فهرست مطالب

نشریه جغرافیا و توسعه فضای شهری
سال دهم شماره 2 (پیاپی 21، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ساجده باغبان*، مژگان آراسته، براتعلی خاکپور، مریم دانشور صفحات 1-21
    این پژوهش با هدف تحلیل وضعیت محلات منطقه یک مشهد به لحاظ رویکردهای رشد هوشمند و پدافندغیرعامل، به تحلیل و رتبه بندی محلات پرداخته است. این پژوهش به لحاظ هدف از نوع کاربردی است و با استفاده از روش توصیفی_تحلیلی انجام شده است. اطلاعات مورد نیاز به روش اسنادی و میدانی گردآوری شده است. در این پژوهش با بهره گیری از نظرات 20 کارشناس امور شهری و پدافند غیرعامل با استفاده از تکنیک MACBETH، شاخص های مورد نظر در هر رویکرد (7 شاخص از 10 شاخص رشد هوشمند و 8 شاخص پدافند غیرعامل)، وزن دهی گردیده و بوسیله مدل تصمیم گیری چند معیاره ELECTRE، به تحلیل و رتبه بندی محلات منطقه یک شهر مشهد بر اساس هر دو رویکرد پرداخته شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد  که محله ی گوهرشاد در میان محلات از منظر رشد هوشمند دارای بیشترین امتیاز است، در حالی که در رویکرد پدافندغیرعامل در مراتب آخر قرار گرفته است. در محله ی بهشتی اصول رشد هوشمند کمتر از سایر محلات رعایت شده است در صورتی که از لحاظ رعایت اصول پدافند غیرعامل در جایگاه نسبتا مطلوبی قرار دارد. از این رو جهت ارتقاء اصول این دو رویکرد در محلات مورد مطالعه، اصلاح مکان یابی مراکز مهم مانند بیمارستان ها، پراکنش مناسب، مقاوم سازی تاسیسات زیربنایی و خدمات روبنایی مهم، افزایش سرانه و سطوح کاربری های خدماتی و فضای سبز، افزایش دسترسی به حمل و نقل عمومی و همچنین به کارگیری کاربری های مختلط پیشنهاد می شود. همچنین لازم است در مدیریت شهری نیز اقداماتی جهت یکپارچه سازی عملکردی، برنامه ای و سیاستی میان موضوعات پدافند غیرعامل، رشد هوشمند و طرح های توسعه شهری انجام گیرد.
    کلیدواژگان: الکتره، پدافند غیرعامل، توسعه پایدار، رشد هوشمند، مکبث
  • افشین منتظرالقائم، مهری اذانی*، احمد خادم الحسینی، امیر گندمکار صفحات 23-37

    در پژوهش سعی شده از روش توصیفی و تحلیلی تاثیر برنامه های تلویزیونی رسانه ملی که در پیام و محتوای خود، سبک زندگی هویت منطقه ای و شهری را ترویج می کنند. بر میزان و سطح برخورداری از شاخص حس تعلق مکانی شهروندان مناطق 1، 12 و 20 کلانشهر تهران ارزیابی گردد لذا بر اساس ماموریت  شبکه های تلویزیونی ، برنامه های شاخص شبکه های دو و شبکه تهران مورد ارزیابی قرار گرفت و از آنجا که مناطق منتخب، از نظر موقعیت جغرافیایی،شاخص های اقتصادی و درآمدهای شهروندان  ونیز سبک زندگی شهروندی متفاوتند لذا منطقه یک به عنوان منطقه مرفه شهری و منطقه 12 بعنوان منطقه متوسط نشین شهری و منطقه 20 به عنوان منطقه کم برخوردار شهر تهران انتخاب شد. نتایج نشان داد، تاثیر برنامه های تلویزیونی بر شاخص حس تعلق مکانی در سه منطقه مورد مطالعه بر اساس آنالیز واریانس چند متغیر ANOVA متفاوت است.همچنین   بمنظورتحلیل اولویت  رسانه برای ارتقاء شاخص حس تعلق مکانی در سه منطقه یاد شده  از مدل تاپسیس فازی FTOPSIS استفاده شد و نتایج نشان دادکه ترویج و تبلیغ مولفه سبک زندگی شهروندی و در برنامه های تلویزیونی، بیشترین اثرکذاری را در هر سه منطقه منتخب دارد بنابراین رسانه تلویزیون می توانداز طریق برنامه سازی با رویکرد بهبود سبک زندگی شهروندی،احساس تعلق مکانی شهروندان را ارتقا دهد همچنین ازدیدگاه شهروندان تنها در منطقه 1 شهر تهران شاخص حس تعلق مکانی مطلوب می باشد. لذاپیشنهاد می شود ترویج مطالبات محلی و منطقه ای شهروندان مناطق 12 و 20  کلانشهر تهران باید. موضوع برنامه های تلویزیونی باشد.

