فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی مازندران
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 52، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • داود دعاگویان، علی ملکی نژاد* صفحات 1-34
    زمینه و هدف

    پژوهش شیوه های نوین پلیسی در اقناع سازی شهروندان با تاکید بر ارتباطات انسانی با هدف شناسایی شیوه های نوین پلیس در اقناع سازی شهروندان می تواند در افزایش رضایت مندی آحاد مردم از عملکرد این نهاد موثر در فرایند امنیت عمومی گام بردارد. در واقع اقناع سازی شهروندان یک فرایند دو سویه است که در آن هر دو گروه پلیس و شهروندان به یک پیام نزدیک می شوند و آن را برای کوششی به منظور پاسخ گویی به نیازها به کار می برند، در نتیجه شهروندان هرگز منفعل انگاشته نمی شوند، آن ها یک مخاطب فعال هستند که ترغیب کننده ای را می جویند که به نیازهای آن ها پاسخ گوید و نیروی پلیس نیز یک ترغیب کننده فعال است که می داند باید به نیازهای مخاطب توجه کند و با اتخاذ یک پیام و هدف معین به نیازهایش پاسخ دهد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پژوهش، یک پژوهش آمیخته (محدود) از نوع کیفی و کمی است. جامعه آماری این پژوهش در بخش کیفی، نخبگان و خبرگان دو حوزه ارتباطی اجتماعی و انتظامی برای رسیدن به اشباع نظری و در بخش کمی 83 نفر از کارشناسان جامعه هدف با ویژگی های مسیولیتی انتخاب شدند. روش نمونه گیری در بخش کیفی، روش نمونه گیری هدف مند و در مرحله کمی تمام شماری است. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه نیمه ساختار یافته با نخبگان در بخش کیفی و پرسش نامه در بخش کمی است.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که، شیوه های نوین پلیسی در اقناع سازی شهروندان ارتباطات انسانی پلیس را در چهار حوزه؛ نوع ارتباطات، نوع تبلیغات، ابزارهای نوین و شیوه های نوین بر شمردند. در مجموع با توجه به ضرایب بتاهای استاندارد نشده، ارتباطات انسانی پلیس با بتای 372/0= β، شیوه های نوین اقناع سازی با بتای 518/0= β، مخاطب شناسی پلیس با بتای 249/0= β، تبلیغات پلیس با بتای 429/0= β و در نهایت ابزارهای اقناع سازی با بتای 574/0= β در تبیین اقناع سازی سهم معنی داری دارند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که شیوه های نوین پلیسی در اقناع سازی شهروندان باید با اولویت ارتباطات با اقشار جوان و مشارکت با سازمان ها و بهره گیری از تبلیغات در رسانه های جمعی و اجتماعی، استفاده از تکنیک تصویر سازی بهینه، توسل به خوش نامی و توسل به حقایق نسبی در پدیده های امنیتی همراه باشد.

    کلیدواژگان: شیوه های نوین پلیسی، اقناع سازی، شهروندان، ارتباطات انسانی، تبلیغات
  • طوبی زمانی*، رحیم رستمی صفحات 35-52
    پدیده خودکشی در استان مازندران تحت تاثیر متغیرهای زمینه ای اجتماعی (احساس نابرابری اجتماعی وانسجام اجتماعی پایین)، فرهنگی (باورهای غلط، ضعف فرایند جامعه پذیری افراد و شکاف نسلی) و اقتصادی (بحران اقتصادی و مشکلات اقتصادی) است. با این اوصاف؛ پدیده خودکشی در استان مازندران به لحاظ شرایط علی به عوامل فردی از قبیل شکست عشقی، اعتیاد و مشکلات روحی- روانی مربوط است که به صورت مستقیم و یا عواملی هستند که مستقیما بر رخداد و پدیده خودکشی یا اقدام به خودکشی افراد به ویژه در موردهای که افراد جوانان یا جوانان را در بر می گیرد تاثیرگذار است. در واقع؛ شکست عشقی، عشق کاذب، عدم برخورد صحیح با مسایل عاطفی، اعتیاد به الکل، سوء استفاده از دارو، اعتیاد به مواد مخدر، افکار خودکشی، اختلال روانی، افسردگی و اضطراب، نوامیدی و حس بی مصرف بودن و بی ارزشی، عدم رضایت از زندگی، عدم دست یابی به اهداف و... همه از عوامل فردی یا شاخص های شخصی است که در افراد مختلف متفاوت بوده که البته هر کدام از این عوامل به تنهایی و البته با توجه به شرایط مداخله گر و هم چنین زمینه های خودکشی به شرح موصوف می تواند منجر به رخداد پدیده خودکشی در استان مازندران شود. بیش ترین درصد فراوانی از میان وسیله خودکشی به ترتیب عبارتند از: قرص برنج (39/29)، حلق آویزی (37/5)، اسلحه (8/93)، خودسوزی (5/35)، مسمومیت (5/35)، پریدن از ارتفاع (1/79) و دریا (خفگی) (1/79) است. پدیده خودکشی به ویژه در قالب یک نگاه آسیب شناسانه منجر به دو پیامد الف- پیامد برای بازماندگان و ب- پیامد اجتماعی می شود.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، پدیده خودکشی، مازندران، راه کارها، پیش گیری
  • سیده زهرا حسینی درونکلایی* صفحات 53-68

