فهرست مطالب

پژوهشهای تغییرات آب و هوایی - پیاپی 14 (تابستان 1402)

نشریه پژوهشهای تغییرات آب و هوایی
پیاپی 14 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صالح آرخی*، سمیرا کرکز، سمیه عمادالدین صفحات 1-26

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی پهنه سیل در شرایط تغییر اقلیم براساس سناریوهای پنجمین گزارش ارزیابی هییت بین الدول تغیییر اقلیم در حوضه قره سو (استان گلستان (انجام شد. داده های روزانه شبیه سازی شده برای آینده را می توان به عنوان ورودی مدل های هیدرولوژیکی لحاظ کرده و نتایج آن را در برنامه های بلندمدت توسعه منابع آب منظور نمود. این تحقیق شامل دو فاز اقلیمی و هیدرولوژی است. در فاز اقلیمی، داده های روزانه دمای حداقل، حداکثر، بارش و ساعات آفتابی ایستگاه سینوپتیک هاشم آباد گرگان در دوره 2001-2020 با استفاده از مدل آماری LARS-WG شبیه سازی شد و پس از اطمینان از کارایی این مدل در شبیه سازی پارامترهای هواشناسی مذکور در حوضه آبخیز قره سو استان گلستان، جهت بررسی تاثیر پدیده تغییر اقلیم بر رواناب منطقه مورد مطالعه، داده های سه سناریوی A2 (سناریوی حداکثر)، A1B (سناریوی حد وسط) و B1 (سناریوی حداقل) مدل HadCM3 در دوره 2021-2050 با مدل آماری LARS-WG کوچک مقیاس گردید. در فاز هیدرولوژیکی، بارش- رواناب با استفاده از مدل هیدرولوژیکی SWAT شبیه سازی و پس از واسنجی (از 1 ژانویه 2012 تا 29 دسامبر 2016) و اعتبارسنجی این مدل (30 دسامبر 2016 تا 29 دسامبر 2018)، داده های دما و بارش خروجی مدل LARS-WG به مدل SWAT وارد شده و تغییرات رواناب تبعی تغییر اقلیم در دوره های آتی نسبت به دوره پایه محاسبه گردید. نتایج نشان داد که بر اساس برآورد مدل LARS-WG برای سناریوهای مورد بررسی در دوره های آتی میانگین دمای حوضه آبخیز قره سو به میزان  56/0 تا 4 درجه سلسیوس افزایش می یابد. مقدار بارش نیز در مقایسه با دوره پایه به میزان 10 تا 24 درصد کاهش نشان می دهد. در پایان نیز سیلاب حوضه مورد مطالعه با تلفیق نقشه متوسط رواناب تحت سناریو A2، فاصله از رودخانه و ضریب شکل حوضه با استفاده از روش  Fuzzy-AHPدر محیط GIS  پهنه بندی شده است. با توجه به پهنه بندی، 44 درصد در خطر زیاد و بسیار زیاد می باشد.

