فهرست مطالب

هنرهای کاربردی - سال دوم شماره 3 (پاییز 1401)

نشریه هنرهای کاربردی
سال دوم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیه رمضان ماهی*، عظیمه دزاشیبی صفحات 6-19

    در میان تنوع بی سابقه استفاده از متریالهای مختلف در هنر معاصر، الیاف توانسته خود را به عنوان شاخه ای از هنر پست مدرن مطرح کند. تولید اثر هنری با الیاف از اهمیت و پیشینه ای غنی در تمامی فرهنگ های جهان برخوردار است. با این حال تا پیش از عصر معاصر، استفاده از این متریال هنری، تنها در بستر صنایع دستی و هنرهای کاربردی امکان پذیر بودو جزء هنرهای زیبا به شمار نمی آمد. در ابتدای قرن بیستم با شکل گیری رویکردهای پست مدرن، گروهی از هنرمندان زن در آمریکا در برابر این نوع تقسیم بندی ها ایستادند و فعالیت های ایشان منجر به آن شد تا این متریال هنری به عنوان بخشی از هنرهای زیبا شناخته شده و به موزه های هنرهای جدید راه یابد. با توجه به این تغییر پارادایم، این مقاله در نظر دارد به این پرسش پاسخ دهد که دوخت و الیاف چه قابلیت هایی برای ارایه در حوزه هنرهای تجسمی از جمله هنر چیدمان دارند؟ و این ویژگی ها چگونه می توانند مولفه های پست مدرن را بازتاب می دهند؟ این نوشتار با هدف رسیدن به قابلیتهای منحصربه فرد الیاف در حوزه هنر معاصر به تحلیل آثار چند بانوی هنرمند مطرح در این حوزه می پردازد و تلاش می کند مولفه های پست مدرن را در آثار ایشان بازخوانی کند. این تحقیق از نوع کیفی و به شیوه توصیفی_ تحلیلی بوده و جمع آوری اطلاعات در آن به روش کتابخانه ای و مطالعه اسنادی است. نتیجه حاصل از تحقیق نشانگر آن است که با برداشتن چارچوب های از پیش تعیین شده، دریچه ای جدید از قابلیتهای الیاف در دسترس هنرمندان قرار گرفته که سبب خلق آثاری متنوع شده که سبقه ای مستقیم در گذشته و هنرهای صناعی ندارد. از مهم ترین این ویژگی ها می توان به بیانگری منحصربه فرد، امکان ارایه و چیدمان آثار در قالب هنر محیطی، قابلیت برقراری ارتباط لمسی، حضور اثر بدون واسطه برای عموم مردم و نیز امکان ورود مخاطب به اثر و ادراک بی واسطه اثر هنری توسط بیننده را برشمرد.

    کلیدواژگان: هنر الیاف، هنر معاصر، هنرهای تجسمی، چیدمان محیطی، پارچه
  • تهمینه جاودسخن*، ابوالفضل داودی رکن آبادی، زهرا عرب صفحات 20-34

    پارادایم، در مفروضات فلسفی و مفهومی به منظور شناخت دقیق از مواضع تحقیق کاربرد دارد، که مجموعه ای از جهان بینی و باورهای محقق را تعریف می کند و نیز با معانی همچون الگو و چارچوب فکری فرهنگی همسان است. پارادایم در تحقیق همانند ستون منطقی است که چارچوب پژوهش را در بر دارد و حامی ابعاد فکری و طراحی تحقیق پژوهشگر تا انتهای مسیر است، اهمیت پارادایم در تحقیق به غایتی است که در بر گیرنده تمام مراحل پژوهش از ابتدا با طرح عنوان و سپس با طرح تحقیقاتی شروع شده و تا انتهای مسیر تحقیق، پژوهشگر را همراهی می کند. به طوری که اگر پژوهشی پارادایم و طرح و الگوی تحقیقاتی ضعیف یا ناکارآمدی داشته باشد به گسست حلقه های زنجیروار عناصر تحقیق منجر می شود. این پژوهش ارکان اصلی پارادایم را در چهار بعد معرفت شناسی، هستی شناسی، روش شناسی و اصل شناسی مورد تحلیل قرار خواهد داد، این در حالی است که پژوهش های مشابه از سه بعد ارکان پارادایم استفاده می کنند و بعد اصل شناسی را مورد بررسی قرار نمی دهند، همچنین در زیر مجموعه ی مواضع اصلی به انواع پارادایم که عبارتند از: اثبات گرا، پسا اثبات گرا، انتقادی، تفسیری، فمنیسم، پست مدرن، تیوری آشوب، پراگماتیسم نیز پرداخته خواهد شد. این جستار در تلاش است ضمن معرفی پارادایم های موجود در انواع تحقیقات کیفی و کمی، واژه ی پارادایم را در حوزه ی هنر نیز تعمیم دهد، همچنین پارادایم هایی که در حوزه ی هنر بیشترین کاربرد و دارای بهترین نتیجه است را تبیین کند. فرضیه اصلی این تحقیق بر آن است که پارادایم های فلسفی کاربردی ترین الگو برای تحقیقات در حوزه ی هنر است. این تحقیق پژوهشی است کیفی که کار تحقیقاتی در آن کاربردی- نظری است و روش تحقیق آن تحلیل تماتیک است، همچنین جمع آوری داده ها به روش اسنادی انجام شده است. نتایج حاصل از این پژوهش، تولد پارادایمی نوین در باب هنر و همچنین معرفی مسیری کوتاه و کاربردی در انواع تحقیقات است .

