فهرست مطالب

مجله فلسفه علم
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 25، بهار و تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالضفل اسدنیا*، فاطمه مکی زاده، فضه ابراهیمی صفحات 1-27

    فلسفه هنر و علم تفکر و کسب بینش در مورد جهان و چیستی ها است. شناسایی زمینه های پژوهشی و محدوده موضوعات آن مهم به نظر می رسد، این پژوهش با هدف رسیدن به درک جامعی از روند و ساختار موضوعی مقالات حوزه فلسفه انجام شده است. پژوهش حاضر توصیفی با رویکرد علم سنجی که به تحلیل محتوای متون با استفاده از هم رخدادی واژگان و تحلیل شبکه های اجتماعی پرداخته است. جامعه پژوهش حاضر شامل مقالات حوزه فلسفه است که در پایگاه وب آو ساینس برای بازه 5 ساله 2017-2021 در نمایه استنادی هنر و علوم انسانی منتشر شده است، نهایتا 4829 مقاله به منظور ترسیم جامعی از ساختار فکری دانش در حوزه فلسفه انتخاب شد. برای تحلیل داده ها و ترسیم نقشه علمی از بسته R bibliometrix بهره گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد بیشترین افزایش در مدارک منتشر شده در 3 سال گذشته رخ داده است، فیشر (Fischer) پرکارترین نویسنده در سال های اخیر بوده است. کشورهای آمریکا و انگلستان دو کشور برتر به لحاظ دریافت استنادهای حوزه علمی فلسفه هستند. برجسته ترین سازمان INST philosophy است. «کانت» و «فلسفه تجربی» بیشترین فراوانی را در بین سایر کلیدواژه ها داشتند. پژوهش های حوزه فلسفه به چهار خوشه تقسیم شده؛ خوشه های «مکاتب و نحله های فکری فلسفی» و «عمل گرایی» به عنوان خوشه با تراکم بالا و توسعه یافته شناخته شدند و خوشه های «فلسفه تجربی» و «فلسفه» خوشه های محوری اما توسعه نیافته بودند. با توجه به یافته ها و فراوانی بالای کلیدواژه کانت و روابط این کلیدواژه با دیگر کلیدواژه ها می توان به این نکته پی برد که آراء و نظریات کانت همچنان مورد توجه و وزنه سنگینی در مباحث فلسفی است. همچنین با توجه به خوشه های مستخرج، مشاهده شد که این پژوهش ها از تنوع بالایی برخوردار نیستند و مباحث مغفول مانده فلسفی بسیاری به نظر می رسد، هنوز وجود دارد.با تحلیل موضوعات مربوط به مدارک حوزه فلسفه، پیشرفت های علمی و روندهای همکاری علمی این حوزه برجسته می شود و این می تواند به سیاست گذاران و محققان کمک کند تا علاوه بر درک وضعیت فعلی تحقیقات فلسفی نسبت به پیش بینی و شناخت آینده نیز گام هایی بردارند.

    کلیدواژگان: فلسفه، تحلیل هم رخدادی، علم سنجی، وب او ساینس، تولیدات علمی
  • جواد اکبری تختمشلو*، سید مهدی حسینی نسب صفحات 29-65
    فلاسفه علم، اعم از ریالیست و آنتی ریالیست، از اوایل قرن بیستم، عمدتا با انگیزه غلبه بر برخی مسایل در فرایند فهم علم (بالاخص برخی مسایل جدی که از واقعیاتی چون تغییر متوالی و عمیق نظریه های علمی ناشی می شدند)، گرایش ویژه ای به مفهوم "ساختار" نشان داده اند. در این راستا، تاکنون انواع مختلف "ساختارگرایی" حول این باور شکل گرفته اند که علم صرفا قادر است از ساختار جهان (و نه از ابعاد هستی شناختی اشیاء آن) پرده بر دارد. با این حال، همه ساختارگرایی ها با نقد بسیار مهم و جدی به نام "نقد نیومن" مواجه شده اند که طبق آن اگر قرار باشد ساختار حداکثر چیزی باشد که ما از جهان می دانیم، در آن صورت کل چیزی که عملا از جهان خواهیم دانست جز کاردینالیتی، یعنی تعداد اشیاء مربوط، نخواهد بود.نظر به جایگاه ویژه ساختارگرایی در فلسفه علم و همچنین عمق و جدیت نقد نیومن، ما در این مقاله قصد داریم ضمن معرفی ساختارگرایی علمی ریالیستی و نیز آنتی ریالیستی، پاسخ آنها به این نقد را مورد بررسی و ارزیابی قرار دهیم. نتایج این بررسی حکایت از ناتوانی یا لااقل مسیله داری جدی هر دوی این ساختارگرایی ها در تدارک پاسخی رضایت بخش به چالش نیومن دارد: ناتوانی و مسیله داری که عمدتا ریشه در همان ماهیت و مبانی ساختارگرایانه این مکاتب دارد.
    کلیدواژگان: ساختارگرایی رئالیستی، نقد نیومن، رمزی سازی نظریه ها، ساختارگرایی تجربه گرایانه، ون فراسن، پارادوکس پاتنم
  • محمدرضا امیری طهرانی* صفحات 67-90

