فهرست مطالب

فصلنامه رفاه اجتماعی
پیاپی 89 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسن اعمی بنده قرایی، سید محمد سیدی، حامد مختاری ترشیزی، نرگس صالح نیا* صفحات 9-44
    مقدمه

    کاهش نرخ ازدواج و افزایش طلاق از تغییرات چند دهه اخیر در چارچوب خانواده ها هستند. طلاق یکی از آسیب های جدی تغییر نهاد خانواده است که معضلات متعددی را به همراه دارد. وضعیت اقتصادی یکی از عوامل تاثیرگذار بر روند طلاق است زیرا نابسامانی های اقتصادی سبب نزاع و درگیری بین زوجین می شود. وضعیت اجتماعی، فرهنگی وغیره دیگر عوامل موثر هستند. وضعیت نامطلوب متغیر های کلان اقتصاد و افزایش قابل توجه آمار طلاق در ایران نشان دهنده از وجود رابطه مستقیم بین متغیرهای کلان اقتصادی و طلاق است. بنابراین رابطه مستقیم بین بعد اقتصادی و طلاق، بررسی اثر شاخص های کلان اقتصادی بر طلاق را مهم و ضروری می کند.

    روش

    از روش حداقل مربعات دو مرحله ای برای بررسی تاثیر متغیرهای اقتصادی بر روند طلاق در ایران (1400-1370) استفاده شده است. آزمون اریب همزمانی و آزمون قطری بودن فرم سیستمی معادلات تصریح شده را تایید و معادلات بیش از حد مشخص هستند.

    یافته ها

    بین بیکاری، تورم، مشارکت زنان و طلاق رابطه مثبت و معنی دار وجود دارد.  همچنین بین دو متغیر نرخ مشارکت زنان و میانگین سن زنان در ازدواج اول رابطه مثبت ولی بین اختلاف سنی شریک زندگی در ازدواج اول با میانگین سن زنان رابطه منفی و معنی دار وجود دارد.

    بحث: 

    اقتصاد عامل تاثیرگذار بر تصمیم زوجین به طلاق است. لذا برای کاهش نرخ طلاق باید وضعیت نامطلوب متغیرهای اقتصادی بهبود یابد. نرخ مشارک زنان بیشترین عامل تاثیرگذار بر افزایش طلاق است؛ باید توجه داشت بخش از آن به دلیل زمینه قبلی است، یعنی زوجین تصمیم به طلاق داشته اند، ولی عدم استقلال زنان مانع برای جدایی بوده که با اشتغال زن، نهایتا طلاق به سرانجام رسیده است.

    کلیدواژگان: بیکاری، تورم، نرخ طلاق، نرخ مشارکت زنان
  • فاطمه گلابی*، توکل آقایاری هیر، رقیه جلیلی کردکندی صفحات 45-75
    مقدمه

    این پژوهش به بررسی رابطه میان منابع مالی در دسترس با رضایت زناشویی بین زنان متاهل شهر تبریز پرداخته است.

    روش

    روش تحقیق، پیمایش و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بوده است. به همین منظور برای سنجش متغیر رضایت زناشویی از پرسشنامه استاندارد انریج (1998)، و برای متغیر منابع مالی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش، شامل زنان متاهل بالای  15 سال ساکن شهر تبریز بود که  از بین آنها، تعداد 384 نفر نمونه به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند.

    یافته ها

    میانگین رضایت زناشویی زنان در حد متوسط به بالا و میانگین منابع مالی در دسترس آنها در حد متوسط به پایین می باشد. در ابعاد رضایت زناشویی، مقدار میانگین ابعاد مسایل شخصیتی، ارتباط زوجین، حل تعارض ، مدیریت مالی، اوقات فراغت و روابط جنسی در حد متوسط به بالا ؛ نگرش به ازدواج و فرزندان در حد متوسط به پایین و اقوام و دوستان در حد متوسط به بالا بوده است. نتایج آزمون های معنی داری نشان داد که بین میزان رضایت زناشویی و ابعاد آن و منابع مالی در دسترس زنان متاهل شهر تبریز رابطه معنی دار مستقیم وجود دارد.

    بحث:

     با توجه به یافته ها، هر قدر منابع مالی در دسترس زنان بیشتر باشد به همان اندازه میزان رضایت زناشویی شان بیشتر خواهد شد. در واقع، منابع مالی به عنوان یک پشتوانه می تواند در تامین امنیت روانی و به دنبال آن در بهبود روابط زناشویی و رضایت زناشویی موثر باشد.

