فهرست مطالب

فصلنامه علوم خبری
پیاپی 44 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدمهدی مولایی* صفحات 1-13

    در این مقاله مفهوم «تاریخ جایگزین» معرفی خواهد شد که مورد توجه حوزه های تاریخ، ادبیات و آینده پژوهی قرار دارد. «تاریخ جایگزین» با نام های «تاریخ غیرواقع»، «تاریخ مجازی»، «اکرونیا» و غیره نیز شناخته می شود و هم یک ژانر ادبی-رسانه ای و هم روشی برای تفکر و نگارش «جایگزین» است. در تاریخ جایگزین با طرح سوالات «چه می شد اگر...؟»، بازاندیشی در سیر تحولات پشت سر گذاشته شده ممکن می شود. در حوزه «آینده پژوهی» هم یکی از اهداف اصلی شناسایی آینده های جایگزین برشمرده شده و تمرین با گذشته های جایگزین روش مناسبی برای ورزیده شدن در تفکر جایگزین است. سناریوهای مرسوم آینده پژوهی، جایگزین های متفاوتی برای رسیدن از حال به آینده هستند و در «تاریخ جایگزین» هم سناریوهای متفاوتی از گذشته به حال ترسیم می شود. اصطلاح «تجدیدنگری» به عنوان یکی از ارکان آینده ورزی در کنار «پیش نگری»، «پس نگری» و «گذشته نگری» مفهومی نزدیک به تاریخ جایگزین دارد.اما این موضوع چگونه در ارتباط با تاریخ مطبوعات قرار می گیرد؟ یکی از منابع مناسب برای عملیاتی سازی این روش در حوزه های تاریخ و آینده پژوهی، بهره گیری از آرشیو مطبوعات است. آن بخش از آرشیو مطبوعات به خصوص روزنامه ها که در دسترس قرار دارد، منبع مناسبی برای شناخت مسیر رویدادهای تاریخی معاصر است. مسیر تحولات رویدادها معمولا در آرشیو مطبوعات مستند شده و قابل استخراج است. پس از استخراج مسیر تحولات رویداد از گذشته تاکنون، می توان مسیرهای فرضی متفاوت را ترسیم کرد و به «تاریخ های جایگزین» رسید. برای بهره مندی صحیح از آرشیو مطبوعات ملاحظاتی وجود دارد که در این مقاله بدان ها می پردازم.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، آینده&lrm، ورزی، آینده های جایگزین، تاریخ جایگزین، آرشیو مطبوعات
  • مینا نظری*، مهدی منتظرقائم صفحات 14-31
    امروزه برند به یکی از مهمترین موضوعات در تمامی شرکت ها بدل شده است به نحوی که نمی توان هیچ شرکتی را بدون برند در نظر گرفت. این موضوع به حدی شیوع یافته که علاو بر سیاستمداران، برخی از شهروندان نیز در صدد ایجاد برند شخصی برای خود هستند .برای ایجاد برند اقدامات متنوعی قابل انجام است که طیف گسترده ای شامل تبلیغات در شرکت های بزرگ تا تولید محتوا توسط شهروندان در شبکه های اجتماعی را شامل می شود. این گستره وسیع می تواند باعث ایجاد برند گردد، هرچند امروزه برند به علمی پیچیده و تخصصی تبدیل شده است و از یک عنوان فراتر رفته به طوریکه اطلاق نام تجاری به برند به منزله ایجاد محدودیت برای آن به شمار می رود.در این مقاله نقش روابط عمومی به عنوان یکی از ابزارهای تولید و ترویج برند مورد بررسی قرار گرفته است و با استفاده از روش گراندد تیوری اقدام به مصاحبه با اساتید ارتباطات و متخصصین روابط عمومی از سراسر دنیا شده است. با توجه به نتایج به دست آمده مشخص شد که علاوه بر وظیفه اصلی فروش، وظیفه تولید، ترویج و تثبیت برند نیز از وظایف انکار ناپذیر روابط عمومی ها می باشد. بنابراین، روابط عمومی ها با اتخاذ استراتژی های مناسب در جهت تولید، ترویج و تثبیت برند قادر هستند، به توسعه برندینگ سازمانی در سطح شبکه های اجتماعی مبادرت نمایند.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، برند، برندینگ سازمانی، بازاریابی شبکه های اجتماعی، روابط عمومی
  • زهرا ساقی شیویاری، عباس اسدی* صفحات 32-48

