فهرست مطالب

دانش نامه علوم سیاسی
پیاپی 10 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • وحید عذیری، حسن لاسجردی صفحات 1-31

    در سالیان اخیر هر زمانی که سخن از جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی به میان آمده، نخست ذهن ها متوجه درگیری ها و دشمنی ها دو قدرت منطقه ای شده است. درگیری هایی که برای هیچ یک از دو کشور همسایه سازنده نیست. عربستان سعودی با دارا بودن ظرفیت هایی بی نظیر مذهبی، مالی، ژیوپلیتیکی و...، قادر به ایفای نقشی بسیار پررنگ در روندها و فرایندهای منطقه غرب آسیا گردیده است. به طوری که عربستان سعودی همواره در کشورهای منطقه و در بین سیاست مداران آن نفوذ غیرقابل انکاری از پاکستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس تا مصر لبنان و جیبوتی داشته است. حال سوال اصلی این است که ظرفیت های عربستان سعودی در راستای برقراری صلح منطقه ای، چیست؟ یافته ها نشان میدهد که عربستان می تواند با خروج از زمین بازی قدرت های فرامنطقه ای ، کاهش جنگ ها و خرید تسلیحات، کمک به بازسازی کشورهای منطقه، کمک به تسهیل مبادلات تجاری و اقتصادی و... در جهت صلح منطقه ای اقدام نماید. پژوهش پیشرو، تحلیلی-تبینی است و ماهیتی بنیادی دارد. ابزار گردآوری اطلاعات روش کتابخانه ای است. برای تجزیه وتحلیل یافته ها و نتیجه گیری نهایی از روش تحلیل کیفی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: جغرافیای صلح، عربستان سعودی، ج.ا.ایران و صلح گرایی
  • محمدرضا عبیدیان، میترا راه نجات صفحات 32-58

    هند یک قدرت نوظهور است و خود را در ابعاد قدرت نرم و سخت به جهانیان معرفی می کند این امر با تغییر قدرت از یکجانبه گرایی به چند جانبه گرایی تحت عنوان نظم نوین بین المللی هم زمان گردید . از طرفی ابعاد این هم زمانی و همچنین سیاست خارجی توسعه گرا و عضویت این کشور در گروهی نوین به نام بریکس تحلیل های مختلفی را در اذهان تحلیلگران بین المللی جهان نسبت به بریکس در نظم نوین بین المللی ایجاد نموده است . حال با توجه به موارد مذکور با این پرسش اصلی مواجه هستیم که در عصر نظم نوین بین المللی عضویت هند در گروه بریکس حاوی چه آثار و پیامدهایی از منظر سیاست خارجی این کشور است ؟ این پژوهش از منظر هدف شناختی کاربردی است و از روش تحقیق کیفی و با رویکرد توصیفی – تحلیلی و با استفاده از ابزار کتابخانه ، اینترنت و مقالات و بهره بردن از تحلیل محتوا جهت آشکار ساختن اثرات رفتارها و مواضع بازیگران اصلی فضای بریکس ، بخصوص کشور هند ، استفاده شده و تلاش شده است تا با مطالعه این رفتارها ، مواضع و منافع با اتکا بر نظریه ی نهاد گرایی نیولیبرال ، اثرات آن بر سیاست خارجی هند مورد کنکاش قرار گیرد . در نهایت ، بر اساس استنتاج یافته های مقاله ، چنین نتیجه گیری شد است که عضویت کشور هند در گروه بریکس در ابعاد گوناگون به شکل آثار مثبت و تبعات منفی بر سیاست خارجی این کشور تاثیر گذار بوده است .

