فهرست مطالب

پژوهشنامه معارف قرآنی
پیاپی 53 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین هاشم نژاد* صفحات 1-39

    گزاره یا همان قضیه منطقی کوچکترین واحد معرفت تصدیقی است که به "باور صادق موجه" تعریف شده است. برخی از آیات قرآنی گزاره واحد هستند و برخی مشتمل بر چند گزاره اند.گزاره های قرآنی گاهی فقهی هستند، مانند:«احل الله البیع» گاهی اخلاقی اند مانند:«إن بعض الظن إثم» گاهی کلامی هستند، مانند:«هو الله احد» گاهی فلسفی اند، مانند:«ام خلقوا من غیر شیء ام هم الخالقون» به همین بیان گاهی گزاره های قرآنی عرفانی هستند،مانند:«هو الاول والآخر والظاهر والباطن».اینکه معیارها و شاخص های عرفانی بودن گزاره های قرآنی چیست؟پرسش اصلی این جستار است. طبق یافته های این پژوهش؛ مربوط به وحدت وجود بودن به معنای درست و قابل دفاع آن، مربوط به توحید افعالی بودن، دلالت بر قوس نزول و قوس صعود داشتن، دلالت بر عوالم چندگانه عرفانی داشتن، دلالت بر تجلی نمودن، دلالت بر سریان شعور و علم در کل هستی داشتن و... از جمله شاخص های گزاره عرفانی بودن گزاره های قرآنی است.لازم به ذکر است که در این مقاله عرفان نظری مبنای بحث قرار گرفته و عرفان عملی خود نوشتار مستقلی می طلبد.

    کلیدواژگان: گزاره عرفانی، عرفان قرآنی، وحدت وجود، تجلی، قوس نزول
  • مهدی (کورش) نجیبی* صفحات 41-72

    جستار پیش رو با اتخاذ روش تحقیق تلفیقی نقلی - استدلالی و نیز داده پردازی های توصیفی - تحلیلی و گرد آوری کتابخانه ای - نرم افزاری مطالب به نگارش در آمده؛ نگارنده ضمن اشاره به لایه های هستی شناسی و معرفت شناسی قرآن؛ به تفصیل لایه های معرفتی قرآن را تبیین؛ و افزون بر فرق گذاری میان فهم قرآن و بهر ه مندی از هدایت های قرآن؛ به گروه های خاص مخاطب لایه های معرفتی قرآن و نیز مراتب شناخت و میزان بهره مندی ایشان از حقایق قرآنی و هدایت های آن پرداخته؛ و روش های نیل به آن معارف را بیان نموده است.این مهم از طریق دسته بندی آیات و بررسی معانی ظاهری، تفسیری و تاویلی آن ها انجام گرفته است. در ادامه در وهله اول بر اساس روایات، لایه های معرفتی قرآنی در چهار سطح اصلی (ظاهر، باطن، حد و مطلع) دسته بندی نموده و در مرحله بعد با فرق گذاری میان عمومیت مخاطبان قرآن (اعم از هدایت شدگان، گمراهان، مغضوبان و مستضعفان) و هدایت شدگان قرآنی (مسلمانان، مومنان، متقیان و مطهران) ؛ ویژگی های هر یک از آنان بر اساس آیات و روایات به لحاظ عمق اعتقادات، پایبندی به احکام فقهی و اخلاقی اسلام و قرب به حق تبیین نموده و سطح بهره مندی مخصوص هر گروه از هدایت های قرآنی را تبیین نموده است.