    کلیدواژگان: تاب آوری اجتماعی، تحلیل تطبیقی، حس تعلق مکانی، کلانشهر تهران
  • مریم رضایی، علی پناهی*، رضا ولیزاده صفحات 39-55
    امروزه، ارزیابی و تحلیل فقر شهری و شناسایی عوامل و نیروهای تاثیرگذار بر سازمان یابی فضایی و گسترش این پدیده، از اصول اساسی سیاست گذاری و مدیریت توسعه ی انسانی اکثر کشورها محسوب می گردد. با توجه اهمیت موضوع، هدف از تحقیق حاضر بررسی فضایی فقر شهری و همچنین شناسایی عوامل تاثیرگذار بر سازمان یابی فضایی این پدیده در شهر تبریز می باشد. در این راستا، روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و رویکرد حاکم بر آن تحلیل فضایی می باشد. بدین منظور برای گردآوری داده های تحقیق از اطلاعات موجود در بلوک های آماری سال 1395 شهر تبریز و پرسشگری از نخبگان دانشگاهی و مدیران شهری و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات تحقیق از شاخص نزدیکترین همسایه (NNI) و Hot Spot Analysis در نرم افزار GIS و همچنین مدل تحلیل معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که پهنه های فقیرنشین شهر تبریز در مرکز و حاشیه ی شهر گسترش یافته و توزیع این پهنه ها بر مبنای شاخص Z، خوشه ای بوده است. از طرفی دوگانگی فضایی فقر بین شرق و غرب شهر و مناطق حاشیه ای و مرکزی قابل مشاهده است. از عوامل تاثیرگذار بر گسترش و سازمان یابی فضایی پهنه های فقیرنشین شهر نیز می توان در سطح کلان به متغیرهای سازوکار تبعیض آمیز و فقرزا بر پایه ی توزیع غیرعادلانه ی منابع قدرت، ثروت و درآمد و افزایش فاصله ی طبقاتی بین اقشار مختلف و در سطح خرد به متغیرهای افزایش بی رویه ی جمعیت شهر تبریز و ناکارآمدی بازارهای رسمی زمین و مسکن شهر تبریز اشاره داشت که به ترتیب ارزش این متغیرها بر مبنای مدل ساختاری 83/0، 77/0، 69/0 و 63/0 می باشد.
    کلیدواژگان: فقر، فقر شهری، سازمان یابی فضایی، کلان شهر تبریز
  • افسانه غلامی، روح الله اسدی*، اکبر حیدری تاشه کبود صفحات 57-74