    کلیدواژگان: رضایت زناشوئی، منابع مالی، زنان متاهل، روابط زناشویی، تبریز
  • علیرضا ذاکری، مجید فولادیان*، ملیکا مقدم صفحات 77-127
    مقدمه

    چگونگی بازنمایی فرودستان در متون مکتوب، یکی از عوامل شکل دهنده به حیات اجتماعی فرودستان است. علاوه بر این با عنایت به بازنمایی فرودستان در متون مکتوب، می توان به ذهنیت نویسندگان این متون درباره فرودستان و چگونگی مواجهه آنها با فرودستان پی برد.

    روش

    هدف ما در این مقاله آن است که نخست با رجوع به شمارگان مختلف روزنامه اطلاعات در سال های مختلف، به بازنمایی تهیدستان شهری در جریده ای دولتی دست پیدا کنیم و حدودی از شیوه نگاه بوروکراسی کشور به آنان را بازسازی کنیم. دوم برخی از شیوه های مواجهه تهیدستان شهری با دولت در این سال ها را تا جایی که در روزنامه دولتی اطلاعات بازنمایی شده است تصویر کنیم. تمرکز ما بر بازنمایی تهیدستان شهری تهران خواهد بود.

    یافته ها

    تهیدستان شهری فقط در هنگامه بحران و وضعیت های بحرانی رویت پذیر می شوند، اغلب جمع آوری می شوند و به مبدا بازگردانده می شوند و گاه به کاری موقت گماشته می شوند و همواره مشمول تفقد ملوکانه اند. در ارتباط با شیوه مواجهه دولت ها با تهیدستان  شهری می توان از «دیالکتیک ناکارآمدی» سخن گقت.

    بحث: 

    در ارتباط با مواجهه تهیدستان شهری با دولت، آنها در فقدان نخستین ضرورت های زندگی مانند کار و نان، اغلب به تقلا برای بقا مشغولند و به چیزی بیش از آن نه فکر می کنند و نه می توانند برسند.

    کلیدواژگان: تهدیدستان شهری، سوژه ناتوان، بازنمایی، دولت ناکارآمد
  • رستم صابری فر* صفحات 129-163
    مقدمه

    فقرای شهری قبل از آن که به بن بست واقعی در زندگی برسند و خطرات اساسی را برای خود و جامعه میزبان فراهم آورند، از ابتکارات زیادی بهره برداری می کنند تا امکان بقای خود را فراهم آورند. تنوع استراتژی هایی که توسط خانوارهای فقیر در ایران و جهان بکارگرفته میشود، زیاد بوده و با توجه به نوع و وسعت استفاده، پیامدهای متفاوتی دارند.

    روش

    در این مطالعه، به شیوه توصیفی و تحلیلی، عوامل موثر بر گزینش استراتژیهای بقا در بین ساکنین بافت های ناکارآمد شهری (بخش حاشیه ای) بررسی شد. با توجه به ماهیت موضوع، داده ها به دو روش کیفی (نمونه ای به حجم 30 خانوار) و کمی، نظرسنجی از 300 نفر از خانوارهای ساکن در این محدوده بدست آمد. داده های گردآمده، به دو شیوه کیفی بر اساس تحلیل مضمون (طبق چهارچوب براون و کلارک) و کمی در قالب رگرسیون لجستیک، تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اگرچه تعداد خانوارهایی که استراتژی های پر خطر را انتخاب می کنند اندک و در حد 10 درصد می باشند، اما همین تعداد با توجه به شرایط مرزی شهر مدنظر و شرایط فرهنگی و اجتماعی آن، بسیار مهم و اساسی است. در بخش کمی نیز مشخص گردید که احتمال این که خانوارهایی با سرمایه اجتماعی اندک به سمت گزینش استراتژی های پر خطر رغبت نشان دهند، 2 برابر کسانی که از سرمایه اجتماعی بهره می برند.

    بحث: 

    توسعه سرمایه اجتماعی در بین فقرا نه تنها از ماندگاری آنها در این چرخه جلوگیری می کند، بلکه حتی در صورت ورود به چرخه فقر، می توانند استراتژی های را مدنظر قرار دهند که کمترین پیامد اجتماعی، خانوادگی و فردی را به دنبال داشته باشد. برای تقویت سرمایه اجتماعی شکل دادن انجمن ها و ارتباطات فرهنگی در بین ساکنین بافت های ناکارآمد شهری ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، راهبردهای بقا، توانمندسازی، بافت های ناکارآمد شهری، تربت جام
  • لیلا زندی ناوگران، عباس عسکری ندوشن*، رسول صادقی، حسین افراسیابی، محمدجلال عباسی شوازی صفحات 165-206
    مقدمه

    ایران در چهار دهه گذشته میزبان مهاجران خارجی، عمدتا افغانستانی و عراقی بوده است. یکی از ابعاد کلیدی زندگی مهاجران که در بستر زندگی و اقامت در جامعه میزبان دچار تغییر می شود، هویت است. هویت، عنصر مهم در فرایند سازگاری مهاجران است. هدف این مقاله، کندوکاو ادغام هویتی در بین مهاجران افغانستانی نسل اول و دوم در ایران است.

