فهرست مطالب

نشریه بهداشت مواد غذایی
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهشید علی بابایی، امیراقبال خواجه رحیمی، بهاره نوروزی* صفحات 1-20

    محصولات غذایی به دلیل واکنش های میکروبی، شیمیایی و آنزیمی که عامل اصلی فساد سریع کیفیت هستند، بسیار سریع فاسد می شوند. امروزه تقاضای روزافزون مصرف کنندگان برای غذاهایی باکیفیت بالا همراه با نگه دارنده های طبیعی مانند عصاره های ریزجلبک افزایش یافته است. ریزجلبک ها جایگزین های بالقوه برای کاهش رشد میکروبی، افزایش پایداری اکسیداتیو و حفاظت از ویژگی های حسی غذاها هستند. محققان نشان دادند که استفاده از عصاره های ریزجلبک در رژیم غذایی آبزیان می تواند کیفیت گوشت را افزایش و تولید را نیز افزایش دهد. در این مقاله مروری، کاربرد مستقیم عصاره های مختلف ریزجلبک به عنوان نگهدارنده غذاهای دریایی و خواص عملکردی آن ها در غذاهای دریایی، مانند: (فعالیت های آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی) موردبررسی قرار می گیرد. علاوه براین، کاربرد بالقوه عصاره های ریزجلبک در ترکیب غذاها و تاثیر آن ها بر کیفیت غذاها نیز ارایه شده است. نتیجه حاصل از مرور مقالات بسیار نشان داد علی رغم مزیت های فراوان ریزجلبک ها، هنوز چالش های بسیاری در تولید و استفاده از زیست توده ریزجلبک یا مشتقات آن در صنایع غذایی وجود دارد، ازاین رو ارزیابی ایمنی و استفاده از غلظت های ایده آل برای مطالعات آتی که هنوز برای تعیین غلظت بهینه برای استفاده از عصاره های ریزجلبک در مقیاس بزرگ در صنعت و غذاهای دریایی برای توسعه استراتژی های موثر یا برای جلوگیری از وقوع فساد در محصول غذایی و همچنین برای افزایش رفاه مصرف کنندگان ضروری هستند.

    کلیدواژگان: سیانوباکتری ها، ریزجلبک ها، افزایش ماندگاری، محصولات غذایی
  • ناصر حاجی پور* صفحات 21-33
    برخی از انگل های زیونوتیک از جمله کیست هیداتید، گونه های فاسیولا و دیکروسلیوم دندریتیکوم موجب مرگ ومیر و خسارت های اقتصادی زیادی در نشخوارکنندگان می شوند. هدف از این تحقیق بررسی میزان آلودگی انگل های کبد در گوسفندان و بزهای کشتار شده در کشتارگاه ساوه و برآورد خسارت های اقتصادی ناشی از ضبط آن ها بود. در یک مطالعه گذشته نگر از فروردین ماه 1394 تا فروردین ماه 1400 در مجموع 58699 راس حیوان شامل 13044 راس بز و 45655 راس گوسفند در کشتارگاه ساوه از نظر آلودگی کبد به کیست هیداتید، گونه های فاسیولا و دیکروسلیوم دندریتیکوم مورد بازرسی قرارگرفتند. نتایج نشان داد که 85/72 درصد از حیوانات آلوده به انگل بودند که 18/41 درصد به دیکروسلیوم دندریتیکوم، 08/28 درصد به کیست هیداتید، 58/3 درصد به گونه های فاسیولا آلوده بودند که از لحاظ آماری ارتباط معنی داری وجود داشت. میزان آلودگی به دیکروسلیوم دندریتیکوم، کیست هیداتید و گونه های فاسیولا به ترتیب در گوسفندان 70/21 ، 44/17 و 33/1 درصد و در بزها 48/16، 64/10 و 25/2 درصد بودند. ارتباط بین میزان آلودگی انگلی کبد در فصول مختلف سال های مورد مطالعه بجز سال 1394 در گوسفند معنی دار مشاهده نشد. خسارت های اقتصادی ناشی از ضبط کبد گوسفندان و بزهای کشتار شده 23324560000 ریال (24133016 دلار) برآورد شد. بالا بودن میزان شیوع بیماری های انگلی در نشخوارکنندگان کوچک منطقه و خسارت های اقتصادی ناشی از ضبط کبدهای آلوده و نیز به دلیل زیونوز بودن اینگونه بیماری ها، به کارگیری روش های مدیریتی مناسب جهت پیشگیری و یا کنترل بیماری توسط مراجع ذی صلاح بسیارحایز اهمیت می باشد.
    کلیدواژگان: فاسیولا، دیکروسلیوم دندریتیکوم، کیست هیداتید، گوسفند، بز، ساوه
  • بهزاد اکبرزاده نجار، پیمان آریایی*، مهرو اسماعیلی، رویا باقری صفحات 35-45