    کلیدواژگان: خطر، سیلاب، تغییرات اقلیم، مدل SWAT، GIS
  • الهه عسگری، محمد صادق نوروزی نظر، محمد باعقیده*، علیرضا انتظاری صفحات 27-42
    مشخصه های خشکسالی به عنوان یکی از مخاطرات طبیعی، در دوره های آتی ممکن است تحت تاثیر تغییرات آب و هوایی تغییر نماید. پژوهش حاضر، با هدف پیش نگری خشکسالی هواشناسی در حوضه گرگانرود انجام شده است. به این منظور برونداد دما و بارش 8 مدل پروژه CMIP6 تحت دو سناریوهای (SSP2-4.5) و (SSP5-8.5) طی دو دوره 2054-2025 و 2100-2071 مورد بررسی قرار گرفتند. با توجه به بزرگ مقیاس بودن مدل های گردش کلی جو از روش تصحیح اریبی نگاشت چندک (Quantial Mapping) برای ریزگردانی GCMهای منتخب استفاده شد. با پیش نمایی مقادیر بارش و دما، شاخص SPEI، در مقیاس زمانی سالانه برای دوره های پایه و آتی محاسبه و در ادامه، نمایه‎های خشکسالی (مدت، شدت و بزرگی) بر مبنای تیوری Run استخراج و برای دوره های پایه و آتی با هم مقایسه شدند. با هدف ارتقای فرایند ارزیابی و کمی سازی اثرات تغییرات اقلیمی بر خشکسالی های آتی منطقه و نشان دادن عدم قطعیت های ناشی از مدل های اقلیمی از باندهای پیش بینی متغیرهای اقلیمی جهت کمی سازی شاخص SPEI استفاده شده است. نتایج پیش نگری اجرای گروهی مدل ها نشان داد که در شرایط اقلیم آینده متوسط دما و بارش سالانه در هر دو سناریو دارای روند افزایشی خواهد بود؛ بطوری که دما 2/1 تا 4/4 درجه سلسیوس و بارش به میزان 2 تا 9/11 درصد افزایش می یابد. همچنین خروجی پایش خشکسالی بر مبنای شاخص SPEI در سناریو SSP2-4.5 نشان داد شرایط منطقه در دهه های آتی در محدوده های نزدیک به نرمال یا ترسالی خواهد بود. این وضعیت در دوره آینده نزدیک در سناریو SSP5-8.5 نیز ادامه دارد، ولی تحت تاثیر افزایش شدید دما و تبخیر و تعرق در دوره آینده دور، میزان وقوع خشکسالی ها افزایش خواهد یافت. نتایج حاصل از اجرای تیوری Run بیانگر آن است که نمایه های شدت مدت و بزرگی در سناریو  SSP2-4.5و دوره ی آینده نزدیک در سناریو SSP5-8.5 روند کاهشی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: شاخص SPEI، CMIP6، نگاشت چندک، تئوری Run، حوضه آبخیز گرگانرود
  • مظفر فرجی، مجید رضایی بنفشه*، بهروز ساری صراف، علی محمد خورشیددوست صفحات 43-64
    هدف از این مطالعه شبیه سازی عددی و پیش بینی تغییرات آب وهوای ایران با تاکید بر دو پارامتر اقلیمی دما و بارش است. روش مورد استفاده این تحقیق الگوریتم شبکه های عصبی مصنوعی برای شبیه سازی متغیرهای دما و بارش 24 ساعته برحسب گام زمانی ماهانه در طی یک دوره 31 ساله نسبت به دوره پایه است. از تحلیل مانوا برای مقایسه میانگین تغییرات دما و بارش طی دوره مشاهده شده 2020-1990 و دوره شبیه سازی شده 2050-2020 استفاده شده است. نتایج مقایسه نشان می دهد، تفاوت معنی داری بین تغییرات دما و بارش 24 ساعته در ایستگاه های هواشناسی منتخب در ایران وجود دارد. مربع جزیی اتا محاسبه شده، تغییرات بارش و دمای ثبت شده به ترتیب برابر1/42 و 9/17 درصد، تغییرات بارش و دمای شبیه سازی شده نیز به ترتیب برابر6/41 و 1/18 درصد می باشد. بیشترین و کمترین بارش مشاهده شده در ماه های مارس و ژوییه رخ داده است. شبیه سازی ها بیشترین و کمترین میزان بارش را برای ماه های مارس و اوت پیش بینی کردهاند. همچنین بیشترین و کمترین میانگین دمای مشاهده شده به ترتیب در ماه های ژوییه و ژانویه رخ داده و شبیه سازی ها نیز این مقادیر را برای همین ماه ها پیش بینی کرده اند. نتایج مقایسه ایستگاه های هواشناسی منتخب طی دوره های مذکور نشان داد، بیشترین و کمترین مقادیر بارش مشاهده شده به ترتیب در ایستگاه های رشت 95/109و یزد 36/4 میلی متر ثبت شده و شبیه سازی ها نیز برای همین ایستگاه ها 46/ 112 و 63/5 میلی متر پیش بینی کرده اند. بیشترین و کمترین میانگین دمای مشاهداتی به ترتیب در ایستگاه های بندرعباس99/26 و اردبیل36/9درجه سانتی گراد ثبت شده و شبیه سازی ها نیز برای همین ایستگاه ها10/27و45/9 درجه سانتی گراد پیش بینی کرده اند.
    کلیدواژگان: شبیه سازی عددی، تغییرات آب وهوایی ایران، دما و بارش، الگوریتم شبکه های عصبی مصنوعی
  • آمنه میان آبادی*، محمدمهدی باطنی، صدیقه محمدی صفحات 65-84

