فهرست مطالب

حقوق اسلامی - سال بیستم شماره 2 (پیاپی 77، تابستان 1402)

فصلنامه حقوق اسلامی
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 77، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد صالحی مازندرانی* صفحات 7-31
    طبیعت امر قضا، اقتضای صدور احکام خلاف واقع و زیانبار را دارا ست که عمدتا ناخواسته و در اثر خطای قاضی صورت می گیرد و از طرفی به موجب مقررات خاص، مثل اصل 171 قانون اساسی جمهوری ایران و قواعد عامی چون لاضرر، مسیولیت قاضی وجبران خسارت امری مسلم و مفروض است. با این وجود، ابهامی که در این مقال وجود دارد و در بررسی های حقوقی نیز مغفول مانده این است؛ هرگاه زیان دیده بر اثر تصمیم نادرست قضایی، قصد اقامه دعوی داشته باشدو در صدد درخواست جبران خسارت برآید، در نزد کدام دادگاه باید اقامه دعوی کند و چه دادگاهی صلاحیت ذاتی رسیدگی به این امر را دارد؟ و همچنین دعوی بر قاضی از چه ماهیت و طبیعتی برخوردار است؟ ؛ آیا دعوا صرفا از ماهیت مسیولیت مدنی برخوردار است و هدف از آن نیز درخواست جبران ضرر وارده از ناحیه ی عمل قضایی است یا یکی از طرق اعتراض فوق العاده و غیر عادی به حکم صادره است؟ دراین پژوهش که به شیوه تحلیل داده های فقهی حقوقی انجام می گیرد، خواهیم گفت؛ ماهیت دعوی بر قاضی با توجه به دادگاه مرجوع الیه متفاوت است، گاه از ماهیت مسیولیت مدنی برخوردار است و گاه از ماهیت تادیبی و انتظامی. و از طرفی هرچند دعوی مذکور دو مرحله ای است و زیان دیده نخست باید اشتباه و یا تقصیر قاضی را در دادگاه انتظامی قضات به اثبات برساند ولیکن در مرحله بعد دادگاه صلاحیتدار برای رسیدگی جبران خسارت وارده، دادگاه های عمومی و انقلاب می باشد.
    کلیدواژگان: قاضی، تصمیمات قضایی، دادگاه صلاحیتدار، دادگاه انتظامی، دعوی بر قاضی
  • میلاد مشایخ* صفحات 33-58

    عقیده فقهای امامیه به انفتاح باب اجتهاد دارای آثار قابل توجهی می باشد، یکی از این آثار، اشتغال افراد متعدد در زمینه اجتهاد و صدور فتوا است. گاهی اوقات ممکن است افرادی که دعو تصدی حوزه اجتهاد و افتا را دارند در واقع دارای خبرویت کافی در این امر نبوده و فتاوی صادره از آنان موجبات زیان برای اشخاص را فراهم آورد. به نظر می رسد یکی از ابزارهایی که به وسیله آن می توان امر محتمل پیش گفته را کنترل کرد تعبیه نمودن «ضمان مفتی» می باشد که خود در منابع اربعه دارای مویدات بی شماری بوده و به واسطه بهره گیری از منابع به طور پراکنده در آرا و اندیشه های برخی از فقها بدان اشاره ای هرچند اندک شده است.نگارنده با بکارگیری روش تحقیق اثباتی و با رویکردی اثبات گرایانه به بررسی موضوع پرداخته و در صدد اثبات این امر بر آمده است و با در نظر گرفتن مبنای تقصیر و ابداع عبارت مفتی متعارف در راستای تبیین هر چه بیشتر ساز و کار اجرایی ضمان مفتی گام برداشته است.

    کلیدواژگان: اجتهاد، ضمان، تخطئه، مفتی متعارف، تقصیر
  • جعفر اکبری*، محمود حکمت نیا صفحات 59-88