    کلیدواژگان: جغرافیای صلح، عربستان سعودی، ج.ا.ایران و صلح گرایی
  • معزالدین باباخانی تیموری، عصمت زرچینی، هدا شکراللهی، زهرا زین الدین ریسه صفحات 59-118

    هدف از این پژوهش بررسی نسبت بین "حقیقت "و "روایت" از وجه روش شناسی فوکو می باشد، وبه تحول "حقیقت" و"روایت" در سه دوره ی پیشا مدرن به نمایندگی "ارسطو" و مبتنی بر اصل ایتهمانی، "مدرن "به نمایندگی "پل ریکور" و مبتنی بر اصل "حدگذاری کانتی" با تاکید بر "معنا" و ترکیب پدیدار شناسی هوسرلی با هرمنوتیک هایدگری ودوره ی پسامدرن " به نمایندگی دریدا مبتنی بر "تاکید بر تفاوت ها" ، "نبود ارجاع" و "عدم تعین معنا" می باشد. سوال این پژوهش عبارت است از اینکه چگونه می توان بین "روایت " و "حقیقت" نسبت برقرار نمود؟ فرضیه ی این پژوهش نیز عبارت است از اینکه : نسبت بین "حقیقت" و "روایت" پویا بوده و ازطریق" استعاره " این پیوند برقرار می شود و با در نظر گرفتن اندیشه ی هر سه متفکر مذکور روایتی که از سیاست بیان می شود مبتنی بر سیاست زندگی و دوستی است نه سلطه و تضاد و تعارض. یافته های این پژوهش عبارت از این می باشد که "حقیقت "و روایت"،مشترک لفظی است و دارای هیچ ذاتی نیست. دردوره ی "پیشا مدرن"، "مدرن"، "پسامدرن" این نسبت در طول زمان تحول یافته ،اما با وجود تحول در سه اندیشمند ذکر شده شرایط تاریخی و گفتمانی است که نسبت بین حقیقت، روایت و سیاست زندگی را شکل می دهد.

    کلیدواژگان: حقیقت، روایت، ا ستعاره، دیرینه شناسی فوکو، دوستی
  • محسن فرح بر، محسن رستمی صفحات 119-147

    روابط ایران و روسیه در دوران مختلف تاریخی پیچیده و پرفراز و نشیب بوده است.با پایان جنگ سرد، نظام دو قطبی نیز به پایان رسید و شروعی بر رفتار و سیاست های یکجانبه گرایانه ایالات متحده آمریکا شد.ایران نیز با انقلاب اسلامی سیاست خارجی مستقل از دو بلوک قدرت شرق و غرب را در پیش گرفت.از سویی دیگر روسیه در سال های از فروپاشی شوروی سیاست همگرایی با غرب را در دستور کار قرار داد و همین امر باعث شد تا روابط و مسکو از سطح ابتدایی تهران نباشد.اما شرایط این چنین باقی نماند و دو کشور گسترش روابط در حوزه های مختلف اقتصادی، سیاسی و فنی-نظامی را بررسی کردند.سوال اصلی این است که محورها و زمینه های اصلی درروابط و همکاری های منطقه ای و بین المللی ایران روسیه در دوران جدید چیست؟در پاسخ به این سوال فرضیه مطرح می شود که ایران و روسیه در دوران کنونی، از یک سو از روابط بالا در حوزه های اقتصادی، و هسته ای هستند و از سوی دیگر این تنها در سطح روابط دو کشور باقی می ماند و در موضوعات منطقه ای مانند سوریه هستند و همچنین در زمینه پایان دادن به جنگ داخلی تاجیکستان و نیز در کشورهای دیگر همکاری می کنند.قرار گرفتن ایران در یک منطقه ای باعث می شود تا روابط این دو کشور در موضوعات مختلف منطقه ای و بین المللی مهم ای باشد.چون از یک طرف ایران قدرت منطقه ای و از طرف دیگر روسیه یک بازیگر در سطح بین المللی است و روابط این کشور در هر دو سطح قابل تحلیل است.

