فهرست مطالب

نشریه مدیریت سبز
سال سوم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن بیژن پور، رضا احتشام راثی*، داود قراخانی صفحات 1-24

    در جهان امروز ، مدیریت پسماند شهری یکی از مهمترین وظایف مدیرت شهری است که هزینه و مشکلات اجرایی فراوانی دارد. عملیات جمع آوری ، دفع و بازیافت پسماندها به دلیل صرف هزینه های گزاف برای سرمایه گذاری در ایجاد ناوگان کامیون های حمل پسماند بسیار پر هزینه است. همچنین صرف هزینه های عملیاتی قابل توجه برای کارگران ، رانندگان ، سوخت و تعمیر و نگهداری ، مدیریت پسماند های شهری را به عملیاتی پر هزینه تبدیل کرده است . با توجه به هزینه های فراوان مدیریت پسماندهای شهری ، ایجاد بهبود های اندک در مدیریت پسماند های شهری ، منجر به صرفه جویی های بزرگ در هزینه های مدیریت پسماند ها خواهد شد . اینترنت اشیاء (IOT) یکی از ابزارهای کارآمد و مناسب برای کاهش هزینه های جمع آوری و مدیریت پسماندهای شهری است . در این مقاله ابتدا شاخص ها و الزامات زیر ساختی استقرار شهر هوشمند بیان شده اند . سپس پیش نیازهای استقرار اینترنت اشیاء برای مدیریت پسماندهای شهری در موارد تفکیک ، جمع آوری و بازیافت پسماند های شهری معرفی شده اند . پس از آن یک مدل 5 لایه استقرار اینترنت اشیاء برای مدیریت پسماندهای شهری پیشنهاد شده است . در پایان مقاله ، موانع استقرار اینترنت اشیاء در شهرها به اختصار بیان شده است .

    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء، بازیافت، پسماند، تفکیک، شهر هوشمند
  • زهرا اسماعیلی طرزی*، محمدجلال کمالی، نوید فاتحی راد، سنجر سلاجقه صفحات 25-57

    هدف این پژوهش، ارایه مدل و بررسی تاثیر فعالیت های مدیریت منابع انسانی سبز بر عملکرد زیست محیطی با رویکرد AMO در شرکت معادن زغال سنگ کرمان است. روش تحقیق توصیفی، پیمایشی، همبستگی و برای آزمون فرضیات از روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. جامعه آماری، شامل مدیران و سرپرستان و اعضای شوراهای کارگری و کارشناسان فنی و پشتیبانی شرکت معادن زغال سنگ به تعداد 600 می باشد. حجم نمونه براساس جدول گرجسی و مورگان، 234 نفر تعیین شد. ابزارهای مورد استفاده جهت جمع آوری داده ها دو پرسشنامه می باشد. پرسشنامه اول فعالیت های مدیریت منابع انسانی سبز که بر اساس مصاحبه با خبرگان طراحی شد و پرسشنامه دوم عملکرد زیست محیطی شرکت برگرفته از شاخص های زیست محیطی استاندارد ایزو14001 می باشد. روایی محتوایی و سازه دو پرسشنامه به ترتیب 87/0 و84/0 و همچنین پایایی آن 88/0 و 86/0 به تایید رسیده است. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش در سطح آمار توصیفی با استفاده از نرم افزار SPSS23 و روش الگویابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار AMOS23 انجام گرفت. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که تاثیر متغیر توانایی سبز بر عملکرد زیست محیطی معنادار نیست ولی متغیرهای انگیزش سبز و ارایه فرصت های سبز بر عملکرد زیست محیطی مثبت و معنادار می باشد. بنابراین پیشنهاد می گردد که با بکارگیری مدیریت منابع انسانی سبز اقدامات و سازو کارهای لازم جهت بهسازی توانایی سبز در شرکت معادن زغالسنگ کرمان انجام گیرد.

    کلیدواژگان: فعالیت های مدیریت منابع انسانی سبز، رویکرد(توانایی-انگیزش-فرصت)، عملکرد زیست محیطی، شرکت معادن زغال سنگ کرمان
  • عادل نیک نژاد، نیلوفر ایمان خان*، مجید جهانگیرفرد صفحات 58-75