    نظریه شهر خلاق سعی دارد تا کیفیتی را شرح دهد که تصویر ذهنی یک شهر را برای شهروندان زیباتر و خاطره آن را ماندگارتر نماید. هدف از مطرح کردن مفهوم کیفیت‏زندگی شهری در این نظریه، اصلاح تکامل توسعه شهری از مفهوم رشد کمی به توسعه پایدار شهری است. پژوهش های صورت گرفته در سال‏های اخیر نشان می دهد، شهر مشهد با وجود زیرساخت های مناسب فرهنگی، مذهبی، دانشگاهی، صنعتی و... در مقایسه با شهرهای موفق فاصله زیادی دارد ولی ظرفیت تبدیل شدن به شهر خلاق را داراست. این که با وجود ظرفیت های موجود، چه آینده ای برای شهر مشهد متصور است، نیازمند مطالعاتی به‏روز است، در این راستا پژوهش حاضر به بررسی سناریوهای تحقق شهر خلاق با تاکید بر شاخص کیفیت‏زندگی پرداخته می‏شود. روش پژوهش توصیفی‏-‏تحلیلی و گردآوری اطلاعات با روش اسنادی‏-‏کتابخانه ای انجام شده است. با مطالعه منابع تخصصی 37 متغیر مرتبط با موضوع شناسایی و با در‏نظر گرفتن جنبه های مکانی و غیرمکانی، گویه های اقتصادی، فرهنگی، کالبدی، مدیریتی، فن آوری و زیست محیطی دسته بندی گردید. مهم ترین عامل در دستیابی شهر مشهد به خلاقیت، «میزان تعامل این شهر با سایر شهرهای دارای گردشگری مذهبی» معرفی گردید. براساس نتایج نرم افزار سناریو‏ویزارد، چهار سناریو قوی برای کلانشهر مشهد شناسایی و از میان 44 وضعیت موجود در مورد تمام سناریوها، تعداد 25% وضعیت ارتقا، %55/29 وضعیت ایستا و %5/45 وضعیت کاهشی دارند. سناریو مشهد خلاق با مطلوبیت 11 عامل کلیدی و با عدد سازگاری 5، محتمل ترین سناریو از نگاه متخصصان بوده و ایده آل ترین وضعیت در چشم انداز 10 ساله جهت ایجاد شهر خلاق در کلانشهر مشهد را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: خلاقیت شهری، سناریو، شهر خلاق، کیفیت زندگی، کلانشهرمشهد
  • احمد شاهیوندی، نوشین بیگدلی، افسانه طالبی ورنوسفادرانی* صفحات 75-96

    بحران هویت به عنوان یکی از پیامدهای پدیده جهانی شدن به ویژه در شهرهای جدید مشهود است و یکی از موانع جذب جمعیت این شهرهای بی روح است. این شهرها در بهترین حالت خوابگاهی هستند که باعث ایجاد حس تعلق و هویت در ساکنان نمی شود. این موضوع را می توان در اصول اولیه طراحی این شهرها که شامل شکل گیری به صورت نقشه های تفکیکی و به توجهی خصوصیات تاریخی و اقلیمی محیط و شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی افرادی است که قرار است در آن ساکن شوند، مشاهده نمود. با ایجاد ویژگی های مکانی و هویتی می توان حس تعلق فرد به مکان یا شهر را ایجاد و تقویت نمود. بر این اساس این پژوهش با هدف تحلیل ابعاد هویت شهری و اثرگذاری آن ها بر حس تعلق شهروندان سپاهان شهر انجام شده و در پی پاسخ به این پرسش است که چه شاخص هایی بر هویت بخشی به شهرک های جدید موثر است؟ و این شاخص ها تا چه حد بر افزایش حس تعلق شهروندان اثرگذار است؟ روش پژوهش به صورت توصیفی-تحلیلی است و تحلیل داده های به دست آمده از توزیع پرسشنامه در بین 150 نفر از ساکنان سپاهان شهر، نیز با روش مدلسازی معادلات ساختاری در نرم افزار آموس گرافیک انجام شده است. نتایج نشان می دهد که شاخص های اجتماعی و عملکردی  به ترتیب با بار عاملی 0/683 و 0/430 به صورت مستقیم بر احساس تعلق ساکنان سپاهان شهر و شاخص طبیعی- محیطی با بار عاملی 0/386 بر شاخص عملکردی و شاخص های کالبدی- فضایی و تاریخی- فرهنگی به ترتیب با بار عاملی 0/256 و  0/232بر متغیر اجتماعی و از آن طریق بر احساس تعلق شهروندان اثرگذار هستند.

    کلیدواژگان: اصفهان، حس تعلق، سپاهان شهر، شهرک های جدید، هویت
  • مهیار سجادیان*، احمد پوراحمد، محمدعلی فیروزی صفحات 97-111

