فهرست مطالب

دانشنامه علوم قرآن و حدیث
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمود هاشمی نسب، شعیب حدادی صفحات 15-44

    آقای وکیلی می نویسد: «معاد در زبان عربی به معنای «بازگشت» یا «بازگشت گاه» است. وقتی کلمه ی معاد را می شنویم اولین سوالی که به ذهن می رسد این است که انسان به کجا باز می گردد؟ تصور عموم مردم این است که انسان از این دنیا رفته و مدتی در برزخ می ماند و سپس به دنیا باز می گردد ثواب و عقاب اعمالش به او می رسد ولی در قرآن کریم اثری از چنین تصوری وجود ندارد. قرآن همه جا صحبت از رجوع و بازگشت به خداوند دارد و می گوید: «انسان از نزد خدا آمده و به او باز می گردد و حتی یکبار سخن از بازگشت انسان به دنیا ندارد». اما آیا این نگرش با وحی سازگاری دارد؟ در این مقاله ضمن نقد قرآنی و روایی به این بیان، اثبات کرده ایم که حقیقت انسان مرکب از جسم و روح است و قیامت مجرد نیست.

    کلیدواژگان: معاد، قیامت، استرجاع، محمدحسن وکیلی، تصوف، عرفان، روح
  • احسان پوراسماعیل، ایمان مدرس غروی صفحات 45-82

    در زیارت جامعه ی کبیره، اهل بیت به عنوان وسیله ی ابتلا و آزمایش مردم معرفی شده اند. شاید در نگاه اول، مصداق این آزمون فقط موضوع ولایت امیرالمومنین و جانشینی رسول خدا در ذهن شکل گیرد؛ شکی نیست این امتحان چون بیشترین ارتباط را با مساله ی هدایت انسان دارد، یکی از آزمایش های مهم و همیشگی خداوند بوده و هست؛ اما پرسش اینجاست برای کسی که در مسیر اصیل اسلام گام برداشته و امروز شیعه یا محب است، این ابتلا و آزمایش بواسطه ی اهل بیت چگونه جریان دارد؟ با بررسی روایات ماثور به این نتیجه می رسیم حفاظت و صیانت از اسرار اهل بیت یکی از مصادیق آزمون الهی برای شیعیان و افرادی است که معارف اهل بیت نزد ایشان به امانت گذاشته شده است. در این پژوهش به این نگرش پرداخته شده است که حاصل آن، مشخص شدن یکی از وظایف مهم شیعیان در دوران غیبت امام عصر است.

    کلیدواژگان: اسرار اهل بیت، عصر غیبت، امانت، شیعه، حدیث، امتحان الاهی
  • سید محمد رضوی، حمیده آشنا _ صفحات 83-116

    در پژوهش حاضر سعی شده تا بعد از پرداختن به اقسام وحی در قرآن و توضیح و بررسی آن ها از دیدگاه مفسران، به ماموریت جبرییل در رساندن این امر خطیر با توجه به روایات و آیات قرآن پرداخته شود و این که او وحی را از کجا دریافت می کرده است، بعد از آن به پرداختن آیاتی که در مورد فرشتگان به صف کشیده در آیات قرآن آمده است و وظایف هر گروه از آن ها، و دیگر پرداختن به منع شیاطین و ورود آن ها به آسمان ها و استراق سمع آن ها به کلام وحی و اخبار غیب، و با توجه به آیات قرآن به حافظان و نگهبانان آیات وحی پرداخته شده که با شهاب مبین در آسمان اول و شهاب ثاقب در آسمانهای دورتر شیاطین را هدف قرار می دادند تا کلام وحی بدون دستبرد و سالم از سر منشا وحی و عالم ملکوت و هفت آسمان بگذرد تا به قلب پیامبر برسد.

    کلیدواژگان: وحی، قرآن، جبرئیل، فرشتگان، شهاب سنگ، پیامبر
  • خدیجه احمدی بیغش صفحات 117-134

    حلم، از واژگان پربسامد و مهم در نظام اخلاقی قرآن است. این واژه با تعبیر حلیم، پانزده مرتبه در قرآن ذکر شده است، که یازده مورد آن، به عنوان یکی از صفات خدای متعال و چهار مورد نیز به عنوان یکی از خصال پیامبران بزرگ الهی است. بررسی آراء و دیدگاه های مفسران شیعه و اهل تسنن، ذیل آیات مربوطه، نشان می دهد معانی واژه ی حلم در آیات قرآن، با بردباری و عدم تعجیل در عقوبت عاصیان، ارتباط دارد. واژه ی حلیم نیز به صورت همنشین با دیگر صفات الاهی نظیر: غفور، علیم، غنی و شکور همراه است، و میان آن ها پیوند معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: حلم، حلیم، تفسیر، شیعه، اهل تسنن
  • مهدی یاراحمدی خراسانی، راضیه عامری فرد _ صفحات 135-154

