 1400 شمسی در مجلات علمی معتبر ارایه شده اند. نمونه پژوهش شامل 32 مقاله است که به صورت هدفمند جمع آوری و براساس پایش موضوعی داده ها انتخاب شده اند. داده های پژوهش از تحلیل کیفی اسناد مورد مطالعه، گردآوری شده اند. بر اساس تجزیه و تحلیل داده-ها، مولفه های الگوی آموزش مجازی نیروی انسانی با رویکرد مدیریت دانش در 5 بعد و 24عامل طبقه بندی شدند. این ابعاد شامل بعد فردی (مشتمل بر عوامل؛ مهارت های ادراکی، سواد رسانه ای و دیجیتال کاربران و انگیزش کارمندان)، بعد الزامات (مشتمل بر عوامل؛ تغییر رویکرد آموزش، شخصی سازی فرآیند، مبتنی بر هیوتاگوژی و برنامه های درسی محیط کار، الزامات زمینه ای، پشتیبانی سازمانی و تعامل پذیری)، بعد مدیریت دانش پداگوژیک (مشتمل بر عوامل؛ تولید دانش پداگوژیک، انتقال و تسهیم دانش، ذخیره سازی دانش، کاربرد دانش و اعتباریابی دانش)، سیستم مدیریت (مشتمل بر محورهای سیستم مدیریت یادگیری، سیستم مدیریت محتوا، رابط کاربر مناسب و استاندارد پذیری) و بعد چالش ها (مشتمل بر عوامل؛ چالش های رفتاری، چالش فرهنگی- اجتماعی، چالش سازمانی، چالش های برنامه ای و زیرساختی) می باشد

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، نیروی انسانی، مدیریت دانش، مرورسیستماتیک
  • حسین حسامی*، یوسف ادیب، علی ایمان زاده، فیروز محمودی صفحات 59-78
    برنامه های درسی دانشگاه باید شامل دوره ها و الزاماتی باشد که مهارت های فارغ التحصیلان را افزایش داده و آنها را برای بازار کار چالش برانگیز آماده کند. یادگیری تجربی در این زمینه بسیار مثبت است و کارآموزی به طور فزاینده ای یک گزینه مهم درسی در نظر گرفته می شود . هدف از پژوهش حاضر طراحی الگوی مطلوب برنامه درسی کارآموزی رشته های فنی- مهندسی دانشگاهی براساس عناصر دهگانه اکر می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی است؛ جهت طراحی الگوی مطلوب برنامه درسی کارآموزی، از روش سنتزپژوهی (تحلیل مضمون مصاحبه ها و مطالعه اسنادی) استفاده شده است. جامعه و نمونه آماری شامل اساتید رشته های علوم تربیتی، رشته های فنی- مهندسی و منابع علمی شامل کتابها، مقالات و رساله های مرتبط با پژوهش می باشد. روش نمونه گیری به صورت ملاک محور بود و برای گردآوری داده ها از مطالعات اسنادی و مصاحبه های نیمه ساختارمند استفاده شد . شیوه تجزیه و تحلیل داده ها به صورت تحلیل مضمون انجام گرفته است. طبق الگوی طراحی برنامه درسی اکر، منطق برنامه درسی کارآموزی رشته های فنی- مهندسی، دانشجویان را در حل چالش ها توانمند و آموخته های دانشجویان را کاربردی نماید. کسب صلاحیت و تداوم و پایداری عملکرد شغلی دانشجویان باید از اهداف برنامه درسی کارآموزی باشد. ارزشیابی برنامه درسی کارآموزی باید در محیط واقعی، براساس معیارهای دقیق و به صورت مشاهده مستقیم عملکرد دانشجویان صورت پذیرد. لذا لازم است برنامه ریزان و کارفرمایان شاخص های مشخص شده در الگوی برنامه کارآموزی را جهت بهبود کارآیی دوره های کارآموزی مورد توجه قرار دهند.
    کلیدواژگان: کارآموزی، الگوی برنامه درسی، عناصر برنامه درسی اکر
  • حاجیه رجبی فرجاد*، سمیه قراچلو صفحات 79-96

