فهرست مطالب

توسعه ی آموزش جندی شاپور - سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 45، زمستان 1401)

فصلنامه توسعه ی آموزش جندی شاپور
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 45، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آناهیتا خواجوی، ساسان باوی* صفحات 604-615
    مقدمه
    در دنیای کنونی موضوع اساسی، تربیت انسانهایی است که بتوانند درست فکر کنند و برای روبرو شدن با تحولات شگفت انگیز قرن حاضر به طور فزایندهای راهبردهای فراشناختی را برای تصمیم گیری مناسب و حل مسایل پیچیده ی جامعه بکار برند. هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه سبکهای شناختی ،راهبردهای شناختی و فراشناختی با عزت نفس و سازگاری اجتماعی در دانشگاه ازاداسلامی  واحد اهواز در سال 1401 بود.
    روش کار
    این پژوهش با توجه به هدف از نوع کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها مقطعی بود. روش پژوهش نیز توصیفی-تحلیلی بود. جامعه مورد نظر کلیه دانشجویان دانشگاه ازاد اسلامی واحد اهواز که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای با حجم نمونه 100 نفر انتخاب شد. ابزار پژوهش آزمون گروهی شکل های نهفته بوسیله ویتکین و همکاران (1971)، پرسشنامه راهبردهای یادگیری کرمی (1381)، پرسشنامه سازگاری اجتماعی سینها و سینگ (1993) و پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت (1967) می باشد.
    نتایج
    نتایج داده های خام استخراجی، ابزارهای گردآوری با نرم افزار 18SPSS تجزیه تحلیل شد و با توجه به روش طرح، روش تجزیه و تحلیل اماری، همبستگی بنیادی یا کانونی می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد بین سبک های شناختی راهبردهای شناختی و فراشناختی با عزت نفس و سازگاری اجتماعی دانشگاه آزاد اسلامی رابطه معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: سبک شناختی، راهبرد شناختی و فراشناختی، عزت نفس، سازگاری اجتماعی
  • فروزان صادقی محلی، نسیم قهرانی، حسین خالق زاده آهنگر* صفحات 616-626
    مقدمه
    باتوجه به اهمیت اخلاق حرفه ای تدریس در ارتقاء آموزش، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اخلاق حرفه ای تدریس استاد از دیدگاه دانشجویان مقطع علوم پایه پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی بابل صورت گرفت.
    روش
    پژوهش از نوع توصیفی-مقطعی است. مطالعه شامل کلیه دانشجویان مقطع علوم پایه دوره دکتری حرفه ای پزشکی بودند که نمونه آماری به صورت تصادفی با استفاده از جدول مورگان، 162 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها در این مطالعه، پرسشنامه اخلاق حرفه ای تدریس استاد دارای 6 مولفه و 48 گویه بوده است. مقیاس نمره دهی گویه ها بر اساس طیف پنج گزینه ای لیکرت از نمره یک تا پنج بوده است. داده ها با کمک نرم افزار آماری SPSS 21 مورد تجزیه و تحلیل آمار توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و تحلیلی (آزمون تی تک گروهی و تی مستقل) قرار گرفت.
    یافته ها
