فهرست مطالب

مطالعات راهبردی ارتباطات - سال دوم شماره 4 (پیاپی 6، زمستان 1401)

نشریه مطالعات راهبردی ارتباطات
سال دوم شماره 4 (پیاپی 6، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحه 6
  • بدیع قربانی، سمیه تاجیک اسماعیلی* صفحات 7-20
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه میزان مصرف رسانه ای در میان زنان و مردان شهر تهران، طراحی و اجرا شده و به لحاظ هدف، کاربردی و از نوع توصیفی مقایسه ای است که به روش پیمایشی و با ابزار اندازه گیری پرسشنامه انجام شده است. جامعه آماری شامل کلیه شهروندان ساکن شهر تهران و طبق آخرین سرشماری سال 1395 و بر اساس آمار موجود در سایت مرکز آمار ایران8,693,706 نفر است. پرسشنامه های پژوهش از طریق google form بین یک نمونه 396 نفری، توزیع، جمع آوری، وپس ازکنترل های لازم ، با استفاده از spss تجزیه و تحلیل داده ها صورت گرفت. یافته ها نشان داد مردان در طول شبانه روز کمتر از زنان روزنامه می خوانند. نتایج نشان داد که تفاوت میزان خواندن نشریه در طول شبانه روز و همچنین در طول هفته توسط زنان ومردان معنی دار نیست. تفاوت میزان خواندن کتاب در شبانه روز توسط زنان و مردان تهرانی معنی دار بوده، و طبق نتایج زنان هم در طول شبانه روز و هم در طول هفته بیشتر از مردان کتاب می خوانند. تفاوت میزان گوش دادن به رادیو در شبانه روز توسط زنان و مردان تهرانی معنی دار نبوده اما طبق نتایج، مردان بیشتر از زنان در طول هفته به رادیو گوش می کنند. میزان تماشای تلویزیون در طول شبانه روز بر اساس جنسیت معنی دار نبوده اما این تفاوت برای تماشای تلویزیون در طول هفته معنی دار بوده و مردان در طول هفته بیشتر از زنان به تماشای تلویزیون می پردازند. در میزان استفاده زنان و مردان از ماهواره، در طول شبانه روز و در طول هفته، تفاوتی وجود ندارد. زنان بیشتر از مردان در طول هفته، ماه و حتی سال به سینما می روند. زنان بیشتر از مردان در ماه به تیاتر می روند. تفاوت میزان گذراندن وقت در اینترنت و فضای مجازی در شبانه روز توسط زنان و مردان تهرانی معنی دار نبوده و جنسیت در استفاده از اینترنت، البته در میان شهروندان تهرانی مورد مطالعه، تاثیری نداشته است.
    کلیدواژگان: جنسیت، مصرف رسانه ای، میزان استفاده از رسانه ها، زنان، مردان
  • ارشاد استعدادی، مهرداد گودرزوندچگینی*، حیدر تورانی صفحات 21-38

    موضوع پژوهش: 

    موضوع این مطالعه، تاثیری است که فرهنگ سازمانی و عدالت سازمانی بر انسجام سازمانی در سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی به عنوان قلب وزارت آموزش و پرورش دارد. انسجام سازمانی و فرهنگ وعدالت سازمانی به عنوان سه متغیر مهم و کلیدی مدیریت و رفتار سازمانی است که تحقق انسجام سازمانی منجر به تحقق اهداف و ماموریت خطیر آن سازمان است.

    هدف و موضوع پژوهش: 

    هدف مطالعه حاضر آن است که شاخص های اندازه گیری فرهنگ، عدالت و انسجام سازمانی شناسایی شود و میزان تاثیر متغیرهای فرهنگ وعدالت سازمانی بر انسجام سازمانی تعین شود.

