فهرست مطالب

نشریه مدیریت سبز
سال سوم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرنام رجبی، جلال حقیقت منفرد*، احمدرضا اعتمادی، عبدالله کولوبندی صفحات 1-18

    صنعت لوازم خانگی یکی از مهم ترین صنایع داخلی کشور است که گستره وسیعی از بنگاه ها و کارخانه های داخلی را به شکل مستقیم و غیرمستقیم در برمی گیرد. فعالیت های لجستیک معکوس (RL) شامل استفاده مجدد، بازیابی یا دفع مواد و محصولات استفاده شده است. هدف این پژوهش، ارایه مدل راهبردی اجرای لجستیک معکوس در صنعت لوازم خانگی است. پژوهش حاضر ازنظر هدف، اکتشافی و ازنظر نوع استفاده، پژوهشی کاربردی است و در آن از استراتژی پژوهش کیفی و روش تحلیل مضمون استفاده شده است. جامعه آماری را کلیه خبرگان اجرایی و دانشگاهی حوزه لجستیک معکوس و صنایع لوازم خانگی تشکیل می دهند. برای گردآوری داده های پژوهش از ابزار مصاحبه و اجماع تعداد 11 خبره اجرایی و دانشگاهی بهره گیری شد. این تعداد به روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب شدند. تحلیل داده ها نشان داد که مدل راهبردی لجستیک معکوس شامل پنج دسته اصلی شامل راهبردهای مدیریتی، راهبردهای توسعه فناوری، راهبردهای فرهنگ سازی، راهبردهای تامین مالی و قانونی و راهبردهای بازاریابی همکارانه است. بدین معنا که باید در این زمینه با تحقیق و توسعه بیشتر، راهبردهایی تدوین شود، به فرهنگ سازی مردم برای همکاری توجه شده و قوانین بازار رقابتی اصلاح گردد. همچنین در پیاده سازی آن به منابع مالی و فناوری های جدید نیازمندیم. استفاده از لجستیک معکوس (RL) به صنایع مختلف ازجمله لوازم خانگی کمک خواهد کرد که به اهداف بازیابی منابع خود دست یابند و به سمت توسعه پایدار حرکت کنند.

    کلیدواژگان: صنعت لوازم خانگی، لجستیک معکوس، راهبردهای لجستیک، توسعه پایدار
  • سعید مهدی زاده چافجیری، علی قلی پور سلیمانی*، فرزین فرحبد، حمیدرضا رضایی کلیدبری صفحات 19-35
    زمینه

    امروزه شرکت در جهت درک رفتار مصرف کنندگان و تولیدکنندگان به دنبال ایجاد راهکارهایی در جهت بهینه سازی تولیدات خود در راستای سازگاری با محیط زیست می باشند،که این عوامل نشان از برنامه ریزی دقیق تولیدات سبز در صنایع است.

    روش

    این تحقیق از لحاظ روش، اکتشافی مبتنی بر رویکرد آمیخته؛ و از لحاظ هدف، کاربردی است. داده های مرحله کیفی تحقیق با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته با 17 نفر از خبرگان شامل اساتید مدیریت بازرگانی و فعالین صنعت پوشاک که به روش هدفمند انتخاب شده بودند جمع آوری شد و با نرم افزار MaxQDA2020 و رویکرد داده بنیاد تحلیل گردید. داده های مرحله کمی نیز با استفاده از پرسشنامه حاصل از نمونه گیری غیراحتمالی در دسترس که در بین 374 نفر از مشتریان صنعت پوشاک جمع آوری گردیده و با استفاده از نرم افزارهای spss27 و SmartPLS3، و رویکرد کمترین مربعات جزیی در مدلسازی معادلات ساختاری تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق حاضر منجر به شناسایی 6 طبقه راهبرد (سیاست گذاری حاکمیتی، توانمندسازی فضای کسب وکار)، عوامل مداخله گر (روابط اجتماعی، سیاست های حکومتی)، پیامدها (توسعه پایدار در کشور، افزایش توان و قدرت فروشندگان و تولیدکنندگان، ارتقاء سطح کیفی و کمی مشتریان)، عوامل زمینه‎ای (عوامل فردی و محیطی)، عوامل علی (عوامل درون و برون فردی)، گردید. این یافته ها نیز در مرحله کمی مورد تایید قرار گرفتند.

