فهرست مطالب

مطالعات دانشگاه - پیاپی 2 (زمستان 1401)

نشریه مطالعات دانشگاه
پیاپی 2 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رضا صمیم صفحات 5-6

    شماره دوم فصلنامه مطالعات دانشگاه را به پیشاتاریخ و تاریخ دانشگاه در ایران اختصاص داده‏ ایم. پیش تر، پژوهشگران برجسته در حوزه‏ تاریخ، جامعه ‏شناسی و اندیشه سیاسی مقالاتی درباره تاریخ دانشگاه در ایران نگاشته ‏اند. نکته این جا است که این مقالات بیشتر با رویکردی تاریخ ‏نگارانه به نگارش درآمد‏ه‏ اند. تلاش کردیم مقالاتی را در این شماره به چاپ رسانیم که در آن ها، فراتر از رویکرد تاریخ‏ نگارانه، تفسیر نظریه‏ محور رخدادها پیرامون زمینه ‏ها و شرایط تاریخی پیدایش و پویش دانشگاه ایرانی مطمح نظر قرار گرفته است. نگارنده این را رویکردی بدیل در روایت تاریخ دانشگاه در ایران می‏ دانم. در این رویکرد بدیل، تاریخ دانشگاه تاریخ نهادی فرهنگی و اجتماعی است و در روایت آن، لحظه ‏های تاثیرگذاری این نهاد و نهادهای مشابه در روند تکامل اجتماعی، فرهنگی و سیاسی جامعه ایرانی به تصویر کشیده می‏ شود.  ‏در این شماره هم، مانند شماره نخست، مقالاتی از استادان صاحب ‏نام در جامعه ‏شناسی، تاریخ، مطالعات آموزش عالی و فلسفه علم به چاپ رسانده ‏ایم. همگان می ‏دانند که تلاش برای حفظ کیفیت یک فصلنامه علمی از طریق چاپ مقالاتی برآمده از پژوهش‏ های اصیل استادان صاحب ‏نام و اندیشه ‏ورز تا چه اندازه دشوار است. ولی ما با حمایت ریاست محترم پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی و لطف استادان عزیز، موفق شدیم در این شماره نیز مقالاتی ارزشمند از استادان نامی به چاپ رسانیم.
    دو مقاله نخست «پیشاتاریخ دانشگاه در ایران» و «بحثی درباب شرایط حقوقی امکان تاسیس نهادهای آموزشی مدرن در ایران عصر قاجار: با نگاهی به تجربه تاسیس و فروپاشی انجمن معارف در سال‏ های پیش از انقلاب مشروطه» به پیشاتاریخ دانشگاه در ایران پرداخته‏ اند. در نخستین مقاله، استاد مقصود فراستخواه، از طریق فراتحلیل مطالعات پیشین محققان دیگر، درباره تاریخیت دانشگاه در ایران بحث کرده‏ است. ایشان نتیجه گرفته است که‏ دانشگاه در ایران، پیش از آن که امری تاریخی باشد، امری اجتماعی است؛ پدیده‏ ای که برآمده از دگرگونی ‏های عینی جامعه‏ ایرانی پیش از انقلاب مشروطه است. در مقاله دوم نیز، نگارنده درباره‏ شرایط حقوقی امکان تاسیس نهادهای آموزشی مدرن پیش از تاسیس دانشگاه در ایران سخن گفته است. بحث اصلی در این مقاله آن است که اگر چنین شرایطی پیش و در آستانه‏ انقلاب مشروطه پدید نمی‏ آمد، سال ‏های بعد دانشگاه تهران به مثابه یک نهاد آموزشی مدرن تاسیس نمی ‏شد. در این مقاله تلاش شده است به تجربه تاسیس و فروپاشی انجمن معارف در مقام نهادی مدرن در حوزه آموزش در سال‏ های پیش از انقلاب مشروطه هم پرداخته شود. به نظر می‏ رسد الگوی حاکم بر فروپاشی این نهاد را می‏ توان پیش‏الگوی مدام تکرارشونده حاکم بر فروپاشی تمام نهادهای آموزشی مدرن در ایران معاصر دانست.
    استاد رضا منصوری در مقاله خود به بررسی تاریخ پیدایش و پویش رصدخانه ملی ایران در مقام طرحی کلان برای توسعه علمی پرداخته است. وی معتقد است که روایت تاریخ اجتماعی طرح ‏های کلان ملی، ما را در سیاستگذاری و تصحیح فرایندها در این حوزه یاری می ‏کند. 
    استاد علیرضا ملایی توانی در مقاله خود به بررسی زمینه ‏ها و انگیزه‏های تاسیس نهادهای پژوهشی علوم انسانی در ایران بین سال های 1344 تا 1357 شمسی پرداخته است. این دوره تاریخی دوره گسترش و تکثیر نهادهای آموزشی و پژوهشی در ایران معاصر است. بسیاری از دانشگاه‏ ها و پژوهشگاه ‏ها در این دوره پدید آمدند. بنابراین، بررسی تاریخ این دوره از اهمیت بسیار برخوردار است. وی نتیجه گرفته است که تاسیس و راه‏اندازی نهادهای پژوهشی در حوزه علوم انسانی در سیزده سال پایانی حکومت پهلوی، ناشی از پیچیدگی فرایندهای توسعه در ایران و اثرات مخرب آن بر ثبات اجتماعی و سیاسی بوده است. 
    در مقاله دیگر، رضا ماحوزی به روایت تاریخ دانشکده نفت آبادان در مقام دانشکده‏ای با ماموریتی مشخص پرداخته است. این مقاله، از آن جا که هنوز روایت تاریخی منسجمی از دانشکده نفت آبادان به عنوان نهادی استراتژیک وجود ندارد، مهم به شمار می ‏آید. اهمیت دیگر مقاله مذکور آن است که نشان می‏ دهد چگونه درون دانشکده ‏ای فنی با اهداف مشخص، فعالیت‏ های فرهنگی و اجتماعی، به خصوص فعالیت‏ های دانشجویی، دارای ارزش و اهمیت بوده است. 
    مقاله دیگر را سیدعبدالامیر نبوی درباره یکی از مهم ترین برهه ‏های تاریخ دانشگاه در ایران معاصر، یعنی 1357 تا 1359 شمسی، نگاشته است. او مسیلهی دانشگاه را در صورت جلسات شورای انقلاب با این هدف بررسی کرده است که بداند مهم ترین چهره ‏های دوران تاسیس جمهوری اسلامی چه موضعی در برابر دانشگاهی داشته ‏اند که از عصر پهلوی به ارث رسیده بود. 
    در آخرین مقاله علمی این شماره، صادق آبسالان از این ایده رایج و بدیهی که انقلاب فرهنگی نتیجه منطقی تحولات ناشی از انقلاب اسلامی و پیروز آن است بداهت ‏زدایی می‏ کند. او با استفاده از روش تبارشناسی تاریخی به این نتیجه می‏ رسد که دانشگاهی که امروز در ایران با آن مواجه ایم، بیش از آن که برآمده از عقلانیتی کلی و تابع ضرورتی مشخص باشد، برایند نیروهای متعارض و متضادی است که منافع متفاوت و اهداف مختلفی از راه ‏اندازی مجدد دانشگاه پس از انقلاب اسلامی داشته‏ اند.
    همان طور که در سخن سردبیر شماره نخست اشاره شده است، فصلنامه مطالعات دانشگاه مایل است نقدهای موشکافانه بر آثار مهم در حوزه مطالعات دانشگاه را به چاپ رساند. در این شماره هم، محمدحسین بادامچی نقدی بر کتاب مهم و اثرگذار سرگذشت و سوانح دانشگاه در ایران اثر استاد مقصود فراستخواه نگاشته است. در این نقد، او به دوپارگی بنیادینی اشاره کرده است که به حیث روش‏ شناختی و معرفت ‏شناختی، بر روایت تاریخی نویسنده از پیدایش و پویش دانشگاه در ایران حاکم است.