    روش تحقیق:

     این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر رویکرد، از انواع تحقیقات آمیخته است. جامعه آماری، خبرگان و متخصصان حوزه مدیریت و رفتار سازمانی و کارکنان سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی هستند. روش نمونه گیری متخصصان (بخش کیفی تحقیق)، روش گلوله برفی و روش نمونه گیری کارکنان (بخش کمی تحقیق) تصادفی ساده بوده است. در بخش کیفی 12 نفر و در بخش کمی 187 نفر نمونه انتخاب شدند. ابزار بخش کیفی مصاحبه و بخش کمی پرسشنامه بوده است.

    یافته ها

    عدالت سازمانی و فرهنگ سازمانی بر انسجام سازمانی تاثیر مثبت و معنادار دارند. سه مولفه عدالت توزیعی، رویه ای و تعاملی بر عدالت سازمانی و سه مولفه انسجام عاطفی، اجتماعی و ابزاری بر انسجام سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارند.

    کلیدواژگان: انسجام سازمانی، عدالت سازمانی، فرهنگ سازمانی، سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی
  • احمدرضا مسعودی*، افسانه مظفری صفحات 39-51
    هدف این پژوهش ارزیابی جایگاه ارتباطات دربرنامه های چهارم تا ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی درایران ودر دو دولت محموداحمدی نژاد وحسن روحانی است. دراین تحقیق با مروری کوتاه بر شیوه های حاکم برنوع نگرش برنامه نویسان پیرامون «توسعه ارتباطات»و«ارتباطات توسعه» با استفاده از روش کیفی بحث متمرکزگروهی به کسب آراء کارشناسان باتجربه برنامه های چهارم،پنجم وششم توسعه در دو دولت اصولگرا واصلاح طلب، در طی حدود12سال پرداخته شد.یافته های پژوهش نشان دادکه. متاسفانه در ایران چه قبل از انقلاب و چه پس از پیروزی انقلاب اسلامی دربرنامه ریزی های توسعه بدون توجه به تاثیر ارتباطات درتحولات اجتماعی،اقتصادی وفرهنگی جامعه، به جایگاه ارتباطات برای توسعه کشور دربرنامه ها توجه کافی ووافی نشده است. نیازجامعه به شبکه ملی اطلاعات برای گریز از تهدیدات خارجی به عنوان یک ضرورت مطرح است اما برنامه ششم توسعه همچون برنامه های قبلی زمان بندی ونحوه اجرای این شبکه را درحوزه سوادرسانه ای کاربران ،مشخص نکرده است.باید توجه داشت که توسعه بدون حضورآگاهانه ومشارکت آحاد جامعه امکان پذیرنیست واز این رو لازم است درنوع نگرش برنامه نویسان تغییر وتحولی اساسی بوجود آید تا آن ها به« ارتباطات برای توسعه» به جای« توسعه ارتباطات» بپردازنتد و تنها به تهیه امکانات فنی توجه نکنند.ازنظر کارشناسان اولویت اول درارزیابی برنامه ها توجه به نیاز جامعه یعنی ایجادشهرهوشمنداست دربرنامه توسعه باید به ایجاد شهرهوشمند توجه کرد.
    کلیدواژگان: توسعه، ارتباطات، برنامه توسعه، نظام جامع رسانه ای، شهرهوشمند
  • ویدا همراز*، مسعود جلیلوند خسروی صفحات 53-65