    نتیجه گیری

    ضروری است که تمامی واحدهای اجتماعی در کشور از سطح فردی تا ارکان حکومت بر لزوم تصمیم گیری اخلاق سبز تمرکز نمایند تا این موضوع در مصرف کنندگان و تولید کنندگان نیز منعکس شود.

    کلیدواژگان: اخلاق، تصمیم گیری اخلاقی، مصرف کننده، صنعت پوشاک
  • حجت الله محمدرضائی، شیوا مداحیان*، علیرضا پیوند، سنجر سلاجقه صفحات 36-58

    همزمان با تحول زندگی بشر به واسطه ی رشد فناوری، یکی از مهمترین چالش های قرن حاضر معضلات زیست محیطی است. آگاهی سازمان های دولتی به عنوان یکی از اصلی ترین بخش های جامعه، از عوامل موثر در به کارگیری مدیریت منابع انسانی سبز، با هدف کاهش اثرات منفی بر محیط زیست و نقش فناوری اطلاعات در این فرآیند، بسیار حایز اهمیت است. لذا پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی مدیریت منابع انسانی سبز مبتنی بر فناوری اطلاعات در سازمان های دولتی شهر کرمان در سال1401 انجام شده است. این پژوهش از نظر هدف اکتشافی با رویکرد کیفی و از نوع داده بنیاد است. مصاحبه شوندگان 14 نفر از مدیران خبره منابع انسانی و ارشد سازمان های دولتی شهر کرمان بودند که با روش نمونه گیری غیراحتمالی هدفمند انتخاب شدند. جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته و تجزیه و تحلیل داده ها از طریق مراحل نظریه زمینه ای شامل کدگذاری باز، محوری و انتخابی به کمک نرم افزار مکس کیو دی ای 2018 صورت گرفت. در مراحل کدگذاری باز و محوری 65 مفهوم و 16 مقوله شناسایی شدند و پیوند این مقولات مشخص شد. سرانجام در مرحله کدگذاری انتخابی تمامی مضامین شناسایی شده در قالب شرایط علی، مداخله گر، زمینه ای، راهبردها و پیامدها حول پدیده محوری منجر به شکل گیری مدل پارادایمی پژوهش گردید.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی سبز، فناوری اطلاعات، سازمان سبز
  • محدثه محمدیون، روح الله سمیعی*، سامره شجاعی، عبدالعزیز پقه صفحات 59-70

    هدف پژوهش حاضر تحلیل رفتار پذیرش بانکداری الکترونیک است. با اتخاذ رویکرد کیفی، مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته در محیط واقعی (بانک) و نیز از طریق تماس تلفنی با 38 نفر از مشتریان و استفاده کنندگان از بانکداری الکترونیک بانک کشاورزی استان گلستان که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، طراحی و اجرا شد و برای اطمینان از تکراری شدن پاسخ ها، مصاحبه ها تا نفر55ام ادامه یافت. در این پژوهش، تحلیل و تفسیر داده ها، تحت سلطه ی روش تحلیل رفتار کاربردی و با استفاده از طرح مشاهده ی مشارکت کنندگان از طریق 3 گام مشاهده، ارزیابی ریشه و پیامدهای رفتار فرد، و اصلاح این رفتارها و محیط اطراف به انجام رسید. یافته های حاصل از مصاحبه ها در ترکیب با ذخیره ی دانشی و تجربی پژوهشگران حاکی از آن است که همبست پذیرش بانکداری الکترونیک از طریق تعاملات همزمان و درهم تنیده ی اجزای همبست یعنی، فضای یادگیرنده، ارتباطات همدلانه، نوآوری و پاسخگویی در حفظ یا ارتقا ضریب نفوذ بانکداری الکترونیک در بین استفاده کنندگان مشارکت موثری خواهد داشت. در نتیجه، کنشگران کلیدی قادر به نفوذ در ساختارهای موجود برای گرفتن عملکردهای بهتر می شوند.