    کلیدواژگان: ایران، روسیه، نظام جدید بین المللی، برنامه هسته ای، سوریه
  • علیرضا صادقی صفحات 172-199

    رابطه دین و قدرت سیاسی یکی از مسایل مهم در باب نظام فکری و عمل سیاسی است. پژوهش حاضر با روش تحلیلی- تطبیقی رابطه دین و سیاست در آثار و نگاشته های تنسر و آرای ماکیاولی است. لذا با روشی مقایسه ای و نیز با کاربست روش اسکینر در فهم منطق درونی متون، نوشته های تنسر را با تمرکز بر انگاره های دینی-سیاسی آن در تطابق با آرای ماکیاولی در کتاب هایش موردبررسی قرارگرفته است. ازاین رو سوال اصلی پژوهش براین است که رابطه دین و سیاست از منظر ماکیاولی و تنسر چیست؟ یافته ها پژوهش براین است که ماکیاولی براین پندار بود که دین و سیاست دو عنصر مجزا و در مواردی که باهم تلاقی داشته باشند، سیاست بر دین تقدم ویژه دارد. درمجموع می توان گفت که جوهره اصلی آثار تنسر و ماکیاولی این است که می بایست میان دین و ملزومات سیاست تفاوت و تمایز جدی قایل شد. اگرچه در آثار تنسر همسویی دین و سیاست کاملا ملموس است، ولی در رابطه دین و سیاست، همیشه دین به نفع سیاست و قدرت، درپوششی از مصلحت و بدعت کنار گذاشته شده است.

    کلیدواژگان: دین، سیاست، ماکیاولی، تنسر، اسکینر
  • وحید افراسیابان، علیرضا کوهکن صفحات 200-227

    چین در راستای تبدیل شدن به قدرتی هژمون، به دنبال حضوری پررنگ در آب های آزاد و بنادر راهبردی جهان است. «مسیر دریایی ابتکار کمربند و جاده» و یا به عبارتی »ابتکار جاده ابریشم دریایی چین« در ابعاد مختلفی چون سیاسی، اقتصادی و ژیوپلیتیک برای این کشور دارای اهمیت است. این مسیر دریایی، بعد از گذر از اقیانوس هند و بنادر مختلف، نهایتا به قاره اروپا می رسد، از تاثیرات این ابتکار می توان به ارتقاء سطح توسعه کشورهای اروپایی و آسیایی اشاره داشت که از طریق توسعه زیرساخت ها در کشورهای عبوری و تسهیل در همکاری میان آن ها تحقق می یابد. پرسش کلیدی را می توان چنین مطرح کرد که چگونه جایگاه اقتصاد سیاسی ایران در ابتکار جاده ابریشم دریایی چین می تواند ارتقا یابد؟ در این پژوهش از منابع کتابخانه ای، جهت بیان متغیرها و نیز عینی نمودن آن ها به واسطه شاخصه هایی که چگونگی این ارتقا جایگاه را در حوزه اقتصاد سیاسی برای ایران توضیح می دهد به صورت کمی استفاده می کنیم. در این پژوهش چنین فرض می نماییم است که افزایش سرمایه گذاری های چین در ایران و گسترش همکاری متقابل میان آن ها، در مسیر توسعه زیرساخت های ایران در راستای ابتکار جاده ابریشم دریایی چین، قابلیت ارتقاء جایگاه اقتصاد سیاسی ایران را در این ابتکار به همراه خواهد داشت.

    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، ژئوپلیتیک، رقابت استراتژیک، ابتکار جاده ابریشم دریایی چین
  • رضا پریزاد هادی ایمانی صفحات 228-252

    مقاله حاضر با بررسی دیدگاه امام خمینی (ره) درباره توسعه فرهنگی، به ماهیت و کارکرد فرهنگ در جامعه و نیز نقش مهم آن در توسعه یک کشور پرداخته است. ضرورت توجه به این مسیله را باید در جایگاه فرهنگ در توسعه سایر ابعاد سیاسی، اقتصادی و فرهنگی باید دانست؛ بنابراین در این پژوهش تلاش شده است تا به این سوال پاسخ داده شود که اهمیت توسعه فرهنگی از دیدگاه امام خمینی (ره) چیست؟ یافته ها نشان می دهد که امام خمینی با تاکید بر اهمیت فرهنگ در جامعه، افتخار و خودباوری ملت ایران را مبتنی بر ارزش های اسلامی مطرح می کردند. ایشان با توجه به اهمیت پایه های فرهنگی و اجتماعی، به ویژگی های سازنده و عالی مردم ایران بر ضرورت حفظ و تقویت این ویژگی ها تاکید داشتند.

