فهرست مطالب

فقه جزای تطبیقی - سال سوم شماره 2 (تابستان 1402)

نشریه فقه جزای تطبیقی
سال سوم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/08
  • تعداد عناوین: 11
|
  • احمدزکی زکا*، حسین آقابابایی، حسن شاه ملک پور صفحات 1-16
    جرم یا بزه به عنوان رفتاری که با هنجارهای اساسی جامعه انسانی در تعارض است و عملی غیر اجتماعی، غیر اخلاقی یا مخل نظم و امنیت تلقی شده، واکنش یا پاسخ جامعه را در پی داشته و در زمان های مختلف نوع و کیفیت پاسخ ها تحول یافته است. هرچند جنبه سرکوبی، تنبیهی، ارعابی یا انتقام جویانه پاسخ های به جرم همواره غلبه داشته است، اما جنبه بازدارندگی کیفر نیز همواره یکی از اهداف یا دلایل تنظیم یا اجرای پاسخ های کیفری ذکر می شود. توجه به جنبه بازدارندگی در اهداف کیفر، در آموزه های دینی یا قوانین با منشا دینی نیز به وضوح مورد توجه است. پیشگیری از وقوع جرم، در صدد علاج واقعه قبل از وقوع است و تنظیم سازوکارهای کنشی از طرف جامعه و متولیان برای تربیت، آموزش، توانمندسازی و بهبود کیفیت زندگی همراه با حفظ کرامت شهروندان دستور کار اصلی آن است. آموزه های دینی ظرفیت بسیار بالایی در پیشگیری از وقوع جرم دارند که در این نوشتار شرح و بسط برخی از مبانی پیشگیری از وقوع جرم در سیاست جنایی اسلام با تمرکز بر دیدگاه های فقهی مذاهب اهل سنت مورد نظر قرار گرفته است. این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی مبتنی بر مرور منابع، انجام شده و آموزه هایی مانند سد ذرایع، سلامت اداری و حفظ نسل به عنوان مبنایی برای پیشگیری در مفهوم جرم شناختی مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: پیشگیری، پیشگیری غیرکیفری، فقه اهل سنت
  • معصومه حاجی مطلبی، مریم آقایی بجستانی*، علی پریمی صفحات 19-27
    فقها قصاص را مجازات برای سزادهی می دانند. در حقوق ایران تحریک به ارتکاب جرم یک وصف مجرمانه تلقی می گردد به طوری که باعث برانگیخته شدن مباشر به ارتکاب جرم می گردد. همچنین مقدار مجازات مجرم نیز باید با اوضاع و احوال وقوع جرم سازگار باشد. مطابق قانون، دفاع و از دست دادن کنترل، دفاعی نو و ویژه برای مرتکبانی است که بر اثر رفتارهای تحریک آمیز بزه دیده، کنترل خود را از دست داده و او را به قتل می رسانند و در صورت استناد موفقیت آمیز به این دفاع نسبی، به جای قتل عمدی به قتل غیر عمدی محکوم می شوند. این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی نوشته شده و مطالب آن با ابزار کتابخانه ای گردآوری شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که روایات متعددی در مبحث قصاص وجود دارد که نگرش جدیدی به این موضوع را بیان می دارد از جمله خالد و حلبی که این افراد صراحتا به سلب قصاص از جانی در زمان تقصیر یا تحریک توسط مجنی علیه نظر داده اند لیکن قانون و اکثریت فقها این مطلب را نپذیرفته اند.