    با توجه به اهمیت در رضایت شغلی در سیستم آموزش و پرورش به ویژه معلمان در تربیت و آموزش نسل آینده ساز جامعه این پژوهش با هدف تعیین میزان تاثیر رهبری توزیع شده بر رضایت شغلی معلمان با نقش میانجی خودکارآمدی معلمان در مدارس دخترانه اسلامشهر صورت پذیرفت. پژوهش از نظر هدف کاربردی است و از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی و نهایتا از نظر نحوه جمع-آوری داده ها جزء تحقیقات پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش کلیه معلمان و مدیران مدارس دخترانه شهر اسلامشهر به تعداد870 بود که با استفاده از فرمول کوکران، 266 نفر به عنوان نمونه انتخاب که به 270 نفر افزایش یافت. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بود و روایی آن بر اساس روایی محتوایی و پایایی آن با آلفای کرونباخ به ترتیب رهبری توزیع شده (825/0)، رضایت شغلی (889/0) و خودکارآمدی (837/0) بدست آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از شاخص های آمار توصیفی و در بخش استنباطی از روش معادلات ساختاری و تحلیل دو سطحی با نرم افزار PLS و HLM استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که رهبری توزیع شده با آماره t مسیر برابر با 929/3 بر رضایت شغلی معلمان تاثیرگذار است همچنین آماره t مسیر متغیر رهبری توزیع شده به خودکارآمدی برابر با 182/5بود نشان از رابطه مثبت و معنادار میان این دو متغیر دارد. اما رابطه میان خودکارآمدی معلمان به رضایت شغلی با آماره t مسیر برابر با 279/1 و مورد تایید قرار نگرفت. براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که با استفاده از سبک رهبری توزیع شده می توان رضایت شغلی در سطح معلم و مدرسه را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: رهبری توزیع شده، رضایت شغلی، خودکارآمدی
  • حمیده عباسی*، حامد تقی زاده، سجاد جلوه صفحات 97-114

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی سایش اجتماعی در رابطه بین رهبری زهرآگین و بی تفاوتی سازمانی بوده است. روش پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از حیث روش توصیفی از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری پژوهش کارکنان سازمان امورمالیاتی استان آذربایجان شرقی با تعداد 812 نفر بوده است، از این جامعه تعداد نمونه مورد نظر از طریق جدول مورگان تعداد291 نفر به دست آمده است. که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده است. ابزار جمع ‏آوری اطلاعات پرسشنامه های استاندارد؛ رهبری زهرآگین آشمیت (2008)، سایش اجتماعی دافی (2002) و پرسشنامه بی تفاوتی سازمانی دانایی فرد و همکاران (1389) بوده است. جهت تعیین روایی از روایی صوری و شاخص سی وی آر و جهت تعیین پایایی از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. مقدار آلفا برای متغیرهای رهبری زهرآگین، بی تفاوتی سازمانی و سایش اجتماعی به ترتیب مقادیر 894/0، 821/0 و 858/0 بدست آمده است. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از طریق تحلیل مسیر و مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل انجام شده است. نتایج پژوهش نشان داده است که رهبری زهرآگین بر سایش اجتماعی با شدت اثر 361/0 و بر بی تفاوتی سازمانی با شدت اثر 276/0تاثیر دارد، همچنین سایش اجتماعی در رابطه بین رهبری زهرآگین و بی تفاوتی سازمانی با شدت اثر 173/0 نقش میانجی داشته و سایش اجتماعی نیز با شدت اثر 479/ . بر بی تفاوتی سازمانی تاثیر دارد. بر اساس یافته های پژوهش پیشنهاد می شود برنامه ریزان سازمانی جهت کاهش سایش اجتماعی و بی تفاوتی کارکنان به اقدامات پیشگیرانه از رهبری زهرآگین در سطح سازمان کمک نماید.