    پژوهش پیش رو به منظور بررسی تاثیر قابلیت های نوین بازاریابی بر میزان کارآفرینی سازمانی شرکت های استارت آپ فناوری اطلاعات و ارتباطات به ثمر رسیده است. جامعه آماری پژوهش حاضر متشکل از مدیران و کارشناسان شاغل در شرکت های منتخب و فعال در این حوزه بودند که بر مبنای آمار، تعداد این افراد 257 نفر بود. از این میان، 101نفر از فرمول شارل کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان اعضای نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده در این پژوهش، پرسشنامه ای مشتمل بر 50 پرسش بود که از پرسشنامه های استاندارد هر متغیر استفاده و در آن پاسخ ها بر اساس طیف 5 نقطه ای لیکرت انجام گردیده است. گفتنی است که آنالیز داده در بخش استنباطی نیز، بر اساس روش معادلات ساختاری و تحلیل مسیر صورت پذیرفت. در پایان، نتایج تحقیق نشان داد که قابلیت های نوین بازاریابی در شرکت های یاد شده بر میزان کارآفرینی سازمانی شان تاثیر مثبت و معنادار و نقشی اثر گذار دارند. لازم به ذکر است که این پژوهش از لحاظ هدف استفاده از نوع تحقیقات کاربردی و از لحاظ گردآوری اطلاعات توصیفی-پیمایشی و از نوع مطالعات اسنادی و میدانی است.

    کلیدواژگان: بازاریابی، کارآفرینی، کارآفرین سازمانی، استارتاپ، شرکت های فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • حمیدرضا عشقی پور*، بهناز رفیعی مقدم صفحات 49-63

    این پژوهش به بررسی نقش شبکه های اجتماعی مجازی غیربومی و بین المللی بر ارتباطات میان فردی و خودپنداره کاربران دانش آموز دوره دوم متوسطه شهر اصفهان می پردازد. این مطالعه با ابزار پرسشنامه و روش پیمایش صورت پذیرفته و در آن ارزیابی میزان استفاده دانش آموزان از شبکه های اجتماعی غیربومی و نحوه مهارت های ارتباطاتی میان فردی و تاثیرات آن بر خودپنداره آنها؛ مورد مطالعه، ارزیابی و بررسی قرار می گیرد. جامعه آماری این پژوهش، قریب به 93000 نفر محصل دارا می باشد که تعداد نمونه آماری برمبنای فرمول کوکران و احتساب ضریب خطا 385 نفر احصاء گردید. نمونه های آماری این مطالعه به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و با پرسشنامه های دارای روایی (اعتبار) و پایایی مورد سنجش قرار گرفتند. در نهایت اطلاعات استخراج شده توسط راهکارهای آمار توصیفی و استنباطی مورد پایش، تجزیه و تحلیل واقع و به کمک آزمون همبستگی پیرسون، مشخص شد: کاربست شبکه های اجتماعی توسط نمونه آماری بر ارتباطات میان فردی (586/0) و خودپنداره کاربران (658/0) نقش دارد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، نوجوانان، ارتباطات میان فردی، خودپنداره
  • امین حکیم*، مریم علی زاده رحیملو، غلامرضا آذری صفحات 63-78

    تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل ارزشی تاثیر گذار کارآفرینان در فضای آنلاین بر قصد و نیت رفتار کاربران در خریدهای اینترنتی صورت گرفته است. این مطالعه بر حسب هدف از نوع کاربردی و از نظر روش، کمی است که به واکاوی جامعه آماری کاربرانی که طی یک سال دست کم 3 بار خرید آنلاین داشته اند، پرداخته است. داده های تحقیق با استفاده از پرسشنامه آزمون آلفای کرونباخ، مشتمل بر 25 سوال جمع آوری شده است و در مرحله بعد ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد که مقدار آن یک به دست آمد. در مرحله بعد، پس از گردآوری داده ها، گام بعدی که شامل تجزیه و تحلیل داده است که در دو بخش آمار توصیفی و آمار استنباطی صورت گرفته است و در بخش آمار استنباطی، پس از تعیین نمودن توزیع متغیرها در سطح جامعه مورد نظر مدل معادلات ساختاری و به کمک «نرم افزار پی ال اس» انجام شده است. نتایج نشان می دهد که نگرش رفتاری، هنجارهای ذهنی و کنترل رفتاری بر قصد خرید کاربران تاثیر مثبت دارد. قصد و نیت خرید کاربران به طور مستقیم بر رفتار کاربران تاثیر مستقیم داشته و همچنین کنترل رفتاری بر رفتار مصرف کننده، تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، کسب و کار دیجیتال، خرید آنلاین، خرید اینترنتی، رفتار خرید کاربران
  • بهرخ گنجی*، علیرضا پورجعفری، آرزو یارکه سلخوری صفحات 80-92

