فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت رفتار سازمانی در ورزش
سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سامان ایزدمهر، سارا کشکر*، رضا صابونچی صفحات 11-27
    یکی از موارد مغفول مانده در سازمان های ورزشی توجه به بازنشستگی و داشتن الگوی مناسب برای بازنشستگی نیروی انسانی با کمترین آسیب به سازمان می باشد. بنابراین تحقیق پیش رو با هدف کلی تحلیل مسیر الگوی بازنشستگی نیروی انسانی در وررزش انجام گرفت. روش پژوهش حاضر روش آمیخته (کیفی و کمی) است که از لحاظ هدف در زمره تحقیقات اکتشافی و از لحاظ نتیجه جزء تحقیقات بنیادی و کاربردی است. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی شامل خبرگان مرتبط با موضوع بوده و نمونه گیری در این بخش به صورت هدفمند و تکنیک گلوله برفی انجام شد. جامعه آماری در بخش کمی شامل کلیه مدیران و کارشناسان ورزشی، مربیان ورزشی بود ه به صورت تصادفی ساده نمونه گیری شدند. ابزار اندازه گیری پژوهش مصاحبه (بخش کیفی) و پرسشنامه (بخش کمی) بود. مصاحبه به روش نیمه ساختار یافته انجام شد و از نتایج مصاحبه ها برای ساخت پرسشنامه استفاده شده و بعد از تایید روایی و پایایی توزیع گردید. به منظور تحلیل مسیر مدل بازنشستگی نیروی انسانی در ورزش از تحلیل معادلات ساختاری با کمک نرم افزار Smart PLS نسخه 3 استفاده شد. اصلاح ساختار و کاهش نیروهای مازاد بر شاخص های شفاف و منطقی بر برنامه ریزی و اجرای طرح آمایش و جذب و بازنشستگی نیروی انسانی تاثیر مثبت و معنی داری دارد (01/0=p)، همچنین شایسته سالاری و جانشین پروری بر شاخص های شفاف و منطقی بر برنامه ریزی و اجرای طرح آمایش و جذب و بازنشستگی نیروی انسانی تاثیر مثبت و معنی داری دارد. می توان گفت که بدون داشتن برنامه مناسب برای بازنشستگی نیروی انسانی و تامین نیروهای جایگزین، در بلند مدت سازمان از سرمایه های ارزشمند خالی خواهد شد.
    کلیدواژگان: نیروی انسانی، ورزش، بازنشستگی، الگوی بازنشستگی
  • سید جعفر موسوی، سید رضا موسوی گیلانی* صفحات 29-39

     هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین سلامت سازمانی با خلاقیت و بهره وری کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان سیستان و بلوچستان بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از حیث روش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان بود. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه سلامت سازمانی هوی و همکاران، پرسشنامه بهره وری مدل اچیو (هرسی بلانچارد و گلد اسمیت) و پرسشنامه سنجش خلاقیت کارکنان تورنس استفاده شد. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه ها توسط ده نفر از صاحب نظران تربیت بدنی مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن ها با بهره گیری از آزمون ضریب آلفای کرونباخ بدست آمد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها افزون بر آمار توصیفی از آزمون های آمار استنباطی ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد. نتایج نشان داد که بین سلامت سازمانی با خلاقیت و بهره وری و ابعاد آن ها رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیر سلامت سازمانی می تواند 68 درصد تغییرات خلاقیت و 35 درصد تغییرات بهره وری را پیش بینی کند. با توجه به نتایج تحقیق می توان اظهار داشت که اداره کل ورزش و جوانان استان سیستان و بلوچستان از سلامت سازمانی متوسط برخوردار است و از نظر خلاقیت و بهره وری سازمانی در وضعیت پایینی قرار دارد. نتیجه گیری می شود مدیران با ایجاد روابط و تعاملات اجتماعی، سلامت سازمانی را تقویت نمایند تا محیط کاری سالم منتج به خلاقیت و افزایش بهره وری شود.