    کلیدواژگان: بی تفاوتی سازمانی، سایش اجتماعی، رهبری زهرآگین
  • سید مسیح رجائی الموسوی*، مهدی سبک رو، سعید سعیدا اردکانی صفحات 115-131
    هدف اصلی این پژوهش، شناسایی رفتارهای برجسته مدیریت تصویرسازی دانشجویان در محیط دانشگاه و دسته بندی دانشجویان براساس الگوهای ذهنی آنان در به-کارگیری رفتارها و تاکتیک های مدیریت تصویرسازی و توصیف و تفسیر هر الگو می باشد. در این پژوهش با استفاده از روش شناسی کیو، ابتدا رفتارهای درگیر مدیریت تصویرسازی در محیط آموزشی شناسایی گردید و الگوهای ذهنی دانشجویان مختلف براساس اولویت های به کارگیری تاکتیک های مدیریت تصویرسازی آنان، شناسایی و توصیف گشت. این پژوهش بر اساس هدف، کاربردی، از حیث ماهیت ، اکتشافی و از حیث نحوه ی گردآوری داده ها، توصیفی-پیمایشی و از حیث نوع داده ها، آمیخته می باشد. بخش کیفی این پژوهش از طریق مصاحبه بدون ساختار و با نمونه گیری هدفمند و به منظور تهیه ی فضای گفتمان (62 گزاره) و طراحی نمونه کیو (33گویه) تحقق یافت . بخش کمی این پژوهش به منظور شناسایی الگوهای ذهنی اصلی، با روش تحلیل عاملی کیو انجام پذیرفت. نتایج این تحقیق حاکی از آن بود که پنج الگوی ذهنی اصلی در به کارگیری تاکتیک های مدیریت تصویرسازی با نام های بیش فعالان، چرب زبان ها، قانون مداران، فرصت طلبان و زرنگ ها، با پوشش 85 درصد از واریانس کل، در بین دانشجویان مورد مطالعه وجود دارد. رویکرد مناسبی باشد که مسیولان فضای آموزشی با هدف بهبود رفتارهای تصویرسازی دانشجویان، اتخاذ کنند، آموزش و ترویج فرهنگ در بین دانشجویان از روش های نظیر برنامه ها و رویدادهای اجتماعی-فرهنگی با هدف کاهش رفتارهای خشونت آمیز و خصمانه و ایجاد فضای شاد در دانشگاه می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت تصویرسازی، تاکتیک های مدیریت تصویرسازی، الگوی ذهنی، گافمن، روش کیو
  • حسین بقایی*، نسرین پاکدوست صفحات 132-141
    یکی از مهمترین منابع هر سازمانی، نیروی انسانی آن است. عوامل تشکیل دهنده این نیرو، افرادی با احساس هستند که اگر انگیزش کافی داشته باشند، استعداد و مهارت خود را در خدمت سازمان به کار می برند. داشتن اخلاق در کار و تعهد در سازمان در رسیدن به بهره وری بالای سازمانها بسیار مهم است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین سیرت نیکوی مدیران با اخلاق حرفه ای و تعهد سازمانی در بین مدیران مدارس ابتدایی در سال 1401-1400 می باشد. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی می باشد. نمونه آماری کلیه مدیران مدارس ابتدایی شهرستان ارومیه بودند که به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای این پژوهش پرسشنامه اخلاق حرفه قاسم زاده (1393)، تعهد سازمانی آلن و می یر (1991) و سیرت نیکوی مدیران نصراصفهانی (1391) است. نتایج نشان داد که رابطه سیرت نیکو با اخلاق حرفه ای 648/0 و با تعهد سازمانی به مقدار 532/0 و در سطح 01/0 رابطه مثبتی دارد. اثر مستقیم سیرت نیکوی مدیران بر اخلاق حرفه ای 67/0 می باشد، که در سطح 001/0 مثبت و معنی دار است. اثر مستقیم سیرت نیکوی مدیران بر تعهد سازمانی 78/0 می باشد، که در سطح 001/0 مثبت و معنی دار است. بنابراین می توان با آزموش های ضمن خدمت، بالا بردن امنیت شغلی مدیران مدارس، توجه به نیازهای آنان، پرداخت منصفانه حقوق و مزایا می توان سیرت نیکوی مدیران را بالا برد و در نهایت به تعهد سازمانی و اخلاق کاری در سازمان افزود.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، تعهد سازمانی، سیرت نیکوی مدیران
  • شهرام رنجدوست*، رقیه علیزاده قیلو صفحات 142-1554
    اجرای برنامه های آموزش ضمن خدمت، مستلزم داشتن مدل مناسب است. با توجه به نبود الگوی بومی آموزش ضمن خدمت در دانشگاه، همراستا و متناسب با فرهنگ جامعه، هدف اصلی پژوهش، طراحی و اعتبارسنجی مدل سنجش مدیریت آموزش های ضمن خدمت در بین کارکنان دانشگاه ارومیه است. در این پژوهش، از روش کیفی و نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی استفاده شد. در ابتدا با خبرگان امر مصاحبه های نیمه ساختاریافته به عمل آمد که تا رسیدن به اشباع نظری (8 نفر) ادامه پیدا کرد. سپس داده های حاصل از مصاحبه ها به روش تحلیل تم و با استفاده از نرم افزار ان ویوو 10 تحلیل شد. برای اعتبارسنجی کیفی و اجماع بین خبرگان در جهت واقعی بودن مولفه ها و شاخص های شناسایی شده از فن دلفی فازی استفاده شد. بعد از مرحله دلفی فازی، فهرست ابعاد، مولفه ها و شاخص های شناسایی شده دراختیار چند نفر از اساتید دانشگاه و دانشجویان دکترا که در حوزه آموزش های ضمن خدمت تخصص داشتند، قرار گرفت که با انجام اصلاحات از صحیح و مناسب بودن معادل و اصطلاحات انتخاب شده برای نام گذاری ابعاد، مولفه ها و شاخص ها اطمینان حاصل شد. بر این اساس، مدل نهایی سنجش مدیریت آموزش های ضمن خدمت در دانشگاه طراحی شد که شامل 3 بعد شامل آموزش های فردی، آموزش های جمعی و فعالیت های فوق برنامه ای، 8 مولفه و 53 شاخص بوده است.
    کلیدواژگان: آموزش های ضمن خدمت، سنجش، مدل سازی، دانشگاه
  • صدیقه فاطری، حمید رحیمی* صفحات 155-172
    دانشگاه ها برای اینکه از حداکثر توان و ظرفیت خود استفاده نمایند، نیاز دارند در بخش های مختلف ماموریتی و کارکردی خود استقلال داشته باشند. همچنین ارتقای توان رقابتی دانشگاه ها به منزله یکی از اولویت های مهم دانشگاه به شمار می رود. انتظار می رود که شایستگی های مدیران دانشگاهی در ابعاد مختلف بتواند به تحقق این امر کمک کند. لذا هدف پژوهش، بررسی تاثیر شایستگی های مدیران دانشگاهی بر مزیت رقابتی و استقلال سازمانی دانشگاه ها بود. نوع تحقیق، توصیفی-همبستگی و جامعه آماری شامل مدیران اداری و آموزشی دانشگاه کاشان به تعداد 261 نفر بودند که حدود 160 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از سه پرسشنامه شایستگی مدیران در قالب 38 گویه، مزیت رقابتی با 16 گویه و استقلال سازمانی با 20 گویه بر حسب طیف پنج درجه ای لیکرت استفاده شد. پایایی پرسشنامه ها از طریق ضریب آلفای کرونباخ برای شایستگی مدیران 91/0، مزیت رقابتی 89/0 و استقلال سازمانی 81/0 بدست آمد. تحلیل داده ها در سطح توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار Pls و Spss انجام شد. یافته ها نشان داد میانگین هر یک از متغیرها بالا تر از نمره ملاک و در وضعیت نسبتا مطلوب بود. همچنین بین شایستگی های مدیران و مزیت رقابتی و استقلال سازمانی رابطه مثبت و معنادار وجود داشت و ضرایب رگرسیون نشان داد شایستگی مدیران قابلیت پیش بینی مزیت رقابتی و استقلال سازمانی را دارد.
    کلیدواژگان: شایستگی مدیران، مزیت رقابتی، استقلال سازمانی، آموزش عالی
  • محمد عظیمی*، کمال نصرتی هشی، محسن نوبخت، منصوره چراغی، امین گلشن صفحات 172-184