  • مقصود فراستخواه* صفحات 7-21
    دانشگاه در ایران گفتاری اجتماعی شده است. همهمه دانشگاه شهرهای ما را فراگرفته و دانشگاه مسیله ای جمعیتی شده است. پرسش از تاریخیت و اصالت یا وارداتی بودن ایده دانشگاه در ایران و مشروعیت نهاد دانشگاه بخشی از این مباحثه عمومی است. آیا ایده و تاریخ دانشگاه ایرانی از «هیچ» درآمده است؟ مطالعه حاضر، به روش فراتحلیل مطالعات قبلی نویسنده و دیگرمحققان، درباره تاریخیت دانشگاه در ایران با تاکید به برخاستن آن از یک پیشاتاریخ بحث می کند. دانشگاه امری اجتماعی بود، قبل از آن که امری تاریخی بوده باشد. امر مادی در نشیت گرفتن ایده از اذهان دست داشت. ایده دانشگاه برخاسته از دگرگونی های عینی بر روی زمین ایران در دوره پیشامشروطه بود و بستری برای جدال ایده شد. امر علمی در ایران جنبشی نوآیین در اذهان بود که از عینی ترین و انضمامی ترین امیال و خواسته ها و تحرکات نوپدید جامعه ایرانی برخاسته است و برساخته شده است. این یک ونیم سده کش وقوس داشت، پیش از آن که هنوز تاریخ سالنامه ای دانشگاه رقم بخورد. امور انضمامی مثل جنگ، بیماری واگیر، قحطی، ویرانی و نگون بختی به علاوه ترددها و مبادلات و شبکه اشیا و آدم ها وارتباطات تازه بود که گروه هایی از ایرانیان را به صرافت «فاعلیت شناسایی» این جهان و تصرف ذهنی و فنی در آن انداخت. آن قدر به نام دانش (به مثابه نظام نوین معرفت) سخن گفتند تا لحظه زایش دانشگاه رسید. ضعف و قوت های ایده دانشگاه و تاریخ دانشگاه ایرانی، هرچه هست یا نیست، لازم است در پیشاتاریخ آن نیز پی جویی شود.
    کلیدواژگان: تاریخیت دانشگاه، پیشاتاریخ، امر علمی، ایران، ایده دانشگاه، ماده دانشگاه
  • رضا صمیم* صفحات 23-44
    سابقه تاسیس مدارس جدید در ایران عصر قاجار به پیش از انقلاب مشروطه بازمی‏ گردد. بسیاری از پژوهشگران معتقدند تمامی مدارس جدید در سال‏ های پیش از انقلاب مشروطه را می‏ توان از مصادیق نهادهای مدرن آموزشی به شمار آورد. مقاله حاضر تلاش می‏ کند با استفاده از مفاهیم موجود در جامعه‏ شناسی نظری تاریخی پیدایش و پویش نهادهای مدرن، نشان ‏دهد نمی‏ توان همه مدارس جدید در سال‏ های پیش از انقلاب مشروطه را مصداق نهادهای آموزشی مدرن به شمار آورد. به طور مثال، استدلال می ‏کند که دارالفنون به عنوان نخستین مدرسه جدید در عصر ناصری، از آن جا که به شکلی خودآیین اداره نمی‏ شد و آموزش را به شکلی برابر در اختیار همگان قرار نمی‏ داد، یک نهاد آموزشی مدرن نبود. توضیح داده خواهد شد که امکان ‏پذیر شدن تاسیس نهادهای مدرن به طور عام و نهادهای آموزشی مدرن به طور خاص در ایران، هرچند مبتنی بر برخی تحولات اجتماعی و فرهنگی صورت گرفت، به شکلی بنیادین نیازمند نوعی تحول حقوقی بود؛ تحولی که نخستین نشانه ‏های آن را باید یازده سال پس از تاسیس دارالفنون جست وجو کرد. مقاله در انتها برمی‏ نمایاند که این تحول در نهایت به امکان‏ پذیرشدن تاسیس نهادهایی چون انجمن معارف انجامید. انجمن معارف، که به شیوه یک نهاد مدرن اداره می‏ شد، به ‏رغم عمر کوتاهش، نتایجی «چشمگیر» در همگانی کردن آموزش از خود برجای گذاشت و به الگویی برای تاسیس نهادهای آموزشی مدرن در سال‏ های بعد تبدیل شد.
    کلیدواژگان: نهادهای آموزشی مدرن، عصر قاجار، دارالفنون، انجمن معارف، احتشام‏السلطنه
  • رضا منصوری* صفحات 45-65