    کلیدواژگان: قصاص، تحریک شدید، قتل عمد، مجنی علیه
  • محمد همت، محمود مالمیر*، مسعود حیدری صفحات 31-44
    جهانی شدن بسیاری از حوزه های حیات آدمی را با ابزارهای گوناگون تحت تاثیر قرار داده که فضای سایبر در این بین بیشترین نقش را داشته است. اگرچه فضای سایبر و جهانی شدن در کنار هم، مزایای زیادی را برای حیات آدمی به دنبال داشته اند، اما این دو به کمک هم به عنوان ابزار و هم به عنوان فرآیند توانسته اند به کمک مجرمین آمده و ارتکاب جرم را در فضای مجازی با سهولت بیشتری همراه سازند؛ به گونه ای که امروزه اندیشمندان حوزه جرم شناسی از فضای جهانی شده جرم صحبت می کنند. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر جهانی شدن بر بنیان های نظام های حقوق کیفری ملی می باشد. در همین راستا، پژوهش حاضر که با روش توصیفی-تحلیلی گردآوری شده است در پی پاسخ به این پرسش می باشد که مفهوم جهانی شدن چه تاثیری بر نظام های حقوق کیفری ملی خواهد گذاشت؟ نتایج این پژوهش نشان می دهد که از جمله مهمترین تحولاتی که تحت تاثیر جهانی شدن در عرصه حقوق کیفری ایجاد می شود، تغییر گفتمان نظام حاکم بر جرایم و مجازات ها در عصر جهانی شدن، دژواره شدن حقوق کیفری، تورم کیفری و جرم انگاری افراطی، تهدید حقوق بشر، آسیب پذیری دولت ها در قبال جرایم جهانی شده می باشد.
    کلیدواژگان: جرم، فضای مجازی، اینترنت، جهانی شدن
  • روح الله اله بداشتی، سیدعلی میرابراهیمی*، جان احمد آقایی، محمدعلی قربانی صفحات 47-58
    اصل قطعیت آراء یکی از اصول مبنایی دادرسی در نظام حقوق داخلی و بین المللی محسوب می شود. سوالی که مطرح می شود این است که فرآیند تجدیدنظر در چارچوب نظام حقوقی ایران و دیوان کیفری بین المللی در مقایسه باهم چگونه است؟ هدف مقاله حاضر بررسی و تحلیلی در باب ویژگی ها و اثرات تجدیدنظر است که با روش توصیفی-تحلیلی تدوین شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد، تجدیدنظرطلبی از حقوقی است که برای محکوم علیه در رویه های قضایی ایران و بسیاری از کشورهای جهان مسلم فرض شده است و هدف از آن حصول اطمینان از اجرای عدالت در رای نهایی است. مقاله حاضر این اصل اساسی را با مطالعه ای قیاسی در ایران و ساختار حقوقی دیوان کیفری بین المللی پی می گیرد. نتایج حاصله نشان دهنده این است که به جز مواردی همچون تفاوت در مدت زمان یا اثرات تجدیدنظر، به لحاظ رویه های تجدیدنظرطلبی شباهت هایی میان این دو نظام حقوقی وجود دارد. با این حال، ساختار تجدیدنظرخواهی در نظام حقوقی ایران به ویژه در محاکم کیفری دربردارنده نظم، ثبات و قاعده مندی قابل توجهی است که در دیوان کیفری بین المللی تا این اندازه وجود ندارد. اما فرایند تجدیدنظرطلبی در اساسنامه دیوان به شکل دقیقی پیش بینی گشته و به آن مشروعیت بخشیده شده است.
