فهرست مطالب

مطالعات فقه اقتصادی - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 17، تابستان 1402)

نشریه مطالعات فقه اقتصادی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 17، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/05/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • زهرا منتظری*، زری فیروزکاه، سارا رستمی صفحات 1-20
    زمینه و هدف

    در تبیین وظایف و مسیولیت دولت اسلامی عمدتا از تامین نیازهای معنوی سخن به میان آمده و مسیولیت و تعهدات دولت اسلامی در تامین رفاه شهروندان از موضوعات مهمی است که چندان مورد بحث و بررسی قرار نگرفته است. در این مقاله تلاش شده به بررسی مسیولیت اقتصادی دولت و تعهدات آن در تامین رفاه عمومی پرداخته شود.

    مواد و روش ها

    مقاله چون توصیفی تحلیلی است و از روش دلفی و پرسش نامه و مصاحبه استفاده نشده لذا برای جمع آوری داده از روش کتابخانه ای استفاده شده است..

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    بر این امر دلالت دارد که از منظر فقهی و حقوقی دولت اسلامی در زمینه اقتصادی، در قبال تولید، ایجاد کار و اشتغال، مبارزه با فساد اقتصادی و ممانعت از اختلال در نظم اقتصادی، عدالت اقتصادی، تنظیم بازار و جلوگیری از احتکار مسیولیت داشته و موظف است، در راستای تامین رفاه شهروندان در تحقق امنیت اجتماعی شهروندان، عدالت اجتماعی، امنیت غذایی، آموزش شهروندان، ارایه خدمات مناسب و حق بهره مندی از محیط زیست سالم گام بردارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به وظایف و مسیولیت دولت درحوزه اقتصاد و تامین رفاه شهروندان لازم است سیاست های کلان اقتصادی و اجتماعی در راستای تامین نیازهای اقتصادی و تامین رفاه شهروندان تعریف و تدوین شود.

    کلیدواژگان: مسئولیت اقتصادی، دولت اسلامی، رفاه شهروندان
  • ایوب رستمی، نصرالله خلیلی تیرتاشی* صفحات 21-34
    زمینه و هدف

    هدف مقاله حاضر بررسی کاربرد هوش مصنوعی در سیستم های مالی از دیدگاه اقتصاد اسلامی است.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق توصیفی تحلیلی است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد از دیدگاه اسلام و اقتصاد اسلامی، بهره گیری از فناوری و هوش مصنوعی در سیستم های مالی، پذیرفته شده است. استفاده از هوش مصنوعی در سیستم های مالی کارکردهای مختلفی دارد. کاهش ریسک و اتخاذ تصمیمات واقع بینانه تر و همچنین ایجاد بستر مبارزه با پولوشویی و فیشینگ از مهمترین کاربردهای هوش مصنوعی در سیستم های مالی است که از دیدگاه اسلام مورد توجه قرار دارد، زیرا اقتصاد اسلامی اساسا در صدد پیش بینی پذیری بیشتر و کاهش ریسک و غرر در سیستم های مالی است و از سوی دیگر پولشویی با مبانی اقتصاد اسلامی سازگاری ندارد.

    نتیجه گیری

    وقتی اقتصاد اسلامی در بهره گیری هوش مصنوعی رویکرد مثبت دارد و در عین حال هوش مصنوعی، دسترسی به روش های قابل پیش بینی روند قیمت ها و تغییر ارزش دارایی ها را امکان پذیر کرده و در بهینه سازی تصمیم گیری های مالی و کاهش ریسک سرمایه گذاری تاثیرگذر است، بنابراین لازم است بسترهای استفاده از هوش مصنوعی در سیستم مالی اسلامی فراهم شود.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، سیستم های مالی، اقتصاد اسلامی، ریسک، پولوشویی
  • علیرضا کشتکار، مسعود راعی دهقی*، منوچهر توسلی نائینی صفحات 35-50
    زمینه و هدف

    گردشگری مذهبی از انوع مهم گردشگری است که دارای ابعاد مختلف فرهنگی اجتماعی و اقتصادی است اما ابعاد اقتصادی آن کمتر مورد توجه قرار گرفته است. هدف مقاله حاضر بررسی فقهی حقوقی این نوع گردشگری و تبیین آثار اقتصادی آن است.

    مواد و روش ها

    روش مقاله توصیفی تحلیلی است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد در فقه گردشگری مذهبی مورد پذیرش قرار گرفته و به آن توصیه شده است. در نظام حقوقی ایران نیز اگرچه قانون خاصی در ارتباط با گردشگری مذهبی تدوین نشده اما برخی قوانین در حمایت از گردشگری وضع شده است. البته قوانین حمایت از گردشگری و از جمله گردشگری مذهبی با خلاءهایی مواجه است. حمایت از گردشگر چندان ملموس نبوده و قوانین موجود کفایت لازم را در حمایت از گردشگران ندارد. فقدان پلیس گردشگری، عدم رویکرد و نگرش پیشگیرانه عوامل مرتبط و ذی نفع با گردشگری از دیگر خلاءهای حقوقی در زمینه گردشگری مذهبی در ایران است. علاوه  بر این، یافته بر این امر دلالت دارد که ایجاد اشتغال، رونق اقتصادی و افزایش درآمد ملی از مهمترین اثار اقتصادی گردشگری مذهبی است.

    نتیجه گیری

    نتیجه اینکه قوانینی حمایت از گردشگران از جمله گردشگران مذهبی تدوین و نهادهای حمایت کنننده ای مانند پلیس گردشگری تاسیس گردد. از طرفی، به منظور بهره وری اقتصادی از گردشگری، برنامه ریزی و مدیریت گردشگری مذهبی ضرورری است. یک الگوی مدیریتی نظام مند، مشخص و مناسب جهت بهره برداری از قابلیت های موجود در شهرهای مذهبی بسیار ضروری است.