    روش

    پژوهش در چارچوب رویکرد برساخت گرا و روش تحقیق کیفی داده بنیاد اجرا شده است. شیوه نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی بوده و با 45 نفر مشارکت کننده مصاحبه نیمه ساختاریافته بعمل آمده است. جهت تجزیه و تحلیل یافته ها از روش کدگذاری نظری استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها بیانگر هشت مقوله اصلی شامل؛ ترس از ابراز هویت، هویت یابی ایرانی، پنهان سازی هویت، بحران هویتی، قیاس با همسالان ایرانی، احساس تعلق به هویت قومی، و قیاس با همسالان افغانستانی استخراج شد. با جمع بندی مقوله های اصلی «برزخ هویتی» به عنوان مقوله نهایی تعیین شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، فرایند ادغام هویتی یک فرایند بین نسلی نبوده و بستگی به شکل گیری تعاملات بین فردی در سطوح خرد، میانی و کلان دارد. همچنین مهاجرین با این چالش روبرو هستند که نمی توانند هویت های اجتماعی متفاوت خود را به گونه ای توسعه دهند که به آن ها امکان دهد هم هویت قومی و هم هویت ملی (مقصد) را تایید کنند.

    کلیدواژگان: هویت اجتماعی، ادغام هویتی، انتقال هویتی، ادغام، مهاجران افغانستانی
  • احمدعلی آصفی*، حسین محبی نیا صفحات 207-246
    مقدمه

    هدف تحقیق بررسی رابطه فعالیت بدنی اوقات فراغت و رفتارهای پرخطر با نقش میانجی شخصیت در دانشجویان دانشگاه اصفهان بود.

    روش

    روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی و از نظر هدف جزء تحقیقات کاربردی بود که به صورت میدانی اجرا شد. جامعه آماری تحقیق کلیه دانشجویان دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که به روش نمونه گیری طبقه ای و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 375 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. چک لیست محقق ساخته فعالیت بدنی اوقات فراغت، پرسشنامه رفتارهای پرخطر و شخصیت برای گردآوری داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    رفتارهای پرخطر در دانشجویان فعال در اوقات فراغت کمتر است. همچنین با افزایش فعالیت بدنی اوقات فراغت، رفتارهای پرخطر در دانشجویان کاهش می یابد. از طرفی، هرچه روان رنجوری در دانشجویان بیشتر گردد، رفتارهای پرخطر نیز بیشتر خواهد شد. همچنین، روابط جداگانه بین فعالیت بدنی اوقات فراغت و شخصیت با رفتارهای پرخطر معنادار بود. با این حال، نتایج نشان داد زمانی که متغیر شخصیت در رابطه بین فعالیت بدنی اوقات فراغت و رفتارهای پرخطر وارد شد، رابطه بین دو متغیر غیرمعنادار شد.
    بحث: جهت کاهش رفتارهای پرخطر در دانشجویان، بهتر است مسیولان دانشگاه، با برگزاری کلاسهای فوق برنامه ورزشی و دسترسی راحت به مکان های ورزشی، امکان شرکت دانشجویان در فعالیت های بدنی اوقات فراغت را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی اوقات فراغت، رفتارهای پرخطر، شخصیت، اوقات فراغت
  • سالار قربانی، نادعلی الفت پور*، مرتضی موسی خانی، محمدامین الفت پور صفحات 247-287
    مقدمه

    ناتوانی سیاستگذاران در شناسایی و تحلیل مسایل عمومی به منظور تدوین خط مشی های لازم همراه با ضعف کارگزاران و مجریان در اجرای خط مشی های تصویبی و فقدان استفاده بهینه از منابع موجود از بارزترین آسیب های حکمرانی رفاه عمومی در جوامع مختلف است. هدف این پژوهش ارایه الگوی آسیب شناسی حکمرانی رفاه عمومی در ایران می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع پژوهش ترکیبی(کمی-کیفی) است. به منظور شناسایی مفاهیم، ابعاد و شاخص های تشکیل دهنده مدل از تحلیل تم(کیفی) و جهت برازش مدل مفهومی پژوهش از مدلسازی معادلات ساختاری(کمی) استفاده شده است. جامعه آماری بخش کیفی را 26 نفر از خبرگان، اساتید وصاحبنظران حوزه سیاستگذاری و رفاه عمومی انتخاب شده اند. جامعه آماری بخش کمی را 240 نفر از کارشناسان خبره، مدیران و مدیران ارشد حوزه سیاستگذاری و رفاه اجتماعی تشکیل می دهند. که با استفاده از فرمول کوکران 149 نفر درنظر گرفته شدند.