    کلیدواژگان: تجدیدنظر، حقوق کیفری، دیوان کیفری بین المللی، اثر تعلیقی
  • محمد مهدی رحیمی، سید مهدی منصوری*، کمال خواجه پور صفحات 61-75
    سیاست کیفری غالب در برخورد با مفاسد اقتصادی، سیاست امنیت مدار است و درصورتی که نگرش امنیت مدار و دیدگاه پوپولیستی بر سیاست کیفری حاکم گردد، تهدید جدی برای سیاست کیفری محسوب می شود. پژوهش حاضر که با روش توصیفی-تحلیلی و با ابزار کتابخانه ای انجام شده است، به دنبال پاسخ به این پرسش است که چه تغییراتی در سیاست کیفری در قبال قاچاق کالا باید اتخاذ گردد تا روند جرم مزبور نزولی شود؟ فرضیه این است که توجه ویژه و خاص به قاچاق سازمان یافته فارق از نگاه پوپولیستی و ابزاری و برخورد قاطع با اشخاصی که در راس هرم قرار دارند، می تواند تا حد بسیاری از روند روز افزون قاچاق بکاهد. به همین منظور در این مقاله سعی شده است از زاویه دیگر به قاچاق سازمان یافته توجه شود و از باب تلاقی یافتن با افسادفی الارض به عنوان یک تدبیر یا تهدید سیاست کیفری بدان پرداخته شود. افسادفی الارض عنوان مهمی است که می تواند پاسخگوی مناسب در مواجهه با چنین رفتارهایی باشد. همچنین می توان با وفاقی که درباره محاربه و افسادفی الارض در مذاهب اسلامی وجود دارد، درعین جرم انگاری مستقل افسادفی الارض و شفافیت حدود و ثغور آن، از مجازات های چهارگانه محاربه برای افسادفی الارض بهره برد تا به عنوان راهکار مفید فایده برای سیاست کیفری تلقی گردد.
    کلیدواژگان: افسادفی الارض، جرم اقتصادی، قاچاق کالا، عوام گرایی کیفری
  • محمد انصاف دوست، مهدی اسماعیلی*، حسن حاجی تبار فیروزجایی صفحات 77-89
    بدون شک شهادت به عنوان یکی از ادله اثبات دعوا جایگاه ویژه ای دارد، اما با توجه به پیشرفت روزافزون فناوری و مسایل مربوط به الکترونیک، ادله اثبات الکترونیکی مانند شهادت در فضای مجازی و دادرسی الکترونیکی مورد بحث و بررسی قرارگرفته است. یافتن راهکارهایی برای تسریع در روند دادرسی می تواند پیامدهای مثبتی داشته باشد. یکی از راهکارهای مهم برای بالا بردن سرعت و سهولت خدمات قضایی با حداقل امکان حضور فیزیکی شهروندان و پرهیز از اطاله دادرسی، ارایه این خدمات از طریق الکترونیکی است. هدف از انجام مقاله حاضر مطالعه تطبیقی استماع شهادت مجازی در دادرسی الکترونیک است که با استفاده از روش توصیفی تحلیلی در صدد بررسی این موضوع بر آمدیم. یافته ها حاکی از آن است که با توجه به اینکه در ادای شهادت مجازی، از یک طرف، اصالت و صحت انتساب آن به شاهد و نیز امنیت و اطمینان ابزارهای ادای آن و از سوی دیگر رعایت هرچه بیشتر اصل ترافعی بودن دعاوی مدنظر است، ریاست قوه قضاییه با توجه به اینکه مستند قانونی استماع شهادت مجازی در قوانین کنونی پیش بینی شده است، برای تنظیم روال اداری آن، طی بخشنامه ای دستورالعمل نحوه انجام شهادت مجازی و استفاده از وسایل الکترونیکی موجود را در مواردی که شهود به دادگاه دیگری غیر از دادگاه صالح رسیدگی کننده به دعوا دسترسی دارند، اما متعذر از حضور در دادگاه صالح هستند، با استفاده از امکانات دادگستری محل سکونت و یا اقامت شاهد و یا دادگستری مرکز استان مقرر می دارد.
