فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 56، زمستان 1401)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 56، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • طاهره افتخاری، اسحق رحیمیان بوگر*، شهناز نوحی، راهب قربانی صفحات 1-8
    مقدمه
    اضافه وزن و چاقی مرتبا در سراسر جهان در حال افزایش می باشد. با توجه به تاثیر چشمگیر چاقی بر بیماری های حاد و مزمن، سلامت عمومی، توسعه و بهزیستی، بررسی چاقی کودکان در اولویت بهداشت جهانی قرار دارد. هدف پژوهش اثربخشی آموزش ذهن آگاهانه غذاخوردن بر خودکارآمدنی بدنی و خوردن هیجانی کودکان فزون وزن بود.
    روش
    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه آزمایش و گواه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه کودکان دارای اضافه وزن پسر مقطع دبستان شهر تهران در سال تحصیلی 1399-1400 بود که تحت هیچ مداخله کاهش وزنی قرار نداشتند. با استفاده از نمونه گیری در دسترس 30 نفر انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. سپس پرسشنامه های خودکارآمدی بدنی و غذاخوردن هیجانی بین هر دو گروه توزیع شد. پس از آن برنامه آموزش سبک زندگی سالم بر روی گروه آزمایش اجرا شد. سپس پرسشنامه های ذکر شده در بالا مجددا توسط هر دو گروه تکمیل شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد تاثیر آموزش ذهن آگاهانه غذاخوردن بر افزایش خودکارآمدنی بدنی و کاهش خوردن هیجانی کودکان فزون وزن معنادار بود (001/0 >P).
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان گفت از آموزش ذهن آگاهانه غذاخوردن برای بهبود و اصلاح عوامل محافظت کننده روانشناختی کودکان فزون وزن استفاده شود.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهانه غذاخوردن، خودکارآمدنی بدنی، خوردن هیجانی، کودکان فزون وزن
  • محبوبه جاوید، نورالله محمدی*، چنگیز رحیمی طاقانکی صفحات 9-25
    مقدمه

    اختلال نافرمانی مقابله ای از رایج ترین دلایل ارجاع درروان پزشکی کودک و نوجوان است. یک اشکال شدید در تنظیم هیجان در این اختلال وجود دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر تنظیم شناختی - رفتاری هیجان بر نشانه های اختلال و تنظیم هیجان در نوجوانان با اختلال نافرمانی مقابله ای انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش، تجربی تک موردی از نوع خط پایه چندگانه بود. از بین دختران مراجعه کننده به مراکز روانشناسی شهر شیراز در سال تحصیلی 1400-1399، سه دختر نوجوان با اختلال نافرمانی مقابله ای از طریق مصاحبه بالینی ساختاریافته و نمره برش در پرسشنامه اختلال نافرمانی مقابله ای گزارش والد، و با لحاظ ملاک های ورود و خروج، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. مصاحبه تشخیصی انجام شد و پرسشنامه های اختلال نافرمانی مقابله ای و تنظیم هیجان به عنوان ابزارهای ارزشیابی در مراحل پیش آزمون، درمان و پیگیری به کار گرفته شد. درمان مبتنی بر تنظیم شناختی - رفتاری هیجان به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای فردی روی این سه نفر اجرا شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار اکسل 16 استفاده شد.

    یافته ها

    رسم نمودار، فرمول درصد بهبودی، شاخص تغییر پایا و درصد غیرهم پوشی داده ها نشان داد تاثیر درمان مبتنی بر تنظیم شناختی - رفتاری هیجان بر شدت علایم اختلال و مولفه فرونشانی در افراد با اختلال نافرمانی مقابله ای معنی دار است اما درمان بر مولفه بازارزیابی تاثیر معنی دار نداشته است.