    هدف این پژوهش، بررسی نقش خودکارآمدی فردی، انتقال دانش و کیفیت زندگی کاری در توانمندسازی معلمان دوره ابتدایی بود. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی، از لحاظ ماهیت، توصیفی- همبستگی و از لحاظ روش گردآوری داده ها، میدانی و کتابخانه ای بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه معلمان ابتدایی (452زن و 251مرد) شهرستان مرند بودند. از این جامعه، نمونه ای به حجم 248 نفر(160 نفر معلم زن و 88 نفر معلم مرد) برابر جدول مورگان با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی انتخاب شدند. در پژوهش حاضر جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه صلاحیت های حرفه ای معلمان ملایی نژاد (1391) (پرسشنامه توانمندسازی معلمان)، پرسشنامه کیفیت زندگی کاری ایلگان و همکاران (2014)، پرسشنامه خودکارآمدی فردی شرر (1982) و پرسشنامه انتقال دانش وی و خی یان (2006) استفاده شد؛ سپس، روایی پرسشنامه ها مورد تایید اساتید قرار گرفت و پایایی پرسشنامه ها بر اساس ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 97/0، 73/0، 96/0 و 95/0 به دست آمد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون رگرسیون خطی ساده و رگرسیون چندگانه و نرم افزار SPSS انجام شد. تجزیه و تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که از بین سه متغیر، متغیر خودکارآمدی فردی با بتای 037/1 در توانمندسازی معلمان دوره ابتدایی نقش دارد. همچنین تجزیه و تحلیل رگرسیون های خطی ساده نیز نشان داد که خودکارآمدی فردی با بتای 514/0؛ انتقال دانش با بتای 502/0 و کیفیت زندگی کاری با بتای 226/0 در ارتقای توانمندسازی معلمان نقش دارد. می توان چنین برداشت کرد که خودکارآمدی فردی به عنوان پایه و اساس برای توانمند شدن است؛ چرا که در صورت وجود خودکارآمدی مولفه های دیگر مثل انتقال دانش و کیفیت زندگی کاری بر توانمندسازی معلمان موثر خواهند بود.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی فردی، انتقال دانش، کیفیت زندگی کاری، توانمندسازی معلمان، دوره ابتدایی
  • عباس قائدامینی هارونی، رضا ابراهیم زاده دستجردی*، مهرداد صادقی صفحات 185-206

