فهرست مطالب

مطالعات دانشگاه - پیاپی 3 (بهار 1402)

نشریه مطالعات دانشگاه
پیاپی 3 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/29
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رضا صمیم صفحات 5-6

    آمارها نشان می‏دهد سال 1380 شمسی، یک تحول جمعیت‏ شناختی بزرگ در دانشگاه ایرانی رخداد. تحولی که پیامدهای فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی بسیاری با خود به همراه آورد. در این سال برای نخستین ‏بار جمعیت زنان پذیرفته‏ شده در دانشگاه ‏های دولتی از مردان پیشی گرفت. 5/50 درصد از کل پذیرفته‏ شدگان در دانشگاه ‏ها را در این سال زنان تشکیل دادند. موسسه‏ پژوهش و برنامه ‏ریزی آموزش عالی، آمار آموزش عالی ایران، گروه پژوهش آماری و فناآوری اطلاعات، وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، 1379-1380.] اگر این افزایش جمعیت را آغاز زنانه ‏شدن موقعیت دانشجویی در دانشگاه ایرانی فرض کنیم باید بپرسیم چه نسبتی وجود دارد میان این تحول و دگرگونی‏ های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی‏ای که دانشگاه از آن سال به بعد شاهد آن بود؟ این، پرسشی اساسی در مطالعات فرهنگی و اجتماعی دانشگاه در ایران است.
    سال 1380 را می ‏توان سال آغاز عمومی‏ شدن بحث درباب نقش زنان در آموزش عالی ایران نیز قلمداد کرد. از آن سال تاکنون پژوهش ‏های متعدد و مقالات بسیاری در این باب انجام شده و به نگارش درآمده است. عمده‏ این پژوهش ها و مقالات بر دو موضوع متمرکز بوده‏ اند: یکی تحولات جنسیتی و هویتی متاثر از این دگرگونی بزرگ و دیگری معضلات و مشکلات جذب دانش ‏آموختگان زن در بازار کار. ما این شماره از فصلنامه مطالعات دانشگاه را با همکاری گروه مطالعات زنان پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی به بررسی مسیله‏ زنان در آموزش عالی اختصاص داده ‏ایم و مقالاتی ذیل دو موضوع فوق‏ الذکر گردآورده ‏ایم.
    در مقاله نخست که به بررسی فهم زنان دانشگاهی از تصدی مناسبات مدیریتی در آموزش عالی پرداخته است محمدتقی کرمی و زینب مرادی ‏نژاد گونه‏ شناسی قابل اعتنایی از دیدگاه زنان دانشگاهی پیرامون معضلات و ظرفیت‏ های تصدی مناسب مدیریتی در دانشگاه ارایه داده ‏اند. در مقاله دوم، «زنان در مدیریت آموزش عالی ایران»، لیلا فلاحتی نیز به همین موضوع پرداخته و بحثی مبسوط‏ تر درباب این مشکلات درانداخته است. سعیده پورخزایی و همکاران، سمیه فریدونی، و زهرا میرحسینی و همکاران در مقالات بعدی به مسیله‏ توانمندسازی زنان در آموزش عالی و اشتغال آنها پس از دانش ‏آموختگی‏ شان از دانشگاه پرداخته‏ اند. در مقاله سمیه فریدونی این سوال مورد توجه قرار گرفته است که چرا در پی افزایش دختران در آموزش عالی و به تبع آن افزایش دانش ‏آموختگان دختر، تغییر چشمگیری در ورود آنها به بازار کار رخ نداده است. دو مقاله پایانی این شماره به تحولات جنسیتی و هویتی متاثر از حضور زنان در آموزش عالی اختصاص یافته است. محمد آقاسی و زهراسادات روح ‏الامین تجربه دختران دانشجو از تغییرات هویتی در نتیجه حضور در دانشگاه را روایت کرده‏ اند و خدیجه کشاورز نگاه دانشجویان دانشگاه ‏های تهران، امیرکبیر و الزهرا به مناسبات جنسیتی بررسی کرده است. او این نگاه را در 3 رویکرد دسته ‏بندی می‏ کند و تمایز این رویکردها را در مقاله‏ اش به دقت بر می‏ شمرد. پس از مقالات پژوهشی، حسب رویه ‏ای که در شماره ‏های پیشین در پیش گرفته‏ ایم، مهری طیبی‏ نیا نقدی بر کتاب کرم حبیب‏پور گتابی با عنوان برساخت اجتماعی تفاوت: جنسیت در کلاس درس دانشگاهی نوشته است. نقدی که نقاط قوت و ضعف این نوشته را بر شمرده و در انتها پیشنهادهایی راهگشا ارایه کرده است.