    کلیدواژگان: اصل شناسی، تحلیل تماتیک، روش شناسی، معرفت شناسی، هستی شناسی، هنر
  • سارا پرنگی، فرزانه فرخ فر* صفحات 35-52

    تشکیل نخستین دانشکده ی هنر ایران در دهه ی 20ه.ش و پس از آن، تاسیس موزه‎ ی هنرهای معاصر تهران در سال 1362ه.ش سرآغاز حضور و زمینه ساز فعالیت هنرمندان تجسمی ایران در عرصه ی جهانی بود. پس از این جریان، فعالیت هنرمندان به ویژه نقاشان ایرانی در فستیوال ها و رویدادهای بین المللی هنر، با افت و خیزهای متفاوت که متاثر از شرایط اجتماعی کشور بوده، ادامه یافت. پژوهش پیش رو قصد دارد ضمن در نظر داشتن تحولات فرهنگی اجتماعی ایران به بررسی جایگاه نقاشان ایرانی در رویدادهای بین المللی هنر در دهه اخیر بپردازد و این میزان حضور را، به تفکیک جنسیت، حضور در داخل یا خارج از کشور، گروه های سنی، نوع تحصیلات ارزیابی نماید و نتایج آن را با هنرمندان کشورهای همسایه قیاس نماید. پرسش این است: حضور هنرمندان تجسمی ایران با تاکید بر نقاشان در رویدادهای بین المللی هنر، در فاصله سال های 2010 تا 2020میلادی چگونه بوده است؟ به نظر می رسد هنرمندان ایرانی سهم قابل توجهی در شرکت در رویدادهای هنری جهان داشته و از این میان، هنرمندان نقاش، حضور پررنگ تری در قیاس با دیگر هنرمندان رشته های تجسمی به خود اختصاص داده اند. نتایج تحقیق نشان می دهد که در معتبرترین رویدادهای هنر در فاصله سال های 1389 تا 1399 (2010-2020م.)، حضور نقاشان مرد بیشتر از زنان بوده، در حالی که میانگین سنی نقاشان زن نسبت به مردان بیشتر است. اکثریت نقاشان ایرانی شرکت کننده در این رویدادها، در خارج از کشور اقامت داشته و عمدتا دارای تحصیلات آکادمیک بوده اند. همچنین حضور نقاشان نسبت به هنرمندانی که در رشته های مختلف هنرهای تجسمی فعالیت دارند چشمگیرتر است. در پایان، ذکر این نکته اهمیت دارد که در دهه اخیر رشد مشارکت هنرمندان جوان و نقاشان خودآموخته ایرانی در نتایج آماری رویدادهای جهانی مشهود است؛ هر چند همه گیری ویروس کرونا، خلل جدی در این روند ایجاد نمود. روش تحقیق این پژوهش، توصیفی-تحلیلی با رویکرد تطبیقی و شیوه گردآوری اطلاعات آن، کتابخانه ای و میدانی است.