    یکی از مهم ترین عوامل بهبود کیفیت زندگی در جامعه، بهبود سطح سلامت افراد است ورسانه ها با توجه به کارکرد آموزشی که برای آنها مطرح شده است می توانند به شیوه های مختلف از جمله تکنیکهای متقاعد سازی مخاطب به این مهم کمک کنند.با توجه به فعالیت شبکه رادیویی سلامت این پژوهش بر آن است که دریابد برنامه های اموزشی آن در این امر چگونه عمل کرده اند .از این رو پژوهش حاضر با تحلیل محتوا کیفی7 برنامه آموزشی رادیو سلامت در پاییز 1401 سعی کرده است تاچگونگی طراحی پیام بر مبنای مدل " تغییر رفتار مخاطبان " را بررسی کند. در این مدل ابتدا با بهره گیری از سه عامل "انگیزه"، "توانایی" و "محرک "تغییر رفتار مخاطبان را در دو بعد" نوع رفتار" و "استمرار رفتار "بسط داده و در قالب ماتریس 15 بخشی «تغییر رفتار»بررسی نموده است. در این پژوهش از بخش های این ماتریس به عنوان مقوله های تحلیل محتواکیفی استفاده شده و پیام های آموزشی ارایه شده در برنامه ها پس استخراج و کدگزاری باز، در مقوله ها دسته بندی شده است. نهایتا با تکمیل کدگزاری، چگونگی طراحی پیام های آموزش و ارتقا سلامت در این برنامه ها حاصل شد و در نتیجه نشان داد که به نظر می رسد برنامه شنیده شده با فرض انجام رفتار توسط شنوندگان سعی دارند وضعیت سلامتی آن ها را توجه به رفتارهای کنونی آن ها بهبود دهند و کمتر توصیه به انجام یک رفتار جدید داشته باشند. یعنی برنامه ها تلاشی برای آگاه سازی مردم از رفتارهای جدید نمی کند و یا توصیه ای برای کاهش یا ترک رفتارهای غلط ندارد.

    کلیدواژگان: رادیو سلامت، آموزش بهداشت، تغییر رفتار، مخاطب شناسی، تحلیل محتوا کیفی
  • فاطمه نقی زاده، افسانه توسلی* صفحات 67-80

    امروزه مسیله سرمایه فرهنگی از سوی متفکران و نظریه پردازان بسیاری مطرح شده است و شرایط فعلی جهان، گسترش ارتباطات و صنعتی شدن بر اهمیت موضوع افزوده است.هدف این پژوهش شناخت سبک های جامعه پذیری در خانواده های کرمانشاهی با توجه به سرمایه فرنگی والدین بود.سبک های جامعه پذیری ذیل سه سبک نرم،سخت و ترکیبی عملیاتی و سنجش شد.سرمایه فرهنگی والدین نیز با سه بعد (عینیت یافته،نهادینه و تجسم یافته) تعریف شد.روش پژوهش پیمایش و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه بود.نمونه تحقیق با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 385 نفر از والدین 35 تا 70 ساله شهر کرمانشاه انتخاب شد.به منظور اعتبار پرسشنامه از اعتبار صوری و برای تاثیر انطباق و همنوایی بین سازه نظری و تجربی پژوهش از .تحلیل عامل استفاده شد. یافته ها نشان داد که مورد مطالعه در به کار گیری سبک های جامعه پذیری با توجه به سرمایه شان متنوع عمل کرده اند. سرمایه فرهنگی (نهادینه شده، عینیت یافته و تجسدیافته) والدین در کاربرد سبک های جامعه پذیری نرم نقش مهمی داشتند. همچنین بین سرمایه فرهنگی (نهادینه شده و تجسدیافته) والدین با کاربرد سبک های جامعه پذیری سخت رابطه وجود داشت اما بین سرمایه فرهنگی (عینیت یافته) والدین و کاربرد جامعه پذیری سخت رابطه قابل قبول و معناداری مشاهده نشد. همچنین رابطه قوی و معناداری بین سرمایه فرهنگی تجسدیافته والدین و کاربرد سبک های جامعه پذیری ترکیبی وجود داشت اما بین ابعاد سرمایه فرهنگی (نهادینه شده و عینیت یافته) والدین با کاربرد سبک های جامعه پذیری ترکیبی رابطه قابل قبول و معناداری مشاهده نشد

    کلیدواژگان: سرمایه فرهنگی، سبک های جامعه پذیری (نرم، سخت، ترکیبی)، والدین
  • معصومه رنجبر مدیسه*، باقر ساروخانی صفحات 81-94

