فهرست مطالب

مدیریت بر آموزش سازمان ها - سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1402)

نشریه مدیریت بر آموزش سازمان ها
سال دوازدهم شماره 2 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علی سیفی*، محمد محمودی بورنگ صفحات 13-41

    پژوهش حاضر با هدف طراحی چارچوب شایستگی حرفه ای سرگروه های آموزشی شاغل در سازمان آموزش و پرورش  انجام شد. روش پژوهش از نظر هدف از نوع کاربردی  از نظر گردآوری اطلاعات از نوع آمیخته اکتشافی بوده است. جامعه آماری پژوهش کارشناسان آموزش و سرگروه های آموزشی و معلمان استان خراسان جنوبی بوده اند. روش پژوهش در بخش کیفی پدیدارشناسی و در بخش کمی به روش توصیفی تحلیلی بوده است. روش نمونه گیری در بخش کیفی از نوع هدفمند تا سطح اشباع بود و در بخش کمی به روش تصادفی خوشه ای بوده است. به منظور گردآوری داده ها در مرحله کیفی از مصاحبه نیمه ساخت مند استفاده شد. برای اعتباریابی داده ها در این بخش از درگیری طولانی مدت(غرقه سازی)، تایید به وسیله افراد موردمطالعه و پرسش و جستجوگری از همکاران استفاده شد و  به منظور اطمینان از پایایی از دو روش کدگذاری توسط کدگذار دوم و بازکدگذاری استفاده شد.  در مرحله کمی از پرسشنامه محقق ساخته استفاد ه شد. برای بررسی روایی از شاخص روایی محتوایی و روایی صوری استفاده شد.. همچنین پایایی پرسشنامه نیز با استفاده  از ضریب آلفای کرونباخ و مقدار 95/0 مورد تایید قرار گرفت. در بخش کیفی داده ها با استفاده از روش کلایزی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت و در بخش کمی از تحلیل عاملی مرتبه دوم به منظور تایید یافته های کیفی استفاده شد. براساس نتایج تحلیل داده ها شایستگی های حرفه ای سرگروه های آموزشی در 5 حیطه دانش شامل:  دانش تخصصی رشته تدریس، دانش تربیتی، دانش نظارت و راهنمایی آموزشی، دانش مدیریت و رهبری، دانش سازمانی و  دانش فناوری اطلاعات و ارتباطات؛ مهارت شامل: مهارت تدریس، مهارت برنامه ریزی  آموزشی، مهارت ارزشیابی آموزشی، مهارت فناوری اطلاعات و ارتباطات، مهارت ارتباط مناسب، مهارت مدیریت زمان، مهارت مستندسازی، مهارت جلب مشارکت افراد، مهارت توسعه افراد و توانمندسازی، مهارت مدیریت دانش، مهارت کار گروهی، مهارت یادگیری مستمر، مهارت رهبری و مهارت پژوهشی؛ توانایی شامل: ، تفکر سیستمی، تفکر انتقادی، تفکر منطقی، تفکر خلاق و نو آور، توانایی استدلال، تفکر تحلیلی ویژگی شامل: انعطاف پذیری، اقتدار، گشودگی، صداقت، اخلاق حسنه و دغدغه مندی؛ نگرش شامل نگرش خودتوسعه ای و دگر توسعه ای، نگرش خدمت رسانی، نگرش پژوهشی شناسایی شد.

    کلیدواژگان: چارچوب شایستگی حرفه ای، شایستگی حرفه ای، سازمان آموزش و پرورش، سرگروه آموزشی
  • مرجان معیری* صفحات 43-62

    هدف از این پژوهش اثربخشی آموزش ریاضی مبتنی بر یادگیری معکوس برانگیزش تحصیلی و میزان  رضایت از شیوه تدریس در دانشجو معلمان  است. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود .جامعه آماری  موردمطالعه در این پژوهش دانشجو معلمان رشته آموزش ابتدایی دانشگاه فرهنگیان پردیس شهید بهشتی هرمزگان می باشند که از میان آنها 30 نفر از افرادی که درس آموزش ریاضی را در نیمسال دوم سال تحصیلی 1399 انتخاب کرده بودند به عنوان نمونه تحقیق به صورت هدفمند در نظر گرفته شدند. دانشجویان به شکل تصادفی در دو گروه، (14) نفر در گروه آزمایش و برای تدریس معکوس و (16) نفر در گروه کنترل برای تدریس سنتی  انتخاب شدند. برای سنجش انگیزش تحصیلی از پرسشنامه انگیزش تحصیلی هارتر  استفاده شد. ضرایب پایایی پاره مقیاس های این ابزار با استفاده از فرمول 20 کودر- ریچاردسون بین05/0تا 084/0 گزارش شد. برای بررسی میزان رضایتمندی  دانشجو معلمان از پرسشنامه احدیت که شامل15 گویه که برای روایی پرسشنامه به شیوه اعتبار محتوا از طریق دریافت نظرات 10 نفر از استادان گروه آموزش ریاضی دانشگاه فرهنگیان بررسی شد و پایایی آن به شیوه ضریب کودر- ریچاردسون بررسی و 82/0 محاسبه و تایید شد، در پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. تدریس معکوس به مدت سه هفته و هر هفته 2 جلسه واحد درسی آموزش ریاضی برای دانشجو معلمان آموزش ابتدایی بود که در هفته یک جلسه تدریس معکوس در منزل(یادگیری در منزل توسط منابع تهیه شده توسط نویسنده) انجام گرفت و یک جلسه حل تمرینات در کلاس صورت گرفت. نتایج حاصل از آزمون تحلیل کوواریانس و آزمون T نشان داد که آموزش ریاضی مبتنی بر یادگیری معکوس برانگیزش تحصیلی و میزان رضایت از شیوه تدریس در دانشجو معلمان کلاس معکوس نسبت به کلاس سنتی افزایش داشته است.