    بیوسورفکتانت ها ترکیبات آمفی پاتیکی هستند که توسط بسیاری از میکروارگانیسم ها تولید می شوند و به علت ویژگی های منحصر به فردشان طیف وسیعی از فعالیت های بیولوژیکی را از خود نشان می دهند. هدف از این مطالعه تعیین پتانسیل آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی بیوسورفکتانت های جدا شده از لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس پنتوزوس و لاکتوباسیلوس کازیی بوده است. فعالیت آنتی اکسیدانی بیوسورفکتانت در شرایط آزمایشگاهی با استفاده از توانایی مهار رادیکال های آزاد2,2- Diphenyl-1-picrylhydrazyl  (DPPH) و هیدروکسیل و فعالیت های ضد میکروبی با استفاده از روش انتشار در چاهک آگار علیه باکتری های پاتوژن مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که فعالیت مهاری  DPPH و هیدروکسیل بیوسورفکتانت ها در غلظت 5 میلی گرم در میلی لیتر به ترتیب 51/78-99/81 درصد و 51/69- 56/71 درصد بود و بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی مربوط به لاکتوباسیلوس پلانتاروم بود (05/0>P). نتایج مهار رشد میکروبی نشان داد تمامی بیوسورفاکتانت ها فعالیت ضد میکروبی بالایی داشتند و فعالیت ضد میکروبی علیه باکتری استافیلوکوکوس اوریوس (گرم مثبت) بالاتر از سایر باکتری ها (گرم منفی) بود (05/0>P). فعالیت ضد میکروبی بیوسورفاکتانت های مختلف، اختلاف معنی داری نسبت به هم نداشتند. در مجموع بر اساس نتایج حاصله، به نظر می رسد می توان از بیوسورفکتانت های حاصل از لاکتوباسیلوس ها به عنوان آنتی اکسیدان و ضد میکروب طبیعی در صنایع غذایی و دارویی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: بیوسورفکتانت، لاکتوباسیلوس، DPPH، هیدروکسیل، استافیلوکوکوس اورئوس
  • رامین قاسمیان یادگاری، امیررضا کرمی بناری*، محمدحسین موثق غازانی صفحات 47-52

    در میان آلاینده های محیطی، فلزات سنگین برای سلامتی انسان خیلی خطرناک می باشند. هدف مطالعه حاضر تعیین میزان سرب وکادمیوم در عسل های پاییز 1396 و بهار 1397 در لرستان بود. 60  نمونه عسل از نواحی مرکزی، کاکاوند و خاوه شهرستان دلفان لرستان به صورت تصادفی جمع آوری  و سپس توسط دستگاه اسپکتوفتومتر جذب اتمی شعله آنالیز شدند. سرب وکادمیوم در تمامی نمونه ها تشخیص داده شد. بیشترین سطح سرب و کادمیوم در نمونه ها به ترتیب 2/32 و 32/0 میکروگرم بر کیلوگرم بود. میانگین غلظت سرب در عسل های بهاره و پاییزه به ترتیب دربخش مرکزی 84/2 ± 57/21 و47/2 ± 83/28، کاکاوند3/1± 8/10 و  89/1± 66/13 و خاوه76/1 ± 72/7 و 55/1 ± 44 /16میکروگرم  بر کیلوگرم بود. میزان سرب درعسل های بهاره خاوه بطور معنی داری پایین تر از سایر نواحی بود (05/0 >p). میانگین غلظت کادمیوم در عسل بهاره و پاییزه در بخش مرکزی 02/0 ± 13/0 و03/0 ± 26/0 در کاکاوند014/0 ± 11/0 و02/0 ± 18/0 و در خاوه02/0 ± 04/0  و 01/0 ± 08/0 میکروگرم بر کیلوگرم به ترتیب بود. میزان کادمیوم درعسل های بهاره خاوه بطور معنی داری پایین تر از سایر نواحی بود (05/0 >p). با توجه به کمتر بودن متوسط مقادیر سرب وکامیوم در نمونه های عسل پاییزه و بهاره در شهرستان دلفان نسبت به حد استاندارد های بین المللی، می توان نتیجه گیری نمود که مصرف این عسل ها از لحاظ فلزات سنگین سرب وکادمیوم خطری درپی ندارد.