    کلیدواژگان: گردشگری مذهبی، آثار اقتصادی، حمایت از گردشگر، پلیس گردشگری
  • الهام توحیدی نژاد، مجید وزیری*، جمشید معصومی صفحات 51-68
    زمینه و هدف

    بعد اقتصادی قاعده نفی سبیل به عنوان یکی از قواعد مهم فقهی که نقش تعیین کننده در تنظیم روابط با دنیای خارج دارد چندان مورد بررسی قرار نگرفته و در این مقاله تلاش شده به این موضوع مهم پرداخته شود.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و برای جمع آوری داده ها از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    بعد اقتصادی قاعده نفی سبیل، به معنی عدم سلطه اقتصادی بیگانگان است. برای عملی شدن قاعده نفی سبیل در حکومت اسلامی باید به اقتصاد و توسعه آن توجه ویژه نمود. یکی از مهم ترین مبانی و اهداف اقتصاد در حکومت دینی، تلاش در جهت حصول خودکفایی و قطع وابستگی اقتصادی به دیگر کشورهاست. نتیجه سلطه اقتصادی، سلطه در دیگر عرصه ها مثل عرصه سیاسی و فرهنگی است و کشوری که به لحاظ سیاسی و فرهنگی تحت سلطه باشد در عرصه سیاست گذاری و اجرای قوانین استقلال عمل نداشته و همین عدم استقلال، زمینه وادادگی در تمام زمینه ها را فراهم می کند؛ و چنین مسیله ای با آموزه های اسلامی، ناسازگار است؛ چرا که در قرآن کریم، با صراحت و با تاکید شدید، هرگونه تسلط کافران بر مسلمانان نفی شده است.

    نتیجه گیری

    در توسعه اقتصادی ممکن است نوعی وابستگی اقتصادی نیز ایجاد شود که در اقتصاد امروزه تا حدی گریزناپذیر است. آنچه مهم است عدم سلطه اقتصادی بیگانه است که تنها راه مقابله با آن حمایت از تولید داخلی و برقراری روابط اقتصادی و تجاری متوازن با دنیای خارج است.

    کلیدواژگان: قاعده نفی سبیل، اقتصاد، سلطه، وابستگی، توازن
  • ابراهیم شبیری، مصطفی خواجه*، رسول ثانوی فرد صفحات 69-86
    زمینه و هدف

    این پژوهش با هدف ارایه الگوی نوین ارتباطات بازاریابی با تاکید بر نقش رسانه های اجتماعی و تاثیر آن در رفتار خرید انجام شد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات جزء پژوهشهای آمیخته (کمی و کیفی) است.

    مواد و روش ها

    حجم نمونه در بخش کیفی با اشباع نظری (17 نفر) و در بخش کمی بر اساس فرمول کوکران 374 نفر برآورد شد. برای انتخاب نمونه در بخش کیفی از نمونه گیری هدفمند و در بخش کمی از نمونه گیری تصادفی طبقهای استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها، در بخش کیفی، مصاحبه به روش دلفی و در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته بر مبنای مقیاس 5 گزینه ای بود.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده به شناسایی 12 مولفه و 62 شاخص منجر شد که این متغیرها شامل بازاریابی رسانه های اجتماعی، ارتباطات بازاریابی نوین، دلبستگی عاطفی به برند، تعامل با مشتری، رضایت ارتباطی، نگرش به برند، اعتبار برند، ارتباطات دهان به دهان، اعتماد مخاطب، تعهد ارتباطی، رفتار خرید و وفاداری بود.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، توجه به ارتباطات یازاریابی نوین در رسانه های اجتماعی برای برندسازی و جذب مخاطب و همچنین وفادار کردن مخاطبان هدف باید مورد توجه خرده فروشی های آنلاین و افرادی که کسب و کار آنلاین دارند ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: ارتباطات بازاریابی نوین، رسانه های اجتماعی، رفتار خرید
  • فرامرز کشاورز رضائی، همایون مافی*، ابراهیم دلشاد معارف صفحات 87-106
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نحوه ایجاد حق وثیقه بر اسناد و کالای اعتبار و کاوش قوانین موید حق بازپرداخت مطالبات بانک گشاینده اعتبار در برابر متقاضی است. همچنین بررسی مبانی و شرایط ایجاد حق رد اسناد حمل مغایر با اعتبار و امتناع از پرداخت وجه اعتبارنامه و اقدام قانونی مناسب برای استیفای حقوق بانک گشاینده اعتبار در صورت مواجه شدن با ذینفع متقلب در چهارچوب پژوهش حاضر می باشد.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد، حق بازپرداخت وجه اعتبارنامه و حق وثیقه بر اسناد حمل و کالای اعتبار به منظور تضمین بازپرداخت مطالبات بانک از جمله مهمترین حقوق بانک گشاینده اعتبار در برابر متقاضی است. از سوی دیگر تعهد قطعی برگشت ناپذیر بانک در برابر ذینفع مبنی بر پرداخت وجه اعتبار، مشروط به ارایه شروط و تعلیقات اسناد مطابق با شرایط اعتبارنامه است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد در صورت اقدام ذینفع مبنی بر ارسال اسناد حمل مغایر با شرایط اعتبارنامه، بانک گشاینده اعتبار حق رد اسناد حمل و امتناع از پرداخت وجه اعتبارنامه را در برابر ذینفع دارد.

