فهرست مطالب

نشریه مدیریت سبز
سال سوم شماره 3 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فریبرز انوری فر، محمدرضا باقرزاده*، یوسف قلی پور کنعانی، اسدالله مهرآرا صفحات 1-28

    هدف از اجرای این پژوهش طراحی الگوی استقرار سازوکار فناوری اطلاعات سبز در سازمان توسعه تجارت ایراناست. پژوهش حاضر به لحاظ هدف توسعه ای، به لحاظ گردآوری داده ها پیمایشی و از نظر زمانی مقطعی بوده و در سال 1400 انجام شده است. این مطالعه براساس دو رویکردکمی وکیفی (آمیخته) انجام شد، جامعه آماری در مرحله کیفی اساتید دانشگاه و مدیران ارشد سازمان یاد شده ، و در مرحله کمی شامل 340 نفر ازکارشناسان می باشد. در مرحله کیفی تحلیل نتایج مصاحبه های نیمه ساختارمند با روش تحلیل مضمون (با نرم افزار MaxQDA) انجام گرفت در ادامه برای تجزیه و تحلیل مصاحبه ها از روش تحلیل تماتیک استقرایی استفاده شد. نتیجه مصاحبه ها با 12 نفر از خبرگان، که به صورت هدفمند انتخاب شده بودند 9 تم اصلی برای طراحی الگو بود. در مرحله کمی از مدل-سازی تفسیری استفاده و 9 عامل حاصله سطح بندی گردیده و گراف ISM با 9 عامل طراحی شد. در ادامه با استفاده از ابزار پرسشنامه و با کمک نرم افزار Smart PLS معنی داری روابط میان عوامل بررسی گردید. اعتبار داده ها و پرسشنامه از دیدگاه اساتید، و پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرانباخ تایید شد. نتایج 2 عامل برون سازمانی و خط مشی سبز از مدل حذف و 7 عامل: درون سازمانی، اجتماعی و اقتصادی، تغییرات محیطی، ارزیابی سبز، ارزش های استراتژیکی، ارزش های بلند مدت، الزامات سازمانی در طراحی الگوی استقرار ساز وکار فناوری اطلاعات سبز تایید شدند.

    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات، سبز، سازمان توسعه تجارت، مدلسازی ساختاری، تفسیری
  • مریم بیانی* صفحات 29-46

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین اقدامات بانکداری سبز و عملکرد زیست محیطی بانک ها با توجه به نقش میانجی تامین مالی سبز در شعب مرکزی بانک های استان گلستان انجام گرفت. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- همبستگی مبتنی بر مدل معادلات ساختاری می باشد. جامعه آماری شامل شعب مرکزی بانک های استان گلستان می باشد که باتوجه به تعداد کم جامعه آماری همه شعب مرکزی بانک ها به روش سرشماری انتخاب شدند و در نهایت از بین 27 شعبه مرکزی بانک، 19 شعبه با این پژوهش همکاری کردند و تعداد 180 پرسشنامه در بین روسا و معاونین شعب توزیع شد که تعداد 126 پرسشنامه صحیح برگشت داده شد. گردآوری داده ها به وسیله ابزار پرسشنامه انجام گرفت. روایی پرسشنامه به تایید خبرگان و پایایی آن بالای 0.70 از طریق آزمون آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارها Smart-PL نسخه 3 استفاده شد. نتایج مدل معادلات ساختاری نشان داد بین اقدامات بانکداری سبز شامل اقدامات مربوط با کارمندان بانک، عملیات بانک، مشتریان بانک و سیاست بانک با تامین مالی سبز و عملکرد زیست محیطی بانک ها رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین بین تامین مالی سبز و عملکرد زیست محیطی بانک ها رابطه معنی داری وجود دارد. در نهایت تامین مالی سبز در رابطه بین اقدامات بانکداری سبز و عملکرد زیست محیطی بانک ها نقش میانجی دارد