    با توجه به چالش هایی که فراروی علوم انسانی و اجتماعی در ایران، هم چون برچسب ناکارآمدی و نامتناسب بودن مطرح است، تحلیل و شناخت آن ها مستلزم مسیله شناسی این علوم است. خوشبختانه بررسی ها و پژوهش های متنوعی درباره عوامل و دلایل وضعیت کنونی علوم اجتماعی در دانشگاه ها و مسایل آموزش عالی در ایران انجام شده است. نظر به اهمیت چالش فراروی علوم اجتماعی این مقاله سعی دارد به روش توصیفی- تحلیلی و با رویکرد معرفت شناختی، چارچوبی نظری برای چالش ناکارآمدی علوم اجتماعی در ایران ارایه کند. با بررسی عمده ترین چالش های این علوم از دیدگاه مردم، دانشگاهیان و مدیران و استخراج مضمون های اصلی، سه فرضیه به عنوان دلایل این چالش ها بررسی و تحلیل می شود. فرضیه نخست بر کاربست نادرست نظریه های و آموزه های علوم انسانی و اجتماعی از سوی نخبگان دلالت دارد. فرضیه دوم از انتخاب و اقتباس نامتناسب مکاتب علمی از جهان غرب حکایت می کند. و فرضیه سوم بر تفاوت اساسی متافیزیک و پیش فرض های علوم جدید -که خاستگاه آن تمدن غربی است- با فرهنگ و تمدن ایرانی و اسلامی تاکید دارد. این فرضیه ها تحلیلی معرفت شناختی برای چالش ناکارآمدی علوم اجتماعی در ایران فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: علوم انسانی و اجتماعی، مسئله شناسی، ربط اجتماعی، کاربست علم، اقتباس علم، مبانی علم
  • پریسا ساعتچی فرد*، کیوان الستی صفحات 91-115
    در همه ی ادوار تاریخ، انسان در تلاش برای «فهمیدن» بوده است. دانشمندان برای شناخت جهان طبیعی به مشاهده ها و طبقه بندی ها ، و نظریه پردازی ها متوسل می شوند. اما موضوع فهم اعمال دیگر انسان‎ ها، (کمی) متفاوت به نظر می رسد. حداقل در یک رویکرد برای دست یابی به این مهم، به دریافت قصد و نیتی که در پس اعمال انسان ها است نیاز داریم. از آنجا که قصد، ماهیتی روانشناختی دارد، همواره از سوی تجربه گرایان این نگرانی وجود دارد که ممکن است قابل ادراک توسط افراد سوم شخص نباشد. تا حدودی بسیاری از کنش های انسانی، قاب لادراک از منظر سوم شخص هستند و همین امر سبب می شود که موضوع بررسی های علمی (با روش های رایج علمی) باشند. با این حال مواردی وجود دارد که نشان می دهد، فهم فعالیت های انسان از زاویه ی سوم شخص دارای محدودیت هایی است.استفان گریم (Stephen Grimm)، نوعی از فهم را معرفی می کند و معتقد است، با دریافت اهداف خاص شخص فهم شونده به عنوان عملی خواستنی، به نوعی فهم عمیق تر دست خواهیم یافت. در این مقاله، تلاش شده است تا ابتدا با طرح و تفسیر دیدگاه استفان گریم، موضوع مورد بحث روشن شود و سپس با طرح مسیله و توضیح ابهامات ایده ی گریم، به عنوان یک صورت بندی جایگزین، نشان خواهیم داد که تصمیم عامل، برای فهمیدن یا نفهمیدن اعمال دیگران نقش مهمی ایفا می کند. همدلی به عنوان ظرفیتی روانشناختی، شناخته می شود که با شبیه سازی ساختار، میتوان به نحو دیگری آن را فهمید. بررسی و نگاه عمیق تر به این مسیله، به ما کمک خواهد کرد، که قضاوت بهتری از آن به عنوان روش یا ایده ای در علوم اجتماعی و انسانی داشته باشیم.
    کلیدواژگان: فهم، قصد، کنش: روان شناختی، روش شناختی، علوم اجتماعی، علوم انسانی
  • سید مصطفی شهرآیینی*، مجتبی جلیلی صفحات 117-134