  • محمد تقی کرمی قهی*، زینب مرادی نژاد صفحات 7-31
    یکی از مهم ترین عرصه های تحولات در چند دهه گذشته، روند افزایش کمی حضور زنان در عرصه آموزش عالی بوده است. به نظر می رسد که چگونگی فهم آن ها از تصدی گری مناصب مدیریتی در این عرصه نیز نکته قابل مطالعه و پژوهش است. بدین سبب، هدف مقاله حاضر گونه شناسی فهم زنان دانشگاهی از تصدی مناصب مدیریتی در میدان آموزش عالی است. به این منظور، با رویکردی تفسیری و با اتکا به مفاهیم حساسی همچون فرهنگ، هرمنوتیک مضاعف و سقف شیشه ای منبعث از دیدگاه های ماکس وبر، آنتونی گیدنز و موریس و همکاران، چارچوب مفهومی تدوین شد. به منظور نیل به هدف تحقیق، از روش تحلیل مضمون و تکنیک مصاحبه فردی عمیق استفاده شد. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه اعضای هییت علمی و دانشجویان دکتری زن دانشگاه علامه طباطبایی بوده اند که با روش نمونه گیری هدفمند و با تکنیک مصاحبه فردی، 18 نفر انتخاب شده اند. یافته های پژوهش با روش تحلیل مضمونی مورد بررسی قرار گرفته اند. براساس نتایج این پژوهش، پنج تیپ معترضان مایوس، جاماندگان میدان رقابت، سایه نشینان وابسته، خانواده گرایان گوشه گیر و نیت مندان منتظر استخراج شد. علاوه بر این، نتایج پژوهش حاکی از سه نکته مهم است: 1. دانشگاه در جامعه ایران تابعی از کلیت جامعه و به اصطلاح ساختار اجتماعی فرهنگی است. مسیله حضور زنان دانشگاهی در مناصب مدیریتی پیوند عمیقی با بقیه مسایل جامعه دارد و باید آن را در کل مجموعه دید و به عبارتی، به ساختار کلان فرنگی توجه کرد و با عنایت به این مسیله، به چاره جویی و ارایه راهکار پرداخت؛ 2. زنان ایران امروز، در مواجهه با تصدی گری مناصب مدیریتی در حوزه آموزش عالی، متکثر هستند. البته، باید به این نکته اشاره کرد که تکثر آن ها به عرصه آگاهی و کنشگری نیز کشیده شده است. از این رو، از آن جا که آگاهی و منشا آن در افراد متفاوت است، به تبع، گزینش نحوه مواجهه نیز متفاوت خواهد شد و به دنبال آن، شاهد تکثر تیپ ها و دسته های آن ها خواهیم بود؛ 3. درباره حضور زنان در دنیای آموزش عالی و تصدی گری مناصب این میدان، هم در سطح توصیف، هم در سطح تبیین و هم در سطح تجویز، نباید به سمت فراروایت رفت و یک حکم کلی در مورد تمامی آن ها صادر کرد.
    کلیدواژگان: زنان دانشگاهی، آموزش عالی، گونه شناسی، مناصب مدیریتی
  • لیلا فلاحتی* صفحات 33-61
    نگاهی اجمالی به مشارکت زنان در آموزش عالی در سراسر جهان نشان می دهد که از دهه 70 میلادی، حضور زنان در آموزش عالی روند افزایشی به خود گرفته و در ایران نیز، با اتخاذ سیاست های توسعه عدالت آموزشی، با رشد معناداری مواجه بوده است. روند روبه رشد مشارکت زنان در آموزش عالی ایران در دهه 80 شمسی، ایده زنانه شدن آموزش عالی را مطرح کرده بود، در حالی که ارزیابی دستاوردها پس از دو دهه، بیانگر وجود نابرابری های جنسیتی پایدار در سطوح مختلف آموزش عالی است. هدف پژوهش حاضر بررسی سهم زنان در پست های مدیریتی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است و داده ها از طریق پرسش نامه توزیع شده بین مدیران زن وزارت علوم در سال 1400-1399 جمع آوری شده است. تحلیل یافته ها نتایج نشان می دهد که سهم زنان در موقعیت های مدیریتی کمتر از 10 درصد است و در عین حال، با سقف شیشه ای دوجداره روبه رو هستند. در لایه اول این سقف، سهم اندک زنان در رده های علمی، اعم از دانشیاری (15 درصد) و استادی (5 درصد)، باعث شده است که آن ها فرصت دستیابی به موقعیت های مدیریتی بالاتر را، که نیازمند برخورداری از مرتبه استادی و دست کم دانشیاری است، نداشته باشند. این فرایند بازتابی از مفهوم خطوط لوله دارای نشتی در ساختار آموزش عالی ایران است که براساس آن، زنان در فرایند ارتقا دچار ریزش می شوند و سهم کمتری در مراتب بالاتر علمی دارند. در لایه دوم سقف شیشه ای، سهم پرتعداد زنان در سمت های مدیریت گروه و معاونت دانشکده ها (97 درصد) و سهم اندک در سمت های معاونت و ریاست دانشگاه (3 درصد) بیانگر نابرابری جنسیتی در موقعیت های مدیریتی است. یافته ها نشان دادند که در مجموع، 97 درصد از پست های مدیریتی زنان به درون دانشکده ها محدود می شود و موقعیت های خارج از آن برای زنان محدود و ناچیز است. به عبارت دیگر، گذرگاه دانشکده ها برای عبور زنان مسدود است و در عین حال سقف شیشه ای دوجداره ای بر فراز پلکان مدیریتی آموزش عالی استوار است.