    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، خلاقیت، بهره وری، استان سیستان و بلوچستان
  • شیرین محمدی، شهاب بهرامی*، حسین عیدی صفحات 41-51
    تحقیق حاضر باهدف ارایه الگوی پارادیمی بی حسی سازمانی در بین معلمان ورزش طراحی و اجرا گردید. این مطالعه به روش ترکیبی و از نوع طرح های تحقیق آمیخته اکتشافی بود. جامعه آماری بخش کیفی شامل خبرگان آگاه به موضوع تحقیق بود. جامعه آماری در بخش کمی شامل کلیه معلمان تربیت بدنی کرمانشاه می باشد. نمونه آماری این پژوهش با توجه به فراوانی جامعه آماری، حجم نمونه و احتمال خطای نمونه گیری، 150 نفر در نظر گرفته شد. در این تحقیق با توجه به اهداف و نوع تحقیق از روش نمونه گیری تصادفی ساده استفاده شده است. ابزار گردآوری اطلاعات در تحقیق حاضر مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه محقق ساخته بود. به منظور تجزیه وتحلیل داده های تحقیق حاضر از کدگذاری در بخش کیفی و از روش معادلات ساختاری در بخش کمی با استفاده از نرم افزار PLS استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که مدل پژوهش، شامل 14 مقوله و 58 کد مفهومی می باشد که در دل ابعاد 6 گانه مدل پارادایمی به صورت موجبات علی (3 مقوله)، مقوله اصلی: بی حسی سازمانی در بین معلمان تربیت بدنی (1 مقوله)، راهبردها (3 مقوله)، شرایط زمینه ای (2 مقوله)، شرایط مداخله گر (4 مقوله) و پیامدها (1 مقوله) جای گرفتند. در بخش کمی نیز مشخص گردید که هر 6 مولفه ی اصلی پژوهش از برازش مناسبی برخوردار است بنابراین مدل پژوهش از برازش کافی برخوردار می باشد. با توجه به آنکه معلمین تربیت بدنی نقش پررنگی در توسعه ورزش دانش آموزی دارند، توصیه می شود که مدیران و متولیان آموزش وپرورش، از نتایج پژوهش حاضر به منظور افزایش کیفیت زندگی این قشر استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: الگوی پارادیمی، بی حسی سازمانی، معلمان ورزش
  • مرضیه خلیفه سلطانی*، محمود گودرزی، امین دهقان قهفرخی صفحات 53-69
    هدف پژوهش حاضر، بررسی مدل ارتباطی سرمایه های اجتماعی و فرهنگی با مشارکت اجتماعی سلبریتی های ورزشی با میانجی گری مسیولیت پذیری اجتماعی بود. روش این پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی بود و جامعه آماری سلبریتی های ورزشی بودند که تعداد 278 نفر به عنوان نمونه آماری از روش نمونه گیری در دسترس با توجه به دشواری جمع آوری داده ها انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه های محقق ساخته مشارکت اجتماعی، مسیولیت پذیری اجتماعی، سرمایه فرهنگی و سرمایه اجتماعی بود. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه به تایید 10 نفر از متخصصین رسید و پایایی آنها در یک مطالعه ی مقدماتی با 30 آزمودنی و با آلفای کرونباخ به ترتیب 83/0، 86/0، 76/0 و 85/0محاسبه شد. داده ها از طریق روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل تحلیل شد. تحلیل های مدل سازی معادلات ساختاری، برازندگی الگوی پیشنهادی را تایید کرد. نتایج حاکی از اثرات مثبت و مستقیم سرمایه های فرهنگی، اجتماعی و مسیولیت پذیری اجتماعی بر میزان مشارکت اجتماعی سلبریتی های ورزشی بود. همچنین اثرات مثبت و غیرمستقیم سرمایه های اجتماعی و فرهنگی از طریق مسیولیت پذیری اجتماعی سلبریتی های ورزشی نشان داده شد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، مشارکت اجتماعی، مسئولیت اجتماعی، سلبریتی های ورزشی