    یافته ها

    دربخش کیفی؛ 50 شاخص اولیه شناسایی و بعد از کدگذاری به روش تحلیل تم 45 شاخص تایید گردید. 6 بعد (مدیریت و تصمیم گیری؛ مالیه عمومی دولت؛ برنامه ریزی؛ محیط داخلی؛محیط خارجی و حکمرانی بخشی) و 4 مولفه عوامل علی، زمینه ای، راهبرد و پیامد تاییدگردیدند. در بخش کمی، ابعاد مدیریت و تصمیم گیری و مالیه عمومی دولت بر ابعاد محیط داخلی و خارجی و همچنین بر بعد برنامه ریزی تاثیر دارند و بعد برنامه ریزی نیز بر حکمرانی بخشی تاثیر می گذارد.

    بحث

    بهره گرفتن از الگویی جامع برای شناسایی مسایل عمومی، این امکان را برای کشور مهیا می سازد که اولویت ها و راهبردها را تعیین و اجرا نمایند برای آسیب شناسی حکمرانی رفاه عمومی توجه به 6 بعد و 45 شاخص استخراج شده در این تحقیق الزامی خواهد بود.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: آسیب شناسی، رفاه عمومی، حکمرانی رفاه عمومی
  • ابراهیم مسعودنیا* صفحات 289-338
    مقدمه

    مطالعه حاضر با هدف شناسایی عوامل اثرگذار بر کاهش رفتار یاریگرانه شهروندان با سازمان بهزیستی انجام شد.

    روش

    این مطالعه با روش توصیفی و در قالب یک طرح پس رویدادی انجام شد. داده های این مطالعه از 408 نفر از شهروندان 20 سال به بالای استان گیلان جمع آوری شدند. این افراد با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها عبارت بودند از: مقیاس اعتماد بزرگسالان (ATS)؛ مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده (MSPSS)؛ مقیاس هنجار تقابل (NRS)؛ شاخص شبکه اجتماعی (SNI)؛ پرسشنامه مسیولیت اجتماعی (SRQ)؛ پرسشنامه احساس همدلی (SEQ)؛ پرسشنامه تجدید نظر شده مشارکت شهروندان در تصمیم گیری سازمانی (CPQ-R)؛ پرسشنامه شفافیت سازمانی (OTQ)؛ پرسشنامه محقق ساخته آگاهی شیوه های یاریگری و میزان یاریگری.

    یافته ها

    تفاوت معناداری میان افراد با رفتار یاریگری ضعیف، متوسط و بالا از نظر اعتماد اجتماعی؛ حمایت اجتماعی؛ شبکه ها و پیوندهای اجتماعی؛ هنجار تقابل اجتماعی؛ هنجار مسیوولیت اجتماعی؛ احساس همدلی؛ باور به عدم درگیرساختن شهروندان در تصمیم گیری های سازمان بهزیستی؛ آگاهی شهروندان از شیوه های یاریگری؛ باور به عدم شفافیت عملکرد سازمان بهزیستی؛ و رفتار نوعدوستانه مشاهده شد.

    بحث

    نارسایی در متغیرهای اجتماعی بعنوان ریسک فاکتورهای کاهش یاریگری با سازمان بهزیستی عمل می کنند. لازم است اقدامات مداخله ای برای تقویت متغیرهای اجتماعی روانی با هدف ارتقای سطح یاریگری شهروندان با سازمان بهزیستی انجام شوند.

    کلیدواژگان: رفتار یاریگرانه، هنجار اجتماعی، همدلی، شفافیت سازمانی، نوعدوستی
  • گلزار آقایی*، کرم الله دانشفرد، غلامرضا معمارزاده صفحات 339-383
    مقدمه

    در مسیر اجرای خط مشی گذاری عمومی، عوامل و موانع بازدارنده بسیاری وجود دارد که شناسایی آنها سبب کارآمدی اجرای خط مشی های اتخاذ شده برای آن حوزه می شود.