    کلیدواژگان: کارمزد، بازپرداخت، توثیق، اسناد مغایر، تقلب
  • سید احسان ناصری، علیرضا عسگری*، سید حسن عابدیان، سید محمدمهدی احمدی صفحات 107-126
    زمینه و هدف

    حقوق مالی زوجه در روابط زوجین از موضوعات مهمی است که با توجه به کانون خانواده و رویکرد قانون گذار در راستای استحکام و ثبات آن از موضوعات مهمی است که همواره محل بحث و نظر بوده است. در این مقاله تلاش شده به بررسی ضمانت حقوق مالی زوجه در روابط زوجین از منظر فقه و حقوق پرداخته شود.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متن، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    مهم ترین ضمانت اجرای مهریه حق حبس و امتناع زوجه از تمکین و مجازات زندان است که البته قانون گذار در راستای زندان زدایی تلاش کرده مجازات حبس را به حداقل برساند که در همین راستا، صرفا برای مهریه زیر 110 سکه، حکم جلب و بازداشت صادر می شود. البته اگر زوجه از طریق تامین خواسته، مالی را از زوج توقیف کرده باشد پس از قطعیت حکم و صدور اجراییه نیز نمی تواند جلب زوج را از بابت مهریه دریافت کند. نفقه زوجه نیز دارای ضمانت اجرای کیفری و مدنی است. الزام قضایی و طلاق ضمانت مدنی و حبس از 6 ماه تا دو سال ضمانت کیفری ترک انفاق است. 

    نتیجه گیری

    مجازات کیفری مبتنی بر حبس علاوه بر افزایش جمعیت زندانیان، در صورت عدم توان مالی زوج، تاثیری در وضعیت زوجه نداشته و ناکارآمد خواهد بود. بهتر است بجای مجازات حبس برای ترک انفاق، قانون گذار اقدام به وضع مجازات کار اجباری برای زوجه در مراکز تعیین و تعریف شده، و پرداخت دستمزد آن به زوجه نماید

    کلیدواژگان: تولید، اشتغال، اقتصاد دانش بنیان، دانش، نیروی متخصص
  • صدیقه ایران‏پور، ایرج جلالی*، علی رحیمی‏ صادق صفحات 127-146
    زمینه و هدف

    وقف در دوره های مختلف از جمله سلجوقیان با فراز و فرودهای مختلفی همراه بوده است. ابعاد اقتصادی وقف در دوره سلجوقیان مورد بررسی قرار نگرفته و در این مقاله تلاش شده ضمن تبیین کارکردهای اقتصادی وقف در دوره سلجوقیان، تفاوت آن با تراست اقتصادی مورد بررسی قرار گیرد.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متن، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    وقف در دوره سلجوقیان گسترش یافت و در این دوره دارای کارکردهای اقتصادی نیز بود. کارکردهای اقتصادی وقف در دوره سلجوقیان شامل اقدامات عمرانی و تاسیس کاروانسراها و قنات هاست که ایجاد و اداره آن ها از طریق درآمد حاصل از وقف بود. وقف می تواند در کاهش فقر و ایجاد اشتغال و توزیع عادلانه تر منابع اقتصادی تاثیرگذار باشد. در خصوص تفاوت وقف با تراست اقتصادی نیز یافته ها نشان می دهد وقف و تراست در خواستگاه های فرهنگی متفاوت شکل گرفته اند. در ایجاد وقف، انگیزه و هدف اولیه، قصد قربت و ایجاد صدقه جاریه می باشد ولی نهاد تراست به این خاطر درست شده است که چون در قرون وسطی قواعد کامن لا مانع از توارث زمین می شد، لذا تراست، راه گریزی از قواعد کامن لا بود. نهاد تراست با وجود شباهت ها، از حیث ماهیت، موضوع، اختیارات تراستی به عنوان مدیر، انتقال مال مورد تراست تفاوت های بنیادین با وقف دارند.

    نتیجه گیری

    بر کارکردهای اقتصادی وقف تمرکز بیشتری شده و از آن در راستای رشد و توسعه اقتصادی استفاده شود.

    کلیدواژگان: وقف، سلجوقیان، تراست، کارکرد اقتصادی
  • فرشته پارسا منش، ناصر مسعودی*، رحیم وکیل زاده دیزجی، علی غریبه صفحات 147-162
    زمینه و هدف

    متخصصین مسایل مالی برای کاهش ریسک، به اختراع ابزارهای گوناگونی اقدام کرده اند. این ابزارها به «ابزار مشتقه» مشهورند که چهار دسته از قراردادها را در بر می گیرد؛ قراردادهای «آتی خاص»، «آتی یکسان» «اختیار معامله» و «قرارداد معاوضه». در بین ابزارهای مشتقه، قرارداد اختیار معامله و ماهیت آن از اهمیت بالاتری برخوردار است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    اختیار معامله تنها قرارداد در ابزار مشتقه است که هم قابل معامله در بورس و هم قابل معامله در خارج از بورس است. از طرف دیگر انعطاف پذیری قرارداد اختیار معامله در مقایسه با سایر ابزارهای مشتقه مالی باعث شده است تا با این وسیله بهتر بتوان خطر ناشی از نوسانات قیمت را پوشش داد.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    با آنکه این عقد از بسیاری جهات شباهت هایی با سایر عقود دارد اما به نظر می رسد در هر سه کشور ایران، انگلیس و فرانسه، قرارداد اختیار معامله قراردادی معتبر و عقدی مستقل است. علاوه بر این، پوشش خطر تغییر ناگهانی و نامطلوب قیمت اجناس و کالاها در معاملات آتی سبب شده است که حقوقدانان انگلیس، ماهیت قرارداد اختیار معامله را با عقد بیمه یکی بدانند.