    نتیجه گیری

    درمان مبتنی بر تنظیم شناختی - رفتاری هیجان می تواند باعث کاهش علایم اختلال نافرمانی مقابله ای و کاهش فرونشانی شود. بر این اساس می توان از این درمان برای بهبود اختلال نافرمانی مقابله ای و نظم جویی بهتر هیجان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، فرونشانی، بازارزیابی، اختلال نافرمانی مقابله ای
  • یاسر تعدادی*، عباس رحیمی نژاد، حسین کارسازی صفحات 27-37
    مقدمه

    اختلالات اضطرابی رایج ترین اختلالات روانپزشکی هستند که رنج زیادی برای بیماران و هزینه های فراوانی برای جوامع تحمیل می کنند. بنابراین شناسایی عوامل آسیب پذیری این اختلالات ضروری به شمار می رود. هدف از پژوهش حاضر ارزیابی عوامل آسیب پذیری عام و خاص اختلالات اضطرابی در چارچوب یک مدل ساختاری بود.

    روش

    420 نفر از دانشجویان دانشگاه های شهر تهران با استفاده از نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به سیاهه شخصیتی پنج عاملی، پرسشنامه کنترل اضطراب تجدیدنظر شده، مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی، شاخص حساسیت اضطرابی، مقیاس حساسیت انزجاری، مقیاس ترس از ارزیابی منفی، نسخه چهارم پرسشنامه اختلال اضطراب فراگیر، پرسشنامه وحشت زدگی و هراس آلبانی و جدول زمینه یابی ترس - فرم دوم پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته ها

    براساس یافته های این پژوهش روان رنجورخویی به عنوان عامل آسیب پذیری زیستی (10/0 ، 05/0، 10/0، 17/0 =β) و فقدان کنترل ادراک شده را به عنوان عامل آسیب پذیری روانشناختی عام (16/0 ، 04/0، 10/0، 15/0 =β) تمام اختلالات اضطرابی می توان در نظر گرفت. از سویی برون گرایی را می توان عامل آسیب پذیری زیستی برای اختلال اضطراب اجتماعی تلقی کرد (23/0- =β). همچنین یافته های این پژوهش منجر به شناسایی عوامل آسیب پذیری خاص هر کدام از اختلالات اضطرابی شد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این پژوهش می توان مدل آسیب پذیری سه گانه را چارچوبی مناسب برای تبیین سبب شناسی اختلالات اضطرابی قلمداد کرد.کلیدواژه ها: اختلالات اضطرابی، عوامل آسیب پذیری عام و خاص، تحلیل مسیر

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: اختلالات اضطرابی، عوامل آسیب پذیری عام و خاص، تحلیل مسیر
  • سیده مهسا موسوی*، محمد نریمانی، سیده سحر عسگری صفحات 39-51
    مقدمه

    هدف این پژوهش مدل یابی افکار خودکشی بر اساس تصویر بدنی و نشخوار فکری با میانجی گری هراس اجتماعی در افراد با اختلال ملال جنسیتی است.

    روش

    در پژوهش حاضر که از نوع توصیفی همبستگی بود از میان افراد دارای اختلال ملال جنسیتی و عضو ترنس سکشوال های قبل و بعد از جراحی تغییر جنسیت که به انجمن حمایت از بیماران ملال جنسیتی ایران در سال 1400مراجعه می کردند با روش نمونه گیری در دسترس،تعداد  200 نفر انتخاب شدند. سپس همه افراد نمونه پرسشنامه های افکار خودکشی (BSSI)، نگرانی از تصویر بدنی (BICI)، نشخوار فکری (RRS) و هراس اجتماعی (SPS) را تکمیل کردند. داده ها با روش مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS-26 و Lisrel-8.8 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد متغیرهای نشخوار فکری (96/3 =T)، نگرانی از تصویر بدنی (50/5 =T) و هراس اجتماعی (83/3 =T) بر افکار خودکشی اثر مستقیم مثبت و معنادار دارند. همچنین، هراس اجتماعی میانجی روابط بین نشخوار فکری و نگرانی از تصویر بدنی با افکار خودکشی بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، می توان نتیجه گرفت نشخوار فکری، نگرانی از تصویر بدنی و هراس اجتماعی می توانند بر افکار خودکشی تاثیرگذار باشند.