    هدف اصلی پژوهش، شناسایی پیشایندها و پسایندهای نظام مدیریت استراتژیک منابع انسانی سبز است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، از روش پژوهش کیفی داده بنیاد برای توسعه مدل تحقیق مذکور بهره گرفته شده است. مشارکت کنندگان پژوهش را 14 نفر از خبرگان دانشگاهی از اساتید دانشگاه های برتر و مدیران شرکتهای آب و فاضلاب تشکیل می دهند که بر اساس اصل کفایت نظری و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شده است. نتایج پژوهش حاضر منجر به شناسایی بر 12 مقوله اصلی و 41 مقوله فرعی با استفاده از رویکرد داده بنیاد مشخص گردید و به منظور طراحی مدل استخدام سبز، عوامل شخصیتی، طراحی فرآیندهای سبز، شرایط فناوری، پیاده سازی نظام مدیریت پسماند، فرهنگ سازمانی سبز، سرمایه فکری سبز، ارتباطات سبز به عنوان پسایندها و مدیریت مصرف انرژی سبز، مدیریت ایمنی و سلامت سبز، عوامل اقتصادی و بهبود عملکرد سبز به عنوان پیامدها نظام مدیریت استراتژیک منابع انسانی سبز شناسایی شد.

    کلیدواژگان: منابع انسانی سبز، مدیریت استراتژیک مدیریت سبز، نظریه داده بنیاد
  • زهرا برقعی، پرویز سعیدی*، روح الله سمیعی صفحات 76-94

    پژوهش حاضر قصد دارد الگوی کارآفرینی سازمان مبتنی بر توسعه ی پایدار و روابط ارزش آفرین در بخش درمان سازمان تامین اجتماعی در شمال کشور را ارایه دهد. جامعه آماری پژوهش حاضر از دو گروه خبرگان نظری و تجربی به تعداد 30 نفرتشکیل شده است. همچنین جامعه آماری تحقیق شامل کارشناسان بخش درمان سازمان تامین اجتماعی در شمال کشور می باشد که بر اساس جدول مورگان تعداد 146 نفر از آنان به ‏عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. برای آزمون فرضیه های تحقیق از روش های آمار توصیفی و استنباطی استفاده گردید. بمنظور پاسخ به سوال اصلی تحقیق، ابتدا با روش دلفی فازی و با استفاده از تحقیقات گذشته که هر یک از آنها تحت حوزه مسایل کارآفرینی می باشند، مولفه های تحقیق شناسایی شدند. یافته ‏های تحقیق نشان داد بین سرمایه اجتماعی و کارآفرینی در بخش درمان سازمان تامین اجتماعی در شمال کشور رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین مشارکت معنادار کارکنان بخش درمان سازمان تامین اجتماعی در حوزه ی کارآفرینی پیدار و متعاقبا توسعه پایدار تایید گردید.

    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، توسعه ی پایدار، سرمایه اجتماعی، تامین اجتماعی
  • مجاهد مرادزاده، عبدالعلی کشته گر*، عبدالمجید ایمانی صفحات 95-122

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدلی برای تبیین مسیولیت های اجتماعی دانشگاه ها با رویکرد کارآفرینی اجتماعی در دانشگاه های استان خوزستان انجام شده است. روش پژوهش حاضر مطالعه ای توسعه ای- اکتشافی است. جامعه آماری پژوهش در مرحله کیفی شامل 30 نفر از اساتید دانشگاه با استفاده از نمونه گیری هدفمند و با استفاده از روش طوفان فکری (مصاحبه با خبرگان) انجام شده است و تا زمانی که به اشباع نظری نرسیده است ادامه یافته است و در مرحله کمی بر اساس فرمول کوکران تعداد نمونه آماری برابر با 380 نفر می باشد که از طریق روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی انتخاب شد. در این پژوهش از روش دلفی مبتنی بر شناسایی پدیده محوری، شرایط علی، عوامل زمینه ای و مداخله گر، راهبردها و پیامدها و ارتباط بین آن ها استفاده شده است. سپس مدل مفهومی تحقیق با استفاده از روش مدل یابی ساختاری تفسیری، تهیه، تدوین و ترسیم گردید. با ورود به مرحله عملیاتی و استفاده از پرسشنامه های ساختار یافته که گویه های آن از پرسشنامه های تحقیقات مشابه داخلی و خارجی و براساس نظر کارشناسان و خبرگان موضوع استخراج گردیده وروایی و پایایی آن با استفاده از آزمون های استاندارد به اثبات رسیده، روابط بین مولفه های شناسایی شده بررسی گردید و در نهایت مدل عملیاتی تحقیق با استفاده از نرم افزار spss 24 وSmart Pls3 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد 36 مفهوم درخصوص کارآفرینی اجتماعی و 48 مفهوم مسیولیت اجتماعی به دست آمد. همچنین با بررسی روابط بین متغیرها و ارزیابی مدل مشخص گردید که مدل بدست آمده نیز دارای برازش عالی نیز بوده است.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، کارآفرینی اجتماعی، مسئولیت اجتماعی، آسیب های اجتماعی
  • فریدون امیدی* صفحات 123-139
    هدف

    افزایش آگاهی زیست محیطی در میان مصرف کنندگان، آنها را بر آن می دارد تا توجه بیشتری به کسب و کارهای سبز داشته باشند. هدف اصلی از اجرای این پژوهش شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر حمایت مصرف کننده از کسب و کارهای سبز در منطقه آزاد اروند با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و تکنیک تاپسیس بود.