    رصدخانه ملی ایران یکی از طرح های کلان ملی است که در تعریف و اجرای آن، دانشگاه ها، شرکت ها و نهادهای متعددی مشارکت داشته اند. این نوشتار درصدد است افت وخیزهای تعریف و اجرای این طرح کلان را در کشوری بررسی کند که از یک سو متمایل به مشارکت علمی داخلی و بین المللی است و از سوی دیگر از مداخلات و موانع غیرآکادمیک بسیار در انجام این قبیل طرح ها رنج می برد. در این نوشتار، پس از ذکر تاریخی از زمینه های شکل گیری این طرح و واکاوی انگیزه های آن، به فرایند طولانی عینیت بخشیدن به این طرح اشاره شده است. تاریخ اجتماعی طرح های کلان علمی ما را در سیاستگذاری این حوزه و تصحیح فرایندها و تقویت پیشران ها یاری می کند. با تبدیل «طرح رصدخانه ملی» به «رصدخانه ملی ایران»، لازم است در سیاست مدیریت ساخت تجهیزات علمی، برای توسعه علم و فناوری در کشور، مواردی شامل جهانی دیدن طرح و نظارت بر طرح کلان علمی توسط ذی نفعان مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رصدخانه ملی، دولت، ایران، پژوهشگاه دانش های بنیادین
  • علیرضا ملایی توانی* صفحات 67-85

    تاسیس نهادهای پژوهشی علوم انسانی در ایران با کندی و تاخیر تاریخی همراه بود؛ چنان که تعداد این نهادها تا آغاز دهه 1340 خورشیدی، به تعداد انگشتان یک دست هم نمی رسید. اما در دهه پایانی حکومت پهلوی، به شکلی طوفانی، بالغ بر 10 موسسه و مرکز پژوهشی در حوزه های گوناگون علوم انسانی با کارکردها و هدف های متفاوت تاسیس شدند. بی گمان، تاسیس این همه نهاد نه از سر تصادف بود و نه از سر تفنن. مسیله این است که چرا ناگهان این همه نهاد پژوهشی علوم انسانی در ایران شکل گرفت؟ این مقاله با استفاده از روش مطالعات تاریخی تدوین شده است. در این روش، ابتدا داده های تاریخی مورد نیاز از منابع اصلی، مدارک آشیوی و پژوهش های جدید گردآوری، پالایش و تحلیل شده اند تا روایتی تازه از علل و فرایند تاسیس نهادهای علوم انسانی در دو دهه 1340 و 1350 ارایه شود، که از مجموع آن ها پژوهشگاه علوم انسانی شکل گرفت. مقاله، با نگاهی کوتاه به تحولات ایران پس از انقلاب سفید، سرانجام به این نتیجه می رسد که علت تاسیس نهادهای پژوهشی گوناگون علوم انسانی ایران از دهه 1340 به این سو، ناشی از پیچیدگی مسیله های کشور در فرایند نوسازی بود که حکومت ایران را دستخوش تناقض میان اصلاحات و سرکوب از یک سو و نیز تعارض های اجتماعی و هویتی از دیگر سو قرار داده بود. از آن جا که دانشگاه ها رهیافتی آموزشی داشتند، عملا قادر نبودند به نیازهای پژوهشی کشور پاسخ دهند. بنابراین، موسسه های پژوهشی علوم انسانی، به عنوان نهادهای مولد اندیشه، هم می توانستند حکومت را در یافتن راه های غلبه بر بحران های نوسازی یاری دهند، هم به جلب همکاری روشنفکران و منتقدان رشته های علوم انسانی بپردازند، و هم ظرفیت های فرهنگی و تمدنی ایران را به مردم ایران و سایر ملت های جهان بشناسانند. از همین رو، حکومت به تاسیس این نهادها اقدام کرد. هنور تاریخ نهادهای علمی ایران، به ویژه نهادهای پژوهشی، نوشته نشده است و ما در آغاز این راه قرار داریم. نگارنده امیدوار است با نوشتن این مقاله، اهمیت و ضرورت نگارش آن را یادآور شود.