    افزایش لجام گسیخته جمعیت شهرها، به ویژه میل به شهرنشینی در کلان شهرهای کشورهای در حال توسعه، موجب رشد بی برنامه و ناموزون شهرها شده است؛ و عوارض منفی کتعددی را برای آنها به بار آورده است. لذا، امروزه راهبرد «رشد هوشمند» به عنوان الگویی نوین و جامع نگر از برنامه ریزی شهری در سطح جهان، در راستای حل معضل رشد پراکنده شهری ناشی از شهرنشینی بی مهابا مطرح شده است. کلانشهر اهواز نیز که همواره در سالیان اخیر از عواقب چنین رشدی در رنج بوده است، قاعدتا نمی تواند از این الگو مستثنی باشد. لذا این پژوهش به سبب اهمیت موضوع، به هدف سنجش و رتبه بندی مناطق کلانشهر اهواز در زمینه تناسب با شاخص های رشد هوشمند شهری به تحقیق پرداخت. نوع پژوهش کاربردی بوده که با روشی توصیفی- تحلیلی مبتنی بر مطالعات اسنادی و مشاهدات میدانی انجام یافته است. جامعه آماری پژوهش مناطق 8 گانه کلانشهر اهواز بوده که در نتیجه مطالعات اسنادی، 81 شاخص در چارچوب 4 معیار کالبدی- کاربری اراضی، اجتماعی- اقتصادی، دسترسی- حمل و نقل و زیست محیطی انتخاب گردید و داده ها با استفاده از منابع موجود استخراج گردیدند. سپس داده ها با استفاده از تلفیق روش وزن دهی آنتروپی شانون و تکنیک ELEKTRE مورد تجزیه و تحلیل واقع گردیدند. بر مبنای نتایج پژوهش، بین مناطق کلانشهر اهواز در زمینه تناسب با شاخص های رشد هوشمند شهری، تفاوت قابل توجهی وجود دارد؛ و در این زمینه، منطقه 5 کلانشهر اهواز تناسب ضعیفی با رشد هوشمند شهری دارد، لذا در مقایسه با سایر مناطق این کلانشهر شایسته توجه جدی تری می باشد. در انتها نیز بر اساس یافته های تحقیق، راهکارهایی پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: آنتروپی شانون، اهواز، تکنیک ELEKTRE، رشد هوشمند، شاخص
  • نرجس شهمیری، مژگان زعیم دار*، رکسانا موگویی، سعید ملماسی صفحات 113-131

    کودکان به عنوان سازندگان نسل های بعدی محسوب می گردند و فضاهای شهری نقش ویژه ای در اجتماعی شدن، بالفعل کردن استعدادها و برآورده ساختن نیازهای اجتماعی و فردی کودکان ایفا می کنند. بنابراین، محیط زیست شهری امن و طراحی صحیح فضاهای شهری متناسب با زندگی کودکان در سوق دادن جامعه ی انسانی به سمت جامعه ای سالم و مطلوب از اهمیت زیادی برخوردار است. با این حال، در نظام مدیریت و برنامه ریزی شهری ایران توجه به نیازهای کودکان نادیده انگاشته شده است. در این راستا هدف از پژوهش حاضر، ارایه ی الگوی مدیریت و برنامه ریزی محیط زیست شهری امن با رویکرد شهر دوستدار کودک در کلان شهر تهران می باشد. بنابراین، روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت تحلیلی-اکتشافی بوده که در راستای تجزیه و تحلیل اطلاعات از تکنیک DEMATEL و مدل تحلیل شبکه (ANP) در نرم افزار Super decision استفاده شده است. همچنین جامعه ی آماری پژوهش شامل کارشناسان و متخصصین مسایل شهری تهران بوده و با استفاده از نمونه گیری دلفی، حجم نمونه تعداد 20 نفر تعیین گردیده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که در راستای ارایه ی الگوی مدیریت و برنامه ریزی مناسب در راستای تحقق محیط زیست شهری امن با رویکرد شهر دوستدار کودک در تهران معیار اجتماعی-سیاسی-فرهنگی از بیشترین تاثیرگذاری و معیار برنامه ریزی نهادی و قانونی از بیشترین تاثیرپذیری برخوردار می باشند. بر اساس بردار ویژه ی به دست آمده از مدل تحلیل شبکه ای نیز معیار محیطی-کالبدی با وزن نرمال 205/0 از بیشترین اولویت برخوردار بوده و معیار امنیت با وزن نرمال 199/0 در اولویت دوم قرار دارد. همچنین معیار برنامه ریزی نهادی با وزن 139/0 از کمترین اولویت برخوردار است.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، محیط زیست امن، کودک، شهر دوستدار کودک، کلان شهر تهران
  • مهدی زنگنه *، ملیحه مرادپور، سید هادی حسینی صفحات 123-149