    این پژوهش می کوشد سیاست های خبری و جریان سازی رسانه ایران اینترنشنال را که یک رسانه فارسی زبان با گرایش های ضد منافع جمهوری اسلامی است را در قالب تحلیل محتوای اخبار و با استناد به نظریه های انتقادی حوزه خبر اعم از چهار چوب سازی و نظریه گفتمان بررسی نماید. بدین ترتیب روش کیفی، جامعه آماری اخبار منتشر شده (20 متن و عنوان خبر از سایت و رسانه ایران اینترنشنال مرتبط با مرگ مهسا امینی و حوادث پس از آن) در بازه زمانی مورد پژوهش می باشد. با بررسی گفتمان اخبار، نتایج نشان داد: رسانه ایران اینترنشنال در حادثه مرگ مهسا امینی، با عناوینی همچون نبود آزادی، فشار ، آزار و اذیت و حجاب اجباری سعی در تضعیف آزادی در ایران داشته است. همچنین در این حادثه رسانه فارسی زبان ایران اینترنشنال با حمله به موازین قانونی و دینی پوشش زنان آن را امری تحمیلی و غیر اختیاری برای تمام زنان تصویرسازی کرده و اغتشاشات بعد از حادثه مهسا امینی را صدای اعتراض مردم به حجاب اجباری القاء و بازنمود کرد. بنابراین گفتمان رسانه ایران اینترنشنال که در تمامی رسانه های خود یکسان است دال مرکزی مشکوک بودن مرگ مهسا امینی و با سایر عناصر گفتمانی مانند حجاب اجباری، عدم آزادی، دستگیری و شکنجه، نقض حقوق بشر، نبود عدالت ، نارضایتی عموم مردم ، مفصل بندی و برجسته سازی شده است. همچنین در گفتمان سازی این رسانه، جمهوری اسلامی حکومتی دیکتاتور، نامشروع و در راه انزوا و سقوط بازنمایی و به تصویر کشیده شده است.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، خبرگزاری، رسانه فارسی زبان، اغتشاشات، ایران اینترنشنال
|
  • MohammadMahdi Maulai * Pages 1-13

    In this article, the concept of "alternative history" will be introduced, which is notisable concept in the fields of history, literature and futures studies. "Alternative history" is also known as "counterfactual history ", "virtual history", "echronia", etc. and is both a literary-media genre and an "alternative" way of thinking and writing. In the alternative history, by posing the questions "What if...?", it is possible to rethink the past developments. In the field of "futures studies", one of the main goals is to identify alternative futures, and practicing alternative pasts is a suitable method for training in alternative thinking. Conventional futures studies scenarios are different alternatives to get from the present to the future, and in "alternative history" different scenarios are drawn from the past to the present. But how is this subject can be related to the history of the press? One of the appropriate sources for operationalizing this method in the fields of history and futures studies is using the press archive. That part of the press archive, especially newspapers, which is available, is a good source for knowing the path of contemporary historical events. The path of events is documented in the press archive and can be extracted. After extracting the path of the event developments from the past until now, it is possible to draw different hypothetical paths and arrive at "alternative history". In order to properly benefit from the press archive, there are considerations that I will address in this article.

    Keywords: Futures Studies, Futurism, alternative futures, alternative history, press archive
  • Mina Nazari *, Mehdi Montazer Ghaem Pages 14-31
    Objective
    Today, brand has become one of the most important issues in all companies, so that no company can be considered without a brand. This issue has spread to such an extent that, in addition to politicians, some citizens are also trying to create a personal brand for themselves. Various measures can be taken to create a brand, which includes a wide range of advertising in large companies to the creation of content by citizens in social networks. This wide range can create a brand, although today the brand has become a complex and specialized science and has gone beyond a title, so that applying a brand name to a brand is considered as creating a limit for it.
    Methods
    In this article, the role of public relations as one of the tools of brand production and promotion has been investigated, and interviews with communication professors and public relations experts from all over the world have been conducted using the grounded theory method.
    Results
    According to the obtained results, it was found that in addition to the main task of selling, the task of producing and promoting and stabilizing the brand is also one of the undeniable tasks of public relations.
    Conclusions
    Therefore, by adopting appropriate strategies to produce, promote and stabilize the brand, public relations are able to develop organizational branding at the level of social networks.
    Keywords: virtual social networks, Brand, organizational branding, social network marketing, Public Relations
  • Zahra Saghi Shivyari, Abbas Assadi * Pages 32-48