    کلیدواژگان: مدیریت زنان، زنان در آموزش عالی، سقف شیشه ای، نابرابری جنسیتی، رهبری زنان در آموزش عالی
  • سعیده پورخزایی*، گلنار مهران، پروین احمدی، فریبا عدلی صفحات 63-84
    چند دهه است که کشورهای جهان به اهمیت توسعه در جهت رسیدن به تعالی انسان ها، رفع نابرابری و ایجاد عدالت اجتماعی پی برده و رسیدن به اهداف توسعه را محور سیاستگذاری های کلان خود قرار داده اند. کشور برای رسیدن به توسعه پایدار نیاز به مشارکت همه اعضای جامعه دارد. از آن جا که زنان نیمی از جمعیت جامعه را تشکیل می دهند و رسیدن به برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان از مولفه های مهم توسعه پایدار محسوب می شود، توجه به نیازها، مسایل، مشکلات آگاه سازی و تهیه برنامه هایی جهت توانمندسازی زنان از اهمیت ویژه ای برخوردار است، زیرا زنان تا توانمند نشوند، نمی توانند به کشور در جهت تحقق اهداف توسعه کمک کنند. بنابراین، توجه به زنان و توانمندسازی آن ها مسیله ای مهم برای کشور محسوب می شود. از این رو، در این پژوهش، پژوهشگر قصد دارد با طراحی پژوهشی با رویکرد کیفی و (در سپهر فلسفی) تفسیرگرایی و با روش تحلیل تماتیک، مفهوم توانمندسازی زنان از دیدگاه دانشجویان دانشگاه الزهرا را تبیین کند. مشارکت کنندگان این پژوهش دانشجویان زن دانشگاه الزهرا در دوره کارشناسی بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. با توجه به یافته های پژوهش، مفهوم زن توانمند با توجه به نگاه دانشجویان زن در شش بعد مطرح شده است که عبارت اند از: بعد روان شناختی (با مولفه های آزادی بیان، حق انتخاب، تصمیم گیری، برنامه ریزی، هدفمندی، مدیریت عواطف، مهارت زندگی شخصی، توجه به ارزش وجودی، خودباوری، اعتماد به نفس، حس رضایت، مسیولیت پذیری، حل مشکلات شخصی، اخلاقیات، استقلال، روحیه قوی، شخصیت قوی و شجاعت)؛ بعد اجتماعی (با مولفه های ارتباط، احترام، آگاهی اجتماعی، سواد رسانه ای و حضور اجتماعی)؛ بعد خانوادگی (با مولفه های تعامل، برخورداری از قدرت و مهارت زندگی خانوادگی)؛ بعد سیاسی (با مولفه های تصمیم گیری در سطح کلان و سواد سیاسی)؛ بعد اقتصادی (با مولفه های شغل و درآمد)؛ و بعد دانش (با مولفه توجه به ارزش علم). این پژوهش به درک مفهوم توانمندسازی زنان میان دانشجویان دختر کمک کرد؛ لذا می تواند در سیاست گذاری و برنامه ریزی توانمندسازی زنان نقش کلیدی ایفا کند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی زنان، دانشجویان دانشگاه الزهرا، الگوی استرام کوئیست، تحلیل محتوای تماتیک
  • سمیه فریدونی* صفحات 85-112
    موضوع اشتغال زنان، همچنان که در سطح جهانی همواره موضوعی بسیار مهم و چالش برانگیز بوده است، در ایران هم از این نگاه مستثنی نیست. در حدود دو دهه گذشته، دختران بزرگ ترین مشتریان آموزش عالی در ایران شده اند، بسیاری از رشته ها ظاهری دخترانه به خود گرفته اند، بسیاری از فعالان اجتماعی زنان برای ورود زنان به بازار اشتغال تلاش کرده اند، و برخی دولت ها هم در دهه اخیر تلاش هایی در این زمینه داشته اند. با این حال، نرخ اشتغال زنان، به ویژه زنان دانش آموخته، در ایران همچنان بسیار پایین تر از آمارهای جهانی است. به نظر می رسد که عوامل مفقود دیگری وجود دارند که شاید ریشه در باورهای اجتماعی در حوزه اشتغال زنان دارند. این پژوهش، با طراحی تحقیقی در سپهر فلسفی تفسیرگرایی و با رویکرد کیفی و روش تحلیل محتوای تماتیک، به دنبال پاسخ به این سوال اصلی است که چرا در عین افزایش آمار دختران دانش آموخته، همچنان تغییر چشمگیری در ورود آن ها به بازار کار دیده نمی شود. یافته های به دست آمده از مصاحبه با 46 دختر و پسر دانش آموز دبیرستانی در معرض ورود به آموزش عالی و 35 دختر دانشجو در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد از 9 استان گیلان، خراسان جنوبی، هرمزگان، تهران، خراسان رضوی، خوزستان، قم، سیستان و بلوچستان و کردستان نشان می دهند که هنجارهای مبتنی بر جنسیت برای تعریف نقش و مسیولیت های زنان، به ویژه در حوزه اشتغال، جایگاه جدی در میان باور مشارکت کنندگان دانش آموز داشته اند. از سوی دیگر، دختران دانشجو هم به اشتغال به عنوان کالای زینتی نگاه می کنند و مهم ترین نقش دانشگاه را در فراهم آوردن امکان حضور و بروز اجتماعی خود جست وجو می کنند که به آن ها نظام ارزشی جدید مبتنی بر استقلال فکری می دهد. هم راستا با نظریه گری بکر، باورهای مبتنی بر جنسیت و نگاه دختران به مفهوم اشتغال و نقش دانشگاه، نقش جدی در شکل گرفتن ذایقه ها یا رجحان های کارفرمایان و حتی کارکنان بازی می کنند و می توانند به جدا ماندن دختران دانش آموخته از بازار کار منتهی شوند.