     توجه به کودکان و نیازهای اجتماعی آنان در بافت شهرها و محله ها یکی از مهم ترین مسایل پیش روی جامعه امروز است در حالیکه اغلب فضاهای شهری فاقد کیفیت برای استفاده از کودکان و نوجوانان می باشند و شهرهایی که نیازهای کودکان را مد نظر قرار می دهند، کودکان به لحاظ ذهنی و روانی از زندگی در آن شهر احساس آرامش دارند. لذا در پی چنین ضرورتی پژوهش حاضر بر آن است تا به ارزیابی معیارهای شهر دوستدار کودک در شهر جدید گلبهار بپردازد. و نیازهای کودکان را به تصویر بکشد. پژوهش حاضر از نوع، کاربردی _ توسعه ای و از نظر روش توصیفی _ تحلیلی و پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل کودکان 7 تا 15 سال بوده که حجم نمونه 312 نمونه تعیین گردیده است. نمونه گیری به روش خوشه ای چند مرحله ای بوده به صورتی که از هر محله 4 بلوک جهت نمونه انتخاب شده است. ضریب پایایی آن از طریق آزمون آلفای کرونباخ  با مقدار 8/0 تایید شده است و جهت تجزیه و تحلیل شاخص ها از آزمون t تک نمونه ای، تحلیل رگرسیون و تحلیل مشارکتی کودکان (نقاشی شهر مورد علاقه) استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که شاخصهای شهر دوستدار کودک در شهر جدید گلبهار در سطح مطلوبی نمی باشد، احساس تعلق در کودکان شهر مورد مطالعه در سطح پایینی است، تمایل به مشارکت در کودکان در سطح مطلوبی می باشد.  نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان می دهد که شاخص دسترسی بیش ترین تاثیر و بعد از آن شاخص های طراحی، اجتماعی و محیطی- کالبدی در اولویت های دوم و سوم تاثیر فزاینده ای را بر تحقق شهر دوستدار کودک خواهند داشت. همچنین کودکان در نقاشی شهر مورد علاق شان فضای سبز و امکانات بازی و سرگرمی را مد نظر داشتند.

    کلیدواژگان: شهر جدید، کودک، شهر دوستدار کودک، گلبهار
|
  • Sajedeh Baghban *, Mozhgan Arasteh, Baratali Khakpour, Maryam Daneshvar Pages 1-21
    scattered urban development and dispersion have led to many conflicts in cities. Therefore, the Smart Growth Approach aims to solve these problems. From the viewpoint of urban planners around the world, it is imperative that all actions taken in the field of urban development be sustained. Therefore, this research aims at the Spectrometry of neighborhoods in District 1 of Mashhad by comparing smart growth and passive defense approaches, in this regard along with smart growth, the principles of passive defense are also evaluated. This research is practical in terms of purpose and has been done by using descriptive-analytical method. The required information is collected by documentary and field studies. this study is done by using the views of 12 experts in urban affairs and using the MACBETH technique. the indicators in each approach (7 indicators of smart growth and 8 of passive defense) were weighed and determined by the model of MACBETH, then the analysis and ranking of the neighborhoods of district 1 in Mashhad, based on both approaches, are discussed by ELECTRE model. The results of the study indicate that Goharshad neighborhood has the highest score among the neighborhoods in terms of smart growth, while in the passive defense approach is in the last rank. In the Beheshti neighborhood, the principles of smart growth are less than other neighborhoods, insofar as it is relatively inferior to the principles of passive defense. Kolahdouz among these neighborhoods is the only neighborhood that is in the right position in terms of both approaches.
  • Afshin Montazeralghaem, Mehri Azani *, Ahmad Khademolhoseiny, Amir Gandomkar Pages 23-37

    A sense of belonging makes one rebuild and renovate the home and the local environment. Index of Spatial Belonging of Citizens in Districts 1, 12 and 20 of Tehran Metropolis. Using a survey method and a questionnaire, the opinions of 384 citizens were classified according to Cochran's formula by sampling method and the results showed that the quality of realization and having a spatial affiliation component in the three study areas is different based on multivariate analysis of variance (ANOVA). Also, the analysis of planning priority to realize the feeling of spatial belonging in the three mentioned areas based on the fuzzy TOPSIS model shows that the index of feeling of spatial belonging in region 20 is the lowest and in general it can be said that the quality of realization The sense of spatial belonging according to the weights obtained in District 20 as a representative of lower urban areas is less than 12 and 1 as a representative of medium and prosperous urban areas, and only in District 1 of Tehran this sense of belonging is appropriate and desirable. the people of districts 12 and 20, as residents of the middle and lower classes of Tehran, do not have this feeling of satisfaction and sense of belonging. Therefore, the national media content planning strategy of the media should be in line with the strategic plan of promoting urban resilience in Tehran and regulating the sense of spatial belonging of the citizens of 12th and 20th districts of Tehran.