    کلیدواژگان: اقدامات بانک داری سبز، عملکرد زیست محیطی بانک ها، تامین مالی سبز
  • نواب حسینی، پرویز سعیدی*، روح الله سمیعی صفحات 47-61

    نوسازی استراتژیک کارآفرینانه، باعث ایجاد تغییرات گسترده در سازمان و انطباق پذیری سازمان با نیازهای گوناگون ذی نفعان می شود، بنابراین هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی نوسازی استراتژیک کارآفرینانه با تاکید بر ارزش گذاری برند سبز در معاونت حمل ونقل شهرداری تهران بود. تحقیق حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و بر اساس روش، توصیفی- همبستگی می باشد. در گام اول عوامل موثر بر نوسازی استراتژیک کارآفرینانه با تاکید بر ارزش گذاری برند سبز بر اساس مصاحبه نیمه ساختاریافته با 15 نفر از خبرگان دانشگاهی و سازمانی به روش دلفی در سه دور، شناسایی شدند. خروجی این مرحله 36 مولفه در قالب 9 بعد (نوآوری و خلاقیت، منابع و قابلیتهای سازمان، یادگیری و تغییر مدلهای ذهنی مدیران، توانمندسازی و آزادی عمل، پویایی خدمات، استراتژی، بازتعریف راهبردهای آمیزه بازاریابی، عوامل برون سازمانی و عوامل درون سازمانی) بود. سپس در گام دوم برای ارایه الگو از روش مدل سازی ساختاری تفسیری استفاده شد. نتایج نشان دادند بعد یادگیری و تغییر مدلهای ذهنی مدیران در سطح اول و ابعاد (نوآوری و خدمات، بازتعریف راهبردهای آمیزه، منابع و قابلیتهای سازمان، عوامل برون سازمانی و استراتژی) در سطح دوم و ابعاد (توانمندسازی و آزادی عمل، پویایی خدمات و عوامل درون سازمانی) در سطح سوم قرار دارند و ابعاد (نوآوری و خلاقیت، منابع و قابلیتهای سازمان، استراتژی، بازتعریف راهبردهای آمیزه بازاریابی و عوامل برون سازمانی) در خوشه پیوندی و ابعاد (توانمندسازی و آزادی عمل، پویایی خدمات و عوامل درون سازمانی) در خوشه مستقل و بعد یادگیری و تغییر مدلهای ذهنی مدیران در خوشه وابسته قرار گرفتند. در نهایت می توان گفت:...

    کلیدواژگان: نوسازی استراتژیک کارآفرینانه، ارزش گذاری برند سبز، معاونت حمل ونقل
  • حسین رجب دری*، ساره رفعت مقام صفحات 62-79

    هدف پژوهش حاضر، رابطه رهبری اخلاقی و رفتار سبز با نقش میانجی مدیریت منابع انسانی سبز و نقش تعدیلگر دانش زیست محیطی است. این پژوهش کاربردی و از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آن را کارکنان بیمارستان حضرت ولی عصر (عج) شهرستان فسا در زمستان 1401 تشکیل می دهد. نمونه برگزیده نیز شامل 245 نفر است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و جدول دمورگان انتخاب شده اند. همچنین، برای بررسی متغیرهای پژوهش از پرسشنامه استاندارد استفاده شد. برای تحلیل یافته ها نیز در قالب 5 فرضیه اصلی از روش معادلات ساختاری در نرم افزار Smart PLS، استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین رهبری اخلاقی و رفتار سبز کارکنان و مدیریت منابع انسانی سبز و رفتار سبز کارکنان، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین، بین مدیریت منابع انسانی سبز و رفتار سبز کارکنان نیز رابطه مثبت و معناداری مشاهده شد. سایر یافته ها نشان داد که مدیریت منابع انسانی سبز، نقش میانجی در رابطه بین رهبری اخلاقی و رفتار سبز کارکنان دارد. افزون بر آن، دانش زیست محیطی، رابطه بین مدیریت منابع انسانی سبز و رفتار سبز کارکنان را به صورت مثبت تعدیل می کند. بر اساس یافته های پژوهش می توان به اهمیت توجه به توسعه پایدار و مدیریت منابع انسانی سبز پی برد. همچنین، عواملی مانند رهبری اخلاقی نیز در سازمان ها بیش ازپیش باید موردتوجه قرار گیرد. از سوی دیگر با عنایت به نقش برجسته محیط بیمارستان ها در احتمال صدمه زدن به محیط زیست، این مسیله نیازمند دقت نظر از سوی مدیران و برنامه ریزان است.