    کلیدواژگان: بازار کار زنان، کلیشه های جنسیتی، گرایش به تبعیض، رجحان های کارفرمایان
  • زهرا میرحسینی*، زینب شفیعی، صغری عاشوری صفحات 113-136
    در طول سه دهه اخیر، افزایش متقاضیان تحصیل در مقاطع مختلف آموزش عالی از پدیده های قابل توجه بوده است. در این میان، براساس گزارش مرکز ملی آمار کشور و بازتاب های رسانه ای این گزارش، زنان در ورود به دانشگاه ها گوی سبقت را از مردان ربوده اند. در میان فارغ التحصیلان دانشگاه ها نیز، آمار زنان بیش از مردان است. این در حالی است که عده زیادی از آن ها فرصت دستیابی به شغل های رسمی را ندارند. بنابراین، از میان زنان فارغ التحصیل دانشگاهی، برخی جهت حضور در عرصه های اجتماعی اقتصادی وارد میدان کارآفرینی می شوند. پژوهش حاضر با هدف فهم روایت زنان کارآفرین از تاثیر آموزش عالی بر کنش کارآفرینانه و با استفاده از روش کیفی و مطالعات پدیدارشناسانه انجام شده است. بدین منظور، با چهارده زن کارآفرین، که دارای تحصیلات دانشگاهی بودند، مصاحبه های عمیق کیفی صورت پذیرفته است. نتایج این تحقیق، در مجموع، دربردارنده چهار مقوله اصلی: «تقابل شور و ملالت»، «دانشگاه بستری برای تحول»، «دانشگاه حلقه واصل شبکه سازی» و «پتانسیل رشته دانشگاهی خلاقیت پروری»، نه مقوله فرعی: «رهایی از چارچوب ها و انقیاد نظام اداری و کارمندی»، «پرورش و شکوفایی خلاقیت و توانمندی»، «آموختن الفبای کارآفرینی»، «تغییر بینش»، «رشد و تعالی شخصیت»، «دانشگاه و شبکه سازی کارآفرینی»، «انتفاع کارآفرینی از اهتمام به شبکه سازی»، «همگرایی توانمندی و علاقه در تحصیل» و «هدایت تحصیلی»، و همچنین پنجاه وشش کد اولیه است. نتایج پژوهش نشان می دهند که دانشگاه برای زنان دانشگاهی معبری به سوی کارآفرینی است و با فراهم نمودن شبکه های ارتباطی متعدد، ایجاد روحیه خودباوری، و شکوفایی توانمندی های دانشجویان سبب پیشبرد کارآفرینی زنان و بازیابی جایگاه اجتماعی، خانوادگی و فردی آنان می شود. انتخاب رشته دانشجویان، اگر براساس علاقه و دغدغه شان صورت گرفته باشد، قابلیت این را دارد که به کمک مولفه خلاقیت، زنان را به سوی ایجاد کسب وکار سوق دهد.