    کلیدواژگان: تحلیل رفتارکاربردی، همبست پذیرش، بانکداری الکترونیک
  • بهرام ابراهیمی، مجتبی طبری*، محمدرضا باقرزاده صفحات 71-99

    توسعه پایدار یکی از مهمترین اهداف پیش روی مدیران شهری است و از طرفی امروزه گردشگری شهری نیز یکی از ارکان اصلی و محرک اقتصادی بسیاری از شهرهاست که نقش مهمی در اشتغال، درآمد و توسعه پایدار شهری بر عهده دارد. لهذا هدف تحقیق، توسعه مدل برند شهری با هدف توسعه پایدار با در نظر گرفتن متغیر مدیران شهری می باشد که به عنوان عامل انسانی می تواند بسیار اثرگذار باشد. جامعه آماری در این پژوهش در بخش مرور سیستماتیک ادبیات تحقیق شامل کلیه پژوهش های موجود در پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی، در بخش پانل دلفی شامل اساتید خبره دانشگاه و صاحب نظران در حوزه موضوع پژوهش جامعه آماری در مرحله آزمون مدل، شامل مدیران تمامی دوایر شهرداری ، اعضای شورای شهر می باشند که در سه شهر آمل ، بابل ، محمودآباد فعالیت می کنند. نمونه گیری برای تعیین پانل به روش غیر احتمالی قضاوتی و گلولی و در مرحله آزمون مدل به روش خوشهای تصادفی به روش خوشه ای صورت گرفت. ابزارگردآوری پرسشنامه است. برای بررسی روایی پرسشنامه از روایی محتوایی، تحلیل عاملی، روایی همگرایی و افتراقی استفاده شد. مقدار آلفای کرونباخ بیش از 0.70 بدست آمد. جهت توسعه مدل در گام اول از روش مطالعات سیتماتیک ادبیات موضوعی تحقیق و سپس روش دلفی استفاده شد و در گام دوم جهت تعیین درجه تناسب مدل مفهومی از روش مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شده است. یافته ها نشان داد که روابط مثبت و معنی داری بین متغیرهای مدل وجود داشته و مدل مورد ادعا از برازش مناسبی برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: منابع انسانی، توسعه پایدار، برند شهری
  • علی فرهادی محلی* صفحات 100-121

    این مقاله با هدف بررسی تاثیر رهبری معنوی و رفتارهای زیست محیطی منابع انسانی با توجه به نقش تعدیلی حمایت سازمانی ادراک شده و آگاهی زیست محیطی تدوین گردید. هدف تحقیق کاربردی از نوع توصیفی- پیمایشی و مقطعی بود. جامعه آماری کارکنان سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان به تعداد 1021 نفر؛ که 278 نمونه تصادفی ساده با فرمول کرجسی و مورگان تعیین شد. جمع آوری داده های با روش کتابخانه ای و میدانی و با ابزار پرسشنامه استاندار که پایایی آن با آزمون ضریب آلفای کرونباخ و روایی ابزار با روش محتوایی تایید شد.تجزیه وتحلیل با آمار توصیفی و مدل یابی معادلات ساختاری با نرم افزار اسمارت پی ال اس انجام شد. نتایج نشان داد که رهبری معنوی بر معنویت در کار تاثیر معنی داری ندارد.معنویت در کار بر گرایش زیست محیطی و انگیزه درونی تاثیر مثبت و معنی دار داشت. انگیزه درونی بر رفتار حامی محیط زیست تاثیر معنی داری و مثبت داشت. همچنین گرایش زیست محیطی بر رفتار حامی محیط زیست تاثیر معنی دار و مثبت داشت.در نهایت،حمایت سازمانی ادراک شده در رابطه بین رهبری معنوی و معنویت در کار و آگاهی زیست محیطی در رابطه بین معنویت در کار و گرایش زیست محیطی، نقش تعدیلگر نداشته اند.

    کلیدواژگان: آگاهی زیست محیطی، حمایت سازمانی ادراک شده، رهبری معنوی، گرایش زیست محیطی، معنویت در کار
  • مریم صفری*، بی بی عایشه اونق صفحات 122-139