    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، رفتار سبز، مدیریت منابع انسانی سبز، دانش محیطی، کادر درمان
  • ایمان وکیل زاده، علیرضا منظری توکلی*، رستم پور رشیدی، امین نیک پور صفحات 80-103

    هدف پژوهش حاضر طراحی مدل شایستگی مدیران حوزه سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی می باشد. در این پژوهش، پس از شناسایی ابعاد، رویکردها و حوزه های شایستگی مدیران در یک مطالعه کیفی از طریق مصاحبه با 14 نفر از خبرگان و تجزیه تحلیل داده های حاصل از مصاحبه با روش تجزیه تحلیل محتوا، 54 شاخص شناسایی شد و در 15 مفهوم اصلی مهارت های حرفه ای عملیاتی، مهارت تعاملی، مهارت انسانی، شایستگی محیطی، شایستگی مدیریتی، شایستگی فردی، شایستگی عمومی، شایستگی رهبری، شایستگی شغلی، مهارت حل مسیله، مهارت مدیریتی، رویکرد رفتاری، رویکرد اقتضایی، رویکرد مبتنی بر تحقیق و رویکرد مبتنی بر استراتژی دسته بندی شدند. سپس، با روش AHP فازی رتبه‏بندی صورت گرفت. در ادامه، در یک مطالعه کمی با جمع‏آوری ‏اطلاعات از طریق پرسشنامه از 384 نفر از کارکنان از مدلسازی معادلات ساختاری برای تخمین روابط در مدل شایستگی مدیران حوزه سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی استفاده شد. نتایج بدست آمده از ارزیابی مدل نشان داد که ارتقاء شایستگی مدیران حوزه سلامت به ترتیب بر ابعاد شایستگی، حوزه های کلان شایستگی، رویکرد شایستگی و عوامل مرتبط با شایستگی تاثیرگذار بود. این پژوهش شناسایی شایستگی هایی موردنیاز کارکنان برای بهبود عملکرد در شغل فعلی یا آماده سازی برای شغل های دیگر از طریق ارتقاء یا انتقال را فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: ابعاد شایستگی مدیران، حوزه های کلان شایستگی مدیران، رویکردهای شایستگی مدیران، تحلیل محتوا، مدلسازی معادلات ساختاری
  • عباس قائدامینی هارونی*، مهرداد صادقی ده چشمه، الهه مشرف قهفرخی، سمانه کلدانی صفحات 104-126

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات مدیریت دانش سبز بر نوآوری سبز و توسعه پایدار با نقش میانجی فرهنگ سبز سازمانی انجام گردید. روش پژوهش ازنوع توصیفی همبستگی و ازحیث هدف کاربردی است. جامعه آماری شامل کلیه مدیران صنایع شهرک صنعتی شهرکرد به تعداد 651 نفر تشکیل دادند که از طریق فرمول نمونه گیری کوکران، تعداد 253 نفر به عنوان نمونه، از طریق روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند.تجزیه وتحلیل داده های پژوهش دردوسطح توصیفی توصیفی با استفاده از آماره هایی همچون میانگین وانحراف معیارودراستنباطی بااستفاده ازآماره هایی همچون مدل معادلات ساختاری ، حداقل مربعات جزیی صورت پذیرفت. یافته ها نشان داد که مدیریت دانش سبز قابلیت های سازمانی را برای دستیابی به نوآوری سبز و توسعه پایدار تقویت می کند. علاوه بر این، نوآوری سبز نیز به عنوان یک پیش بینی کننده مثبت مهم برای توسعه پایدار شرکتی شناخته شده است. همچنین مشخص شد که فرهنگ سبز سازمانی رابطه بین مدیریت دانش و نوآوری سبز را برای دستیابی به توسعه پایدار تقویت می کند.