    بررسی شرایط شکلی ثبت اختراع در همه ادارات ثبت اختراع بوسیله کارمند اداره ثبت انجام می شود اما بررسی شرایط سه گانه ماهوی که شامل نو بودن، دارای گام ابتکاری بودن و کاربرد صنعتی داشتن می باشد به جهت ایجاد هزینه های مالی و فنی بالا، در کشورهای مختلف در دو سیستم انجام و اعلام میشود. در سیستم بررسی، شرایط ماهوی به دقت مورد بررسی قرار می گیرند و در مقابل، سیستم اعلامی، شرایط ماهوی را مفروض انگاشته، هزینه های اثبات این شرایط را به واسطه اعتراض رقبا و اشخاص ثالث به مرحله پس از ثبت منتقل می کند. با توجه به اینکه گزینش هر یک از دو سیستم مذکور، آثار فراوانی بر چهار حوزه مخترعان و سرمایه گذاران، رقبا، دولت (شامل اداره ثبت و دادگاه) و نیز جامعه گذاشته و با افزایش یا کاهش انگیزه ثبت اختراع و حضور در بازار رقابتی امروز، حیات بازار تجارت را تضمین می کند، بررسی این آثار واجد اهمیت فراوانی است.

    کلیدواژگان: ثبت اختراع، سیستم اعلامی، سیستم تحقیقی، سیستم بررسی، آثار اقتصادی
  • رضا دریائی*، مصطفی کربلائی آقازاده صفحات 89-117
    در نظام حقوقی رومی ژرمنی، نظر به تحلیل تعهد به رابطه میان متعهد و متعهدله، برای مدت ها با فوت متعهد رابطه حقوقی تعهد ازمیان می رفت. به تدریج برای اطمینان از بقاء تعهد، بر بنیاد عقل گرایی غیرفلسفی و به مدد اعتبار نظریه قایم مقامی بود که مشکل مزبور برطرف شد. این نتیجه مورد متابعت قانون مدنی و تایید حقوقدانان داخلی نیز قرار گرفته است. نوشتار حاضر به دنبال پاسخ انتقادی به این پرسش است که آیا ازنظر فقهی با فوت متعهد، تعهد ازمیان می رود؟ آیا بر بنیاد فقه امامیه می توان با ابتناء بر نظریه قایم مقامی، حکم به بقا تعهد پس از فوت نمود؟ به باور نگارندگان، شناسایی پاسخ، فرع بر تحلیل ماهیت تعهد و همچنین امکان سنجی بقای عهده پس از فوت است. تعهد نه رابطه اعتباری میان متعهدله و مال، بلکه رابطه اعتباری میان دو شخص است. در این میان معیار تشخیص این دو از اهمیت برخوردار است. درنتیجه تعهد، بر عهده متعهد «تکلیف» و برای متعهدله «حق مطالبه» ایجاد می شود. حسب قواعد، با فوت مخاطب، تکلیف و همچنین عهده او که محل استقرار تکلیف است، ساقط می شود و امکان انتقال آن به ورثه و قایم مقامی آنها وجود ندارد. شایان ذکر است نظر به تملیکی بودن غالب موجبات حقوقی در فقه، فقها نیاز چندانی به نظریه قایم مقامی احساس ننموده اند.
    کلیدواژگان: فوت، تعهد، متعهد، دین، قائم مقامی
  • انسیه نوراحمدی*، احمد رضوانی مفرد صفحات 119-143
    پیرو الحاق ایران به کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت سال 1387، در خصوص حمایت از افراد معلول تعهداتی در عرصه بین المللی بر عهده دولت ایران قرار گرفته که حمایت از باروری معلولین را شامل می گردد. در اجرای تعهدات مزبور، در زمینه گستره حقوق قابل حمایت در این زمینه و مبانی فقهی و حقوقی آن ابهامات و سوالاتی مطرح است. مقاله حاضر به بررسی این تعهدات در خصوص حقوق باروری زنان دارای معلولیت، از منظر حقوق بین المللی و حقوق داخلی با رویکرد تطبیقی میان اسناد بین المللی و قوانین داخلی و فقه امامیه می پردازد. نتایج، حاکی از آنست که ازدواج و باروری در حقوق بین الملل، به عنوان یک «حق» برای افراد معلول به رسمیت شناخته شده و دولت موظف به تامین وسایل ضروری، جهت اعمال این حقوق است؛ اما قانونگذار در قانون حمایت خانواده، در جایی که نقص ژنتیکی والدین معلول، منجر به ضرر جنین گردد، دستور منع تولیدنسل داده ، در حالی که ابتنای مبانی فقهی بر سیاست تشویقی اسلام در خصوص ازدیاد نسل و فرزندآوری بعنوان مهمترین کارکرد ازدواج،شامل افراد دارای معلولیت شده و به حکم اولی ایشان حق ازدواج و تشکیل خانواده و به تبع آن باروری داشته و نمی توان بدون دلیل و تنها با تکیه بر اختلالات جسمی و معلولیت، حکم به اسقاط حق باروری برای افراد معلول داده و به اقتضای قواعد فقهی همچون مصلحت عمومی، دفع ضرر محتمل و توجه به اسباب و امور در خلقت تکوینی، به جای منع تولید نسل مداخله دولت باید در جهت ارتقاء خدمات، نظارت و بهداشت برای عموم جامعه باشد.
    کلیدواژگان: حق باروری، منع تولید نسل، کنوانسیون، افراد دارای معلولیت، قانون حمایت خانواده
  • حامد صالحی علی آبادی*، علیرضا شمشیری، عباس کریمی صفحات 145-183
    امروزه برداشت های سنتی از فقه امامیه و قوانین موضوعه مبنی برمشخص شدن همه ابعاد معامله در لحظه انعقاد، امری دشوار و در مواردی ممتنع شده است. ازسویی واکاوی در منابع فقهی در باب قاعده غرر و مجموع مقررات موضوعه نشان می دهد هر جهلی که در آن احتمال ضرر می رود موثر در بطلان قرارداد نیست و ازاین جهت ابهامات معاملی به دو شق موثر و غیرموثر در ایحاد غرر و بطلان عقد قابل تقسیم می باشد. مشابه این تقسیم بندی در حقوق مصر دیده می شود و غرر به «موثر» و «غیرموثر» تفکیک و دراین راستا غرری که مقتضای معاملات روز باشد و مورد اعتنای عرف عقلا نباشد، غیرموثر در بطلان محسوب می گردد. این تقسیم بندی در فقه امامیه نیز با اندکی تسامح قابل توجیه است؛ چراکه در فقه، غرر به معنای خطر بوده و خطر نیز احتمال ضرری است که عرف عقلا از آن اجتناب می کنند؛ بنابراین اگر عرف به جهت نیازهای اجتماعی و در عین حال قابل اغماض بودن ابهام از آن روی گردان نبوده، بلکه بدان اقبال کند، چنین جهلی اساسا غرر محسوب نشده و یا به تعبیر مشتمل بر مسامحه حقوق دانان مصر، متضمن غرر غیر موثر در صحت یا بطلان قرارداد می باشد. در تحقیق حاضر با گردآوری اطلاعات از منابع کتابخانه ای و دیجیتالی و با استفاده از روش تحلیلی نسبت به کشف حکم و تحلیل آن و ارایه راهکارها اقدام شده است.
    کلیدواژگان: غررموثر، خطر، جهل توام با احتمال ضرر، ریسک، عرف
  • الهام ضامنی*، محمدرضا پاسبان صفحات 185-210