    نمره کل اخلاق حرفه ای تدریس اساتید از دیدگاه دانشجویان 509/0 ± 437/ 4 بود و بین دیدگاه دانشجویان دختر (52/0 ± 42/4) و پسر (49/0 ± 45/4) اختلاف معناداری مشاهده نگردید (195/0 =p). از بین مولفه ها، مولفه های ویژگی های شخصیتی (476/4) و اشراف بر محتوا (479/4) دارای بالاترین میانگین و مولفه های شناخت یادگیرنده (258/4) کمترین میانگین را به خود اختصاص داده اند.
    نتیجه گیری
    همه مولفه های تدریس استادان از دیدگاه دانشجویان پزشکی مقطع علوم پایه در وضعیت مطلوب قرار داشت.، اما با وضعیت کاملا ایده آل کمی فاصله دارد. با ارایه نتایج مطالعه حاضر به مدیران و مسیولین حوزه آموزش دانشگاه می توان به بهبود بیشتر کیفیت آموزش و تدریس مدرسان دانشگاه کمک کرد.
    کلیدواژگان: واژه های کلیدی: اخلاق حرفه ای، تدریس، استادان، علوم پایه، دانشگاه علوم پزشکی بابل
  • مجید فرهیان*، فرشاد پرهام نیا، میلاد شیخ بانویی صفحات 623-641
    هدف
    با توجه به فراگیر شدن بیماری کووید- 19 و بهره گیری مراکز آموزشی از آموزش مجازی، هدف این پژوهش، بررسی کیفیت  آموزش مجازی و مطالعه راهکارهای تقویت اشتراک دانش در آموزش مجازی بود.
    روش کار
    جامعه آماری بخش کمی، شامل 95 نفر از اساتید و افراد شرکت کننده در بخش کیفی تعداد 13 نفر از اساتید در رشته آموزش زبان انگلیسی در نیمسال اول سال تحصیلی 99-1400 بود. گردآوری داده ها به دو صورت انجام گرفت. در بخش کمی از پرسشنامه کارآمدی دوره های یادگیری الکترونیکی و در بخش کیفی از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. تحلیل داده های بخش کمی با استفاده از آزمون t - تک گروهی و نرم افزار SPSS انجام شد.
    نتایج
    یافته های پژوهش حاکی از آن بود که اساتید سطح کیفیت آموزش مجازی در دوران کووید- 19 را مطلوب گزارش کردند. نتایج یافته های کیفی نیز نشان داد که روش های ارتقاء اشتراک دانشجویان در آموزش از راه دور راهکارهای آموزشی، راهکارهای ارتباطی، راهکارهای تقویت همکاری بین دانشجویان است.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که یادگیری و آموزش انواع تعامل و در نتیجه اشتراک دانش در نظام های یادگیری مجازی اهمیت خاصی دارد، باید علاوه بر توجه به تقویت زیرساخت های آموزش مجازی، آموزش اساتید و دانشجویان در جهت استفاده بهینه از آن، به آموزش اساتید در خصوص مواردی همچون افزایش ارتقای سطح تعامل با دانشجویان، افزایش همکاری بین دانشجویان و انتخاب شیوه مناسب جهت درگیر کردن دانشجویان بیشتر توجه شود.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، آموزش برخط، کیفیت آموزش، اشتراک دانش، کووید-19
  • رسول بهارلو*، علی دهقانی، سینا صدری فر صفحات 627-638
    سابقه و هدف
    شناسایی عوامل موثر در عدم رضایتمندی تحصیلی دانشجویان و رفع و بهبود آنها، گامی به سوی توسعه پایدار است. لذا این مطالعه با هدف تعیین سهم عوامل موثر بر عدم رضایتمندی تحصیلی دانشجویان پرستاری، پیراپزشکی و بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جهرم از دیدگاه اساتید در سال 1398 صورت گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- مقطعی با مشارکت 23 نفر از اساتید به صورت سرشماری انجام گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته 36 سوالی بود که سهم عوامل همراه با عدم رضایتمندی تحصیلی را در پنج بعد فردی، آموزشی، اخلاقی و روانشناختی، مدیریتی و شغلی-حرفه ای از دیدگاه اساتید بررسی می نمود. آنالیز اطلاعات با استفاده آزمون های تی و آنالیز واریانس انجام شد.