    Keywords: Social Resilience, comparative analysis, Public trust, sense of place, Tehran Metropolis
  • Maryam Rezayi, Ali Panahi *, Reza Valizadeh Pages 39-55
    Due to the importance of the subject, the purpose of this study is to investigate the spatial urban poverty and also to identify the factors affecting the spatial organization of this phenomenon in Tabriz. In this regard, the research method is applied in terms of purpose and the approach is governing spatial analysis. For this purpose, were used to to analyze the research information the nearest neighbor index (NNI) and Hot Spot Analysis in GIS software, as well as the structural equation analysis model in AMOS software. Findings show that the slums of Tabriz have spread in the center, suburbs and west of the city and the distribution of these zones based on the Z index has been clustered. On the other hand, can be seen the spatial duality of poverty between the east and west of the city and the marginal and central areas. Also, factors affecting the expansion and spatial organization of the poor areas of the city can be seen in the macro level to the variables of discriminatory and impoverished mechanisms based on the unfair distribution of power, wealth and income and increasing class distance between different strata and at the micro level to the variables of increasing population. And the inefficiency of the official land and housing markets of Tabriz pointed out that the value of these variables based on the structural model is 0.83, 0.77, 0.69 and 0.63, respectively.
    Keywords: Poverty, Urban Poverty, Spatial Organization, Tabriz Metropolis
  • Afsane Gholami, Rouhollah Asadi *, Akbar Heydari Tashekaboud Pages 57-74

    Creative city theory tries to describe a quality that makes the mental image of a city more beautiful for its citizens and its memory more lasting. The purpose of introducing the concept of quality of urban life in this theory is to modify the evolution of urban development from the concept of quantitative growth to sustainable urban development and to solve economic, cultural, social problems and meet the needs of people living in cities. The aim of this study is to investigate the concepts of creativity with emphasis on quality-of-life index. The research method is descriptive-analytical and the documentary-library and survey methods have been used to collect information. By studying specialized sources, 37 variables related to the subject were identified and economic, cultural, physical, managerial, technological and environmental aspects were classified according to spatial and non-spatial aspects. The most important factor in achieving creativity and improving the quality of life in Mashhad was "the degree of interaction of this city with other cities with religious tourism." Based on the results of the Scenario Wizard software, four strong scenarios were identified for the metropolis of Mashhad, which among the 44 existing statuses for all present scenarios, 25% have upgrade status, 29.55% static status and 45.5% decrease status. optimal situation scenario with 11 key factors and compatibility number 5, is the most likely scenario from the perspective of experts and shows the most ideal situation in a 10-year vision to create a creative city in the metropolis of Mashhad.

    Keywords: scenario, Creative city, Urban Creativity, quality of life, Mashhad Metropolis
  • Ahmad Shahivandi, Nooshin Bigdeli, Afsaneh Talebi Varnosfaderani * Pages 75-96

    The identity crisis is evident as one of the consequences of the phenomenon of globalization, especially in new cities, and is one of the obstacles to attracting the population of these soulless cities. These cities are at best dormitories that do not create a sense of belonging and identity in the inhabitants. This can be seen in the basic principles of design of these cities, which include the formation of separate maps and taking into account the historical and climatic characteristics of the environment and the economic, social and cultural conditions of the people who are to live in it. By creating spatial and identity features, one can create and strengthen the sense of belonging to a place or city. Accordingly, this study was conducted with the aim of analyzing the dimensions of urban identity and their effect on the sense of belonging of the citizens of Sepahanshahr and seeks to answer the question of what indicators are effective on the identification of new settlements? And to what extent do these indicators increase the sense of belonging of citizens? The research method is descriptive-analytical and the data obtained from the distribution of the questionnaire among 150 residents of Sepahanshahr has been analyzed by structural equation modeling in amosographic software. The results show that social and functional indices with a regression weight of 0.683 and 0.430, respectively, directly affect the sense of belonging of Sepahanshahr residents and natural-environmental index with a regression weight of 0.386 on a functional index and physical-spatial and historical-cultural indices with a regression weight, 0.256 and 0.232, respectively affect the social variable and through it the citizens' sense of belonging.