    سهامداران به منظور تکمیل مفاد اساسنامه یا تنطیم جزییات روابط خود در رابطه با حمایت از حقوق سهامداران اقلیت نحوه اداره شرکت و پر کردن خلا قانونی حقوق شرکت ها نسبت به حقوق مربوط به سهامشان یا شخص سهامدار، مبادرت به انعقاد توافق نامه سهامداری می نمایند.با توجه به تفاوت های اساسنامه و توافق نامه سهامداری، بروز تعارض بین آنها امری اجتناب ناپذیر است. توافقات سهامداران اگر به شکل اجماعی یا پیش از تنظیم اساسنامه منعقد گردد در حکم اساسنامه بوده و احتمال بروز تعارض منتفی است و در غیر این صورت، تعارض محتمل بین آنها قابل بررسی است. به منظور بررسی اقسام تعارض بین این اسناد قوانین کشورهای مختلف و راه حل های ارایه شده توسط قانونگذار مورد بررسی قرار گرفته است. در کشورهایی که مقرره قانونی دراین باره وجود ندارداصل حاکیمت اراده ی سهامداران و همچنین تفوق مفاد اساسنامه شرکت حاکم است.در مرحله بعدرابطه توافقنامه سهامداری و قوانین آمره مربوط به حقوق شرکت ها در رویه قضایی و قوانین نظام های حقوقی مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. ویژگی مشترک در قوانین آمره حفظ حقوق اشخاص ثالث و نظم عمومی است. در حقوق ایران نیز مقرره قانونی در باب توافق نامه سهامداری وجود ندارد و سهامداران باید در انعقاد توافقنامه سهامداری بر اساس اصل حاکیمت اراده به قوانین آمره درباره حقوق اشخاص ثالث و اساسنامه شرکت توجه داشته باشند. در نهایت، برای رفع ابهامات و خلاهای قانونی این حوزه لازم است مواد پیشنهادی درباره ماهیت، مفاد و حدود توافقنامه سهامداری در لایحه اصلاح قانون تجارت مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: توافق نامه سهامداری، اساسنامه، حقوق شرکتها، تعارض، قوانین آمره
|
  • Mohammad Salehimazandarani * Pages 7-31
    The nature of the judiciary requires the issuance of untrue and harmful verdicts, which are mostly unintentional and due to the judge's error, and on the other hand, according to special provisions, such as Article 171 of the Constitution of the Republic of Iran and general rules such as Damage is a matter of course. However, the ambiguity in this article, which has been overlooked in legal proceedings, is this; If the injured party intends to file a lawsuit due to a wrong judicial decision and seeks compensation, in which court should he file a lawsuit and which court has the inherent jurisdiction to hear this matter ?and what is the nature of the lawsuit against the judge? Is the lawsuit merely a civil liability with the compensation as its purpose, or one of the unusual ways of protesting the issued verdict? In this research, which is done by analyzing legal jurisprudential data, we state that the nature of the lawsuit against the judge varies according to the court, which has the nature of civil responsibility and sometimes a disciplinary one. On the other hand, although the lawsuit has two stages and first the Aggrieved must prove the judge's mistake or guilt in the disciplinary court of judges, in the next stage, the competent court to hear compensation is the general and revolutionary courts.
    Keywords: Judge, Judgment, Competent Court, Disciplinary Court, lawsuit against a judge
  • Milad Mashayekh* Pages 33-58