    کلیدواژگان: هراس اجتماعی، افکار خودکشی، تصویر بدنی، ملال جنسیتی، نشخوار فکری
  • فرشاد احمدی*، محمدعلی گودرزی، سید علی کاظمی رضایی، رضا یزدانی مهر صفحات 53-63
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر روایی، پایایی و ساختارعاملی مقیاس 16 آیتمی خیال پردازی ناسازگارانه در جامعه ایرانی بود.

    روش

    پژوهش در زمره پژوهش های توصیفی و همبستگی بود. نمونه شامل 300 نفر از دانشجویان بود که به شیوه نمونه گیری آنلاین گلوله برفی انتخاب شدند. به منظور بررسی روایی واگرا و همگرا از مقیاس تجارب تجزیه ای و پرسشنامه پذیرش و عمل - نسخه دوم استفاده شد. برای استخراج نتایج، ضریب آلفای کرونباخ، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی و همبستگی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی اکتشافی در این پرسشنامه سه عامل شامل خیال بافی مداخله گر، خیال بافی پایدار، خیال بافی وابسته را در جمعیت دانشجویان ایرانی آشکار کرد. تحلیل عاملی تاییدی نیز نشان داد که الگوی سه عاملی از برازش قابل قبولی برخوردار است. میزان آلفای کرونباخ برای عامل اول برابر با 90/0، عامل دوم برابر با 86/0، عامل سوم برابر با 79/0 و کل پرسشنامه برابر با 93/0 به دست آمد. بین سه عامل پرسشنامه و نمره ی کل خیالبافی ناسازگارانه با پذیرش و عمل رابطه ی معکوس و معنی دار وجود دارد که این حاکی از روایی واگرای این ابزار است. همچنین بین سه عامل پرسشنامه و نمره ی کل خیالبافی ناسازگارانه با مولفه های فراموشی تجزیه ای، مسخ شخصیت و واقعیت و جذب و تخیل رابطه ی مستقیم و معنی دار وجود دارد که این حاکی از روایی همگرای ابزار پژوهش حاضر است.

    نتیجه گیری

    نسخه فارسی پرسشنامه خیال بافی ناسازگارانه از خصوصیات روان سنجی قابل قبولی در جامعه دانشجویان ایرانی برخوردار است و می تواند ابزار مفیدی برای ارزیابی خیال بافی ناسازگار باشد.

    کلیدواژگان: خیال بافی ناسازگار، ساختار عاملی، روایی و پایایی
  • زهرا عسکری، غزال زندکریمی* صفحات 65-76
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه بر خطاهای شناختی، نشخوار فکری و اجتناب شناختی مبتلایان به اختلال اضطراب اجتماعی بود.

    روش

    طرح پژوهش تک آزمودنی با خط پایه چندگانه (ABAB) و پیگیری یک ماهه بود. جامعه آماری افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی مراجعه کننده به کلینیک آروین در تهران، در سال 1400 بود که از این تعداد 3 نفر به شیوه نمونه گیری داوطلبانه دردسترس انتخاب شدند. تعداد 12 جلسه درمان فراتشخیصی یکپارچه روی آزمودنی ها اجرا شد. ابزار گردآوری داده ها مقیاس پاسخ های نشخواری نولن هوکسما و مارو، پرسشنامه اجتناب شناختی، پرسشنامه تحریف های شناختی، و پرسشنامه هراس اجتماعی بود. درمان مورد استفاده، پروتکل فراتشخیصی یکپارچه به مدت دوازده جلسه در دوماه، هفته ای یکساعت بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از فرمول درصد بهبودی، اندازه اثر کوهن و ترسیم دیداری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد درمان فراتشخیصی یکپارچه (UP) موجب بهبود متغیرهای پژوهشی شده است به گونه ای که درصد بهبودی کلی اضطراب اجتماعی در هر سه آزمودنی به ترتیب 57%، 59% و 48% بود و این میزان در پیگیری یک ماهه نیز ثابت ماند.