    کلیدواژگان: عسل، سرب، کادمیوم، دلفان لرستان
  • جعفر شادجو، محمدحسین موثق* صفحات 53-61

    مصرف بی رویه آنتی بیوتیک ها در پرورش دام، منجر به بروز باقی مانده های آنتی بیوتیک در گوشت شده و می تواند سلامت افراد جامعه را تهدید کند. هدف از این مطالعه تعیین میزان باقی مانده های اکسی تتراسایکلین در فرآورده های گوشتی در شهر تبریز بود. تعداد60 نمونه فرآورده گوشتی (سوسیس، کالباس و همبرگر، هرکدام 20 نمونه)از فروردین ماه تا خردادماه سال 1400 از فروشگاه های عرضه مواد غذایی در شهر تبریز به صورت تصادفی ساده جمع آوری گردید. جهت تعیین میزان اکسی تتراسایکلین در نمونه ها از روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا استفاده گردید. نتایج نشان داد که میانگین مقدار اکسی تتراسایکلین در سوسیس، کالباس و همبرگر به ترتیب به میزان 06/7±48/82، 27/4±35/57 و 65/3±79/150 میکروگرم در هر کیلوگرم بود. در هر سه نوع نمونه ازلحاظ میانگین باقیمانده اکسی تتراسایکلین اختلاف معنی داری مشاهده گردید (05/0<p). باقیمانده اکسی تتراسایکلین در همه نمونه ها مشاهده گردید ولی در هیچ یک از نمونه ها بیش ازحد مجاز کدکس آلیمنتاریوس (200 میکروگرم بر کیلوگرم) نبود. میانگین باقی مانده اکسی تتراسایکلین در همبرگر به صورت معنی داری بیش از نمونه های سوسیس و کالباس بود. در همبرگر با 90 درصد گوشت، میانگین میزان اکسی تتراسایکلین بیش از همبرگر با 70 درصد گوشت بود که می تواند در ارتباط با درصد گوشت فرآورده باشد (05/0<p). اگرچه میزان باقی مانده اکسی تتراسایکلین در مطالعه حاضر کمتر از حد مجاز بود اما با توجه به مصرف فرآورده های گوشتی در کشور، کنترل و پایش حضور آنتی بیوتیک ها در مواد غذایی با منشا دامی، ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: اکسی تتراسایکلین، فرآورده های گوشتی، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، تبریز
  • محمد نری میسا، ابراهیم رحیمی* صفحات 63-71

    میگو از پرطرف دارترین منابع پروتیین دریایی در سراسر دنیا محسوب می شود. این آبزی به علت دارابودن ارزش غذایی و اقتصادی بالا، محصول عمده صادراتی در بسیاری از کشورهای دنیا است. صنعت میگو درصد قابل توجهی از کل محصولات آبزی پروری را شامل می شود. چنانچه این ماده غذایی با ارزش به میکروارگانیسم های پاتوژن آلوده شود می تواند سلامت بسیاری از افراد هر جامعه را مورد مخاطره قرار دهد؛ در همین راستا هدف از مطالعه حاضر تعیین ویژگی های میکروبی و شیمیایی میگوهای عرضه شده شهرستان آبادان است. تعداد 100 نمونه میگو را از شهرستان آبادان به صورت تصادفی ساده نمونه گیری کرده و در کنار فلاسک یخ و در شرایط سترون به آزمایشگاه تخصصی بهداشت مواد غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد انتقال داده و آزمون های میکروبی شامل استافیلوکوکوس اوریوس، اشرشیاکلای، سالمونلا و توتال کانت و آزمون شیمیایی TVN، روی نمونه های میگو انجام شد. نتایج نشان داد میزان آلودگی در استافیلوکوکوس اوریوس، سالمونلا و اشرشیاکلای به ترتیب 14 درصد، 7 درصد و 2 درصد بود، همچنین میزان آلودگی های توتال کانت، TVN و کلی فرم در محدوده قابل قبولی بود. با توجه به اهمیت بالای میکروارگانیسم های پاتوژنی اشرشیاکلای و سالمونلا، لذا نظارت دقیق و هر چه بیشتر نهادهای نظارتی جهت کاهش بار آلودگی لازم و ضروری است.