    هدف از پژوهش حاضر طراحی الگوی مدیریت رفتارهای انحرافی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) است. پژوهش حاضر از جمله پژوهش آمیخته اکتشافی است . که در دو مرحله کیفی وکمی انجام می شود. در بخش کیفی (مرحله اول) از رویکرد داده بنیاد استفاده و در بخش کمی (فاز دوم) از رویکرد پیمایشی استفاده گردید. در بخش کیفی از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختمند با 20 نفر از خبرگان، متخصصان و مدیران ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) با روش نمونه گیری نظری نمونه ها انتخاب شدند. و در نهایت داده ها با معادلات ساختاری و از طریق نرم افزارهای اس پی اس اس 22 و لیزرل 80/8 و وارپ پی ال اس 7مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.نتایج حاصل از بخش کمی پژوهش نشان داد که عوامل فردی و عوامل شغلی (280/0)،عوامل فرایندی (270/0)،عوامل مدیریتی (260/0)،عوامل ساختاری (250/0) و عوامل گروهی (220/0) به ترتیب بیشترین تاثیر را بر راهبرد های مدیریت راهبرد های رفتارهای انحرافی در محیط کار دارند و عوامل سیاسی و ویژگی های شخصیتی نقش تعدیل گری ایفاکردند ولی ویژگی های سازمانی و ویژگی های جمعیت شناختی نقش تعدیل گری نداشتند و تغییر رفتار با ضریب تاثیر (550/0) موثرترین راهبرد بر پیامدهای مدیریت رفتارهای انحرافی در محیط کار است.

    کلیدواژگان: رفتارهای انحرافی در محیط کار، عوامل سازمانی، عوامل شغلی، عوامل فردی، عوامل مدیریتی
|
  • Aysan Sharei *, Mahdi Moinikia Pages 1-12

    This study was Identify factors contributing to the pathological use of cyberspace Students. The statistical population was composed of 11171  girl students of high schools second term in the district 1 city of Ardebil. From this population, 370 students were selected using Krejcie and Morgan's table and stratified sampling rate, according to the managers and teachers with purposive sampling. The index is based on two hours of cyberspace and pathological analysis183 person the questionnaire. The research method was descriptive survey.The required information was collected from using Revised researcher made. Validity was confirmed by experts and its reliability by using Cronbach's alpha coefficient with the implementation of the pilot study (0/97), respectively. Data using descriptive and inferential statistical methods (exploratory factor analysis) were analyzed. The results showed that factor12 (weak functioning families, the lack of heartily and friendly relations, social isolation, seeking diversity, anonymity of identity, religious beliefs, low self-esteem, the duration and type of cyberspace, feeling lonely, academic problems, low cost and depression and social anxiety) in addition to the use (%73) of cyberspace are pathological students and between them have weak functioning families by value (11/461) and the lack of heartily and friendly relations by value (9/049) highest share and depression and social anxiety by value (3/520) lowest share.

    Keywords: Pathological use, virtual space, Students, girls
  • Mohammad Farzaneh *, Hassanreza Zeinabadi, Abdolrahim Navehebrahim, Bijan Abdollahi Pages 13-40
    The purpose of this research was to compare the degree of convergence of Iranian comprehensive universities with the competency model of WCU faculty members. To achieve the main goal of the research, the researcher used a quantitative survey method. The statistical population of the research, including all faculty members of first-level comprehensive universities in Tehran, was equal to 4211 people in the academic year of 2021-2022, of which 352 people were studied using the multi-stage stratified sampling method. In order to collect data, the questionnaire of competencies of WCU faculty members was used, which was designed by Farzaneh et al. (2022). The validity of the research tool was confirmed using face and content validity methods and its reliability was confirmed using Cronbach's alpha coefficient (a= 0.98). For data analysis, one-sample t-test, Friedman and one-way analysis of variance were used. The findings showed that the competence status of faculty members is generally higher than average and there is a significant difference among level one comprehensive universities in Tehran in terms of the competence status of WCU faculty members. In addition, the results of the analyzes regarding each of the components of the competency model of the faculty members of the WCU were also conducted, which indicated the difference between the universities in some components. All in all, the results show that even the country's first-level universities have a significant distance from the ideal situation in terms of some of the basic components of a WCU.
    Keywords: Higher Education, World-Class University, First-level comprehensive universities, Faculty Members, competency
  • Abazar Sadeghi *, Ahmad Akbari, Mehdi Zirak, Asadullah Zangoi Pages 41-58