    کلیدواژگان: علوم انسانی، موسسه های پژوهشی، هویت، نوسازی، دانشگاه، روشنفکران
  • رضا ماحوزی* صفحات 87-108
    دانشکده نفت آبادان در ادامه فعالیت های «آموزشگاه فنی آبادان» آغاز فصل جدیدی از آموزش های فنی و مهندسی در ایران ذیل ماموریت هایی مشخص بود. این دانشکده ذیل هدایت و رهبری شورای مهندسی و حرفه ها در آمریکا به نمایندگی از کالج لافایت ایستون پنسیلوانیا، توجه هم زمان به سه رکن علم، هنر و مهندسی را مبنای برنامه ریزی و فعالیت تخصصی خود قرار داد؛ سه رکنی که در هماهنگی با هم، سنخ ویژه ای از آموزش مهندسی معطوف به تربیت رهبرانی توانا و علاقه مند به توسعه علمی را به نمایش می گذاشت.  در این مقاله از روش اسنادپژوهی، مطالعه تاریخی و مصاحبه با فارغ التحصیلان و مدیران دهه چهل دانشکده جهت کسب اطلاعات و سپس تحلیل آن ها استفاده شده است. این نوشتار با تمرکز بر فعالیت های دانشجویی دهه چهل این دانشکده، درصدد است نشان دهد چگونه ساختار آموزشی پرورشی دانشکده در ایجاد هویت های قدرتمند دانشجویی با صبغه مشارکت و رهبری خلاقانه آن ها ایفای نقش می کرده است. بر اساس سه گانه «علم، هنر و مهندسی»، به عنوان نمادی از اضلاع هویتی دانشجویان آن مرکز، این نتیجه به دست آمده است که در نتیجه آموزش های علمی نظری و عملی، آموزش مهارت های زندگی و تمرین مسیولیت اجتماعی، ایده رهبری هنرمندانه به عنوان هدف و شعار دانشکده با درصد قابل قبولی حاصل آمده است.
    کلیدواژگان: دانشکده نفت آبادان، پالایشگاه آبادان، دانشجو، انگلستان، آمریکا، مهندسی
  • سیدعبدالامیر نبوی* صفحات 109-134
    پیروزی انقلاب 57 مرحله جدیدی از حیات دانشگاه در ایران را رقم زد، به ویژه رابطه دانشگاه و سیاست را تحت تاثیر قرار داد. مقاله حاضر در پی آن است با بازخوانی مستندات شورای انقلاب، شامل مصوبات و صورت مذاکرات، به بررسی دوره مهم بهمن 1357 تا تیر 1359 بپردازد. بر این اساس، چهارگونه بحث و مصوبه در این دوره شناسایی شد: 1. برای تغییر ساختار و بازآرایی؛ 2. برای مدیریت مسایل جاری؛ 3. برای حل مشکلات برجای مانده از گذشته؛ و 4. برای پاسخگویی به مطالبات و چانه زنی های گروه های مختلف اجتماعی و سیاسی. برخی از مصوبات شورا تا کنون از سوی محققان بررسی شده است، اما صورت مذاکرات، اگرچه کامل نیست، به دلیل تازگی در انتشار، کمتر مورد توجه و تحلیل بوده است. این صورت مذاکرات، که شامل ده ماه (اسفند 1357 تا آذر 1358) می شود، با ارجاع به زمینه های تاریخی بحث تحلیل شده است. بحث ها و مصوبات شورا ابتدا بیشتر متوجه تغییرات ساختاری است، اما با بروز سریع مشکلات، سبب می شود این امر با مطالبات و فشارهای سیاسی اجتماعی درهم آمیخته شود و شورا به ناچار در چند مسیر به صورت هم زمان حرکت کند. این بازخوانی نشان می دهد که اولا برای درک تحولات دانشگاه ها در ایران بعد از انقلاب، ناچاریم به مطالعه تحولات دوره یک سال و نیم از پیروزی انقلاب تا قبل از وقوع انقلاب فرهنگی (1357 تا 1359) بپردازیم. ثانیا مدیریت و بازسازی نظام آموزش عالی به طور عام و مسیله دانشگاه به طور خاص دغدغه ای مهم برای رهبران و دولتمردان پس از انقلاب بوده است و آن ها بارها درباره تحولات، مشکلات و ناآرامی های موجود سخن گفته اند. با این حال، تصویر یا برداشت مشترکی نزد اعضای شورا وجود نداشت و نگرانی درباره قدرت و جایگاه شورا و هراس از آن چه که احتمالا بر اثر سرعت و گستره تحولات رخ خواهد داد، در موضع گیری آنان در قبال تحولات دانشگاه ها یا فعالیت های دانشجویی تاثیر زیادی داشته است. نتیجه نهایی این بررسی ارایه تحلیلی لزوما متفاوت از دیگر مطالعات نیست، اما شاید بتواند تصویر دقیق تری از دوره ای کوتاه و مهم ترسیم کند که اغلب به دلیل اهمیت انقلاب فرهنگی، کمتر مورد توجه و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: شورای انقلاب، دانشگاه، آموزش عالی، جنبش دانشجویی، انقلاب ایران
  • صادق آبسالان* صفحات 135-167
    هدف این نوشتار بررسی تاریخی چگونگی برآمدن انقلاب فرهنگی است. انگاره رایج در مورد واقعه مذکور آن را تداوم و نتیجه طبیعی انقلاب 1357 می داند. به عبارتی، در نگاه یادشده، این فرض وجود دارد که چون واقعه انقلاب 57 رخ داده، براساس ضرورتی طبیعی که از دل آن بیرون آمده، رخداد انقلاب فرهنگی هم باید اتفاق می افتاد. مقاله حاضر، با بداهت زدایی از این انگاره، چگونگی امکان مندی تاریخی آن را بررسی کرده است. مطالعه حاضر پیرامون این پرسش صورت گرفته است: نیروی رقم زننده انقلاب فرهنگی در نتیجه چه تحولات و رخدادهایی برکشیده و واقعه انقلاب فرهنگی را رقم زده است؟ این نحوه ورود به موضوع، لحظه ای از تاریخ دانشگاه را واجد اهمیت می کند که یا اغلب ذیل تاریخ نگاری وقایع قبل و بعد از خود مسکوت مانده یا ذیل روایت کلان و یکدست ساز تاریخ نگاری مسلط دانشگاه در بعد از انقلاب نادیده گرفته شده است. فهم این لحظه از چند منظر حایز اهمیت است: نخست، بسیاری از تلقی های رایج در مورد دانشگاه در بعد از انقلاب را باژگون می کند؛ دوم، برای شناخت وقایع و رخدادهای بعدی اهمیت زیادی دارد؛ سوم، تبار نظم چیره ای را که بر اکنون دانشگاه حاکم است ردیابی می کند؛ چهارم، چگونگی پیدایش انقلاب فرهنگی را به شکلی درون ماندگار و در نسبت با وقایع و رخدادهای این فضا/زمان تاریخی بررسی می کند. برای بررسی این موضوع، از رویکرد تحلیل تاریخی فوکو یا همان تبارشناسی استفاده شده است. تبارشناسی به پرسش از شرایط امکان لحظه حال معطوف است؛ یعنی نشان دادن این امر که پدیده در فضای تاریخی و اجتماعی خود چگونه پدیدار شده، چطور عمل کرده، و در نتیجه این عمل، چه چیزهایی را ممکن یا ممتنع ساخته است. یافته های مقاله حاضر فرض هم نشینی ذاتی انقلاب سیاسی اجتماعی 1357 و انقلاب فرهنگی خرداد 1359 را تاریخ مند نمی داند. واقعه ای که در پانزده ماه بعد از شکل گیری انقلاب، تصرف و تعطیلی دانشگاه را در پی داشت حاصل همایندی مجموعه ای از رخدادهای تاریخی است که در صورت عدم وجود و وقوع آن ها، انقلاب فرهنگی می توانست اتفاق نیفتد و یا حتی در یک تلاقی متفاوت، می توانست به گونه ای دیگررخ دهد. بنابراین، تبار شکل و ریختی از دانشگاه که امروز در ایران با آن مواجه هستیم، بیش از آن که متاثر از عقلانیتی کلی، آرمانی ناب، اراده نیرویی مشخص و ضرورتی از پیش تعیین شده باشد، در لحظه پیدایش اولیه، تابع برایند نیروهایی است که در نسبتی از منافع، اقتضایات، اتفاق ها و طی تاریخی غیرقطعی و شکننده ممکن شده است.
    کلیدواژگان: انقلاب فرهنگی، دانشگاه، نیروی اسلامی، تبارشناسی، رخداد
  • محمدحسین بادامچی* صفحات 173-181