    کلیدواژگان: کلاس درس معکوس، انگیزش، رضایت، شیوه تدریس، دانشجو معلمان
  • حسین خنیفر، جواد پورکریمی*، محمود تلخابی، ناهید نادری بنی، سیده مهسا موسوی صفحات 63-90

    پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل شایستگی های شناختی مدیران مدارس ابتدایی انجام شده است. رویکرد این پژوهش کیفی بوده و از روش فراترکیب سندلوسکی و باروسو (2007) استفاده شده است. جامعه پژوهش حاضر، شامل کلیه اسناد و منابع علمی یافته شده در بین سال های 1400-1389 بود. تعداد این اسناد 1174 سند و منبع علمی بوده است که در 4 پایگاه علمی داخلی و 5 پایگاه علمی خارجی مورد جستجو قرار گرفتند. در نهایت پس از گزینش موضوعی و محتوایی، 35 سند و منبع علمی از آن ها برگزیده و تحلیل شد. از روش کدگذاری برای تحلیل یافته ها استفاده شد. به منظور تامین اطمینان پذیری از روش تثلیث داده ای استفاده شده است. یافته ها حاکی از شناسایی شایستگی های شناختی در 5 حیطه کلی بوده است. در حیطه دانش، 29 مقوله فرعی و 5 مقوله اصلی خودآگاهی و خودشناسی، مدیریت دانش، شناخت، فراشناخت و ذهن آگاهی شناسایی شد. در حیطه ویژگی، 44 مقوله فرعی و 8 مقوله اصلی خودسازی، سرمایه روانشناختی، خودتوسعه ای، روحیات کارآفرینی، سرمایه اجتماعی، اعتماد به نفس، سلامت روانی- اجتماعی و مولفه های شخصی شناسایی گردید. در حیطه مهارت، 27 مقوله فرعی و 8 مقوله اصلی تصمیم گیری، برنامه ریزی، رهبری، خودتوسعه ای، نظارت، کنترل و ارزیابی، مهارت برقراری ارتباط، مهارت روانشناختی و مهارت خود تنظیمی و فراشناختی شناسایی شد. در حیطه توانایی، 48 مقوله فرعی و 12 مقوله اصلی توانایی اجرای فنون مدیریت، توانایی موقعیت شناسی، توانایی ذهنی سازی یا داشتن ظرفیت تیوری ذهن، توانایی ادراک دیگران-مغز اجتماعی، توانایی مدیریت تعارض، توانایی مدیریت استرس و بی نظمی در محیط کار، توانایی مدیریت عملکرد، توانایی تخصیص منابع با توجه به ظرفیت مغز، توانایی مدیریت ریسک و ابهام، توانایی مدیریت راهبردی، توانایی فکری و توانایی کارآفرینی شناسایی شد. در حیطه نگرش، 10 مقوله فرعی و 6 مقوله اصلی نگرش همسوی دینی و معنوی، نگرش همسوی اجتماعی، فرهنگی و سازمانی، نگرش متناسب با سیاست کشور، نگرش انقلابی (باور به اصول و مبانی نظام جمهوری اسلامی، همراستایی با آرمان ها و ارزش های انقلاب اسلامی، عدالت خواه، استکبار ستیز، استقلال خواه)، باور به موثر بودن فعالیت های گروهی در محیط کاری و نگرش ارزش آفرینی و ارزش مداری شناسایی شد.

    کلیدواژگان: شایستگی شناختی، علوم شناختی، مدیران مدارس
  • سودابه ابراهیمی، عادل زاهدبابلان*، مهدی معینی کیا، حسین تقوی صفحات 91-106

    ترومای سازمانی یک مشکل بهداشت عمومی است که توسط کشورهای در حال توسعه نادیده گرفته شده است و این مسیله منجر به نامساعد شدن روند تروما در سازمان شده است. لذا پژوهش حاضر به دنبال ارایه الگوی تبیین مدیریت ترومای سازمانی در نو معلمان بود. با توجه به فقدان الگوی ارایه شده در ادبیات موجود، داده های بدست آمده از طریق روش کیفی داده بنیاد جمع آوری گردید. در پژوهش حاضر با استفاده از رویکرد نمونه گیری هدفمند، در مجموع 25 نفر (10 نفر مذکر و 15 نفر مونث) از نو معلمان سازمان آموزش و پرورش که از طریق استخدامی ماده 28 و دانشگاه فرهنگیان مشغول به کار شده اند به عنوان مصاحبه شونده (با سابقه کاری 1 تا 3 سال) در پژوهش انتخاب گردیدند و مصاحبه تا رسیدن به مرحله اشباع نظری ادامه یافت. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه نیمه ساختار یافته و یادداشت برداری بوده است و اعتبار آن از طریق روش توافق بین دو کدگذار برای محاسبه پایایی متون استفاده شد. داده ها بعد از اتمام مصاحبه ها ثبت و با استفاده از نرم افزار MAXQDA کدگذاری شدند. با طبقه بندی مفاهیم و با استفاده از کدگذاری باز، محوری و انتخابی مقوله های شکل یافته مدیریت ترومای سازمانی در نو معلمان استخراج گردید و در نهایت در قالب الگویی ارایه شد که شامل شرایط علی (3مقوله)، مقوله هسته ای (مدیریت ترومای سازمانی)، راهبرد (6 مقوله)، زمینه ای (3 مقوله)، شرایط مداخله گر (3 مقوله) و پیامدها (6مقوله) می شود.