    The aim of the current research is to investigate the components of the virtual education model based on the knowledge management approach. The approach of the present research is qualitative and its method is a systematic review based on the model of Wright et al. (2007). The research community consists of 351 articles about virtual training of human resources based on knowledge management, which were presented in reputable scientific journals between 2010 and 2022 AD and 1390 and 1400 AD. The research sample includes 32 articles that were purposefully collected and selected based on thematic data monitoring. The research data were collected from the qualitative analysis of the studied documents. Based on the data analysis, the components of the virtual human resources training model with the knowledge management approach were classified into 5 dimensions and 24 factors. These dimensions include the individual dimension (including factors; cognitive skills, media and digital literacy of users and employee motivation), the requirement dimension (including factors; changing the approach to education, personalizing the process, based on hyutagogy and programs curriculum of the work environment, contextual requirements, organizational support and interactivity), the dimension of pedagogical knowledge management (including factors; pedagogical knowledge production, knowledge transfer and sharing, knowledge storage, knowledge application and knowledge validation), management system ( including the axes of learning management system, content management system, appropriate user interface and standardization) and challenges dimension (including factors; behavioral challenges, cultural-social challenges, organizational challenges, programmatic and infrastructure challenges) is

    Keywords: Virtual education, human resources, knowledge management, systematic review
  • Hosein Hesami *, Yousef Adib, Ali Imanzadeh, Firooz Mahmoodi Pages 59-78
    Introduction
    University curricula should include courses and requirements that enhance graduates' skills and prepare them for the challenging job market. Experiential learning is very positive in this field and internships are increasingly considered an important curricular option. The purpose of the present research is to design the ideal model of internship curriculum for university technical-engineering fields based on the ten elements of Akar.
    Methods
    The current research is practical in terms of purpose; In order to design the ideal model of the internship curriculum, the synthesis research method (thematic analysis of interviews and document study) has been used. The population and statistical sample includes professors of educational sciences, technical-engineering fields and scientific resources including books, articles and treatises related to research. The sampling method was criteria-based and documentary studies and semi-structured interviews were used to collect data. The method of data analysis is thematic analysis.
    Results
    According to the Akar curriculum design model, the logic of the technical-engineering internship curriculum will enable students to solve challenges and apply what they have learned. Acquiring qualifications and continuity and sustainability of students' job performance should be one of the goals of the internship curriculum. Internship curriculum evaluation should be done in the real environment, based on accurate criteria and by direct observation of students' performance.
    Conclusion
    It is necessary for planners and employers to pay attention to the indicators specified in the internship program template in order to improve the efficiency of internship courses.
    Keywords: internship, curriculum, elements of the curriculum
  • Hajieh Rajabi Farjad *, Somayeh Gharacheloo Pages 79-96

    Considering the importance of job satisfaction in the education system, especially teachers in educating the next generation of society, this study was conducted to determine the impact of distributed leadership on teachers' job satisfaction with the mediating role of teachers' self-efficacy in Islamshahr girls' schools. The research is applied in terms of purpose and in terms of descriptive-analytical nature and finally in terms of data collection is part of survey research. The statistical population of the study was 870 teachers and principals of girls' schools in Islamshahr, which using the Cochran's formula, 266 people were selected as a sample, which increased to 270 people. The data collection tool was a questionnaire and its validity was obtained based on content validity and its reliability with Cronbach's alpha, distributed leadership (0.825), job satisfaction (0.889) and self-efficacy (0.837), respectively. In order to analyze the collected data, descriptive statistics indicators and in the inferential section, the method of structural equations and two-level analysis with PLS and HLM software were used. Findings showed that distributed leadership with a path t-statistic equal to 3.929 has an effect on teachers' job satisfaction. It has variables. However, the relationship between teachers' self-efficacy and job satisfaction with the path t-test of 1.279 was not confirmed. Based on the research findings, it can be concluded that using distributed leadership style can improve job satisfaction at the teacher and school level.