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد و شاخص های سلامت سازمانی کارکنان شهرهای ساحلی فرماندهی انتظامی استان مازندران انجام شد. روش پژوهش کیفی با رویکرد تحلیل محتوا و جامعه آماری پژوهش را کلیه مدیران و فرماندهان فرماندهی نیروی انتظامی استان مازندران در شهرهای ساحلی ساری، بابلسر، نور، محمودآباد و نوشهر تشکیل دادند که با استفاده از روش نمونه گیری هدف مند و با در نظر گرفتن قانون اشباع تعداد 10 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند، ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختار یافته است و برای حصول اطمینان از روایی ابزار از بازبینی توسط اعضاء، بررسی همکار، تجربه و سوابق خبرگان و مشارکتی بودن پژوهش و جهت تعیین پایایی از روش توافق درون موضوعی دو کدگذار استفاده شد. نتایج یافته های کیفی پژوهش به روش تحلیل محتوا نشان داد که سلامت سازمانی دارای 2 بعد «ساختاری و مدیریتی» است. بعد ساختاری دارای 5 مولفه «جو سازمان، ساختار سازمان، تاکید علمی، نظارت و ارزش یابی و عدالت سازمانی» و بعد مدیریتی دارای 5 مولفه «اخلاقیات، هدف گذاری، پشتیبانی منابع، رهبری موثر و ملاحظه گری» است. از آن جایی که سلامت سازمانی سبب ایجاد محیطی دلپذیر برای کار و کوشش، بالا رفتن روحیه سازندگی و دست یابی به اهداف سازمانی در سازمان مهم نیروی انتظامی می شود، بنابراین توجه و الگوبرداری از ابعاد و شاخص های منتج از پژوهش حاضر می تواند موجب ارتقاء سلامت سازمانی شود.

    کلیدواژگان: سلامت سازمانی، کارکنان، فرماندهی انتظامی استان مازندران
  • سید مهدی احمدی بالادهی* صفحات 69-90

    هدف از نگارش این پژوهش، تدابیر راهبردی پلیس بین الملل ایران (اینترپل) در مقابله با جرایم سازمان یافته فراملی و بین المللی است. پژوهش حاضر از نظر نوع پژوهش کاربردی و روش آن پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش کارکنان پلیس آگاهی فرماندهی انتظامی استان مازندران و شهرستان های تابعه که 70 نفر از آنان با استفاده از جدول کرجسی مورگان و به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. به منظور گردآوری داده ها از ابزار پرسش نامه پژوهش گرساخته، تدابیر راهبردی پلیس بین الملل ایران (اینترپل) و پرسش نامه پژوهش گرساخته مقابله با جرایم سازمان یافته فراملی و بین المللی استفاده شده است. روایی پرسش نامه ها به وسیله اساتید محترم مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از فرمول آلفای کرونباخ به ترتیب 74/0 و 82/0 به دست آمد. به منظور تحلیل استنباطی داده های حاصله از ابزارهای اندازه گیری از نرم افزار اس پی اس اس و از آزمون کولموگروف- اسمیرنوف، ضریب هم بستگی، رگرسیون و آزمون فریدمن استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد که، تدابیر راهبردی پلیس بین الملل ایران (اینترپل) در مقابله با جرایم سازمان یافته فراملی و بین المللی اثر مثبت و معناداری دارد. هم چنین مولفه های تدابیر راهبردی پلیس بین الملل ایران (بهبود، تقویت و تجهیز کارآمد دستگاه های قضایی و پلیسی، همکاری فنی و تخصصی با سازمان های پلیسی داخلی و نهادهای بین المللی) در مقابله با جرایم سازمان یافته فراملی و بین المللی اثر مثبت و معناداری دارد.  با توجه به آزمون فریدمن نیز به ترتیب بیش ترین میانگین اختصاص به همکاری فنی و تخصصی با سازمان های پلیسی داخلی و نهادهای بین المللی و در نهایت بهبود، تقویت و تجهیز کارآمد دستگاه های قضایی و پلیسی قرار داشته است.