    کلیدواژگان: زنان کارآفرین، شبکه های ارتباطی، آموزش عالی، کنش کارآفرینانه، توانمندی اجتماعی اقتصادی
  • خدیجه کشاورز* صفحات 137-163
    موضوع این پژوهش فهم ذهنیت دانشجویان نسبت به مناسبات جنسیتی است و چارچوب ‏مفهومی آن از نظریه های نظم جنسیتی کانل و سلطه مذکر بوردیو اخذ شده است. داده های پژوهش با رویکرد کیفی و از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 32 دانشجوی دختر و پسر در سه دانشگاه ‏تهران، امیرکبیر و الزهرا واقع در شهر تهران جمع آوری و با روش تحلیل مضمون بررسی شدند. تحلیل مضمون مصاحبه های انجام شده 11 ‏مضمون فرعی و 3 مضمون اصلی را آشکار کرد و نشان داد که دانشجویان در زمینه مناسبات جنسیتی، سه رویکرد متمایز دارند. گروه اول ‏تبعیض جنسیتی را کم اهمیت می دانند و نابرابری جنسیتی را برمبنای تفاوت طبیعی توجیه می کنند و با ارزش های مردسالارانه تبانی کرده و از ‏مسیولیت کمتر زنان در برخی حوزه ها رضایت دارند؛ گروه دوم، که بخش بزرگی از مشارکت کنندگان این تحقیق را تشکیل می دهند، به تبعیض ‏جنسیتی حساس بودند. در میان این گروه، بیشتر دانشجویان دختر در زندگی خانوادگی و از کودکی تجربه زیسته ای مبتنی بر تبعیض داشتند یا با ‏ورود به دانشگاه و بازار کار، با تبعیض جنسیتی مواجه شده بودند. بیشتر دانشجویان مرد این گروه نیز از امتیازات مردانه خود آگاه بودند. گروه ‏سوم اقلیتی از زنان و مردان مشارکت کننده در پژوهش بودند که همچون گروه دوم، به تبعیض جنسیتی حساس بودند و در جهت کاهش آن تلاش ‏می کردند. آن ها با فعالیت در انجمن های دانشگاه یا نوشتن در نشریات دانشجویی و... برای برابری حقوقی زنان و مردان تلاش می کردند. با ‏وجود این، ناامیدی نسبت به تغییر قوانین حتی در میان این کنشگران نیز مشهود است و در مواردی به سرخوردگی و تصمیم به مهاجرت آن ها منجر ‏شده است. اغلب مشارکت کنندگان از نقش مثبت دانشگاه در تحولات ذهنیتی خود، به ویژه در حوزه مناسبات جنسیتی، گفته اند؛ اما دانشگاه بیشتر ‏بستر تعاملات دانشجویی برای تغییر را فراهم می کند تا عاملیتی برای تغییر ارزش ها و نگرش های دانشجویان داشته باشد. ‏
    کلیدواژگان: مناسبات جنسیتی، تبعیض جنسیتی، دانشجویان، کنشگر زندگی خود
  • محمد آقاسی*، زهرا سادات روح الامین صفحات 165-188
    ورود به دانشگاه، پذیرش نقش دانشجویی و درگیر شدن در زیست دانشجویی، امکان زمینه سازی برای برخی تغییرات نگرشی و رفتاری دانشجویان را فراهم می کند. مطالعه حاضر برای آگاهی از کیفیت تغییرات هویتی دختران دانشجو سامان یافته است تا بعضی تغییرات نگرشی و جهت یابی های رفتاری دختران دانشجو را پس از ورود به دانشگاه شناسایی کند. به این منظور، با استفاده از روش تحقیق کیفی، با تعدادی از دختران دانشجوی سال آخر مقطع کارشناسی دانشگاه های تهران مصاحبه شده است. مشارکت کنندگان در تحقیق با روش نمونه گیری هدفمند و براساس استفاده از تکنیک گلوله برفی انتخاب شدند. پاسخ ها براساس تحلیل موضوعی تفکیک شدند و مورد تفسیر قرار گرفتند. پس از پیاده سازی متن مصاحبه ها و کدگذاری آن ها، مفاهیم اولیه ذیل چهار مقوله «شیوه گذران اوقات فراغت»، «تشکیل خانواده با بازسازی هویت جنسی زنانه»، «سبک دین داری»، «نگرش به خوشبختی و رضایت از زندگی» دسته بندی شدند. روایت دختران دانشجوی مشارکت کننده در تحقیق نشان می دهد که در خلال تحصیل در دانشگاه، به تدریج نگرش به شیوه گذران اوقات فراغت، تشکیل خانواده برپایه بازسازی هویت جنسی زنانه، سبک دین داری و نگرش به زندگی و احساس خوشبختی تغییر کرده است. آن ها در بیان تجربه زیسته خود در دانشگاه معتقدند که طی یک فرایند، فردگراتر، منفعت طلب تر، مساوات خواه تر، سکولارتر و واقع گراتر شده اند و در مجموع، یک تحول هویتی مهم را تجربه کرده اند. همچنین، بسته به زندگی فردی، تجربه حضور در دانشگاه های متفاوت و کیفیت فضای علمی دانشگاه، به ویژه تعامل استاد دانشجو، مشارکت اجتماعی با تشکل های درون و بیرون دانشگاه و امکان یافتن شغل مناسب می تواند آثار و شدت تغییرات هویتی دانشجویان را تعدیل کند. آن چه اهمیت دارد آشنایی با زندگی دختران دانشجو، به عنوان قشری کمتر یادشده، امکان شناخت بیشتری از لایه های پنهان دانشگاه ایرانی را فراهم می کند.