    روش

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت بندی موانع اجرای خط مشی های رفاه اجتماعی ایران صورت گرفته است. پژوهش از نوع فراترکیب بوده که در بخش کیفی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته، داده ها گردآوری و کدگذاری باز؛ محورها و موانع اجرای خط مشی های رفاه اجتماعی شناسایی شد. در بخش کمی با استفاده از مرور ادبیات و پژوهش های پیشین؛ 6 پژوهش بنیادی در حوزه خط مشی گذاری با توجه به استنادهای انجام شده انتخاب گردید و گویه های اثرگذار بر اجرای خط مشی ها از سایر پژوهش های انجام شده به صورت اشتراکات استخراج گردید. در ادامه با استفاده از روش دلفی سه مرحله ای و همکاری 10 متخصص، دسته ها و گویه ها بدست آمد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش، نشان داد بر اساس آزمون فریدمن ده اولویت عبارتند از: وجود احزاب مخالف و موافق، دشورای های فنی، عدم استفاده از فناوری های جدید، مشروعیت نظام سیاسی و حاکمیتی کشور، عدم توجه به بلوغ فکری و سیاسی گروه هدف، عوامل سیاسی، زد و بندهای سیاسی، وضعیت رفاهی گروه هدف، نبود دستورالعمل اجرایی مناسب و همراستا نبودن برنامه ها و عدم تخصیص بهینه بودجه کشور؛

    بحث

    مشخص شد عوامل تاثیرگذار به نوعی در اختیار دولت می باشد و نقش مجریان در اجرای خط مشی های رفاه اجتماعی کمتر است. لذا پیشنهاد می شود دولت در بکارگیری احزاب موافق و مخالف، مشروعیت نظام سیاسی حاکم و دستورالعمل های اجرایی مداقه بیشتری به خرج دهد

    کلیدواژگان: رفاه اجتماعی، خط مشی گذاری عمومی، آسیب شناسی اجرای خط مشی، موانع اجرای خط مشی، رفاه اجتماعی ایران، روش دلفی سه مرحله ای
  • فرشته بشلیده، امیر قربان پور لفمجانی* صفحات 385-441
    مقدمه

    هر سال به علت فشار های اقتصادی و اجتماعی، والدین شمار زیادی از کودکان را در جامعه رها می کنند که رایج ترین شکل مراقبت از این کودکان در سراسر جهان مراقبت و زندگی در خانه های شبانه روزی است.هدف پژوهش حاضر بررسی تجربه زیسته دختران نوجوان از زندگی در مراکز شبه خانواده بوده است.

    روش

    روش مطالعه حاضر از نوع پدیدارشناسی توصیفی بود. بر اساس روش نمونه گیری متمرکز بر ملاک و نیز معیار اشباع نظری داده ها 26 نفر از دختران نوجوان که تجربه زندگی در مراکز شبه خانواده مناطق یک و دو در شهر رشت را در سال 1399 داشتند در این مطالعه شرکت داشته اند. برای گرد آوری اطلاعات از روش مصاحبه نیمه ساختاریافته و برای تحلیل اطلاعات از روش هفت مرحله ای کلایزی استفاده شده است.

    یافته ها

    تحلیل اطلاعات به دست آمده از مصاحبه ها هشت مضمون اصلی را آشکار کرد : عواطف منفی، توانمندی روانی، دیدگاه نسبت به زندگی، فقدان مهارت مقابله ای، مشغله های ذهنی، نیاز ها، اضطراب اجتماعی و جهت گیری به سمت آینده موفق.

    بحث

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که دختران نوجوان ساکن در خانه ها، علاوه بر اینکه دارای توانمندی روانی و جهت گیری به سمت آینده موفق بودند با چالش ها و مسایلی از قبیل رهاشدگی، خلق افسرده، مشکلات و آسیب های رفتاری، ترخیص و مشکلات آن، مشکلات زندگی گروهی، نگرانی از آینده، انگ اجتماعی و کمبود هایی چون فقدان خانواده و کمبودهای عاطفی مواجه بوده اند.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، دختران نوجوان، مراکز شبه خانواده
|
  • Hasan Aama Bandeh Gharaei, Seyed Mohammad Seyedi, Hamed Mokhtaritorshizi, Narges Salehnia* Pages 9-44
    Introduction

    The decrease in the marriage rate and the increase in the divorce rate in the last few decades are among the changes in the family institution. The growth of the divorce rate is considered as one of the severe harms of the change in the family institution, which brings with it the expansion of numerous social problems. The status of the economic factor is an influencing factor in divorce because economic disturbances cause quarrels and conflicts between the spouses, other effective factors are social and culture status, etc. There is a parallel relationship between the trends of macroeconomic developments in Iran and the trend of divorce. On the one hand, the unfavorable situation of Iran's macroeconomic variables and on the other hand, the significant increase in the number of divorces in Iran for the past few decades, make it important and necessary to examine the impact of macroeconomic indicators on divorce.

    Method

    The two-stage least squares method has been used to investigate the effect of economic variables on the divorce process in Iran (1370-1400; 1991-2021). The estimation of the equations has been done in a systematic way. This issue has been analyzed with the help of simultaneity bias and diagonality test. From identification problem over specified equations are confirmed.