    یافته ها
    مهمترین عامل تاثیر گذار در عدم رضایتمندی تحصیلی به ترتیب شامل وجود تبعیض قابل توجه بین دانشجویان پرستاری، پیراپزشکی و بهداشت با دانشجویان پزشکی، وجود پدیده پزشک سالاری در محیط های بهداشتی -درمانی، و عدم معرفی رشته های پرستاری، پیراپزشکی و بهداشت در بدو ورود به دانشگاه می باشد. اما کمترین عوامل تاثیرگذار در عدم رضایتمندی تحصیلی از دیدگاه اساتید، بترتیب ناتوانی دانشجویان برای مراقبت کردن از بیماران، عدم برخورد محترمانه کارکنان خدمات آموزشی با دانشجویان پرستاری و پیراپزشکی، و عدم رضایت کافی دانشجویان از شیوه تدریس اساتید است.
    نتیجه گیری
    میان ابعاد مورد بررسی، سهم بعد اخلاقی و روانشناختی مهمترین و بیشترین تاثیرگذاری را در عدم رضایتمندی تحصیلی از دیدگاه اساتید به خود اختصاص داد. لذا توجه بیشتر مسیولین دانشگاه در ایجاد انگیزش و شادابی در دانشجویان پیراپزشکی، پرستاری و بهداشت دانشگاه پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: عدم رضایتمندی تحصیلی، نگرش اساتید، پرستاری، پیراپزشکی، بهداشت عمومی
  • رباب موسوی، علیرضا محمدی نژاد گنجی*، محمد نقی ایمانی گله پردسری صفحات 634-646
    هدف
    شناسایی ابعاد و مولفه های ساختار سازمانی مبتنی بر شاخص های بهبود و توسعه آموزشی در دانشگاه فرهنگیان" انجام شد. 
    روش کار
    پژوهش مذکور از نظر هدف بنیادی- کاربردی و از نظر نحوه اجرا، روش داده بنیاد (مصاحبه با خبرگان) بود.جامعه آماری پژوهش، شامل خبرگان دانشگاه فرهنگیان بود؛ برای تعیین نمونه از روش نمونه گیری غیر تصادفی هدفمند استفاده شد که 20 نفر با استفاده از اصل اشباع به عنوان حجم نمونه، در نظر گرفته شد. ابزارگردآوری داده ها، مصاحبه های نیمه ساختمند بود که  برای حصول اطمینان از روایی ابزار و به منظور اطمینان خاطر از دقیق بودن یافته ها از دیدگاه پژوهشگر، ازنظرات ارزشمند اساتید آشنا با این حوزه و متخصصان دانشگاهی که در این حوزه خبره و مطلع بودند استفاده شد. همچنین، از پایایی بازآزمون و روش توافق درون موضوعی برای محاسبه پایایی مصاحبه های انجام گرفته استفاده شد.
    نتایج
    نتایج حاصل از تحلیل نشان داد که از میان 32 شاخص (گویه) موجود، 8 مولفه ی اصلی قابل شناسایی است. بر این اساس، ابعاد ساختاری دانشگاه فرهنگیان شامل پیچیدگی (دارای مولفه های عمودی، افقی و جغرافیایی)، رسمیت (دارای مولفه های انعطاف پذیری، آزادی عمل و کنترل) و تمرکز (دارای مولفه های تمرکزگرایی و عدم تمرکز) معرفی شدند.
    نتیجه گیری
    همچنین، در مورد مفهوم بهبود و توسعه آموزشی در دانشگاه فرهنگیان، ابعاد دانشی (دارای مولفه های دانش شناختی، دانش موضوعی و دانش عملی)، نگرشی (دارای مولفه های نگرش کارآفرینانه، نگرش بالندگی، نگرش اخلاقی)، مهارتی (دارای مولفه های مهارت فردی، مهارت فنی، مهارت حرفه ای) معرفی شدند.
    کلیدواژگان: بهبود ساختار سازمانی، توسعه آموزشی، دانشگاه فرهنگیان
  • محمود اسدی، محمدتقی ایمانی*، معصومه اولادیان صفحات 647-659
    هدف