    روش

    این پژوهش توصیفی و از حیث هدف کاربردی است. جامعه مورد مطالعه مصرف کنندگان مشاغل خانگی در منطقه آزاد اروند بوده که حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 385 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که، اقدامات خیرخواهانه کسب و کار، ارزش دادن کسب و کار به طبیعت، اخلاق در کسب و کار، کیفیت ادراک شده محصول به عنوان عوامل اثر گذار بر حمایت مصرف کننده از کسب و کارهای سبز در منطقه آزاد اروند هستند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از رتبه بندی گزینه ها با تکنیک تاپسیس حاکی از این است که گزینه ی منافع ارایه شده از محصولات کسب و کار سبز از اولویت برتری نسبت به سایر گزینه ها برخوردار است، به همین ترتیب رتبه سایر معیارها نیز مشخص شده است.

    کلیدواژگان: کسب و کارهای سبز، مصرف کنندگان، تحلیل عاملی اکتشافی، تاپسیس، منطقه آزاد اروند
  • صمد ایازی* صفحات 140-155

    این تحقیق با هدف بررسی رابطه بین معیارهای فیزیکی مدیریت محیط زیست و مدیریت کربن، در شهرک صنعتی شهرکرد در طی سال 1400 انجام گرفت. برای تحقق هدف و پاسخ به فرضیه تحقیق، با انجام آمار استنباطی، تحلیل استنباطی شامل همبستگی جزیی (تفکیکی) و رگرسیون لجستیک، وجود ارتباط بین معیارهای فیزیکی محیط زیست شامل مصرف آب ، مصرف برق و مصرف گاز شرکت های فعال در شهرک صنعتی شهر کرد و مدیریت کربن مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به اطلاعات دریافتی از سایت استانداری چهارمحال و بختیاری و بانک اطلاعات کارخانه های استان چهار محال وبختیاری، تعداد 8 شرکت فعال و بزرگ، جامعه آماری پژوهش حاضر را تشکیل دادند. داده های مورد نیاز تحقیق بصورت ترکیبی با استفاده از پرسشنامه استاندارد و میدانی کسب گردید. بر اساس نتایج تحقیق، فرضیه مبتنی بر وجود ارتباط بین کلیه معیارهای مدیریت محیط زیست و مدیریت کربن در شرکت های مستقر در شهرک صنعتی شهرکرد تایید شد.

    کلیدواژگان: معیارهای فیزیکی مدیریت محیط زیست، مدیریت کربن، رگرسیون لجستیک
  • مرجان نوری* صفحات 156-171

    مشارکت حقی است که باید برای همگان فراهم شود و از بنیان های مهم روابط اجتماعی است و زنان به عنوان نیمی از جمعیت جامعه با مشارکت اجتماعی می توانند نقش مهمی در توسعه جوامع داشته باشند. از اینرو هدف پژوهش حاضر شناسایی و تحلیل عوامل موثر بر مشارکت اجتماعی زنان در توسعه پایدار استان گلستان بود. روش پژوهش، کاربردی و توصیفی بود که با رویکرد آمیخته اکتشافی انجام شده است. جامعه آماری در مرحله کیفی 10 نفر از خبرگان دانشگاهی با روش قضاوتی هدفمند بود و در مرحله کمی، زنان بالای 15 سال ساکن در شهرهای استان گلستان به تعداد 378422 نفر بودند که حجم نمونه مطابق با جدول کرجسی و مورگان 383 نفر تعیین و از نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شد. برای شناسایی مولفه های مشارکت اجتماعی زنان از روش دلفی و برای تحلیل روابط بین مولفه ها از روش معادلات ساختاری با نرم افزار Smart PLS3 استفاده شده است. برای سنجش روایی و پایایی مرحله کیفی از معیارهای لینکولن و گوبا (1982) و در مرحله کمی از آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده شد. نتایج دلفی نشان داد مشارکت اجتماعی زنان در توسعه پایدار ، شامل 16 مولفه (انسجام اجتماعی، منزلت اجتماعی، امید به آینده، پایگاه اجتماعی، امنیت اجتماعی، عام گرایی، آگاهی اجتماعی، اعتماد به نفس، سبک زندگی، طبقه اجتماعی، استفاده از وسایل ارتباط جمعی، وضعیت شغلی، ساختار دموکراتیک خانواده، سطح درآمد، تحصیلات و سن) می باشد.