    کلیدواژگان: قرارداد، ابزارهای مشتقه، حقوق ایران، حقوق انگلستان، حقوق فرانسه
  • شهره منصوری، حمید ابهری*، سام محمدی صفحات 163-180
    زمینه و هدف

    یکی از حقوق مالی که در ضمن عقد نکاح برای زن ایجاد می شود، مهریه است. در پژوهش حاضر به بررسی تشریفات و سازوکارهای مطالبه مهریه توسط زوجه در پرتو تحولات قانونی جدید از جمله بخشنامه رییس قوه قضاییه و قانون برنامه پنج ساله سوم توسعه پرداخته خواهد شد.

    مواد و روش ها

    روش آن به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد؛ و روش جمع ‏آوری اطلاعات بصورت کتابخانه ‏ای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که بخشنامه رییس قوه قضاییه در راستای بند ب ماده 113 قانون برنامه پنج ساله ششم توسعه در راستای مراجعه زوجه به اداره ثبت اسناد جهت وصول مهریه با حق زوجه در مراجعه مستقیم به دادگاه در چهارچوب قواعد عام قانون آیین دادرسی مدنی چالش های عملی را ایجاد می نماید.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    چنانچه مهریه مستند به سندرسمی باشد، زوجه لزوما باید ابتدا برای مطالبه ی مهریه از طریق دفترخانه ی ثبت کننده نکاح و اداره ی ثبت اسناد درخواست صدوراجراییه کند و مستقیما حق مطالبه ی مهریه ازطریق دادگاه ندارد. همچنین درصورت لزوم مراجعه به دادگاه زوجه مکلف به پرداخت هزینه ی دادرسی براساس قیمت روز است که این مقرره با مقررات آیین دادرسی مدنی تعارض دارد.

    کلیدواژگان: مهریه، اداره ثبت، دادگاه خانواده، هزینه دادرسی
  • علی شریعتی ‏مهر، ابراهیم عبدی پور*، ابراهیم دلشاد صفحات 181-202
    زمینه و هدف

    از دیرباز ظروف اعتباری ذمه و عهده در نظام حقوقی اسلام برای تنظیم روابط اعتباری و مالی اشخاص شناخته شده و در حقوق غرب نیز در قرن نوزدهم میلادی ظرف دارایی با همان اهداف توسط حقوقدانان فرانسوی ابداع گردید.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏ آوری اطلاعات بصورت کتابخانه‏ ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    قانون مدنی ایران حقوق تعهدات را زیر عنوان «در اموال» آورده و با وجود به کارگیری ظروف مذکور در بیان مقررات خود صراحتا اشاره ای به نقش و ماهیت آنها ننموده است.

    نتیجه گیری

    ظرف عهده با وجود آنکه از ذمه سابقه کمتری در لسان فقها دارد اما به لحاظ نقش ارتباطی میان سایر ظروف در تحقق برخی آثار مهم حقوقی و نیز ایجاد موازنه میان دارایی طلبکار و بدهکار جایگاه ویژه ای دارد.

    کلیدواژگان: عهده، ذمه، دارائی، ظروف اعتباری، تکالیف
  • مصطفی ریحانی، علی پورمنوچهری*، هادی عظیمی گرکانی صفحات 203-220
    زمینه و هدف

    بررسی و مقایسه روش های پرداخت ثمن و مثمن قراردادهای جدید و نو ظهور نفتی با فقه خصوصا نظر حضرت امام خمینی.     

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده، روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏ آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    روش های پرداخت صنعت پالایش نفت براساس نوع قرارداد متعدد بوده که بر طبق همان روش پرداخت قرارداد مزبور نامگذاری شده است مانند بای بک- سوآپ- بی او تی - جوینت وینچر و قراردادهای صرفا خدماتی و سلف نفتی می توان اشاره نمود از منظر فقه روش های مذکور قابل دفاع است روش های موجود در قراردادهای نفتی از دریچه  مشروعیت وفای به عهد و تعهدات و براساس شرایط مجاز انواع قراردادهای فقهی ازجمله اجاره؛ جعاله؛ اقسام بیع مضاربه، عقدشرکت، استنصاع و قباله قابلیت دفاع دارد.

    نتیجه گیری

    استخراج نفت از اعماق زمین و صرف هزینه های گزاف بوده و طبعا آشنایی فقها با این صنعت جدید حتی به یک قرن هم  نمی رسد با توجه به ادله فقهی می توان صحت این قراردادهای نفتی و قرادادهای نو ظهور در صنعت نفت را در چارچوب عقود نامعین و باب مراضات فقه  به صورت کلی  خصوصا از دیدگاه  امام خمینی  می توان تجویز کرد.

    کلیدواژگان: قراردادهای نفتی، روشهای پرداخت، ثمن ومثمن، قواعدفقهی
  • علی رفیعی*، بختیار عباسلو، عیسی امینی صفحات 221-236
    زمینه و هدف

    مسیولیت مدنی دارای سه رکن ضرر، فعل زیان بار یا تقصیر و رابطه سببیت می باشد، با در نظر گرفتن اینکه هر سه این ارکان در هر صورت به می تواند به عرف وابسته باشد. در این مقاله به روش تحلیلی توصیفی به بررسی مبانی فقهی مسیولیت مدنی ناشی از نقض حریم خصوصی می پردازیم.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر توصیفی تحلیلی بوده و از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق حاکی است که با بررسی که در قواعد عمومی مسیولیت مدنی به لحاظ مفهومی، و همچنین نظریات متناسب با نظام حقوقی ایران مشتمل بر دو نظریه تقصیر و خطر، عرف بعنوان معیار تشخیص و ضابطه استنادی، در قواعد عمومی مسیولیت مدنی مطرح می باشد. لذا عرف می تواند به عنوان یک منبع حقوقی متکی به قانون، مکمل و مفسر اراده قانونگذار و موجب پویایی آن باشد، چرا که انطباق همه مصادیق خطا با نص قوانین، بدلیل گستردگی و تنوع امکان پذیر نمی باشد.