    کتاب سرگذشت و سوانح دانشگاه نوشته مقصود فراستخواه بی شک کتاب مرجع و دست نامه پژوهش و آموزش در حوزه دانشگاه پژوهی و مطالعات تاریخی و جامعه شناختی آموزش عالی از یکی از شاخص ترین دانشمندان این حوزه در زبان فارسی محسوب می شود. این کتاب با زیرعنوان «بررسی تاریخی آموزش عالی و تحولات اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی موثر بر آن» دو هدف متفاوت ولی مرتبط با هم را مد نظر دارد: ارایه گزارش تاریخی جامعی از نهاد دانشگاه در ایران و ارایه تحلیلی جامعه شناختی از شکل گیری آن. پیگیری همین هدف دوگانه است که حجم کتاب را به 780 صفحه رسانده است، مضاف بر این که هر یک از فصول هشت گانه کتاب، که دامنه وسیعی را از دوره باستان تا معاصر در ایران و جهان دربرمی گیرد، علاوه بر تاریخ توصیفی و تحلیلی آموزش عالی، حاوی مطالب وسیعی در تاریخ تحولات سیاسی و اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی در هر مقطع است. با این همه، بررسی موشکافانه کتاب نشان می دهد که فراستخواه، در هدف دوم کتاب که برقراری ارتباط میان تحولات بیرونی اجتماعی با تحولات درونی نهاد آموزش عالی است، موفق نبوده است و همین ضعف، البته، روایت تاریخی کتاب را هم تحت شعاع قرار داده است. کتاب، علی رغم تلاش و تفصیل فراوان، دچار یک دوپارگی اساسی میان درون و بیرون نهاد آموزشی، تاریخ دانشگاه و برنامه ریزی و مدیریت آموزش عالی با تاریخ و جامعه شناسی سیاسی و اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی است که به «ذات گرایی پوزیتیویستی» در روش شناسی پژوهش و نحوه فهم فراتاریخی و استعلایی نهاد عقلانی دانشگاه بازمی گردد که تحقق هدف دوم، یعنی خوانش دانشگاه در زمینه اجتماعی، را ممتنع کرده و با غفلت از درون مایه های معرفتی و محتوایی و سیاسی، نهاد دانشگاه را به نهاد آموزش عالی فروکاسته است.