    در این پژوهش اثرات تغییر اقلیم بر میزان و توزیع بارش و دما در ایستگاه سینوپتیک کرمان بررسی شد. به این منظور خروجی مدل‎های اقلیمی جهانی گزارش ششم IPCC برای دوره پایه (1965 تا 2014) برای بارش و دما در مقایسه با داده‎های ایستگاه ارزیابی شد. برای ارزیابی مدل‎ها از معیارهای خطاسنجی شامل ضریب همبستگی (r)، جذر میانگین مربعات خطا (RMSE)، میانگین خطا (ME) و شاخص KGE استفاده شد. سپس بهترین مدل‎ها برای پیش‎بینی این دو متغیر در سال‎های آینده (2051 تا 2100) بر مبنای سناریوهای مختلف اقلیمی (SSP1-2.6، SSP2-4.5، SSP3-7.0 و SSP5-8.5) انتخاب شدند. در نهایت تغییرات توزیع بارش و دما در دوره آینده نسبت به دوره پایه مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج مطالعه حاضر پس از اصلاح اریبی مدل ACCESS-CM2 برای تخمین دما (ME=0 °C، RMSE=1.87 °C، r=1، KGE=0.998) و مدل MRI-ESM2-0 برای تخمین بارش (ME=-0.002 mm/month، RMSE=17 mm/month، r=0.484، KGE=0.468) از دقت بهتری برخوردار هستند. نتایج بررسی روند تغییرات بارش و توزیع آن نشان دهنده عدم معنی داری روند تغییرات (مقادیر P-value بیشتر از 1/0) و عدم معنی داری تغییر میانگین و واریانس بارش (مقادیر P-value کمتر از 05/0) بود و لذا احتمال افزایش وقوع بارش های حدی نمی تواند از نظر آماری قابل انتظار باشد. اما تغییرات روند، میانگین و واریانس دما از نظر آماری معنی دار بوده و احتمال وقوع تنش های گرمایی در آینده افزایش خواهد یافت. افزایش معنی دار دما در آینده می تواند منابع آبی شهر کرمان را از نظر کمی و کیفی تحت تاثیر قرار دهد که این مسیله مستلزم توجه بیشتر سیاست گذاران به مدیریت مناسب منابع آب است.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، بارش، دما، کرمان، CMIP6
  • پروانه حاتمی گل مکانی، واحدبردی شیخ*، آرش زارع گاریزی، عبدالرضا بهره مند صفحات 85-102