    کلیدواژگان: تغییر هویتی، دختران دانشجو، زیست دانشجویی
  • مهری طیبی نیا* صفحات 189-197

    کتاب برساخت اجتماعی تفاوت؛ جنسیت در کلاس درس دانشگاهی، نوشته دکتر کرم حبیب پور گتابی، در سال 1397 تالیف شده است. این کتاب به واسطه بررسی ابعاد روش شناختی یک پژوهش آکادمیک در حوزه هویت جنسیتی، به ویژه هویت زنانه، و نیز توجه به ساحت علم در تجربه تفاوت جنسیتی و رویکردهای منتهی به ساختار و عاملیت در بازتولید و یا برساخت جنسیت قابل توجه است. کتاب مدعی غفلت جامعه شناسی در پرداختن به ابعاد فرهنگی و اجتماعی کلاس درس دانشگاهی است و از این جهت، به روایت تجربه جنسیتی در کلاس درس می پردازد. به نظر می رسد که علی رغم اهداف تعیین شده، سمت و سوی کتاب بیش از هر چیز در تلازم با امر جنسیتی قرار می گیرد و با طرح پیش فرض اریب جنسیتی در کلاس درس، در روش شناسی و فرایند اجرای پژوهش دچار اریب پژوهشی می شود. مصادیق تجربه تفاوت جنسیتی در متغیرهایی مورد بررسی قرار می گیرند که بیش از توجه به رویکردهای ساختار و عاملیت، متمرکز بر رویکردهای شناختی می شوند و مسیر پژوهش بیشتر بر تفکیک موضوعات در حوزه یادگیری متمرکز می شود. تفسیر داده ها، برخلاف ادعای کتاب و رویکردهای نظری مطرح شده، در مسیر برساخت گرایی قرار نگرفته است. در نهایت، نقش نهاد دانشگاه در تقویت تفاوت جنسیتی و یا تعدیل این تفاوت مشخص نیست و تفسیر و ارزیابی از دانشگاه و نقش آن در هویت سازی دانشجویان بیش از حالت فعال، در حالت منفعل صورت بندی شده است. یکی از چالش های اصلی این نقد مترتب بر سبک بیان مفاهیم احصاشده در بیان نتایج و تفسیر آن ها است. مفهوم سازی عناوین در ارایه نتایج پژوهش، خود در یک عاملیت پنهان، بازتولیدکننده کلیشه های جنسیتی خواهد بود. بنابراین، به منظور جنسیت زدایی از پژوهش های علمی، تحقیقات حوزه جنسیت بیش از هر چیز نیازمند شناخت واقعی از مسایل، عدم تعادل ها و گسست های اجتماعی است.

    کلیدواژگان: برساخت هویت، هویت جنسیتی، کلاس درس دانشگاهی، آموزش عالی
|
  • R. Samim Pages 5-6

    Statistics show that in the year 2001, there occurred a major demographic transformation in Iranian universities, a transformation that, along with it, brought about many cultural, social and economic consequences. That year, the number of women admitted to public universities exceeded for the first time that of men. In other words, 50.5% of all those admitted to universities were women . If we assume this increase in number as the beginning of the feminization of the student status in Iranian universities, we must ask ourselves what is the relationship between this transformation and the cultural, social and economic changes that universities witnessed from that year onwards? This is a fundamental question in the cultural and social studies of universities in Iran. 
    The year 2001 can also be considered the beginning of a general debate on the role of women in Iran's higher education. Since then, many researches have been conducted and articles have come up in this regard. Most of these researches and articles could focus on two issues: 1) Gender and identity changes affected by this great transformation, and 2) Difficulties and problems related to attracting female graduates in the labor market. We have dedicated this issue of the University Studies Quarterly in collaboration with the Department of Women's Studies of the Research Institute of Cultural, Social and Civilization Studies to investigate the issues of women in higher education and thus collected articles under the two aforementioned topics. In the first article, which examines the understanding of university women about the managerial tenure in higher education, Mohammad Taghi Karmi Qahi and Zainab Moradinejad have presented a noteworthy typology from the point of view of women regarding the problems and capacities of proper management in the university. In the second article, "Women in Iran's Higher Education Management: A Double-glazed Glass Ceiling over the Shuttered Gates of Faculties", Leila Falahati has addressed the same issue, having a more extensive discussion about these problems. In the subsequent articles, Saideh Pourkhazaei et al., Samieh Fereidouni, and Zahra Mirhosseini et al. have addressed the issue of empowering women in higher education and their employment after graduating from universities. Somayeh Fereidouni, in her article, raises the question as why there has not been a significant change in women’s entry into the labor market despite the increase of female graduates. The last two articles are dedicated to gender and identity changes affected by the presence of women in higher education. Mohammad Aghasi and Zahra Sadat Rooholamin have narrated the female students’ experience of identity changes while attending the university whereas; Khadijeh Keshavarz has examined the views of students from three universities in the Iranian capital such as the University of Tehran, Amir Kabir University and Al Zahra University on gender relations. She categorizes those views into three approaches and carefully lists their differences. Based on procedures adopted in previous issues of the quarterly, Mehri Tayebinia has written a review on Karam Habibpour Getabi's book entitled The Social Construction of Difference: Gender in the University Classroom. This is a critical review that highlights the strengths and weaknesses of this book and offers helpful suggestions at the end.