    نتیجه گیری

    نتایج تجزیه و تحلیل داده ها حاکی از اثربخشی درمان فراتشخیصی یکپارچه در کاهش خطاهای شناختی، نشخوار فکری و اجتناب شناختی در آزمودنی ها می باشد. این درمان می تواند به عنوان آموزش برای توان بخشی و ارتقای کیفیت زندگی بیماران مبتلا به اضطراب اجتماعی به کار رود.

    کلیدواژگان: درمان فراتشخیصی یکپارچه، خطاهای شناختی، نشخوارفکری، اجتناب شناختی و اختلال اضطراب اجتماعی
  • مریم یوشی زاده، فریده دوکانه ای فرد*، مهدی زارع بهرام آبادی صفحات 77-88
    مقدمه

    نتایج تحقیقات پیشین اثربخشی طرحواره درمانی و روش مواجهه و جلوگیری از پاسخ را بر وسواس تایید کردند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و تلفیق آن با روش مواجهه و جلوگیری از پاسخ بر شدت علایم وسواس انجام شد.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی زنان مبتلا به وسواس شستشو مراجعه کننده به مراکز مشاوره در شمال و مرکز شهر تهران در بازه زمانی اول آبان تا پایان بهمن 1399 بود. 45 نفر بصورت در دسترس بعنوان نمونه انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه مداخله و یک گروه کنترل (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. گروه مداخله اول و دوم به ترتیب طی 12 و 14 جلسه تحت درمان با طرحواره درمانی و تلفیق طرحواره درمانی با روش مواجهه و جلوگیری از پاسخ قرار گرفتند. جمع آوری داده ها بوسیله مقیاس وسواس فکری - جبری ییل براون انجام شد. جهت تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس و آزمون بنفرنی استفاده شد.

    یافته ها

    هر 2 روش طرحواره درمانی و تلفیق طرحواره درمانی با روش مواجهه و جلوگیری از پاسخ بر کاهش شدت علایم وسواس در زنان مبتلا به اختلال وسواس شستشو اثربخش بودند (00/01 >P). همچنین تلفیق طرحواره درمانی با روش مواجهه و جلوگیری از پاسخ نسبت به طرحواره درمانی بر کاهش شدت علایم وسواس در زنان مبتلا به اختلال وسواس شستشو اثربخش تر بود (00/01 >P). و نتایج پیگیری 2 ماهه مداخله نشان دهنده ثبات درمان بود (000/01 >P).

    نتیجه گیری

    هر 2 روش از مداخلات موثر بر کاهش شدت علایم وسواس شستشو می باشند. لذا توصیه می شود تلفیق طرحواره درمانی با روش مواجهه و جلوگیری از پاسخ در مراکز درمانی برای افراد مبتلا به وسواس شستشو مورد استفاده درمانگران و متخصصان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، مواجهه و جلوگیری از پاسخ، شدت علائم، وسواس شستشو
  • پویا لوائی، علیرضا مرادی*، محبوبه طاهر، نیلوفر میکاییلی صفحات 89-105
    مقدمه

    سرطان از چالش برانگیزترین بیماری های عصر حاضر است. لذا انتخاب و کاربست مداخله ای با هدف ارتقای کیفیت زندگی، سلامت روانشناختی و سازگاری بیماران سرطانی حایز اهمیت است. در پژوهش حاضر اثربخشی آموزش اختصاصی سازی حافظه به عنوان مداخله ای کوتاه مدت بر تنظیم هیجان و تبعیت درمانی بیماران سرطانی بررسی شد.