    کلیدواژگان: هنر معاصر ایران، رویدادهای بین المللی هنر، هنرهای تجسمی، نقاشان ایرانی
  • حسین نوروزی قره قشلاق*، سمیه صالحی، حجت الله رشادی صفحات 53-68

    صنایع دستی با حیطه های گسترده ای ازجمله هویت، فرهنگ، اقلیم، مذهب، اقتصاد و کارآفرینی در ارتباط است. مساله آموزش نیز ازجمله مولفه هایی است که از گذشته های دور، در روند توسعه و رشد صنایع دستی موثر بوده است. امروزه آموزش عالی صنایع دستی، پیشگام تربیت نیروهای متخصص جهت رفع نیازهای این حوزه است. به طور عام، برخی آسیب ها و نیازها و تمرکزنداشتن بر آن ها، روند کارآمدی برخی رشته های دانشگاهی را کاهش داده است. به طور خاص، در صنایع دستی، نگاه تخصصی به بحث طراحی و الزامات آن، برای جلوگیری از رکود هنرها و توسعه صنایع دستی، ازجمله نکاتی است که کمتر به آن توجه شده است. فرض بر آن است که مولفه طراحی صنایع دستی، ازجمله عوامل ضروری و تاثیرگذار بر آموزش و توسعه صنایع دستی است. هدف از پژوهش عبارت است از اینکه با تاکید بر جنبه هایی از اهمیت طراحی در صنایع دستی و الزامات نگاه تخصصی به آن، ضرورت پرورش طراحان صنایع دستی بررسی و ارزیابی شود. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و با نگاهی انتقادی به آموزش عالی صنایع دستی انجام شده است. طبق نتایج، به مولفه طراحی به عنوان یک امر توسعه دهنده در آموزش عالی صنایع دستی، غفلت شده است. به نظر می رسد در شرایط فعلی، باتوجه به اهداف مورد انتظار، پرورش طراحان صنایع دستی، سبب پویایی این رشته خواهد شد؛ ازاین رو، پیشنهاد می شود با ایجاد گرایش مستقلی در دوره کارشناسی این رشته، با عنوان «طراحی صنایع دستی»، بسیاری از نیازها و آسیب های این حوزه مرتفع خواهد شد.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، صنایع دستی، طراحان، طراحی.‏
  • سارا سقائی*، رضا ریاحیان، سحر توکلی صفحات 69-88

    پیه سوزها در دوران اسلامی تنوع زیادی از نظر فرم، آرایه ها و تکنیک ساخت داشته اند و «سادگی تولید نور»، «در دسترس بودن مواد اولیه مانند پیه، چربی و فتیله ها» و «ابعاد و وزن مناسب» سبب کاربرد فراوان آنها شده است. پیشرفت های فلزکاری به ویژه در سده های میانی اسلامی، تولید پیه سوزهای فلزی در گونه های متنوع را در پی داشت. در مخزن اموال تاریخی فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی استان کرمان در باغ موزه هرندی نیز شماری پیه سوز فلزی نگهداری می شود که با وجود اهمیت از نظر فرم ها و آرایه ها، هیچ گاه مورد توجه پژوهشگران قرار نگرفته و معرفی نشده اند. هدف از این پژوهش مطالعه گونه شناختی، تبیین تکنیک های ساخت، شناخت منشا و تحلیل رابطه این پیه سوزها با نمونه های نواحی دیگر است. پرسش اینست که این پیه سوزها از نظر فرم، آرایه و تکنیک ساخت، چه گونه هایی را شامل می شوند و تاثیر و تاثر آنها از نمونه های نواحی دیگر چگونه است؟ نمونه ها به صورت میدانی در محل موزه گردآوری و مطالعه شده اند و برخی داده ها به شیوه اسنادی استفاده شده اند. گونه شناسی و تحلیل نیز بر پایه مقایسه نمونه های موزه هرندی با آثار منتشرشده صورت گرفته است. بر پایه نتایج، پیه سوزهای باغ موزه هرندی از نظر فرم و ساختار به سه گونه کروی، اشکی شکل و شش ضلعی تقسیم می شوند که برخی دارای آرایه های خطی، دایره ای، کتیبه و تزیینات الحاقی عموما اعضاء پیکره پرنده هستند. مخزن و جافتیله ای برخی پیه سوزها به صورت یکپارچه و در برخی دیگر به صورت جدا و دو تکه ریخته گری شده است. همچنین، فرم و ابعاد دسته و وجود پایه بر سهولت استفاده از پیه سوزها اثرگذار بوده است. بر اساس گاهنگاری مقایسه ای، همه نمونه ها به سده های میانی اسلامی، به ویژه سده ششم هجری، همزمان با حکومت سلاجقه کرمان (قاوردیان)، یکی از ادوار درخشان تاریخ کرمان تعلق دارند. همچنین در میان این آثار دو گروه آثار «رسمی و فراگیر» و «محلی و منطقه ای» دیده می شود.