    هدف پژوهش حاضر ارایه مدلی مناسب برای فرآیند یاددهی- یادگیری در نظام دانشگاهی کشور است.

    روش

    روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و به روش اکتشافی انجام شده است. نحوه گردآوری داده ها به روش آمیخته (کمی و کیفی) صورت گرفته است و ابزار گرد آوری داده ها پرسشنامه بود. لذا بر همین اساس، تعداد 269 نفر از کلیه مدیران، معاونین، اساتید و کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد دماوند، در این پژوهش همکاری کردند. تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده، به دو روش توصیفی و استنباطی انجام شد.

    یافته ها

    پس از انجام پژوهش نتایج نشان داد که: مولفه نگرش های شغلی، آموزشی و انگیزه یادگیری، مولفه آمادگی و خودکارآمدی دانشجو، مولفه مشارکت فعال در یادگیری، مولفه انگیزه و نگرش به انتقال، مولفه هنجار درونی و کنترل رفتاری ادراک شده و یادسپاری، مولفه کیفیت نیازسنجی و زمان بندی دوره های آموزشی، مولفه کیفیت شایسته گزینی و ویژگی های حرفه ای مدرسان دوره، مولفه ویژگی های محتوای ارایه شده و کیفیت ارزشیابی یادگیری، مولفه دسترسی به مدرسان و منابع کمکی، مولفه حمایت (همکاران، مسیول آموزش و مدیران ارشد)، مولفه فرهنگ یادگیری سازمانی، مولفه حمایت (همکاران و مدیران ارشد) به عنوان متغیرهای فرآیند یاددهی- یادگیری در نظام دانشگاه در نظر گرفته شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، در نهایت مولفه «حمایت و سیستم جبران خدمت و فرصت کاربست» تحت عنوان «مولفه های فرآیند یاددهی- یادگیری در نظام دانشگاه» مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: فرآیند یاددهی- یادگیری، نظام دانشگاه، کیفیت آموزش
  • سعید خرسندی پیشکناری، جواد محرابی*، علی داوری صفحات 648-662

    در شرایط تحریم بر لزوم حرکت از اقتصاد سنتی به دانش بنیان و توسعه آن ها تاکید فراوانی شده است. یکی از رویکردهایی که این توسعه را تسهیل می سازد داشتن رویکرد کارآفرینانه است. پژوهش حاضر در راستای ارایه ی الگوی توسعه کسب و کارهای دانش بنیان در شرایط تحریم با رویکرد کارآفرینانه با بهره گیری از استراتژی فراترکیب و رهیافت سیستماتیک داده بنیاد انجام شده است. رویکرد پژوهش حاضر کیفی و پارادایم آن نیز تفسیرگرا می باشد. در سبد تحلیل پژوهش با استفاده از فرآیند غربال گری اسناد 33 مطالعه در قالب 76 کد اولیه و 11 مقوله کدگذاری و خلاصه سازی شده اند. در نهایت این مقولات در قالب شرایط علی، پدیده اصلی، استراتژی ها، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر و پیامدها، دسته بندی شدند. در فاز کنترل کیفیت اسناد مقدار پایایی این کدها بر اساس ضریب کاپا 0.758 بدست آمد و سپس کدها با استفاده از روش آنتروپی شانون دسته بندی شدند. در نهایت پس از طی هفت گام اصلی پژوهش نتایج و پیشنهادات پژوهش ارایه گردید.

    کلیدواژگان: توسعه، کسب و کارهای دانش بنیان، تحریم، رویکرد کارآفرینانه، فراترکیب
  • فریده صادق زاده، مجتبی معظمی*، امینه احمدی، حسینعلی جاهد صفحات 663-677
    مقدمه
    گسترش روز افزون تقاضا برای برنامه های آموزش از دور نگرانی از کیفیت آن ها را به یکی از مهم ترین موضوعات تبدیل کرده و لزوم توجه به کیفیت این آموزش ها را ضروری ساخته است. هدف پژوهش شناسایی ابعاد و مولفه های افزایش کیفیت خدمات آموزشی در سیستم آموزش مجازی دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر بود.
    روش
    روش پژوهش کیفی از نوع تحلیل مضمون بود. به منظور جمع آوری و گردآوری داده ها در فاز اول از روش بررسی اسناد و مدارک (روش کتابخانه ای) و در فاز دوم ابزار مصاحبه نیمه ساخت مند با 10 نفر از اساتید باسابقه تدریس صورت گرفت. روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس بود. در فاز کیفی تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای MAXQDA 2020 و Excel 2019 صورت گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که الزامات فرایندی شامل تعامل با سایر گروه های آموزشی مجازی، اختصاص ساعات بیشتر آموزش آنلاین و...؛ الزامات زیباشناختی شامل عوامل تکنولوژیکی و قابلیت های کاهش محدودیت آنلاین؛ الزامات محتوایی شامل دو مولفه سامانه مدیریت یادگیری الکترونیکی و محتوای دروس متناسب؛ الزامات مشارکت برون سازمانی شامل مولفه زیرساخت های سیستم آموزش مجازی، کیفیت سیستم ارایه خدمات؛ الزامات فرآیندی شامل کیفیت رفتار متولیان آموزش مجازی و به کار گیری استانداردهای آموزش مجازی؛ الزامات آموزشی شامل شاخص گروه های بحث پیوسته، تعامل صوتی و تصویری همزمان بود.
    نتیجه گیری
    تقویت و پیاده سازی خدمات آموزشی با کیفیت در سیستم آموزش مجازی دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر می تواند به دانشگاه ها در زمینه های مختلف تحصیلی و فرآیندهای یادگیری کمک کند.
    کلیدواژگان: خدمات آموزشی، سیستم آموزش مجازی، دانشگاه آزاد اسلامی استان بوشهر
  • علی زارعی*، مرضیه دهقانی صفحات 691-709
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر روایت پژوهی تجربیات یک استاد دانشگاه در مسیر هیات علمی شدن در دانشگاه های وزارت علوم و مشکلات ارتقای مرتبه علمی استادان در آموزش عالی ایران است.