    به نظر می رسد در علم دکارتی که با شالوده ای عقلی و وجودی در پی تصرف و تسخیر عالم است مجالی برای فرضیه نباشد زیرا آن چه در پیشگاه عقل پدیدار می شود کاملا روشن است و جایی برای فرض باقی نمی گذارد. این از جهتی درست است و از جهتی نادرست؛ توضیح اینکه درخت دانش دکارتی سه بخش دارد: ریشه یعنی مابعدالطبیعه، تنه یعنی طبیعیات و سرشاخه ها شامل طب و مکانیک و اخلاق است، که در دو بخش نخست، جایی برای فرضیه نیست و تنها با عقل سروکار داریم. نقش اصلی فرضیه در فراهم کردن امکان باروری و میوه دهی درخت دانش در سرشاخه های سه گانه است. علم دکارتی در مقام تجربه که مقام به بارنشستن و میوه دادن است نیاز مبرمی به فرضیه دارد و در همین جاست که به گفته دکارت «ما را مالک و ارباب طبیعت می کند». فرضیه در مقام حلقه ی اتصال میان تجربه و عقل، نقشی چنان بدیع دارد که علم دکارتی بی آن، از مرتبه عقل به مرتبه حس و خیال و تجربه نمی رسد و گذار از «فلسفه ی نظری» مدرسیان به «فلسفه ی عملی» مدنظر دکارت فراهم نمی آید.

    کلیدواژگان: فرضیه، تجربه، سوژه ی مرکب، یقین، حقیقت
  • عماد طیبی*، علیرضا منصوری صفحات 135-157

    مسیله هستی شناسی مصنوعات تکنیکی این است که چه چیزی باعث می شود یک شیء به عنوان یک مصنوع تکنیکی لحاظ شود. از آنجا که مصنوع تکنیکی کارکردی را برای کاربران محقق می کند، اغلب نظریات با تحلیل مفهوم کارکرد به بررسی هستی مصنوعات پرداخته اند. دسته ای از نظریات با توجه به ساختار فیزیکی مصنوع و نقش علی که در ایفای کارکرد دارد، به تبیین هستی مصنوعات پرداخته اند، برخی دیگر بر مقاصد عامل ها در طراحی و کاربرد مصنوعات تاکید کرد ه اند و کارکرد را همان قصد عامل تلقی کرده اند. برخی نیز تطور یک مصنوع یعنی تاریخچه انتخاب و بازتولید یک مصنوع را در هستی آن موثر دانسته اند.با توجه به نواقص نظریه های نقش علی، قصدی و تطوری، تلاش هایی برای ارایه نظریه های ترکیبی صورت گرفته است. ما در این مقاله ضمن مرور مهم ترین نظریات هستی شناسی مصنوعات تکنیکی، از رهگذر نقد و بررسی آن ها توضیح می دهیم که یک نظریه هستی شناختی مناسب برای مصنوعات باید به چه مسایلی پاسخ دهد.

    کلیدواژگان: فلسفه تکنولوژی، مصنوعات، کارکرد، قصد، طرح، هستی شناسی مصنوعات
  • سید سعید میراحمدی* صفحات 159-192

    نیوتن اثرات دینامیکی مشاهده شده برای اجسام شتاب دار (مانند فرورفتگی سطح آب در آزمایش سطل نیوتن و غیره) را ناشی از شتاب آن ها نسبت به فضای مطلق می دانست. اینشتین با دنبال کردن ایده های ماخ به خوبی می دانست که اگر بتواند بر اساس این فکر که «حرکت» امری کاملا نسبی است، نشان دهد که اثرات لختی، در واقع، ناشی از شتاب جسم نسبت به ماده دوردست در عالم است، نه نسبت به فضای مطلق، آنگاه توانسته است مفاهیم مطلق نیوتنی را به کلی کنار بگذارد. اعتقاد رایجی وجود دارد مبنی بر این که نظریه نسبیت عام، دستگاه های مختصات ارجح (چارچوب های لخت) مربوط به فضا و زمان مطلق نیوتنی را کنار گذاشته است. در این نوشتار با بررسی سیر اندیشه اینشتین در تدوین نظریه نسبیت عام، صحت این ادعا تایید می شود که علی رغم تلاش اینشتین و برخلاف نام این نظریه، اصل ماخ به معنای «نسبی بودن حرکت» یا به این معنا: «منشا اعمال نیروهای لختی، ماده موجود در عالم است، نه فضازمان مطلق»، نه در اصول موضوعه نظریه نسبیت عام گنجانده شده و نه از آن نتیجه می شود. بنابراین چنین می توان گفت که عناصر مطلق مانند «حرکت و سکون مطلق»، «شتاب مطلق»، «نیروی لختی مطلق» و «فضازمان مطلق» کماکان در نظریه نسبیت عام حضور دارد. با توجه به اهمیت معرفت شناختی اصل ماخ، تلاش برای ارایه یک نظریه فیزیکی کارآمد منطبق با این اصل همچنان ادامه دارد.