    Keywords: Distributed Leadership, job satisfaction, self-efficacy
  • Hamideh Abbasi *, Hamed Taghizadeh, Sajad Jelveh Pages 97-114

    The purpose of this research was to investigate the mediating role of social undermining in the relationship between toxic leadership and organizational indifference. The research method was applied in terms of objective and correlational in terms of descriptive method. The statistical population of the research was the employees of the fiscal affairs organization of East Azarbaijan province with the number of 812 people, from this population, the desired sample number was obtained through the Morgan table, the number of 291 people. which is selected by stratified random sampling method. standard questionnaires data collection tool; The toxic leadership of Ashmit (2008), Duffy's Social Attrition (2002) and the Organizational Indifference Questionnaire of Danai Fard et al. Face validity and CVR index were used to determine validity, and Cronbach's alpha method was used to determine reliability. The value of alpha for toxic leadership, organizational indifference and social undermining was obtained as 0.894, 0.821 and 0.858 respectively. The analysis of research data has been done through path analysis and structural equation model using Lisrel software. The results of the research have shown that toxic leadership has an effect on social undermining with an effect intensity of 0.361 and on organizational indifference with an effect intensity of 0.276. Also, social undermining has a mediating role in the relationship between toxic leadership and organizational indifference with an effect intensity of 0.173. Social wear also with the effect intensity of 479/. It affects organizational indifference.

    Keywords: Poisonous leadership, Social Undermining, Organizational indifference
  • Seyyed Masih Rajaei Almousavi *, Mehdi Sabokro, Saeid Saeida Ardekani Pages 115-131
    The main purpose of this research is to identify the prominent behaviors of impression management of students in the academic setting and classify students based on their mental patterns in applying impression management behaviors and tactics and describe and interpret each pattern. In this study by using the Q methodology, first the behaviors involved in impression management in the educational setting were identified and the mental patterns of different students based on the priorities of the application of their impression management tactics was identified and described. This research is practical based on purpose. It is also exploratory in the nature of research and descriptive-survey in terms of data collection. The data of this research are mixed (combined or quantitative-qualitative). The qualitative part of this research was carried out through unstructured interviews with purposeful sampling in order to provide a space for discourse and Q sample design; 62 statements and 33 items Received. The quantitative part of this study was performed to identify and categorize mental patterns using Q-factor analysis. The results of this study indicated that there are five main mental patterns in the application of illustration management tactics called hyperactives, oblivious, law-abidings, opportunistics, and clevers among the students studied. These five groups covered about 85% of the total variance. improving the students' impressiom behaviors, teaching and promoting culture among students is one of the methods such as programs and socio-cultural events with the aim of reducing violent and hostile behaviors and creating a happy atmosphere in the university.
    Keywords: Impression Management, Impression Management Tactics, Mental Pattern, Goffman, Q Method
  • Hossein Bagaei *, Nasrin Pakdoust Pages 132-141
    One of the most important resources of any organization is its human resources. The constituents of this force are people with feelings who, if they have enough motivation, will use their talents and skills in the service of the organization. Having ethics in work and commitment in the organization is very important in achieving high productivity of organizations. The aim of the present study is to investigate the relationship between the good character of principals, professional ethics and organizational commitment among primary school principals in 1400-1401. The descriptive research method is correlation type. The statistical sample was all principals of primary schools in Urmia, who were selected by simple random method. The tools of this research are Qasim Zadeh's professional ethics questionnaire (2013), organizational commitment of Allen and Meier (1991) and the good character of Nasrasafhani managers (2013). The results showed that the relationship between good character and professional ethics is 0.648 and organizational commitment is 0.532 and has a positive relationship at 0.01 level. The direct effect of managers' good character on professional ethics is 0.67, which is positive and significant at the 0.001 level. The direct effect of managers' good character on organizational commitment is 0.78, which is positive and significant at the 0.001 level. Therefore, with in-service exams, increasing the job security of school principals, paying attention to their needs, fair payment of salaries and benefits, it is possible to raise the good character of principals and finally increase organizational commitment and work ethics in the organization.
    Keywords: professional ethics, organizational commitment, good character of managers
  • Shahram Ranjdoost *, Ruqiyeh Alizadeh Qaylo Pages 142-1554
    Implementation of in-service training programs requires having a suitable model. Due to the lack of a native model of in-service training in the university, in line with and appropriate to the society's culture, the main goal of the research is to design and validate the in-service training management measurement model among Urmia University employees. In this research, qualitative method and targeted and snowball sampling were used. At first, semi-structured interviews were conducted with the experts, which continued until reaching theoretical saturation (8 people). Then, the data obtained from the interviews were analyzed using the theme analysis method and using En Vivo 10 software. Fuzzy Delphi technique was used for qualitative validation and consensus among experts regarding the authenticity of identified components and indicators. After the fuzzy Delphi phase, the list of identified dimensions, components and indicators was placed at the disposal of several university professors and doctoral students who were specialized in the field of in-service training, and by making corrections, the correctness and appropriateness of the equivalents and terms were selected. It was ensured for the naming of dimensions, components and indicators. Based on this, the final evaluation model of in-service training management in the university was designed, which included 3 dimensions including individual training, collective training and extracurricular activities, 8 components and 53 indicators.
    Keywords: In-service training, Measurement, Modeling, University
  • Sedigheh Fateri, Hamid Rahimi * Pages 155-172
    universities to use their maximum power and capacity, they need to be independent in different parts of their mission and function. It is expected that the competencies of university administrators in various dimensions can help to achieve this. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of competencies of university managers on competitive advantage and organizational independence of universities. The type of research was descriptive-correlational and the statistical population included the administrative and educational directors of Kashan University with 261 people, which about 160 people were selected as a sample. In order to collect data, three questionnaires of managers' competence in the form of 38 items, competitive advantage with 16 items and organizational independence with 20 items were used according to the five-point Likert scale. The reliability of the questionnaires was obtained through Cronbach's alpha for managers' competence of 0.91, competitive advantage of 0.89 and organizational independence of 0.81. Data analysis was performed at descriptive and inferential levels by using Pls and Spss software’s. The results showed that the mean of each variable was higher than the standard score and was in a relatively favorable condition. Also, there was a positive and significant relationship between managers 'competencies, competitive advantage and organizational independence, and regression coefficients showed that managers' competencies can predict competitive advantage and organizational independence.
    Keywords: Competence of Managers, Competitive Advantage, Organizational Independence, Higher Education
  • Mohamad Azimi *, Kamal Nosrati Heshi, Mohsen Nobakht, Mansoure Cheraghi, Amin Golshan Pages 172-184