    این مطالعه به بررسی رابطه بین مدیریت منابع انسانی سبز با رفتارهای سبز با توجه به نقش میانجی آگاهی محیطی و نقش تعدیلی رهبری خدمتگزار پرداخته است. روش تحقیق این مطالعه تحلیلی - توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری تحقیق کلیه کارکنان شهرداری های استان گلستان می باشد، با توجه به اطلاعات به دست آمده تعداد 440 نفر در 34 شهرداری استان گلستان مشغول فعالیت هستند، نمونه آماری بر مبنای جدول کرچسی و مورگان برابر 205 نفر در نظر گرفته شده است که پرسشنامه ها به صورت طبقه ای ساده توزیع می شود. در این پرسشنامه هر طبقه به عنوان یک شهرداری در نظر گرفته شده است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه میباشد. مدل مطالعه با رویکرد معادلات ساختاری طرح ریزی و با استفاده از نرم افزار اسمارت پی ال اس مدلسازی شد، نتایج تحقیق نشان داده است که مدیریت منابع انسانی سبز با آگاهی محیطی، رفتار و عملکرد طرفداران محیط زیست رابطه معنی داری دارد،آگاهی محیطی با رفتار و عملکرد طرفداران محیط زیست رابطه معنی داری دارد و رهبری خدمتگزار رابطه مدیریت منابع انسانی سبز بر آگاهی محیطی را تعدیل می کند، اما رابطه بین مدیریت منابع انسانی سبز با رفتار و عملکرد طرفداران محیط زیست را تعدیل نمی کند.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی سبز، رفتارهای سبز، آگاهی محیطی، رهبری خدمتگزار
  • دانیال ناظری، علیرضا مقدسی*، مجید نصیری صفحات 140-158

    کسب و کارهای هوشمند سبز جهت تبدیل ایده ها و نوآوری ها به محصول، تجاری سازی تحقیقات، هم افزایی علم و ثروت و توانمند سازی اقتصادی ایجاد می شوند. این کسب و کارها از نظر ایجاد مشاغل پایدار مبتنی بر فناوری و بهره برداری از فرصت های جدید، نقش مهمی در موفقیت اقتصادی کشور دارند. هدف از این مطالعه بررسی عوامل موثر بر پیاده سازی کسب و کارهای هوشمند سبز در ایران می باشد. جامعه آماری شامل 7400 نفر از مدیران استارت آپ، شرکت های دانش بنیان و صاحبان کسب و کارهای سبز هستند که با استفاده از جدول مورگان 367 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. روش تحقیق در در این پژوهش از نوع کمی و روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart pls استفاده شده است. روایی محتوایی پرسشنامه ها توسط اساتید و روایی سازه با استفاده از شاخص های روایی واگرا، روایی همگرا و GOF مورد تایید قرار گرفت. پایایی پرسشنامه ها نیز با استفاده از آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی مورد تایید قرار گرفت. بر پایه یافته های تحقیق حمایت و پشتیبانی دولت و بهبود کیفیت داده ها با کسب وکارهای هوشمند سبز رابطه معناداری دارد. بین کسب و کار هوشمند سبز، زیرساخت های نرم افزاری و سخت افزاری، فرآیندهای سبز با توانمندسازی مدیران رابطه معناداری وجود دارد. همچنین بین توانمندسازی مدیران و رشد و توسعه اقتصادی رابطه معناداری وجود دارد. لذا تمامی فرضیات تحقیق مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: کسب و کار، هوشمند سبز، کسب و کار هوشمند، نظریه داده بنیاد
|
  • Farnam Rajabi, Jalal Haghighat monfared, Ahmadreza Etemadi, Abdollah Kouloubandi Pages 1-18

    Home appliance industry is one of the most important domestic industries of the country, which includes a wide range of domestic companies and factories directly and indirectly. Reverse logistics (RL) activities include the reuse, recycling, or disposal of used materials and products. The purpose of this research is to provide a strategic model for the implementation of reverse logistics in the home appliance industry. The present study is exploratory in terms of purpose and applied in terms of the type of use, in which qualitative research strategy and thematic analysis method are used. The statistical population consists of all executive and academic experts in the field of reverse logistics and home appliance industries. To collect research data, interview with 11 executive and academic experts were conducted. The number of interviews were determined by purposeful and snowball sampling. Data analysis showed that the strategic model of reverse logistics includes five main categories, including management strategies, technology development strategies, culture building strategies, financing and legal strategies, and cooperative marketing strategies. This means that, informed by more research and development, new strategies should be formulated in this field, attention should be paid to culture-building for cooperation, and finally the rules of the competitive market should be amended. The use of reverse logistics (RL) will help various industries, including home appliances, to achieve their resource recovery goals and move towards sustainable development.

