فهرست مطالب

نشریه مطالعات نقد ادبی
پیاپی 43 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید بابک فرزانه، خاتون لاری دشتی* صفحات 9-29

    در هر زبانی، تدوین قواعد زبان پس از گفتار ، امری اجتناب ناپذیر شد و زبان عربی نیز از این قاعده مستثنی نبود. پس از پایگذاری علم نحو ، اندیشمندان بسیاری به تکمیل، توضیح و تالیف در این زمینه اقدام کردند از جمله سیبویه کتابی در مسایل نحو نوشت .  به دلیل اهمیت این کتاب دستور نویسان و اندیشمندان بسیاری از جمله ابو سعید سیرافی - نحوی برجسته سده 4 ق - به شرح آن پرداختند. وی علاوه برتوضیح و تفسیر گسترده مطالب نحو،  به مسایل صرفی و لغوی نیز عنایت داشته و به تصحیح و تکمیل برخی روایات و شواهد اقدام کرده است و با قلم ساده و شیوای خود توانسته مطالب موجز و پیچیده الکتاب را به وضوح بیان دارد. همین امر باعث گشته که شرح سیرافی مورد توجه هم عصران و متاخران وی و نیز راهگشای فراگیران علم نحو قرار گیرد . با مطالعه و مراجعه به شرح سیرافی و مقایسه آن با شرح های رمانی، قرطبی، ابن خروف، اعلم و صفار که به طور اسنادی صورت گرفته است، در می یابیم که سیرافی تنها به تفسیر الکتاب مبادرت نکرده بلکه آنجا که نظری مخالف با سیبویه داشته مطرح کرده، نقصانی یافته، کامل نموده و خطایی دیده، تصحیح کرده است . بررسی های موجود نشان می دهد که شرح سیرافی نسبت به سایر شرح ها از اهمیت بیشتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: حسن بن عبدالله سیرافی، شرح ابو سعید سیرافی، علم نحو، کتاب سیبویه
  • مرتضی حیدری* صفحات 31-52
    افلاطون همه پدیدار های هستی را سایه ای از عالم مثل می داند و هویت وجودی آن ها را مستقل به شمار نمی آورد. در پژوهش حاضر، نگارنده کوشیده تا بر پایه مفاهیم کلیدی فلسفه افلاطون به تبیین و تحلیل نظام زیبایی شناسی وی بپردازد. به گمان افلاطون، آثار هنری تقلیدی از زیبایی مطلقی هستند که ازلی و ابدی است. از سوی دیگر، زیبایی را سودمندی و کارآیی می داند و می گوید که هنر باید در خدمت اخلاق و جامعه باشد و هنر هیجان انگیز را خوش نمی دارد. همچنین، با هنری که هیجان انگیز نباشد گر چه فاقد نقشی اجتماعی و اخلاقی باشد  مخالفتی نمی ورزد. نگارنده، پس از تحلیل آرای افلاطون، تناقض هایی را در نظام فلسفی و زیبایی شناسی افلاطون نتیجه گیری کرده که مطلق بودن منشا زیبایی در اندیشه افلاطون را به پرسش گرفته است.
    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، افلاطون، هنر، ادبیات، شعر
  • لطیفه سلامت باویل* صفحات 53-72