    کلیدواژگان: مقصود فراستخواه، تاریخ آموزش عالی ایران، سرگذشت و سوانح دانشگاه، پوزیتیویسم
|
  • R. Samim Pages 5-6

    The second issue of "The Iranian Journal of University Studies" is dedicated to prehistory and history of universities in Iran. Previously, several papers were written on the subject by prominent researchers in the fields of history, sociology and political thought. However, most of them were compiled with the historiographical approach. This time, we have tried to publish articles that have considered approaches beyond historiography, theory-based interpretation of the events surrounding historical contexts and conditions leading to the emergence and movement of universities. I consider this to be an alternative approach in narrating the history of universities in Iran, an approach where institutional, cultural and social history has been taken into account. And in its narration, the influential moments of this and similar institutions are depicted in the process of social, cultural and political evolution of the Iranian society . Like the first issue, we again publish the articles by renowned professors of sociology, history, higher education and philosophy. As you know how difficult it is to maintain the quality of a scientific journal by publishing original works of renowned and thoughtful professors. However, with the support of the esteemed directorate of the Institute of Cultural, Social and Civilization Studies as well as our dear professors, we have managed to publish valuable articles in this issue as well.
    The first two papers deal with the prehistory of the university in Iran. In the first, Professor Maghsoud Farasatkhah has discussed the historicity of universities in Iran through meta-analysis of previous studies by other researchers. He concludes that the university in Iran was a social domain before it could be a historical one. It is a phenomenon that arose from the objective transformation of the Iranian society prior to the Constitutional Revolution. In the second article, I, myself, talk about the legal conditions for the possibility of establishing modern educational institutions before the emergence of a university in Iran. The paper focuses on the fact that in the absence of such a scenario before and on the eve of the Constitutional Revolution, Tehran University would not have emerged as a modern educational institution in the following years. In this article, I have tried to deal with the experience of the establishment and collapse of Anjoman-e-Ma’aref as a modern institution in the field of education in the years before the Constitutional Revolution. It seems that the pattern governing its collapse can be seen as the constantly repeating pattern for the crumbling of all modern educational institutions in contemporary Iran.
    In another article, Professor Reza Mansouri has examined the history of the emergence and development of the National Observatory of Iran as a grand plan for scientific development. The author believes that the socio-historical narrative of our macro national plan helps in policy making and correcting the processes in this field. In another article, Professor Alireza Mollayi Tovani has investigated the contexts and motivations of establishing humanities research institutions in Iran from 1965 to 1979. This historical period witnessed the proliferation of educational and research institutions in contemporary Iran. In other words, many universities and research institutes were then emerged and therefore, examining the history of this period is very important. The author concludes that the establishment of humanities research institutions in the last 13 years of the Pahlavi era was the result of a complex development process in Iran and its destructive effects on social and political stability. In another article, Reza Mahoozi focuses on the history of Abadan Faculty of Petroleum as a college with a specific mission. This article is considered important since there is still no coherent historical narrative about Abadan Petroleum College as a strategic institution. Another significance of this paper is that it shows how valuable cultural and social activities, especially among students, were inside a technical college with specific goals. Another article is by Seyed Abdolamir Nabavi about one of the most important periods in the history of university in contemporary Iran, i.e. between 1979 and 1981. He historically examines the issue of the university during the meetings of the Revolutionary Council. In other words, he tries to highlight the stances of important figures toward universities that were inherited from the Pahlavi era. In the last scientific article of this issue, Sadegh Absalan defies the common and obvious idea that the Cultural Revolution was the logical result of changes caused by the Islamic Revolution and its victory. Using the method of historical genealogy, he comes to the conclusion that what university has been encountering today in Iran is the result of conflicting and opposing forces, which have different interests and goals, rather than arising from general rationality and subject to specific necessity in post-revolution Iran. 
    As I had pointed in my note for the first issue, the Journal of University Studies wishes to publish critical reviews of important works in the field of university studies. With the same milieu, Mohammad Hossein Badamchi has written a review on the important and influential book entitled The Venture and Historicity of University in Iran by Professor Maghsoud Farasatkhah. In this review, he points out a fundamental split, in terms of methodology and epistemology, which governs the author's historical narrative of the emergence and development of university in Iran.