    کلیدواژگان: میگو، استافیلوکوکوس اورئوس، اشرشیاکلای، سالمونلا، TVN
|
  • Mahshid Alibabai, Amir-Eghbal Khajeh-Rahimi, Bahareh Nowruzi * Pages 1-20

    Food products spoil very quickly due to microbial, chemical, and enzymatic reactions that are the main cause of rapid quality deterioration. Nowadays, there is increasing consumer demand for high-quality foods with natural preservatives such as microalgae extracts. Microalgae are potential alternatives to reduce microbial growth, increase oxidative stability, and protect the sensory characteristics of foods. Researchers showed that the use of microalgae extracts in the diet of aquatic animals can increase meat quality and production. In this review article, the direct application of various microalgae extracts as seafood preservatives and their functional properties in seafood, such as: (antioxidant and antimicrobial activities) are investigated. In addition, the potential application of microalgae extracts in the composition of foods and their effect on the quality of foods are also presented. The result of reviewing many articles showed that despite the many advantages of microalgae, there are still many challenges in the production and use of microalgae biomass or its derivatives in the food industry, hence the safety assessment and the use of ideal concentrations for studies. Future studies are still necessary to determine the optimal concentration for the large-scale use of microalgae extracts in industry and seafood, to develop effective strategies or to prevent the occurrence of food product spoilage, as well as to increase the welfare of consumers.

    Keywords: Cyanobacteria, Microalgae, Shelf-life extension, Food Products
  • Nasser Hajipour * Pages 21-33
    Some zoonotic parasites such as Hydatid cyst, Fasciola species and Dicrocelium dendriticum cause death and economic losses in ruminants. The aim of this study was to investigate the prevalence rate of liver parasites in sheep and goats slaughtered in Saveh slaughterhouse and to estimate the economic losses caused by their condemnation. In a retrospective study, from April 2014 to April 2020, a total of 58,699 animals including 13,044 goats and 45,655 sheep were inspected in Saveh slaughterhouse for liver contamination with Hydatid cyst, Fasciola species and Dicrocelium dendriticum. The results showed that 72.85% of the animals were infected with parasites, 41.18%, 28.08%, and, 3.58% were infected with Dicrocelium dendriticum, Hydatid cyst, and Fasciola species, respectively. There was a statistically significant. The rate of infection with Dicrocelium dendriticum, Hydatid cyst and Fasciola species was 21.70%, 17.44%, and 1.33% in sheep and 16.48%, 10.64%, and 2.25% in goats, respectively. Statistically, the prevalence rate of liver infection with seasons was not significant except for 2015. The economic losses caused by the condemnation of the liver of slaughtered sheep and goats were estimated at 23,324,560,000 Rials ($241,330.16). With the high prevalence of parasitic diseases in small ruminants in the region and the economic losses caused by the condemnation of infected livers, and due to the fact that these diseases are zoonotic, it is crucial to use appropriate management methods to prevent or control the disease by competent authorities.
    Keywords: Fasciola, Dicrocelium dendriticum, hydatid cyst, Sheep, Goat, Saveh
  • Behzad Akbarzadeh Najar, Peiman Ariaii *, Mahro Esmaeili, Roya Bagheri Pages 35-45

    Biosurfactants are amphipathic compounds that are produced by many microorganisms and show a wide range of biological activities due to their unique characteristics. This study aimed to determine the antioxidant and antimicrobial potential of the biosurfactants isolated from Lactobacillus plantarum, Lactobacillus pentosus, and Lactobacillus casei. The antioxidant activity of biosurfactant was evaluated in vitro conditions using the ability to inhibit 2,2-Diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and hydroxyl free radicals and antimicrobial activities using the diffusion method in agar wells against pathogenic bacteria. The results showed that the inhibitory activity of DPPH and hydroxyl of biosurfactants at a concentration of 5 mg/ml was 78.51-81.99% and 69.51-71.56%, respectively, and the highest antioxidant activity was related to Lactobacillus plantarum (P<0.05). The results of inhibiting microbial growth showed that all biosurfactants had high antimicrobial activity and the antimicrobial activity against Staphylococcus aureus (gram-positive) was higher than other bacteria (gram-negative). No significant difference was observed among different biosurfactants. It seems that biosurfactants obtained from lactobacilli can be used as natural antioxidants and antimicrobials in the food and pharmaceutical industries.