    Imami jurists believe that the opening of ijtihad has various effects, one of which is the employment of many people in the field of ijtihad and ifta. Sometimes people who claim to be in the field of ijtihad and ifta may not actually have enough knowledge in this regard, and the fatwa issued by them will cause harm to individuals. It seems that one of the tools by which it is possible to control the above-mentioned possible matter is to install a "mufti guarantee" which itself has countless confirmations in the four sources and due to the distribution of resources scattered in the votes and The views of some jurists have been pointed out, albeit in a small way. Most of the executive mechanism of the mufti's guarantee has been taken.which itself has countless confirmations in the four sources and due to the distribution of resources scattered in the votes and The views of some jurists have been pointed out, albeit in a small way. Most of the executive mechanism of the mufti's guarantee has been taken.

    Keywords: Ijtihad, transgression, Approval, conventional mufti, fault
  • Jafar Akbari *, Mahmoud Hekmatnia Pages 59-88

    A review of the patent formal conditions in all patent offices is done by a registry office employee, but a review of the threefold material conditions that include innovation, the pace of innovation, and the use of industry, in order to create high financial and technical costs, in countries Different in two systems are performed and announced. In the review system, the qualitative conditions are carefully examined and, on the contrary, the announcement system assumes that the material conditions are assumed, the costs of proving these conditions are passed through the protest of competitors and third parties to the post-registration stage. Considering that the selection of each of the two systems has had a great deal of impact on the four fields of inventors and investors, rivals, government (including the Registry and Court), as well as the community, by increasing or decreasing the motivation of the patent and presence in the competitive market today It guarantees the life of the trade market, and it is important to examine these works.