    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، زنان، توسعه پایدار، استان گلستان
|
  • Mohsen Bijanpour, Reza Ehtsham Rathi, Dawood Gharakhany Pages 1-24

    In today's world, urban waste management is one of the most important tasks of urban management, which has many implementation problems and costs. Waste collection, disposal and recycling operations are very costly due to the high costs of investing in the creation of a fleet of waste trucks. Also, significant operating costs for workers, drivers, fuel and maintenance have turned municipal waste management into a costly operation. Considering the high costs of urban waste management, small improvements in urban waste management will lead to great savings in waste management costs. The Internet of Things (IoT) is one of the efficient and suitable tools to reduce the costs of collecting and managing urban waste. In this article, the indicators and infrastructural requirements of establishing a smart city have been stated. Then, the prerequisites for establishing the Internet of Things for urban waste management in the cases of separation, collection and recycling of urban waste have been introduced. After that, a 5-layer model of Internet of Things deployment has been proposed for urban waste management. At the end of the article, the obstacles to establishing the Internet of Things in cities are briefly discussed.

    Keywords: Internet of Things, recycling, waste, separation, smart city
  • Zahra esmaeli Tarzi, MohammadJalal Kamali, Navid Fatehi Rad, Sanjar Salajegeh Pages 25-57

    The purpose of this research is to examine the impact of green human resource management practices on environmental performance with the AMO approach in Kerman Coal Mines Company. Descriptive-correlational research method, which was conducted by survey method, and the structural equation modeling approach was used to test the hypotheses. The statistical population includes 600 managers and supervisors and members of labor councils and technical and support experts of the coal mining company. The sample size was determined by 234 individuals based on the table of Krejcie and Morgan. The tools used to collect data are two questionnaires. The first questionnaire of green human resource management activities, which was designed based on interviews with experts, and the second questionnaire of the company's environmental performance is derived from the ISO 14001 standard environmental indicators. The content and construct validity of two questionnaires have been confirmed as 0.87 and 0.84 respectively, as well as its reliability as 0.88 and 0.86. The analysis of the research data was done at the level of descriptive statistics using SPSS23 software and structural equation modeling method using AMOS23 software. The results of the research indicated that the effect of the green ability variable on environmental performance is not significant; however, the variables of green motivation and provision of green opportunities are positive and significant on environmental performance. Therefore, it is suggested that by using green human resources management, the necessary measures and mechanisms to improve the green capability in Kerman Coal Mines Company should be carried out.

    Keywords: green human resource management practices, AMO, environmental performance, Kerman Coal MinesCompany
  • Adel Niknezhad, Nilofar Imankhan *, Majid Jahangirfard Pages 58-75

    The main goal of the research is to identify the antecedents and consequences of the green human resources strategic management system. In order to achieve the goal of the research, the grounded theory research method has been used to develop the adopted research model. The participants of the study included 14 academic experts from top-tier universities and managers of water and wastewater companies, who were selected based on the principle of theoretical adequacy, using the purposeful sampling method. A semi-structured interview has been used for data collection. The results of the present research led to the identification of 12 main categories and 41 subcategories using a grounded theory approach. In order to design a green recruitment model, personality factors, green process development, technological conditions, waste management system implementation, green organizational culture, green intellectual capital, green communication were introduced as consequences and green energy consumption management, green health and safety management, economic factors and green performance improvement were identified as consequences of strategic management system of green human resources.

    Keywords: green human resources, green management strategic management, grounded theory
  • zahra borgeyy, Parviz Saeidi, Roohollah Samiee Pages 76-94

    The main goal of this research is to present the entrepreneurship model of organization based on sustainable development and value-creating relationships in the treatment department of the social security organization in the north of the country. The statistical population of the present research consists of two groups of theoretical and experimental experts, totaling 30 individuals. Moreover, the statistical population of the research includes the experts of the treatment department of the social security organization in the north of the country, from among whom, 146 participants were selected based Morgan's table as the research sample. Descriptive and inferential statistical methods were used to test research hypotheses. In order to answer the main research question, first, the research components were identified using the fuzzy Delphi method and using past research studies in the literature, each of which is under the field of entrepreneurship. The research findings showed that there is a significant relationship between social capital and entrepreneurship in the treatment department of the social security organization in the north of the country. Also, the meaningful participation of the employees of the social security organization's treatment department in the area of entrepreneurship and subsequently sustainable development was confirmed.