    Findings

    The results show that the effect of unemployment and inflation on divorce is likely to be significant, their coefficients are equal to 0.70 and 0.14. There is a direct relationship between women's participation in the market and the divorce rate; its coefficient is 0.74. Also, there is a simultaneous relationship between the average age of women at first marriage, this variable, and the divorce rate.

    Discussion

    The economy is an influential factor in couples' decision to get divorced. Therefore, to reduce its rate, the unfavorable situation of economic variables should be improved. The role of women's participation rate in the labor market is significant, but it should be noted that part of it can be due to the previous context. That is, couples have decided to divorce, due to bad economic conditions, social disturbances, personal factors, etc., but women's lack of independence has been an obstacle to divorce, with the woman's employment, ultimately, divorce takes place.

    Keywords: Divorce rate, Female employment of labor market, Unemployment, and Inflation, 2SLS Method
  • Fatemeh Golabi*, Tavakkol Aghayari Hir, Rogayyeh Jalili Kordkandi Pages 45-75
    Introduction

    The family is the basic pillar of society and the main center of human growth and excellence. The formation of this sacred institution is due to the marital bond between a man and a woman. Satisfaction with married life will mean satisfaction with the family and satisfaction with the family will mean satisfaction with the lives of men and women.

    Method

    The research method was survey and data collection tool a questionnaire. For this purpose, to measure the variable of marital satisfaction, standard energy questionnaire (1998) was used, and for the variable of financial resources, a researcher-made questionnaire was used. The statistical population of the research included married women over the age of 15 living in Tabriz city, and among them, 384 samples were selected by multi-stage cluster sampling.

    Findings

    The collected data showed that the mean of women’s marital satisfaction above average and the mean of available financial resources to them was above average. In the dimensions of marital satisfaction, the mean value of personality issues, couple relationship, conflict resolution, financial management, Leisure time, Sex relation and relatives and friends were above average, and the dimension of marriage and children was lower than average. The result of Significance tests showed that there is a significant direct relationship between marital satisfaction and its dimensions and available financial. According to the findings, the more financial resources available to women, the higher their marital satisfaction. In fact, financial resources as a support can be effective in providing psychological security and subsequently in improving marital relations and marital satisfaction.

    Keywords: marital satisfaction, financial resources, married women, marital relations, Tabriz
  • Alireza Zakeri, Majid Fouladiyan*, Melika Moghaddam Pages 77-127
    Introduction

    How Foroudistan is represented in written texts is one of the factors that shape the social life of Foroudistan. In addition, by paying attention to the representation of Foroudistan in written texts, we can understand the mentality of the authors of these texts about Foroudistan and how they face Foroudistan.

    Method

    Our goal in this article is to first, by referring to the different numbers of newspapers of information in different years, to achieve the representation of the urban poor in government newspapers and to reconstruct some of how the country's bureaucracy looks at them. Second, let's describe some of the methods of Tahidistanshahri's confrontation with the government in these years as it is represented in the government newspaper. We will focus on representing the urban poor in Tehran.

    Findings

    urban poor are visible only during crisis, they are often collected and returned to their origin, and sometimes they are assigned to temporary work and are always subject to royal inspection. Concerning how governments deal with the urban poor, we can discuss the "dialectic of inefficiency.”

    Discussion

    In connection with the confrontation of the urban poor with the government, in the absence of the first necessities of life, such as work and bread, they are often busy struggling for survival and neither think nor can achieve anything more than that.

    Keywords: urban threat, powerless subject, representation, ineffective government
  • Rostam Saberifar* Pages 129-163
    Introduction

    Urban poor use many initiatives to survive before they reach a real dead end in life and pose fundamental risks to themselves and the host community. There is a variety of strategies used by poor households in Iran and the world with different consequences depending on the type and extent of use.

    Method

    This descriptive and analytical study has investigated the factors affecting the selection of survival strategies among residents of disfunctional urban tissues (marginal section). Due to the nature of the subject, the data were obtained in two ways, including qualitative (sample size of 30 households) and quantitative (survey of 300 households living in this area). The collected data were analyzed qualitatively based on the content analysis (according to Brown and Clark’S framework) and quantitatively in the form of logistic regression.

    Findings

    The results showed that although the number of households that choose risky strategies is small, around 10%, the same number is very important and fundamental considering the border situation of the city in question and its cultural and social conditions. Quantitative investigations also show that households with little social capital are twice as likely to choose high-risk strategies as those who use social capital.

    Discussion

    The development of social capital among the poor not only prevents them from remaining in this cycle but also helps them consider strategies that have the least social, family, and individual consequences even if they enter the cycle of poverty. To strengthen social capital, it is necessary to form cultural associations and connections among the inhabitants of disfunctional urban contexts.