    کلیدواژگان: ادله اثبات دعوی، شهادت مجازی، دادرسی الکترونیک، رویه قضایی
  • صابر پورعجم، عادل ساریخانی* صفحات 91-104
    قاچاق فرآورده های نفتی به عنوان نمونه ای قاچاق کالا در سطح جهان ازجمله کشورهای نفت خیز نظیر ایران به عنوان یک چالش مهم شناخته می شود. به همین دلیل، ایجاد سازوکاری برای مقابله با آن و همچنین تعبیه کردن راه هایی برای پیشگیری از وقوع آن، بخش مهمی از سیاست جنایی کشورها و همچنین حقوق بین الملل را شامل می شود. هدف پژوهش حاضر، بررسی مساله قاچاق فرآورده های نفتی در آموزه های اسلامی و الزامات بین المللی با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی جهت یافتن راهی برای جلوگیری از قاچاق فرآورده های نفتی است. اکنون سوال این است که سیاست جنایی جمهوری اسلامی ایران در قبال قاچاق فرآورده های نفتی در پرتو آموزه های اسلامی و الزامات بین المللی چگونه است؟ فرضیه ما این است که آموزه های اسلامی مقدم بر الزامات بین المللی در حوزه های قاچاق و آثار اجتماعی و سیاسی آن است. ضمن اینکه سیاست جنایی ایران در قبال قاچاق فرآورده های نفتی، تحت تاثیر آموزه های اسلامی، در حوزه های تقنینی، قضایی و اجرایی و در حوزه های کیفری و غیر کیفری نشانگر حاکمیت عدالت و مبارزه با فساد در حقوق اسلام است.
    کلیدواژگان: سیاست جنایی، قاچاق فرآورده های نفتی، آموزه های اسلامی، الزامات بین المللی
  • داور مهدوی، حسن عالی پور*، محمدعلی بابایی صفحات 107-116
    قتل های ناموسی یکی از معضلات اجتماعی و ازجمله اشکال خشونت شدید علیه زنان در برخی شهرهای ایران است که آثار مخرب روانی، فرهنگی و اجتماعی زیادی به دنبال دارد. در این مقاله به بررسی این سوال پرداخته شده است که رویکرد فقه و سیاست کیفری نسبت به قتل های ناموسی چگونه بوده، چالش ها و راهکارهای پیشگیری از آن چیست؟ مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی سوال مورداشاره پرداخته شده است. یافته ها حاکی است که نوع و میزان مجازات تعیین شده برای عاملان قتل های ناموسی که با معاذیر مخففه همراه می باشد از مهم ترین تاثیرات قوانین کیفری در افزایش میزان وقوع  این نوع قتل ها است. از این رو بازنگری مجدد این احکام و مقررات قانونی می تواند تاثیر فراوانی در بهبود نحوه برخورد و مواجهه با قتل های ناموسی و مرتکبان آن ها داشته باشد. از طرفی، یکی از مباحث مهم در علل وقوع این پدیده بحث فرهنگ جامعه است. بایستی فرهنگ حمایت و حفاظت از زنان و کودکان در جامعه از طریق نهادهای آموزشی مانند مدارس و رسانه ها تقویت شود.
    کلیدواژگان: قتل ناموسی، سیاست کیفری، بازدارندگی، مجازات
  • داود زمانی، مجید قورچی بیگی*، سودابه رضوانی، حسنعلی موذن زادگان، سید مهدی صابری صفحات 119-127
    منظور از اختلال روانی در قانون مجازات اسلامی وجود برخی اختلالات شدید روانی است به نحوی که مجرم در زمان ارتکاب جرم، اراده کامل به اعمال خود نداشته و از نتایج آن نیز بی اطلاع بوده باشد. هدف اصلی مقاله حاضر، بررسی جایگاه اختلالات روانی در تعیین میزان مسوولیت کیفری مجرمان می باشد. روش تحقیق به صورت توصیفی و تحلیلی است. سوال این مقاله آن است که اگر فردی حین انجام یک فعل مجرمانه به دلایلی نظیر نوعی بیماری روانی، فاقد اراده بوده و آگاهی و درک صحیحی از مجرمانه بودن رفتار خود نداشته باشد، آیا مجرم محسوب شده و مجازات می شود؟ در پاسخ به این سوال می توان گفت طبق قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 بیماری های روانی یعنی آندسته از بیماری هایی که سلامت عقل و روان را تحت تاثیر قرار می دهد و اراده را از انسان سلب می کند، فرد را در حالت جنون قرار داده و از مسوولیت کیفری می رهاند. یافته های تحقیق حاکی از این است که همه بیماری های روانی اراده را به طور کامل سلب نمی کنند. تعیین اینکه یک فرد بیمار دارای اختلال روانی، تا چه حد دارای مسوولیت کیفری است از اهمیت به سزایی برخوردار است. همچنین یافته های پژوهش نشان داد که ابتلای بزه دیده به اختلالات روانی گاه می تواند موجب کاهش یا افزایش مجازات بزهکار گردد.