    در دهه های اخیر، مردم در سراسر جهان تلفن های هوشمند و فناوری های آن را پذیرفته اند. برنامه های کاربردی در این دستگاه ها از جنبه های عملکرد و کاربری آسان شده اند. پروژه های علمی شهروندی که تلاش می کنند داده های ارزان و مقرون به صرفه را از افراد با پیشینه های مختلف جمع آوری کنند، نیازمند طراحی کاربرپسند و استفاده از فناوری با کاربری آسان است. در این پژوهش سعی شد تا با مرور جزییات مراحل طراحی یک برنامه علمی شهروندی در زمینه اقلیم و هیدرولوژی، به ملاحظات و ضرورت طراحی و انتشار یک برنامه کاربردی علمی شهروندی پرداخته شود. این برنامه که توسط نگارندگان طراحی شده است، با نام پایش یار معرفی می شود و با هدف پایش سه متغیر دما، بارش و تراز سطح آب رودخانه در روستاهای مرزی و دورافتاده استان گلستان طراحی شد. به منظور کسب تجربیات کافی، پس از قرار دادن ابزارهای سنجش ساده و ارزان قیمت در دسترس داوطلبان، به مدت پنج ماه (دی ماه 1400 تا اردیبهشت ماه 1401) از طرق مختلف از جمله پیامک، تماس تلفنی، فرم های کاغذی و شبکه های مجازی داده های مورد نیاز جمع آوری شد. پس از آن بازخوردها و نکات لازم ثبت گردید و مطابق با تجربیات کسب شده نسخه اولیه برنامه کاربردی پایش یار طراحی شد. بعلاوه در این پژوهش با مقایسه داده های جمع آوری شده از طریق این برنامه طی هشت ماه (خردادماه 1401 تا دی ماه 1401) و مقایسه آن با سایر روش های جمع آوری داده، نقاط ضعف و قوت آن برشمرده شد و کارایی آن مورد ارزیابی قرار گرفت. در انتها ارزیابی کارایی، مزایا، معایب، محدودیت ها و چالش های پایش یار نشان داد که یک برنامه کاربردی قابل نصب و اجرا در گوشی های هوشمند با طراحی خوب، جریان اطلاعات از کاربران به پایگاه های اطلاعاتی و محققان مربوطه را تسهیل می کند و به نظر می رسد برای ترویج و گسترش سامانه های پایشی و نظارتی بلندمدت علوم شهروندی ضروری است. به هرحال مسیرهای ارسال داده های اقلیمی و هیدرولوژی به سامانه های علمی شهروندی، زمینه ای است که به پژوهش های بیشتری نیاز دارد.

    کلیدواژگان: تلفن همراه، جمع سپاری، رابط کاربری، سامانه پایش مردمی، کمبود داده
  • احمد مزیدی*، فروغ محمدی راوری صفحات 103-120
    دمای سطح زمین یکی از پارامترهای کلیدی در مطالعات شهرها می باشد. آلودگی هوا نیز یکی از علل ایجاد جزیره حرارتی شهر است که در شهرهای بزرگ به دلیل تراکم بالای جمعیت و به دنبال آن افزایش تعداد روزهای آلوده، رخداد آن در سال های اخیر رو به افزایش بوده است. هدف این پژوهش، بررسی تغییرات زمانی جزایرحرارتی شهری و ارتباط آن با آلودگی هوا در شهر کرمان می باشد. جهت تعیین جزیره حرارتی شهرکرمان درفصول تابستان و زمستان، از تصاویر TM ماهواره لندست پنج و OLI/TIRS لندست هشت در دوره زمانی 16 ساله(2022-2007) استفاده شد. همچنین برای بررسی تغییرات دمایی، از اطلاعات دمایی ایستگاه کرمان و برای بررسی آلودگی هوا ازداده های ایستگاه سنجش آلودگی هوای شهرکرمان استفاده شد. اگرچه تعداد روزهای آلوده زیاد بود، ولی با توجه به محدودیت گذر ماهواره بادوره 16روزه از شهرکرمان، محدود بودن تعداد روزهای با شدت آلودگی بالا در کرمان و عدم انطباق روزهای آلوده با زمان گذر ماهواره، در نهایت طی دوره آماری 16ساله، تصاویر فصلی پنج سال انتخاب و مورد استفاده قرار گرفت. پس از تصحیحات لازم، نقشه های دمای سطح زمین و پوشش گیاهی در محیط نرم افزاری ArcGIS ترسیم شد. روند دما نیز با آزمون آماری من -کندال مورد بررسی قرارگرفت. نتایج نشان داد که در فصل تابستان و زمستان میزان دمای سطح زمین دارای روند صعودی بوده است اما جزیره حرارتی فقط در فصل تابستان رخ داده است. به طوری که در تابستان سال 2009 تراکم دمای خیلی گرم کمتر از 30 درصد بوده است اما با گذشت زمان و در سال 2022 در فصل تابستان بیش از 60 درصد منطقه شهری دارای دمای خیلی گرم بوده است. همچنین قسمت هایی از غرب به سمت جنوب شهر به دلیل وجود زمین های بایر و همچنین به دلیل عدم بهره مندی از سازوکارهای خنک کنندگی تبخیر و تعرق، دارا بودن ظرفیت بالای جذب گرما در کنار ظرفیت هدایتی پایین، هسته ی اصلی جزایر حرارتی را تشکیل داده اند. آزمون آماری من-کندال نیز حاکی از روند صعودی دما به خصوص در سال های اخیر است میزان این افزایش دما در یک دوره 25 ساله حدود 5/1 درجه سانتی گراد بوده است. همچنین روابط همبستگی بین دمای سطح زمین با آلاینده های هوا در سطح معناداری 01/0 تایید شد که در تابستان ضرایب همبستگی مذکور قوی تر و آلودگی نیز افزایش یافته است.
    کلیدواژگان: جزیره حرارتی، آلودگی هوا، شهرکرمان، دمای سطح زمین
|
  • Saleh Arekhi *, Samira Karkaz, Somayeh Emadodin Pages 1-26