    کلیدواژگان: مدیریت، ترومای سازمانی، نو معلمان، نظریه داده بنیاد
  • فرزانه سلطانقلی، محمدرضا اردلان*، سیروس قنبری، افشین افضلی صفحات 107-130

    هدف پژوهش حاضر آزمون میانجی گری رهبری مربی گرایانه در رابطه فرهنگ مشارکتی مدارس با رفتارهای ناب مدیران مدارس بود. جامعه پژوهش کلیه معلمان دوره ابتدایی استان ایلام بودند که از این جامعه با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی و بر مبنای فرمول کوکران نمونه ای به حجم 339 معلم انتخاب شد. روش پژوهش کمی از نوع مطالعات همبستگی و رویکرد مدل سازی معادله ساختاری کوواریانس محور بود. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های فرهنگ سازمانی مشارکتی دنیسون، رهبری مربی گرایانه پیلاز زوبوربوهلر و همکاران  و پرسشنامه محقق ساخته رفتارهای ناب مدیران مدارس استفاده شد. پایایی و روایی پرسشنامه ها با تکنیک های آلفای کرونباخ، نسبت روایی محتوایی، تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی بررسی شدند، مقدار آلفای کرونباخ پرسشنامه ها به ترتیب 91/0، 93/81،0/0 و نسبت روایی محتوایی پرسشنامه ها به ترتیب97/0، 83/0 و 72/0 محاسبه گردید. جهت تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار Lisrel10.30 استفاده شد. نتایج نشان داد فرهنگ مشارکتی مدارس اثر مثبت بر رفتارهای ناب مدیران مدارس در سطح 05/0 دارد؛ فرهنگ مشارکتی مدارس به واسطه رهبری مربی گرایانه مدیران اثر مثبت غیرمستقیم بر رفتارهای ناب مدیران در سطح 05/0 دارد؛ همچنین فرهنگ مشارکتی مدارس و رهبری مربی گرایانه مدیران قادر به تبیین 41 درصد واریانس رفتارهای ناب مدیران مدارس هستند.

    کلیدواژگان: فرهنگ مشارکتی مدارس، رفتارهای ناب، رهبری مربی گرایانه، مدیران مدارس
  • زهرا تقی زاده قوام، حمیده رشادت جو*، رسول داودی صفحات 131-150

    هدف پژوهش حاضر به منظور ارایه الگوی نظام آموزش اثربخش برای مدیران دوره ی ابتدایی آموزش و پرورش شهر تهران، انجام گرفت. روش پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر نوع داده ها، آمیخته اکتشافی و از نظر ماهیت و نوع مطالعه در بخش کیفی، داده بنیاد خودظهور، و در بخش کمی، پیمایشی مقطعی بوده است. جامعه پژوهش در بخش کیفی کلیه خبرگان حوزه ی علوم تربیتی و مدیریت آموزشی بودند که به روش هدفمند از نوع گلوله برفی و با معیار اشباع نظری داده ها، 30 نفر از آنان انتخاب شدند. در بخش کمی نیز جامعه ی پژوهش شامل همه ی مدیران دوره ی ابتدایی شهر تهران بودند که به روش تصادفی و براساس جدول مورگان 269 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن توسط تحلیل عاملی تایید شد. تحلیل داده ها در بخش کیفی از طریق کدگذاری و در بخش کمی به مدد اجرای آزمون تحلیل عاملی تاییدی، تحلیل و مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده های کیفی از روش اشتراوس و کوربین در طی سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی، 154مفهوم اولیه، 36 مفهوم ثانویه و 8 مقوله عمده استخراج گردید که در مرحله کدگذاری محوری، مفاهیم به دست آمده از مرحله کدگذاری باز در قالب: عوامل علی شامل رهبری و خط مشی گذاری، ساختار مدیریتی؛ مقوله اصلی شامل آموزش اثربخش؛ راهبردها شامل طراحی آموزشی، برنامه ریزی آموزشی؛ شرایط زمینه ای شامل مدیریت اجرایی؛ عوامل مداخله گر شامل الزامات اجرایی؛ و پیامدهای ارزشیابی و پایش به صورت الگوی پارادایمی به هم مرتبط گردید. براین اساس، فراهم کردن شرایط لازم برای تدوین و اجرای الگوی نظام آموزش اثربخش برای مدیران دوره ی ابتدایی باید مورد توجه قرار گیرد، که به عنوان ابعاد آموزش اثربخش نقش مهمی در تحقق رسالت مدیران مدارس ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: آموزش اثربخش، مدیران دوره ابتدایی، آموزش و پرورش، نظریه داده بنیاد
  • نسرین ایمن قوشچی*، بهناز مهاجران، محمد حسنی صفحات 151-174

    هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر عدالت سازمانی و آزادی عمل بر عملکرد شغلی و تعهد سازمانی کارکنان ناحیه یک آموزش و پرورش ارومیه می باشد. این پژوهش، کاربردی و در دسته تحقیقات توصیفی همبستگی و مدل معادلات ساختاری قرار می گیرد. جامعه آماری این پژوهش را کارکنان ناحیه یک آموزش و پرورش ارومیه به تعداد 110 نفر تشکیل می دهند که با توجه به محدود بودن جامعه آماری، نمونه گیری انجام نشده و از روش کل شماری استفاده شد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه عدالت سازمانی نیهوف و مورمن ، پرسش نامه استاندارد آزادی عمل شورت و رینهارت، پرسشنامه تعهد سازمانی موودی و همکاران و پرسشنامه عملکرد شغلی گرینهاوس استفاده شد. در پژوهش حاضر روایی ابزارها توسط پاسخ دهندگان، اساتید و تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد. هم چنین برای سنجش پایایی از آزمون آلفای کرونباخ استفاده گردیده که پایایی پرسش نامه های مورد نظر به ترتیب 929/0 ، 953/0 ، 767/0 و 887/0 برآورد شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها آمار توصیفی و استنباطی (مدل سازی معادلات ساختاری) طریق نرم افزارهای SPSS25 و  Smart PLS3 مورد استفاده قرار گرفت.  نتایج این تحقیق حاکی از تاثیر عدالت سازمانی و آزادی عمل بر عملکرد شغلی و تعهد سازمانی، تاثیر تمامی مولفه های عدالت سازمانی بر تعهد سازمانی و تاثیر دو مولفه عدالت رویه ای و مراوده ای بر عملکرد شغلی و تاثیر تمامی مولفه های آزادی عمل بر عملکرد شغلی و تعهد سازمانی است.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، آزادی عمل، عملکرد شغلی، تعهد سازمانی
  • مریم قادری شیخی آبادی، فخرالسادات نصیری*، افشین افضلی، محمود تعجبی صفحات 175-200

    هدف پژوهش بررسی نقش دوسوتوانی سازمانی مدارس در کارآفرینی سازمانی با میانجی گری رفتارهای تولیدی معلمان بود. جامعه پژوهش معلمان هنرستان های فنی و حرفه ای استان تهران بودند. با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی و بر مبنای فرمول کوکران نمونه ای به حجم 364 معلم انتخاب شد. روش پژوهش کمی از نوع مطالعات همبستگی و رویکرد مدل سازی معادله ساختاری کوواریانس محور است. گردآوری داده ها با پرسشنامه دوسوتوانی سازمانی جانسن، پرسشنامه محقق ساخته رفتارهای تولیدی معلمان و پرسشنامه کارآفرینی سازمانی هاگس و مورگان انجام شد. پایایی پرسشنامه ها با تکنیک آلفای کرانباخ بررسی شد. پایایی  پرسشنامه دوسوتوانی سازمانی (944/0)، پرسشنامه رفتارهای تولیدی معلمان (944/0) و پرسشنامه کارآفرینی سازمانی (921/0) بود. روایی پرسشنامه ها با تکنیک های نسبت روایی محتوایی، تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد. جهت تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری بوسیله نرم افزار lisrel استفاده شد. نتایج نشان داد دوسوتوانی سازمانی مدارس و رفتارهای تولیدی معلمان اثر مستقیم و مثبت بر کارآفرینی سازمانی در سطح 05/0 دارند؛ دوسوتوانی سازمانی مدارس به واسطه رفتارهای تولیدی معلمان اثر غیر مستقیممثبت بر کارآفرینی سازمانی در سطح 05/0 دارد؛ همچنین دوسوتوانی سازمانی مدارس و رفتارهای تولیدی معلمان قادر به تببین 36/0 واریانس کارآفرینی سازمانی هستند.

    کلیدواژگان: دوسوتوانی سازمانی مدارس، رفتارهای تولیدی معلمان، کارآفرینی سازمانی، هنرستان های فنی و حرفه ای
  • ندا احمدی*، عبدالرحیم نوه ابراهیم، حسین عباسیان صفحات 201-223