    کلیدواژگان: لایه های معرفتی قرآن، مخاطبان قرآن، هدایت شدگان قرآن، سطوح هدایت های قرآنی
  • سید علی حسینی زاده* صفحات 73-100

    اساسی ترین واژه در قرآن کریم دال بر مفهوم خانواده واژه «اهل» است. مقاله حاضر در صدد است با روش تحلیل و توصیف، و با بررسی کاربردهای لغوی و قرآنی واژه «اهل» معنای اساسی آن و گستره مفهومی آن را کشف کرده و بر اساس آن «اهل» در آیه 6 سوره تحریم را بازتفسیر کند. نتایج حاصل از تحقیق آن است که از میان 5 معنای بیان شده برای «اهل» در لغت، معنای اساسی آن انس و الفت است و 4 معنای دیگر به معنای انس برمی گردد، و در قرآن در معانی: خانواده هسته ای، گسترده، ساکنان یک مکان، کسانی که با فرد زندگی می کنند، پیروان کتب آسمانی آمده است. بنابراین به نظر می رسد این واژه در آیه 6 سوره تحریم، قابل تفسیر به مراتب مختلف خانواده بوده و دست کم قابل تعمیم به رحم و خویشان است، در نتیجه خداوند در این آیه همه خویشان را به دلسوزی و تلاش برای هدایت و سعادت همه مراتب خانواده از هسته ای تا گسترده به ترتیب اولویت، و حفظ و نگهداشت آنها از آتش جهنم با شیوه های مختلف تربیتی از جمله امربه معروف و نهی از منکر سفارش کرده است.

    کلیدواژگان: اهل، خانواده، مفهوم شناسی، قرآن کریم
  • قاسم ترخان*، علی اصغر هادوی نیا صفحات 101-128

    از مهم ترین سنت های تاثیرگذار در پیشرفت جوامع، سنت ابتلاء است. پرسش اصلی این مقاله آن است که چگونه می توان با تکیه بر آموزه های قرآنی سنت ابتلاء را با رویکرد شناختی مورد بررسی قرار داد.نوشتار حاضر با بهره گیری از روش توصیفی - تحلیلی در استنتاج دیدگاه، به پاسخ این پرسش می پردازد. در گام اول سه واژه سنت، ابتلا و رویکرد شناختی مفهوم شناسی می شود و در گام بعدی سه مصداق سنت ابتلا (الف. سنت مداوله با دو زیرشاخه سنت تمییز و تمحیص؛ ب. سنت باساء و ضراء؛ ج. سنت جعل امامت) با رویکرد شناختی تحلیل می شوند.نتایج حاصله عبارت اند از: الف. جریان سنت ابتلاء و در کنار آن سنت مداوله برای شناساندن انسان های خبیث از افراد پاک و همچنین خالص کردن مومنان از شوایب و ناخالصی های کفر و نفاق و فسق است که هر دو جنبه شناختی دارند. ب. سنت باساء و ضراء نیز که از مصادیق سنت ابتلاء شمرده می شود، کارکرد شناختی دارد؛ زیرا برای هشداردهی و بیدارسازی امت از خواب غفلت و ارتکاب معصیت و همچنین شناساندن مجاهدین و صابرین به مردم است. ج. غایت قصوی سنت ابتلاء، برخورداری از مقام امامت است. تحقق این هدف که با مشکلات اختیاری و آگاهانه همراه است، با صبر و شناخت میسر است. در این بین رکن بصیرت و شناخت از اهمیت بیشتری برخوردار است که بدون آن استقامت هم اثر معکوس دارد.

    کلیدواژگان: سنت ابتلاء، سنت مداوله، سنت تمییز، سنت تمحیص، سنت جعل امامت
  • سید محمدحسین موسوی پور* صفحات 129-168