    The purpose of this research was to investigate the role of individual self-efficacy, knowledge transfer and quality of working life in empowering elementary school teachers. The current research was applied in terms of purpose, descriptive-correlative in terms of nature, and field and library in terms of data collection method. The statistical population of the present study included all primary teachers (452 women and 251 men) of Marand city. From this population, a sample of 248 people (160 female teachers and 88 male teachers) were selected according to Morgan's table using proportional stratified sampling method. In the current research, the questionnaire of professional qualifications of teachers of Melainejad (2013) (Teacher Empowerment Questionnaire), the quality of work life questionnaire of Ilgan et al; Then, Data analysis was done using simple linear regression and multiple regression tests and SPSS software. Multiple regression analysis showed that among the three variables, the individual self-efficacy variable with a beta of 1.037 plays a role in empowering elementary school teachers. Also, simple linear regression analysis showed that individual self-efficacy with a beta of 0.514; Knowledge transfer with a beta of 0.502 and quality of work life with a beta of 0.226 play a role in improving the empowerment of teachers. It can be considered that individual self-efficacy is the basis for empowerment; Because if there is self-efficacy, other components such as knowledge transfer and quality of work life will be effective on empowering teachers.

    Keywords: Individual self-efficacy, knowledge transfer, quality of work life, teacher empowerment, Elementary school
  • Abbas Ghaedamini Harouni, Reza Ebrahimzadeh Dastjerdi *, Mehrdad Sadeghi Pages 185-206

    The purpose of the current research is to design a model for deviant behavior management in Isfahan Islamic Azad University (Khorasgan). The current research is one of the exploratory mixed research. which is done in two qualitative and quantitative stages. In the qualitative part (first phase) the foundation data approach was used and in the quantitative part (second phase) the survey approach was used. In the qualitative part, samples were selected through in-depth semi-structured interviews with 20 experts, specialists and senior managers of Isfahan Islamic Azad University (Khorasgan) using theoretical sampling method. And finally, the data was analyzed with structural equations and through SPSS 22, Lisrel 80/8 and Warp PLS 7 software. The results of the quantitative part of the research showed that individual factors and job factors ( 0.280), process factors (0.270), management factors (0.260), structural factors (0.250) and group factors (0.220) respectively have the greatest impact on the management strategies of deviant behavior strategies in work environment and political factors and personality characteristics played a moderating role, but organizational characteristics and demographic characteristics did not have a moderating role, and behavior change with an impact factor (0.550) is the most effective strategy on the consequences of deviant behavior management in the workplace.

    Keywords: deviant behaviors in the workplace, organizational factors, occupational factors, Individual factors, managerial factors