    ارزش به عنوان یک پدیده اجتماعی، از زمان تشکیل اجتماعات اولیه تاکنون در زندگی انسان نقش مهمی داشته است. یک تغییر مهم در نهاد خانواده در ایران تغییر در نظام ارزشی افراد باشد. هدف پژوهش حاضر مصرف رسانه های جمعی جدید بر ارزش های نسلی در بین جوانان شهر تهران می باشد. روش تحقیق پیمایشی بوده جامعه آماری زنان و مردان 32- 18 سال شهر تهران می باشد. میزان حجم نمونه 400 نفر برآورد شده است. روش نمونه گیری به صورت نمونه گیری خوشه ای انجام گرفته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار spss استفاده شده است. یافته های نشان می دهد که، میانگین متغیر ارزش های نسلی جوانان 79/15و مقدار متوسط آن 70 برآوردشده که نشان می دهد ارزش های نسلی جوانان بالاتر از مقدار متوسط می باشد. همچنین طبق یافته های تحقیق، متغیرهای استفاده از تلویزیون ماهواره ای به مقدار (0/297)، استفاده از سایت های اینترنتی (0/189)، استفاده از شبکه های اجتماعی (0/388)، رفتارهای فراغتی جدید (0/347) و تمایلات مادی-گرایانه (0/381) با ارزش های نسلی همبستگی معنادار و مستقیمی داشته اند. ضریب چندگانه رگرسیون نشان می دهدکه ضریب تبیین به میزان 42/5 درصد برآورد شده است و به وسیله 4 متغیر باقی مانده در مدل تبیین شده است. بر اساس نتایج تحقیق، می توان گفت گرایش جوانان به ارزش های مدرن و مادی ناشی از جدا افتادگی جوانان از ارزش های نسل پیشین به مرور افزایش یافته است در این بین مصرف رسانه های جمعی جدید در تغییرات فرهتگی و هویتی نسل فعلی تاثیرگذار بوده و نوعی گسست و طرد ارزشی نسل فعلی و نسل های گذشته شکل گرفته است.

    کلیدواژگان: ارزش های نسلی، رسانه های جمعی جدید، رفتارهای فراغتی جدید، تمایلات مادی گرایانه
|
  • Page 6
  • Badee Ghorbani, Somayeh Tajik Esmaeili * Pages 7-20
    The present study was designed and conducted to compare the rate of media consumption among men and women in Tehran. The research is applied in terms of purpose and descriptive-comparative, which has been done by survey method and questionnaire measurement tool. The statistical population includes all citizens living in Tehran, which according to the latest census in 2016 and based on statistics available on the website of the Statistics Center of Iran is 8,693,706 people. Research questionnaires were distributed through a google form among a sample of 396 people, distributed, collected, and after the necessary controls, data were analyzed using SPSS. The findings showed that men read newspapers less than women around the clock. The results showed that the difference between the reading rate of the magazine (weekly or monthly) during the day and night and also during the week by men and women was not significant. There is a significant difference between the reading rate of books by men and women in Tehran, and according to the results, women read more books during the day and during the week than men. The difference between the rate of listening to the radio during the day and night by men and women in Tehran was not significant, but according to the results, more men than women listen to the radio during the week. . The amount of TV watching per day was not significant based on gender, but this difference was significant for watching TV during the week and men watch more TV during the week than women. There is no difference between men and women using satellite, day and night. According to the findings, more women than men go to the cinema during the week, month and even year. Women go to the theater more than men every month. However, the difference between the amount of time spent on the Internet and cyberspace by men and women in Tehran was not significant and gender in the use of the Internet, of course, among the citizens of Tehran studied, had no effect. The results also showed that women listened to music more than men around the clock. Men are more likely than women to watch movies at home day and night.
    Keywords: Gender, Media Consumption, Media use, Women, Men
  • Ershad Estedadi, Mehrdad Godarzvand Chegini *, Heidar Toorani Pages 21-38

     Research topic: 

    The topic of this study is the impact that organizational culture and organizational justice have on organizational cohesion in the research and educational planning organization as the heart of the Ministry of Education. Organizational cohesion and culture and organizational justice are three important and key variables of organizational management and behavior, which the realization of organizational cohesion leads to the realization of the goals and mission of that organization.The aim and topic of the research: The aim of the present study is to identify the measurement indicators of culture, justice and organizational cohesion and to determine the impact of organizational culture and justice variables on organizational cohesion.