    کلیدواژگان: پلیس بین الملل، اینترپل، ایران، جرائم سازمان یافته، فراملی و بین المللی
  • اسد باقری جامخانه*، سید مهدی احمدی بالادهی، حسین تقی پور صفحات 91-116
    در ادبیات حقوقی کشورمان لزوم رعایت حقوق شهروندی توسط ضابطین عام دادگستری در کلانتری ها و پاسگاه های انتظامی اولین بار به طور جدی و دقیق در قانون احترام به آزادی های مشروع و حفظ حقوق شهروندی مصوب سال 15/02/1382 مورد توجه قرار گرفت. در سال های اخیر نیز قانون گذار کشورمان در قانون آیین دادرسی کیفری 1392 رعایت این حقوق را مجددا مورد تاکید قرار داده است. اما علی رغم گام های موثری که در این زمینه برداشته شده است هم چنان این قوانین خالی از عیب نیست. از این رو در این مقاله قوانین مربوط به نقش ضابطین عام دادگستری در حفظ حقوق شهروندی به طور مفصل مورد بررسی قرار گرفت و هدف از انجام این پژوهش نیز، آسیب شناسی قوانین مربوط به حقوق شهروندی به منظور ارایه راه کارهایی برای لحاظ قرار دادن آن در اقدامات کارکنان فراجا است. این پژوهش به روش کتابخانه ای انجام و جمع آوری اطلاعات مربوط به ادبیات موضوع، پیشینه و مفاهیم پژوهش از طریق فیش برداری از کتب، مقالات و نشریات معتبر داخلی و خارجی انجام شده است. با توجه به این که هرگونه اصلاح قانون، مستلزم شناسایی آسیب های احتمالی آن است، در این پژوهش مقررات مربوط به نقش ضابطین در رعایت حقوق شهروندی در قانون احترام به آزادی های مشروع و حفظ حقوق شهروندی و قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 مورد بررسی قرار گرفت. ابهام و اجمال مواد قانون، عدم تعیین ضمانت اجرا، جامع نبودن مقررات تصویب شده، عدم تعیین ساز و کار اجرای برخی تکالیف، به کار بردن اصطلاحات و عبارات حشو و زاید، عدم تبیین درست اصلاحات به کار رفته در متن قوانین، پراکنده گویی و عدم یکپارچگی برخی تکالیف قانونی از جمله مهم ترین اشکالات وارد بر مقررات مربوط به نقش ضابطین در رعایت حقوق شهروندی است که در هر مورد مناسب ترین راه کار برای اصلاح قوانین مربوطه پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، ضابطین عام، شهروند، متهم، پلیس
  • مطهره مهدوی، حسین شریف پور* صفحات 117-144

    زمینه و چکیده:

     پژوهش حاضر به بررسی علل و عوامل گرایش جوانان به فضای مجازی در شهرستان سوادکوه می پردازد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع پیمایشی- میدانی است. جامعه آماری، کاربران فضای مجازی شهرستان است که جمعا 1600 کاربران را شامل می شود. برای انتخاب نمونه از فرمول کوکران با ضریب خطای 5 درصد استفاده شد و تعداد 310 نفر کاربران به روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه پژوهش گرساخته بود؛ که اعتبار آن از طریق اعتبار صوری و پایایی از طریق آلفای کرونباخ محاسبه و تایید شد. برای آزمون فرضیه ها از ضریب هم بستگی پیرسون و تحلیل واریانس استفاده شد.