    شایعه پدیده ای است که براساس شنیده ها و زمینه ی قبلی افکار عمومی شکل می گیرد. بشر همواره در زندگی روزمره و در ارتباطات خود با دیگران به تولید، انتشار و تبادل شایعات زیادی می پردازد که با توجه به ویژگی های فرهنگی و اجتماعی هر جامعه برخی شایعات زمینه ی مناسبی برای نقل و انتشار می یابد. این پدیده ی اجتماعی دارای آثار و پیامدهایی در جوامع انسانی است که سلامت روابط و تعاملات اجتماعی انسان را تهدید می کند. در این پژوهش با روش توصیفی کتابخانه ای ضمن تحلیلی همه جانبه از مسیله شایعه و پیامدهای دنیوی، اخروی، اجتماعی و سیاسی، به تطبیق یافته ها در مورد مسیله شایعه در دو حوزه قرآنی و روانشناختی می پردازیم که این تحقیق از این لحاظ به نوآوری پرداخته است و شایعات مطرح شده در قرآن مورد تحلیل روانشناختی قرار گرفته اند و به ارایه راهکارهای پیشگیرانه برای مقابله با شایعات مطرح در سطح اجتماع با نگاه قرآنی و روانشناسی پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: شایعه، شایعه پراکنی، آسیب شناسی، قرآن، روانشناسی
  • کوثر میرزایی*، محسن بدره صفحات 169-200

    مسیله عدل و نحوه اثرگذاری آن بر خوانش مسلمانان از قرآن کریم، یکی از مسایل دیرپای گفتگوها و اندیشه ورزی های مسلمانان بوده است. این مساله در سده گذشته در زمینه خوانش مناسبات میان دو جنس در خانواده و اجتماع از منظر قرآن کریم جلوه و بروز خاصی پیدا کرده است به گونه ای که یکی از مبانی اصلی خوانش های زنانه نگر نوین از قرآن کریم، اتکای بر عدل به مثابه یک مبنای کلامی است. دغدغه زنان نواندیش مسلمان نسبت به عدل و زدودن خوانش های مذکرمحور از قرآن، سبب شده است آنچه را به عنوان نکوهش زنانگی و درجه دومی بودن زن در تفاسیر سنتی معرفی می نمایند معلول محوریت احادیث در تفسیر قرآن کریم، اشتباهات انسانی مفسرین و در نظر نگرفتن رویکرد تدریجی قرآن برای اصلاح جامعه به سمت برابری بدانند. در مقابل برخی از مجتهدین شیعی، با قبول تفاوت بین دو جنس در عین داشتن هویت انسانی یکسان، عدالت را در اتخاذ رویکردهای متناسب با تفاوت های جنسیتی در قالب حقوق و تکالیف متناسب با هر جنس در حیطه های فردی، خانوادگی و اجتماعی می دانند تا بتواند سعادت فرد را به طور همه جانبه تضمین کند. در واقع هر دو دیدگاه مرجعیت خداوند و عدالت وی در قوانین را مطمح نظر دارند ولی زنان نواندیش عدالت نسبت به زنان را عدالت مساواتی می دانند و متفکران شیعی، قایل به عدالت استحقاقی هستند. در این پژوهش که به به روش تحلیلی-تطبیقی صورت گرفته است، به عدالت در روابط بین دو جنس در قرآن از نظر اندیشمندان شیعه و خوانش های زنانه نگر تحلیل و سپس مقایسه می شود.

    کلیدواژگان: عدل، عدالت استحقاقی، عدالت مساواتی، تفسیر زنانه
  • علی فارسی مدان* صفحات 201-235

    باتوجه به آیه 23 سوره نساء یکی از اسباب محرمیت، رضاع (شیر دادن) است. پژوهش حاضر درصدد است با روش توصیفی و تحلیلی به این سوال اساسی پاسخ دهد که آیا آیه شریفه دلالتی بر مقدار شیر دادن در اثبات محرمیت رضاعی در تفاسیر فریقین دارد؟ نگارنده تلاش نموده این موضوع را از دو منظر؛ تفاسیر امامیه و تفاسیر اهل تسنن مورد مطالعه تحلیل تطبیقی قرار دهد. تفاسیر و فقه امامیه محرمیت رضاعی را از سه جهت، اثر؛ عدد و زمان بحث کرده اند اما تفاسیر و فقه اهل سنت از دو جهت اثر و عدد آورده اند. وجه مشترک فریقین، اثر است که در ایجاد محرمیت رضاعی موثر است. از اطلاق آیه نمی توان حکم به کمیت شیر در ایجاد محرمیت رضاعی داد و برای فهم حکم باید به اقوال و ادله فقها مراجعه نمود. مفسرین امامیه اقوال مختلفی همچون 1 بار، 10 مرتبه، 15 مرتبه و 15 شبانه روز ذکر کرده اند که در این میان عدد 15 مرتبه را تقویت نموده اند زیرا به "اثر" نزدیک است و اقوال دیگر دارای اشکالاتی است. مفسرین اهل تسنن به عدد و مقدار خاص معینی اشاره نکرده اند بلکه مفسرین و فقهای اهل سنت اقوالی همچون: مطلق شیر خوردن، 3 مرتبه، 4 مرتبه، 5 مرتبه و 10 مرتبه بیان کرده اند که در اینجا قول محکم و شاخصی وجود ندارد.