    کلیدواژگان: فرهنگ، جمهوری اسلامی ایران، توسعه، فرهنگ سازی
|
  • Vahid Aziri, Hassan Lasjardi Pages 1-31

    In recent years, whenever the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia are mentioned, the minds first notice the conflicts and enmities between the two regional powers. Conflicts that are not constructive for any of the two neighboring countries. With unique religious, financial, geopolitical, etc. capabilities, Saudi Arabia has been able to play a prominent role in the trends and processes of the West Asian region. Saudi Arabia has always had an undeniable influence in the countries of the region and among its politicians, from Pakistan and the Persian Gulf countries to Egypt, Lebanon, and Djibouti. Now the main question is, what are the capacities of Saudi Arabia in order to establish regional peace? The findings show that Saudi Arabia can act towards regional peace by leaving the playground of extra-regional powers, reducing wars and buying weapons, helping to rebuild regional countries, helping to facilitate commercial and economic exchanges, etc. Leading research is analytical-explanatory and has a fundamental nature. The tool for collecting information is the library method. Qualitative analysis method has been used to analyze the findings and final conclusions.

    Keywords: Geography of peace, Saudi Arabia, J.A. Iran, pacifism
  • MohammadReza Obeidian, Mitra Nejat Pages 32-58

    India is an emerging power and introduces itself to the world in terms of soft and hard power. This coincided with the change of power from unilateralism to multilateralism under the name of the new international order. On the other hand, the dimensions of this contemporaneity as well as the development-oriented foreign policy and the membership of this country in a new group called BRICS have created different analyzes in the minds of international analysts of the world regarding BRICS in the new international order. Now, considering the mentioned cases, we are faced with this main question, what are the effects and consequences of India's membership in the BRICS group in the era of the new international order from the perspective of this country's foreign policy? This research is applied from the point of view of the cognitive goal, and is a qualitative research method with a descriptive-analytical approach, using library tools, internet and articles, and using content analysis to reveal the effects of the behaviors and positions of the main players in the BRICS space, especially India. , has been used and an attempt has been made to study these behaviors, positions and interests, relying on the theory of neoliberal institutionalism, and explore its effects on India's foreign policy. Finally, based on the findings of the article, it has been concluded that India's membership in the BRICS group has had an impact on the country's foreign policy in various dimensions in the form of positive effects and negative consequences.

    Keywords: India, BRICS, new international order, neoliberal, multilateralism
  • Moezddin Babakhani Teymouri, Esmat zarchini, Hoda shokrollahi, zahra zeynodini Rise Pages 59-118

    The purpose of this research is to examine the relationship between "truth" and "narrative" from Foucault's paleontological aspect, and the evolution of "truth" and "narrative" in three pre-modern eras represented by "Aristotle", "modern" period represented by "Paul". Ricoeur "and postmodern" has represented Derrida. The classical period refers to Aristotle, which is based on the principle of "identity", and in the modern period, to "Paul Ricoeur", which is based on the principle of Kantian limitation and based on "meaning", and in the form "Creative imagination" and "narrative hermeneutics" and in the post-modern period to "Derrida" based on emphasis on differences and "absence of reference".The question of this research is how to establish a relationship between "narrative" and "truth"? The hypothesis of this research is that: the relationship between "truth" and "narrative" is dynamic and this link is established through "metaphor". The findings of this research are that "truth" and "narrative" are verbal It is in the period of "pre-modern", "modern", "post-modern" and this ratio has changed over time, but despite the change in the three mentioned thinkers, the narrative they present about politics is based on friendship and not based on domination.