  • حوری ناز حبیبی، سید صلاح الدین نقشبندی*، محسن باقریان فرح آبادی، سیما نجف نژاد صفحات 55-85
    هدف از پژوهش حاضر ارزیابی ارتباط میزان استفاده از شبکه اجتماعی با نگرش فرد نسبت به تصویر بدنی خود در دانشجویان رشته تربیت بدنی دانشگاه علوم و تحقیقات تهران با در نظر گرفتن نقش میانجی ارزشهای اخلاقی و سرمایه فکری بود. تحقیق حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از نوع توصیفی- همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری و جامعه آماری شامل دانشجویان رشته تربیت بدنی دانشگاه علوم و تحقیقات تهران در مقاطع کارشناسی و تحصیلات تکمیلی به تعداد 340 نفر بود. حجم نمونه با توجه به رویکرد مدلسازی معادلات ساختاری، تعداد 5 تا 10 آزمودنی به ازای هر سوال و شرط حداقل 100 آزمودنی (پیشنهاد گورسوچ) و نهایتا 181 نفر تعیین و روش نمونه گیری بصورت تصادفی طبقه ای انجام شد. ابزار اندازه گیری پرسشنامه استاندارد شده با 22 سوال و با پایایی قابل قبول بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل یابی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی و با کمک نرم افزارهای آماری SPSS26 و PLS Smart 3.0 استفاده شد. نتایج نشان داد که ارزشهای اخلاقی و سرمایه فکری دارای نقش میانجی در ارتباط بین میزان استفاده از شبکه اجتماعی با نگرش نسبت به تصویر بدنی می باشند. بنابراین دانشجویان رشته تربیت بدنی دانشگاه علوم و تحقیقات تهران می توانند با اجرای برنامه های مرتبط با استفاده اصولی و مناسب از شبکه های اجتماعی به رشد و توسعه فردی فعلی و آینده شان و شکل گیری نگرش سازنده و اثربخش نسبت به تصویر بدنی خود و احترام به ارزشهای اخلاقی و حفظ این ارزشها برای رسیدن به سطح مطلوبی از عملکرد فردی و اجتماعی مبادرت نمایند.
    کلیدواژگان: ارزش‏های اخلاقی، سرمایه فکری، شبکه‏ اجتماعی، نگرش تصویر بدنی
  • محمد مصلی نژاد*، محمدعلی صاحبکاران صفحات 87-98

    لیگ برتر هندبال ایران برای حفظ هواداران، توسعه محصولات لیگ و توسعه استراتژی های مرتبط با لیگ نیازمند درک الگوی تعاملی هواداران لیگ می باشد. لذا این پژوهش با هدف توسعه الگوی رفتارهای تعاملی هواداران لیگ برتر هندبال ایران انجام شد. این پژوهش از نوع پژوهش های ترکیبی بود که به روش مدل سازی انجام شد. مدل مفهومی اولیه پژوهش بر مبنای ادبیات معتبر موجود توسعه یافت و سپس با داده های حاصل از زمینه لیگ برتر هندبال ایران مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شد. مقدار شاخص روایی محتوایی پرسشنامه 872/0 محاسبه شد و مقادیر پایایی مرکب برای تمامی سازه ها بالاتر از نقطه برش پیشنهادی 60/0 بود. 306 پرسشنامه وارد تجزیه و تحلیل نهایی شد. برای ارزیابی مدل مفهومی پژوهش از روش حداقل مربعات جزیی استفاده شد. یافته ها نشان داد که مدل مفهومی پژوهش برازش مناسبی با داده های حاصل از زمینه لیگ برتر هندبال دارد. هواداران لیگ برتر هندبال ایران بیشترین تمایل را به رفتارهای غیرتبادلی برون نقشی نشان دادند. بنابراین مدیران لیگ برتر هندبال ایران می توانند از طریق فراهم کردن فرصت های تعاملی برای هواداران، پایگاه هواداران خود و همچنین تبادلات اجتماعی بین هواداران را گسترش دهند.