    کلیدواژگان: پیه سوز، فلزکاری، هنر اسلامی، وسایل روشنایی، باغ موزه هرندی
  • سید محمد مهرنیا*، زینب گروسی صفحات 89-104

    نقاشی قهوه خانه ای، شیوه ای از نگارگری ایرانی است که توسط هنرمندان غیررسمی و غیردرباری و به اصلاح، مکتب ندیده با درون مایه های رزمی، بزمی و مذهبی پدیدار شد. این نقاشی ها کاملا سویه عامیانه داشته و هم ذات با دیگر جنبه ها و شیوه های فرهنگ عامیانه رشد کرده و بالنده شدند. فرهنگ کارکردی این نقاشی ها به گونه ای بوده که همراه با دیگر فرهنگ های شفاهی عامیانه، مانند تعزیه خوانی و مرثیه خوانی، دگرگونی و تحول جامعه را پذیرا شد و در قالب شیوه نقالی که ریشه در فرهنگ گذشته های نه چندان دور در دوره اسلامی (دوره آل بویه) داشت، خود را نمایان ساخت. در این شیوه، نقاش کمتر در پی زیبایی است و بیشتر تلاش دارد اندیشه های مذهبی خود را در قالب پیروزی خیر بر شر و نیز غلبه اولیا بر اشقیا در قالب قراردادهای تصویری نشان دهد. علت تنوع در ترسیم این پرده ها با وجود شباهت موضوع در کلیت روایت ها مساله اصلی این مقاله است. پژوهش بر مبنای این فرضیه شکل گرفته که برخی روایت های مصور در پرده های مذهبی، ریشه در باورهایی عامیانه و نادرست دارد که صرفا جهت ایجاد جذابیت برای مردم عامه در این پرده ها به تصویر درآمده اند. و هدف شناسایی و رمز گشایی برخی روایت های عامیانه در این نقاشی هاست. روش تحقیق در این مقاله، توصیفی-تحلیلی با استناد به نقاشی های چهار استاد سرآمد این مکتب(حسین قوللر آقاسی، محمد مدبر، عباس بلوکی فر و محمد فراهانی)است. نتایج تحقیق، بیانگر آن است که نقاشان این مکتب عمدتا افرادی فاقد سواد خواندن و نوشتن بودند و صرفا در جهت عامه فهم و جذاب کردن وقایع کربلا برای بیان مظلومیت اهل بیت، مبادرت به ترسیم این روایت ها می کردند که صحت و سقم برخی از این روایت ها در هیچ کدام از منابع مرتبط به وقایع کربلا تایید نشده است.

    کلیدواژگان: نقاشی قهوه خانه ای، پرده های مذهبی، روایت های مذهبی، باورهای عامیانه
|
  • Somayeh Ramezanmahi *, Azimeh Dezashibi Pages 6-19

    Among the unprecedented diversity of the use of different materials in contemporary art, fibers have been able to present themselves as a branch of postmodern art. Producing artwork with fibers is important and has a rich history in all world cultures. However, until the modern era, the use of this artistic material was only possible in the context of handicrafts and applied arts and was not considered a part of fine arts. At the beginning of the 20th century, with the formation of postmodern approaches, a group of female artists in America stood against this type of division, and their activities led to this artistic material being recognized as a part of fine arts and entering new art museums. Considering this paradigm shift, this paper intends to answer the question of what capabilities sewing and fibers offer in visual arts, including installation art. And how can these features reflect postmodern components? To reach the unique capabilities of fibers in contemporary art, this article analyzes the works of several famous female artists in this field and tries to read the postmodern elements in their works. This research is of a qualitative type and descriptive-analytical, and the collection of information in it is by library method and document study. The result of the research shows that by removing the predetermined frameworks, a new window of the capabilities of fibers has been made available to artists, which has led to the creation of diverse works that have no direct precedent in the past and artificial arts. The most important of these features is the unique expression, the possibility of presenting and arranging the works in the form of installation art, the ability to communicate by touch, the presence of the work without intermediaries for the general public, and the possibility of the audience entering the work and the direct perception of the work of art by the viewer.