    کلیدواژگان: نظریه نسبیت عام، اصل ماخ، نسبی بودن حرکت، فضای مطلق، حرکت مطلق، نیروهای لختی
|
  • Abolfazk Asadnia *, Fatemeh Makkizadeh, Fezeh Ebrahimi Pages 1-27

    Philosophy is the art and science of thinking and gaining into the world and things. It seems important to identify the research fields and the scope of its subjects. This research was done with the aim of achieving a comprehensive understanding of the process and thematic structure of articles in the field of philosophy. The current research is descriptive with a scientometric approach that analyzes the content of texts using the co-occurrence of words and social network analysis. The statistical population includes articles in the field of philosophy that have been published in the Web of Science database for the 5-year period of 2017-2021 in the citation index of arts and humanities. Finally, 4829 articles were selected in order to comprehensively outline the intellectual structure of knowledge in the field of philosophy. R bibliometrix package was used for data analysis and scientific map drawing. The analysis of the data showed that the greatest increase in published documents occurred in the last 3 years, Fischer was the most prolific author in recent years. America and England are the top two countries in terms of receiving citations in the scientific field of philosophy. The most prominent organization is the INST philosophy. Studies in the field of philosophy are divided into four clusters; Philosophical schools of thought and pragmatism clusters were clusters with high density and developed and experimental philosophy and philosophy clusters were central clusters with high centrality and undeveloped. According to the findings and the high frequency of Kant's keyword and the relationship between this keyword and other keywords, it can be concluded that Kant's opinions and ideas are still of great importance in philosophical discussions. Also, according to the extracted clusters, it was observed that these researches do not have a high variety and many neglected philosophical topics still exist.By analyzing the topics related to the articles in the field of philosophy, scientific advances and trends in scientific cooperation in this field are highlighted, and this can help policy makers and researchers to understand the current state of philosophical research in addition to predicting and knowing the future.

    Keywords: philosophy, Co-Word analysis, Scientometrics, Web of Science, Scientific Productions
  • Javad Akbari Takhtameshlou *, Seyed Mehdi Hosseini Nasab Pages 29-65
    Since the beginning of the 20th century, philosophers of science—both realist and anti-realist—have shown a special tendency toward the concept of ‘structure’, mainly to address certain problems in the process of understanding science (particularly some serious problems arising from successive and deep changes in scientific theories over time). In this regard, different forms of ‘structuralism’ have been developed thus far around the belief that science is only capable of revealing the structure of the world (and not the ontological characteristics of its objects). However, all structuralisms have been subjected to a very serious criticism known as ‘Newman's objection’, which states that if structure is supposed to be the most we know about the world, then the only thing we will actually know about the world is cardinality, i.e., the number of related objects.Given the importance of structuralism in the philosophy of science as well as the seriousness of Newman's objection, the goal of this paper is to introduce both realist and anti-realist scientific structuralism and examine and evaluate how successfully they respond to this criticism. The findings of this examination suggest that both of these structuralisms are incapable or at least substantially problematic in answering Newman's objection, mostly due to their structuralist nature and underlying ideas.
    Keywords: realist structuralism, Newman's objection, Ramseyfication of theories, empiricist structuralism, van Fraassen, Putnam's paradox
  • Seyed MohammadReza Amiri Tehrani * Pages 67-90

    With regards to the inefficiencies and uncompromising situations within the humanities and social sciences field in Iran, the challenge of problematizing these sciences is inevitable. So far, numerous research analyzing humanities and social sciences’ problems in the Iranian academic system have been published. Considering the important role of humanities and social sciences in the modern Iranian society, we attempt to suggest a theoretical framework for the problematization of humanities and social sciences in Iran. The exploration of the main challenges facing humanities and social sciences in Iran from the community, academy and administration point of view, sparks three hypotheses. First, humanities and social sciences’ theories and teachings are not applied accurately. Second, the humanities and social sciences’ schools of thought are not chosen properly according to Iranian circumstances. And third, there are metaphysical differences between axioms and presupposition of humanities and social sciences having western origins and those with Islamic-Iranian culture.