    روش

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ نحوه گردآوری اطلاعات نیمه آزمایشی با طرح اندازه گیری مکرر، پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران سرطانی مراجعه کننده به مراکز درمانی تهران در سال 1400 بود. از این جامعه آماری، با روش نمونه گیری در دسترس، نمونه پژوهشی 60 نفره انتخاب شد که به صورت تصادفی در دو گروه 30 نفره جایگزین شدند؛ گروه مداخله به مدت 6 جلسه 90 دقیقه ای آموزش دریافت کردند و گروه دوم به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته، پرسشنامه تنظیم هیجان (CERQ) و پرسشنامه تبعیت درمان و در مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری از دو گروه جمع آوری شد. برای تحلیل نتایج نرم افزار 24-SPSS و روش تحلیل واریانس آمیخته استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که افزایش راهکارهای تنظیم هیجان در گروه آموزش اختصاصی سازی حافظه نسبت به گروه کنترل مشاهده می شود؛ همچنین در خصوص تبعیت درمانی بین دو گروه آموزش اختصاصی سازی حافظه و گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد و اثر اصلی گروه (0/251= F=13/85،P<0/01،Ƞ2)، اثر اصلی زمان (0/825= F=274/22،P<0/01،Ƞ2) و اثر تعاملی گروه*زمان (0/830= F=283/21،P<0/01،Ƞ2) معنادار است.

    نتیجه گیری

    آموزش اختصاصی سازی حافظه به بهبود راهبردهای سازگارانه و تعدیل راهکارهای ناسازگارانه تنظیم هیجان و همچنین افزایش تبعیت درمانی در این بیماران می انجامد.

    کلیدواژگان: آموزش اختصاصی سازی حافظه، تنظیم هیجان، تبعیت درمانی، سرطان
  • منیژه نقی نیا*، حسن توزنده جانی صفحات 107-120
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان شناختی - رفتاری بر افکار تکرار شونده و ابعاد فراهیجانی منفی در زنان مبتلا به اختلال وسواس فکری و عملی می باشد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان مبتلا به اختلال وسواس فکری و عملی مراجعه کننده به مراکز درمانی خدمات روانشناسی در شهر مشهد بود. از بین آن ها 24 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و سپس در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 12 نفر) جای گماری شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه افکار تکرار شونده منفی(RNT) و پرسشنامه فراهیجانی(MEQ) استفاده شد. پس از آن، مداخله درمانی بر اساس رویکرد شناختی - رفتاری مبتنی بر الگوی لیهی برای گروه آزمایش طی 8 جلسه 90 دقیقه ای اجرا شد، اما گروه کنترل در فهرست انتظار قرار گرفت. پس از پایان دوره درمان از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که در متغیرهای افکار تکرارشونده و ابعاد فراهیجانی منفی تفاوت معناداری وجود دارد. به طوری که گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل کاهش معناداری نشان داد.
    نتیجه گیری
    شناسایی، چالش ورزی و اصلاح افکار تکرارشونده منفی، طرحواره های ناکارآمد و شناسایی افکار و هیجان های ناامید کننده و چالش با آن ها هدف اصلی درمانگران شناختی - رفتاری است.
    کلیدواژگان: افکار تکرار شونده، درمان شناختی- رفتاری، فراهیجان، وسواس فکری و عملی
|
  • Tahereh Aftekhary, Isaac Rahimian Boogar *, Shahnaz Nouhi, Raheb Ghorbani Pages 1-8
    Introduction
    Overweight and obesity are constantly increasing worldwide Study of the childhood obesity has become a global health priority due to the massive impact of obesity on acute and chronic diseases, general health, development, and well-being. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of mindful eating training on physical self-efficacy and emotional eating of overweight children.
    Method
    The research method was semi-experimental with pre-test and post-test designs with two experimental and control groups. The statistical population of the present study included all overweight children in primary school in Tehran in the academic year 2021 who had no weight loss intervention.  Using an available sampling 30 subjects were selected and randomly divided into experimental and control groups. Then the Physical Self-efficacy and Emotional Eating questionnaires were distributed among both groups. The Healthy Lifestyle Training program was then performed on the experimental group and  both groups completed the questionnaires afterward.
    Results
    Significant positive effect was observed for the Mindful Eating Training program on physical self-efficacy and emotional eating of overweight children (P <0.001).
    Conclusion
    Therefore, it could be concluded that Mindful Eating Training can be used to improve and modify the psychological protective factors of overweight children.
    Keywords: Mindfulness Eating, Physical Self-Efficacy, Emotional Eating, Overweight Children
  • Mahboobeh Javid, Noorallah Mahammmadi *, Changiz Rahimi Pages 9-25
    Introduction

    Oppositional defiant disorder (ODD) is one of the most common referrals in child and adolescent psychiatry. People with ODD have problems with emotion regulation. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of therapy based on cognitive-behavioral emotion regulation on the symptoms of the disorder and cognitive regulation in adolescents with oppositional defiant disorder (ODD).