    مفهوم کهن الگو ابزاری بایسته برای شناخت کارکرد شخصیت ها در داستان است. هفت کهن الگوی بنیادی شخصیت که« ووگلر» آنها را در کتاب « سفر نویسنده » برشمرده قابل انطباق با بسیاری از داستانهاست. این کهن الگوها انواع ثابت شخصیت نیستند بلکه به عنوان کارکردهای انعطاف پذیر شخصیتی، گاه صورتک هایی بر چهره می زنند و با جذب انرژی و ویژگی های شخصیت های دیگر، داستان را پیش می برند. ووگلر درسفر نویسنده، از الگویی که « جوزف کمپبل» تحت عنوان « سفر قهرمان » ارایه کرده است، پیروی می کند. این مقاله به بررسی کهن الگوهای پرکاربرد هفت گانه شخصیت پرداخته و تلاش می کند تا واکاوی روشنی از ساختار و شخصیت های نمایشنامه « پرده خانه» بهرام بیضایی انجام دهدو با تکیه بربنیاد نقش مایه های اندیشه های اسطوره ای به شیوه ای دراماتیک به شناخت و کارکرد شخصیت ها در داستان بپردازد . نتیجه پژوهش حاضر این است که این کهن الگوها در بیشتر آثار داستانی و نمایشی به ویژه « پرده خانه» با شخصیت های داستان قابل انطباق است و می توان از الگوی ووگلر برای باز آفرینی متون داستانی کهن بهره برد.
    کلیدواژگان: کهن الگو، ووگلر، پرده خانه، بیضایی
  • اصغر بهاری*، سید مهدی نوریان، عطامحمد رادمنش صفحات 73-94
    در کنار دیوان های شعری و تذکره های شاعران، فرهنگ های لغت، کتاب های امثال و حکم، آثار غیرادبی و جنگ ها و سفینه های شعری از مهم ترین مآخذ زبان و ادبیات فارسی هستند که در آن ها می توان به نمونه های بسیاری از اشعار شاعران بازخورد. ارزش نوع اخیر، یعنی جنگ ها و سفینه های شعری، اگرچه به اندازه دیوان های شعری و تذکره های شاعران نیست، با این حال در میان آن ها، می توان اشعار و آثاری یافت که گاه در پاره ای از پژوهش های ادبی، تنها منابع موثق هستند. ازجمله این جنگ ها و سفینه ها، جنگ خطی ارزشمندی است که تاریخ کتابت آن را بین قرن دهم تا یازدهم، حدس زده اند و دستنویس آن به شماره 651 در کتابخانه مجلس شورای اسلامی نگهداری می شود. این نسخه به خط کاتبی ناشناس و احتمالا از روی نسخه ای متعلق به قرن ششم یا هفتم هجری کتابت شده است. مهمترین ویژگی های ارزشمند این نسخه وجود اشعاری از شاعران ناشناس و گمنام، اشعاری تازه از شاعران مشهور، انتساب اشعار برخی شاعران به شاعرانی دیگر، چند سوگندنامه نویافته است. مقاله حاضر ضمن معرفی کامل این نسخه، می کوشد ارزش های ادبی و پژوهشی آن را برای علاقه مندان حوزه شعر، خصوصا شعر فارسی در قرن پنجم، ششم و هفتم بازگو کند.
    کلیدواژگان: جنگ 651، نسخه خطی، کتابخانه مجلس، اشعار نویافته، شاعران گمنام، سوگندنامه، شعر فارسی قرن 5
  • حماسه طحانی*، دره دادجو توکلی صفحات 95-109