    Keywords: fiber art, Contemporary art, visual arts, installation art, sewing
  • TAHMINEH JAVEDSOKHAN *, Abolfazl Davodiroknabadi, زهرا Arab Pages 20-34

    The paradigm is used in philosophical and conceptual assumptions to accurately identify research positions, which defines a set of researcher's worldviews and beliefs and is consistent with meanings such as cultural thought pattern and framework. The importance of the paradigm in research is like a logical pillar that contains the research framework and supports the intellectual dimensions and design of the researcher's research to the end of the road. This research will analyze the main pillars of the paradigm in four dimensions: epistemology, ontology, methodology and originality, while similar studies use the three dimensions of the paradigm pillars. they do, , While similar studies use the three dimensions of the pillars of the paradigm, also in the subset of the main positions to the types of paradigms, which are: positivism, post-positivism, critical, interpretive. , Feminism, Post modern Chaos Theory, Pragmatism. This paper tries to introduce the paradigms in various qualitative and quantitative researches, to generalize the term paradigm in the field of art, and also to explain the paradigms that are most used in the field of art and have the best results. This research is a qualitative research in which the research work is applied-theoretical and its research method is thematic analysis.This paper tries to generalize the word paradigm about art as well. Art is an integral element of human existence that steps on the path of exaltation of human existence. It is a reflection in the imagination of the artist that leads to the creation of beauty with the power of knowledge. Art is a report and translation of the artist's soul and an invitation to happiness. In fact, it is pleasure and salvation that is objectified and is a kind of intuition of God in the emergence of beauty, so the paradigm used in art in addition to conventional paradigms in other qualitative research And a little, it must also dominate the artistic, psychological and metaphysical aspects. Also, data collection has been done by documentary method. The results of this research are the birth of a new paradigm about art and also the introduction of a short and practical model in various researches.

    Keywords: thematic analysis, Theology, Methodology, Epistemology, Ontology, Art
  • Sara Parangi, Farzaneh Farrokhfar * Pages 35-52

    The opening of the first art college in Iran in 1940 decade and after that, the establishment of the Museum of Contemporary Art in Tehran in 1983 was the beginning of the presence and background of the activities of artists, especially Iranian painters in the world arena. Leading research intends to examine the position of Iranian painters in international art events in the last decade, taking into account the socio-cultural developments in Iran, and to compare this level of presence with artists from neighboring countries. The results show that in the most prestigious international art events between 2010 and 2020, the presence of male painters was more than women, while the average age of female painters was higher than men. The majority of Iranian painters participating in these events resided abroad and were mainly academically educated. The presence of painters is also more significant than that of artists working in various fields of visual arts. Finally, in the last decade, the growth of the participation of young Iranian artists and self-taught painters in the statistical results of world events is evident. The type of works presented in the selected events shows the presence of 52.7% of artists with paintings and 47.2% of artists with other visual works. The year 2015 shows the highest presence of artists with visual works and paintings compared to other periods, and on the other hand, the years 2016, 2018 and 2020 show a sharp decrease in the display of visual works and paintings. In most events, we see the presence of female artists with a higher average age than male artists. In total, the average age of women was 49 years and men 47 years. The youngest average age for women for the BP Prize event and for men belongs to the Berlin Biennale, and the oldest average age for women belongs to the Sharjah Biennale and for men to the Venice event. The highest average age of women in 2010 and men in 2013 can be seen The lowest average age of men belongs to 2018 and women to 2020. In general, the average age of artists has gradually decreased, which shows the trend of young artists and the new generation towards overseas activities. According to the obtained results, the total number of Iranian artists participating in international events in the mentioned time period is 170, Turkish artists 207 and Indian artists 176 that the artists of Turkey have had a stronger presence than those of Iran and India. The number of male artists from the two countries of Iran and India was more than that of women, but Turkish female artists with 63.28% were more active than men with 36.72%.