    کلیدواژگان: تعامل، لیگ برتر هندبال، هوادار
|
  • Saman Izadmehr, Sara Keshkar *, Reza Saboonchi Pages 11-27
    One of the neglected issues in sports organizations is paying attention to retirement and having a suitable model for manpower retirement with the least harm to the organization. Therefore, the present study was conducted with the general aim of analyzing the path of manpower retirement pattern in sports. The present research method is a mixed method (qualitative and quantitative) which in terms of purpose is exploratory research and in terms of results is part of basic and applied research. The statistical population of the research in the qualitative section included experts related to the subject and sampling in this section was done purposefully and snowball technique. The statistical population in the quantitative part included all sports managers and experts, sports coaches who were sampled by simple random sampling. The measuring instruments of the research were interview (qualitative part) and questionnaire (quantitative part). The interview was conducted in a semi-structured manner and the results of the interviews were used to construct a questionnaire and distributed after confirming its validity and reliability. In order to analyze the path of the manpower retirement model in sports, structural equation analysis was used with the help of Smart PLS software version 3. Reforming the structure and reducing the surplus forces on transparent and logical indicators has a positive and significant effect on the planning and implementation of the plan and planning and recruitment and retirement of human resources (p = 0.01), as well as meritocracy and succession on transparent and logical indicators on the program. The planning and implementation of the plan for managing, recruiting and retiring manpower has a positive and significant effect.
    Keywords: Manpower, Sports, retirement, retirement pattern
  • Seyyed Jafar Moosavi, Seyed Reza Mousavi Gilani * Pages 29-39

     The aim of this study was to investigate the relationship between organizational health with creativity and personnel productivity among staff workers of the General Administration of Sports and Youth of Sistan and Baluchestan Province.This descriptive- correlation, study is an applied one in terms of objective. The statistical population of the research included the staff workers of the General Administration of sports and Youth of Sistan and Baluchestan Province. Measuring organizational health of Hui et al, questionnaire,the creativity of Torrance employees Questionnaire and “Hersey and Goldsmiths’ Productivity Questionnaire” were used to collect data. The content validity of the questionnaires was approved by sport management experts panel and the reliability was determined by Cronbach's alpha . For analysis of the data after testing the normality of the data through the use of Kolmogorov-Smirnov test,the researcher applied single-groupt-test and Pearson’s correlation test.The results showed that there was a direct and significant relationship between the dimensions of organizational health with creativity and productivity of the staff workers.The results of the regression analysis showed that organizational health variable could predict 68% changes in creativity and 35% changes in productivity.The results also revealed that whole creativity and productivity among staff workers of the General Administration of Sports and Youth of Sistan and Baluchestan Province is in an undesirable level. It is concluded that managers strengthen organizational health by creating relationships and social interactions that result in a healthy work environment that leads to creativity and increased productivity

    Keywords: Organizational Health, Creativity, Productivity, Staisn, Baluchestan province
  • Shirin Mohamadi, Shahab Bahrami *, Hossein Eydi Pages 41-51
    The present study was designed and conducted with the aim of presenting a paradigm model of organizational anesthesia among sports teachers. This study was a combined method and was a mixed exploratory research project. The statistical population of the qualitative section included experts aware of the research topic. The statistical population is in the quantitative section of all physical education teachers in Kermanshah. The statistical sample of this study was 150 people according to the frequency of the statistical population, sample size and the probability of sampling error. In this research, according to the objectives and type of research, a simple random sampling method has been used. The data collection tool in the present study was a semi-structured interview and a researcher-made questionnaire. In order to analyze the data of the present study, coding in the qualitative part and the method of structural equations in the quantitative part using PLS software were used. The results showed that the research model includes 14 categories and 58 concept codes that in the heart of the six dimensions of the paradigm model as causal factors (3 categories), the main category: organizational anesthesia among physical education teachers(1 category) Strategies (3 categories), contextual conditions (2 categories), interventionist conditions (4 categories) and consequences (1 category) were included. In the quantitative part, it was found that all 6 main components of the research have a good fit, so the research model has a good fit. Given that physical education teachers have a significant role in the development of student sports, it is recommended that managers and those in charge of education, use the results of the present study to increase the quality of life of this group.