    نتیجه گیری

    عرفی بودن مسیولیت مدنی بعنوان یک اصل حقوقی قابل پذیرش می باشد. لذا بهره گیری از عرف مستقل در کنار قوانین، منابع معتبر فقهی، فتاوی فقها و اصول حقوقی در موارد سکوت و نبود قانون بعنوان عاملی در بهبود روند جبران خسارات و جلوگیری از سر درگمی سیستم قضایی اثر گذار می باشد.

    کلیدواژگان: نقض حریم خصوصی، حقوق مسئولیت مدنی، ضرر، ضمان قهری، تقصیر
  • حمید بذرپاچ* صفحات 237-252
    زمینه و هدف

    در هر نظام حقوقی، مبانی و اصول حاکم بر آن ها از اهمیت بسزایی برخوردار است. ابزار تفسیر خلاءهای نظام حقوقی در موارد تعارض، تزاحم، سکوت و اجمال توسل به اصول و قواعد مبنایی می باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی مبانی حمایت از علایم تجاری در فقه امامیه است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده و روش آن به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و ابزار جمع آوری اطلاعات نیز بصورت کتابخانه‏ ای است.

    یافته ها

    مصرف کنندگان با اعتماد به علایم تجاری به دنبال آن هستند تا محصولی را که از کیفیت آن راضی بوده و یا کیفیت آن شهرت دارد پیدا کنند و نقش علامت تجاری در این است که مشتری را قادر می سازد تا بدون نیاز به جستجوی پر هزینه تجربه خرید خود را تکرار کند.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    می توان گفت علامت تجاری در تعیین نوع محصولی که جامعه مصرف کننده انتخاب می نماید نقشی حیاتی ایفا می کند. بررسی نظریه برنامه ریزی اجتماعی به عنوان مبنای اصلی مالکیت فکری نشان می دهد، که حمایت از این علایم در فقه شیعه کاملا پذیرفته شده است.

    کلیدواژگان: اموال، مالکیت فکری، علائم تجاری، قاعده لاضرر
  • کاوه خسروی، عبدالحسین شیروی*، محسن محبی صفحات 253-270
    زمینه و هدف

    دولت های مدرن همواره خود را عامل اراده عمومی و حافظ منافع و اهداف عمومی می دانند. افکار عمومی نیز دولت ها را بر اساس توجه آن ها به اهداف عمومی مورد سنجش قرار می دهند. یکی از اهداف عمومی دولت ها در زمینه تحقق حکمرانی مطلوب، توسعه زیرساخت ها و افزایش رفاه عمومی است که در این زمینه اغلب دولت ها تلاش دارند تا با جذب سرمایه گذاری خارجی، در این زمینه به موفقیت های بیشتری برسند.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری بوده روش تحقیق به صورت توصیفی تحلیلی می‏باشد و روش جمع‏ آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.

    یافته ها

    با توجه به بلندمدت بودن دوره قراردادهای سرمایه گذاری و دوران بهره برداری از آن، ممکن است تغییر افکار عمومی، تغییرات بنیادی در ساختار دولت ها، انقلاب ها ممکن است موجب تغییر نگرش به اهداف عمومی و سلب مالکیت، مصادره و ملی سازی اموال سرمایه گذار گردد.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    در این خصوص مسایل متعددی مطرح است که یکی از مهم ترین آن ها، نقش حکمرانی خوب در تعیین مشروع بودن یا نبودن سلب مالکیت در راستای اهداف عمومی است. در نتیجه بررسی صورت گرفته مشخص خواهد شد که امروزه اصول حکمرانی مطلوب به عنوان یکی از مشوق های تاثیرگذار بر تداوم سرمایه گذاری خارجی شده است.

    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، سلب مالکیت، سرمایه گذاری خارجی، حقوق داخلی، حقوق بین الملل
|
  • Zahra Montazeri *, Zari Firouzkah, Sara Rostami Pages 1-20
    Context and Purpose

    In the explanation and duties and responsibilities of the Islamic state, it is mainly mentioned about providing spiritual needs, and the responsibility and obligations of the Islamic state in providing the welfare of the citizens is one of the important issues that has not been discussed much. In this paper, an attempt has been made to examine the economic responsibility of the government and its obligations in providing public welfare.

    Materials and Methods

    This paper is descriptive and analytical and library method is used.

    Ethical Considerations:

     In this paper, the originality of the texts, honesty and trustworthiness are observed.

    Findings

    The findings indicate that from the jurisprudential and legal point of view, the Islamic state has responsibility for production, creating work and employment, fighting economic corruption and preventing disruption of economic order, economic justice, regulating the market and preventing hoarding, and the Islamic state should take steps to ensure the well-being of the citizens in realizing the social security of the citizens, social justice, food security, education of the citizens, provision of appropriate services and the right to benefit from a healthy environment.

    Conclusion

    Considering the duties and responsibilities of the government in the field of economy and providing the welfare of citizens, it is necessary to define and formulate macro-economic and social policies in order to meet the economic needs and provide the welfare of citizens.

    Keywords: Economic Responsibility, Islamic state, welfare of citizens
  • Ayoub Rostami, Nasrullah Khalili Tirtashi * Pages 21-34
    Background and Purpose

    The purpose of this article is to investigate the use of artificial intelligence in financial systems from the perspective of Islamic economics.