    روش کار

    روش پژوهش از نوع پارادایم تفسیرگرایانه، رویکرد کیفی و روش روایت پژوهشی از نوع شرح حال نویسی بود. برای تحلیل داده های پژوهش از نرم افزار اطلس تی آی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش در بخش چالش ها و مشکلات برای رسیدن به هیات علمی شدن دانشگاه ها نشان داد که در برخی از دانشگاه ها، اعضای هیات علمی بر اساس سلایق، نگاه ها و دیدگاه های گروه آموزشی، دانشکده و دانشگاه انتخاب می شوند و کم تر به بحث صلاحیت ها و سوابق علمی و پژوهشی توجه می شود.

    نتیجه گیری

    اعضای هیات علمی در دانشگاه برای ارتقای مرتبه علمی باید شاخص های پژوهشی مشخصی را دارا باشند و با توجه به سیطره نگاه کمی گرایانه، استادان در وضعیت سختی قرار دارند. بنابراین در بحث و نتیجه گیری به توصیف بیشتر یافته ها اشاره شد و همچنین پیشنهادهای کاربردی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: اعضای هیات علمی، تجربیات استاد دانشگاه، ارتقای علمی، آموزش عالی ایران، روایت پژوهی
|
  • Anahita Khajavi, Sasan Bavi * Pages 604-615
    Porpose:
    Introduction
    In today's world, the main issue is training people who can think correctly and to face the amazing developments of the current century, increasingly use metacognitive strategies to make appropriate decisions and solve complex problems of society. The aim of the current research was to investigate the relationship between cognitive styles, cognitive and metacognitive strategies with self-esteem and social adjustment in Azad Islamic University, Ahvaz branch in 1401.
    Methods
    According to the purpose of this research, it was applied and cross-sectional in terms of the method of data collection. The research method was descriptive-analytical. The target population is all students of Ahvaz Islamic Azad University, which was selected by cluster random sampling with a sample size of 100 people. The research tools are the Latent Forms Group Test by Witkin and colleagues (1971), Karmi Learning Strategies Questionnaire (2011), Sinha and Singh's Social Adaptation Questionnaire (1993), and Cooper Smith's Self-Esteem Questionnaire (1967).
    Findings
    The results of extracted raw data, collection tools were analyzed with SPSS 18 software and according to the design method, the statistical analysis method is fundamental or focal correlation.
    Conclusion
    The results showed that there is a significant relationship between cognitive styles, cognitive and metacognitive strategies, self-esteem and social compatibility of Islamic Azad University.
    Keywords: Cognitive style, cognitive, metacognitive strategy, Self-esteem, social compatibility
  • Forouzan Sadeghimahalli, Nasim Ghahrani, Hossein Khaleghzadeh-Ahangar * Pages 616-626
    Introduction
    Considering the importance of teaching professional ethics in promoting education, the present study was conducted with the aim of evaluating the teaching ethics of professors from the perspective of basic medical students at Babol University of Medical Science.
    Methods
    This research is descriptive-cross-sectional. The study included all basic medical students randomly selected using a Morgan table of 162 people. The data collection tool in this study was the Teacher's Professional Ethics Questionnaire with six components and 48 items. The scoring scale of the items was based on the Likert five-choice scale from one to five. Data were analyzed by descriptive statistics (frequency, mean, and standard deviation) and analytical statistics (single group t-test and independent t-test) using SPSS 21 statistical software.
    Results
    The total score of teachers ' professional ethics from the students' point of view was (4.437±0.509), and a significant difference between the views of female students (4.42±0.52) and male students (4.45±0.49) was not observed (p = 0.195). Among the components, the components of personality traits (4.476) and content aristocracy (4.479) had the highest mean and the components of learner cognition (4.258) had the lowest mean.
    Conclusion
    All components of professors' teaching were in good condition from the perspective of medical students. Although it is still a bit far from the completely standard situation (score 5), but by presenting the results of the present study to the managers and officials in the field of university education, it is possible to improve the education quality and teaching of university teachers.
    Keywords: Professional Ethics, Teaching, professors, Basic Sciences, Babol University of Medical Sciences
  • Majid Farahian *, Farshad Parhamnia, Milad Sheikhbanooie Pages 623-641
    Porpose: The present study sought to evaluate the quality of virtual education in teaching English as a foreign language (TEFL) courses at the wake of COVID-19. In addition, ways to knowledge sharing in the courses was investigated.
    Methods
    The statistical population of the quantitative section consisted of 95 TEFL professors and the qualitative section consisted of 13 TEFL professors in the first semester of the 2020-21 academic year. Data collection was carried out in two phases. First, in the quantitative section, the e-learning quality assessment questionnaire was given to the participants. In the qualitative phase, semi-structured interviews were conducted. Quantitative data analysis was performed using one-group t-test using SPSS software.