    Research method

    This research is a mixture of different types of research in terms of practical purpose and approach. The statistical population is the experts and specialists in the field of management and organizational behavior and the employees of the research and educational planning organization. The method of sampling experts (qualitative part of research), snowball method and sampling method of employees (quantitative part of research) was simple random. 12 people were selected in the qualitative section and 187 people were selected in the quantitative section. The tool was the qualitative part of the interview and the quantitative part of the questionnaire.

    Findings

    Organizational justice and organizational culture have a positive and significant effect on organizational cohesion. The three components of distributive, procedural and interactive justice have a positive and significant effect on organizational justice and the three components of emotional, social and instrumental cohesion have a positive and significant effect on organizational cohesion.

    Keywords: organizational cohesion, Organizational Justice, Organizational culture, Educational research, planning organization
  • Ahmadreaa Masoudi *, Afsaneh Mozafari Pages 39-51
    The purpose of this research is to evaluate the position of communication in the fourth to sixth programs of economic, social, and cultural development in Iran and the two governments of Mahmoud Ahmadinejad and Hassan Rouhani. This research, with a brief overview of the methods that govern the type of attitude of programmers regarding "development of communications" and "development communications" using a qualitative method of focus group type to obtain the opinions of experienced experts of the fourth, fifth and sixth development plans in two fundamentalist and reformist governments, in It was done during about 12 years. The research findings showed that. Unfortunately, in Iran, both before the revolution and after the victory of the Islamic revolution, in development planning, regardless of the impact of communication on the social, economic, and cultural developments of the society, the place of communication for the development of the country has not been given enough attention.Society's need for a national information network to avoid external threats is considered a necessity, but the sixth development plan, like the previous plans, has not specified the timing and how to implement this network in the field of users' media literacy. It should be noted that development without the conscious presence and participation of members of society is not possible, and therefore it is necessary to make a fundamental change in the attitude of programmers so that they focus on "communication for development" instead of "communication development" and do not pay attention only to the provision of technical facilities.According to experts, the priority in the evaluation of programs is to pay attention to the needs of society, that is, to create a smart city. In the development program, attention should be paid to the creation of a smart city. The second priority of the experts is to research the state of communication in Iran.
    Keywords: development, communication, development program, comprehensive media system, Smart City
  • Vida Hamraz *, Masoud Jalilvand Khosravi Pages 53-65

    Analyzing the content of the educational programs of “Radio Salamat” based on the model of audience behavior changeAbstractInforming and educating the audience can be achieved through radio as a comprehensive media. Improving people's health is one of the most important factors in improving society's quality of life, and radio's educational function can contribute to this goal by persuading the audience. Therefore, the current research aims to analyze the content of 7 educational programs of “Radio Salamat” in the fall of 1401 and has tried to examine the engineering of the message to influence the audience. A model of audience behavior change has been used for this purpose, in which three factors - motivation, ability, and stimulus - are used to change the behavior of the audience. The matrix of 15 parts "behavior change" has been expanded into two dimensions, the type of behavior and the continuation of behavior. In this research, the parts of this matrix are used as content analysis categories and the educational messages presented in the programs after extraction and open coding are categorized into categories. Finally, with the completion of coding, how to design educational and health promotion messages in these programs was realized.Keywords: radio, health education, behavior change, audience analysis, qualitative content analysisAbstractInforming and educating the audience can be achieved through radio as a comprehensive media. Improving people's health is one of the most important factors in improving society's quality of life, and radio's educational function can contribute to this goal by persuading the audience. Therefore, the current research aims to analyze the content of 7 educational programs of “Radio Salamat” in the fall of 1401 and has tried to examine the engineering of the message to influence the audience. A model of audience behavior change has been used for this purpose, in which three factors - motivation, ability, and stimulus - are used to change the behavior of the audience. The matrix of 15 parts "behavior change" has been expanded into two dimensions, the type of behavior and the continuation of behavior. In this research, the parts of this matrix are used as content analysis categories and the educational messages presented in the programs after extraction and open coding are categorized into categories. Finally, with the completion of coding, how to design educational and health promotion messages in these programs AbstractInforming and educating the audience can be achieved through radio as a comprehensive media. Improving people's health is one of the most important factors in improving society's quality of life, and radio's educational function can contribute to this goal by persuading the audience. Therefore, the current research aims to analyze the content of 7 educational programs of “Radio Salamat” in the fall of 1401 and has tried to examine the engineering of the message to influence the audience.