    Materials and Methods

    This paper is descriptive and analytical method.

    Ethical Considerations:

     In this paper, the originality of the text, honesty, and trustworthiness are respected.

    Results

    Results showed From.The point of view of Islam and Islamic economy, it is accepted to use knowledge and what is known today as technology and artificial intelligence in financial systems. The use of artificial intelligence in financial systems has various functions. Reducing risk and making more realistic decisions, as well as creating a platform to combat money laundering and phishing, are among the most important applications of artificial intelligence in financial systems, which are considered from the perspective of Islam. Because the Islamic economy basically aims for greater predictability and reducing risk in financial systems, and on the other hand, money laundering is not compatible with the foundations of Islamic economy.

    Conclusion

    According to the approach of Islamic economy in using knowledge and information and communication technology, it is necessary to provide platforms for the use of artificial intelligence in the Islamic financial system.

    Keywords: Artificial intelligence, financial systems, Islamic economy, risk, Money Laundering
  • Alireza Keshtkar, Masoud Raei Dehaqi *, Manouchehr Tavasolli Naeini Pages 35-50
    Background and Aim

    Religious tourism is an important type of test tourism that has different cultural, social and economic dimensions. Its economic dimensions have been given less attention. The purpose of this article is to examine the legal jurisprudence of this type of tourism and its economic effects explain.

    Materials and Methods

    Thise article is Analytical descriptive .

    Ethical considerations: 

    In this article, Originality of texts, honesty and trusteeship Has been complied with. 

    Results

    The Results showed It has been accepted and recommended in religious tourism jurisprudence. In Iran's legal system, although there is no specific law related to religious tourism, some laws have been established to support tourism. Of course, the laws supporting tourism, including religious tourism, are facing loopholes. The support for tourists is not very tangible and the existing laws are not sufficient to support tourists. Lack of tourism police, lack of preventive approach and attitude of the factors related and interested in tourism are other legal gaps in the field of religious tourism in Iran. In addition, the findings indicate that creating employment, economic prosperity and increasing national income are among the most important economic effects of religious tourism.

    Conclusion

    The result is that laws to protect tourists, including religious tourists, are formulated and supporting institutions such as the tourism police are established. On the other hand, in order to be economically productive from tourism, planning and management of religious tourism is necessary. A systematic, specific and appropriate management model is very necessary to exploit the existing capabilities in religious cities.

    Keywords: religious tourism, economic works, tourist support, tourism police
  • Elham Tohidinejad, Majid Vaziri *, Jamshid Masoumi Pages 51-68
    Background & Objective

    The economic aspect of the Nafy-E-Sabil Rule (denying the domination of unbelievers over believers), as one of the important jurisprudential rules that has a decisive role in regulating relations with the outside world, has not been investigated much, and in this paper, an attempt is made to address this important issue.

    Materials & Methods

    This paper is descriptive and analytical and library method is used to collect data.

    Ethical Considerations:

     In this paper, the originality of the texts, honesty, and trustworthiness are observed.

    Findings

    The economic aspect of the Nafy-E-Sabil Rule means the lack of economic dominance of foreigners. In order to implement the Nafy-E-Sabil Rule in the Islamic government, special attention should be paid to the economy and its development. One of the most important foundations and objectives of economy in the theocracy is the effort to achieve self-sufficiency and cut off economic dependence on other countries. The result of economic domination is domination in other fields such as the political and cultural fields, and a country that is politically and culturally dominated does not act independently in the field of policy making and law enforcement, and this lack of independence provides the ground for failure in all fields, and such an issue is inconsistent with Islamic teachings because the Holy Qur'an clearly and strongly denies any domination of the infidels over the Muslims.

    Conclusion

    In economic development, some kind of economic dependency may also be created, which is somewhat inevitable in today's economy. What is important is the lack of foreign economic dominance, and the only way to deal with this issue is to support domestic production and establish balanced economic and trade relations with the outside world.

    Keywords: Nafy-E-Sabil Rule, Economy, Dominance, dependence, Balance
  • Ebrahim Shobeiri, Mostafa Khajeh *, Rasoul Saanavi Fard Pages 69-86
    Background and Aim

    This research was done with the aim of providing a new model of marketing communication, emphasizing the role of social media and its effect on purchasing behavior. In terms of purpose, the present research is practical and in terms of the method of collecting information, it is part of mixed research (quantitative and qualitative).

    Materials and Methods

    The sample size in the qualitative part was estimated with theoretical saturation (17 people) and in the quantitative part, 374 people were estimated based on Cochran's formula. To select the sample in the qualitative part, purposive sampling was used and in the quantitative part, stratified random sampling was used. The data collection tool was, in the qualitative part, an interview using the Delphi method, and in the quantitative part, a researcher-made questionnaire based on a 5-option scale.

    Findings

    The obtained results led to the identification of 12 components and 62 indicators, which include Social media marketing, modern marketing communication, emotional attachment to the brand, customer interaction, communication satisfaction, brand attitude, brand credibility, word-of-mouth communication, audience trust, communication commitment, purchase behavior and loyalty.

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    According to the results of the research, paying attention to the new social media communication for branding and attracting the audience as well as making the target audience loyal should be considered by online retailers and people who have online business

    Keywords: new marketing communications, Social Media, Purchase behavior
  • Faramarz Keshavarz Rezaei, Homayoun Mafi *, Ebrahim Delshad MaRef Pages 87-106
    Background and Aim

    The purpose of the present research is to examine the way of creating a lien on credit documents and goods and to explore the laws confirming the right to repay the claims of the credit opening bank against the applicant. Also, examining the bases and conditions of creating the right to reject shipping documents contrary to credit and refusing to pay the letter of credit and taking appropriate legal action to enforce the rights of the bank opening the credit in case of encountering a fraudulent beneficiary is within the scope of this research.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Findings

    The findings of the present research show that The right to refund the letter of credit and the right to deposit on the shipping documents and credit goods in order to guarantee the repayment of the bank's claims are among the most important rights of the bank opening the credit against the applicant. On the other hand, the definitive and irrevocable commitment of the bank to the beneficiary to pay the credit amount is subject to the submission of the terms and conditions of the documents in accordance with the terms of the letter of credit.