    هدف پژوهش حاضر تبیین رابطه بین هوش اخلاقی مدیران با  دلبستگی شغلی  و مسیولیت پذیری اجتماعی معلمان درمدارس  دولتی دخترانه مقطع متوسطه اول آموزش و پرورش ناحیه سه شهرکرج می باشد. پژوهش حاضر از جهت هدف کاربردی و از جهت روش اجرا  توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه معلمان خانم مدارس دولتی ناحیه  سه کرج به تعداد 410 نفر میباشد. حجم نمونه به روش  نمونه گیری تصادفی به تعداد 199 نفر انتخاب شد. ابزار گردآوری پژوهش شامل سه پرسشنامه هوش اخلاقی ، مسیولیت پذیری اجتماعی ودلبستگی شغلی بود. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه های مذکورتوسط اساتید محققین مدیریت آموزشی  مورد بررسی و تایید قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل از روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و در سطح آمار استنباطی از آزمون همبستگی و رگرسیون استفاده شد.. پایایی پرسشنامه های پژوهش با استفاده از ضریب الفای کرونباخ برای پرسشنامه هوش اخلاقی معادل 940/0، پرسشنامه مسیولیت پذیری اجتماعی معادل 682/0 و برای پرسشنامه دلبستگی شغلی نیز معادل 862/0 باستفاده از نرم افزار spss محاسبه شد.. داده های بدست آمده از اجرای پژوهش نشان داد که بین هوش اخلاقی و مولفه های آن با مسیولیت پذیری اجتماعی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد؛ به گونه ای که بیشترین همبستگی بین مولفه های دلسوزی و بخشش هوش اخلاقی با مسیولیت پذیری اجتماعی، بدست آمد. همچنین بین هوش اخلاقی مدیران و مولفه های آن با دلبستگی شغلی معلمان نیز رابطه مثبت وجود دارد.همچنین هوش اخلاقی مدیران می تواند پیش بینی کننده مسیولیت پذیری اجتماعی و دلبستگی شغلی معلمان باشد. درنتیجه با افزایش هوش اخلاقی مدیران میتوانیم سطح مسیولیت پذیری اجتماعی و دلبستگی شغلی معلمان را ارتقا دهیم.

    کلیدواژگان: دلبستگی شغلی معلمان، مسئولیت پذیری اجتماعی، هوش اخلامدیران
  • سمیه کریم پور احمدی، داود قرونه*، محمدرضا آهنچیان صفحات 225-247

    این پژوهش با هدف شناسایی الزامات رهبری کارآفرینانه در هنرستان های شهر مشهد انجام شده است. روش پژوهش مطالعه موردی و با رویکرد کیفی بوده است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، هنرستان های فعال در زمینه کارآفرینی شناسایی شده و مورد بررسی قرار گرفته است. مطلعان کلیدی این پژوهش شامل 15 نفر از مدیران هنرستان هایی بودند که در حوزه کارآفرینی شناخته شده بودند و لذا به روش هدفمند انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از مصاحبه های نیمه ساختار یافته استفاده شد و اطلاعات کسب شده با روش تحلیل تفسیری مورد تحلیل قرار گرفت. به منظور اطمینان از اعتبار یافته ها،  فرآیند پژوهش، کدگذاری ها و یادداشت های محقق به تایید مصاحبه شونده ها و اساتید روش شناسی رسید، از پژوهشگر دیگری برای بررسی همه جانبه کدها استفاده شد، و فرآیند انجام تحقیق با جزییات مستند شد. یافته های پژوهش نشان داد که الزامات رهبری کارآفرینانه در هنرستان ها را می توان در دو سطح  الزامات فردی و سازمانی طبقه بندی نمود. الزامات فردی در 11 مفهوم و سه مقوله اصلی شناسایی شدند: ویژگی های شخصیتی (نگرش کارآفرینانه، انگیزه، صبوری، تجربه، و تشویق دیگران)، شایستگی های مدیریتی (سبک رهبری، تیم سازی، ریسک پذیری)، شایستگی های دانشی (دانش کارآفرینی، برنامه ریزی، بازاریابی). الزامات سازمانی نیز در 11 مفهوم شناسایی شدند که در سه مقوله اصلی دسته بندی شدند: الزامات قانونی و ساختاری (شرایط انتخاب مدیران، آیین نامه ها و مقررات، حمایت مدیران ارشد)، الزامات آموزشی (آموزش کارآفرینانه، آموزشهای عملی و کاربردی، آموزش پایه و تجربه خلاقانه)، الزامات اقتصادی (سرمایه گذاری و تامین مالی، سوددهی، تجهیزات مناسب و مشارکت افراد و صنایع).

    کلیدواژگان: رهبری کارآفرینانه، کارآفرینی آموزشی، مدرسه کارآفرین، هنرستان
|
  • Ali Seyfi*, Mohamad Mahmoodi Pages 13-41