    کلیدواژگان: مدیریت دانش سبز، توسعه پایدار، نوآوری سبز، فرهنگ سبز سازمانی
  • فاطمه مرتضائی*، محمدرضا آزاده دل صفحات 127-145

    هدف این پژوهش، بررسی رابطه ابعاد بازاریابی سبز داخلی با کیفیت خدمات در صنعت بانکداری است. روش تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش اجرا، توصیفی- علی است. جامعه پژوهش را کلیه کارکنان شعب بانک صادرات استان گیلان تشکیل داده اند. با استفاده از فرمول کوکران تعداد 179 نفر از کارکنان شعب بانک به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. پرسشنامه مورد استفاده برگرفته از مطالعه آکروش و همکاران (2013) بود. به منظور تحلیل مدل پژوهش از روش معادلات ساختاری، با استفاده از نرم افزار LISREL8.53 و در بخش آمار توصیفی از نرم افزار SPSS18 استفاده شد. یافته ها نشان دادند دو جزء بازاریابی سبز داخلی شامل استخدام کارکنان و ارتباطات داخلی، به علت عدم توجه به معیارهای حرفه ای در جذب و استخدام کارکنان و همچنین عدم توانایی مدیران برای ارتقای ارتباطات شخص به شخص میان افراد و گروه ها، هیچ رابطه ای با کیفیت خدمات در شعب بانک صادرات استان گیلان نداشته است. ولی سایر عوامل شامل آموزش، انگیزش، امنیت شغلی و نگهداری کارکنان با کیفیت خدمات رابطه دارند. به طور کلی مدیرانی که نگران نظارت و بهبود رضایت مشتری خارجی هستند، باید شایستگی کارکنان را توسعه دهند تا به عنوان بازاریاب «پاره وقت» برای سازمان عمل کنند. لذا آگاهی مدیران از انگیزه ها و چرایی رفتار کارکنان و ایجاد شرایط مطلوب در جهت پاسخگویی به این انگیزه ها می تواند کارکنان را در راستای اهداف سازمان برانگیزاند و همچنین این به مدیران بینش ظریفی در مورد مزیت رقابتی مبتنی بر محیط زیست ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: بانکداری سبز، کیفیت خدمات، مشتریان، بازاریابی سبز
  • علیرضا مزیدی*، مهدیه مزیدی صفحات 146-166

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین مدیریت منابع انسانی سبز و رفتار عملکرد زیست محیطی با توجه به نقش آگاهی زیست محیطی و رهبری خدمتگزار در هتل های استان گلستان انجام گرفت. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی- همبستگی مبتنی بر مدل معادلات ساختاری می باشد. جامعه آماری شامل کارکنان هتل های ستاره دار (تک ستاره تا پنج ستاره) استان گلستان به تعداد 462 نفر بود. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان تعداد 210 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. گردآوری داده ها به وسیله ابزار پرسشنامه انجام گرفت. روایی پرسشنامه به تایید خبرگان و پایایی آن بالای 0.70 از طریق آزمون آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارها Smart-PLS نسخه 3 استفاده شد. نتایج نشان داد بین مدیریت منابع انسانی سبز با عملکرد طرفدار محیط زیست مرتبط با وظیفه، عملکرد فعالانه طرفدار محیط زیست و آگاهی زیست محیطی رابطه معناداری دارد. بین آگاهی زیست محیطی با عملکرد طرفدار محیط زیست مرتبط با وظیفه و عملکرد فعالانه طرفدار محیط زیست رابطه معناداری دارد. همچنین رهبری خدمتگزار بر رابطه بین مدیریت منابع انسانی سبز با عملکرد طرفدار محیط زیست مرتبط با وظیفه، عملکرد فعالانه طرفدار محیط زیست و آگاهی زیست محیطی نقش تعدیلی دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی سبز، آگاهی زیست محیطی، رهبری خدمتگزار، رفتار عملکرد زیست محیطی
|
  • Fariborz Anvarifar, Mohammadreza Bagherzadeh *, Yousef Gholipour kanani, Asadallah Mehrara Pages 1-28