  • M. Farasatkhah * Pages 7-21
    University in Iran has become a social discourse, with its increasing tumult in our cities becoming a demographic issue as well. Questioning the idea of the university, its historicity and originality or whether the concept imported are part of this public debate as well as its legitimacy in Iran as an institution for itself. Did the idea and history of Iranian university come from "nothing"?  This study discusses the issue by applying a meta-analysis of previous studies which have already dealt with the emergence of the idea of university from a prehistory. University was a social domain before it was a historical one. The materiality was involved in the origin of this idea. In other words, the idea of ​​the university arose from the concrete transformation of Iranian context in the pre-constitutional period. Thus, a platform for the debate was formed. The scientific knowledge in Iran was an emergent movement in the minds; which arose and constructed from the very objective and concrete desires and new mobilities of the Iranian society. Before the actual date of the university calendar could be determined, this process was accompanied by struggles of about a century and a half. A combination of factors such as war, contagious disease, famine, destruction and misfortune, in addition to mobility and exchanges, a network of people and things and communications; all helped prepare groups of Iranians as "subjects" to master it mentally/technically. They spoke so much in the name of science (as a new knowledge base) until the birth of the university. The idea and the history of Iranian university, whether weak or strong, also need to be searched in the prehistory.
    Keywords: Iran, university, Historicity, Prehistory, Scientific Idea, Materiality
  • R. Samim * Pages 23-44
    The history of new schools in Iran during the Qajar era goes back to the Constitutional Revolution that took place between 1905 and 1911. Many scholars believe that all those schools can be considered examples of modern educational institutions. But taking into account the theoretical-historical-sociological approach, the present article tries to show that not all those schools that emerged prior to the Constitutional Revolution can be called modern educational institutions. For that reason, the author argues that Dar al-Fonun that was founded the royal vizier to Nasereddin Shah and deemed as the first school was in fact not a modern educational institution because it was neither run autonomously nor did it provide equal opportunities for all in terms of education. The paper tries to explain that the possibility of establishing academic institutions, in general, and modern ones, in particular, in Iran required some kind of constitutional and legal change. In other words, a sign of change could be seen more than a decade after the establishment of Dar al-Fonun. The article concludes that this development eventually led to foundation of institutions such as Anjoman-e MĀREF. Despite its short life, Anjoman-e MĀREF was run in the style of a modern institution and played key role in popularizing education and hence, became a model for establishing modern educational institutions in later years.
    Keywords: modern educational institutions, Qajar era, Dar al-Fonun, Anjoman-e MĀREF, Ehtesham al-Saltaneh
  • R. Mansoori * Pages 45-65

    Iran's national observatory is one of the macro plans, which many universities, companies and institutions have participated in its execution and implementation. This paper tries to examine the ups and downs of defining and implementing this grand project in a country that on the one hand tends to domestic and international scientific participation and on the other suffers from many non-academic interventions and obstacles in carrying out such plans.  This paper, after discussing the historicity of the formation of this plan and analyzing its motives, focuses on the long process of objectifying the said plan. The social history of macro scientific plans helps us in making policies in this domain and correcting processes and strengthening drivers. With the transformation of "National Observatory Plan" into "National Observatory of Iran", it is necessary to take into account issues including global vision and supervision on the macro scientific plan by the stakeholders in the policy of managing the construction of scientific equipment, for the development of science and technology in the country.

    Keywords: National Observatory, Government, Iran, Research Institute of Basic Knowledge
  • A. Mollaiy Tavani * Pages 67-85

    The establishment of humanities research institutions in Iran was historically slow as their numbers could not reach to that of the fingers of one hand by the 1960s. But in the last decade of Pahlavi's rule, more than 10 institutes and research centers were established in various fields of humanities. Undoubtedly, their emergence was neither accidental nor deliberate. The question arises as why did suddenly so many humanities research institutes emerge in Iran? The current study was carried out using the historical studies method. In this method, first, the required historical data were gathered from the main sources, archival documents and researches and then analyzed in order to provide a new account on causes and process behind the establishment of institutions between 1960s and 1970s, out of which, the Research Institute of Humanities and Social Sciences was formed. The article, with a brief insight into the developments in Iran after the White Revolution, finally comes to the conclusion that the reason behind the establishment of various research institutions was due to complex problems in the process of modernization, which made the Iranian government subject to contradictions between reforms and repression on the one hand and social and identity conflicts on the other. Since universities had an educational approach, they were practically unable to respond to the country's research needs. Therefore, humanities research institutes could help the government find ways to overcome modernization crises, attract the cooperation of intellectuals and critics in humanities fields, and also show Iran's cultural and civilizational capacities to the people of Iran and beyond. As such, the government put its effort to establish these institutions. The history of Iran's scientific institutions, especially research institutions, has not been documented and we are at the beginning of this path. The author hopes this article would prove a way forward in reminding its importance and necessity.