    Keywords: Biosurfactant, Lactobacillus, DPPH, hydroxyl, Staphylococcus aureus
  • Ramin Ghasemian Yadeghari, AmirReza Karamibonari *, MohammadHossein Movassagh Pages 47-52

    Among the environmental pollutants, heavy metals are very dangerous for human health.  The present study aimed to determine the amount of lead and cadmium in the fall of 2017 and spring of 2018 kinds of honey in Lorestan. Sixty honey samples were collected randomly from the central, Kakavand and Kaveh areas of Delfan city of Lorestan. The samples were analyzed by flame atomic absorption spectrometry. Lead and cadmium were determined in all samples. The maximum levels of lead and cadmium in samples were 32.2 and 0.32 µg/kg respectively.  The mean concentration of lead in spring and autumn honey in the central part was 21.57 ± 2.84 and 28.83 ± 2.47, in Kakavand was 10.8 ± 1.3 and 13.66 ± 1.89 and in Khaveh was 7.72 ± 1.76 and 16.44 ± 1.55 µg/kg respectively. In Khaveh, the amount of lead in the honey sampled during spring was significantly lower than in other areas (p<0.05).  The mean concentration of cadmium in spring and autumn honey in the central part was 0.13 ± 0.02 and 0.26 ± 0.03, in Kakavand was 0.11 ± 0.014 and 0.18 ± 0.02 and in Khaveh was 0.04 ± 0.02 and 0.08 ± 0.01 µg/kg respectively. The amount of cadmium in the spring honey of Khaveh was significantly lower than in other areas (p<0.05). Due to lower levels of lead and cadmium in the spring and autumn samples produced in Delfan city, compared to international standards, it could be concluded that consumption of these honey is safe, in terms of lead and cadmium metals.

    Keywords: Honey, Lead, Cadmium, Delfan Lorestan
  • Jafar Shadjou, MohammadHosein Movassagh * Pages 53-61

    The excessive use of antibiotics in animal husbandry has led to the appearance of antibiotic residues in meat and could threaten public health. The study aimed to determine the oxytetracycline residue level in meat products in Tabriz. A total of 60 samples of meat products (sausages, Persian sausages and hamburgers, 20 samples from each meat product) were randomly collected from food supply stores in Tabriz from March to May 2021. High-performance liquid chromatography was used to determine the level of oxytetracycline residue levels in the samples. The results showed that the mean of oxytetracycline residue in sausage, Persian sausage, and hamburger was 82.48±7.06, 57.35±4.27, and 150.79±3.65 µg/Kg, respectively. The mean value of oxytetracycline residues showed a significant (p<0.05) difference between the three products. Also, oxytetracycline residue was observed in all samples. However, in all samples, it was below the allowed limit of Codex Alimentarius (200 µg/kg). The average residue of oxytetracycline in hamburgers was significantly higher than in sausages. In hamburgers with 90% meat, the average amount of oxytetracycline was more than in hamburgers with 70% meat, which can be related to the percentage of meat in the product (p<0.05). Although the level of oxytetracycline residue in the present study was less than the permissible limit, considering the consumption of meat products in the country, it is necessary to control and monitor the presence of antibiotics in foods of animal origin.

    Keywords: Oxytetracycline, Meat products, HPLC, Tabriz
  • Mohammad Narimisa, Ebrahim Rahimi * Pages 63-71

    Shrimp is one of the most popular sources of marine protein worldwide. Due to its high nutritional and economic value, this aquatic product is a major export product in many countries. The shrimp industry includes a significant percentage of all aquaculture products. Contamination of shrimp with pathogenic microorganisms can endanger the health of the consumers. In this regard, the aim of this study is to determine the microbial and chemical characteristics of shrimps supplied in Abadan city. A total of 100 shrimp samples were taken from Abadan city in a simple random manner and transferred to the specialized food hygiene laboratory of Islamic Azad University, Shahrekord branch, in an ice flask and under sterile conditions and microbial tests included Staphylococcus aureus, Escherichia coli, and Salmonella as well as total count and TVN test were performed on the shrimp samples. The results showed that the contamination rate with S. aureus, Salmonella, and E. coli was 14%, 7%, and 2%, respectively. The total count, TVN, and coliform contamination were within the acceptable range. Due to the high importance of E. coli and Salmonella pathogenic microorganisms, it is necessary to monitor closely and as many regulatory institutions as possible to reduce the pollution load.

    Keywords: Shrimp, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella, TVN