    Findings
    Based on the findings, the professors reported that the quality of e-learning was at acceptable level. The results of qualitative findings also showed that strategies to improve student participation in distance education are educational strategies, communication strategies, strategies to strengthen cooperation between students.
    Conclusion
    Since learning and teaching different types of interaction in virtual learning systems is of particular importance, special attention should also be given to promoting the level of interaction with students, increasing cooperation between students, choosing the appropriate method to engage students in the course.
  • Rasoul Baharlou *, Ali Dehghani, Sina Sadrifar Pages 627-638
    Background and Objective
    The growth and development of every society is affected by the trained force of that society, and identifying the effective factors in academic dissatisfaction and fixing and improving them is a step towards sustainable development. Therefore, this study was conducted with the aim of determining the contribution of factors affecting the academic dissatisfaction of nursing, paramedical and health students of Jahrom University of Medical Sciences from the teachers' viewpoint.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted with partnership of 23 teachers. Data gathering tool was a researcher-made questionnaire with 36 questions in six dimensions: individual, educational, ethical, managerial, professional, and welfare. ANOVA and t tests were used for data analysis.
    Results
    The most important factor affecting academic dissatisfaction from the viewpoint of teaches, respectively, includes significant discrimination between nursing, paramedical and health students with students of medicine, physician prioritization, and the lack of introduction of nursing, paramedical and health at the entrance to the university. But the least influential factors are students' inability to take care of patients, lack of respectful treatment of nursing and paramedical students by educational service staff, and lack of students' satisfaction with professors' teaching methods.
    Conclusion
    According to the results of the study, the contribution of the moral and psychological dimension was the most important and the most influential in academic dissatisfaction from the professors' point of view. Therefore, it is recommended to pay more attention to the university officials in creating motivation and vitality in the paramedical, nursing and health students.
    Keywords: Educational dissatisfaction, Teachers' viewpoint, Nursing, Paramedicine, public health
  • Robab Mousavi, Alireza Mohammadinejad Ganji *, Mohammad Naghi Imani Gole Pardesari Pages 634-646
    Introduction
    "Identification of the dimensions and components of the organizational structure based on indicators of educational improvement and development in Farhangian University" was done.
    Methods
    In terms of the fundamental-applicative purpose and in terms of implementation, the mentioned research was the foundation data method (interview with experts). The statistical community of the research included experts from Farhangian University; To determine the sample, a targeted non-random sampling method was used, and 20 people were considered as the sample size using the principle of saturation. The data collection tool was semi-structured interviews, which were used to ensure the validity of the tool and to ensure the accuracy of the findings from the researcher's point of view, from the valuable opinions of professor’s familiar with this field and university experts who are experts in this field. They were informed that it was used. Also, retest reliability and intra-subject agreement method were used to calculate the reliability of the conducted interviews.
    Findings
    The results of the analysis showed that among the 32 indicators (items) available, 8 main components can be identified. Based on this, the structural dimensions of Farhangian University including complexity (with vertical, horizontal and geographic components), formality (with flexibility, freedom of action and control) and concentration (with centralization and decentralization components) were introduced.
    Conclusion
    Also, regarding the concept of educational improvement and development in Farhangian University, knowledge dimensions (with components of cognitive knowledge, subject knowledge and practical knowledge), attitudinal dimensions (with components of entrepreneurial attitude, growth attitude, moral attitude), skills (with components of individual skill, technical skill, professional skill) were introduced.
    Identifying the components of the organizational structure based on indicators of educational improvement and development in Farhangian University (Qualitative Study)
    Introduction