    یافته ها و نتایج

    یافته های پژوهش نشان بین میزان استفاده از شبکه های اجتماعی با گرایش به بزه کاری، گرایش به ناهنجاری های جنسی، گرایش به ضرب و شتم، گرایش کاربران به سیگار رابطه وجود دارد؛ هم چنین میانگین گرایش به بزه کاری کاربران، گرایش به ناهنجاری های جنسی، گرایش به ضرب و شتم و گرایش کاربران به مصرف سیگار بر حسب نوع استفاده از شبکه های مجازی متفاوت است.

    کلیدواژگان: نوع استفاده از شبکه های اجتماعی، میزان استفاده از شبکه های اجتماعی، ناهنجاری های رفتاری
|
  • Davood Doagooyan, Ali Malekinezhad * Pages 1-34
    Background and purpose

    Investigating new techniques of police in persuading citizens by emphasizing human relations could increase people's satisfaction with police performance in public security. In fact, citizen persuasion is a two-way operation in which both police and citizens approach a message and employ it for responding to demands. As a result, citizens are never considered to be passive; instead, they are active individuals. They look for a motivator who responds to their needs. Also, police are active motivators who know that they must pay attention to the needs of audience and respond to them by embracing a straightforward message and goal.

    Method

    This work is practical in terms of purpose, and it is a mixed (limited) qualitative and quantitative survey in terms of method. The statistical population in the qualitative part is the elites and experts of two social and law enforcement fields to reach theoretical saturation. Also, in the quantitative part, 83 experts from the objective society with responsible characteristics were selected. The sampling method in qualitative part is purposeful and in quantitative part is all counting. The data collection tool is a semi-structured interview with elites in qualitative part and a questionnaire in quantitative part.

    Findings

    The findings indicate that modern methods of police in persuading citizens are counted in four areas: communication type, advertising type, new tools, and new methods. According to the unstandardized beta coefficients, police human relations with β=0.372, new methods of persuasion with β=0.518, police audience orientation with β=0.249, police advertising with β=0.429, and tool persuasion factors with β = 0.574 have a significant contribution in developing persuasion.

    Results

    The results demonstrated that new methods of police in persuading citizens should prioritize relations with young people, cooperation with organizations, advertisements in social media, optimal imaging techniques, inducement to fame, and appeal to relative facts in security phenomena.

    Keywords: new methods of police, persuasion, Citizens, Human relations, advertising
  • Tooba Zamani *, Rahim Rostami Pages 35-52
    The phenomenon of suicide in Mazandaran province is influenced by social (sense of social inequality and lacking social cohesion), cultural (wrong beliefs, individuals' weak socialization, and generation gap), and economic (economic crisis and economic problems) variables. Nevertheless, in terms of causal conditions, the phenomenon of suicide in Mazandaran province is linked to individual factors such as love failure, addiction, and mental-psychological problems. These factors directly affect the phenomenon of suicide or suicide attempts, especially for young people. Love failure, false love, failure in dealing with emotional matters, alcohol addiction, medicine abuse, drug addiction, suicidal thoughts, mental disorder, depression and anxiety, hopelessness, sense of uselessness and worthlessness, dissatisfaction with life, failure to achieve goals, etc. personal factors that are distinct in different people. However, by considering the conditions of the interventionist as well as the described suicide bases, each of these factors independently could lead to the phenomenon of suicide in Mazandaran province. The most frequent suicide tools are rice tablets (39.29%), hanging (37.5%), weapons (8.93%), self-immolation (5.35%), poisoning (5.35%), Jumping from height (1.79%), and sea drowning (1.79%). Also, the phenomenon of suicide, especially from pathological perspective, leads to two consequences: consequences for the survivors and social consequences.
    Keywords: Pathology, the phenomenon of suicide, Mazandaran province, solutions, prevention
  • Syeddeh Zahra Hosseini Dronkolaei * Pages 53-68

    This article is done in order to identify the dimensions and indicators of the organizational health of police command forces for Mazandaran coastal cities. The research method is qualitative based on the content analysis theory, and the statistical population consists of all the commanders of the police command force of Mazandaran province in the coastal cities of Sari, Babolsar, Noor, MahmoudAbad, and Nowshahr. As a result, 10 individuals of them were chosen as a sample using the purposeful sampling method and taking into account the saturation law. The data collection tool is a semi-structured interview. To ensure the validity of the tools, it is reviewed by members, the peer review theory, experience, records of experts, and collaborative research. Also, the intra-subject agreement approach of two coders was used to confine the reliability. The results of the qualitative findings via the content analysis technique indicate that the organizational health model has two dimensions: "structural and managerial". The structural dimension has five components: "organizational atmosphere, organization structure, scientific emphasis, monitoring and evaluation, and organizational justice" and the management dimension has five components: "ethics, goal setting, resource support, effective leadership, and consideration". Since organizational health creates a pleasant environment for work, raising creativity and vibrancy, and achieving organizational goals in the organization of the police command, therefore, modeling the indicators resulting from this work could improve organizational health.