    Ethical Considerations: 

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    The research results show if the beneficiary sends shipping documents contrary to the terms of the letter of credit, the issuing bank has the right to reject the shipping documents and refuse to pay the letter of credit against the beneficiary.

    Keywords: Fees, refunds, Endorsements, conflicting documents, Fraud
  • Seyed Ehsan Naseri, Alireza Asgari *, Seyed Hasan Abedian, Seyed MohammadMahdi Ahmadi Pages 107-126
    Background and Purpose

    In the present paper, an attempt has been made to examine the guarantee of the wife's financial rights in the relationship between husband and wife from the point of view of jurisprudence and law.

    Materials and methods

    In the present paper is descriptive and analytical and library method is used.

    Ethical Considerations:

     In the present paper, the originality of the text, honesty and trustworthiness are respected.

    Findings

    The most important guarantee for the implementation of dowry is the right of imprisonment and the refusal of the wife to obey and the punishment of imprisonment, although the legislator has tried to minimize the punishment of imprisonment in the direction of de-imprisonment. In this regard, only for the dowry under 110 coins, a seizure order is issued. Of course, if the wife has confiscated the money from the husband through the security for the relief sought, even after the decision is final and the execution is issued, she cannot receive the husband's interest from the dowry. Spousal alimony also has a criminal and civil enforcement guarantee.

    Conclusion

    In addition to increasing the prison population, the criminal punishment based on imprisonment will not have an effect on the wife's situation and will be ineffective if the husband is not financially capable. It is better to impose a punishment of forced labor on the husband in designated and defined centers, and to pay the wages to the wife instead of imprisonment for alimony abandonment.

    Keywords: production, employment, Knowledge-Based Economy, Knowledge, Expert Force
  • Sediqeh Iranpour, Iraj Jalali *, Ali Rahimi Sadegh Pages 127-146
    Background and Purpose

    Endowment has been associated with various ups and downs in different periods, including the Seljuk period. The economic aspects of endowment in the Seljuk period have not been investigated, and in this paper, while explaining the economic functions of the endowment in the Seljuk period, its difference with the economic trust has been investigated.

    Materials and Methods

    This paper is descriptive and analytical and library method is used.

    Ethical Considerations: 

    In this paper, the originality of the text, honesty and trustworthiness are observed.

    Findings

    Endowment expanded during the Seljuk period and had economic functions in this period. The economic functions of Endowment in the Seljuq period include construction measures and the establishment of caravanserais and aqueducts, which were established and managed through the income from Endowment. Endowment can be effective in reducing poverty and creating employment and fairer distribution of economic resources. Regarding the difference between endowment and economic trust, the findings show that endowment and trust are formed in different cultural contexts. In creating an endowment, the primary motive and purpose is the intention of closeness and creating charity, but the institution of trust was created because in the Middle Ages, the rules of common law prevented the inheritance of land, so trust is an escape from the rules of common law. In spite of the similarities, the trust institution has fundamental differences with the endowment in terms of its nature, subject, powers of the trust as a manager, transfer of the property subject to the trust.

    Conclusion

    The economic functions of endowment should be more focused and used in line with economic growth and development.

    Keywords: endowment, Seljuqs, Trust, economic function
  • Fereshte Parsa Manesh, Naser Masoudi *, Rahim Vakilzadeh Dizaji, Ali Gharibeh Pages 147-162
    Background and Aim

    Financial experts have invented various tools to reduce risk. These instruments are known as "derivative instruments", which include four categories of contracts; "Future Contract", "Same Futures", "Options" and "Swap Contracts" contracts. Among the derivative instruments, the option contract and its nature are more important.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Findings

    An option is the only derivative contract that can be traded on the stock exchange or over the counter. On the other hand, the flexibility of the option contract compared to other financial derivative instruments has made it possible to better cover the risk caused by price fluctuations with this instrument.

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Although this contract has many similarities with other contracts, it seems that in all three countries of Iran, England and France, the option contract is a valid and independent contract. In addition, covering the risk of sudden and unfavorable changes in the price of goods and commodities in future transactions has caused British lawyers to equate the nature of option contracts with insurance contracts.

    Keywords: Contract, Derivative Instruments, Iranian Rights, English Law, French Law
  • Shohre Mansouri, Hamid Abhari *, Sam Mohammadi Pages 163-180
    Background and Aim

    One of the financial rights that is created for a woman in the marriage contract is Mahr. In the present study, the formalities and mechanisms of Mahr demand by the wife will be investigated in the light of new legal developments, including the circular of the head of the judiciary and the law of the third five-year development plan.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Findings

    The findings of the present research show that the circular of the Head of the Judiciary, in accordance with paragraph B of Article 113 of the Law of the Sixth Five-Year Development Plan, in line with the wife's referral to the document registration office to collect Mahr  With the wife's right to go directly to the court within the framework of the general rules of the civil procedure law, it creates practical challenges.

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    If the Mahr is documented in a document, the wife must first apply for the issuance of a procedure to claim the dowry through the office of the marriage registrar and the registry office, and she does not have the right to directly demand the Mahr through the court. Also, if it is necessary to go to the court, the wife is obliged to pay the court fee based on the daily price, which is in conflict with the rules of civil procedure.