    Since the production of science is one of the undeniable duties of the scientific and academic part of a society, one must emphasize the role of the university and students in the production of science in society. The culture and community of the university, and consequently, the cultural and social structure are the most important and influential factors on the efficiency and effectiveness of universities, followed by society.
    On the other hand, in today's changing world, organizations and educational institutions must engage in their continuous and continuous process in order not to stand up to the complex and problems of their complex and variable environment in order not to get rid of world competitions. Use to reduce defects. "Identifying the dimensions and components of organizational structure based on educational improvement and development indicators at Farhangian University."
    Materials and methods
    The study was fundamental-applied purpose and in terms of implementation was the Foundation's data method (interview with experts). The statistical community of the research included experts at the University of Farhangian, which requires their choice of data collection, a doctoral degree and a doctorate degree. Having an executive and educational job in the development and improvement of the university, which are involved in the decision -making levels of the University of Culture, both currently and in the past. Of course, four of them were also selected by a master's degree. The group is called informed experts who participated in the interview process. Targeted non -random sampling method was used to determine the samples. 20 people were considered using saturation principle as the sample size. The interviewees' profile included 7 administrators of the University of Farhangian, 8 educational assistants of the University of Farhangian University and 5 members of the Farhangian University, which presented the demographic specifications of the interviewees in Table 1. It is worth noting that the interview process was carried out in late spring 1399.
    Semi -deep interviews were used to collect data. In individual interviews with the interviewers, 5 main questions were used in the interview. Given that after 20 interviews, the main and sub -factors were repeated in previous interviews and the researcher was saturated, that is, new data were not different from previously collected data, and saturation, interviews Stopped. The interview period was between 30 and 90 minutes.
    Findings and
    discussion
    The results of the analysis showed that out of the 32 existing indicators, 8 of the main components are identifiable. Accordingly, the structural dimensions of the University of Farhangian were introduced including complexity (with vertical, horizontal and geographical components), formality (with flexibility, freedom of action and control) and concentration (with concentration and decentralization components).
    Conclusion
    Given the importance of educational development in the university, it is necessary to examine the factors related to it. The organizational structure at the university is one of the factors that can properly improve educational development and improvement. The first and most important task of the structure is that it must be fulfilled by the goals of the organization. Second, the structure is planned to plan for the power of different individuals in the specific organization and procedures. The purpose of the organization's structure is to understand the persons who must comply with the regulations of the organization. The third and last task of the organization determines the scope or scope of power (determined by the amount of power that each post or organization has). It is also implemented in organizational structure, tasks and activities. In general, the structure of the organization is the operation of the organization (Richards, 1996).
    With these interpretations, the university's organizational structure is very important. But this structure must be based on educational development indicators in order to expect the situation to be improved. Educational development, especially for the intellectual elite of Third World countries, is of great priority. Because in these countries, underdevelopment is the main challenge of society and all political, social and economic events and developments are affected. Due to the impact of educational development on countries' development, it is necessary to investigate the low and effective bag of education at different levels of development. Given the rapid trend of countries in developing and its relation to educational policies at the general level, it is important to strengthen human capital along with physical and material capital. Also, about the concept of educational improvement and development at the University of Farhangian, the dimensions of knowledge (with cognitive components, subject knowledge and practical knowledge), attitudes (have attitudinal attitudes, attitudes, moral attitudes), skill (having Individual skill components, technical skills, professional skills were introduced.
    Keywords: Organizational Structure, improvement, Educational Development, Farhangian University
  • Mahmood Asadi, Mohammadtaghi Imani *, Masoumeh Oladian Pages 647-659
    Purpose