    جاندارانگاری و روح بخشی به همه موجودات غیر انسانی حالتی است که از روزگاران کهن در ذهن بشر وجود داشته و دلایل مختلفی همچون ترس از طبیعت و جهان ناشناخته (فتیشیزم) و یا احترام و علاقه به همراهی با برخی از مظاهر طبیعی (توتمیسم) برای این اندیشه بیان شده که در هر حال همه گویای نوعی " هم ذات پنداری" هستند زیرا انسان همیشه در صدد بوده که تنهایی خود را با روح بخشیدن به دیگر موجودات جبران کند. این مقاله  با روش توصیفی- تحلیلی و بر پایه داده های کتابخانه ای  گردآوری شده است و به بررسی ریشه های جاندار انگاری و نیز  به حضور این اندیشه در اساطیر کهن جهان و سپس ایران باستان و ادبیات کلاسیک و معاصر، با ذکر نمونه هایی می پردازد تا از این طریق وجود ناخودآگاه این نیاز بشر به همراه بودن با همه مظاهر هستی که گاه در قالب نظم و گاه در قالب نثر نمود پیدا کرده است، اثبات شود.

    کلیدواژگان: جاندار انگاری، تفکر، مظاهر طبیعت، اسطوره، ادبیات
  • زهرا مهاجر نوعی* صفحات 111-128

    نوآوری نوعی کیفیت و تجربه تازه یا دوره جدید که بیانگر تازگی در زمان حال به عنوان گسست از گذشته و ورود به آینده ای است که در حال ظهور است و با ایده نوآوری همراه است. براین اساس در اشعار عمری با دو نوع اندیشه های نوخواهی روبرو می شویم: 1- نوآوری در محتوا؛ درونمایه های اجتماعی و سیاسی را در بر می گیرد. 2- نوآوری در شکل؛ ساختار شکنی در اوزان عروضی خلیلی و به کار گیری قالب های نو شعر است. درونمایه های تازه، مانند: عواطف ناسیونالیستی، میهن دوستی و اندیشه های ظلم ستیزانه با اسلوب منسجم به دلیل وحدت موضوع در اشعار عمری با سبک موجز آشکار گردید. گاه شرایط سیاسی جامعه به گونه ای بود که شاعر ناگزیر قالب های کلاسیک و اوزان عروضی را رها کرد و با آزاد اندیشی فرم های نو را به کار گرفت. از نتایج ارزنده مقاله چنین است: 1- نوآوری های شاعر در محتوا کاملا آگاهانه بود، زیرا وی درک کاملی از اوضاع سیاسی- اجتماعی روزگار خود داشت؛ در نتیجه عمری شعر را ابزاری هنرمندانه در جهت ادای رسالت ادبی به کار گرفت. 2- نوآوری های عمری در شکل آگاهانه نبود؛ زیرا تعداد آن در اشعارش اندک؛و فقط به دلیل جولان بخشیدن به اندیشه و خیال خویشتن اشکال نوین را با موسیقایی مطبوع به کار گرفت.

    کلیدواژگان: شعر، عبدالباقی عمری، نوآوری، سبک، عراق
|
  • Seiyed Babak Farzane, Khatoon Lari Dashti * Pages 9-29

    Compitation of the grammatical rules of language after the speech became inevitable in any language. Arabic language also followed this trend. After establishing commentar grammar, a number of thinkers initated a series of discussions in this field of study. Sibawayh , as an example wrote a book on issues related to grammar. As this book was very influential on other researchers, a lot of thinkers such as Abu Saeed Sirafi a prominent grammarian of the 4th century AH,clucidatd the work. Besides an extensive explanation and interpretation of grammar. He also noted lexical and …… issues and has corrected or completed some of the narrations and dauments , and has put these complex issues in simple and terse terms.  This, has resulted in extensive attention of his contemporary and future scholars to this work .That in turn helped student to learn grammar.A study of Sirafi ouvre and comparision of this intorprative work with others. Such as Rommani, Ghortobi, Ebn e kharouf, Alam and saffar, which have been documented . We understood that Sirafi did not simply explicated Alketab, whenever his ideas contradicated with Sibawayh ,found some faults in the work .He has expressed his own ideas,  corrected. Further, a study of the interpretive works suggest that Sirafis’work more significaut than others.