    Keywords: Organizational Health, forces, Police Command of Mazandaran Province
  • Seyyed Mahdi Ahmadi Baladehi * Pages 69-90

    The objective of this research is to investigate the strategic plans of the International Criminal Police of Iran (Interpol) in dealing with transnational and international organized crimes. The survey is a practical approach and the statistical population of the research is the police officers of Mazandaran province municipalities. Next, 70 individuals of them were randomly chosen via the Kargesi-Morgan table. Also, strategic efforts of Iran's Interpol and researcher-made questionnaires against transnational and international organized crimes are used to collect the data. The validity of the questionnaires is confirmed by the respected professors and the reliability is obtained by Cronbach alpha equivalent to 0.74 and 0.82, respectively. The SPSS software, the Kolmogorov-Smirnov test, the correlation and regression coefficients, and the Friedman test are operated for the inferential analysis of the data acquired from the measurement tools. The findings indicate that the strategic efforts of Interpol have a significant impact on dealing with transnational and international organized crimes. Furthermore, the components of the strategic efforts of Iran's Interpol in dealing with transnational and international organized crimes have a significant result. According to the Friedman test, the highest mean value is devoted to technical and specialized cooperation with domestic police organizations and international organizations, and finally improving, strengthening, and efficiently equipping judicial and police institutions.

    Keywords: International police, Interpol, Iran, Organized Crimes, transnational, international crimes
  • Asad Bagheri Jamkhane *, Seyyed Mahdi Ahmadi Baladehi, Hossein Taghipour Pages 91-116
    In the juridical literature of Iran, the necessity of respecting citizen rights by general officers in police stations was foremost noticed in the Law of “Respecting Legitimate Freedom” and “Preserving Citizen Rights” (1382). In recent years, the legislator of Iran has re-emphasized respecting these rights in the Criminal Law 1392. Despite the practical efforts in this field, these laws are still not flawless. Accordingly, this work investigates the laws related to the role of general officers in the Department of Justice regarding citizen right preservations in detail. The purpose is to recognize the pathology of citizen right laws to include them in Police (FARAJA) actions. The work was done in a library approach and the data collection related to the subject, background, and concepts is carried out by surveying books and published articles. Considering that any amendment in law requires the designation of its own damages, this research discussed about the provisions related to the general officers’ role respecting citizen rights in the Law of “Respecting Legitimate Freedoms” and “Protecting Citizen Rights” and “the Criminal Law 1392”. Ambiguity and brevity of law provisions, failure in deciding the performance assurance, non-comprehensive enactment regulations, neglecting to define a strategy to perform some tasks, using redundant terms and expressions, failure to properly clarify the modifications in law literature, and fragmentation in some legal tasks are the most significant issues in regulations related to the officer roles in respecting to citizen rights.
    Keywords: Citizen Rights, general officers, Citizen, Suspect, Police
  • Motahareh Mahdavi, Hosen Sharif Por * Pages 117-144
    Background

    This article examines the factors of young people's tendency towards virtual space in Savadkoh City.

    Method

    This work is a survey-field research. The statistical population consists of 1600 users from the virtual space of Savadkouh City. In order to determine the sample, the Cochran Formula is operated with an error rate of 5%. Also, 310 users are chosen by stratified sampling based on the content. Moreover, the data collection tool is a researcher-made questionnaire. So, the validity of the questionnaires is confirmed through face validity and the reliability is obtained via Cronbach Alpha. However, the Pearson correlation coefficient and variance analysis are used to test the assumptions.

    Findings and results

    The findings of the research indicate that there is a relationship between the usage amount of social networks with the tendency to delinquency, sexual abnormalities, assault, and users' tendency to smoke. Furthermore, these factors vary according to the usage type of virtual networks.

    Keywords: social networks' usage type, social networks' usage amount, behavioral abnormalities