    The purpose of this study is identifying the competencies of Educational leaders  in the education system of the Iran country. The research method, was applied in terms of purpose, and exploratory in terms of gathering information. The statistical population includes education experts and educational leaders and teachers of South Khorasan province. The research method in the qualitative part was phenomenology and in the quantitative part, it was descriptive analytical method. In the qualitative part, the sampling method was purposeful that continued to the saturation level, and in the quantitative part, it was a cluster random method. In order to collect data, a semi-structured interview was used in the qualitative phase. In order to validate the data in the qualitative part of long-term conflict (flow), confirmation by the subjects and questioning and searching of colleagues were used. In order to ensure reliability, two methods of coding by the second coder and decoding were used. a researcher-made questionnaire was used in the quantitative phase. quantitative assessment was done by using content validity ratio (CVR) and content validity index (CVI). Also, for reliability of the questionnaire  used Cronbach's alpha coefficient by value of 0.95 was confirmed. In the qualitative part, the data was analyzed using the Collaizi’s method, and in the quantitative part, the Second order confirmatory factor analysis was used to confirm the qualitative findings. Based on the results of the data analysis, the professional competences of the educational leaders was categorized in 5 fields of knowledge including: specialized knowledge of teaching, educational knowledge, educational supervision and guidance knowledge, management and leadership knowledge, organizational knowledge, and information and communication technology knowledge. ; Skills include: teaching skills, educational planning skills, educational evaluation skills, information and communication technology skills, appropriate communication skills, time management skills, documentation skills, people participation skills, people development and empowerment skills, knowledge management skills, work skills Group, continuous learning skills, leadership skills and research skills; Abilities include: systemic thinking, critical thinking, logical thinking, creative and innovative thinking, reasoning ability, analytical thinking. Features include: flexibility, authority, Reception, honesty, good ethics and concern; Attitude including self-development and other-development attitude, service attitude, and research attitude were identified.

    Keywords: professional competency framework, professional competency, education organization, educational leader
  • Marjan Moayeri* Pages 43-62

    The purpose of this research is the effectiveness of mathematics education based on reverse learning on academic motivation and the level of satisfaction with teaching methods in student teachers. The research method was a semi-experimental type with a pre-test and post-test design with a control group. The statistical population studied in this research are students and teachers in the field of elementary education at Farhangian University of Shahid Beheshti Campus, Hormozgan, among them (30) people who took mathematics education in the semester. They had chosen the second academic year 1399 and were considered as a research sample. Students were randomly selected into two groups, (14) in the experimental group for reverse teaching and (16) in the control group for traditional teaching.To measure academic motivation, Harter's academic motivation questionnaire was used; the reliability coefficients of the subscales of this tool were reported between 0.05 and 0.084 using Coder-Richardson's 20 formula, and to check the satisfaction level of students, teachers used the Ahadit questionnaire which includes 15 questions that were checked for the validity of the questionnaire by the method of content validity by receiving the opinions of 10 professors of the mathematics education department of Farhangian University, and its reliability was checked by the Coder-Richardson coefficient method and was calculated and confirmed as 0.82 in the pre-test and A post-test was used. The reverse teaching was for three weeks and every week there were 2 sessions of the mathematics education unit for student teachers of primary education, in which one session of reverse teaching was done at home (learning at home using the resources provided by the author) and one session of solving exercises in the classroom. tookThe results of analysis of covariance and T-test showed that mathematics education based on flipped learning has increased the academic motivation and the level of satisfaction with the teaching method in the student teachers of the flipped class compared to the traditional class.

    Keywords: Reverse Classroom, Motivation, Satisfaction, Teaching Method, Student Teachers
  • Hossein Khanifar, Javad Pourkarimi*, Mahmoud Talkhabi, Nahid Naderi Bani, Seyyede Mahsa Mousavi Pages 63-90

    The present study aimed to provide a model of cognitive competencies of primary school principals. The approach of this research was qualitative and the combined method of Sandlowski and Barroso (2007) has been used. The present study population was all scientific documents and sources found between the years 1385-1400 (2007-2021). The number of these documents was 1174 scientific documents and sources that were searched in 4 domestic scientific bases and 5 foreign scientific bases. Finally, after thematic and content selection, 35 documents and scientific sources were selected and analyzed. The coding method was used to analyze the findings. The data trinity method has been used to ensure reliability. Findings indicated the identification of cognitive competencies in 5 general areas. Findings indicated the identification of cognitive competencies in 5 general areas. In the field of knowledge, 29 sub-categories and 5 main categories of self-awareness and self-knowledge, knowledge management, cognition, metacognition and mindfulness were identified. In the field of characteristics, 44 sub-categories and 8 main categories of self-improvement, psychological capital, self-development, entrepreneurial spirit, social capital, self-confidence, psychosocial health and personal components were identified. In the field of skills, 27 sub-categories and 8 main categories of decision-making, planning, leadership, self-development, monitoring, control and evaluation, communication skills, psychological skills and self-regulatory and metacognitive skills were identified. In the field of ability, there are 48 sub-categories and 12 main categories of ability to implement management techniques, situational ability, ability to mentalize or have the capacity of mind theory, ability to perceive others-social brain, ability to manage conflict, ability to manage stress and disorder in Work environment, performance management ability, resource allocation ability according to brain capacity, risk and ambiguity management ability, strategic management ability, intellectual ability and entrepreneurial ability were identified. In the field of attitude, 10 sub-categories and 6 main categories of religious and spiritual alignment, social, cultural and organizational alignment, attitude appropriate to the country's policy, revolutionary attitude (belief in the principles and foundations of the Islamic Republic, alignment with ideals and values Islamic Revolution, justice-seeking, anti-arrogance, independence-seeking), belief in the effectiveness of group activities in the workplace and value-creating and value-oriented attitudes were identified.