    Keywords: Hasan ebn abdolah Sirafi, Abu Saeed Sirafi commentary, grammar, Sibawayh
  • Morteza Heydari * Pages 31-52
    Plato knows all of the world’s phenomena as the shadow of truth and he doesn’t include their existential identity independent. In this research the author has tried to deal with justifying and analyzing his aesthetics system. According to Plato the artistic works are the imitation from the absolute beauty that is eternal and everlasting. On the other hand he regards the beauty as a useful and working thing and says the art have to be in service of morality and society and he doesn’t like the exciting art. As well as, he doesn’t oppose with unexciting art, although it be without moral and social role. The author after the analysis of Plato’s thoughts concludes the contradictions in aesthetic and philosophic system of Plato that they have questioned the absoluteness of principle of beauty in Plato’s thoughts.
    Keywords: aesthetics, Plato, Art, Literature, poetry
  • Latifeh Salamat Bavil * Pages 53-72
    Realization of the meaning of archetype is necessary for character recognition function. Christopher Vogler in his book named “The Writer’s Journey” has enumerated seven fundamental character archetype that is applicable to many stories. These archetypes are not all kinds of character stability but as character flexible function face mask and advance the story with energy absorption and personality characteristics. Vogler in The Writer’s Journey follows the pattern of Joseph Campbell as the hero’s journey. This article examines the seven common archetypes of characters and tries to present clear analysis of the structure and characters of “Parde-Khaneh” the drama of Bahram Beyzaii. This essay emphasizes on foundation mythical motifs ideas in dramatic manner and stress on understanding and application of character. The conclusion is that archetypes are applicable with the most of drama especially with characters of Parde-Khaneh.
    Keywords: Archetype, Vogler, Parde-Khaneh, Beyzaii
  • Asghar Bahari *, Seyyed Mehdi Nourian, Atamohammad Radmanesh Pages 73-94
    Alongside the collection of poems and the poets’ biographies, the dictionaries, the Amsal-o-Hekam books, the nonliterary works and poetry miscellany and collections are considered as the most important references of the literature and Farsi language where one can come across a lot of samples of poems of the poets. The value of the recent type- that is, the poetry miscellany and poetry collections although not as much as the poetry collections and the poets’ biographies, one can gain access to poems and works that can be counted as the sole trustworthy references in some literary researches. Among these poetry miscellany and collections there is a valuable handwritten miscellany that has been estimated to have been recorded between the tenth and eleventh centuries and its handwritten copy is kept in the library of the majlis of Islamic council under number 156. This manuscript has been written by an unknown scribe and has been probably recorded based on the manuscript belonging to the sixth or seventh hijri century. The most prominent trait of this manuscript is the essence of the poems written by the unknown poets, the recent poems by the famous poets, and the attribution of some poems to the other poets, and some affidavits. The present article introduces this copy fully and tries to unravel its literary and research values for those who are interested in the poetry specially the Farsi poetry in the 5th, 1th, and 7th centuries.
    Keywords: miscellany No. 651, handwritten manuscript, Majlis library, newly found poems, unknown poets, affidavit, Farsi poems of the fifth, 1th, and 7th century
  • Hamaseh Tahani *, Dorreh Dadjou Tavakoli Pages 95-109

    Personification to all of inhuman beings is a figure which has been existed since ancient times in man mind and many reasons have been expressed for this figure such as fear of nature and unknown world (fetishism) or respect and interest to come along with some natural manifestations (Totemism) and at any rate, all of them suggest a kind of identification, because man always intended to compensate his own solitude by personifying other existents. This paper has been designed by descriptive-analytical method and based on library data and it examines the origins of personification as well as the presence of this doctrine in old myths of world and then ancient Iran and classical and contemporary literature. Some samples are mentioned to prove the unconscious need of man to being with all of manifestations of existence which manifested whether in poetry or prose works.

    Keywords: personification, Thinking, nature manifestations, Myth, Literature
  • Zahra Mohajer Noei * Pages 111-128

    In terms of quality and experience of modernity is modern or modern period, whichrepresents just in time asBreak with the past and into a future that is emerging and is associated with the idea of innovationAccordingly, in the poetry of life with modernity encounter two types: (1) the content of modernity. 2. modernity in shapeSocial content and political themes of modernity in the Gyrd.mdrnyth in the form ofdeconstruction in the rhythm of prosody and the use of modern poetry formHis social management, and Islamic styles for expressing ideas and new fiction classic fantasy BullModern themes, such as: emotions nationalist, anti-oppression homeland manually and ideas with coherent style of life with concise style and lyrical subject matter in the lyrics became apparentIf political conditions in such a way that the poet was forced to abandon forms of classical liberal and modern forms used. Results of manufacturer article is: 1-modernity of the poet was fully conscious content. For a full understanding of the political and social - of his time. As a result Hnrmndanhdr life of poetry as a means to fulfill the mission of literature. 2-modernity of life was not in Shagahanh because it had been in his poems is small and only for self Golan thought and dream up new forms With air musical, initiating

    Keywords: poetry, nineteenth century, Abdul life, modernity, style, Innovation