    Method

    The design of this study was a type of multiple non-concurrent baseline design. Among the girls referred to psychological centers in Shiraz in the academic year 2020-2021, three clients were selected by convenience sampling method, based on conducting the diagnostic interview, cut-off point 16 in the ODD scale reported by parents, and inclusion and exclusion criteria. An Emotion Regulation Questionnaire & Oppositional Defiant Disorder Rating Scale were used in the baseline, treatment, and follow-up steps. An intervention with the Emotion Cognitive-Behavioral Regulation Therapy for 10 individual sessions each lasting for 90 minutes was performed. Version 16 of Excel software was used to analyze the data.

    Results

    visual analysis (chart drawing), the index of stable change, the percentage of improvement, and the percentage of non-overlapping data (PND) indicated the therapy based on cognitive-behavioral regulation of emotion had reduced the severity of the symptoms of the disorder and suppression. Treatment had a moderate effect on the reappraisal component.

    Conclusion

    According to the results, Emotion Cognitive-Behavioral Regulation Therapy can reduce the symptoms of ODD and reduce suppression. Accordingly, this treatment can be used to improve ODD and better emotion regulation.

    Keywords: emotion regulation, suppression, reappraisal, oppositional defiant disorder
  • Yaser Tedadi *, Abbas Rahiminezhad, Hossein Karsazi Pages 27-37
    Introduction

    Anxiety disorders are the most common psychiatric disorders that impose a lot of suffering for patients and costs for communities. Thus, identifying the vulnerability factors of these disorders is necessary. The aim of this study was to evaluation of General and Specific vulnerability factors of anxiety disorders within the framework of a structural model.

    Methods

    420 students from universities in Tehran were selected by convenience sampling and responses to NEO Five-Factor Inventory, Anxiety Control Questionnaire-revised, Intolerance of Uncertainty Scale, Anxiety Sensitivity Index, disgust sensitivity scale, Brief Fear of Negative Evaluation Scale, Generalized anxiety disorders questionnaire-IV, Albany Panic and Phobia Questionnaire and fear survey schedule-II. Data analysis was performed using path analysis.

    Results

    Based on the findings of this study, neuroticism can be described as a biological vulnerability (β = 0.17, 0.10, 0.05, 0.10 ) and the lack of perceived control as General psychological vulnerability (β = 0.15, 0.10, 0.04, 0.16 ) factor. for anxiety disorders. On the other hand, extraversion can be considered as a biological vulnerability to social anxiety disorder (β = - 0.23). As well as the results of this study led to the identification of specific vulnerability factor of each of the anxiety disorders.

    Conclusion

    Based on the findings of this study can be considered the Triple Vulnerability Model suitable framework to explain the etiology of anxiety disorders.

    Keywords: Anxiety disorders, General, Specific vulnerability factors, path analysis
  • Seyyedeh Mahsa Mousavi *, Mohammad Narimani, Seyyedeh Sahar Asgari Pages 39-51
    Introduction

    The aim of this study was to model suicidal ideation based on body image and rumination with the mediation of social phobia in individuals with gender dysphoric disorder.

    Method

    In a  descriptive correlational study among individuals with gender dysphoric disorder and members of transsexuals before and after gender reassignment surgery of the Iranian association for the support of patients with gender dysphoria in 2021 using available sampling, 200 people were selected. Then all subjects completed the beck suicide scale ideation (BSSI), body image concern inventory (BICI), rumination response scale (RRS), and social phobia scale (SPS). Data were analyzed by structural equation modeling and SPSS26 and Lisrel8.8 software.

    Results

    The results showed that the variables of rumination (T= 3.96), body image concern (T= 5.50), and social anxiety (T= 3.83) have a direct positive and significant effect on suicidal ideation. Social phobia could mediate the relationship between rumination and body image concern with suicidal ideation as welln.