    Keywords: Truth, narrative, metaphor, Foucault paleontology, friendship
  • Mohsen Farah Bar, Mohsen Rostami Pages 119-147

    Relations between Iran and Russia have been complicated and ups and downs in different historical periods. With the end of the Cold War, the bipolar system also ended and the unilateralist behavior and policies of the United States of America began. With the Islamic revolution, Iran also adopted a foreign policy independent of the two power blocs of the East and the West. On the other hand, in the years after the collapse of the Soviet Union, Russia put the policy of convergence with the West on the agenda, and this caused Tehran's relations with Moscow not to be at the elementary level. But the situation did not remain like this and the two countries examined the expansion of relations in various economic, political and technical-military fields. The main question is, what are the main axes and fields in the regional and international relations and cooperation between Iran and Russia in the new era?In response to this question, the hypothesis is raised that Iran and Russia in the present era, on the one hand, have high relations in the economic and nuclear fields, and on the other hand, this remains only at the level of the relations between the two countries and they are in regional issues such as Syria and They also cooperate in ending the civil war in Tajikistan and in other countries. Iran's location in a region makes the relations between these two countries important in various regional and international issues. Because on the one hand Iran is a regional power and on the other hand Russia is an actor at the international level and the relations of this country can be analyzed at both levels.

    Keywords: Iran, Russia, new international system, nuclear program, Syria
  • Alireza Sadeghi Pages 172-199

    The relationship between religion and political power is one of the important issues regarding the intellectual system and political action. The current research with analytical-comparative method is the relationship between religion and politics in the works and writings of Tensor and Machiavelli. Therefore, with a comparative method and also with the application of Skinner's method in understanding the internal logic of the texts, Tensor's writings have been examined by focusing on his religious-political ideas in accordance with Machiavelli's opinions in his books. Therefore, the main research question is what is the relationship between religion and politics from the perspective of Machiavelli and Tensor? The findings of the research show that Machiavelli believed that religion and politics are two separate elements, and in cases where they intersect, politics has special precedence over religion. In general, it can be said that the main essence of Tensor's and Machiavelli's works is that there should be a serious difference and distinction between religion and the necessities of politics. Although in Tensar's works, the alignment of religion and politics is quite tangible, but in the relationship between religion and politics, religion has always been left aside in favor of politics and power, under the guise of expediency and heresy.

    Keywords: religion, politics, Machiavelli, Tensor, Skinner
  • Vahid Afrasiaban, Alireza Koohkan Pages 200-227

    China is seeking a dynamic presence in the high seas and strategic ports of the world in order to become a world power. One of its important initiatives is the "China's Maritime Silk Road Initiative" (MSRI), which has various political, economic, and geopolitical dimensions for China. This sea route, after passing through the Indian Ocean and various ports, will eventually reach the European continent. One of its goals is to "raise the level of development of European and Asian countries" through this initiative, which will be achieved by developing the infrastructure in the "transit countries" and facilitating regional cooperation among them. The key question of this research is: How can Iran's political economy improve in China's maritime silk road plan? The research method is descriptive, using library resources, to express and operationalize the variables through indicators. The research also explains how this "improvement of position" in the field of political economy is possible for Iran. The main hypothesis is that "the increase of Chinese investments and mutual cooperation" in developing Iran's infrastructure, in line with China's MSRI, will improve the position of Iran's political economy for China.

    Keywords: religion, politics, Machiavelli, Tensor, Skinner
  • Reza Parizad, Hadi Imani Pages 228-252

    The present article examines Imam Khomeini's (RA) view on cultural development, and deals with the nature and function of culture in society and its important role in the development of a country. The need to pay attention to this issue should be considered in the place of culture in the development of other political, economic and cultural dimensions. Therefore, in this research, an attempt has been made to answer the question, what is the importance of cultural development from Imam Khomeini's (RA) point of view? The findings show that Imam Khomeini, emphasizing the importance of culture in society, emphasized the pride and self-confidence of the Iranian nation based on Islamic values. Considering the importance of cultural and social foundations, he emphasized the constructive and excellent characteristics of the Iranian people and the need to preserve and strengthen these characteristics.

    Keywords: culture, Islamic Republic of Iran, development, culture building