    Keywords: Humanities, Social Sciences, Problematization, Social relevance, Application of science, Adaptation of science
  • Parisa Saatchi Fard *, Keyvan Alasti Pages 91-115
    In all periods of history, human has been trying to "understand". In order to understanding the natural world, scientists first observe samples and then classify them based on similarity. To figure out the actions of people, the matter seems different. To achieve this, we need to understand the intentions of people. Because intention has psychological nature, there is always a concern from empiricists that it may not be perceptible by third-person people. To some extent, many human actions are perceptible from a third-person point of view, and this causes them to be the subject of scientific investigations (with common scientific methods). However, there are cases that show the understanding of human activities from the third person of view has limitations.Stephen Grimm introduces a type of understanding and believes that by realising the specific goals of the person being understood as a desired action, we will achieve a deeper understanding. In this article, an attempt has been made to clarify the discussed issue first by proposing and interpreting Stephen Grimm's point of view, and then by proposing the problems and explaining the ambiguities of Grimm's idea, as an alternative formulation, we will show that the agent's decision for understanding or not understanding the actions of others, plays an important role. Empathy is known as a psychological capacity that can be understood in a different way by simulating the structure.Investigating and looking deeper into this issue will help us to judge it better as a method or an idea in social and human sciences.
    Keywords: understanding, intention, action: psychological, methodological, Social Sciences, Humanities
  • Seyed mostafa Shahraeini *, Mojtaba Jalili Pages 117-134

    At first, it seems that in Cartesian science which seeks to master the world based on its rationalistic and ontological foundations, there is no room for hypothesis of any kind; because whatever appears before the modern reason, is so clear that needs not to any assumption. This view is both correct and incorrect. The Cartesian tree of knowledge has three parts within first two parts of which, i. e. metaphysics as its root and physics as its trunk, only reason is absolute sovereign, while its third part, i. e. the triad branches including medicine, mechanics, and morals cannot be established without hypotheses. The main role of hypothesis is making this tree to be fruitful in its three branches. Experience as the phase of fruit-gathering from this tree is impossible without hypothesis, and this is the very turning-point of which Descartes speaks as his practical philosophy which “makes us the lords and masters of the world”. Hypothesis, as the linkage between reason and experience, is of so irreplaceable role without which Cartesian scientist cannot be successful in bridging the gap between reason, from one hand, and sensation and imagination, from the other.

    Keywords: hypothesis, experience, composite subject, Certainty, Truth
  • Emad Tayebi *, Alireza Mansouri Pages 135-157

    The ontological problem of technical artifacts is: what makes an object count as a technical artifact? Most theories have investigated the ontology of artifacts in terms of ‘function’. A group of these theories has highlighted the physical structure of the artifact because of its causal role in realizing the function; Others, taking ‘function’ and ‘intention’ the same, have emphasized agents’ intention in the design and use of artifacts. Some have considered the evolution of artifacts, their history of selection and reproduction, to be effective in the constitution of their ontology. Due to the shortcomings of causal, intentional, and evolutionary theories, attempts have been made to present hybrid theories. This paper, along with an overview and evaluation of the most important theories of the ontology of technical artifacts, aims to spell out the problems which any adequate ontology of artifacts needs to answer.

    Keywords: philosophy of technology, Artifacts, Function, intention, Plan, ontology of artifacts
  • Seyed Saied Mirahmadi * Pages 159-192

    Newton considered the dynamical effects exerted upon accelerating bodies (such as the concavity of the surface of the water in Newton’s bucket experiment, etc.) to be caused by their acceleration relative to absolute space. Following Mach’s ideas, Einstein, based on the thought that all motion is relative, knew very well that if he could show that the inertial effects are actually due to the acceleration relative to distant matter instead of absolute space, then he would be able to dispose of the Newtonian concepts of absolute space and motion. There is a widespread belief that the general theory of relativity get rid of the preferred (inertial) frames corresponding to Newtonian absolute space and time. In this article, by examining Einstein’s thought process in creating the general theory of relativity, the cl aim despite Einstein’s efforts and contrary to the name of the theory, Mach’s principle in the sense of “relativity of all motion” or “inertial forces are exerted by matter, not by absolute spacetime” is neither included in the principles of the general theory of relativity nor results from it, is confirmed. Therefore, the absolute elements such as “absolute rest and motion”, “absolute acceleration”, “absolute inertial forces” and “absolute spacetime” are yet essentially retained in the general theory of relativity. Due to the epistemological importance of Mach’s principle, the effort to provide an efficient physical theory based on this principle continues.

    Keywords: general relativity, Mach’s principle, relativity of all motion, absolute space, absolute motion, inertial forces