    کلیدواژگان: رفتار، اختلال روانی، مسوولیت کیفری، جنون
  • زری فیروزکاه* صفحات 129-140
    کودک از آسیب پذیرترین اعضای خانواده است که به ویژه در شرایط طلاق والدین، نیازمند حمایت است. نفقه کودک از موضوعات مهمی است که تبیین رویکرد فقه امامیه و ضمانت کیفری آن از اهمیت بالایی برخوردار است. در مقاله حاضر به بررسی این سوال مهم پرداخته شده است که فقه امامیه چه دیدگاهی نسبت به نفقه کودک داشته و ضمانت کیفری آن از منظر فقه و حقوق موضوعه چیست؟ مقاله پیش رو توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای به بررسی سوال مورد اشاره پرداخته است. یافته ها نشان داد که از منظر فقه امامیه، نفقه کودک در زمره نفقه اقارب محسوب شده و پرداخت آن به عهده پدر است و درصورتی که پدر فوت کرده باشد یا قادر به پرداخت نفقه فرزندان نباشد، پرداخت نفقه به عهده پدربزرگ خواهد بود و درصورتی که جد پدری هم زنده نباشد یا نتواند نفقه بپردازد تامین هزینه ها به عهده مادرخواهد بود و درصورتی که مادر هم نباشد یا خودش مشکلات معیشتی داشته باشد به عهده اجداد پدری و اجداد مادر یعنی مادربزرگ پدری یا مادربزرگ مادری خواهد بود. ضمانت کیفری پرداخت نفقه کودک، حبس تعزیری درجه شش می باشد.
    کلیدواژگان: نفقه، کودک، اقارب، ضمانت کیفری
  • محمود محمدی قوهکی، محمد جواد باقی زاده*، مرتضی براتی صفحات 143-157
    در فرآیند دادرسی منصفانه، دادگاه های بخش در ایران دچار خلاءهای تقنینی در ساختار و عملکرد بوده و این امر عدول از اصول و مقررات عدالت کیفری را فراهم آورده است. هدف از این پژوهش شناخت، ارزیابی و تبیین موانع و چالش های دادرسی منصفانه در مرحله رسیدگی تحقیقات مقدماتی در دادگاه بخش و راهکارهای برون رفت از آن می باشد. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات به صورت توصیفی و تحلیلی است. یافته های تحقیق نشان می دهد باتوجه به این که در دادگاه های بخش، سیستم دادسرا و دادستان وجود ندارد و مرحله تعقیب جرم و تحقیقات مقدماتی و مرحله محاکماتی توسط قاضی واحد در یک مرحله انجام می شود، روند دادرسی ونظارت قضایی را مخدوش نموده و تضمینات الگوی دادرسی منصفانه با مشکل مواجه شده و فرآیند دادرسی عادلانه خصوصا در مرحله رسیدگی تحقیقات مقدماتی مخدوش می شود. برای برون رفت از چالش ها و وضع موجود، اصلاح ساختار دادگاه های بخش براساس تضمینات الگوی دادرسی منصفانه به صورت عینی، قابل احساس و در دسترسی اشخاص و همچنین حاکم نمودن ویژگی های نظام دادرسی مختلط و اصل تفکیک مقام های تعقیب از مقام تحقیق مستقل با نظارت قضایی راهگشا می باشد.