    Keywords: Paradigm model, Organizational anesthesia, sports teachers
  • Marzieh Khalifeh Soltani *, Mahmoud Goudarzi, Amin Dehghan Ghahfarokhi Pages 53-69
    The aim of this study was to investigate the relationship model of social and cultural capital with the social participation of sports celebrities with the mediation of social responsibility. The method of this research was a descriptive-survey type and the statistical population was sports celebrities, 278 people were selected as a statistical sample from the available sampling method due to the difficulty of data collection. Data collection tools included researcher-made questionnaire on social participation, social responsibility,cultural capital, and social capital.The face and content validity of the questionnaire was confirmed by 10 specialists and their reliability was calculated in a preliminary study with 30 subjects and Cronbach's alpha was 0.83, 0.86, 0.76 and 0.85 respectively. The data was analyzed through structural equatio modeling method using Lisrel software. Structural equation modeling analyzes confirmed the suitability of the proposed model. According to the obtained results, one of the methods of persuading sports celebrities to engage in extra-role behaviors for social participation and social responsibility is to improve the social and cultural capital of famous athletes.
    Keywords: Social Capital, Cultural Capital, Social Participation, Social responsibility, sports celebrities
  • Hourinaz Habibi, Salah Naghshbandi *, Mohsen Bagherian, Sima Najafnejad Pages 55-85
    The purpose of this research was to investigate the extent of social media use with the individual's attitude towards her body image in physical education students of Tehran University of Science and Research, taking into account the mediating role of moral values and intellectual capital. The current research is applied in terms of purpose and descriptive-correlation type based on structural equations and the statistical population included physical education students of Tehran University of Science and Research in the undergraduate and graduate levels in the number of 340 people. The sample size was determined according to the structural equation modeling approach, the number of 5 to 10 subjects for each question and the condition of at least 100 subjects (Gursuch's proposal) and finally 181 people, and stratified random sampling was done. The measurement tool was a standardized questionnaire with 22 questions and acceptable reliability. For data analysis, structural equation modeling was used by partial least squares method with the help of SPSS26 and PLS Smart 3.0 statistical software.The results showed that moral values and intellectual capital have a mediating role in the relationship between the amount of social network use and the attitude towards body image. Therefore, physical education students of Tehran University of Science and Research can, by implementing programs related to the principled and appropriate use of social networks, their current and future personal growth and development and the formation of a constructive and effective attitude towards their body image and respect for moral values and preservation These values should be used to achieve a desirable level of individual and social performance.
    Keywords: body image attitude, Intellectual Capital, moral values, social network
  • Mohammad Mosalanezhad *, MohammadAli Sahebkaran Pages 87-98

    The Iranian handball premier league needs to understand the engagement pattern of league fans to retain fans, develop league products and develop league-related strategies. Therefore, this study aimed to developing the pattern of engagement behaviors of fans in the Iranian handball premier league. This research was a type of mixed research that was done by modeling method. Based on the existing authoritative literature, the initial conceptual model of the research was developed and then evaluated with data from the Iranian Handball Premier League. Data were collected using a questionnaire. The content validity index of the questionnaire was calculated as 0.872 and the composite reliability for all constructs were higher than the suggested cutoff point of 0.60. 306 questionnaires were included in the final analysis. The partial least squares method was used to evaluate the study's conceptual model. The findings showed that the study's conceptual model is a good fit with the data obtained from the field of Premier Handball League. Fans of the Iranian Handball Premier League showed the greatest tendency towards non transactional extra-role behaviors. Therefore, the managers of the Iranian Handball Premier League can expand their fan base as well as social exchanges between fans by providing engagement opportunities for fans.

    Keywords: Engage, fan, Handball Premier League