    کلیدواژگان: قرآن، تفاسیر فریقین، محرمیت رضاعی
  • محسن قاسم پور*، پروین شناسوند صفحات 237-266

    حقایق دینی به شرط برخورداری از یک منطق راسخ و مبانی استدلالی استوار ، همواره مورد اقبال و پذیرش واقع می شود. از همین روست که قرآن کریم به مثابه آخرین وحی نامه الهی، پرسش و شبهات - مستقیم یا غیر مستقیم- پرسشگران و شبهه کنندگان را طرح و روش های منطقی مواجهه با آن را گزارش نموده است. فهم این مقوله مهم، فرع بر پذیرش جامعیت و جاودانگی قرآن، به عنوان آخرین نسخه هدایت الهی برای بشریت است. در عصر و روزگار فعلی، توجه به این موضوع اساسی، بار دیگر ما را به اهمیت مواجهه منطقی و مستدل، با شبهات دگر اندیشان واقف می سازد. برخی مفسران عصری، همچون محمد جواد مغنیه که بر تفسیر آیات قرآنی- از جمله معارف قرآنی- بر مبنای مقتضیات و احوال زمانه تاکید ورزیده، از همین روش مواجهه قرآنی با شبهات الگو گرفته و در مقام پاسخ به آنها برآمده است. این جستار با روش توصیفی-تحلیلی به جنبه های گونه گون شبهه و آموزه های قرآنی پرداخته و به این نتیجه رسیده که منطق استوار قرآنی در مقام تحکیم معرفت و آموزه های دینی به استقبال شبهات شبهه کنندگان رفته و با کاربست اصل حکمت و مجادله احسن در مقام پاسخگویی برآمده است. این روش توسط مفسرانی همچون مغنیه که رویکرد تفسیری شان عصری و اجتماعی است، انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: معارف قرآنی، شبهات، تفسیر عصری، مغنیه
|
  • Hosein Hashemnezhad * Pages 1-39

    A proposition or logical proposition is the smallest unit of knowledge defined as "justified true belief. Some Qur'anic verses are a single proposition and some contain several propositions. Quranic propositions are sometimes religious laws. Sometimes they are moral and sometimes they are philosophical. In the same way, sometimes Quranic propositions are mystical. What are the criteria and indicators of the mystical nature of Quranics propositions. This question is the main question of this article..According to the findings of this study, as to the unity of existence in the true and defensible sense. Indicates having multiple mystical worlds. About being manifested. to have awareness and knowledge in the whole existence referring to multiple mystical worlds.,… are some of the criteria for being mystical propositions in the Qur'an.It should be noted that in this article theoretical mysticism is the basis of the discussion and practical mysticism requires its own independent writing.