    The purpose of this research is to design a model for establishing a green information technology mechanism in Iran Trade Promotion Organization. The present study is developmental in terms of purpose, survey in terms of data collection, and cross-sectional in terms of time, and was conducted in the year 1400. This study was conducted based on two quantitative and qualitative (mixed) approaches, the statistical population in the qualitative phase includes university professors and senior managers of the mentioned organization, and in the quantitative phase, it includes 340 experts. In the qualitative phase, the results of semi-structured interviews were analyzed with thematic analysis method (using MAXQDA software), and the inductive thematic analysis method was used to analyze the interviews. The result of the interviews with 12 experts, who were purposefully selected, was 9 main themes for designing the model. In the quantitative stage, interpretive modeling was used and the resulting 9 factors were stratified and the ISM graph was designed with 9 factors. In the following, using the questionnaire tool and with the help of Smart PLS software, the significance of the relationships between the factors was investigated. The validity of the data and the questionnaire from the perspectives of the professors, and the reliability of the questionnaire using Cronbach's alpha, were confirmed. Results Two extra-organizational factors and green policy were removed from the model and seven factors: intraorganizational, social and economic, environmental changes, green evaluation, strategic values, long-term values, and organizational requirements were confirmed in designing the model for green information technology mechanism.

    Keywords: Information technology, green, trade promotion organization, structural modeling, interpretation
  • Maryam Bayani* Pages 29-46

    The present study was conducted with the aim of investigating the relationship between green banking practices and the environmental performance of banks with regard to the mediating role of green financing in the central branches of banks in Golestan province. The research is applied in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of method based on structural equation model. The statistical population includes the central branches of the banks of Golestan province, which due to the small number of the statistical population, all the central branches of the banks were selected Finally, among the 27 central branches of the bank, 19 branches cooperated with this research and 180 questionnaires were distributed among the heads and deputy heads of the branches, of which 126 correct questionnaires were returned. Data collection was done by means of a questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and its reliability (above 0.70) was confirmed through Cronbach's alpha test. For data analysis, structural equation modeling was used using Smart-PLS software, version 3. The results of the structural equation model showed that there is a significant relationship between green banking measures, including measures related to bank employees, bank operations, bank customers, and bank policy with green financing and environmental performance of the banks. Also, there is a significant relationship between green financing and environmental performance of the banks. Finally, green financing plays a mediating role in the relationship between green banking practices and environmental performance of the banks.

    Keywords: green banking measures, environmental performance of banks, green financing
  • Navab Hoseyni, Parviz Saeidi *, Roohallah Samiee Pages 47-61