    کلیدواژگان: دادگاه بخش، دادرسی منصفانه، تحقیقات مقدماتی
|
  • Ahmad Zaki Zaka *, Hossein Aghababai, Hassan Shah Malekpour Pages 1-16
    Crime as a behavior that is in conflict with the basic norms of human society and is considered an antisocial, immoral or disruptive action has caused a reaction or response in society and at different times, the type and quality of responses has been evolved. Although the repressive, punitive or vengeful aspect of the response to crime has always prevailed, the deterrent aspect of punishment has always been one of the goals or reasons for formulating or enforcing criminal responses. Attention to deterrence aspect in the purposes of punishment, in religious teachings or laws with religious origin is also clearly considered. Crime prevention seeks to cure the incident before it occurs, and setting up action mechanisms by the community and those in charge to educate, train, empower and improve the quality of life along with preserving the dignity of the citizens is its main agenda. Religious teachings have a very high capacity in crime prevention, which in this article describes some of the principles of crime prevention in Islamic criminal policy with a focus on the jurisprudential views of Sunni religions. This research has been done with a descriptive-analytical method based on reviewing sources. Teachings such as Saddu Zarai, administrative health and generational preservation as a basis for prevention in the criminological concept have been studied.
    Keywords: Prevention, Non-criminal prevention, Sunni jurisprudence
  • Masoumeh Haji Motallebi, Maryam Aghaei Bajestani *, Ali Parimi Pages 19-27
    Crime as a behavior that is in conflict with the basic norms of human society and is considered an antisocial, immoral or disruptive action has caused a reaction or response in society and at different times, the type and quality of responses has been evolved. Although the repressive, punitive or vengeful aspect of the response to crime has always prevailed, the deterrent aspect of punishment has always been one of the goals or reasons for formulating or enforcing criminal responses. Attention to deterrence aspect in the purposes of punishment, in religious teachings or laws with religious origin is also clearly considered. Crime prevention seeks to cure the incident before it occurs, and setting up action mechanisms by the community and those in charge to educate, train, empower and improve the quality of life along with preserving the dignity of the citizens is its main agenda. Religious teachings have a very high capacity in crime prevention, which in this article describes some of the principles of crime prevention in Islamic criminal policy with a focus on the jurisprudential views of Sunni religions. This research has been done with a descriptive-analytical method based on reviewing sources. Teachings such as Saddu Zarai, administrative health and generational preservation as a basis for prevention in the criminological concept have been studied.
    Keywords: retaliation, Severe Provocation, murder, victim
  • Mohammad Hemmat, Mahmoud Malmir *, Masoud Heydari Pages 31-44
    Globalization has affected many areas of human life with various tools, and cyber space has played the biggest role. Although the cyberspace and globalization together have brought many benefits to human life, But these two have been able to come to the aid of the criminals by using both as a tool and as a process and make it easier to commit crimes in cyber space; In such a way that today the thinkers in the field of criminology talk about the globalized space of crime. The purpose of this research is to investigate the effect of globalization on the foundations of national criminal law systems. In this regard, the current research, which was compiled with a descriptive-analytical method, seeks to answer the question, what effect will the concept of globalization have on the national criminal law systems? The results of this research show that among the most important developments that are created under the influence of globalization in the field of criminal law are Changing the discourse of the system governing crimes and punishments in the age of globalization, the securitization of criminal law, criminal inflation and extreme criminalization, the threat of human rights, the vulnerability of governments to globalized crimes.
    Keywords: crime, Cyberspace, Internet, globalization
  • Rohallah Allahbedashti, Seyed Ali Mirebrahimi *, Jan Ahmed Aghaee, Mohammad Ali Ghorbani Pages 47-58
    The principle of certainty of sentences is considered one of the basic principles of proceedings in the domestic and international law system. The question is: how is the appeal process in Iran's legal system and the International Criminal Court? The purpose of this article is to analyze and review the features and effects of the appeal, which was compiled with descriptive-analytical method. The results of the research show that appealing is a rights that have been considered for the convicted in the judicial procedures of Iran and many countries and its purpose is to ensure the implementation of justice in the final sentence. The present article pursues this basic principle with a comparative study in Iran and the legal structure of the International Criminal Court. The results show that except for the difference in the duration or effects of appeals, there are similarities between these two legal systems in terms of appeals procedures. However, the appeal structure in Iran's legal system, especially in criminal courts, includes significant order, stability and regularity, which is not present in the International Criminal Court. However, the process of appealing in the statute of the ICC has been accurately predicted and given legitimacy.