    Keywords: Dysfunctional urban contexts, Empowerment, Social capital, Survival strategies, Torbat-e Jam
  • Leila Zandi-Navgran, Abbas Askari-Nodoushan*, Rasoul Sadeghi, Hossein Afrasiabi, MohammadJalal Abbasi-Shavazi Pages 165-206
    Introduction

    Iran has hosted foreign immigrants, mostly Afghans and Iraqis, for the past four decades. The number of Afghan refugees registered by the UN Refugee Agency in 2021, shows that among different countries, Iran is the second destination of Afghan refugees after Pakistan. One of the key aspects of immigrants' lives that changes in the context of life and residence in the host community is identity. Identity is an important element in the process of immigrant integration, reflecting the sense of belonging or alienation from the culture of host society by the migrant. This paper aims to explore the identity integration among the first- and second-generation Afghan immigrants in Iran.

    Method

    The research has been conducted within the framework of a constructivist approach and a Grounded Theory research method. The sampling method was purposeful and snowball. Semi-structured interviews were conducted with 45 participants in the cities of Yazd and Tehran. The theoretical coding method was used to analyze the research date.

    Findings

    Findings indicate eight main categories including fear of identity expression, Iranian identification, identity concealment, identity crisis, comparison with Iranian peers, sense of belonging to ethnic identity, and comparison with Afghan peers were extracted. By summarizing the main categories, "identity purgatory" was obtained as the final core category.

    Discussion

    According to the results of our field study, it can be concluded that the process of identity integration is not an intergenerational process for Afghan migrants, but it depends mainly on how migrants form their interpersonal interactions at the micro, intermediate and macro levels. Another challenge for immigrants is that they are unable to develop their different social identities in a way that allows them to affirm both their own ethnic as well as destination national identities.

    Keywords: Social identity, Identity integration, Identity transmission, Integration of Afghan immigrants
  • Ahmadali Asefi*, Hossein Mohebiniya Pages 207-246
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the relationship between leisure physical activity and high-risk behaviors with personality mediating role in students of University of Isfahan.

    Method

     The research method was descriptive-correlational and in terms of purpose was part of applied research that was conducted in the field. The statistical population of the study consisted of all students of University of Isfahan in the academic year 2020-2021(16,563 people) 375 people were selected as a sample by stratified sampling method using the Krejcie and Morgan’s table. A researcher-made checklist of leisure-time physical activity, high-risk behaviors, and personality questionnaires were used to collect data. The validity of the research tools and their reliability (by Cronbach's alpha test) were evaluated. Research data were collected in library and field sections. To analyze the research data, descriptive and inferential statistics was used.


    Finding

    The results showed that high-risk behaviors are less in the leisure time of active students. In addition, with increasing physical activity in leisure time, high-risk behaviors decrease. On the other hand, the more psychotic students are, the more high-risk behaviors are likely to happen. In addition, the separate relationships between leisure-time physical activity and personality with high-risk behaviors were significant.

    Discussion

     However, the results showed that when the personality variable was included in the relationship between leisure physical activity and high-risk behaviors, the relationship between the two variables became insignificant. Therefore, in order to reduce high-risk behaviors among students, it is better for university officials to increase the possibility of students participating in leisure-time physical activities by holding extracurricular sports classes and easy access to sports facilities.

    Keywords: Leisure time physical activity, High-risk behaviors, Personality, Leisure time
  • Salar Ghorbani, Nadali Olfatpour*, Morteza Mosakhani, Mohammadamin Olfatpour Pages 247-287
    Introduction

    Policymakers' inability to identify and analyze public issues to formulate necessary policies, the weaknesses of agents and executives in implementing the procedures, and the lack of optimal use of existing resources are among the most prominent disadvantages of public welfare governance in various societies. The purpose of this research is to provide a model to understand the inefficiency of public welfare governance in Iran.

    Method

    The present research is a mixed-method type (quantitative-qualitative) of research. In order to identify the concepts, dimensions and indicators of the model, theme analysis (qualitative) was used, and structural equation modeling (quantitative) was employed to fit the conceptual model of the research. 26 experts, professors and experts in the field of policy and public welfare have been selected for the socio-statistics of the qualitative part. The statistical population of the quantitative part consists of 240 experts, managers and senior managers in the field of policy and social welfare. 148 people participated considering Cochran's formula.

    Findings

    In the qualitative part; 50 initial indicators were identified and after coding, 45 indicators were confirmed by theme analysis. Six dimensions (management and decision-making; public finance of the government; planning; internal environment; external environment and sectoral governance), and four components of causal, contextual, strategy, and consequence factors were confirmed. In the quantitative part, the dimensions of management and decision-making and public finance of the government were found to have an effect on the dimensions of the internal and external environment as well as on the dimension of planning, and the dimension of planning also affects the governance of a sector. The dimension of management and decision-making was ranked first with an average of 6.54, and the dimension of governance was ranked last with an average of 5.14.