    Keywords: Iran&rsquo, s contemporary art, international events of art, visual arts, Iranian painters
  • Hossein Norouzi Ghara Gheshlagh *, Somaye SALEHI, Hojatalah Reshadi Pages 53-68

    Handicrafts are related to wide areas such as identity, culture, climate, religion, economy, entrepreneurship, etc., and education is also one of the components that have been in the process of development and growth since the distant past. Crafts have been effective. Today, the higher education of Pigsham Handicrafts is the training of specialists in order to meet the needs of this field. In general, some injuries and needs and lack of focus on them have reduced the efficiency of some university courses. Especially in handicrafts, a specialized look at the discussion of "design" and its requirements, to prevent the stagnation of arts and development of handicrafts, is among the things that have been less investigated. Based on this, the present research, using the descriptive-analytical method and with a critical look at the higher education of handicrafts, seeks to answer the question of the absence of handicraft designers and such a trend in the higher education of this field. And has it caused damages in the field of handicrafts? In other words, the aim is to investigate and evaluate the importance of designing in handicrafts and the requirements of a specialist look at it, the necessity of training handicraft designers. As a result, based on the analysis and revealed needs, it can be said that the trend of "handicraft design" should be proposed as a solution to cover some of the harms of this field in the higher education of this field.In other words, the aim is to investigate and evaluate the importance of designing in handicrafts and the requirements of a specialist look at it, the necessity of training handicraft designers. As a result, based on the analysis and revealed needs, it can be said that the trend of "handicraft design" should be proposed as a solution to cover some of the harms of this field in the higher education of this field.

    Keywords: Higher education, Handicrafts, designers, design
  • Sara Saghaee *, Reza Riahiyan, Sahar Tavakoli Pages 69-88

    Oil lamps had a great diversity in form, ornaments, and production techniques during the Islamic era. They were widely used due to the "simplicity of light production", "availability of raw materials such as tallow, fat, and wicks", and "suitable dimensions and weight". The advancements in metalworking, especially during the middle Islamic centuries, made various kinds of metal oil lamps to be produced. Several metal oil lamps are kept in the Harandi Museum of Kerman, which have never been brought to the attention of researchers and have not been introduced despite their importance in terms of forms and ornaments. The purpose of this research is to study the typology, explain the manufacturing techniques, introduce the origin, and analyze the relationship of these oil lamps with samples from other lands. The questions are: What types of these oil lamps are included in terms of form, ornaments, and manufacturing technique? How is their influence with the examples of other lands? The samples were collected and studied in the field (in the Harandi museum) and some data were used in a documentary method (published studies). Typology and analysis have also been done based on the comparison of Harandi samples with published works. Based on the results, the oil lamps of the Harandi Museum are divided into spherical, teardrop, and hexagonal in terms of shapes and structure. Some of them have linear or circular ornaments, Kufic inscriptions, and additional decorations, generally the body parts of birds. In some oil lamps, the tank and the place of the wick are integrally cast, and in others, they are cast separately and in two pieces. Also, the shape and dimensions of the handle and the presence of the base have affected the ease of use of oil lamps. Based on comparative chronology, all samples belong to the middle Islamic centuries, especially the 6th century AH. This time coincides with the Seljuk rule of Kerman (Qawardians), one of the brilliant periods of Kerman's history. Also, among these works, two groups of "official and comprehensive" and "local and regional" works can be seen.

    Keywords: Oil lamp, Metalwork, Islamic art, Lighting devices, Harandi Museum
  • Seyed Mohammad Mehrnia *, Zainab Grossi Pages 89-104

    Coffee house painting is a style of Iranian painting that was created by unofficial and non-court artists after the reformation of the Nadideh school with martial, religious, and religious themes that emerged by the artists of the Nadideh school. These paintings have a completely folk style and they grew and flourished with other aspects and methods of folk culture. The functional culture of these paintings is such that together with other folk oral cultures such as reciting prayers and reciting prayers, it has accepted the transformation of the society and in the form of a metaphorical style that is rooted in the culture of the not-so-distant past in the period Islamic (Al-Buyeh period) had revealed itself. In this way, the painter is less in pursuit of beauty and tries more to show her religious thoughts in the form of the victory of good over evil and the victory of the saints over the hypocrites in the form of pictorial conventions. It seems that some illustrated narratives in religious curtains are rooted in popular and false beliefs that are depicted in these curtains just to create attraction for the common people. The main purpose of this article is to identify and decode some folk narratives in these paintings. The reason for drawing some unrealistic beliefs in describing the event of Ashura is the basic and central question of this research. The research method in this article is descriptive-analytical based on the paintings of four leading masters of this school. The results of the research show that the painters of this school were mostly illiterate people, and only in order to make the events of Karbala more popular and attractive, in order to express the oppression of the Ahl al-Bayt family, they tried to draw these narratives, which the truth and accuracy of some None of these narrations have been confirmed in any of the sources related to the events of Karbala and also by competent scholars.

    Keywords: Coffee house painting, Religious curtains, religious traditions, folk beliefs