    Conclusion

    According to the research findings, it can be concluded that rumination, body image concern, and social phobia can affect suicidal ideation.

    Keywords: Social Phobia, suicidal ideation, Body Image, Gender Dysphoria, rumination
  • Farshad Ahmadi *, Mohammadali Goodarzi, Seyed Ali Kazemi Rezaei, Reza Yazdanimehr Pages 53-63
    Introduction

    The purpose of this study was to examine the reliability, validity, and factor structure of the Maladaptive Daydreaming Scale (MDS–16) in an Iranian Sample.

    Method

    In a descriptive-correlational study a sample of 300 students was selected by an online snowball sampling method. In order to assess the divergent and convergent validity, the Dissociative Experiences Scale II (DES-II) and Acceptance and Action Questionnaire (AAQ-II) were used. Cronbach's alpha coefficient, exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, and Pearson's correlation were used.

    Results

    The results of exploratory factor analysis in this questionnaire revealed three factors including Interferer daydreaming, Stubborn daydreaming, and Dependent daydreaming in the Iranian student population. Confirmatory factor analysis also showed that the three-factor model has an acceptable fitness. Cronbach's alpha for the first factor was 0.90, the second factor was 0.86, the third factor was 0.79 and the whole questionnaire was 0.93. A significant negative relationship was found between the three factors of the questionnaire and the total score of daydreaming with acceptance and practice, which indicates the divergent validity of this scale. A direct and significant relationship was also evident between the three factors of the questionnaire and the total score of Maladaptive Daydreaming with the components of Dissociative amnesia, Depersonalization/ Derealization, and Absorption/Imaginative Involvement which indicates the convergent validity of the tool.

    Conclusion

    the Persian version of the Maladaptive Daydreaming Scale has acceptable psychometric properties in the Iranian student community and could be a useful questionnaire in evaluating Maladaptive Daydreaming.

    Keywords: Maladaptive Daydreaming, Factor structure, Reliability, Validity
  • Zahra Askari, Ghazal Zandkarimi * Pages 65-76
    Introduction

    This study aimed to investigate the effectiveness of unified trans-diagnostic treatment on cognitive errors, rumination, and cognitive avoidance in social anxiety disorder patients.

    Method

    The research was a single-case experimental design with multiple baselines (ABAB) as well as a one-month follow-up. The research population have been patients suffering from social anxiety referred to Arvin Clinic in 2022 and three participants were selected on a voluntary basis. Instruments included the Ruminative Response Scale, Cognitive Avoidance, Cognitive Distortion, and Social Panic Questionnaires. Therapy was performed according to the integrated unified trans-diagnostic protocol for one hour, two months, and twice a week. Percentage recovery, Cohen's effect size, and visual analysis were used to analyze the data.

    Results

    Results showed that integrated unified trans-diagnostic protocol significantly reduced cognitive errors, rumination, and cognitive avoidance in participants. The overall improvement percentage of social anxiety in the participants was 57%, 59%, and 48% and these rates remained stable in the one-month follow-up.

    Conclusion

    These findings suggested that integrated trans-diagnostic therapy is an essential therapy to remedy cognitive errors, ruminations, and cognitive avoidance and is highly recommended for treatment of the social anxiety-disordered patients.

    Keywords: Integrated Unified Trans diagnostic treatment, Cognitive errors, rumination, Cognitive Avoidance, Social Anxiety Disorder
  • Maryam Youshizadeh, Farideh Dokaneifard *, Mahdi Zare Bahramabadi Pages 77-88
    Introduction

    Previous studies have confirmed the effectiveness of schema therapy and exposure and response prevention methods on obsession symptoms. The present study aimed to compare the effectiveness of schema therapy(ST) and its combination with the exposure and response prevention method(STERP) on the severity of obsessive-compulsive symptoms

    Method

    The method of this study was semi-experimental research with a control group. The statistical population included all women with washing obsessive-compulsive disorder referred to counseling centers in the north and center of Tehran from November to the February of 2020. A total of 45 were selected as research samples using a convenience sampling method and were randomly divided into two intervention groups and one control group(15 in each group). The first and second intervention groups were treated with schema therapy and a combination of schema therapy and exposure and response prevention methods during 12 and 14 sessions, respectively. Data were collected using the Yale-Brown Obsessive-Compulsive Disorder Scale. To analyze the data, the analysis of covariance and the Bonferroni test was used.