    Keywords: Appeal, Criminal law, International Criminal Court, Suspension Effect
  • Mohammad Mehdi Rahimi, Seyyed Mehdi Mansouri *, Kamal Khajepoor Pages 61-75
    The dominant criminal policy in dealing with economic corruption is the security-oriented policy, and if the security-oriented attitude and populist view dominates the criminal policy, it is considered a serious threat to the criminal policy. The present research, which was carried out with a descriptive-analytical method and with library tools, seeks to answer the question that what changes should be made in the criminal policy against goods smuggling in order to decrease the trend of this crime? The hypothesis is that paying special attention to organized trafficking, apart from the populist and instrumental view, and decisively dealing with the people who are at the top of the pyramid, can reduce the increasing trend of trafficking to a great extent. For this purpose, in this article, an attempt has been made to pay attention to organized trafficking from another point of view and deal with it in terms of interaction with Corruption in Earth as a strategy in criminal policy. Corruption in Earth is an important title that can be a suitable answer for such behaviors. Also, with the independent criminalization of Corruption in Earth and the transparency of its limits, it is possible to take advantage of the four punishments of Muhareba for Corruption in Earth to be considered as a useful solution for criminal policy.
    Keywords: Corruption in Earth, economic crime, goods smuggling, Criminal Populism
  • Mohammad Ensafdoost, Mahdi Esmaili *, Hasan Hajitabar Firoozjai Pages 77-89
    Undoubtedly, testimony has a special place as one of the proofs of litigation, but due to the increasing progress of technology and issues related to electronics, electronic proofs such as testimony in cyber space and electronic proceedings have been discussed and investigated. To speed up the judicial process can have positive consequences. One of the important solutions to increase the speed of judicial services is providing services electronically with the minimum possibility of physical presence of citizens and avoiding the delay of proceedings. The purpose of this article is to conduct a comparative study of hearing virtual testimony in electronic proceedings. The findings indicate that in virtual testimony the originality and correctness of its attribution to the witness, as well as the safety and reliability of the means of giving it is important. Considering that the legal document of hearing virtual testimony is foreseen in the current laws, in order to regulate its administrative procedure, the Head of Judiciary issued a directive on how to conduct virtual testimony and the use of available electronic devices in cases where witnesses go to a court other than the competent court hearing the case, but they are unable to appear in the competent court, using the facilities of the court of residence of the witness.
    Keywords: Evidence, Virtual Testimony, electronic proceedings, judicial procedure
  • Saber Pourajam, Adel Sarikhani * Pages 91-104
    Smuggling of oil products as an example of goods smuggling in the world, including oil-rich countries such as Iran, is known as an important challenge. For this reason, creating a mechanism to deal with it, as well as embedding ways to prevent it is an important part of the criminal policy of Iran as well as international law. The aim of the current research is to investigate the issue of petroleum product smuggling in Islamic teachings and international requirements using the descriptive-analytical method to find a way to prevent petroleum product smuggling. Now the question is, what is the criminal policy of the Islamic Republic of Iran regarding the smuggling of petroleum products in the light of Islamic teachings and international requirements? Our hypothesis is that Islamic teachings is superior to international requirements in the areas of smuggling and its social and political effects. In addition, Iran's criminal policy regarding the smuggling of petroleum products, under the influence of Islamic teachings, in the legislative, judicial and executive criminal and non-criminal policy, shows the rule of justice and the fight against corruption in Islamic law.