    Keywords: cognitive competence, cognitive sciences, school principals
  • Sodabeh Ebrahimi, Adel Zahid Bablan*, Mehdi Moini Kia, Hossein Tagvi Pages 91-106

    Organizational trauma is a public health problem that has been neglected by developing countries, and this problem has led to the unfavorable process of trauma in the organization. Therefore, the current research sought to provide a model for explaining organizational trauma management in new teachers. Due to the lack of a model presented in the existing literature, the obtained data were collected through the qualitative data method of the Foundation. In the current research, using the purposeful sampling approach, a total of 25 (10 male and 15 female) new teachers of the Education Organization who have been employed through Article 28 recruitment and Farhangian University were interviewed. Candidates (with 1 to 3 years of work experience) were selected in the research and the interview continued until the theoretical saturation stage was reached. The data collection tool was semi-structured interview and note-taking, and its validity was used through the method of agreement between two coders to calculate the reliability of the texts. After completing the interviews, the data were recorded and coded using MAXQDA software. By classifying concepts and using open, central and selective coding, the formed categories of organizational trauma management in new teachers were extracted and finally presented in the form of a model that includes causal conditions (3 categories), core category (management) organizational trauma, strategy (6 categories), context (3 categories), intervening conditions (3 categories) and consequences (6 categories).

    Keywords: management, organizational trauma, new teachers, foundation data theory
  • Farzaneh Soltangholi, Mohammad Reza Ardalan*, Siroos Ghanbari, Afshin Afzali Pages 107-130

    The aim of the current research was to test the mediation of coaching leadership in the relationship between the involvement culture of schools and the lean behaviors of school principals. The research population was all the primary school teachers of Ilam province, and a sample of 339 teachers was selected from this population using proportional stratified random sampling based on Cochran's formula. The quantitative research method was correlation studies and covariance-based structural equation modeling approach. To collect data from Dennison's participatory organizational culture questionnaires; The coaching leadership of Pilaz Zuborbuehler et al. and the researcher-made questionnaire of pure behaviors of school principals were used. The reliability and validity of the questionnaires were checked with Cronbach's alpha techniques, content validity ratio, exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis. Cronbach's alpha values of the questionnaires were calculated as 0.91, 0.93, and 0.81, respectively, and the content validity ratio of the questionnaires was calculated as 0.97, 0.83, and 0.72, respectively. Structural equation modeling was used for data analysis using Lisrel 10.30 software. The results showed that the Involvement culture of schools has a positive effect on the lean behaviors of school principals at the level of 0.05; The Involvement culture of schools has an indirect positive effect on the lean behaviors of managers at the level of 0.05 through the coaching leadership of principals; Also, the Involvement culture of schools and the coaching leadership of principals are able to explain 41% of the variance of lean behaviors of school principals.

    Keywords: Involvement culture of schools, Lean behaviors, coaching leadership, school principals
  • Zahra Taghizadeh Ghavam, Hamideh Reshadatjo*, Rasol Davodi Pages 131-150

    The aim of the present research was to provide a model of an effective training system for primary education managers in Tehran. The research method was applied in terms of the purpose, and in terms of the type of data, it was mixed exploratory, and in terms of the nature and type of the study, in the qualitative part, self-emerging data-base, and in the quantitative part, cross-sectional survey. The research community in the qualitative part was all the experts in the field of educational sciences and educational management, 30 of them were selected by the purposeful method of snowball type and with the criterion of theoretical data saturation. In the quantitative part, the research community included all the principals of the elementary school in Tehran, 269 people were randomly selected based on Morgan's table. The research tool was a semi-structured interview in the qualitative part and a researcher-made questionnaire in the quantitative part, the validity and reliability of which was confirmed by factor analysis. Data analysis was analyzed and evaluated in the qualitative part through coding and in the quantitative part with the help of confirmatory factor analysis test. In order to analyze the qualitative data from the Strauss and Corbin method, 154 primary concepts, 36 secondary concepts and 8 major categories were extracted during the three stages of open, central and selective coding, and in the central coding stage, the concepts obtained from the open coding stage in the form of: causal factors including leadership and policy-making, management structure; The main category includes effective training; Strategies include educational design, educational planning; background conditions including executive management; Intervening factors including executive requirements; And the consequences of evaluation and monitoring were connected in the form of a paradigm model. Therefore, providing the necessary conditions for formulating and implementing an effective education system model for primary school principals should be considered, which as the dimensions of effective training play an important role in fulfilling the mission of school principals.

    Keywords: effective training, primary school principals, education, foundation data theory
  • Nasrin Imen Gushchi*, Behnaz Mohajeran, Mohammad Hassani Pages 151-174

    The main purpose of this research was to investigate the effect of organizational justice and freedom of action on the job performance and organizational commitment of employees of  the first education district of Urmia. In terms of purpose, this research was practical and descriptive correlation and structural equation research.The statistical population of  this research was made up of 110 employees of  the 1st education district of Urmia, which due to the smallness of the statistical population, sampling was not done and the enumeration method was used. To collect information, Niehoff and Moor man's organizational justice questionnaire, Short and Reinhart's standard freedom of action questionnaire, Moody et al.'s organizational commitment questionnaire, and Greenhouse's job performance questionnaire were used. In the present study, the validity of the tools was checked by respondents, professors and confirmatory factor analysis. as well as Cronbach's alpha test was used to measure the reliability, and the reliability of the questionnaires was 0.929, 0.953, 0.767 and 0.887, respectively. Descriptive and inferential statistics (structural equation model) were used to SPSS25 and Smart PLS3 analyze the data. The results of this research indicate the impact of organizational justice and freedom of action on job performance and organizational commitment, the impact of all components of justice. organizational on organizational commitment and the effect of two components of procedural and relational justice on job performance and the effect of all freedom of action components on job performance and organizational commitment.