    کی از عظمت های آفرینش انسان که او را ممتاز کرده است بیان اوست. زبان، از نشانه های عظمت خداوند است که اگر به درستی به کار برده نشود موجب آسیب های بسیاری می شود، بنابراین در اخلاق اسلامی، روایات اهل بیت& به حفظ زبان بسیار توصیه شده است. انسان در زندگی اجتماعی خویش نیازمند ارتباط مستحکم و موثر با دیگران است، تا بدین وسیله در نیل به اهداف والای الهی و انسانی مسیری صحیح و هموار را طی نماید؛ زیرا اسلام علاوه بر اصلاح فرد، بر اصلاح جامعه نیز تاکید دارد و اصلاح جامعه جز با برقراری ارتباط تاثیر گذار و موفق با انسانها میسر نیست. یکی از مهم ترین ابزارها برای ارتباط موفق با دیگران ارتباط کلامی است. شناخت انواع گفتار، از جمله قول سدید و در راستای آن کسب مهارت در به کارگیری آن می توان به عملکردی بهتر در این زمینه دست یافت. ویژگی های قول سدید عبارت است: از منطبق بودن بر صواب حق، عقل، رفق و نرمی. مهم ترین مصادق قول سدید در تعاملات انسانی عبارتند از: آرامش بخشی بر اساس خداباوری، عاقبت اندیشی در سخن، اکرام، دلجویی و دلداری دادن در سخن، عزت و ارزش گذاری در کلام، حق مداری و مردود شمردن خرافات، رعایت حق الناس و معاد باوری راستگویی در اندرز دادن، سخن گفتن بر اساس برهان و استدلال، امیدن دادن به خطاکاران، سخن منصفانه، دوری از پرخاش و ستیزه جویی. راه های دستیابی به قول سدید تقوا، حکمت و سکوت است.از دیگر سو ارتباط یک موضوع فراگیر است که همه ی ابعاد و جنبه های زندگی فردی، گروهی، سازمانی و اجتماعی انسان ها را فرا می گیرد. نحوه و کیفیت برقراری ارتباط تاثیر بسزایی در حل مشکلات، موانع و تعارضات داخل سازمان و مسایل خارج از سازمان دارد. اگرچه ارتباطات همیشه خود به خود هدف نیست، ولی به عنوان مهم ترین ابزار مدیریت در همه کارکردهای مدیریت دخالت دارد.

    کلیدواژگان: قرآن، حدیث، قول سدید، ارتباط موثر، سخن محکم، سازمان
  • جواد جلینی، محمدرضا نعمتی صفحات 155-176

    عصمت امام یکی از مبانی امامت در فرهنگ شیعه است، از این رو متکلمان نیز از دیرباز به طرق مختلف به اثبات آن پرداختند، درحالی که در دوران معاصر برخی نظریه ای را تحت عنوان علمای ابرار ارایه کرده اند که اندیشه ی عصمت امام را محصول نفوذ اندیشه های غالیان و رویکرد فوق بشری به امام دانسته اند و ادعا می کنند این نگاه، جایگزین رویکرد بشری به امام در قرون اولیه و شیعیان نخستین شده است. در پی تحلیل تاریخی و مفهوم شناسی واژه های مرتبط و بررسی معنادار تکرار آن ها در منابع اسلامی در این پژوهش نشان داده شد که عبارت علمای ابرار و اتقیا ریشه در روایات امامیه دارد و ناظر به مقامی معادل عصمت است و این که مطرح شدن نظریه ی عصمت در مناقشه ی غلات با مقصره نیست؛ بلکه طرح شدن آن در مقام تبیین امامت توسط خود امامیان بوده است.

    کلیدواژگان: اهل العصمه، امامت، شیعه، غالیان، علمای ابرار، اتقیا
|
  • Seyed Mahmoud Hashemi Nasab, Shoaib Haddadi Pages 15-44

    Mr. Vakili writes: "Resurrection in Arabic means" return "or" place of return ". When we hear the word resurrection, the first question that comes to mind is where does man return? The general perception of man is that man leaves this world and stays in purgatory for a while and then returns to the world. He will be rewarded and punished for his deeds, but there is no trace of such a perception in the Holy Qur'an. The Qur'an speaks everywhere of turning to God and says: "Man came from God and returns to Him, and not even once does he speak of man's return to the world."

    Keywords: Resurrection, Return, Mohammad Hassan Vakili, Sufism, Mysticism
  • Ehsan Pourasmail, Iman Modarres Gharavi Pages 45-82

    In the pilgrimage of the great community, the Ahl al-Bayt have been introduced as a means of affliction and testing of the people. Perhaps at first glance, the example of this test is only the issue of the guardianship of the Commander of the Faithful and the succession of the Messenger of God; There is no doubt that this test, because it has the most to do with the issue of human guidance, has been and is one of the most important tests in the history of Islam; But the question is for someone who has followed the original path of Islam and today is a Shiite or a lover, how does this affliction and testing by the Ahl al-Bayt proceed? Examining the effective narrations, we come to the conclusion that the protection of the secrets of the Ahl al-Bayt is one of the examples of the divine test for the Shiites and the people to whom the teachings of the Ahl al-Bayt have been entrusted. In this study, the attitude has been addressed that the result is to determine one of the important duties of Shiites during the absence of Imam Asr.