    Keywords: radio, health education, behavior change, audience analysis, Qualitative content analysis
  • Fatemeh Naghizadeh, Afsaneh Tavasoli * Pages 67-80

    Relationship between parents' cultural capital and the use of socialization styles (soft, hard and mixed) by them (Case study of Kermanshah)Today, the issue of cultural capital has been raised by many thinkers and theorists, and the current conditions of the world, the expansion of communication and industrialization have added to the importance of the issue.The aim of this research was to identify the socialization styles in Kermanshahi families according to the foreign capital of the parents. The socialization styles under three soft, hard and combined styles were operationalized and measured. embodied) was defined. The research method was a survey and the data collection tool was a questionnaire. The research sample was selected using Cochran's formula in the number of 385 parents aged 35 to 70 in Kermanshah city. Consistency between the theoretical and experimental structure of the research was used by factor analysis. The findings showed that the studied subjects have varied in the use of socialization styles according to their capital. Cultural capital (institutionalized, objectified and embodied) of parents played an important role in the application of soft socialization styles. Also, there was a relationship between parents' cultural capital (institutionalized and embodied) and the use of hard socialization styles, but no acceptable and significant relationship was observed between parents' cultural capital (objectified) and the use of hard socialization. Also, there was a strong and significant relationship between parents' embodied cultural capital and the use of mixed socialization styles, but no acceptable and significant relationship was observed between the dimensions of parents' cultural capital (institutionalized and objectified) with the use of mixed socialization styles.

    Keywords: Cultural Capital, socialization styles (soft, hard, mixed), Parents
  • Masoume Ranjbar Madiseh *, Bagher Saroukhani Pages 81-94

    Value as a social phenomenon has played an important role in human life since the formation of early societies. An important change in the family institution in Iran is the change in the value system of people. The goal of the current research is to determine the generational values & factors affecting them among the youth of Tehran. The research method is a survey, the statistical population is women and men aged 18-32 in Tehran. The sample size is estimated to be 400 people. The sampling method is cluster sampling. SPSS software was used to analyze the data. The findings show that the variable mean of youth generational values is 79.15 and its average value is estimated at 70, which respondents are lower than the average value. Also, according to the findings of the research, the variables of using satellite TV are (0.297), using internet sites (0.189), using social networks (0.388), and new leisure behaviors (0.347). ) and materialistic tendencies (0.381) had a significant and direct correlation with generational values. The multiple regression coefficient shows that the explanatory coefficient is estimated at 42.5% and it is explained by the remaining 4 variables in the model. based on the results of the research, it can be said that the tendency of the youth towards modern and material values has increased over time due to the separation of the youth from the values of the previous generation. in the meantime, the consumption of new mass media has been influential in changing the diversity and identity of the current generation, and a kind of break and rejection of the values of the current generation and the previous generations has been formed.

    Keywords: Generational values, new mass media, new leisure behaviors, materialistic tendencies