    The upcoming research has been carried out in order to investigate the effect of new marketing capabilities on the level of organizational entrepreneurship of information and communication technology start-up companies. The statistical population of the current research consisted of managers and experts working in selected companies active in this field, and based on statistics, the number of these people was 257. Among these, 101 people were selected as members of the statistical sample using Charles Cochran's formula and simple random sampling method. The data collection tool in this research was a questionnaire consisting of 50 questions that used standard questionnaires for each variable and the answers were based on a 5-point Likert scale. In the end, the results of the research showed that the new marketing capabilities in the mentioned companies have a positive and significant effect on the level of organizational entrepreneurship. It should be mentioned that this research is in terms of the purpose of using the type of applied research and in terms of collecting descriptive-survey information and of the type of documentary and field studies.

    Keywords: Marketing, Entrepreneurship, organizational entrepreneur, Startup, information, communication technology companies
  • HamidReza Eshghi Pour *, Behnaz Rafiei Moghadam Pages 49-63

    This research examines the role of non-native and international virtual social networks on interpersonal communication and self-concept of second-year high school students in Isfahan. This study was carried out with a questionnaire and a survey method, in which the students' use of non-native social networks and their interpersonal communication skills and their effects on their self-concept were evaluated. It is studied, evaluated and investigated. The statistical population of this research has nearly 93,000 students, and the number of statistical samples based on Cochran's formula and taking into account the error rate was 385. The statistical samples of this study were selected by random sampling method and evaluated with validity and reliability questionnaires. Finally, the information extracted by the methods of descriptive and inferential statistics monitored, fact analysis and with the help of Pearson's correlation test, it was determined: the use of social networks by a statistical sample on interpersonal communication (0.586) and self-concept. Users (0.658) has a role.

    Keywords: Social Networks, teenagers students, Users, interpersonal communication self-concept
  • Amin Hakim *, Maryam Alizadeh Rahimloo, Gholamreza Azari Pages 63-78

    The present research has been conducted with the aim of investigating the value factors that influence entrepreneurs in the online space on the intention of users' behavior in online shopping. This research is applied in terms of its purpose and in terms of method, it is a little that compares to the statistical population of users who They have paid online at least 3 times a year. The research data has been collected using Cronbach's alpha test questionnaire, which consists of 25 questions, and in the next step, Cronbach's alpha coefficient was calculated, and its value was 1. In the next step, after collecting the data, the next step, which includes analysis And the data analysis has been done in two sections, descriptive statistics and inferential statistics, and in the inferential statistics section, after determining the distribution of variables at the target community level, the structural equation model has been done with the help of PLS software. The results show that behavioral attitude, mental norms and behavioral control have a positive effect on users' purchase intention. The purchase intention of users has a direct effect on the behavior of users, and behavioral control has a positive effect on consumer behavior.

    Keywords: Entrepreneurship, Digital Business, online shopping, Internet Shopping, Users&prime, shopping behavior
  • Behrokh Ganji *, Alireza Pourjafari, Arzoo Yarke Selkhouri Pages 80-92

    This research tries to analyze the news policies and streamlining of the Iran International media, which is a Persian-language media with tendencies against the interests of the Islamic Republic, in the form of news content analysis and by referring to critical theories of the news field, including frameworks and discourse theory.

    Methods

    In this way, the qualitative method is the statistical population of the published news (20 texts and headlines from the website and media of Iran International related to the death of Mahsa Amini and the events after that) in the research period. By examining the discourse of news mining, the results showed: Iran International media has tried to weaken freedom in Iran with headlines such as lack of freedom, pressure, harassment and forced hijab in the death of Mehsa Amini.

    Results

    Also, in this incident, the Persian-language media of Iran International, by attacking the legal and religious standards of women's covering, depicted it as an imposed and non-optional thing for all women, and the disturbances after the Mehsa Amini incident induced and represented the voice of people's protest against the mandatory hijab. Therefore, the discourse of the media of Iran International, which is the same in all its media, is the central sign of the suspiciousness of Mahsa Amini's death and with other discourse elements such as compulsory hijab, lack of freedom, arrest and torture, violation of human rights, lack of justice, dissatisfaction of the public, articulation and Highlighted.

    Keywords: Discourse Analysis, news agency, Persian language media, Riots, iran international