    Keywords: Secrets of Ahl al-Bayt, Age of Absence, Trust, Shia, Hadith, Divine Test
  • seyed Mohammad Razavi, Hamideh Ashna Pages 83-116

    In the present study, after dealing with the types of revelation in the Qur'an and explaining and examining them from the point of view of the commentators, we try to deal with Gabriel's mission in conveying this serious matter according to the narration and verses of the Qur'an; And where he received the revelation, then comes to address the verses about the angels lined up in the verses of the Qur'an and the duties of each group of them, and then deal with the prohibition of the devils and their entry into The heavens and their eavesdropping are the words of revelation and the news of the unseen, and according to the verses of the Qur'an, the memorizers and guardians of the verses of revelation are dealt with, targeting the devils with the visible meteor in the first heaven and the last meteor in the distant heavens. They placed the word of revelation to pass through the source of revelation and the realm of the kingdom and the seven heavens without robbery and safely to reach the heart of the Prophet.

    Keywords: Revelation, Quran, Gabriel, Angels, Meteors, Prophet (PBUH)
  • Khadijeh Ahmadi Begash Pages 117-134

    “Helm” is one of the most frequent and important words in the moral system of the Qur'an. This word has been mentioned in the Qur'an fifteen times with the interpretation of “Halim”; eleven of them have been considered as one of the attributes of God Almighty; and four as one of the characteristics of the great divine prophets. An investigation of the views and opinions of Shiite and Sunni commentators, following the relevant verses, shows that the meanings of the word “helm” in the verses of the Qur'an are related to patience and lack of haste in punishing the rebels. The word “Halim” was also associated with other divine attributes such as “Ghafoor”, “Alim”, “Ghani” and “Shakur”, and there is a significant connection between them.

    Keywords: Helm, Halim, Tafsir, Shia, Sunni
  • Mahdiyar Yar Ahmadi Khorasani, Razeih Amerifard _ Pages 135-154

    One of the human abilities that sets him apart from other creatures is his power of speech. Language is a sign of God's greatness, and if not used correctly, it can lead to many harms. Therefore, in Islamic ethics, the preservation of language is highly recommended. Imam Ali (AS) has highlighted "truthful speech" as the first characteristic of pious people. In the Holy Quran, Allah has recommended speaking the truth in verses 70 and 71 of Surah Al-Ahzab. In social life, humans need strong and effective communication with others to achieve their divine and human goals. Islam emphasizes the improvement of individuals and society, and improving society is not possible without establishing successful and influential relations with people. One of the most important tools for successful communication with others is verbal communication. Understanding various types of speech, including truthful speech, and acquiring skills in using them can lead to better performance in this area. The characteristics of truthful speech include conformity to truth, reason, gentleness, and good company. The most important examples of truthful speech in human interactions are peace of mind based on faith, future-oriented thinking in speech, respect, empathy, and encouragement in speech, respect and appreciation in speech, rejection of superstitions, respect for people's rights, and honesty in giving advice, speaking based on evidence and reasoning, giving hope to wrongdoers, fair speech, and avoiding hostility and quarrelsomeness. The ways to achieve truthful speech are piety, wisdom, and silence. On the other hand, communication is a pervasive issue that affects all aspects and dimensions of individual, group, organizational, and social life. The way and quality of communication have a significant impact on solving problems, obstacles, conflicts within and outside the organization. Although communication is not always the goal itself, it plays a major role as the most important management tool in all management functions.

    Keywords: Qur'an, Hadith, Truthful speech, Effective communication, Firm speech, Organization
  • Javad Joleini, MohammadReza Nemati Pages 155-176

    The infallibility of the Imam is one of the principles of Imamate in Shiite culture, so theologians have long proved it in various ways, while in contemporary times some Islamic scholars have proposed a theory called Abrar scholars; They have considered the idea of ​​Imam's infallibility as the product of the influence of the ideas of the exaggerators and the superhuman approach to the Imam, and claim that this view has replaced the human approach to the Imam in the early centuries and the early Shiites. Following the historical and semantic analysis of related words and a meaningful study of their repetition in Islamic sources in this study, it will be shown that the phrase Abrar and Atqiya scholars, which has its roots in Imami narrations, refers to a position equivalent to infallibility and that the theory of infallibility was introduced in the grain dispute. It was not his fault, but its design was in the position of explaining the Imamate by the Imamis themselves.

    Keywords: Ahl al-Asma, Imam, Ghalian, Abrar scholars, Atqiya