    Keywords: household appliance industry, reverse logistics, logistics strategies, sustainable development
  • Saeid mehdizadeh chafjiri, Ali gholipour soleymani, Farzinfarahbod, Hamidreza rezaei klidbari Pages 19-35

    Nowadays, in order to understand the behavior of consumers and producers, companies seek to create solutions to optimize their products in line with the environment, which shows the precise planning of green products in industries. In terms of method, this research is exploratory based on a mixed approach and in terms of purpose, it is practical. The data of the qualitative phase of the research was collected using semi-structured interviews with 17 experts, including business management professors and clothing industry activists who were selected in a purposeful way, and were analyzed with MAXQDA 2020 software, adopting a grounded-theory approach. The data in the quantitative stage were also analyzed using a questionnaire collected through non-probability sampling strategy among 374 customers of the garment industry, using SPSS 27 and SmartPLS3 software, informed by the partial least squares approach in structural equation modeling. The results of the present research led to the identification of six categories of strategies (government policy making, empowering the business environment), intervening factors (social relations, government policies), consequences (sustainable development in the country, increasing the strength and power of sellers and producers, improving the quality and quantity level of customers), background factors (individual and environmental factors), causal factors (internal and external factors), and consumer ethical decision-making (supporting national production, ethical decision-making approaches, avoiding extravagance and luxury, applied environmental ethics). These findings were also confirmed in the quantitative phase. It is necessary that all social units in the country, from the individual level to the government, focus on the need for green ethical decision-making so that this issue is reflected in consumers and producers.

    Keywords: ethics, ethical decision making, consumer, clothing industry
  • Hojatollah Mohammadrezaei, Shiva Maddahiyan, *, Alireza Peyvand, Sanjar Salajeghe Pages 36-58

    Along with the transformation and changes of human life due to the growth of technology, one of the most important challenges of the present century is environmental problems. The awareness of government organizations, as one of the main sectors of society, of the factors affecting the application of green human resource management, with the aim of reducing the negative effects on the environment, the role of information technology during this process, is of an utmost importance. Therefore, the present research was conducted in order to present a green human resource management model based on information technology in the government organizations of Kerman city in 1401. In terms of its purpose, this study is exploratory with a qualitative grounded-theory approach. The interviewees were 14 expert human resource managers and senior managers of government organizations in Kerman city, who were selected by purposive non-probability sampling method. Data collection was done through in-depth semi-structured interviews and data analysis was conducted through the stages of grounded theory including open, axial and selective coding with the help of MAXQDA 2018 software. In open and axial coding stages, 65 concepts and 16 categories were identified and the link between these categories was determined. Finally, in the stage of selective coding, all the themes identified in the form of causal, intervening, contextual, strategies, and consequences around the central phenomenon led to the formation of the research paradigm model.

    Keywords: green human resource management, information technology, green organization
  • Mohadethe Mohammadyoun, Roohalla samiee *, Shojaee Samere, Paghe Abdolaziz Pages 59-70

    The aim of the present research is to analyze the acceptance behavior of electronic banking. By adopting a qualitative approach, in-depth and semi-structured interviews in the real environment (bank) as well as through telephone calls with 38 customers and users of electronic banking of Golestan Bank Keshavarzi (Agriculture Bank of Iran), who were selected by purposive sampling method, were designed and implemented. Ensuring the repetition of answers, the interviews continued until the 55th person. In this research, the analysis and interpretation of data were informed by applied behavior analysis method by using the participant observation plan through the three steps of observation, evaluation of the root and consequences of the individual's behavior, and modification of these behaviors and the surrounding environment. The findings from the interviews, combined with the knowledge and experience of the researchers, indicate that the acceptance nexus of electronic banking acceptance contributes to maintaining or improving the penetration rate of electronic banking among users through the simultaneous and intertwined interactions of the components of nexus, namely, learning environment, empathetic communication, innovation, and accountability. As a result, key actors are able to penetrate the existing structures to achieve better performances.

    Keywords: applied behavior analysis, acceptance nexus, electronic banking
  • Bahram ebrahimi, Mojtaba tabari *, mohammadreza bagherzadeh Pages 71-99

    Sustainable development is one of the most important goals with which city managers tend to be faced. With the increasing need for public services in cities on the one hand and financial constraints on the other hand, the need to realize this goal is felt more and more. Furthermore, today, city tourism is one of the main pillars and economic stimulus of many cities that plays an important role in employment, income, protection of infrastructure, public services and sustainable urban development. Therefore, the purpose of this study is to develop a city branding model with the aim of sustainable development considering the variable of human resources. The research method in the present study is practical in terms of its nature and purpose, and descriptive and cross-sectional in terms type. The statistical population in this study in the stage of systematic review of the literature includes all the research available in domestic and foreign databases, and in the stage of Delphi panel section, it includes university professors and experts in the field of the research topic. The statistical population in the model test stage includes managers of all municipal departments and city council members in three cities: Amol, Babol, and Mahmudabad. The sampling strategy to determine the panel was informed by non-probability judgment and snowball sampling method, and in the model test stage, it was done through random cluster sampling method. The data collection tool is a questionnaire. In order to evaluate the validity of the questionnaire, content validity, factor analysis, convergent and discriminant validity were used. Cronbach's alpha value was more than 0.70. In order to develop the model, in the first step, the method of systematic review of the thematic research literature was used, after which the Delphi method was conducted. In the second step, the method of structural equation modeling was used to determine the appropriateness of the conceptual model. The findings showed that there were positive and significant relationships between the variables of the model and the claimed model had a good fit.