    Entrepreneurial strategic renewal causes extensive changes in the organization and the adaptability of the organization to the various needs of the stakeholders. The purpose of the present study was, therefore, to present a model of entrepreneurial strategic renewal with an emphasis on green brand value in the transportation deputy of Tehran Municipality. The present research is applied in terms of purpose and descriptive-correlation based on the adopted method. In the first step, the effective factors on entrepreneurial strategic renewal were identified with an emphasis on green brand value based on semi-structured interviews with 15 academic and organizational experts using the Delphi method in three rounds. The output of this stage was 36 components in the form of 9 dimensions (innovation and creativity, resources and capabilities of the organization, learning and changing the mental models of managers, empowerment and freedom of action, service dynamics, strategy, redefinition of marketing mix strategies, extraorganizational factors and intra-organizational factors). Then, in the second step, interpretive structural modeling method was used to present the model. The results showed that the dimension of learning and changing mental models of managers in the first level and dimensions (innovation and services, redefining mixed strategies, resources and capabilities of the organization, extra-organizational factors and strategy) in the second level and dimensions (empowerment and freedom of action, dynamics of services and intra-organizational factors) are on the third level and the dimensions (innovation and creativity, resources and capabilities of the organization, strategy, redefinition of marketing mix strategies and extra-organizational factors) are in the linked cluster and dimensions (empowerment and freedom of action, service dynamics and intra-organizational factors) in the independent cluster and the dimension of learning and changing mental models of managers were placed in the dependent cluster. Finally, it can be said that the basis of the entrepreneurial strategic renewal model with an emphasis on green brand value are the dimensions (intraorganizational factors, empowerment and freedom of action, and service dynamics).

    Keywords: Entrepreneurial Strategic Renovation, Green brand valuation, Transportation Deputy
  • Hossein Rajabdorri *, Sareh rafatmagham Pages 62-79

    The purpose of this study is to investigate the relationship between ethical leadership and green behavior with the mediating role of green human resource management and the moderating role of environmental knowledge. This research is applied and descriptive-correlational. The population consists of the staff of Vali-Asr Hospital in Fasa city in the winter of 2021. The selected sample includes 245 people who have been selected using simple random sampling method based on Morgan's table. Also, a standard questionnaire was used to examine the research variables. To analyze the findings in the form of 5 main hypotheses, the structural equation method using Smart PLS software was used. The research findings showed that there is a positive and significant relationship between ethical leadership and green behavior of employees and green human resource management and green behavior of employees. Also, a positive and significant relationship was observed between green human resource management and green behavior of employees. Other findings also show that green human resource management plays a mediating role in the relationship between ethical leadership and employees’ green behavior. In addition, environmental knowledge positively moderates the relationship between green human resource management and employees’ green behavior. Based on the research findings, we can understand the importance of paying attention to sustainable development and green human resource management. Also, factors such as ethical leadership in organizations should be taken into consideration more than ever. On the other hand, considering the prominent role of the hospital environment in the possibility of harming the environment, this issue requires careful consideration by managers and planners.

    Keywords: Ethical Leadership, Green Behavior, Green Human Resource Management, Environmental Knowledge, Treatment Staff
  • Iman Vakilzadeh, Alireza Manzari *, Rostam Pourrashidi, Amin Nikpour Pages 80-103

    The aim of the present research is to design a competency model for health managers of the Ministry of Health and Medical Education. In this research, after identifying the dimensions, approaches and competence areas of managers in a qualitative study through interviews with 14 experts and analyzing the data from the interviews with the content analysis method, 54 indicators were identified and in 15 main concepts including operational-professional skills, interactive skill, human skill, environmental competence, managerial competence, individual competence, general competence, leadership competence, job competence, problem solving skill, management skill, behavioral approach, contingency approach, research-based approach and strategy-based approach were categorized. Then, ranking was done with the fuzzy AHP method. Next, in a quantitative study by collecting information through a questionnaire from 384 employees, structural equation modeling was used to estimate relationships in the competency model of health managers of the Ministry of Health and Medical Education. The results obtained from the evaluation of the model showed that the improvement of competence of health field managers had an effect on the dimensions of competence, major domains of competence, competence approach and factors related to competence, respectively. This research provides insights into the identification of competencies needed by employees to improve performance in their current job or prepare for other job opportunities through promotion or transfer.