  • M.T. Karmi Qahi *, Z. Moradi Nejad Pages 7-31
    The increasing presence of women in higher education arenas has been one of the most important developments over the past few decades. However, their understanding of holding managerial positions in academia seems an important topic to be dealt with and the current paper is an attempt in this regard. For this, a conceptual framework is compiled with an interpretive approach relying on sensitive concepts such as culture, double hermeneutics and glass ceiling from the views of Max Weber, Anthony Giddens and Morris et al. In order to achieve the goal, the thematic analysis method and an in-depth individual interview technique were used. The statistical population was faculty members and female doctoral students of Allameh Tabatabai University, 18 of them were selected by purposeful sampling and individual interview techniques. Based on the results, five types of desperate protestors, survivors of the competition, dependent shadow sitters, isolated familyists, and waiting intentions were extracted. The findings revealed three important points: 1. University in Iran is part the society and socio-cultural structure. The issue of women on managerial positions has a deep connection with social issues, and it should be seen in the light of the country’s structure as a whole. 2. Today, Iranian women hold numerous managerial positions in the higher education domain. Of course, it goes to their level of awareness and activism which help them enter into the realm of academia. 3. Regarding the women’s presence in higher education fields, one should not go to the prevailing narrative and issue a general verdict for all of them.
    Keywords: Academic Women, higher education, Typology, managerial positions
  • L. Falahati * Pages 33-61
    A glance at the participation of women in higher education across the world shows that the presence of women in higher education has been increasing steadily since the 1970s, and in Iran, this process has witnessed a dramatic growth in line with the policy of educational justice. This growing trend of women's participation raised the idea of feminization of higher education in Iran although the evaluation of achievements indicates the existence of stable gender inequalities at different aspects of higher education. The purpose of this study is to investigate the share of women in the management positions of the Ministry of Science, Research and Technology. The data were collected through a questionnaire distributed among female managers of the Ministry in 2020-2021. Findings revealed that the share of women in management positions is less than 10% and at the same time they are facing a double-glazed glass ceiling. In the first layer of this ceiling, a small share of women in the scientific ranks, including assistant professor (15%) and full professor (5%) prevent them to achieve higher level of managerial positions in higher education. This process is a reflection of the concept of leaky pipelines in the structure of higher education in Iran, which reflects the fact that women fall in the promotion process. In the second layer, the large share of women in the positions of department management and deputy of faculties (97 percent) and the small share in to university administrable positions (3 percent) indicate gender inequality. The findings showed that a total of 97% of women's managerial positions are limited to the faculties, and the positions outside of the faculties are negligible. In other words, the faculties have shuttered gates to allow women to enter, meanwhile, the double-glazed glass ceiling rests over the administrative staircase of higher education.
    Keywords: women's management, women in higher education, glass ceiling, gender inequality, gender in higher education
  • S. Pourkhazaei *, G. Mehran, P. Ahmadi, F. Adli Pages 63-84
    A country needs the participation of all members of society, including women to achieve sustainable development. Women make up half of the population, which is especially important to pay attention to their needs, issues, problems, and prepare programs for their training and empowerment. In other words, empowering women is one of the important components of that endeavor. From this point of view, this research aims to analyze women's empowerment from the point of view of students of Alzahra University, a women higher academic institution in Tehran. The research is qualitative based on a semi-structured interview with 50 students in the academic year of 2022-2023. Based on the findings, the concept was categorized into six dimensions: psychological (with the components of freedom of expression, right to choose, decision making, planning, purposefulness, management of emotions, personal life skills, attention to existential value, self-belief, trust to ego, sense of satisfaction, responsibility, solving personal problems, ethics, independence, strong spirit, strong character and courage), social (with the components of communication, respect, social awareness, media literacy and social presence), family (with the components of interaction, having the power and skill of family life), political (macro-level decision-making and political literacy), the economic dimension (with job and income components) and knowledge (with the component of attention to the value of science). This research helped understand the concept of women's empowerment and can play a key role in the policy making.
    Keywords: Alzahra University students, Stromquist Model, Qualitative Method
  • S. Fereidouni * Pages 85-112
    Female employment, which has always been a very important and challenging issue around the world, is not an exceptional to Iran. Over the past two decades, Iranian females have become the most important costumers of higher education. A large number of social activists and even some governments have worked to facilitate females' employment.  However, the rate of female employment in Iran has been significantly less than the global average. It seems that, there are some missing elements, which are rooted in social beliefs. This research has been designed based on interpretive paradigm, qualitative approach and thematic analysis method, in order to respond to this main question: Why despite increasing female university students and graduates, there is no significant change in the rate of females' employment? The research participants included 46 female and male high school students (who were about to enter higher education) and 35 female higher education students from 9 Iranian provinces. Findings showed that gender-based norms in defining females’ role and responsibilities, especially about employment, have highlighted students' beliefs. On the other hand, female higher education students have defined employment as an ornamental good. They also defined the important role of university as an opportunity for them to social presence, which provides intellectual independence as well. In line with Becker's Theory, gender beliefs and female points of views about employment and university have serious share to build employers' tastes, which can lead to the separation of females from labour market.