    The purpose of this research is to present a suitable model for the teaching-learning process in the country's university system.

    Method

    The research method has been done in terms of practical purpose and exploratory method. The method of data collection was done using a mixed method and the data collection tool was a questionnaire. Therefore, on this basis, 269 people from all managers, assistants, professors and employees of the Islamic Azad University of Damavand branch cooperated in this research. The analysis of the collected data was done in two descriptive and inferential ways.

    Findings

    the results showed that: the component of occupational and educational attitudes and learning motivation, the component of student preparation and self-efficacy, the component of active participation in learning, the component of motivation and attitude to transfer, the component of internal norm and perceived behavioral control and Yadasapari, the quality component of needs assessment and scheduling of training courses, the quality component of merit selection and professional characteristics of the course instructors, the component of the features of the content provided and the quality of learning evaluation, the component of access to instructors and auxiliary resources, the support component (colleagues, training officers and senior managers), the component Organizational learning culture, support component were considered as variables of the teaching-learning process in the university system.

    Conclusion

    According to the results, finally, the component "support and service compensation system and employment opportunity" under the title "components of the teaching-learning process in the university system" was approved.

    Keywords: teaching-learning process, university system, quality of education
  • Saeed Khorsandi Pishkenari, Javad Mehrabi *, Ali Davari Pages 648-662

    In sanction situation, moving from traditional economy to knowledge based economy and the development of businesses has been emphasized. One of the approaches that facilitates this development is entrepreneurial orientation. The aim of this study is to providing e model for developing knowledge-based businesses in the context of sanctions with entrepreneurial orientation, using meta-synthesis and systematic grounded theory strategy. The approach of present study is qualitative and the paradigm is interpretive. In research analysis portfolio, using document screening processes, 33 studied were coded and summarized in the form of 76 initial coded and 11 categories. Finally these categories are classified into casual conditions, main phenomena, strategies, contextual conditions, intervening conditions and consequences. In quality control phase, the reliability of these codes is obtained based on kappa coefficient of 0.758 and then the codes are classified using Shannon entropy method. Finally after 7 main steps of research, the results and suggestions are presented.

    Keywords: Development, Knowledge-based businesses, Sanctions, Entrepreneurial Approach, Meta-Synthesis
  • Farideh Sadeghzadeh, Mojtaba Moazami *, Amineh Ahmadi, Hosseinali Jahed Pages 663-677
    Purpose
    The increasing demand for remote education programs has turned the concern of their quality into one of the most important issues and has made it necessary to pay attention to the quality of these educations. The aim of the research was to identify the dimensions and components of increasing the quality of educational services in the virtual education system of the Islamic Azad University of Bushehr province.
    Method
    The qualitative research method was thematic analysis. In order to collect and compile data, in the first phase of the document review method (library method) and in the second phase, a semi-structured interview tool was used with 10 experienced professors. The sampling method was targeted and accessible. In the qualitative phase, data analysis was done using MAXQDA 2020 and Excel 2019 software.
    Findings
    The findings showed that process requirements include interacting with other virtual training groups, dedicating more hours of online training, etc.; Aesthetic requirements include technological factors and online restriction reduction capabilities; The content requirements include two components of the electronic learning management system and appropriate course content; The requirements of external organizational participation include the infrastructure component of the virtual education system, the quality of the service delivery system; process requirements including the quality of behavior of virtual education supervisors and the application of virtual education standards; Educational requirements include index of continuous discussion groups, simultaneous audio and video interaction.
    Conclusion
    Strengthening and implementing quality educational services in the virtual education system of the Islamic Azad University of Bushehr province can help universities in various fields of study and learning processes.
    Keywords: Educational services, virtual education system, Islamic Azad University of Bushehr province
  • Ali Zarei *, Marziyeh Dehghani Pages 691-709
    Introduction

    The purpose of this study is to narrate the experiences of a university professor on the path to becoming a faculty member in the universities of the Ministry of Science and the problems of promoting the academic rank of professors in higher education in Iran.

    Materials and methods

    The research method was interpretive paradigm, qualitative approach and the narrative-research method was biographical. Atlas TI software was used to analyze the research data.

    Results and discussion

    Findings of the research in the field of challenges and problems to reach the faculty of universities showed that in some universities, faculty members are selected based on the tastes, views and perspectives of the department, faculty and university and less to discuss the qualifications and scientific and research background.

    Conclusion

    Faculty members in the university must have certain research criteria to be promoted, and professors are in a difficult position due to the dominance of the quantitative view. Therefore, in the discussion and conclusion, further description of the findings was mentioned and also practical suggestions were presented.

    Keywords: Faculty Members, University Professor Experiences, Academic Promotion, Higher Education in Iran, Narrative Research