    Keywords: organizational entrepreneurship, social capital, social security
  • Mojahed Moradzadeh, Abdulali Keshtegar, Abdolmajid Imani Pages 95-122

    The present study was conducted in the universities of Khuzestan province with the aim of designing a model to explain the social responsibilities of universities adopting a social entrepreneurship approach. The statistical population of this research in the qualitative phase inlcudes experts (professors of Khuzestan universities) and in the quantitative phase it includes 1153 staff of universities and faculties, deputy heads and heads of departments, employees and faculty members of universities in Khuzestan province. In the qualitative part, using the purposeful sampling method, 30 experts (university professors) and in the quantitative part, using the stratified random sampling method, a total number of 380 staff of universities and faculties, deputy heads and heads of departments, employees and faculty members of the universities in Khuzestan province were selected. In the first step, the factors affecting the social responsibility of universities informed by social entrepreneurship approach were identified based on semi-structured interviews with experts. The output of this stage was 36 concepts regarding social entrepreneurship and 48 concepts of social responsibility. Then, in the second step, the identified dimensions were evaluated by structural equation modeling method using SPSS 24 and Smart Pls3 software.

    Keywords: entrepreneurship, social entrepreneurship, social responsibility, social harm
  • Fereydoun Omidi Pages 123-139
    Objective

    To increase environmental awareness among consumers, prompting them to pay more attention to green businesses. The main purpose of this research was to identify and rank the factors affecting consumer support for green businesses in Arvand Free Zone using exploratory factor analysis and TOPSIS technique. This research is descriptive and applied in terms of purpose. The study population was home business consumers in Arvand Free Zone. The sample size was 385 people based on Cochran's formula who selected using convenience sampling method.The findings of the research show that the business philanthropy, valuing nature for the business, ethics in business, the perceived quality of the product as factors exerting impacts on consumer support for green businesses in Arvand Free Zone.The results of the ranking of the options with the TOPSIS technique indicate that the option of benefits provided by green business products has a higher priority compared to other options. In the same way, the ranking of other criteria has also been determined.

    Keywords: green businesses, consumers, exploratory factor analysis, TOPSIS, Arvand Free Zone
  • Samad Ayazi Pages 140-155

    The aim of this study was to investigate the relationship between physical criteria of environmental management and carbon management in Shahrekord industrial town during the year 1400. In order to achieve the goal and respond to the research hypotheses, by performing inferential statistics, inferential analysis including partial correlation and logistic regression, the relationship between three environmental physics criteria, i.e., water, electricity and gas consumption with carbon management was investigated. According to the information received from Chaharmahal and Bakhtiari governorate website and the databases of the factories in this province, eight active and large companies have formed the statistical population of this study. The required data were obtained using a combination of a standard questionnaire and referring to water and wastewater department, gas department and electricity department in proximity to the location where the companies were situated. Informed by the results of the study, the hypothesis suggesting the relationship between physical criteria of environmental management and carbon management in companies located in Shahrekord industrial town was confirmed.

    Keywords: Physical criteria of environmental management, carbon management, logistic regression
  • Marjan Nori Pages 156-171

    Participation is a right that should be provided to everyone and is one of the important foundations of social relations, and women, who are half of the society's population, can play an important role in the development of societies with their social participation. The aim of the present study was to identify and analyze the factors affecting the social participation of women in the sustainable development of Golestan province. The research method was applied and descriptive, adopting a mixed exploratory approach. In the qualitative stage, the statistical population was 10 university experts who were selected based on purposeful/judgement sampling strategy. In the quantitative stage, there were 378,422 women over 15 years old living in the cities of Golestan province, and the sample size was 383 individuals according to the Krejcie and Morgan table, who were selected based on simple random sampling technique. The Delphi method was used to identify the components of women's social participation, and the structural equation method conducted by Smart PLS3 software was used to analyze the relationships between the components. Lincoln and Guba (1982) criteria were used to measure the validity and reliability of the qualitative stage, and Cronbach's alpha and composite reliability were used in the quantitative stage. Delphi results showed that women's social participation in sustainable development includes 16 components (social cohesion, social dignity, hope for the future, social base, social security, generalism, social awareness, self-confidence, lifestyle, social class, use of mass communication tools, employment status, family democratic structure, income level, education and age). Also, based on the results of structural equation modeling, it can be said: the age component and the social cohesion component have the greatest and least impact on women's social participation in the sustainable development of Golestan province, respectively, by - 0.594 and 0.303.

    Keywords: social participation, women, sustainable development, Golestan province