    Keywords: Patent, announcement system, examination system, review system, Economic Effects
  • Reza Daryaee *, Mostafa Karbalaei Aghazadeh Pages 89-117
    In The Romano-Germanic Legal System, according to consideration of the obligation between two people, it was believed that the obligor’s death extinguishes the obligation. After a time, depending on non-philosophical rationalism and with the help of subrogation theory, the problem was solved. This result was followed by Civil Cod. This article answers this question that if obligation extinguishes after the obligor’s death in jurisprudence view? On the Shia jurisprudence foundation, considering subrogation theory, can we say that obligation continues after the obligor’s death? It depends on considering the nature of obligation and also feasibility of the container of duty continuance after death. Obligation is not the constructional relationship between obligee and goods, but it is the constructional relationship between two people. The distinguishing standard is important. As the result of obligation, duty is for obligor and the right of demanding is for the obligee. According to the rules, by obligor’s death, the duty and also the container of the duty extinguish and it is impossible to transfer it to the heirs or take them as subrogates. The most of the legal relationships are possessory in jurisprudence and Shia jurisprudents did not use the theory of subrogation.
    Keywords: Death, obligation, Obligee, debt, subrogation
  • Ensiyeh Nourahmadi *, Ahmad Rezvanimofrad Pages 119-143
    Following Iran's accession to the Convention on the Rights of Persons with Disabilities in 2008, the Government of Iran has made international obligations to protect persons with disabilities, including the protection of the fertility of persons with disabilities.In the implementation of the mentioned obligations, ambiguities and questions are raised in the field of the scope of rights that can be protected in this field and its jurisprudential and legal bases.The present article examines the obligations of the Islamic Republic of Iran regarding the reproductive rights of women with disabilities from the perspective of international law and domestic law with a comparative approach between international instruments and domestic law (such as the Law on the Protection of the Rights of Persons with Disabilities, Family Law). ) And Imami jurisprudence. The results indicate that marriage and fertility are recognized in international law as "right" for persons with disabilities, and that the government is obliged to provide the necessary means to exercise these rights; But the legislature has ruled in the Family Protection Act that where a genetic defect in a disabled parent leads to fetal harm.This is while the jurisprudential principles are based on the Islamic incentive policy regarding procreation and childbearing as the most important function of marriage, including people with disabilities, and according to their first sentence, the right to marry and start a family and consequently fertility are not prohibited, and can not Without justifiable reason and relying only on physical disorders and disabilities, the ruling to abolish the right of reproduction for people with disabilities was issued and in accordance with jurisprudential rules such as public interest, repelling potential harm and attention to causes and affairs in the creation, government intervention should be to promote Services, supervision and health for the general public and prohibit generation despite conditions.
    Keywords: Reproductive rights, Birth Control, conventions, persons with disabilities, family protection law
  • Hamed Salehi Aliabadi *, Alireza Shamshiri, Abas Karimi Pages 145-183
    Today, traditional perceptions of the rules that all aspects of the deal are identified at the moment of concluding is difficult and in some cases has been abandoned. On the other hand, the analysis in the sources of jurisprudence on the rule of uncertainty and all of rules it shows any ignorance in which probability is harmed is not effective in invalidating the contract and therefore it can be divided into effective and ineffective and from dividing uncertainty into effective and ineffective interpretations of Effective uncertainty's theory . Such a division is seen in Egyptian law, and it is considered ineffective in the case of today transactions that are not rational. This division is also justified in Imamiyya jurisprudence, because in jurisprudence, uncertainty means a danger and danger is a possibility of harm that the rational way avoids, Therefore, if the custom has not turned away from ignorance for social needs, but rather succeeded, such an ignorance is not considered to be a pride and does not affect the validity or invalidity of the contract. In the present study, library and digital resources have been gathered through the use of analytical method to discover the sentence and offer suggestions
    Keywords: Effective uncertainty- dange, r-Ignorance is accompanied by the possibility of harm-, Risk-, custom
  • Elham Zameni *, MohammadReza Paseban Pages 185-210

    share holders In order to complete the provisions of the articles of association or managing the details of their relations for protecting the rights of minority shareholders, control the companey and filling the legal gap in the companies act with respect to the rights attaching to their shares or personal rights as a share holder need to make a shareholder agreement. Due to the differences between the articles of association and the shareholder agreement, conflict between them is inevitable. If the shareholders' agreements are concluded by consensus or before the drafting of the articles of association, they are in accordance with the articles of association and the possibility of conflict is ruled out, and otherwise, the possible conflict between them can be considered.In order to examine the types of conflicts between these documents, the laws of different countries and the solutions provided by the legislator have been examined. In countries where there is no legal provision in this regard, the principle of freedom of contract and also the supremacy of the provisions of the company's articles of association prevail. In the next step, the relationship between the shareholding agreement and the mandatory laws related to the rights of companies in the judicial procedure and the laws of different legal systems has been examined The common feature in mandatory rules is to protect the rights of third parties and public order In Iranian law shareholder agreement is not regulated, so the mandatory rules regarding the rights of third parties and the company's statutes based on the freedom of contract should be obeyed Finallyin for resolving the ambiguities and legal gaps in this area, it is necessary to pay attention to the proposed articles about the nature, provisions and limits of the shareholding agreement in the amendment bill of the commercial law.

    Keywords: shareholder agreement, article of association, companey act, Conflict, mandatory rules