    Results

    Both intervention methods ST and STERP were effective in reducing the severity of obsessive-compulsive symptoms in women with washing obsessive-compulsive disorder (P<0.001). Also, STERP was more effective than ST in reducing the severity of obsessive-compulsive symptoms in women with washing obsessive-compulsive disorder (P<0.001)and the results of the 2-month follow-up of the intervention showed the stability of treatment (P<0.001).

    Conclusion

    STERP may be a feasible and potentially effective treatment for prior non-responders among OCD patients and thus worth further investigation in randomized controlled trials.

    Keywords: schema therapy, exposure, response prevention, severity of symptoms, washing disorder
  • Pouya Iavaei, Alireza Moradi *, Mahboobe Taher, Niloofar Mikaeili Pages 89-105
    Introduction

    Cancer is one of the most  challenging diseases in the current age. Therefore it is important to choose and use an intervention aimed at improving the quality of life, mental health, and adaptation to the disease in cancer patients. This research is carried out to determine the effectiveness of Memory Specificity Training, as a short-term training intervention, on emotion regulation and adherence in cancer patients.

    Method

    This survey is applied research using a semi-experiment design that applies repeated measures (pre-test/post-test/follow-up) control group. The study population consisted of all outpatients in Tehran hospitals and medical care centers, who are diagnosed with Cancer in 2021. 60 patients were recruited by convenience sampling method. They were randomly categorized into experimental and control groups. Participants in the experimental group received Memory Specificity Training in 90 minutes sessions for 6 weeks. Patients were interviewed by a semi-structured clinical interview and filled out Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ) and Adherence Questionnaire. Data were analyzed by mixed variance analysis and SPSS-24.

    Results

    Significant higher and lower scores were found respectively for adaptive emotion regulation strategies and maladaptive strategies in the Memory Specificity Training group compared to the control group.  A significant difference was also observed in adherence scores. Significant indices of Group Main Effect (F=13.85, p<0.01, Ƞ2=0.251), Time Main Effect (F=274.22, p<0.01, Ƞ2=0.825), and Interaction Main Effect (F=283.21, p<0.01, Ƞ2=0.830) were found.

    Conclusion

    Memory Specificity Training leads to improving emotion regulation strategies and increasing adherence in cancer patients.

    Keywords: memory specificity training, emotion regulation, Adherence, cancer
  • Manizheh Naghinia *, Hassan Toozandehjani Pages 107-120
    Introduction
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy on repetitive thoughts and negative meta-exciting dimensions in women with obsessive-compulsive disorder.
    Method
    The present study was a semi-experimental study of the pre-test-test design with the control group. The statistical population of the study consisted of all women with obsessive-compulsive disorder referred to psychiatric services medical centers in Mashhad, of whom 24 were selected by available sampling and then were replaced in experimental and control groups (each group of 12). Data were collected using  Repeated NegativeAfter that, the therapeutic intervention was performed based on Leahy's pattern cognitive-behavioral approach for the experimental group during 8 sessions of 90 minutes, but the control group was placed on the waiting list. After the end of the treatment period, a post-test was performed in both groups.
    Results
    The results of covariance analysis showed that there was a significant difference in recurring thoughts and negative meta-exciting dimensions. The experimental group showed a significant decrease compared to the control group.
    Conclusion
    Identifying, challenging, and correcting negative repetitive thoughts, and dysfunctional schemas and identifying hopeless thoughts and emotions and challenging them is the main goal of cognitive-behavioral therapists.
    Keywords: repetitive thoughts, cognitive-behavioral therapy, meta-emotion, obsessive-compulsive, practical