    Keywords: mystical propositions, Quranic proposition”, being manifested”
  • Mahdi Najibi * Pages 41-72

    The upcoming research by adopting the combined narrative-argumentative research method as well as descriptive data processing.Analytical and library-software collection of written materials; The author while referring to the layers of ontology and epistemology of the Quran; Explain in detail the epistemic layers of the Qur'an; And in addition to distinguishing between understanding the Qur'an and benefiting from the guidance of the Qur'an; Addressing the special target groups of the Qur'an's epistemic layers, as well as their levels of knowledge and the extent of their benefit from the Qur'anic truths and its guidance; and the methods of achieving that knowledge have been stated. This is done through the classification of verses and the examination of their apparent meanings, interpretations and interpretations. In the following, in the first place, based on traditions, he classified the layers of Quranic knowledge into four main levels (appearance, interiority, limit, and knowledge) and in the next stage, by differentiating between the general audience of the Qur'an (including the guided, the misguided, the angry and the oppressed) and the guided by the Qur'an (Muslims, believers, the pious and the pure); He has explained the characteristics of each of them based on the verses and traditions in terms of the depth of beliefs, adherence to Islamic jurisprudence and moral rules, and proximity to the truth, and has explained the level of benefit specific to each group of Quranic guidance.

    Keywords: Epistemic layers of the Qur'an, The audience of the Quran, those guided by the Quran, the levels of Quranic guidance
  • Seyyed Ali Hosseini Zadah * Pages 73-100

     The most basic word in the Holy Qur'an refers to the concept of family. The present article aims to discover its basic meaning and conceptual scope by analyzing and describing the lexical and Quranic uses of the word "Ahl" and based on that, reinterpret "Ahl" in verse 6 of Surah Tahirim. The results of the research are that among the 5 meanings expressed for "family" in the word, its basic meaning is human and family, and the other 4 meanings go back to the meaning of human, and in the Qur'an in the meanings: nuclear family, extended, The inhabitants of a place, those who live with a person, the followers of the holy books. Therefore, it seems that this word in verse 6 of Surah Tahirim can be interpreted to different levels of the family and at least it can be extended to mercy and relatives, as a result, God in this verse calls all relatives to compassion and efforts for guidance and happiness of all levels. The family is ordered from nuclear to extended in order of priority, and to protect them from the fire of hell with various educational methods, including the commandment of the good and the prohibition of the bad. 

    Keywords: Family, Conceptology, The Holy Quran
  • Qasem Tarkhan, Aliasghar Hadavinia Pages 101-128

    One of the most important Laws influencing the development of societies is the Law of Ibtela. Using the library method in gathering information and the analytical descriptive method in deriving the view, this article tries to analyze this divine Law with a cognitive approach from the perspective of the verses of the Holy Quran.The results are: a. The flow of the Law of Ibtela and next to it is the Law of modaveleh for discernment and examination, both of which are the results of testing and have a cognitive aspect.b. The Laws of Basa and Zarra, which are examples of the Law of Ibtela, also have a cognitive function; Because it is to warn and wake up the Ummah from negligence and sin.J. The ultimate goal of the Sunnah of Ibtela is to attain the position of Imamate. Achieving this goal, which is associated with voluntary and conscious problems, is possible with patience and understanding. Meanwhile, the pillar of insight and knowledge is more important, without which perseverance has the opposite effect.

    Keywords: Sunnah of Ibtela, Sunnah of Medawlah, Sunnah of distinction, Sunnah of Tamhis
  • Seyyed MohammadHosein Mousavipour * Pages 129-168

    Rumor is a phenomenon that is formed based on what has been heard and the previous context of public opinion. Human beings always produce, publish and exchange many rumors in their daily life and in their communication with others, and according to the cultural and social characteristics of each society, some rumors find a suitable basis for quoting and spreading. This social phenomenon has effects and consequences in human societies that threaten the health of human relationships and social interactions. In this research, with a descriptive library method, while comprehensively analyzing the issue of gossip and its worldly, afterlife, social and political consequences, we will compare the findings regarding the issue of gossip in two Quranic and psychological fields, and this research has been innovative in this sense. And the rumors raised in the Qur'an have been subjected to psychological analysis, and preventive solutions have been provided to deal with the rumors raised in the community with a Qur'anic and psychological perspective.