    Keywords: humanities, Research Institutes, identity, Modernization, university
  • R. Mahoozi * Pages 87-108
    The Petroleum University of Technology, in continuation of the activities of "The Abadan Institute of Technical ", was the beginning of a new chapter of technical and engineering education in Iran with specific missions. This faculty, under the guidance and leadership of the American Council of Engineering and Professions, and on behalf of Lafayette Easton College in Pennsylvania, focused on the three pillars of science, art and engineering for its planning and specialized activity. The three pillars, in harmony with each other, presented a special type of education aimed at training capable leaders interested in the scientific development. This study has taken into account documents, historical study, interviews with graduates and faculty members of the 1960s. Focusing on the student activities of this faculty in the first decade of its establishment, this article tries to show how the educational structure played a key role in creating strong student identities with their participation and creative leadership. In this research, based on the three domains of "science, art and engineering", as symbols of the students’ identity of this center, it was found that as a result of theoretical and practical scientific training, life skills training and social responsibility training, the idea of artistic leadership as a goal and motto of the faculty was achieved with an acceptable percentage.
    Keywords: Abadan Institute of Technology, Abadan Refinery, student, England, America, Engineering
  • S.A. Nabavi * Pages 109-134
    The victory of the 1979 Islamic revolution marked a new stage of academic life in Iran, especially affecting the relationship between the university and the political domain. The present article is seeking to review the documents of the Revolutionary Council; including resolutions and negotiation proceedings, examine the important period of February 1979 to July 1981 in order to determine what factors affected the decisions of this council. Accordingly, four-dimensional debates and resolutions were identified in this period to change the structure and arrangement, to manage current issues, to solve remaining problems from the past and, to respond to the demands and bargaining of different social and political groups.  Some of the resolutions have so far been reviewed by researchers, but the negotiation proceedings, although incomplete, have received less attention and analysis due to their recent publication. These negotiations, which include 10 months (March to December 1979), provide an interesting picture of the approaches of the revolution leaders regarding universities and have been analyzed with reference to the historical context. At first, the debates and resolutions are focused more on structural changes, but with the rapid emergence of problems, this is mixed with socio-political demands and pressures, and the council inevitably moves in several directions at the same time. This review shows that, firstly, in order to understand the evolution of academic universities in Iran after the revolution, we need to study the developments during the one-and-a-half-year period (1979 to 1981) after the victory of the revolution until the emergence of the Cultural Revolution. Secondly: the management and reconstruction of the higher education system in general, and the issue of the university in particular, has been an important concern for leaders and statesmen after the revolution, and they repeatedly spoke about the current developments, problems and unrests. However, there was no consensus or common perception among the members of the council, and there was anxiety about the power and position of the council and fear of what would probably happen due to the speed and extent of changes, has greatly influenced their stance toward the development of universities or students’ activities. The final result of this analytical presentation is not necessarily different from other studies, but perhaps it can draw a more accurate picture of a short and important period that is often given less attention and focus due to the importance of the Cultural Revolution.
    Keywords: Iran, Revolutionary Council, university, higher education, Student Movement, Iranian Revolution
  • S. Absalan * Pages 135-167
    The study intends to show the formation of the Cultural Revolution in Iran, which is commonly believed to be the continuation of the natural process and an outcome of the victory of 1979 Islamic revolution. Taking into account this idea, and expanding it further, the paper examines how it was possible historically and how those behind the Cultural Revolution could make the arrangement. In other words, what developments and events could shape the forces behind the Cultural Revolution? Asking this type of question makes a moment of history important, as it was often ignored under the macro and homogenized narrative of the dominant historiography in universities after the 1979 revolution. This momentary knowledge is important from different angles:  First, it overturns many common perceptions about the university after the revolution. Second: it traces the genealogy of the current order that has its sway over the university atmosphere. Third, it reviews the emergence of the Cultural Revolution in relation to events of that particular time and space.  To study this issue, Foucault's historical analysis or genealogy has been used. Genealogy concentrates on questions related to the present time, i.e. showing how the phenomenon emerged in its socio-historical environment, how did it work and what was made possible and impossible with its action? Results do not show any correlation between the 1979 Islamic Revolution and the Cultural Revolution of June1981. A real event that led to the closure of all universities just 15 months after the revolution was the result of a series of historical events. In the absence of those events, the Cultural Revolution couldn’t occur or possibly could have happened in a different way. Universities in their shape and form we see today were subject to the outcome of forces of uncertain ratio and fragile period of history rather than being influenced by general wisdom, specific human resources, unique aim and predetermined necessities.
    Keywords: Cultural revolution, university, Islamic force, Genealogy, Event
  • M.H. Badamchi * Pages 173-181

    The book " The Ventures of University" written by Maghsoud Farasatkhah is undoubtedly a reference book and research and education handbook in the field of university studies and historical and sociological studies of higher education in the Persian language, written by one of the most prominent scholars of the field in Iran. This book, under the title "Historical study of higher education and the economic, social, political and cultural developments affecting it", supposed to achieve two different but related goals: providing a comprehensive historical report of the institute of university in Iran, and providing a sociological analysis of its formation. It is the pursuit of this double goal that has increased the volume of the book to 780 pages, in addition to the fact that each of the eight chapters of the book, which covers a wide range from the ancient to the contemporary period in Iran and the world, in addition to the descriptive and analytical history of higher education, contains extensive material of the history of political, social, economic and cultural developments at every stage. However, a careful examination of the book shows that Farastkhah has not succeeded in the second goal of the book, which is to establish a connection between the external social changes and the internal developments of the institution of higher education, and this weakness, of course, has also undermined the historical narrative of the book. Despite the great effort and details, the book suffers from a fundamental split between the inside and outside of the educational institution, academic history, planning and administration of higher education; with the political, social, economic and cultural environment. This gap roots in the "positivist essentialism" in research methodology, and transhistorical and  transcendence understanding of the rational institution of the university which has prevented the realization of the second goal, i.e. reading university in the context of society, and so, has reduced the institution of university to just a tertiary educating institute by neglecting the epistemic, cultural and political implications of academic construction.

    Keywords: The Ventures of University in Iran, Maghsoud Farasatkhah, History of University, sociology of higher education, university, society relationship