    The aim of this study was to predict the flood zone in the context of climate change based on the scenarios of the Fifth International Climate Change Board's assessment report in Qarahsu Basin (Golestan Province). This research consists of two phases: climatic and hydrological. In the climatic phase, daily data of minimum, maximum temperature, precipitation and sunny hours of Gorgan Hashemabad Synoptic Station in the period 2001-2020 were simulated using LARS-WG statistical model and after ensuring the efficiency of this model in simulation Construction of meteorological parameters in Gharasoo watershed of Golestan province, to investigate the impact of climate change on runoff in the study area, data of three scenarios A2 (maximum scenario), A1B (medium scenario) and B1 (minimum scenario) of the model HadCM3 was scaled in the period 2021-2050 with a small LARS-WG statistical model. In the hydrological phase, precipitation-runoff is simulated using the SWAT hydrological model and after calibration (from January 1, 2012 to December 29, 2016) and validation of this model (December 30, 2016 to December 29, 2018), temperature and precipitation data. The output of LARS-WG model was entered into SWAT model and the changes of runoff due to climate change in future periods compared to the base period were calculated. The results showed that according to the estimation of LARS-WG model for the studied scenarios in the future periods, the average temperature of Qarahsu watershed will increase by 0.56 to 4 degrees Celsius. The amount of precipitation also decreases by 10 to 24% compared to the base period. Finally, the flood of the study basin is zoned in GIS environment by combining the average runoff map under scenario A2, distance from the river and the shape coefficient of the basin using Fuzzy-AHP method. According to zoning, 44% is at high and very high risk.