    Keywords: Gossip, gossiping, Pathology, Quran, psychology
  • Kosar Mirzaei *, Mohsen Badreh Pages 169-200

    Adl, as one of the theological foundations of reading the relationship between the two sexes from the perspective of the Holy Quran, has found a special place among Muslim women thinkers. In such a way that one of the main foundations of modern feminist readings of the Holy Qur'an is reliance on justice as a theological basis. New-thinking women consider the condemnation of femininity in traditional interpretations as a result of the centrality of hadiths in the interpretation of the Qur'an, the human mistakes of the commentators, and not considering the gradual approach of the Qur'an towards equality. Some Shiite mujtahids, by accepting the same human identity of both sexes, consider justice in adopting appropriate approaches to gender differences in the form of rights and duties, in individual, family and social fields.In this context, neo-thinking women believe in egalitarian justice and Shia thinkers believe in meritorious justice. This research examines the justice between the two sexes in the Qur'an from the point of view of Shia thinkers and feminist readings using an analytical-applied method.

    Keywords: Justice, deserved justice, equal justice, female interpretation
  • Ali Farsimadan * Pages 201-235

    one of the ways to become Mahram is breastfeeding (Shir-Dadan). The present study aims to answer this main question with a descriptive and analytical method Does the noble verse imply the amount of breastfeeding in proving the Mahramiyat in the Shia and Sunni interpretations? The author has tried to study this issue from the perspective of Imamiyyah interpretations and Sunni interpretations. The interpretations and jurisprudence of the Imamiyyah have discussed Mahramiyat by breastfeeding from three aspects of effect, number, and time, but the interpretations and jurisprudence of Ahl alSunnah have given two aspects of effect and number. The common denominator of both is the effect that is effective in creating Mahramiyat by breastfeeding. From the application of the verse, it is not possible to give a rule on the amount of milk in becoming Mahram by breastfeeding, and to understand the rule, one must refer to the sayings and arguments of the jurists. Imami commentators have mentioned various sayings such as 1 time, 10 times, 15 times and 15 days and nights among which they have strengthened the number 15 times because it is close to "effect" and other sayings have problems. Sunni commentators have not mentioned a specific number and amount, but Sunni commentators and jurists have stated sayings such as: mere breastfeeding, 3 times, 4 times, 5 times, and 10 times, and there is no firm word or indicator here. It is an important point that the researches in Shia and Sunni interpretations indicate that their arguments in applying the noble verse and specifying the amount of milk in the Mahramiyat by breastfeeding are incomplete, and to prove the Mahramiyat by breastfeeding, one should refer to the traditions and legal books of different parties.

    Keywords: Quran, interpretations of two teams, Muharramit Rezai
  • Mohsen Qasempour *, Parvin Shenasvand Pages 237-266

    Religious truths are always favored and accepted provided they have a firm logic and solid reasoning bases. This is why the Holy Qur'an, as the last divine revelation, has presented questions and doubts - directly or indirectly - to the questioners and doubters and reported the logical methods of dealing with them. Understanding this important category is the basis for accepting the completeness and immortality of the Qur'an as the last version of divine guidance for humanity. In the current age and time, paying attention to this basic issue once again makes us aware of the importance of logical and reasoned confrontation with the doubts of other thinkers. Some contemporary commentators, such as Mohammad Javad Mughniyeh, who emphasized on the interpretation of Quranic verses - including Quranic teachings - based on the requirements and conditions of the time, took a model from this method of confronting doubts in the Quran and emerged as an answer to them. This essay deals with the various aspects of doubts and Quranic teachings with a descriptive-analytical method and has come to the conclusion that the strong Quranic logic in the position of consolidating knowledge and religious teachings has welcomed the doubts of the doubters and by applying the principle of wisdom and the best argument in The accountability authority has risen. This method has been carried out by commentators such as Mughniyeh, whose interpretive approach is contemporary and social.

    Keywords: Quranic knowledge, doubts, contemporary interpretation, Mughniyyah