    Keywords: human resources, sustainable development, city brand
  • Ali Farhadi Mahalli * Pages 100-121

    The objective of this paper is to investigate the effect of spiritual leadership and pro-environmental behavior of human resources with respect to the moderating role of perceived organizational support and environmental awareness. Being applied in terms of purpose, this research project was a descriptive-survey and cross-sectional study. The statistical population was the employees of the Agriculture Jahad organization of Golestan Province is 1021 people from whom 278 simple random samples were determined using Krejcie and Morgan’s formula. Data collection was done through library method and fieldwork using a standard questionnaire, the reliability of which was confirmed by Cronbach's alpha coefficient test and the validity of which was confirmed by the content method. The analysis was conducted using both descriptive statistics and structural equation modeling with SmartPLS software. The results showed that spiritual leadership has no significant effect on spirituality at work. Spirituality at work had a positive and significant effect on environmental orientation and intrinsic motivation. Intrinsic motivation had a significant and positive effect on proenvironmental behavior. Moreover, environmental orientation had a significant and positive effect on pro-environmental behavior. Finally, the results showed that perceived organizational support did not have a moderating role in the relationship between spiritual leadership and spirituality at work and also environmental awareness had no moderating role in the relationship between spirituality at work and environmental orientation.

    Keywords: pro-environmental behavior, environmental awareness, perceived organizational support, spiritualleadership, environmental orientation
  • Maryam safari *, Bibi Ayesheh Ounagh Pages 122-139

    This study examined the relationship between green human resource management and green behaviors taking into consideration the mediating role of environmental awareness and the moderating role of servant leadership. This study is analytical-descriptive and correlational. The statistical population of the research includes all the employees of the municipalities of Golestan province. According to the obtained information, there are 440 people in 34 municipalities in Golestan province. Determined on the basis of Krejcie and Morgan’s table, the statistical sample includes 205 people. The questionnaires are distributed in a stratified manner. The reliability of this questionnaire in the present population was 0.7 which was calculated with Cronbach's alpha coefficient. In this questionnaire, each class is considered as a municipality. Data collection instrument is questionnaire. The study model was designed with the structural equation modeling approach using smart PLS software. The results of the study have shown that green human resource management has a significant relationship with environmental awareness and behavior and performance of environmentalists. Environmental awareness has a significant relationship with the behavior and performance of environmentalists. Also, servant leadership moderates the relationship between green human resource management and environmental awareness. However, it does not moderate the relationship between green human resource management and the behavior and performance of environmentalists.

    Keywords: green human resource management, green behaviors, environmental awareness, servant leadership
  • Danial Nazeri, Alireza Moghaddasi, Majid Nasiri Pages 140-158

    Smart green businesses are created to transform ideas and innovations into products, research commercialization, science and wealth synergy, and economic empowerment. These businesses play an important role in the economic success of the country in terms of creating sustainable technology-based jobs and exploiting new opportunities. The purpose of this study is to investigate the factors affecting the implementation of smart green businesses in Iran. The statistical population includes 7,400 startup managers, knowledge-based companies, and green business owners, 367 of whom were selected by simple random sampling strategy using Morgan's table. The research method in this research is quantitative, in which structural equation method with Smart pls software is used. The content validity and construct validity of the questionnaires were confirmed by professors and by using divergent validity, convergent validity and GOF indices, respectively. The reliability of the questionnaires was confirmed using Cronbach's alpha and composite reliability. Based on research findings, government support and data quality improvement have a significant relationship with smart green businesses. There is a significant relationship between smart green business, software and hardware infrastructure, green processes and the empowerment of managers. Also, there is a significant relationship between empowering managers and economic growth and development. Therefore, all research hypotheses were confirmed.

    Keywords: business, smart green, smart business