    Keywords: risk, flood, climate change, SWAT model, GIS
  • Elaheh Asgari, Mohammad Sadegh Norouzi Nazar, M Baaghideh *, Alireza Entezari Pages 27-42
    The characteristics of drought, as one of the environmental events, may change under the effect of climate change in future periods. The current study was conducted with the aim of predicting meteorological drought in Gorganroud watershed. For this purpose, the output of temperature and precipitation of 8 General Circulation Models (GCMs), were investigated under two scenarios (SSP2-4.5) and (SSP5-8.5) during two periods of 2025-2054 and 2071-2100. To downscale the GCMs, quintile mapping bias correction method was used. After projecting the future precipitation and temperature, the SPEI index was calculated at the annual scale for the baseline and future periods. Thereafter, the drought characteristics (duration, intensity and Severity) were computed using the median results of SPEI bands based on the Run theory method. With the aim of improving the process of evaluating and quantifying the effects of climate change on future droughts in the region and showing the uncertainties caused by climate models, the prediction bands of climate variables have been used to quantify the SPEI index. According to the simulated results of performance of multi model ensemble, that in the future climate conditions, the average values of mean temperature and precipitation will increase in both scenarios; So that the temperature increases from 1.2 to 4.4 Celsius and precipitation increases by 2 to 11.9 percent. The results of this study show that the conditions of the region in the coming decades likely the normal or wet climate conditions in the near decades, but these conditions would change in the far future as the more we move towards the last decades of the century, the more occurrences of droughts would happen. The results obtained from of the Run theory indicate that the duration and magnitude intensity profiles will decrease in the SSP2-4.5 scenario and the near future period in the SSP5-8.5 scenario.
    Keywords: SPEI Index, CMIP6, Quintile mapping, Run theory, Gorganroud watershed
  • Mozaffar Faraji, Majid Rezaibanafsheh *, Behrouz Sarraf, Ali Mohammad Khorshiddoust Pages 43-64
    Temperature and precipitation are two important meteorological parameters, especially in arid and semi-arid regions. As a result, it is necessary to know the amount of these parameters, their changes and predict these phenomena, in order to have more accurate planning in the management of agricultural, economic and etc. The aim of this study is numerical simulation and forecasting of Iran's weather changes with emphasis on two climatic parameters of temperature and precipitation. The method used in this research is artificial neural network algorithm for simulating 24-hour temperature and precipitation variables by month during a 31-year period compared to the base period. Factorial variance analysis has been used to compare the average changes in temperature and precipitation during the observed period of 1990-2020 and the simulated period of 2020-2050. The comparison results show that there is no significant difference between temperature changes and precipitation in 24-hour selected meteorological stations in Iran. The computed Partial Eta Squared is 10.6 percent for temperature and 5.7 percent for precipitation. The highest and lowest precipitation observed occurred in the months of March and July. The simulations have predicted the highest and lowest precipitation for the months of March and August. Also, the highest and lowest observed temperatures occurred in the months of July and January, respectively, and the simulations predicted the same values for the same months. The highest and lowest observed precipitation values were recorded in Rasht 109.95 and Yazd 4.36 mm, respectively. The simulations predicted the highest and lowest amount of precipitation for the same stations as 112.46 and 5.63 mm. Also, the highest and lowest observed temperatures were recorded at Bandar Abbas 26.99 and Ardabil 9.36 Celsius degrees, respectively. The simulations have predicted these values 27.10 and 9.45 Celsius degrees, for the same stations, respectively.
    Keywords: Numerical simulation, climate changes in Iran, temperature, precipitation, artificial neural network algorithm
  • Ameneh Mianabadi *, Mohammad Mehdi Bateni, Sedigheh Mohammadi Pages 65-84

    In this research, the effects of climate change on the amount and distribution of precipitation and temperature in the Kerman synoptic station were investigated. For this purpose, the output of global climate models of CMIP6 for the historical period (1965 to 2014) for precipitation and temperature were evaluated in comparison with the station data. To evaluate the models, evaluation metrics including correlation coefficient (r), root mean square error (RMSE), mean error (ME) and KGE index were used. Then the best-performed models were selected to predict these two variables in the future period (2051 to 2100) based on different climate scenarios (SSP1-2.6, SSP2-4.5, SSP3-7.0 and SSP5-8.5). Finally, changes in the distribution of precipitation and temperature in the future period compared to the base period were investigated. The results showed that after bias correction, the ACCESS-CM2 and MRI-ESM2-0 models performed more accurately for temperature (ME=0 °C, RMSE=1.87 °C, r=1, KGE=0.998) and precipitation (ME=-0.002 mm/month, RMSE=17 mm/month, r=0.484, KGE=0.468) estimation, respectively. The results of trend analysis indicated the trends in the amount of precipitation were not significant (P-value>0.1). Comparison between the average and variance of precipitation also was not significant (P-value<0.05), and therefore the possibility of increasing the occurrence of extreme precipitation cannot be statistically expected. However, trends in temperature and its average and variance are statistically significant and the possibility of heat stress will increase in the future. A significant increase in temperature in the future can affect the quantity and quality of Kerman's water resources, requiring more attention to the proper management of water resources.