    Keywords: Managers' competency dimensions, managers' competency macro domains, managers' competencyapproaches, content analysis, structural equation modeling
  • Abbas Ghaedamini Harouni, Mehrdad Sadeghi de cheshmeh, elahe Musharraf ghahfarakhi, Samaneh keldani Pages 104-126

    The present research was conducted with the aim of investigating the effects of green knowledge management on green innovation and sustainable development with the mediating role of green organizational culture. The study is applied in terms of purpose and descriptive-correctional in terms of data collection procedure. The statistical population includes all the managers of industries in Shahrekord industrial town, numbering 651 people, 253 of whom were selected as sample of the study through stratified random sampling method using Cochran's sampling formula. The research tools were the standard questionnaire of green knowledge management, the standard questionnaire of green innovation, the standard questionnaire of sustainable development, and the standard questionnaire of green organizational culture, the validity of which were examined and confirmed based on content validity using the opinions of experts, face validity using the views of a few precipitants from statistical population, and construct validity. On the other hand, the reliability of the questionnaires using Cronbach's alpha method was estimated as (0.90), (0.80), (0.80), and (0.90), respectively. The analysis of the research data was done at two descriptive and inferential levels using the structural equation model (partial least squares). The findings showed that green knowledge management has a positive and significant effect on green innovation, with the coefficient of 0.63. Moreover, green knowledge management has a positive and significant effect on sustainable development, with the coefficient of 0.62. Finally, green organizational culture mediates the relationship between green knowledge management and green innovation and sustainable development.

    Keywords: green knowledge management, green innovation, sustainable development, green organizational culture
  • Fatemeh Mortezaei, Mohammadreza Azadeh del Pages 127-145

    The purpose of this research is to investigate the relationship between internal green marketing dimensions and service quality in the banking industry. In terms of purpose, this research is an applied one and in terms of research method, it is a descriptive-casual one. The research population includes all employees of Bank Saderat Iran branches in Gilan province. Using Cochran's formula, 179 employees of bank branches were selected by simple random sampling. The questionnaire used was taken from the study of Akroush et al. (2013). In order to analyze the research model, structural equation method was used using LISREL 8.53 software and SPSS 18 software was used in the descriptive statistics section. The findings showed that the two components of internal green marketing, including employee recruitment and internal relationships, due to the lack of attention to professional standards in recruiting and hiring employees, as well as the inability of managers to promote person-to-person communication between individuals and groups, have no relationship. with the quality of service in Bank Saderat Iran branches of Gilan province. However, other factors including training, motivation, job security and employee retention are related to service quality. Generally, managers concerned with monitoring and improving external customer satisfaction should develop the competencies of employees to act as "part-time" marketers for the organization. Therefore, managers' awareness of the motivations and reasons for employees' behavior and creating favorable conditions to respond to these motivations can motivate employees in line with the organization's goals, and this also provides managers with a subtle insight into the competitive advantage based on the environment.

    Keywords: Green banking, service quality, customers, green marketing
  • Alireza Mazidi *, Mahdiyeh Mazidi Pages 146-166

    This research was conducted with the aim of investigating the relationship between green human resource management and environmental performance behavior with regard to the role of environmental awareness and servant leadership in hotels in Golestan province in the second half of 2022. The research is applied in terms of purpose and descriptivecorrelation in terms of method based on structural equation model. The statistical population included employees of hotels (one-star to five-star) in Golestan province, numbering 462 people. 210 people were selected by simple random sampling method using Krejcie and Morgan table. Data collection was done by means of a questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and its reliability (above 0.70) was confirmed through Cronbach's alpha test. For data analysis, structural equation modeling was employed using Smart-PLS version 3 software. The results showed that there is a significant relationship between green human resource management and task-related pro-environmental performance, proactive pro-environmental performance and environmental awareness. There is a significant relationship between environmental awareness and task-related pro-environmental performance and proactive pro-environmental performance. Also, servant leadership has a moderating role on the relationship between green human resource management and task-related pro-environmental performance, proactive pro-environmental performance and environmental awareness.

    Keywords: green human resource management, environmental awareness, servant leadership, environmentalperformance behavior