    Keywords: organizational justice, freedom of action, job performance, organizational commitment
  • Maryam Ghaderi Sheykhi Abadi, Fakhrossadat Nasiri*, Afshin Afzali, Mahmood Taajobi Pages 175-200

    The aim of the research was to investigate the role of organizational ambidexterity of schools in organizational entrepreneurship by mediating teachers' productive behaviors. The research community was the teachers of technical and vocational schools in Tehran province. A sample size of 364 teachers was selected using proportional stratified random sampling based on Cochran's formula. The quantitative research method is correlation studies and covariance-based structural equation modeling approach. Collecting data with organizational ambidexterity questionnaire of Jansen, The researcher made questionnaire of teachers' productive behaviors and the organizational entrepreneurship questionnaire of Hughes & Morgan were conducted. The reliability of the questionnaires was evaluated with Cronbach's alpha technique. Reliability of the organizational ambidexterity questionnaire (0.944), The teachers' productive behavior questionnaire (0.944) and the organizational entrepreneurship questionnaire (0.921) were. The validity of the questionnaires was evaluated with the techniques of content validity ratio, exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis. In order to analyze the data, structural equation modeling was used by Lisrel software.The results showed that the organizational ambidexterity of schools and teachers' productive behavior have a direct and positive effect on organizational entrepreneurship at the level of 0.05; The organizational ambidexterity of schools has a positive indirect effect on organizational entrepreneurship at the level of 0.05 due to teachers' productive behavior; Also, the organizational ambidexterity of schools and teachers' productive behavior are able to explain 0.36 variance of organizational entrepreneurship.

    Keywords: organizational ambidexterity of schools, teachers' productive behavior, organizational entrepreneurship, Technical, Vocational Schools
  • Neda Ahmadi*, Abdolrahim Navehebrahim, Hossein Abbasian Pages 201-223

    The current research aimed to explain the relationship between the moral intelligence of managers and the job attachment and social responsibility of teachers in girls' public schools of the first secondary level of education in District 3, Karaj. The current research was applied in terms of purpose and descriptive and correlational in terms of execution method. The statistical population of the research includes all the female teachers of public schools in  District 3, Karaj numbering 410 teachers. The sample size was selected by random sampling in the number of 199 people. The research collection tool included three questionnaires on moral intelligence, social responsibility, and job attachment. The face and content validity of the mentioned questionnaires were examined and confirmed by professors of educational management researchers. Descriptive statistics methods (mean and standard deviation) were used for analysis, and correlation and regression tests were used for inferential statistics.. The reliability of research questionnaires was estimated using Cronbach's alpha coefficient for the moral intelligence questionnaire equal to 0.940, the social responsibility questionnaire equal to 0.682 and for job attachment questionnaire. Also, the equivalent of 0.862 was calculated using SPSS software. The data obtained from the implementation of the research showed that there was a positive and meaningful relationship between moral intelligence and its components with social responsibility so that the highest correlation between the compassion and forgiveness components of moral intelligence with social responsibility was obtained. Also, there was a positive relationship between managers' moral intelligence and its components with teachers' job attachment. Also, managers' moral intelligence can predict social responsibility and teachers' job attachment. As a result, by increasing the moral intelligence of managers, we can improve the level of social responsibility and job attachment of teachers.

    Keywords: intelligence of managers, social responsibility, job attachment of teachers, karaj Girls’ schools
  • Somayyeh Karimpoor Ahamadi, Davood Ghorooneh*, Mohammadreza Ahanchian Pages 225-247

    The aim of this research was to identify the requirements of entrepreneurial leadership in vocational schools in Mashhad. The research method was a case study with a qualitative approach. In order to achieve the purpose of the research, the active vocational schools in entrepreneurship were identified and investigated. The key informants of this research included 15 principals of vocational schools who were known in the entrepreneurship and were selected in a purposeful method. Semi-structured interviews were used to collect information, and the obtained information was analyzed with interpretive analysis method. In order to ensure the validity of the findings, the research process, codings and researcher's notes were approved by the interviewees and methodology professors, another researcher was used to comprehensively review the codes, and the research process was documented in detail. The findings of the research showed that the requirements of entrepreneurial leadership in vocational schools can be classified into two levels: individual and organizational. Individual requirements were identified in 11 concepts and three main categories: personality traits (entrepreneurial attitude, motivation, patience, experience, and encouraging others), managerial competencies (leadership style, team building, risk-taking), knowledge competencies (entrepreneurial knowledge, planning, marketing). Organizational requirements were also identified in 11 concepts, which were grouped into three main categories: legal and structural requirements (conditions for selecting managers, bylaws and regulations, support of senior managers), educational requirements (entrepreneurial training, practical and applied education, basic education and creative experience), economic requirements (investment and financing, profitability, suitable equipment and participation of people and industries)

    Keywords: Entrepreneurial leadership, Educational entrepreneurship, Entrepreneurial school, Vocational schools