    Keywords: Mahr, Registration office, Family Court, court costs
  • Ali Shariati Mehr, Ebrahim Abdipour *, Ebrahim Delshad Pages 181-202
    Background and Aim

    From a long time ago, the terms of liability and obligation in the Islamic legal system have been known to regulate the credit and financial relationships of individuals, and in Western law, in the 19th century, a term of property with the same purpose was invented by French jurists.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Findings

    The Civil Code of Iran has included the rights of obligations under the title "in property" and despite the use of the mentioned vessels in the expression of its provisions, it has not explicitly mentioned their role and nature.

    Ethical Considerations: 

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    Although the container has less than the previous duty in the language of jurists, it has a special place in terms of the role of communication between other containers in realizing some important legal effects and also creating a balance between the property of the creditor and the debtor.

    Keywords: Responsibility, Property, credit containers, assignments
  • Mostafa Reihani, Ali Pormanuchehri *, Hadi Azimi Garekani Pages 203-220
    Background and Aim

    Examining and comparing the methods of paying the price of new and emerging oil contracts with the special jurisprudence of Imam Khomeini.

    Materials and Methods

     This research was of a theoretical type، the research method is descriptive and analytical، and the method of collecting information is in forms، and it was done by referring to the library، books and articles.

    Findings

     In all stages of writing the present research، while respecting the originality of the texts، honesty and trustworthiness have been observed.

    Ethical Considerations:

     The methods of payment in the oil refining industry are based on the type of multiple contracts، which are named according to the same method of payment of the mentioned contract، such as buy-back-swap-BOT-joint venture، service-only contracts and oil predecessors. From the point of view of jurisprudence، the mentioned methods are defensible. The legal conditions of all types of jurisprudential contracts، such as lease، lease، mudarabah sales، partnership agreement، istissa and promissory note have the ability to be defended.

    Conclusion

    extracting oil from the depths of the earth and spending exorbitant costs، and of course، jurists' familiarity with this new industry does not even reach a century، according to jurisprudential evidence، the validity of these oil contracts and emerging contracts in the oil industry can be confirmed in the framework of indefinite contracts regarding the diseases of jurisprudence in general، especially from Imam Khomeini's point of view. can be prescribed.

    Keywords: oil contracts, price insteadt, payment Method, Oil products– Fiqh, jurisprudential rules
  • Ali Rafiey *, Bakhtiar Abbasloo, Eisa Amini Pages 221-236
    Background and Aim

      Civil responsibility has three elements: damage, harmful act or fault and causal relationship, taking into account that all three of these elements can be dependent on custom in any way. In this article, we will examine the jurisprudential foundations of civil liability due to privacy violations using a descriptive analytical method.

    Materials and Methods

    This paper is descriptive and analytical and library method is used.

    Ethical considerations: 

    In this paper, the originality of the texts, honesty and trustworthiness are observed.

    Findings

    The research findings indicate that By examining the general rules of civil responsibility conceptually, as well as the theories appropriate to Iran's legal system including the two theories of fault and risk, custom as a criterion of diagnosis and reference rule is proposed in the general rules of civil responsibility. Therefore, as a legal source based on the law, custom can complement and interpret the will of the legislator and cause its dynamism, because it is not possible to adapt all instances of error to the text of the law due to its wide range and diversity.                                                        

    Conclusion

    the customary nature of civil responsibility is acceptable as a legal principle. Therefore, the use of independent customs along with laws, reliable sources of jurisprudence, fatwas of jurists and legal principles in cases of silence and absence of law is effective as a factor in improving the process of compensation for damages and preventing confusion in the judicial system. In this article, we will examine the jurisprudential foundations of civil liability due to privacy violations using a descriptive analytical method.

    Keywords: violation of privacy, rights of civil responsibility, loss, forced guarantee, Fault
  • Hamid Bazrpach * Pages 237-252
    Background and Aim

    In every legal system, the principles governing them are very important. The tool for interpreting the gaps in the legal system in cases of conflict, conflict, silence and summary is to resort to basic principles and rules. The purpose of the present research is to examine the foundations of trademark protection in Imami jurisprudence.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles. 

    Findings

    Consumers rely on trademarks to find a product that they are satisfied with or that is known for its quality and the role of the trademark is that it enables the customer to repeat his shopping experience without having to search expensively.

    Ethical Considerations: 

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    it can be said that the trademark plays a vital role in determining the type of product that the consumer community chooses. Examining the theory of social planning as the main basis of intellectual property shows that the support of these signs is fully accepted in Shia jurisprudence.

    Keywords: Property, Intellectual Property, Trademarks, rule of no damage
  • Kaveh Khosravi, Abdolhossin Shiravi *, Mohsen Mohibi Pages 253-270
    Background and Aim

    Modern governments always consider themselves agents of public will and protectors of public interests and goals. Public opinion also measures governments based on their attention to public goals. One of the general goals of governments in the field of achieving good governance is to develop infrastructure and increase public welfare, and in this field, most governments try to achieve more success in this field by attracting foreign investment.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Findings

    Due to the long-term nature of the investment contracts and the period of its exploitation, there may be changes in public opinion, fundamental changes in the structure of governments, revolutions may cause a change in attitude towards public goals and expropriation, confiscation and nationalization of the investor's property.

    Ethical Considerations: 

    In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    In this regard, there are many issues, one of the most important of which is the role of good governance in determining the legitimacy or not of expropriation in line with public goals. As a result of the investigation, it will be clear that today the principles of good governance have become one of the incentives influencing the continuation of foreign investment.

    Keywords: Good Governance, Expropriation, Foreign Investment, Domestic Law, International Law