    Discussion

    A comprehensive model for identifying public issues enables the country to determine and implement priorities and strategies. The design requirements for the pattern of public welfare pathology in Iran will be six dimensions and 45 indicators extracted in this model.

    Keywords: Pathology, Public welfare, Public welfare governance
  • Ebrahim Masoudnia* Pages 289-338
    Introduction

    The aim of this study was to identify the factors affecting the reduction of citizens' helping behavior with the welfare organization.

    Method

    This study was conducted by descriptive method and ex-post facto design.  Data were collected from 408 citizens whose age was 20 years and older, and they all were from Guilan province. Samples were selected using multistage cluster sampling method. Measurement tools were: Adult Trust Scale; Multidimensional Perceived Social Support Scale; Norm of Reciprocity Scale; Social Network Index; Social Responsibility Questionnaire; Sense of Empathy Questionnaire; Revised Citizen Participation in Decision Making Questionnaire; Organizational Transparency Questionnaire; Awareness of Cooperation Methods and Level of Cooperation Questionnaire.


    Findings

    Significant differences between individuals with poor, moderate, and high helping in terms of social trust; social support; social networks and ties; norm of reciprocity; norm of social responsibility; sense of empathy; belief in not involving citizens in the decisions of the welfare organization; citizens' awareness of cooperation methods; belief in the lack of transparency in the performance of the welfare organization; and altruistic behavior was observed.


    Discussion

    Inadequacies in social variables act as risk factors for reducing cooperation with the welfare organization. Therefore, it is necessary to take intervention measures to strengthen psychosocial variables in order to improve the level of cooperation of citizens.

    Keywords: Helping behavior, Social norm, Empathy, Organizational transparency, Altruism
  • Golzar Aghaei*, Karam Allah Daneshfard, Golamreza Memarzadeh Pages 339-383
    Introduction

    In the implementation of public policy, there are many factors and obstacles, the identification of which will lead to the efficient way of implementing the policies.

    Method

    The present research was conducted with the aim of identifying and prioritizing the obstacles to the implementation of Iran's social welfare policies. The research is of a meta-composite type, in the qualitative part, semi-structured interviews were used so as to collect the data with open coding, and finally the obstacles to the implementation of social welfare policies were identified. In the quantitative part, using the review of related literature and research studies, six fundamental research studies in the field of policymaking were selected according to the citations and the items affecting the implementation of policies having been extracted from other studies in the form of commonalities. Then, the 10 experts cooperated, and the three-step Delphi method was used.

    Findings

    Based on Friedman's test, ten priorities were identified, which are as follows: existence of opposing and supporting parties, technical difficulties, lack of use of new technologies, legitimacy of the country's political and governance system, lack of attention to the intellectual and political maturity of the target group, political factors, political conflicts, the welfare state of the target group, the lack of appropriate executive instructions, the lack of alignment of programs, and the lack of optimal allocation of the country's budget.

    Discussion

    It was found that the influential factors are in the hands of the government and the role of the executives in the implementation of social welfare policies is weaker. Therefore, it is suggested that the government should pay more attention to the use of pro and opposition parties, the legitimacy of the ruling political system, and executive guidelines.

    Keywords: Social welfare, Public policy making, Pathology of policy implementation, Barriers to policy implementation, Social welfare of Iran, Three-stage Delphi method
  • Fereshteh Bashlideh, Amir Qorbanpoor Lafmejani* Pages 385-441

    Lived experience of Adolescent Girls from Living in Pseudo-family Centers
    Abstract

    Introduction

    Every year, due to economic and social pressures, parents leave a large number of children in the community, which is the most common form of care for these children around the world, care and living in pseudo-family centers (boarding houses). The aim of this study was to investigate the lived experience of teenage girls living in pseudo-family centers (boarding houses).

    Method

    The method of the present study was descriptive phenomenology. Based on the sampling method focused on criteria and theoretical saturation criteria, 26 adolescent girls who had the experience of living in pseudo-family centers in 1399 (2020) participated in this study. Semi-structured interview method was used for data collection and Kolaizi’s seven-step method was used for data analysis.


    Findings

    Analysis of the information obtained from the interviews revealed eight main themes: negative emotions, psychological empowerment, attitude to life, lack of coping skills, mental preoccupations, needs, social anxiety, and orientation towards a successful future.

    Discussion

    The results of the present study showed that adolescent girls living in such centers, in addition to being psychologically empowered and oriented towards the future, were successful with challenges and issues, such as abandonment, depressed mood, behavioral problems and injuries, discharge and its problems, group life problems, fear of the future, social stigma and deficiencies such as lack of family and emotional deficiencies.

    Keywords: Lived experience, Teenage girls, Pseudo-family centers