    Keywords: identity, sense of belonging, New Towns, Isfahan, Sepahanshahr
  • Mahyar Sajadian *, Ahmad Pourahmad, MohammadAli Firozi Pages 97-111

    Today, the "smart growth" strategy has been proposed as a new and comprehensive pattern of urban planning in the world, in order to solve the problem of sprawl urban growth due to relentless urbanization. The metropolis of Ahvaz, which has always suffered from the consequences of such growth in recent years, can not be an exception to this pattern. Therefore, due to the importance of the subject, this study aimed to measure and rank the metropolitan regions of Ahvaz in terms of compliance with smart urban growth indicators. The type of research is applied with a descriptive-analytical method based on documentary studies and field observations. The statistical population of the study was Ahvaz metropolitan regions. As a result of documentary studies, 82 indicators were selected within the framework of 4 physical criteria - land use, socio-economic, access - transportation and environment and the data were extracted using available sources. The data were then analyzed using a combination of Shannon entropy weighting method and ELEKTRE technique. Based on the research results, there is a significant difference between Ahwaz metropolitan regions in terms of appropriateness to smart urban growth indicators; In this regard, District 5 of Ahvaz metropolis has poor conditions, so compared to other areas of the metropolis, it deserves more serious attention. Finally, based on the research findings, solutions were proposed.

    Keywords: Shannon entropy, Ahvaz, ELEKTRE technique, intelligent growth, index
  • Narges Shahmiri, Mojgan Zaeimdar *, Roxana Moogouei, Saed Malmasi Pages 113-131

    Children are considered the creators of the next generations and urban spaces play a special role in socializing, realizing talents and meeting the social and individual needs of children. Therefore, safe urban environment and proper design of urban spaces in accordance with children's lives are very important in leading human society towards a healthy and desirable society. However, in the Iranian urban management and planning system, attention to the needs of children has been neglected. In this regard, the purpose of this study is to provide a model of management and planning of a safe urban environment with a child-friendly city approach in Tehran metropolis. Therefore, the research method is practical in terms of purpose and analytical-exploratory in nature, which in order to analyze the information, have been used of DEMATEL technique and network analysis model (ANP) in Super decision software. Also, the statistical population of the research included experts and specialists urban issues in Tehran, and using Delphi sampling, the sample size of 20 people has been determined. Findings show that in order to provide an appropriate management and planning model in order to achieve a safe urban environment with a child-friendly city approach in Tehran, socio-political-cultural criteria are the most effective and institutional and legal planning criteria are the most effective. Based on the special vector obtained from the network analysis model, the environmental-physical criterion with a normal weight of 0.205 has the highest priority and the security criterion with a normal weight of 0.199 is in the second priority. Also, the institutional planning criterion with a weight of 0.139 has the lowest priority.

    Keywords: urban management, Safe environment, child, Child friendly city, Tehran Metropolis
  • mahdi zanganeh *, Maliheh moradpure, Hadi Hosseini Hadi Hosseini Pages 123-149

    Among the most significant contemporary needs of societies is paying attention to children and their social needs in cities. Most urban spaces are not good enough to be used by children and adolescents. There are no cities that pay attention to children’s needs, their feelings, and psychological aspects of living in the cities. Therefore, this study aimed to evaluate a child-friendly city indicators in Golbahar, Iran and to determine children’s needs. The statistical population of this applied and descriptive-analytical study includes children between 7 and 15. The sample consists of 312 children. Multi-stage cluster sampling method was used. Four blocks were selected from each neighborhood. The reliability coefficient was confirmed by Cronbach's alpha with a value of 0.8 and one-sample t-test, regression analysis, and children’s collaborative analysis (painting of favorite city). The results showed that the indicators of child-friendly city in Golbahar are not good. That is, the sense of belonging among the children is at low level, and participation willingness among children is at optimal level. The results of multivariate regression analysis showed that access indicator has the highest impact, followed by the design, social and environmental-physical indicators. The indicators will have an increasing impact on building child-friendly city. Moreover, the children’s paintings of their favorite city showed their tendency towards green spaces and facilities for play and entertainment.

    Keywords: New City, Child, Child-friendly City, Golbahar