    Keywords: Criminal policy, Oil Product Smuggling, Islamic teachings, International Requirements
  • Davar Mahdavi, Hasan Aalipour *, Mohammad Ali Babaei Pages 107-116
    Honor killings are one of the social problems and one of the forms of severe violence against women in some cities of Iran, which has many psychological, cultural and social destructive effects. In this paper, the question is: “what is the approach of jurisprudence and criminal policy toward honor killings has been, what are the challenges and solutions to prevent it?”. This paper is descriptive and analytical, and the mentioned question has been investigated using the library method. The findings indicate that the type and amount of punishment for the perpetrators of honor killings that are accompanied by the mitigating excuse are the most important reasons for the increase in the occurrence of these murders. Therefore revision of these legal rulings and regulations can have a great impact in improving the way of dealing with honor killings and their killers. On the other hand, one of the important issues in the causes of this phenomenon is the culture of society. The culture of support for women and children in society must be strengthened through educational institutions such as schools and the media.
    Keywords: honor killing, Criminal policy, Prevention, Punishment
  • Davod Zamani, Majid Qourchi Beygi *, Sodabeh Rezvani, Hasanali Moazenzadegan, Seyed Mahdi Saberi Pages 119-127
    The meaning of mental disorder in the Islamic Penal Code is the existence of some severe mental disorders in such a way that at the time of committing the crime, the criminal did not have full will to perform his/her actions and was not aware of the consequences. The main goal of this article is to investigate the role of mental disorders in determining the criminal responsibility of criminals. The research method is descriptive and analytical. The question of this article is that if a person is involuntary while committing a criminal act due to some kind of mental illness and does not have a correct knowledge and understanding of the criminality of her behavior, is he/she considered a criminal? In response to this question, it can be said that according to the Islamic Penal Code approved in 2012, mental illnesses - which are diseases that affect mental and mental health and deprive a person of their will - put a person in a state of insanity and exempt him/her from criminal responsibility. Research findings indicate that not all mental illnesses completely deprive the will. Determining to what extent a mentally ill person is criminally responsible is very important. In addition, the findings of the research showed that the victim suffering from mental disorders could sometimes reduce or increase the punishment of the offender.
    Keywords: Behavior, Mental disorder, Criminal Liability, Insanity
  • Zari Firouzkah * Pages 129-140
    The child is one of the most vulnerable members of the family, who needs support especially in the case of parents' divorce. Child alimony is one of the important issues in Imami jurisprudence. In this article, this important question has been examined: what is the opinion of Imami jurisprudence regarding Child alimony and what is its criminal sanction from the point of view of jurisprudence and legal issues? This article is descriptive and analytical, and the mentioned question has been investigated using the library method. The findings showed that from the perspective of Imami jurisprudence, child alimony like relatives alimony is father's responsibility to pay it, and if the father is deceased or unable to pay the children's financial support, the grandfather will be responsible for paying the Child alimony. If he is unable to pay, the mother will be responsible for providing the expenses, and if the mother is not alive or is poor, it will be the responsibility of his/her grandfathers. The criminal sanction for not paying the child alimony is imprisonment.
    Keywords: alimony, Child, Rrelatives, Criminal Sanction
  • Mahmoud Mohammadi Ghoohaki, Mohammad Javad Baqizadeh *, Morteza Barati Pages 143-157
    In the process of fair trial, the district courts in Iran have legislative gaps in their structure and performance and this have provided a deviation from the principles and regulations of criminal justice. The purpose of this study is to recognize, evaluate and explain the obstacles and challenges of fair trial in the preliminary investigation stage in the district court and its solutions. The data analysis method is descriptive and analytical. The findings show that due to the fact that there is no prosecutor's office in the district courts and the prosecution and preliminary investigations and trial by a single judge are carried out in one stage, the judicial process and supervision are distorted and the guarantees of the fair trial pattern are difficult and the due process is distorted, especially during the preliminary investigation phase. In order to overcome these challenges, it is necessary to reform the structure of District Court based on guarantees of fair trial model Objectively, sensible and accessible to individuals, as well as establishing the characteristics of the mixed litigation system and the principle of separating prosecution officials from independent investigative authorities with judicial supervision.
    Keywords: District Court, Fair trial, Preliminary investigations