    Keywords: female labor market, gender stereotypes, discrimination, employers’ choice
  • Z. Mirhosseini *, Z. Shafiei, S. Ashuri Pages 113-136
    Over the past three decades, there has been a phenomenal increase in Iranian students in different levels of higher education. And according to the Iranian Statistical Center as reflected by the media, women have overtaken men in entering universities despite the fact that many of them do not get the opportunity to obtain official jobs. Thus, some of the female university graduates opt for entrepreneurship in order to participate in the socio-economic domain of the country. This study aims to understand the narratives of women entrepreneurs regarding the impact of higher education on their entrepreneurial activities. This is a qualitative research based on phenomenological studies. To this aim, in-depth interviews were conducted with 14 women entrepreneurs. Four main categories extracted include: passion/boredom contradiction, university as a platform for transformation, university as a medium for networking, and the academic field of creativity potentials. Additionally, ten sub-categories were: getting rid of official formalities and system subjugation as staff, nurturing or flourishing creativity and capability, learning fundamentals of entrepreneurship, changes in vision, personality growth and excellence, entrepreneurship and networking, entrepreneurial benefit from diligence to networking, ability and interest convergence in education, and educational guidance. The results indicate that universities are considered gateways to entrepreneurship for female students. Therefore, providing the grounds for establishing or connecting with various networks, promoting self-confidence and morale, and helping students flourish in their abilities will lead to the advancement of entrepreneurship among women and their social, family and individual status.
    Keywords: entrepreneur women, communication networks, higher education, entrepreneurial activities, creativity, socio-economic capability
  • Kh. Keshavarz * Pages 137-163
    The subject of this research is the understanding of students' attitudes towards gender relations. Connell's theories of “gender order” and Bourdieu's “male dominance” have provided the conceptual framework for this study. Research data were collected using a qualitative approach and through semi-structured interviews with 32 female and male students of three universities in the Iranian capital i.e., University of Tehran, Amirkabir University of Technology and Alzahra University. The data were analyzed thematically that finally revealed three main themes and eleven sub-themes and showed that the students had three distinct approaches to gender relations: One group considered gender discrimination to be of little importance. They justified gender inequality based on natural differences, colluded with patriarchal values, and were somehow satisfied with lesser responsibility on the part of women in some fields. The second group constituted a large part of the participants, and was sensitive to gender discrimination. Within this group, most of female students had either experienced discrimination in their family life since childhood, or faced gender discrimination in the university and the labor market. Most of the male students in this group were aware of their gender-based privileges. The third group constituted a minority that was active in promoting legal gender equality within university associations or promoting student publications, etc. However, even among these activists, there was obvious frustration towards changing the laws. In some cases, this encouraged them to emigrate. Most of participants believed that universities play a positive role in their intellectual transformations, particularly in the field of gender relations. That said that the university usually provides a platform for interaction among students which can help bring changes to values and attitudes.
    Keywords: gender relations, gender discrimination, students, actor of own life
  • M. Aghasi *, Z.S. Rooholamin Pages 165-188
    Entering the university, accepting the role of a student and getting involved in student life provides the opportunity to create some attitudinal and behavioral changes in students. The present study aims to know the quality of identity changes of female students and identify some changes in their attitudes and behavior after entering the university. For this, using the qualitative research method, interviews were conducted with a number of female undergraduate students of Tehran universities. The participants were selected through the purposeful sampling method and based on the snowball technique. The answers were separated and interpreted via thematic analysis. After implementing the text of the interviews and coding them, the primary concepts were classified into four: "way of spending leisure time", "forming a family by reconstructing female gender identity", "style of religiosity", "attitude towards happiness and life satisfaction". The narratives of students show that the aforementioned categories have gradually changed. In expressing their on campus lived experience, they believe that they have become more individualistic, self-interested, egalitarian, secular and realistic, meaning they have gone through an important identity transformation. Also, depending on individual life, the experience of attending different universities and the quality of the academic atmosphere of the university, especially the professor-student interaction, social participation with organizations inside and outside the university, and the possibility of finding a suitable job, it can moderate the effects and intensity of students' identity changes. What is important is that getting to know the life of female students as a less mentioned group, provides the possibility to know more about the hidden layers of the Iranian university.
    Keywords: Identity change, female students, student life
  • M. Tayebinia * Pages 189-197

    The book entitled The Social Construction of Difference: Gender in the University Classroom was written by Dr. Karam Habibpour Getabi in 2017. This is notable for examining the methodological dimensions of an academic research in the field of gender identity, especially female identity, as well as paying attention to science in the experience of gender differences and approaches leading to structure and agency in the gender reproduction or construction. The book claims the neglect of sociology in dealing with the cultural and social dimensions of the university classroom, and hence, it talks about the narrative of gender experience in the classroom. It seems that despite the set goals, the direction of the book is more than anything related to the gender issue and with the default design of the gender bias in the classroom, the methodology and the research process will suffer bias, as well. The research path focuses more on the separation of subjects in the field of learning. Data interpretation, contrary to the claim of the book and the proposed theoretical approaches, has not been on the path of constructivism. Finally, the role of the university in strengthening the gender difference or adjusting this difference is unclear, and the interpretation and evaluation of the university and its role in identifying students is formulated in a passive rather than active mode. One of the main challenges of this critique is related to the style of expression of the collected concepts and their interpretation. In other words, the conceptualization of titles in the presentation of research results will reproduce gender stereotypes in a hidden agency. Therefore, in order to degenderize research requires more than anything else a real understanding of issues, imbalances and social discontinuities.

    Keywords: Identity construction, gender identity, University classroom, higher education