    Keywords: climate change, Precipitation, Temperature, Kerman, CMIP6
  • Parvane Hatami Golmakani, Vahedberdi Sheikh *, Arash Zare Garizi, Abdolreza Bahremand Pages 85-102

    In recent decades people around the world have embraced "smartphones" and their technologies. The application softwares (Apps) in these devices have become efficient and easy to use. Citizen science (CS) projects that attempt to collect data affordably from people of diverse backgrounds require the design and delivery of a user-friendly technology. In this research, an attempt was made, through reviewing the steps of designing a CS App to address the considerations and necessity of designing and disseminating a CS App with the subject of meteorology and hydrology. Payeshyar App that has been designed by the authors aimed at monitoring three parameters of air temperature, precipitation and water level in border and remote villages of Golestan. In order to gain sufficient experience, after placing simple and inexpensive measurement tools at the disposal of volunteers, the necessary data were collected for a period five months (December 2021-May 2022) via various communication methods including text messages, phone calls, paper and pencil forms and social media Apps. After that, necessary feedbacks and tips were recorded and according to the experiences gained, the initial version of Payeshyar was designed. In addition, in this research, by comparing the data collected through this App during eight months (June 2022 -January 2023) with the conventionally recorded data at formally established monitoring stations, its weaknesses and strengths were listed and its efficiency was investigated. Finally, the review of the effectiveness, advantages, disadvantages, limitations and challenges of Payeshyar showed that a well-designed Apps that can be installed and run on smartphones facilitates the communication of information from users to relevant databases and researches and seems that they are necessary to promote and expand long-term monitoring and surveillance systems based on CS. However, methods of sending meteorological and hydrological data to CS systems is a new field that needs more research.

    Keywords: Mobile Phone, Crowdsourcing, User Interface, Public monitoring system, Lack of Data
  • Ahmad Mazidi *, Foroogh Mohammadi Ravari Pages 103-120
    The surface temperature of the earth is one of the key parameters in the studies of cities.Air pollution is also one of the causes of the creation of heat island in the city, which has been increasing in recent years due to high population density and pollution.The aim was to investigate the temporal changes of urban heat islands and its relationship with air pollution in Kerman in a period of 16 years(2007-2022)And to investigate the trend of temperature changes, the temperature data of Kerman station and the Mann-Kendall test were used, and the data of Kerman air pollution station were used to investigate air pollution.Although the number of polluted days was high, but due to the limited passage of the Badoureh satellite for 16 days from Kerman, the limited number of days with high pollution intensity in Kerman, and the non-compliance of polluted days with the time of satellite passage, finally, seasonal images of five years were selected. The results showed that the temperature of the earth's surface had an upward trend in both seasons, but the heat island occurred only in the summer season.So that in the summer of 2009, the density of very hot temperature was less than 30%, but with the passage of time and in 2022, in the summer season, more than 60% of the urban area has very hot temperature.And parts from the west to the south of the city have formed the center of thermal islands due to the presence of barren lands and also due to the lack of benefit from evaporation and transpiration cooling mechanisms.Also, the correlation between the temperature of the earth's surface and the air pollutants was confirmed at a significant level of 0.01 and 0.05, that in the summer the correlation coefficients are stronger and pollution has also increased.
    Keywords: Thermal Island, Air pollution, Kerman City, Earth Surface Temperature